1. Markten Live
 2. Live blog
live

Apple nadert berenmarkt

Het grootste beursgenoteerde bedrijf noteert bijna een vijfde onder zijnrecordkoers, en trekt de rest van Wall Street mee in het rood. Daarnaast hadden beleggers zich al zorgen te maken over economische krimp in Japan en zelfs gidsland.
 • Morgen op de agenda

  DONDERDAG 15 NOVEMBER 2018

  ECONOMIE/FINANCIEN

  Belgie:

  - Handelsbalans september , 15 uur

  Europa:

  - ACEA: auto-inschrijvingen oktober, 8 uur

  Eurozone:

  - Handelsbalans september , 11 uur

  Verenigde Staten:

  - Kleinhandelsomzet oktober, 14.30 uur

  BEDRIJVEN

  Belgie:

  - Atenor: tussentijdse verklaring derde kwartaal, 17.45 uur

  - Bekaert: trading update derde kwartaal, 7 uur

  - Biocartis: business update derde kwartaal, 7 uur

  - Care Property Invest: tussentijdse verklaring derde kwartaal, 7 uur

  - EVS: resultaten derde kwartaal, 7 uur

  - IBA: tussentijdse verklaring derde kwartaal, 17.45 uur

  - KBC Groep: resultaten derde kwartaal, 7 uur

  - Kinepolis: business update derde kwartaal, 7 uur

  - Sioen: trading update derde kwartaal, 17.45 uur

  Frankrijk:

  - Bouygues: resultaten derde kwartaal, 7.30 uur

  - Vivendi: resultaten derde kwartaal, nabeurs

  Luxemburg:

  - Aperam: notering ex dividend 0,45 dollar bruto

  Nederland:

  - NN Group: resultaten derde kwartaal, 7 uur

  - Value8: notering ex uitzonderlijk dividend 1,05 euro bruto

  Verenigd Koninkrijk:

  - Aston Martin: resultaten derde kwartaal, 8 uur

  Verenigde Staten:

  - Nvidia: resultaten derde kwartaal, 22.15 uur

  - Wal-Mart Stores: resultaten derde kwartaal 2018/2019, 12 uur

 • Bel20 - 0,28%

  De Brusselse beursindex verliest vandaag iets meer dan een kwart van een procent.

  Top Flop
  NYRSTAR15,8%HAMON-2,76%
  Jensen7,3%Econocom-2,83%
  BEKAERT4,9%ENVIPCO-3,36%
  Smartphoto4,2%AGFA-GEVAERT-3,79%
  ECKERT-ZIEGLER BG3,8%OXURION-4,63%
  MONTEA3,7%GENKYOTEX-5,97%
  MITHRA3,7%EVS-6,29%

 • Apple nadert berenmarkt

  Het bedrijf met de hoogste beurswaarde ter wereld gaat al een paar dagen op rij lager en lager. Met de daling in de ochtendlijke handel meegerekend zweeft Apple nu een dikke 18 procent onder de recente piek. En omdat het grootste aandeel ter wereld het moeilijk heeft ondergaat de rest van de beurs vaak hetzelfde lot.

  Bloomberg becijferde dat de correlatie tussen Apple, logischerwijs het belangrijkste aandeel in de kapitalisatiegewogen index S&P500, en de S&P500-index zelf  opnieuw zeer sterk is. In de afgelopen drie jaar deed Apple het merkbaar beter dan de index, maar nu loopt de dagelijkse trend voor beide grotendeels gelijk.

 • Nyrstar +10%

  De grootste stijger van de dag is de sterkste daler van de afgelopen weken en maanden. Dat Nyrstar sinds kort een centjesaandeel met een waarde van minder dan 1 euro is, maakt het aandeel een interessante speelbal voor speculanten. Het bedrijf communiceerde al een paar dagen niet, terwijl de koers aan een rotvaart naar beneden donderde. De zorgen over de houdbaarheid van de schulden werden nog niet beantwoord.

 • Olie hoger? Wall Street hoger

  Terwijl de olieprijs (+2,5% deze namiddag) stijgt gaat ook Wall Street hoger.

  Ook de inflatiecijfers bieden soelaas, net omdat er geen verrassingen in zitten. De markten zijn gerustgesteld dat de Fed zijn rentewapen niet vroeger zal bovenhalen.

 • Beleggers enthousiast over 'keerpunt' bij Fugro

  De Nederlandse bodemonderzoeker Fugro stijgt na zijn strategische update ruim 3 procent op de beurs van Amsterdam. De bodemonderzoeker noemt 2018 een ‘keerpunt’, omdat voor het eerst in jaren de klanten weer meer investeren. 

  De olie- en gassector durft dankzij de duurdere energieprijzen weer nieuwe projecten aan. Ook de vraag naar bodemonderzoek voor windmolenparken op zee neemt toe. Fugro voorziet van 2021 tot 2023 een omzet van 2 miljard tot 2,5 miljard euro, met een bedrijfswinstmarge van 8 à 12 procent.

 • Amerikaanse futures: groen

  Futureshandelaren rekenen erop dat de aandelenmarkten op Wall Street 0,4 procent hoger openen dan de slotkoers van gisteren. Om 15u30 Belgische tijd luidt de openingsbel in New York.

 • 'Cijfers Canadese concurrent goed voor Kinepolis'

  Het analistenteam van Kepler Cheuvreux grijpt de resultatenpublicatie van Cineplex aan als reden om hoopvol uit te kijken naar de update die Kinepolis morgen publiceert. Cineplex is de de grootste uitbater van bioscopen in Canada, waar Kinepolis recent Landmark overnam. 'Het zijn stevige cijfers, er kwamen 2,6 meer klanten en de kaartjesverkopen leverden daardoor 5,3 procent meer op. Daarbovenop heeft Cineplex het over zijn beste oktobermaand ooit, met 36% meer inkomsten uit de toegangskaartjes.'

  Kinepolis is een kei in bezoekers meer te laten uitgeven, bijvoorbeeld voor films in 4DX. ©BELGA

  De cijfers van Kinepolis komen er morgenochtend aan. Kepler verwacht een niet te verwaarlozen impact van het warme weer en de aandacht voor het WK Voetbal in juni. Voor de hele groep samen verwachten de analisten 11,3 procent minder bezoekers. Maar de toekomst - het huidige vierde kwartaal en ook 2019 - oogt 'excellent'. Omdat het bedrijf zoveel cash genereert en een gezonde balans heeft, kunnen nieuwe overnames alleen maar de koers aanvuren. Het koopadvies wordt dan ook herhaald een dag voor de resultaten, en het koersdoel is 61 euro.

 • Bel20 in het groen

  Voor het eerst vandaag steekt de Brusselse beursindex de neus boven het peil van gisteravond. In de voormiddag zakte de Bel20 tot onder 3.500 punten. De grootste stijgers van de dag zijn telecommers Telenet en Proximus .

 • Bekaert: blijft de laatste strohalm intact?

  Donderdag voorbeurs komt Bekaert  met een korte update over de eerste negen maanden van het jaar. Het belooft erom te spannen, want de staaltechnologiegroep beleeft een rotjaar op de beurs.

  Deze zomer stuurde CEO Matthew Taylor één week voor de halfjaarcijfers een knoert van een winstwaarschuwing uit, wat het aandeel de grootste oplawaai sinds 1987 bezorgde. Bekaert is nu alle beurswinst sinds het aantreden van Taylor meer dan kwijt, het krediet bij beleggers is op

  Nadien was er van herstel geen sprake. Onlogisch is dat niet: het regende winstwaarschuwingen in de autosector, inclusief bandengigant Michelin. Geen geruststellende gedachte voor een multinational die, onder meer als wereldmarktleider in staalkoord om banden te versterken en staaldraad voor andere auto-onderdelen zoals ruitenwissers, 44 procent van zijn omzet in de autobranche realiseert

  Voor alle duidelijkheid: in de kwartaalupdates verschaft Bekaert alleen cijfers over het bovenste lijntje, de omzet. Analisten verwachten over de eerste negen maanden van 2018 gemiddeld een omzet van 3,175 miljard euro, 3 procent meer dan een jaar eerder. In Europa (+5%), Azië (+4%) en Noord-Amerika (+4%) zou er groei zijn, tegenover een vlakke evolutie in Latijns-Amerika en staalkabel- en probleemdochter BBRG

  Maar mocht de omzet tegenvallen, dan zou dat ook slecht nieuws zijn lager op de resultatenrekening. Want, de teleurstellende winstmarges zijn dé reden voor de implosie van het aandeel. In 2017 zag de groep haar marge al bijna met een procentpunt afbrokkelen tot 7,3 procent. Maar pas dit jaar ging het echt grondig fout. 

  ©rv

  In het eerste halfjaar gingen de marges helemaal onderuit, door een mix van tegenzittende omgevingsfactoren en eigen missers: 111 miljoen bedrijfswinst op 2,16 miljard omzet. Een flinterdunne marge van 5,1 procent, nauwelijks de helft van de 10 procent die Taylor officieel nog ambieert. 

  Logisch dat Bekaert uiteindelijk de prognose om de winstmarge van 2017, goed 7 procent dus, te evenaren liet vallen. Met een aandeel dat nog aan nauwelijks 10 keer de voor 2018 verwachte nettowinst noteert, lijkt de kans op verdere ontgoochelingen vrij gering.

  Maar dan zal er wel in de update een minimumvereiste moeten voldaan zijn: de belofte om de bedrijfswinst in de tweede jaarhelft op zijn minst te verbeteren (zie screenshot), zowat de laatste strohalm voor de belegger. Op dit ogenblik rekenen analisten voor de tweede jaarhelft op 124 miljoen euro bedrijfswinst, wat de marge licht zou opkrikken naar 6 procent.  

 • Het overzicht van de Brusselse beursdag ...

  ... leest u hier

 • Adyen nog niet indexrijp

  De Nederlandse betaalspecialist Adyen verliest op de beurs van Amsterdam een tiende van zijn waarde. De indexberekenaar MSCI besliste Adyen niet op te nemen in zijn indexen. Veel beleggers waren er nochtans van uitgegaan dat Adyen in de veel gevolgde MSCI-indexen een stek zou krijgen.

  Volgens insiders is de te kleine vrij verhandelbare beurswaarde de oorzaak. Dit jaar steeg het percentage vrij verhandelbare aandelen wel van 13 naar 22 procent, maar dat is volgens MSCI nog niet voldoende om genoeg liquiditeit in het aandeel te garanderen.

 • Italiaanse rente stijgt

  De 10-jarige rente op Italiaans staatspapier stijgt met 5,3 basispunten tot 3,49 procent. Dat is het hoogste peil in drie weken. Investeerders dumpen het papier nadat de Italiaanse regering bekendmaakte dat het de begroting niet aanpast aan de eisen van de Europese Commissie.

 • Autosector houdt stand

  Het is eens wat anders. De autosector is de sterkst presterende in Europa met een winst van 1,1 procent. De auto-aandelen stijgen omdat de Amerikaanse regering heeft aangegeven om voorlopig geen importheffingen in te voeren op wagens.

 • Over de Indiase deal van Ageas ...

  ... leest u hier, met dank aan collega Pieter Suy. CEO Bart De Smet nuanceert het prijskaartje: 

  Met deze investering rekenen we vooral op een sterke toekomstige groei. Net daarom hebben we gekozen voor een bedrijf dat al een zekere maturiteit heeft.
  Bart De Smet
  CEO Ageas

 • Mildert de ECB in december de taal?

  De plotse krimp van de Duitse economie voedt de speculatie dat de Europese centraal bankiers het einde van de jarenlange stimulus in december zullen 'vergulden' met compenserende retoriek, bijvoorbeeld de belofte dat ze nog heel lang de opbrengsten uit schuldpapier dat op de vervaldag komt zullen herinvesteren (en dus de balans niet zullen laten inkrimpen). 

 • Colruyt - alweer - rots in de branding

  Nobody likes us and we don't care. Ook vandaag is Colruyt  net als de hele maand oktober weer een sterkhouder temidden alle zaagtandbewegingen op de beurs. Met een klim van 1,1 procent nadert de supermarktketen weer een recordkoers, ook al hanteren analisten bijna unisono een verkoopadvies wegens 'te duur'. 

  ©rv

 • De olieprijs, een zorgwekkend signaal

  Wie gelooft dat de olieprijs een - zij het niet perfecte - barometer is van de wereldeconomie, mag zich ernstig zorgen beginnen maken. 

 • Beleggers schrikken van dure Ageas-deal

  De grootste daler in de Bel20 is Ageas , dat 4,2 procent inlevert tot 43,41 euro. De kwartaalresultaten en vooral de Indiase deal kunnen lang niet iedereen overtuigen. Beurshuizen Kempen & Co en Credit Suisse handhaven alvast hun verkoopadvies voor de verzekeraar met koersdoel 42 euro. 

  KBC Securities blijft bij het 'houden'-advies, maar analist Jason Kalamboussis stelt toch vragen bij het prijskaartje van de overname in India. Hij erkent dat de deal an sich steek houdt, gelet op de strategie om zowel de activiteiten in Azië als in schadeverzekeringen uit te breiden.

  Maar: 'Een deal in India was al lang nodig, maar de nettowinst van 10 miljoen euro lijkt mager vergeleken met de waardering van 465 miljoen euro. Ageas betaalt dus circa 40 keer de winst.' De analist verwijst naar de recente deal van het Zwitserse Zurich in Indonesië, die tegen 22 keer de winst een stuk schappelijker oogt. 

 • KBC neemt Jensen bij favorieten op

  Na de kwartaalupdate van gisteren trekt Jensen-Group  een spurtje van 5 procent naar 34,80 euro. De fabrikant van industriële wasserijsystemen wist de omzetdaling in het derde kwartaal jaar op jaar te beperken naar 1 procent, tot 77,4 miljoen euro. Dit ondanks de impact van de orkaan Michael op de fabriek in Florida, die 19 dagen plat lag. 

  'We verhogen onze omzetverwachtingen voor geheel 2018 van 326 naar 334 miljoen euro', merkt KBC Securities-analist Guy Sips op. Hij handhaaft zijn koopadvies, maar verhoogt het koersdoel van 40 naar 42,5 euro en voegt Jensen bij het favorietenlijstje van het beurshuis. Sips wijst op de langetermijntrends die Jensen in de kaart spelen:

  1. Meer grote wasopdrachten door de vergrijzing van de bevolking en het groeiende toerisme
  2. De nood aan automatisering door een toenemend gebrek aan personeel en oplopende personeelskosten
  3. Opkomst van cleantech door de schaarste van water en dure energie

  Merk op dat Jensen van volgend jaar geen kwartaalupdates meer zal sturen en bijgevolg in schoonheid met die updates wist af te ronden. 

  ©rv

 • KBC noteert ex-dividend

  KBC  beperkt deze ochtend de schade tot 0,3 euro of 0,5 procent. En daarmee gaan de aandeelhouders er eigenlijk op vooruit, want vandaag gaat er bij bank- en verzekeringsgroep het interimdividend van 1 euro bruto van de koers af. 

 • Europese beurzen duiken stevig in het rood

  De openingsbel: de Europese beurzen openen stevig in het rood. De Bel20  verliest dik een procent, de Euro Stoxx50  een klein procent. 

 • Meer uitleg over de Duitse economie die in de remmen gaat ...

  ... leest u hier

 • Mithra op koers met Estelle

  Een verrassing is de boodschap niet: Mithra  heeft de de derde klinische Amerikaanse testfase met de anticonceptiepil Estelle afgerond. Deze zomer bleek al uit de laatste patiëntenproeven dat het middel potentieel heeft. De Waalse farmagroep bevestigt dat de cruciale resultaten van de tests in het eerste kwartaal van 2019 mogen verwacht worden. 

  Na een hoge vlucht in de eerste jaarhelft beleefde het aandeel de jongste maanden een stevige terugval

 • Europese beurzen op weg naar rode start

  ©EPA

  De Europese beurzen staan voor een sombere start: de onzekerheid over brexit is groot, Italië stevent af op een confrontatie met Europa over de begroting en vooral: de krimp van zowel de Duitse als de Japanse economie illustreert hoe scherp de wereldeconomie vertraagt. Afgaand op de belangrijkste futures zullen Bel20  en Euro Stoxx50  zo'n 0,5 à 0,8 procent lager openen. 

  ©EPA


   

 • Intervest klopt bij de belegger aan

  Intervest Offices & Warehouses  klopt voor het eerst sinds de beursgang in 1999 bij de belegger aan. De vastgoedgroep hoopt via een publieke kapitaalronde net geen 100 miljoen euro op te halen. Vanaf morgen tot 26 november kunnen aandeelhouders per 7 bestaande aandelen intekenen op 2 nieuwe, tegen de gunstprijs van 18,50 euro per aandeel. Dat is een korting van 15 procent op de beurskoers gisterenavond, minus de al verworven coupon over het boekjaar. 

  Een complete verrassing is het niet: CEO Jean-Pierre Sols had deze zomer al aangegeven dat een kapitaalverhoging waarschijnlijk was en had sindsdien met twee grote deals in Nederland het geld nog extra laten rollen

 • Nettowinst Ageas licht onder de verwachtingen

  Ook de resultaten van Ageas  rollen binnen. De verzekeraar haalde over de eerste negen maanden van nettowinst van 656 miljoen. Dat is fors meer dan de 360 miljoen euro een jaar eerder, maar iets minder dan de 664 miljoen euro waar analisten gemiddeld op rekenden. 

  De nettowinst van de eigenlijke verzekeringsactiviteiten - dus abstractie gemaakt van de 'Algemene Rekening', waar de resterende Fortis-erfenis geparkeerd staat, zakte van 686 naar 664 miljoen. Ook dat is een fractie minder dan de analistenconsensus (672 miljoen). 

  De boosdoener is de beursmalaise in China, die in het derde kwartaal op de resultaten van de levensverzekeringen wogen. 

 • Waar zit de schuldenberg van Nyrstar?

  U leest het hier, met dank aan collega Wouter Vervenne. 

  ©Mediafin

 • Aziatische beurzen in rustiger vaarwater

  Na de capriolen van de jongste weken, zijn de markten in wat rustiger vaarwater terechtgekomen. Ook in Azië: daar twijfelen de meeste aandelenbeurzen tussen winst en verlies. Ook in Japan, waar de Nikkei met kleine winst eindigde. Dit ondanks een verse krimp van de Japanse economie, al voedt dat bij beleggers de hoop dat de centrale bank haar massale stimulus niet snel zal terugdraaien. 

  ©AFP

 • Ageas versterkt activiteiten in India

  Goedemorgen! We trappen af met een deal: Ageas  investeert 186 miljoen euro in de Indiase schadeverzekeraar RSGI, die vooral sterk staat in auto- en ziekteverzekeringen. Nieuw is de markt niet: Ageas is al tien jaar in het land actief via een joint vecnture.

  Later deze ochtend komt de verzekeraar ook nog met de kwartaalresultaten. 

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud