Citigroup prijst Delhaize en degradeert Telenet

Traders aan het werk in Frankfurt (Foto Reuters)

De Europese beurzen wonnen dinsdag meer dan een halve procent, mede dankzij meevallende economische rapporten in de kernlanden van de eurozone. Citi verdeelde en heerste in de Bel20: Telenet (-2,2%) was de grootste daler na een adviesverlaging en een adviesverhoging van hetzelfde beurshuis haalde Delhaize (+2,6%) uit het verdomhoekje.

Hier vindt u de liveverslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. We werken de informatie voortdurend bij. Vandaag zijn uw livebloggers Koen Lambrecht, Sebastien Rousseau en Kurt Vansteeland. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen: aarzel niet, we houden er in de mate van het mogelijke rekening mee.

18.40 uur: Bedankt voor het lezen en tot morgen. Alle beurzen zijn dan open, maar of het een 'feestdag' wordt...

18.25 uur: We sluiten de blog vandaag af met een reactie van Peter De Keyzer, hoofdeconoom van BNP Paribas Fortis, op het teleurstellend tweede kwartaal van de Belgische economie. Werk aan de winkel Elio & co!

Krimp Belgische groei=vervelend op korte termijn. Geen structurele hervormingen=nauwelijks groei op langere termijn bit.ly/PmTP2a— Peter De Keyzer (@DeKeyzerP_nl) August 14, 2012


18.10 uur: De vakantie loopt op zijn laatste benen, ook voor de Europese leiders. Binnenkort mogen we ons dus weer aan de ene na de andere 'topontmoeting' verwachten. De Spaanse premier Mariano Rajoy en Angela Merkel hebben alvast 6 september gereserveerd. Merkel trekt naar Madrid. Ondertussen houden de geruchten aan als zou Spanje meer noodhulp nodig hebben dan de 100 miljard euro die Europa in de Spaanse banken pompte. Die banken wachten voor een eerste schijf van 30 miljard euro op de goedkeuring van de eurozone, de Europese Commisie en de Europese Centrale Bank.

17.57 uur: 'Powerplay' van Apple. Het aandeel tikte 638,50 dollar aan, een 'all time high' als we naar de slotkoersen kijken. Intraday tikte Apple ooit 644 dollar aan.

Apple is currently trading at an all-time high. All time. #forever— Jake Beckman (@jakebeckman) August 14, 2012


17.52 uur: De Bel20 sloot met 0,6 procent winst. Delhaize trok de kar met 2,6 procent winst. Op de brede markt ging Alfacam 8 procent onderuit. Maandag was het aandeel een kwart gestegen.

17.50 uur: Groupon krijgt op Nasdaq een tik van 25 procent na teleurstellende vooruitzichten van het internetbedrijf.

17.34 uur: In eigen land heeft de beurs amper nog aantrekkingskracht op de bedrijven. In de Verenigde Staten ziet de pijplijn voor beursgangen als volgt uit:

Top 10 Biggest IPOs in the U.S. Pipeline. (Today's Safety-Kleen filing was No. 9.) on.wsj.com/Muxou0— Deal Journal (@WSJdealjournal) August 14, 2012


17.20 uur: Wall Street (+0,2%) doet het iets rustiger aan dan de Europese beurzen (+0,5%). Amerikaanse beleggers reageren voorzichtig positief op de eerste stijging van de Amerikaanse detailhandelsverkopen (+0,8% in juli) in vier maanden. De stijging was vrij algemeen, alles van auto's tot elektronica zette betere verkoopcijfers neer. 

15.49 uur: Griekenland haalt tegen wurgrentes 4 miljard op en kan dus een onmiddellijke betalingscrisis vermijden. Volgende week moet Athene immers de ECB 3,1 miljard betalen voor een obligatie die op de eindvervaldag komt.

14.48 uur: Joe Sixpack verkeert in zomerse sferen, zo blijkt uit de maandelijkse kleinhandelsverkopen in de VS. Die zijn in juli met 0,8 procent gestegen in vergelijking met juni. Economen hadden maar een toename met 0,3 procent verwacht. Vooral sportartikelen (+1,6%) waren in trek, mogelijk in de aanloop naar de Olympische Spelen. Het cijfer voor juni is wel negatief bijgesteld: in plaats van een daling met 0,5 procent zou er uiteindelijk sprake zijn van een daling met 0,7 procent.

