Advertentie

CMB vaart in de slipstream van Maersk

Het moet niet altijd een flash crash zijn: in China spurtten de beurzen even stevig hoger, met dank aan een plots koogolf of 'flash smash'. Umicore zette op kousenvoeten zijn remonte voort, CMB putte moed uit het positieve winstalarm van Maersk.

Hier vindt u de liveverslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Vandaag zijn uw verslaggevers Kim Kurt Vansteeland, Stijn Demeester en Ilse De Witte. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen: aarzel niet, we houden er in de mate van het mogelijke rekening mee.

17.45 uur: We ronden hier onze liveblog af. Fijn weekend en tot volgende week! 

17.40 uur: De Bel20 tikte de week 0,5 procent hoger af op 2.823 punten. Binnen de Bel20 was Thrombogenics (+1,8%) de enige uitschieter, na de Canadese goedkeuring voor Jetrea. Buiten de Bel20 kon vooral CMB (+5%), zie 17u02) zich onderscheiden.

17.25 uur: We blikken even vooruit op de komende week: 

  • Na het prille herstel in het tweede kwartaal, wordt het zaak worden te zien of de heropleving dit kwartaal vaart wint. En daar helpen de twee invloedrijkste economische barometers van de eurozone: de PMI-index van Markit en de Ifo-index, de polsslag van respectievelijk de Europese en Duitse bedrijfsleider. Die zullen donderdag naar verwachting hun stijgende trend doorzetten in augustus.
  • In Jackson Hole verzamelen centraal bankiers voor hun traditionele zomerbijeenkomst in de Rocky Mountains. Dit keer zal Fed-voorzitter Ben Bernanke echter de gelegenheid niét aangrijpen om een belangrijke boodschap uit te sturen, aangezien hij er zelf wegens 'agendaproblemen' niet zal zijn. De vicevoorzitter Janet Yellen - ook één van de favorieten om Bernanke volgend jaar op te volgen - neemt de honneurs waar.
  • De piek in de bedrijfsresultaten ligt achter ons, maar toch zijn er nog wat interessante rapporten. In het buitenland zijn dat de brouwers Carlsberg en Heineken en in België onder meer Roularta en Jensen.

17.02 uur: Drogebulkreder CMB (+3,2%) heeft de wind in de zeilen na de positieve boodschap van het Deense AP Moeller Maersk (+8%). Net als CMB focust ook Maersk Line ongenadig op kostenbesparingen en energie-efficiëntie. Dat gebeurt onder meer door het gebruik van een relatief jonge vloot.

Een voorbeeld is het 400 meter lange reuzencontainerschip Maersk McKinney Moeller, dat vandaag voor het eerst in een Europese haven (Rotterdam) aanmeerde. Dit meest energie-efficiënte schip ter wereld is trouwens genoemd naar de peetvader Arnold Maersk McKinney Moeller ('MMM'), die vorig jaar op 91 overleed.

16.42 uur: Goed nieuws voor Thrombogenics. De Canadese gezondheidsautoriteiten geven groen licht voor de verkoop van Jetrea in Canada. Dat meldt Alcon (Novartis), dat de commerciële rechten op Jetrea heeft buiten de VS. Het aandeel Thrombogenics stijgt met 2 procent.

Alcon Canada receives approval for JETREA™, the first and only ey... prn.to/13qluea...— Wouter Piepers (@wpiepers) 16 Aug 13

 

16.20 uur: De 'prima de riesgo' (zie 15u44) is dus voor het eerst in twee jaar onder de 250 basispunten gezakt. Dit keer in beeld:

16.15 uur : Thrombogenics noteert vrijdagnamiddag 1,1 procent hoger en is daarmee de op een na grootste stijger binnen de Bel20 (alleen Telenet doet beter met een winst van 1,4 procent). De toezichthouder voor de Canadese geneemsmiddelensector heeft groen licht gegeven voor het gebruik van Jetrea, Thrombogenics medicijn voor de behandeling van centrale blindheid. Met het Canadese fiat heeft Thrombogenics de eerste goedkeuring op zak om Jetrea buiten de VS en Europa op de markt te bregen. En als we op het persbericht mogen afgaan, zitten er gelijkaardig nieuws in de pijplijn. 'We verwachten weldra verdere goedkeuringen voor Jetrea aan te kondigen', zegt CEO Patrik De Haes.

16.03 uur: Het Amerikaanse consumentenvertrouwen is onverwacht gedaald. Dat belooft niet veel goeds voor de back-to-schoolperiode bij Amerikaanse retailers. 

eek RT themoneygame: CONSUMER CONFIDENCE UNEXPECTEDLY PLUNGES TO 80.0 (Est. 85.2) read.bi/18zJDND...— Joseph Weisenthal (@TheStalwart) 16 Aug 13

 

15.44 uur: Het renteverschil tussen Spanje en Duitsland, zeg maar de angstbarometer van de eurozone, ontsnapt voort. Voor het eerst sinds 2011 zakt de 'prima de riesgo' onder 250 basispunten.

#Spain - #Germany spread falls below 250 bps, first time since 2011 ~Bloomberg /via M_McDonough /ht TheStalwart #euro— Yannis Koutsomitis (@YanniKouts) undefined

 

15.43 uur: Wall Street is relatief rustig van start gegaan. Dow Jones en Nasdaq noteren met miniem verlies.

15.20 uur: Zoals steeds na de publicatie van resultaten gaat het management van Delhaize binnenkort de boer op voor road shows. Morgan Stanley-analist Edouard Aubin lijst een aantal vragen op die beleggers potentieel kunnen stellen. We onthouden een paar opmerkelijke thema's:

Ten eerste de positionering van Food Lion. Het fundamentele probleem van Food Lion is de erg lage 'omzetdichtheid': per vierkante voet supermarkt verkoopt Food Lion slechts voor 270 dollar, tegenover een sectorgemiddelde van 480 dollar. Dat is vooral omdat klanten hun Food Lion vooral binnenlopen voor 'extra aankopen' (top up sales, bovenop de 'grote' wekelijkse inkopen) en om snacks in promotie te kopen. Nu valt Food Lion tussen twee stoelen (grote supermarkten buiten de stadscentra enerzijds, buurtwinkels anderzijds), dus is de prangende vraag hoe en wanneer Delhaize de keten wil omvormen van een 'grote kruideniersketen' naar een 'buurtkruidenier'.

Ten tweede het werkkapitaal. Daar heeft Delhaize een focus van gemaakt de jongste kwartalen. Toch is Delhaize volgens Morgan Stanley nog altijd één van de weinige Europese retailers die het werkkapitaal niet als een financieringsbron kan hanteren. Dat is onder meer omdat de voorraden van Delhaize door de eerder vermelde lage omzetdichtheid maar eens om de 30 dagen ververst worden, tegenover 22 bij rivaal Ahold. En deels omdat Delhaize in België veel met franchises werkt, waardoor het gemiddeld 10 dagen duurt eert de groep haar geld ontvangt.

Ten slotte de hamvraag over de portefeuille van de groep, aangezien heel wat Europese retailers als Carrefour en Tesco druk bezig zijn alle activiteiten te vekopen in landen waar ze niet sterk staan. We citeren even de Morgan Stanley-analist: 'U verkocht recent de winkels in Albanië en Montenegro en de ketens Sweetbay en Harveys in de VS. Zou u verder kunnen gaan. Zijn de winkels in Roemenië, Servië en Griekenland nog kernactiviteiten? En gelet op het feit dat er geen synergieën zijn tussen de VS en Europa, houdt het nog steek enige activa te blijven houden in de VS?

Dat laatste is en blijft de cruciale vraag die de nieuwe CEO van Delhaize Group op zijn 'todolist' zal hebben staan.

14.40 uur: De data over de Amerikaanse huizenmarkt (in aanbouw genomen woningen + bouwvergunningen) zijn stevig, maar toch iets minder stevig dan verhoopt.

Jump in US housing starts falls short of forecasts... | More on ft.com/fastFT...— Financial TimesGeverifieerd account (@FinancialTimes) undefined

 

Housing Starts 896K, Exp 900K; Permits 943K, Exp. 945K— zerohedge (@zerohedge) undefined

13.43 uur: Het consultingbureau OC&C publiceerde vrijdag een klassement van de grootste voedings- en consumptiegroepen van deze wereld. De Zwitserse voedingreus Nestlé, wint het pleit met een omzet van 73,8 miljard euro, gevolg door het Amerikaanse Procter & Gamble en de Brits-Nederlandse Unilever. Amper 11 procent van de mondiale groei werd het afgelopen jaar gerealiseerd in de Europese Unie. 

12.44 uur: De dollar klom vrijdag tot net geen 62 Indische roepie, een record. Beleggers tobben al een tijdje over de politieke instabiliteit in het land, in combinatie met het gapende tekort op de lopende rekening. En de regering lin Delhi lijkt voorlopig niet verder te komen dan pogingen om kapitaal manu militari in het land te houden, door kapitaalcontroles op te leggen en de goudinvoer aan banden te leggen.

12.00 uur: Een overzicht van de kabbelende Brusselse beursbrugdag, leest u hier.

11.51 uur: Nederlandse koopmansgeest, het blijft verbazen. Een slimme makelaar heeft een origineel concept bedracht, met huizenprijzen die elke dag een vast bedrag zakken tot er een koper gevonden is of een bodemprijs bereikt is. U leest het op Bear & Bull.

11.20 uur: Zoals gezegd, is het met een vergrootglas zoeken naar uitblinkers in de Bel20. Wel zet Umicore zijn remonte voort na de relatief geruststellende halfjaarcijfers en sussende woorden van CEO Marc Grynberg. Het aandeel noteert intussen op 36,40 euro, 13 procent hoger dan twee weken geleden.

10.22 uur: Brokers hebben er iets voor over om de mondjesmaat terugkerende belegger te lokken. 'Open een rekening en ontvang een gratis aandeel!', klinkt het bij Binck Bank. Voor u visioenen krijgt van een gratis aandeel Nationale Bank: het gaat om een aandeel uit de Bel20 van maximum 50 euro en dan nog exclusief beurstaks en transactiekosten. Een optimale strategie is in deze dus UCB (48,44 euro) kiezen ...

Open een rekening bij Binck en ontvang een #gratis aandeel! Actie onder voorwaarden binck.be/gratisaandeel/... binck.be/gratisaandeel/...— BinckBank België (@BinckBank_BE) undefined

 

10.12 uur: Echt veel werk hebben we deze ochtend niet met het overlopen van de ochtendrapporten van beurshuizen.  KBC Securities verhoogt het koersdoel van Delhaize van 55 tot 60 euro, het advies blijft kopen. Analiste Pascale Weber zegt vooral tevreden te zijn over de duidelijk verbetering van de vrije kasstroom, van 131 miljoen in de eerste helft van 2012 naar 321 miljoen in de eerste helft van 2013. Dit vooral dankzij een forse daling van het werkkapitaal, onder meer door een geautomatiseerd nabestelsysteem bij de Amerikaanse ketens.

09.29 uur: Op de beurs van Kopenhagen gaat de scheepvaartreus AP Moeller Maersk na de stevige resultaten 6 procent hoger naar 47.440 kronen. De resultaten van Maersk Line - de grootste containerreder ter wereld - zullen dit jaar 'duidelijk boven' die van vorig jaar liggen, luidt het in Kopenhagen.

09.02 uur: De Bel20 gaat 0,2 procent lager naar 2.806 punten. Echte uitschieters zijn er niet.

08.53 uur: De Deense scheepvaart- en oliereus AP Moeller Maersk komt met behoorlijke resultaten, met dank aan de doorgevoerde besparingen.

Winst Maersk Line verdubbelt bijna door kostenbesparingen. dagbladtransport.nl/?p=8077...— Dagblad Transport (@Transportblad) undefined

 

08.40 uur: Bpost is na de tijdelijke uitschuiver vlak na de halfjaarcijfers - een uitschuiver die CEO Johnny Thijs de wenkbrauwen deed fronsen - weer helemaal in. UBS zet het aandeel nu op de 'most preferred list'. 

Chinese media: Shanghai composite jumped because of CNY 7 billion fat finger trade by Everbright Securities prop desk.— Morris Cabrioli (@insidegame) undefined

 

08.14 uur: Volgens Chinese media zou het beurshuis Everbright Securities met een 'dikkevingertjesorder' van 7 miljard yuan (860 miljoen euro) de 'flash smash' veroorzaakt hebben. Het aandeel is geschorst.

Chinese media: Shanghai composite jumped because of CNY 7 billion fat finger trade by Everbright Securities prop desk.— Morris Cabrioli (@insidegame) undefined

 

08.00 uur: De Europese beurzen lijken na de stevig tik op donderdag op weg naar een vrij rustige start.

A mixed to negative open seen for share markets seen after yesterday's sharp falls. Financial bookies: FTSE100 -10, DAX, -5, CAC40 +1— Peter Hoskins (@PeterHoskinsSky) undefined

 

07.45 uur: De nieuwe gouverneur van de Indische centrale bank, topeconoom Raghuram Rajan, zal zich niet vervelen: de Indische roepie zet bijna dag na dag diepterecords neer.

INDIA’S RUPEE DROPS TO RECORD LOW OF 61.8650 PER DOLLAR— zerohedge (@zerohedge) undefined

 

07.43 uur: De kalender van vandaag. Kort maar krachtig.

Een korte, maar interessante macro-kalender op deze brugdag : CPI, huizenmarkt en Michigan pic.twitter.com/7SBpGOGIyH— Tom Simonts (@TSimonts) undefined

 

07.40 uur: Na de 'flash smash' en de lunchpauze, nemen Chinese beleggers wat gas terug.

Shanghai stocks come off highs in afternoon trade— MarketWatchGeverifieerd account (@MarketWatch) undefined

 

07.12 uur: Met gezichtsmaskers valt duidelijk geld te verdienen, zeker in China. De Franse wereldmarktleider in cosmetica, L'Oréal, betaalt 6,54 miljard Hongkongdollar (632 miljoen euro) voor Magic Holdings, een Chinese specialist in gezichtsmaskers. Dat is meer dan vier keer de jaaromzet en 20 keer de operationele kasstroom (ebitda).

L'Oreal offers US$840 million for Chinese skincare company Magic Holdings | ow.ly/nYEod...— SCMP 南華早報 (@SCMP_News) undefined

 

07.10 uur: Het moet niet altijd een flash crash zijn. Op de Chinese beurs was er net voor de middagpauze een 'flash smash', een plotse koopgolf en steile klim. De CSI 300, de korf van Chinese steraandelen, spurtte in luttele minuten van 2310 naar 2.415 punten. 

Chinese Stocks Flash-Smash +6%; Exchange Says "Operations Normal" tinyurl.com/oztk2fs...— zerohedge (@zerohedge) undefined

07.05 uur: De bitch fight tussen de beleggersactivisten Carl Icahn en Bill Ackman ging gisteravond voort. Deze keer op Twitter. Inderdaad, Icahn heeft de sociale media ontdekt. Na de tweet over Apple, raakte hij gisteravond Ackman onder de gordel:

NYT's thesis that Ackman's actions prove something is wrong with activism is specious. His actions prove only something is wrong with Ackman— Carl IcahnVerified account (@Carl_C_Icahn) 15 Aug 13

 

07.00 uur: Het is vandaag vooral uitkijken naar het Amerikaanse consumentenvertrouwen (university of Michigan) in augustus. Economeen verwachten dat dat cijfer gestegen is tot 85,2 punten. Dat is het hoogste peil in zes jaar tijd. Het cijfer wordt deze namiddag gepubliceerd.

Voor de Amerikaanse consument is de hausse van de vastgoed- en aandelenmarkten van het voorbije jaar een opsteker. Bovendien is de situatie op de arbeidsmarkt maand na maand aan het verbeteren en dat sterkt het consumentenvertrouwen aan. 

Maar dat staat in schril contrast met de recente winstwaarschuwingen van onder andere Macy's en Walmart. 'Onze klanten blijven op de rem staan', zei de financieel directeur van Walmart gisteren. De retailer stuurde zijn omzet- en winstprognose voor dit jaar aanzienlijk neerwaarts bij. Gisteravond stuurde ook de kledingketen Nordstrom een winstalarm uit.

07.35 uur: Investeerders zochten gisteren dan maar hun toevlucht tot edele metalen. De goudprijs dikte 2 procent aan, de zilverprijs zelfs 5 procent. Die laatste is op enkele dagen tijd met 17 procent gestegen. Dat is onder andere slecht nieuws voor Agfa-Gevaert. Voor elke dollar dat de zilverprijs stijgt, daalt de bedrijfswinst van Agfa met 4,5 miljoen euro. Agfa koopt namelijk zilver voor de verwerking in zijn filmproducten.

De zilverprijs zit evenwel nog ver onder het niveau van vorig jaar: 

 

07.30 uur: Goeie morgen. Het was gisteren een rotdag voor Wall street. De Dow Jones kreeg een tik van 1,5 procent door vrees voor 'tapering'. De Fed kocht maanden aan een stuk voor 85 miljard dollar obligaties op en drukte daarmee de langetermijnrente en stimuleerde zo de economie. Maar de consensus groeit dat de Fed al vanaf september dat beleid zou afbouwen (tapering in het jargon), zeker na het nieuwste cijfer over de wekelijkse werkloosheidsaanvragen. 

Het aantal Amerikanen dat voor de eerste keer een uitkering aanvraagt is vorige week gedaald tot het laagste peil in zeven jaar, zo bleek gisteren. Het is op zo'n signaal - een duidelijke verbetering van de arbeidsmarkt - dat de Fed wacht om de kraan dicht te draaien. 

De tienjaarsrente op Amerikaanse staatsobligaties steeg door dat alles even tot 2,82 procent, het hoogste peil in twee jaar tijd. Toen Fed-voorzitter Ben Bernanke het woord 'taper' in mei voor het eerst in de mond nam, bedroeg die rente nog maar 1,65 procent. En volgens marktpartijen is die 2,82 procent nog geen eindpunt. 'De Fed heeft de rente jaren aan een stuk onderdrukt. De rente 'is not even close to reality', zei een kenner aan FT.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud