1. Markten Live
 2. Live blog
live

Chipmalaise sleurt Melexis mee

In het spoor van de groeimarkten - die sinds de piek 20 procent verloren - hadden ook de Europese beurzen het moeilijk. De Bel20 verloor op weekbasis bijna 3 procent, vrijdag kregen ING, Melexis en Econocom extra harde klappen.
 • Op de beleggersagenda komende week

  We ronden af met u een fijn weekend te wensen, maar eerst nog even een blik op de belangrijkste afspraken komende week:

  Verhoogt Turkse centrale bank de rente?

  De Turkse centrale bank vergadert donderdag over maatregelen om de hoge inflatie terug te dringen. Ze suggereerde maandag dat ze de rente zal verhogen. Maar de prognoses van economen lopen ver uiteen, blijkt uit een peiling van Bloomberg.

  Eén Turkse econoom voorspelt dat de centrale bank de rente fors optrekt van 17,75 naar 25 procent. Een andere econoom verwacht dat de beleidsrente onveranderd blijft. President Erdogan heeft zich tot dusver altijd verzet tegen een renteverhoging. De vrije val van de lira heeft de inflatie in augustus doen stijgen naar 17,9 procent. De centrale bank streeft naar 5 procent inflatie.

  Welke boodschap heeftde ECB in petto?

  Ook de Europese Centrale Bank (ECB) vergadert donderdag. Voorzitter Mario Draghi (foto) zal bijna zeker bevestigen dat de ECB haar obligatieaankopen vanaf oktober halveert tot 15 miljard euro per maand. De ECB publiceert ook nieuwe economische vooruitzichten.

  Aangezien de ECB geen belangrijke beslissingen moet nemen, zal de vragenronde op de persconferentie wellicht vooral handelen over de actualiteit. Draghi mag vragen verwachten over de gevolgen van de turbulente groeimarkten, de handelsconflicten en het Italiaans begrotingsbeleid voor de eurozone.

  Verhoogt TINC dividend?

  TINC publiceert woensdag voorbeurs jaarresultaten. Het infrastructuurfonds heeft een gebroken boekjaar dat loopt van 1 juli tot 30 juni. Het zei in de toelichting van de halfjaarcijfers dat het van plan is het brutodividend met één cent te verhogen naar 0,49 euro per aandeel. TINC streeft ernaar het dividend te verhogen met het inflatiepercentage om de koopkracht van het dividend op peil te houden.

 • Bel20 2,7 procent lichter deze week

  De slotbel: de Bel20 ging onder druk van ING nog eens 0,3 procent lager, wat het verlies op weekbasis tot 2,7 procent deed oplopen. Om een idee te geven: de huidige Bel20-koers stond ook (ongeveer) op de bordjes bij de Bel20-piek in de zomer van 1998 ... Aandelen zijn de beste langetermijnbelegging, maar het helpt wel om het juiste instapmoment te vinden. 

 • Kepler handhaaft sombere visie over Econocom

  Het mysterie rond de plotse koersval van Econocom is opgelost: in een rapport van Kepler Cheuvreux, dat persbureau Bloomberg kon inkijken, handhaaft het beurshuis het verkoopadvies ('reduce'). Analist Thomas Poutrieux vond de presentatie die het management deze week gaf een stap in de goede richting, maar blijft er bij de financiële vooruitzichten op middellange termijn 'onduidelijk' blijven.  

 • Melexis deelt in auto- en chipmalaise

  Nog een opmerkelijke daler is Melexis . De specialist in chips voor de autosector duikt 5,4 procent lager naar 68,10 euro, wat het verlies sinds deze week op 11 procent brengt. Melexis wordt dubbel getroffen: ten eerste ligt de autosector steeds meer in de lappenmand nu er steeds meer signalen zijn dat de autoverkopen over de piek heen zijn. Vorige maand nog was er een stevige winstwaarschuwing bij Continental, een toeleverancier die bij zowat elke belangrijke autoproducent een voet tussen de deur heeft. 

  Dat is in principe geen zo'n probleem voor de groep, aangezien er gemiddeld steeds meer sensoren van Melexis - intussen tien - in een gemiddelde nieuwe auto zitten. Maar in een moeilijk beursklimaat gaat zo'n nuance al snel verloren. Komt er natuurlijk bij dat de malaise bij Tesla de sector ook geen goed doet. 

  Te meer daar ook de chipsector in het algemeen het moeilijk heeft. Deels natuurlijk omdat er de branche een jarenlange boom heeft opzitten. Maar ook hier zijn er signalen dat de sector voor geheugenchips stilaan over de piek heen is. Het vakblad Digitimes meldde gisteren dat de Koreaanse reuzen Samsung en SK Hynix expansieplannen in de mottenballen zetten, als gevolg van een afzwakkende vraag. 

  Dat bericht volstaat om beleggers stevig winst te laten nemen: in Amsterdam verloren ASML , als hofleverancier van cruciale machines voor de chipassemblage het waardevolste technologiebedrijf van Europa, en ASM International deze week respectievelijk 10 en 9 procent, het na een eerdere waarschuwing al zwaar gehavende BE Semiconductor verloor nog eens 7 procent. In Frankfurt was er voor Infineon , een belangrijke Melexis-rivaal in autochips, 9 procent verloor en in Parijs is STMicroelectronics er op deze vijfdaagse 8 procent lichter op geworden. 

 • Econocom hard onderuit

  Bij een erg fors handelvolume van 1,8 miljoen stuks tuimelt Econocom   13,9 procent naar 2,54 euro. Een concrete aanleiding is er niet meteen, behalve dan de IT-dienstengroep een horrorjaar beleeft - dat werd deze week nog bevestigd met het nieuws dat de groep netto in de rode cijfers dook - en steeds meer beleggers de handdoek gooien. 

 • Kan ING zijn dividendbelofte hard maken?

  Dat is de vraag die veel beleggers zich afvragen, na de rotweek die de grootbank er heeft opzitten. U leest er hier meer over. 

 • Wall Street start met verlies, Tesla tiende lager

  De openingsbel op Wall Street: de Dow Jones laat 0,3 procent liggen tot 25.925 punten. Vrij stabiel dus. Tesla , daarentegen, tuimelt door de exodus aan de top 9,4 procent naar 254 dollar. 

 • Help! Amerikanen verdienen eindelijk meer!

  Alles over het Amerikaanse jobrapport verneemt u via deze link.

  Wat goed nieuw is voor Main Street is niet per se goed nieuws voor Wall Street: Amerikanen zien de krappe arbeidsmarkt eindelijk vertaald in hogere loon. Herinner u dat beleggers in januari even in een kramp schoten bij een indicatie dat er eindelijk tekenen waren van looninflatie. De relatief stevige loongroei - de beste in negen jaar - is alleszins een argument voor de Federal Reserve om de rente te blijven verhogen, te beginnen bij de vergadering van 26 september. 

 • Ook Degroof Petercam verhoogt koersdoel voor Brederode

  KBC Securities verhoogde zijn koersdoel voor Brederode  van 51 naar 55 euro. Bij Degroof Petercam gaat het van 54 naar 57 euro in reactie op de sterke halfjaarcijfers.

  Beide hebben nu een 'houden'-advies nu Degroof Petercam zijn koopadvies ('add') een trapje verlaagde.

 • Nieuwe tegenvaller voor Elon Musk

  De elektrische autobouwer gaat een moeilijke sessie tegemoet. In de voorbeurshandel gaat er 6 procent af na het vertrek van het personeelshoofd én de financieel directeur, die amper vier weken in dienst was. 

  Het is misschien daarom dat Tesla-topman Elon Musk vanmorgen nog een joint (legaal in Californië) opstak in de radiostudio van komiek Joe Rogan. Het gesprek tussen de twee duurde meer dan twee uur.

 • 201.000 jobs erbij, lonen in de lift

  Het Amerikaanse jobrapport is er!

  Er kwamen in augustus 201.000 jobs bij.

 • Duurder pond doet Londense beurs pijn

  De Londense beurs verliest 1 procent. Dat komt omdat het duurder pond (+0,6%) het voor Britse bedrijven moeilijker maakt om te exporteren.

  De munt zit in de lift nadat bleek dat de Europese Brexit-onderhandelaar Michel Barnier openstaat voor alternatieve 'backstops' voor de Britse exit uit de Europese Unie.

 • ABN AMRO: 'Ruil AvH in voor CFE'

  ABN AMRO publiceerde vandaag 16 pagina's over Ackermans & Van Haaren . Het aandeel bereikte vorige week een all time high - sinds ging de koers 8 procent lager.

  De analisten merken op dat dochter CFE ondertussen ineenklapte van 140 euro in mei 2017 naar 100 euro. 'AvH had ook geen last van de meervoudige inkrimpingen in de Europese private banksector.'

  'Gezien het zwakke halfjaar van AvH is het redelijk dat kortetermijnbeleggers wat winst nemen op AvH en onmiddellijk investeren in CFE. Voor geduldigere investeerders is er geen reden om winst te nemen, de langetermijnvooruitzichten voor de kernactiviteiten zijn heel gunstig.'

  Het advies blijft 'houden', het koersdoel 154 euro.

 • Verdwijnt Iliad van de beurs?

  De Franse telecomspeler Iliad  - die deze week te kennen gaf dat een Belgisch avontuur geen prioriteit is - schiet in Parijs bijna 5 procent omhoog.

  Beleggers speculeren op een beursexit in het kader van de reorganisatie van de belangen van miljardair Xavier Niel, de oprichter en eigenaar van het bedrijf.

  liad en Xavier Niel weigeren desgevraagd commentaar.

 • ING 5 procent onderuit

  De Brusselse beurs draagt vandaag de rode lantaarn in Europa. De Bel20 zakt 0,9 procent. De andere Europese aandelen verliezen gemiddeld maar 0,3 procent.

  De helft van die daling staat op het conto van ING dat 5 procent uitschuift.

  De Nederlandse grootbank beleeft een rotweek. Er zijn de IT-problemen (zie post van 9u35). En eerder op week was er de monsterschikking met het Nederlandse openbare ministerie, waar ING een strafrechterlijke vervolging voor 775 miljoen euro afkocht. Ten koste van de aandeelhouder. Wat beleggers deed twijfelen aan de belofte van het management om jaarlijks een 'progressief' (lees: stijgend) dividend uit te keren. 

  Sinds begin dit jaar verloor het aandeel ING al 28 procent.

 • Koopadvies minder voor Greenyard

  Na Kepler Cheuvreux, Berenberg en KBC Securities haalt ook ABN AMRO de groente- en fruitboer van zijn kooplijst. Het koersdoel gaat van 19 naar 10 euro.

  Aanleiding is het winstalarm van eind augustus. Naast de listeria-besmetting in Hongarije is Greenyard zwaar getroffen door zowel warm weer als concurrentie. De verwachte winstgroei (rebitda) van 10 procent werd uitgegomd en het management gaat nu uit van een daling van 25 procent.

  De ABN-analisten hebben geen goed oog in een herstel. 'We verwachten dat de omzetgroei in de komende kwartalen slechter zal zijn dan de 1,5 procent daling in het eerste kwartaal. Ook kan de verwachte jaarwinst (rebitda) van 105 miljoen euro naar onze mening de convenant schenden.'

  De analisten zien op de korte termijn geen positieve katalysatoren, te veel onzekerheden en ze verwachten dat het herstel van het vertrouwen in het management tijd zal vergen.

  Ondanks het kritische rapport stijgt Greenyard vandaag 2,4 procent tot 7,99 euro. Het aandeel verloor dit jaar wel al 61 procent.

 • Koopadvies minder voor Greenyard

  Na Kepler Cheuvreux, Berenberg en KBC Securities haalt ook ABN AMRO de groente- en fruitboer van zijn kooplijst. Het koersdoel gaat van 19 naar 10 euro.

  Aanleiding is het winstalarm van eind augustus. Naast de listeria-besmetting in Hongarije is Greenyard zwaar getroffen door zowel warm weer als concurrentie. De verwachte winstgroei (rebitda) van 10 procent werd uitgegomd en het management gaat nu uit van een daling van 25 procent.

  De ABN-analisten hebben geen goed oog in een herstel. 'We verwachten dat de omzetgroei in de komende kwartalen slechter zal zijn dan de 1,5 procent daling in het eerste kwartaal. Ook kan de verwachte jaarwinst (rebitda) van 105 miljoen euro naar onze mening de convenant schenden.'

  De analisten zien op de korte termijn geen positieve katalysatoren, te veel onzekerheden en ze verwachten dat het herstel van het vertrouwen in het management tijd zal vergen.

  Ondanks het kritische rapport stijgt Greenyard vandaag 2,4 procent tot 7,99 euro. Het aandeel verloor dit jaar wel al 61 procent.

 • Iemand een pak Deutsche Bank-aandelen?

  Het al jaren kwakkelende Deutsche Bank had extra verkoopdruk écht niet nodig, maar volgens mediaberichten zou Peking er nu op aansturen dat het wankele conglomeraat HNA zijn belang in de Duitse bankreus te gelde maakt. Tegen de huidige bodemkoers dus.

  Gelet op dit bericht valt de koersdaling van 1,2 procent nog relatief mee. Waarschijnlijk omdat beleggers er sowieso vanuit gingen dat HNA gezien de wankele balans eerst de vlotst te verpatsen activa van de hand zou doen. Deutsche dus.

 • Galapagos in tweede lezing onder druk

  Galapagos  maakte gisteren bekend dat zijn middel filgotinib ook potentieel heeft om de ziekte van Bechterew, een wervelontstekingsziekte, te behandelen. Maar dat één van de patiënten na de behandeling met filgotinib een thrombose kreeg, zorgde bij enkele investeerders voor onrust. 

  Het aandeel zakte gisteren in de middaghandel al 3,6 procent en vandaag gaat er nog eens een klein procent af. 

  Aangezien filgotinib hét uithangbord is van Galapagos kan het bedrijf negatief nieuws missen als kiespijn. Analisten verwachten dat filgotinib op termijn miljarden euro omzet kan opleveren, voornamelijk - maar niet uitsluitend - als medicijn om reuma te behandelen. Resultaten van een grote reumastudie (fase 3) volgen nog later dit jaar. Niet enkel de effectiviteit van het medicijn, maar ook de neveneffecten zullen grondig onder de loep worden genomen. 

  Vorig jaar zegde de Food and Drug Administration - de notoir strenge toegangspoort naar de cruciale Amerikaanse markt - een concurrerend reumamiddel (Olumiant) van Eli Lilly nog de wacht aan wegens signalen dat het medicijn tot een hoger risico op thromboses leidt. Eli Lilly kreeg dit jaar dan toch groen licht voor commercialisering, maar enkel aan de laagste dosis in een kleiner dan gehoopte patiëntengroep. 

  Volgens biotechanalisten van KBC Securities en Jefferies is die ene patiënt met een thrombose evenwel geen reden tot paniek aangezien de patiënt in kwestie een hoog genetisch risico op thromboses had. De thrombose zou dus niet direct het gevolg van filgotinib zijn. 

 • Tanende autoverkoop treft Duitse industrie

  In de post van 8u30 hadden we al over de Duitse industrie, die deze zomer fors afkoelt. Vooral de bestellingen van auto's verkeert in vrije val. Een vrij verontrustende grafiek, voor wie gelooft dat de autoverkoop een belangrijke voorlopende indicator voor de economie is. Er zijn steeds meer sombere signalen de autoverkoop wereldwijd over de piek heen is. Vorige maand scherpte een winstwaarschuwing van toeleverancier Continental nog de onrust aan. 

 • Belfius: de begeleiders wachten ...

  Over die geplande beursgang van Belfius? Laten we vooral niet te hard van stapel lopen: het management zet de regering onder druk, maar wil eerst duidelijkheid over het Europese standpunt rond de Arco-regeling. De regering is niet van plan die regeling aan Europa voor te leggen, maar dat kan voor het Belfius-management niet door de beugel. We citeren:

  De Belfius-top vreest dat zoiets te veel onzekerheid zal creëren bij potentiële investeerders. Belfius moet voor die Arco-deal 50 miljoen euro op tafel leggen en een dividend van 400 miljoen euro uitkeren vlak voor de beursgang. Maar wat als Europa het geld achteraf zou terugeisen van de coöperanten? Mogelijks met boetes erbovenop?

 • ING duwt Bel20 én AEX onder nul

  Dat de Bel20 en de AEX onder nul noteren, heeft veel te maken met het feit dat ING in zowel de Brusselse als de Amsterdamse beursbarometer een zwaargewicht is. Op zijn zachtst gezegd beleeft de Nederlandse grootbank een rotweek. Er zijn nu de IT-problemen (zie post van 9u35).

  Eerder op week was de monsterschikking met het Nederlandse openbare ministerie, waar ING een strafrechterlijke vervolging voor 775 miljoen euro afkocht. Ten koste van de aandeelhouder. Wat beleggers deed twijfelen aan de belofte van het management om jaarlijks een 'progressief' (lees: stijgend) dividend uit te keren. 

  Sinds begin dit jaar verloor het aandeel ING al 28 procent. In de Bel20 presteren alleen Ontex, Bekaert en Bpost nog slechter. 

 • Overzicht Brusselse beurs

  ... kan u lezen via deze link.

 • British Airways-eigenaar onderuit na hack passagiersdata

  De Britse luchtvaartmaatschappij British Airways (BA) is getroffen door een grote dataroof. Hackers bemachtigden gegevens over 380.000 betalingen door klanten, berichten Britse media.

  De hackers hadden het voorzien op informatie over mensen die tussen 21 augustus en 5 september boekten via de website of mobiele app.

  Klanten hoeven volgens BA niet te vrezen dat hun paspoortgegevens of reisdetails in handen zijn gevallen van de cybercriminelen. Die kregen mogelijk wel toegang tot 'persoonlijke of financiële' informatie. Het veiligheidsprobleem op de website is inmiddels opgelost, zegt het bedrijf.

  IAG , eigenaar van BA, duikt op de Londense beurs 4 procent lager.

 • 'Falende IT bij ING'

  ING is na Argenx (-2,3%) de grootste daler in de Bel20.

  De bank kampt in thuisland Nederland maar vooral in België met zulke grote achterstanden op het eigen werkprogramma dat dit de bedrijfsvoering begint te bedreigen. Met name in België kampt het financiële concern met problemen met de IT-systemen. Dat schrijft Het Financieele Dagblad. De IT-hoofden van Nederland en België moeten opstappen.

  De Nederlandse zakenkrant baseert zich op interne documenten die het deels in handen kreeg. Door de achterstanden komt de 'license to operate' in gevaar, aldus een presentatie van augustus aan eigen managers in de Benelux.

  De achterstanden met het verwerken van een reeks aan problemen, waaronder die rond de naleving van de antiwitwaswetten, heeft een 'kritieke omvang' bereikt. ING maakte recentelijk bekend dat het een recordschikking van 775 miljoen euro moet betalende juist voor falende antiwiswatsystemen.

 • Hoger koersdoel voor Brederode

  KBC Securities verhoogt zijn koersdoel voor de holding van 51 naar 55 euro, goed voor een korting van 20 procent op de netto intrinsieke waarde (NAV) van het aandeel.

  Analist Cédric Duinslaeger handhaaft zijn advies op 'houden'. 'De holding rapporteerde sterke halfjaarcijfers. De sterkste prestatie kwam van de private equity participaties, mede dankzij de belastinghervorming in de VS.'

 • Exmar verzilvert halfjaarwinst

  Exmar, de Antwerpse specialist in het vervoer en de behandeling van gassen, heeft het eerste halfjaar positief afgesloten dankzij de verkoop van de LNG-tanker Excelsior. Over de Caribbean FLNG is er geen nieuws.

  Beleggers reageren enthousiast en sturen het aandeel  bijna 5 procent hoger.

 • Brussel en Europa starten onveranderd

  De Bel20 blijft rond het slot van gisteren hangen op 3.651 punten.

  Texaf wint 0,7 procent, UCB gaat 0,3 procent hoger. 

 • Berenberg pak positiever over UCB

  In een lijvige update van Berenberg over de Europese biotechsector valt vooral UCB op. Het beurshuis verhoogt het koersdoel in één trek van 66 naar 84 euro. Maar omdat het aandeel - net als zowat alle Belgen - een prima zomer beleefd heeft en sinds eind juni zo'n 13 procent hoger noteert, blijft het advies op 'houden'.  

  De reden van zowel het hoger koersdoel als de beresterke zomer van het aandeel - één van de beste Bel20'ers tot nog toe in de tweede jaarhelft - is groter optimisme over de pijplijn. Dat de markt sinds de zware opdoffer met het onderzoek naar osteoporosemiddel in het voorjaar van 2017 die pijplijn aan middelen onderschat, is - ere wie ere toekomt - iets waar de analisten van Morgan Stanley al sinds eind 2017 op hameren

  'Met Cimzia en Vimpiat (resp. het reumamiddel en het epilepsiemiddel van UCB, red.) die de komende 3 à 5 jaar meer concurrentie gaan ondervinden, denken we dat de huidige pijpilijn de omzetdaling van deze huidige sterkhouders kan opvangen in de vroege jaren '20', schrijft het biotechteam van Berenberg. Ze stippen drie beloftevolle experimentele middelen in de pijplijn aan, met de kanttekening dat door de forse O&O-uitgaven de winstmarge tussen nu en 2021 onder de 30 procent zal zakken:

  • Bimekizumab: potentieel in een druk bevolkte markt. Berenberg: 'Het verst gevorderde product in de pijplijn (na Evenity) toonde sterke testresultaten voor de behandeling van psoriasis, psoriasis artritis (PsA) en spondylo-artritis (AS). Op dit ogenblik in de derde klinische testfase, wij verwachten een lancering in 2021 en rekenen bij 75 procent slaagkans op 2,6 miljard euro piekverkopen per jaar. Het middel zou wel profiteren van een alliantie met een partner.'
  • Rozanolixizumab – in de gaten te houden. 'Op dit ogenblik in de tweede fase, toont 'rozimab' zich beloftevol in de tussentijdse resultaten voor de behandeling van ITP (een bloedaandoening waar ook Argenx onderzoek naar verricht, red.). Daarnaast wordt het antilichaam ook ingezet voor onderzoek naar myasthenia gravis (hét grote doorbraakonderzoek van Argenx, red.) Met nog beperkte data ter beschikking, schatten we slaagkans voorlopig op 35 procent in met piekverkopen van 850 miljoen over de verschillende potentiële aanwendingen van het middel'.
  • Padsevonil: verbreding van de epilepsieportefeuille. 'Op dit ogenblik in de tweede testfase voor de behandeling van epilepsie die niet meer reageert op bestaande geneesmiddelen, een onderzoeksdomein met grote urgentie. Beloftevolle resultaten in de fase IIa, de resultaten van de fase IIb worden halverwege 2020 verwacht. Die resultaten worden cruciaal. Potentieel zien we een lancering in het najaar van 2022, met piekverkopen van 760 miljoen en een slaagkans van 50 procent.'
 • Duitse opdoffer

  De Duitse industriële productie kwam in juli 1,1 procent lager uit. Analisten hadden op een stijging van 0,2 procent gehoopt.

  In juni was er ook al een daling van 0,7 procent.

  De industriële orders zakten in juli 0,9 procent. In juni krompen ze 3,9 procent. 

 • Trump duwt Aziatische beurzen lager

  Tokio voor 0,8 procent. Beleggers kijken bang uit naar de nieuwe importtarieven van de VS op 200 miljoen dollar aan Chinese goederen. Bovendien zou Japan het volgende land in het vizier van president Trump zijn.

  Het was voor de Japanse beurs het zesde verlies op rij. De Nikkei-index verloor deze week 2,5 procent, het grootste weekverlies in zes maanden.

  Vooral de chipbedrijven stonden onder druk na een waarschuwing van de Amerikaanse branchegenoot KLA Tencor voor een vertraagde groei in geheugenchips. Advantest zakte ruim 7 procent en Tokyo Electron leverde bijna 6 procent in. De Zuid-Koreaanse chipmaker SK Hynix verloor circa 4 procent.

  Ook elders in het Verre Oosten gingen de beurzen overwegend omlaag in afwachting van het verstrijken van de deadline voor de nieuwe Amerikaanse importheffingen op Chinese goederen. In Hongkong noteerde de Hang Seng-index tussentijds 0,5 procent in de min en de beurs in Shanghai klom 0,3 procent. De Kospi in Seoul zakte 0,6 procent en de All Ordinaries in Sydney daalde 0,4 procent.

 • Dexia duikt diep in het rood

  U leest alles over het eerste halfjaar van de restbank  via deze link.

 • Koolstofkredieten boomen

  Hefboomfondsen en investeringsbanken, waaronder Morgan Stanley en Goldman Sachs, verdienen goed geld met de koolstofkredieten die zijn herrezen na een tien jaar lange inzinking. 

  De Europese Unie voerde de kredieten in om de vervuiling door bedrijven in te perken.

  Het afgelopen jaar gingen de koolstofkredieten maal vier tot meer dan 20 euro per ton CO2. Met dank aan wetswijzigingen om de regeling te laten werken.

 • Texaf drijft winst op met uitgestelde belastingen

  De holding zag zijn nettowinst in het eerste halfjaar fors stijgen van 0,32 miljoen tot 7,44 miljoen euro.

  Die stijging is te danken aan:

  • de aanhoudende groei van het vastgoed
  • Carrigres dat operationeel uit de rode cijfers klimt
  • en vooral een forse 'positieve herschatting' van de uitgestelde belastingen ter waarde van 3,5 miljoen euro.
 • Dexia duikt 419 miljoen euro in het rood

  De restbank  zag zijn nettoresultaat na een halfjaar 419 miljoen euro in het rood gaan. Vorig jaar was er een verlies van 296 miljoen euro.

  Het grotere verlies is het gevolg van de stijging van de heffingen en reglementaire bijdragen en van de boekhoudkundige volatiliteitselementen.

 • Groeilanden in berenmarkt

  De MSCI Emerging Market Index sloot gisteren in New York 0,3 procent lager. Dat bracht het verlies sinds de piek van 26 januari op meer dan 20 procent, waardoor de index dus in een berenmarkt is beland.

  De groeilanden gaan gebukt onder de sterke dollar, de stijgende Amerikaanse rente en het protectionisme van president Trump.

 • Ook India wordt meegezogen in de groeilandencrisis

  De Indiase roepie verloor dit jaar al 11 procent. Gisteren zakte de munt tot een dieptepunt van minder dan 72 dollar.

  De neergang van de munt maakt India's schuld 9,5 miljard dollar zwaarder.

 • Agenda

  De holding Texaf publiceert vandaag halfjaarcijfers. Voorzitter Philippe Croonenberghs zei in mei op de algemene vergadering dat de raad van bestuur een bespreking plande over de uitbouw van een technologiepoot in Congo. Dat moet de derde pijler worden naast vastgoed en de zandsteengroeve Carrigrès.

  ‘We zullen zelf geen technologie ontwikkelen’ zei Croonenberghs. ‘We zullen lokale ondernemers financieren of begeleiden. Hoe we dat doen - via een fonds of financieringsmaatschappij - moeten we nog bekijken.’ Beleggers hopen dat Texaf meer duidelijkheid verschaft over zijn technologieplannen, hoewel vastgoed de hoofdactiviteit blijft.

  Er staat ook wat macro-economisch nieuws op de agenda. In de VS verschijnt het jobrapport van de maand augustus. Dat belooft alweer een voltreffer te worden. Gisteren raakte bekend dat het aantal nieuwe aanvragen voor werkloosheidsuitkering naar het laagste peil in 49 jaar is gezakt. Slechts 203.000 aanvragen kwamen binnen in augustus.

  De sterke arbeidsmarkt geeft extra munitie aan de Fed om de rente deze maand op te trekken. Dat zou weleens harder dan verwacht kunnen gaan. De Goldman Sachs-Belg Daan Struyven zegt immers dat de financiële markt de soepelheid van het monetair beleid overschat.

  Duitsland geeft cijfers vrij over de industriële productie. Daaruit zal blijken of de locomotief van de eurozone nog op koers zit.

 • Goedemorgen!

  We zijn vertrokken voor de laatste beursdag van de week.

  ©Lieven Van Assche

Meer uit Markten Live

Tijd Connect