US retail sales rose by a solid 0.8% in July after 3 straight months of declining sales— Peter Hoskins (@PeterHoskinsSky) August 14, 2012

14.47 uur: En we blijven dus bij Citi, een woordje uitleg over de adviesverlaging bij Telenet (zie ook 14u07). 'Telenet staat in 2015 niet meer op de beurs', is de opvallende prognose van Citi-analist Dimitri Kallianiotis. 'De aankondiging van gisteren is volgens ons vooral in het voordeel van Liberty Global', stelt de analist. Minderheidsaandeelhouders krijgen een bodem onder de koers door de inkopen, maar anderzijds moeten ze het met een steeds minder liquid aandeel en zonder dividenden stellen. Gelet op de dure waardering van Telenet is een uitkoopbod weinig waarschijnlijk: Liberty noteert zelf tegen 7,6 keer de bedrijfskasstroom, Telenet tegen 8,6 keer. Bovendien controleert Liberty nu al de raad van bestuur. Het kan gewoon blijven zitten en zijn belang mondjesmaat verhogen door niet op de partiële overnamebiedingen in te gaan. We voorspellen dat Liberty tegen 2015 100 procent van de aandelen zal hebben.'

14.07 uur: In de Bel20 gaat Telenet 2,3 procent lager. Citi haalt in reactie op het nieuwe uitkeringsbeleid van Telenet het aandeel van de kooplijst weg, het advies luidt nu 'neutraal'. Delhaize koerst daarentegen 3,3 procent hoger naar 31,75 euro. Citi krikt het advies voor de supermarktketen dan weer op tot 'kopen'. Citi-analist Alastair Johnston merkt op dat Delhaize 'één van de minst geliefde aandelen' uit de sector is en precies daarom vooruitlopend op de kwartaalcijfers van volgende week al flink wat slecht nieuws in de koers verrekend zit. 'De markt houdt rekening met het slechte nieuws, maar onderschat de kans op een verkoopsrenaissance in het tweede halfjaar, vooral in het vierde kwartaal'. Volgens Citi is de beslissing van Delhaize om klanten terug te lokken door winstmarges op te offeren, de juiste.

12.50 uur: Tiens, hou zou het nog zijn met de Griekse banken? 'Don't ask', is het eenvoudig antwoord. Een vijfde van de kredietportefeuille is intussen 'problematisch' ...

Greek Banks’ Non-Performing Loans Reach 20%, Kathimerini Says — zerohedge (@zerohedge) 14 Aug 12

12.08 uur: Straks uitkijken naar openingskoers van Groupon op Wall Street. In de nabeurshandel zakte het aandeel gisteravond op een bepaald moment met bijna 20 procent. Investeerders zijn teleurgesteld in de vooruitzichten van het internetbedrijf.

11.51 uur: Morgan Stanley heeft de pensioenverplichtingen van grote Europese bedrijven bestudeerd en een lijst opgesteld van diegene met een 'groot pensioendeficit'. Daaronder verstaat het beurshuis dat de pensioenlasten minstens 15 procent uitmaken van de beurskapitalisatie.

De toestand lijkt het meest dramatisch bij Alcatel Lucent, waar de pensioenverplichtingen een pak groter zijn dan de marktwaarde: ze maken liefst 139,3 procent uit. Ook bij Delta Lloyd (120,9%) en het staalbedrijf Salzgitter (107,8%) overtreffen de pensioenlasten de actuele beurskapitalisatie. De enige Belgische naam die op de lijst voorkomt, is Solvay (34%), en dat heeft natuurlijk met het (overgenomen Franse) Rhodia te maken.

Ook de FTD staat vandaag trouwens stil bij het probleem. Veel bedrijven zitten door de lage rente met een gigantisch probleem om hun pensioenverplichtingen na te komen.

11.42 uur: België verkoopt kortlopend papier met een negatieve rentevoet.

#Belgium sells 3 month bills at negative yield -0.012% vs -0.003%, 12 month bills at yield of 0.093% vs 0.04% in July— Linda Yueh (@lindayueh) August 14, 2012

11.36 uur: De winst van Delhaize is opgelopen tot 3,9 procent. Met dank aan Citigroup. Collega Jan De Schamphelaere probeert het rapport te pakken te krijgen. Uit informatie van Bloomberg blijkt alvast dat analist Alastair Johnston lof heeft voor de 'sterke' vrijekasstroomgeneratie in vergelijking met Europese sectorgenoten en voor de 'proactieve' investeringsstrategie, die tot een omzetheropleving in de tweede jaarhelft kan leiden. Volgens Johnston zit Delhaizes prognose van een daling met 15 tot 20 procent van de bedrijfswinst voor kosten en afschrijvingen intussen verwerkt in de koers en 'is het tijd om de sterke punten van het verhaal te bekijken'.

11.30 uur: De economie van de eurozone is in het tweede kwartaal jaar op jaar met 0,4 procent gekrompen. Het is de eerste daling (jaar op jaar) in tien kwartalen.

[PDF] EUROZONE GDP -0.2% during 2nd quarter 2012, -0.4% compared with 2nd quarter 2011 bit.ly/O510d7— eloi eloi (@lemasabachthani) August 14, 2012

11.17 uur: De cijfers van Portugal zijn echt wel dramatisch. Waar het bbp in het eerste kwartaal nog 0,1 procent kromp tegenover het vierde kwartaal, bedraagt de krimp nu 1,2 procent. Jaar op jaar is het Portugese bbp nu 3,3 procent kleiner; in het eerste kwartaal bedroeg de terugval 2,3 procent.

**PORTUGAL Q2 GDP -1.2% Q/Q (-0.1% Q1), -3.3% Y/Y (-2.3% IN Q1)— eloi eloi (@lemasabachthani) August 14, 2012

11.08 uur: De Duitse ZEW-index is wel een tegenvaller.

*GERMAN ZEW FALLS TO -25.5 FROM -19.6 VS ESTIMATED GAIN TO -19.3— eloi eloi (@lemasabachthani) August 14, 2012

11.04 uur: De economie van de eurozone is in het tweede kwartaal met 0,2 procent gekrompen tegenover het eerste, precies zoals verwacht. Een zware tegenvaller is Portugal, waar het bpp met 1,2 procent daalde, veel meer dan economen hadden ingeschat.

euro zone q2 gdp -0.2% as expected. so with core countries stronger than f'cast, periphery clearly struggling. eg, portugal -1.2%— Jamie McGeever (@ReutersJamie) August 14, 2012

10.48 uur: Een van de sterkste stijgers in Europa is TUI (+5,3%). De Duitse groep boekte in het voorbije kwartaal – het derde van het boekjaar 2011/2012 – een geconsolideerde nettowinst van 9 miljoen euro tegen 40 miljoen verlies een jaar eerder. Het resultaat werd gunstig beïnvloed door wisselkoersverschillen, vooral via de Britse dochter TUI Travel. TUI heeft er vertrouwen in dat de doelstellingen zullen worden gehaald.

09.36 uur: Oranje boven! De Nederlandse economie is in het voorbije kwartaal met 0,2 procent gegroeid in vergelijking met het eerste. De groei is vooral te danken aan de wederuitvoer. Economen hadden een krimp met 0,3 procent verwacht.

09.23 uur: De Aziatische beurzen waren vandaag in goeden doen. De Nikkei225 won 0,5 procent in Tokio en de Zuid-Koreaanse Kospi steeg 1,3 procent. Uit het verslag van haar jongste rentevergadering blijkt dat de Japanse centrale bank manieren onderzoekt om de groeistimulerende maatregelen uit te breiden. Beleggers rekenden er ook op dat de Amerikaanse kleinhandelscijfers, die om 14.30 uur bekendgemaakt worden, zullen meevallen. De consument is veruit de belangrijkste motor van de Amerikaanse economie, die de grootste in de wereld is. Bedrijven die veel naar Noord-Amerika exporteren, gingen hoger. Dat was onder meer het geval voor Yue Yuen Industrial Holdings, een bedrijf dat schoenen maakt voor Nike.

09.04 uur: De beurzen in Europa zijn positief van start gegaan. De EuroStoxx50 tekent 0,6 procent winst op, de Bel20 stijgt 0,4 procent. In Brussel stijgt Delhaize 3 procent na de adviesverhoging van Citi en verliest Telenet 2,1%. Alfacam gaat nog maar eens 4 procent vooruit, nadat er maandag net geen 25 procent bij kwam. De maandenlange zoektocht naar een financiële partner zou resultaat hebben opgeleverd.

08.50 uur: Even twee advieswijzigingen meegeven: Citi heeft zijn advies voor Telenet verlaagd van kopen tot neutraal. Voor Delhaize gaat Citi's advies omhoog, van neutraal naar kopen.

08.44 uur: Vanmorgen was er onofficieel nieuws over Bekaert. Volgens De Morgen zou de groep in september een tweede herstructurering doorvoeren, waarbij nog eens een 200-tal banen zouden sneuvelen. Bekaert zelf geeft toe dat er gekeken wordt naar verdere besparingen - om weer aan een operationele winstmarge van 7 procent te geraken - maar zegt dat er nog geen concrete beslissingen zijn genomen.

08.42 uur: De Europese beurzen gaan een hogere start tegemoet. De future op de EuroStoxx50 noteert 0,7 procent in de plus. De euro wint terrein tegenover de dollar.

08.19 uur: Goedemorgen! Het goede nieuws komt vanmorgen in de eerste plaats van onze oosterburen. Daar is de economie in het tweede kwartaal nog met 0,3 procent gegroeid tegenover het eerste kwartaal. De groei is te danken aan zowel de gezinnen als de uitvoer; de bedrijfsinvesteringen kwamen wel lager uit.

Eerder vanmorgen raakte al bekend dat de Franse economie een krimp nipt wist te vermijden. Maar de derde nulgroei op rij is vooral te danken aan het feit dat Frankrijk het snoeimes nog niet heeft bovengehaald, in tegenstelling tot de meeste andere landen in de eurozone. Landen waar wel stevig bespaard wordt, biechtten al een krimp op over het tweede kwartaal: België (-0,6%), Spanje (-0,4%) en Italië (-0,7%).

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud