1. Markten Live
 2. Live blog

Citi beloond voor meer winst uit dalende omzet

De eerste Wall Street-bank van het resultatenseizoen levert geen spetterend rapport af, na een chaotisch kwartaal op de beurzen. Toch gaat het aandeel mooi hoger. De dagverliezen op de aandelenmarkten in Europa en New York zijn stilaan gehalveerd.
 • De agenda

  ECONOMIE/FINANCIEN
  Belgie: Handelsbalans november, 15 uur
  Duitsland: Economische groei en begrotingssaldo 2018, 10 uur
  Eurozone: Handelsbalans november, 11 uur

  BEDRIJVEN
  Belgie: Solvay: notering ex interimdividend 1,44 euro bruto
  Verenigde Staten:
  - JPMorgan Chase: resultaten vierde kwartaal, 13 uur
  - UnitedHealth Group: resultaten vierde kwartaal, voorbeurs
  - Wells Fargo: resultaten vierde kwartaal, 14 uur

 • Bel20: -0,5%

  De verliezen op de Europese beurzen liepen in de late handel nog ietwat terug. Binnen de Brusselse Bel20 eindigen vijf aandelen positief: Bpost, KBC, ING, ENgie en Ageas. Dit zijn de grootste stijgers en dalers van vandaag:

  Top Flop
  Mithra+4,37%Bone Therapeutics-4,76%
  Hamon+4,32%Crescent-4,92%
  WDP+2,07%ASIT Biotech-5,54%
  Brederode+1,90%Curetis-5,84%
  VGP+1,38%Oxurion-6,72%
  Bpost+1,27%Keyware-10,89%
  KBC+1,17%MDxHealth-31,06%

 • BinckBank en Saxo: 'Goede vooruitgang in fusieproces'

  BinckBank  en Saxo laten weten dat ze 'goede vooruitgang' maken met hun geplande fusie. Het Deense Saxo wil tegen begin februari de goedkeuring van zijn bod voorleggen aan de Nederlandse toezichthouder AFM. 

  Ter herinnering: in december lanceerde Saxo een bod op de aandelen van BinckBank tegen een prijs van 6,35 euro per stuk. Het bod bestaat volledig uit cash. 

  BinckBank en Saxo hopen de deal te sluiten voor het einde van het tweede kartaal, of in de eerste helft van het derde kwartaal van 2019. 

 • Brexit kost Build-A-Bear omzet

  De Amerikaanse speelgoedverkoper Build-A-Bear verlaagde maandag de verwachtingen voor de jaaromzet. De problemen zouden zich vooral concentreren in het VK, terwijl de omzet in eigen land 'amper' gezakt is in het huidige boekjaar dat afloopt op 2 februari. Tijdens het vorige boekjaar kwam er 364 miljoen dollar binnen, daarvoor was dat 357,9 miljoen. Het cijfer voor dit jaar zou moeten landen tussen 335 en 340 miljoen dollar. 3,9 miljoen dollar van die daling steekt het bedrijf op nieuwe boekhoudregels in verband met cadeaubonnen.

 • Wall Street bijna procent lager

  Weinig Amerikaanse aandelen openen vandaag hoger dan ze de vorige beursweek hadden afgesloten. Bij de grootste verliezers horen het goudmijnbedrijf Newmont Mining , dat zijn Canadese sectorgenoot Goldcorp wil opslorpen.

  ©Photo News

  Maar niemand doet vandaag slechter dan Pacific Gas & Electric , wiens hoogspanningskabels afgelopen november in een droog veld belandden toen een Elsboom omver viel in het Californische Sonoma County. Wat volgde was de grootste brand die de Golden State ooit beleefde. De CEO nam ontslag en het bedrijf vroeg Chapter 11 aan omdat het onvoldoende verzekerd is tegen de fallout van die natuurramp.

 • Amerikaanse futures: rood

  Verwacht geen rugwind uit New York voor de Europese beurzen vandaag: de futures wijzen op verliezen van 0,7 procent voor de Amerikaanse aandelenbeurzen. Dat is ongeveer even veel als het huidige verlies in Brussel en de ons omringende beurzen .

 • L'Occitane doet grootste overname ooit

  De van oorsprong Franse, in Luxemburg gevestigde en in Hongkong noterende cosmeticagroep L’Occitane legt 900 miljoen dollar op tafel om het Britse merk van schoonheidsproducten Elemis in te lijven.

  Elemis werd in 1990 opgericht en zou dit jaar een omzet van 140 miljoen dollar draaien. De voornaamste markten zijn het VK (58%) en de VS (16%). Meer dan een kwart van de verkoop gebeurt online.

  Met deze overname wil L’Occitane zijn multikanaaldistributie (o.m. online) versterken en zijn huidverzorgingsgamma uitbreiden.

  Tijdens het op 31 maart afgesloten boekjaar 2017/18 realiseerde L’Occitane een omzet van 1,3 miljard euro en een nettowinst van 96,5 miljoen euro.

  Het aandeel L'Occitane verloor maandag 4,7 procent in Hongkong. Producenten van luxewaren kregen klappen door vrees voor een zwakkere Chinese economie.

 • Bankenresultaten: Chaotische beurzen verlagen omzet Citi

  Citigroep trapt het resultatenseizoen van de grote financiële spelers op Wall Street af. Morgen volgen JPMorgan en Wells Fargo, en later deze week is het aan Goldman Sachs, Morgan Stanley en Bank of America. Dit kransje grote banken doet zaken met alle andere beursgenoteerde bedrijven die binnenkort rapporteren, en soms valt er dus iets te leren over de jaarverslagen die nog volgen buiten de financiële sector.

  Bankaandelen hebben het al een tijdje zeer moeilijk. Sommige beleggers calculeren alvast een recessie in, terwijl ook minder grote pessimisten genoeg hebben om zich druk te maken. Getuige daarvan de scherpe daling van de aandelenmarkten eind vorig jaar en het chaotische herstel van de afgelopen weken.

  Citi slaagde er in dit klimaat in om meer winst te halen uit een dalende omzet, dankzij lagere belastingen en lagere kosten. Het omzetcijfer voor het laatste kwartaal (17,1 miljard dollar) van 2018 kwam onder de verwachtingen (17,6 mja) uit. De financieel directeur had in december zijn investeerders al voorbereid op minder goed nieuws, door te verklappen dat de tradingvloer minder inkomsten zou boeken door de chaos op de financiële markten in de laatste maanden van het jaar.

  De rentemarge van de retailpoot van Citigroup.

  De retailbank van Citi slaagde erin de gemiddelde rentemarge op leningen (de grijze lijn in de grafiek) een fractie op te trekken. Dat is het verschil tussen de vergoeding die het biedt aan spaarders en de rente die het eist voor leningen.

 • Ahold Delhaize heeft grote plannen in België

  Delhaize wil de komende drie tot vier jaar circa 100 nieuwe supermarkten openen in België en gaat bovendien samenwerken met bol.com. Dat meldt Ahold Delhaize in een persbericht.

  Parallel daarmee zal Albert Heijn in Vlaanderen de komende jaren 30 tot 50 nieuwe supermarkten openen. De plannen van beide ketens zullen gecoördineerd worden door Delhaize.

 • Een uitgebreid verslag...

  ... van de Brusselse beurs kunt u hier lezen.

 • Grote mijnbouwdeal

  Newmont Mining neemt zijn concurrent Goldcorp over voor 10 miljard dollar. Daarmee versnelt de consolidatie in de goudmijnsector. Vorig jaar fuseerden Barrick Gold en Randgold Resources al tot ’s werelds grootste goudmijnbedrijf. Mogelijk wordt de nieuwe combinatie Newmont-Goldcorp nog groter.

 • Degroof Petercam verlaagt rating en koersdoel MDxHealth

  Het vierde kwartaal was beneden alle verwachtingen voor de prostaatkankertest ConfirmMDx, de voornaamste bron van inkomsten voor MDxHealth , zegt analiste Stéphanie Put van Degroof Petercam. De verkoop kwam 51 procent lager uit dan in het derde kwartaal.

  Put verlaagt haar ramingen voor de volumegroei van de test. Aangezien alle overige projecten 'on hold' zijn geplaatst, kent ze de rest van de pijplijn geen waarde toe.

  Ze heeft ook haar verwachtingen voor de andere prostaatkankertest, SelectMDx, verlaagd. 'MDxHealth lijkt als kleine speler in de competitieve diagnosticamarkt op dit ogenblik niet in staat om zijn testen efficiënt te vermarkten', klinkt het. De analiste verlaagt haar advies van 'houden' tot 'afbouwen', haar koersdoel zakt van 4,10 tot 1,20 euro. 

 • 'Beursgang Azië-tak AB InBev houdt steek'

  Een heel andere visie over de mogelijke aparte beursgang van de Aziatische activiteiten van AB InBev vinden we bij Degroof Petercam. Analist Fernand de Boer vindt dat zo'n operatie, die aantoont dat het concern verschillende opties heeft om zijn zware schuldenlast aan te pakken, zinvol zou zijn.

  Hij vindt ook de waardering van 70 miljard dollar voor de tak die Bloomberg naar voor schoof, niet zo gek. De tak mag hoger gewaardeerd worden dan bijvoorbeeld CR Beer vanwege de veel hogere ebitda-marge (brutobedrijfswinst op omzet), merkt hij op.

  Mocht de tak tegen 2,5 keer de verhouding nettoschuld/ebitda naar de beurs gaan, dan kom je tot een waarde van ongeveer 57 miljard dollar. Mocht 20 procent van de aandelen worden verkocht, zou dit 11 miljard dollar opbrengen. Daardoor zou de schuldgraad (nettoschuld op ebitda) van AB InBev dalen van de huidige raming van 4,7x tot 4,2x.

  De Boer blijft positief over AB InBev. Prijsverhogingen en de mix zouden de omzetgroei hoger moeten sturen, terwijl de trends inzake inputkosten (in het bijzonder de aluminiumprijzen) gunstiger zouden moeten worden. Hij verwacht ook iets minder impact van wisselkoersen in 2019. 'Dit zou beleggers moeten toelaten weer naar de fundamentals van de onderneming te kijken.' Hij behoudt zijn koopadvies en koersdoel van 80 euro.

 • Marktenchat

  Vragen, opinies over de markten en de aandelen? Chat dan dinsdag om 12 uur met redacteur Kurt Vansteeland. U kan nu al posten in de chatbox

 • Industriële productie eurozone ontgoochelt

  In november is de industriële productie in de eurozone met 1,7 procent gedaald ten opzichte van oktober. Dat is slechter dan verwacht: economen rekenden volgens Factset op een terugval met slechts 1,3 procent.

 • ‘AB InBev zit in moeilijkheden'

  ING komt met een interessant en tegendraads rapport over AB InBev , na het bericht dat Bloomberg vrijdag uitstuurde over een mogelijke aparte beursgang van de Aziatische activiteiten. Als dat bericht klopt, geeft het aan dat AB InBev in moeilijkheden verkeert, schrijft analist Reg Watson.

  Hij wijst erop dat het ophalen van 5 miljard dollar niet veel zal uitmaken om de schuldenberg van 105 miljard dollar die vermoedelijk eind dit jaar op de balans zal staan, af te toppen. De verhouding nettoschuld op brutobedrijfswinst (ebitda) voor 2019 zou slechts dalen van 4,4x tot 4,3x. Marginaal met de schuldratio’s knutselen lijkt weinig zinvol tenzij AB InBev de omstandigheden ziet verslechteren of zijn banken de groep dwingen tot een bijkomende verlaging van de schulden.

  Ten tweede stuurt een beursgang van de Aziatische tak het signaal uit dat de Chinese groei voor AB InBev op het punt staat te vertragen. AB InBev zal immers tegen een significante concurrentiële uitdaging aankijken nadat Heineken vorig jaar een belang van 40 procent nam CR Beer, de grootste Chinese brouwer. Vorig jaar was het volume lokale bieren van CR Beer in China trouwens dubbel zo groot als dat van AB InBev. En Budweiser is nu nog veel groter (13 keer) dan Heineken in China, maar Watson verwacht dat de kloof dankzij CR Beer veel kleiner zal worden.

  De analist vindt de waardering van 70 miljard dollar tot slot overdreven. ‘Wij vinden het moeilijk te aanvaarden dat de Aziatische tak 28 procent van de bedrijfswaarde uitmaakt wanneer hij slechts 12 procent van de brutobedrijfswinst (ebitda) bijdraagt. Dergelijke waardering roept ongemakkelijke vragen op over de waarde van de resterende 88 procent van de ebitda.’

 • Chinese autoverkoop kent eerste daling in 28 jaar

  Voor het eerst in 28 jaar hebben de Chinezen minder personenwagens gekocht dan het jaar voordien. Vorig jaar rolden 23,7 miljoen wagens uit de Chinese showrooms, 4,1 procent minder dan in 2017, maakte de Chinese vereniging van autoconstructeurs maandag bekend. Voor 2019 verwacht de vereniging maar weinig groei.

  China, ’s werelds grootste automarkt, was jarenlang een groeimotor voor autobouwers. De verzwakking van de Chinese markt betekent een extra kopzorg voor een sector die al kampt met toenemende afkeer van dieselwagens en met steeds strenger wordende uitstootnormen, en die miljarden moeten investeren om de omslag de maken naar elektrische en zelfrijdende wagens.

  Verkopers en klanten bij een multimerkendealer in Pingdingshan in de Chinese provincie Henan ©REUTERS

 • Beursgang Azië-tak AB InBev 'puur financieel'

  Kepler Cheuvreux is niet erg opgezet met de (voorlopig onbevestigde) plannen van AB InBev om zijn Aziatische tak apart naar de beurs te brengen. Bloomberg bracht het nieuws vrijdag uit en vernam dat de Aziatische activiteiten op 70 miljard dollar zouden gewaardeerd worden.

  Als dit waar is, zou het in onze ogen een zuiver financieel gestuurd initiatief zijn dat elke strategische motivering mist, zegt het beurshuis. Door een minderheidsbelang in de Aziatische tak naar de beurs te brengen, zou AB InBev zijn schulden kunnen verminderen en tegelijk de activiteiten toch nog kunnen consolideren en zijn schuldratio's verlagen.

  De waardering tegen 70 miljard dollar, hetzij tegen meer dan 20 keer de brutobedrijfswinst (ebitda), lijkt hen wel zeer hoog.

  Kepler Cheuvreux heeft voor AB InBev een koopadvies en een koersdoel van 101 euro.

 • Licht lager koersdoel GBL bij Kepler Cheuvreux

  Na de dood van Albert Frère zal GBL vanaf de maand april worden geleid door Ian Gallienne als enige CEO en door Paul Desmarais Jr als voorzitter. De analisten van Kepler Cheuvreux hebben echter een gemengd beeld van de portefeuille van de holding. Ze kregen ook een voorzichtige boodschap van hun strategen. Daarom handhaven ze het 'houden'-advies en laten ze hun koersdoel zakken van 90 tot 89 euro.

 • KBC Securities hakt zwaar in op MDxHealth

  Het advies van KBC Securities voor MDxHealth zakt van ‘kopen’ tot ‘houden’. Erger is de knip in het koersdoel: dat zakt van 3,50 naar 1,30 euro.

  MDxHealth gaf vanmorgen een vervroegde inkijk in zijn jaarcijfers. Daaruit bleek dat de omzetevolutie in 2018 vlak was en dat het bedrijf maatregelen neemt om de kosten te verminderen.

  Analisten Lenny Van Steenhuyse en Sandra Cauwenberghs wijzen vooral op de dramatische daling van de verkoop van ConfirmMDx-testen. Zij schatten dat de verkoopvolumes 28 procent lager waren dan in het vierde kwartaal van 2017.

  Nog meer zorgen baart de omzet uit die verkoop: slechts 3,6 miljoen dollar, wat 61 procent minder is dan een jaar eerder. ‘Gezien de stagnerende volumes en de scherpe daling in omzet, geloven wij dat de interesse in het product mogelijk tanende is.’

  De KBCS-analisten hebben hun verwachtingen voor de verkoop van ConfirmMDx drastisch verlaagd en verwacht geen snel herstel. Vooral de impact van de sterk gedaalde cashopbrengst baart hen zorgen, aangezien ConfirmMDx voor meer dan 90 procent van de productinkomsten tekent.

  Ter info: de prostaatkankertest ConfirmMDx laat toe om op basis van biopsieweefsel die mannen er uit te halen die ondanks een negatief biopsieresultaat mogelijk toch kanker hebben (en voor wie verder onderzoek dus is aangewezen). Voor MDxHealth komt het er vooral op aan urologen te overtuigen van het nut van de test, en dat is blijkbaar niet eenvoudig.

 • MDxHealth duikt 30 procent

  Na bijna 20 minuten is eindelijk een koers gevormd voor MDxHealth . Het aandeel kelderde met 31 procent. Dat is intussen 30 procent geworden.

  MDxHealth kende een erg zwak vierde kwartaal voor zijn voornaamste prostaatkankertest, ConfirmMDx, en lanceert een besparingsoperatie. 

 • Europese beurzen starten half procent lager

  De Europese aandelenmarkten openen zoals verwacht met verlies. De EuroStoxx50 zakt bij opening met 0,5 procent. De Bel20 weet het verlies te beperken tot 0,1 procent. Het is nog wachten op een koers voor MDxHealth.

 • Proximus nog steeds in het nieuws

  Nadat vorige week bekend raakte dat Proximus de komende drie jaar 1.900 banen wil schrappen (en ook 1.250 aanwervingen doen), blijft Proximus in de actualiteit. Vandaag om 13 uur is overleg gepland tussen de vakbonden en de regering over de geplande herstructurering. Dinsdag hebben de vakbonden opgeroepen om te staken.

  Zondag zei ontslagnemend telecomminister Philipp De Backer (Open VLD) dat naar zijn mening de overheid haar belang in Proximus moet afbouwen. Het telecombedrijf is nog steeds voor 53,3 procent in handen van de staat.

 • Rode opening op til in Europa

  De future op de EuroStoxx50 staat 0,6 procent in het rood. Eerder vandaag presteerden ook de Aziatische beurzen al zwak, vooral als gevolg van de slechte Chinese handelscijfers.

  De beurzen hebben een intense week voor de boeg met onder meer de brexit-stemming in Londen, de aanhoudende shutdown in de VS, dreigende taal van Trump aan het adres van Turkije, en de start van het Amerikaanse resultatenseizoen (deze week bijna alle grote banken).

 • Euronext lanceert bod op beurs van Oslo

  Het eerder aangekondigde bod van Euronext op Oslo Børs VPS Holding, zeg maar de beurs van Oslo, gaat van start. Euronext biedt 145 Noorse kronen per aandeel, wat 32 procent meer is dan de slotkoers op 17 december. Het bod loopt tot en met 11 februari en kan desgewenst verlengd worden.

  Euronext heeft al toezeggingen van aandeelhouders die 50,5 procent van alle uitstaande aandelen van Oslo Børs vertegenwoordigden.

  Als het overnamebod slaagt, wordt het Euronext-imperium uitgebreid met een zesde beurs (na Parijs, Amsterdam, Brussel, Lissabon en Dublin).

 • Berenberg zet Engie op 'kopen'

  Analisten Lawson Steele en Andrew Fisher van Berenberg trekken hun advies voor Engie op van 'houden' tot 'kopen'. Tegelijk zakt hun koersdoel licht, van 15,50 tot 15 euro.

  Tegen 2022 zien ze de winst per aandeel van de Franse nutsgroep met 60 procent toenemen. Ze wijzen er op dat de koers van Engie nauw samenhangt met de winstverwachting. Sinds 2010 is de winst per aandeel gehalveerd, wat weerspiegeld werd in de koers van het aandeel.

  Vorig jaar verloor Engie in absolute termen 15 procent op de beurs, onder meer door de onvoorziene uitval van verscheidene Belgische kerncentrales. Steele en Fisher gaan ervan uit dat de nucleaire productie vanaf deze maand zal beginnen verbeteren - en daarmee voor zal liggen op schema - en tegen 2020 weer volledig genormaliseerd zal zijn.

  Het kerncentralecomplex van Engie Electrabel in Tihange ©Photo News

 • MDxHealth kent geen groei in 2018

  MDxHealth stuurt vervroegd gedeeltelijke jaarresultaten uit, en zo iets is meestal geen goed teken. Dat blijkt ook. Eind oktober maakte het Amerikaans-Belgische bedrijf nog hoopvolle resultaten bekend, met een negenmaandenomzet die 30 procent hoger was dan een jaar eerder. Nu blijkt dat MDxHealth over het hele jaar een vlakke en zelfs licht lagere omzetevolutie kende: de totale omzet komt uit op 28,3 miljoen dollar tegen 28,5 miljoen in 2017.

  Dat laatste is overigens een aangepast cijfer: de jaaromzet kwam in 2017 feitelijk uit op 40,5 miljoen dollar, maar daarvan was 12,1 miljoen te danken aan een eenmalige betaling van Exact Sciences voor het patent op de darmkankertest Cologuard.

  Dat betekent dat het vierde kwartaal erg zwak was. Volgens topman Jan Groen hebben ‘enkele uitdagingen binnen onze Amerikaanse commerciële organisatie de groei van het volume ConfirmMDx-testen gehinderd’.

  MDxHealth grijpt in en lanceert een kostenbesparingsprogramma dat de basis moet leggen ‘voor hernieuwde en duurzame omzetgroei’. De specialist in prostaatkankertests wil zijn operationele kosten met 10 miljoen dollar op jaarbasis drukken en heeft ook besloten de commerciële uitrol van AssureMDx, een test voor blaaskanker, uit te stellen tot eind 2019. Investeringen in twee nieuwe producten voor prostaatkanker, InformMDx en MonitorMDx, worden eveneens uitgesteld.

  MDxHealth maakt de volledige jaarresultaten op 28 februari bekend.

 • Amerikaanse futures rood

  Het is nog 8 uur wachten tot Wall Street van start gaat, maar de Amerikaanse futures staan momenteel duidelijk rood. De reden moeten we niet ver zoeken: de zwakke Chinese handelscijfers.

 • Handelsoorlog bijt, beurzen lager

  Goedemorgen! Het beursjaar is goed gestart, met twee positieve weken op rij voor de Bel20: na 3,4 procent winst in de eerste week van januari trok de Bel20 in de tweede week nog eens 2,85 procent aan. Het is evenwel de vraag of de week die voor ons ligt even goed wordt.

  Het Britse Lagerhuis moet dinsdag over het brexit-akkoord stemmen en zoals de kaarten nu liggen, zullen de parlementsleden het akkoord verwerpen. Wat er daarna gebeurt, is hoogst onzeker. Het kan alle kanten uit. Het ligt voor de hand dat de brexit-troubles minstens de Europese beurzen zullen beroeren.

  De week is alvast slecht begonnen in Azië. Vanmorgen raakte bekend dat de Chinese uitvoer uitgedrukt in dollar in december met 4,4 procent is gedaald tegenover een jaar eerder en de invoer met 7,6 procent.

  Beide cijfers zijn veel slechter dan verwacht (economen rekenden respectievelijk op +3% en +5%) en de zwakste sinds 2016. China zit wel nog altijd met een handelsoverschot van 57,1 miljard dollar.

  De flauwe handelscijfers tonen nog maar eens aan dat de handelsoorlog die Trump heeft gelanceerd, China serieus pijn doet. Ze wakkeren ook de vrees voor een verzwakking van de wereldeconomie aan.

  De Aziatische beurzen gaan alvast lager. De beurs van Hongkong verliest 1,6 procent, Shanghai en Shenzhen een klein procent. Seoel gaat 0,6 procent lager, terwijl de beurs van Sydney stabiel blijft. Tokio is vandaag gesloten voor een feestdag, de ‘Coming of Age Day’.

  Containeroverslag in de haven van Qingdao in de Chinese provincie Shandong. ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud