1. Markten Live
 2. Live blog

IBA en Colruyt brengen streepje zon in Brussel

De Europese beurzen bleven woensdag dicht bij huis. IBA start een aandeleninkoop en werd daar ruimschoots voor beloond. De retailsector stond in de schijnwerpers na een Canadees overnamebod op Carrefour.
 • Graag tot morgen!

  Wij trekken er een streep onder voor vandaag en hopen u morgenvroeg weer onder onze lezers te mogen tellen. Fijne avond!

  U hebt nog de agenda voor donderdag te goed:

  DONDERDAG 14 JANUARI 2021

  ECONOMIE/FINANCIËN

  China:

  • Handelsbalans december

  Duitsland:

  • Economische groei en begrotingssaldo 2020, 10.00 uur

  Eurozone:

  • Europese Centrale Bank: notulen vergadering van 10 december, 13.30 uur

  Verenigde Staten:

  • Eerste aanvragen van een werkloosheidsuitkering week tot 9 januari, 14.30 uur

  BEDRIJVEN

  België:

  • Solvay: notering ex interimdividend 1,50 euro bruto
  • Galapagos: CEO Onno van de Stolpe geeft presentatie op 39ste Healthcare Conference van JPMorgan, 15.10 uur

  Taiwan:

  • TSMC: jaarresultaten 2020

  Verenigde Staten:

  • BlackRock: resultaten vierde kwartaal, 12.30 uur
 • Europese beurzen sluiten licht hoger

  De Euro Stoxx 50 won 0,1 procent, net als de breed samengestelde Stoxx Europe 600.

  In Brussel kleurde de Bel20 nipt rood: de index eindigde 0,1 procent in de min op 3.725,66 punten. Defensieve waarden als Colruyt (+5,1%) of UCB (+2,3%) deden het goed, terwijl de cyclische waarden het moesten ontgelden: Barco verloor 2,6 procent, Aperam 2,3 procent en ING 1,8 procent.

 • ‘Jack Ma is gezond en wel'

  Volgens Fred Hu, de voorzitter van de durfkapitaalonderneming Primavera Group, is Jack Ma, de oprichter van Alibaba en Ant Group, gezond en wel. Dat zei hij in een interview op de Reuters Next-conferentie zonder uit te weiden.

  ‘Ik geloof dat hij (Jack Ma) gezond en wel is. Hij is een blijvend voorbeeld van succesvol ondernemerschap’, zei Hu.

  Ant Group zit sinds 2016 in de portefeuille van Primavera Group. Hu zit als onafhankelijke in de raad van bestuur van het fintechbedrijf.

 • Intel brengt beweging...

  ... op een mak Wall Street. Hier leest u meer.

 • Global Graphics rondt overname Hybrid Software af

  Global Graphics , de Britse op Euronext Brussel genoteerde specialist in druksoftware, laat in een persbericht weten dat de overname van Hybrid Software Group is afgerond. Dat gebeurde nadat de aandeelhouders op de algemene vergadering van 8 januari het licht op groen hadden gezet. De overname van Hybrid Software voor 80 miljoen euro gebeurt volledig met nieuwe aandelen Global Graphics (21.074.030).

  Met de overname krijgt Global Graphics er een vierde dochterbedrijf bij, naast Global Graphics Software, Meteor Inkjet en Xitron. Het team softwareontwikkelaars stijgt naar meer dan 75 ingenieurs.

  Toch is de overname merkwaardig. De verkoper van Hybrid Software Group is Congra Software, de holding van Guido Van der Schueren, de voorzitter van Global Graphics. Het belang van Congra in Global Graphics stijgt naar 82,16 procent.

  Van der Schueren probeerde begin 2019 Global Graphics van de beurs te halen, maar die poging mislukte. Hij strandde op 50,09 procent, terwijl minstens 90 procent nodig is voor een delisting. Met zijn huidige belang zit hij veel dichter bij die drempel. In het persbericht zegt Van der Schueren dat zijn bedoeling is Global Graphics op de beurs te houden. Hij beklemtoont dat de overname van Hybrid Software strategisch 'a great fit' is.

 • CEO-wissel geeft Intel vleugels

  Chipproducent Intel maakte zojuist bekend dat Pat Gelsinger op 15 februari zijn nieuwe CEO wordt. Hij neemt de fakkel over van Bob Swan. Gelsinger is een gerespecteerde manager in de technologiesector met ruim 40 jaar ervaring, waarvan 30 jaar bij Intel.

  ‘Ik geloof dat Intel significant potentieel heeft om de toekomst van technologie te blijven vormgeven’, zegt Gelsinger, die bij Intel zijn carrière begon. Hij was – sinds 2012 – CEO van het Californische softwarebedrijf VMware .

  In hetzelfde persbericht geeft Intel een financiële update. Het laat weten dat het de eerder gemelde prognose voor het vierde kwartaal van 2020 overtreft, zowel in omzet als in winst per aandeel. De volledige vierdekwartaalcijfers worden op 21 januari gepubliceerd.

  Het aandeel Intel veert 8,8 procent op.

 • Daar is het bod op Carrefour: 20 euro per aandeel

  Couche-Tard bevestigt zijn intenties om Carrefour over te nemen en maakt een overnamebod van 20 euro per aandeel bekend. Dat is een premie van 29 procent op de slotkoers van gisteren. Carrefour hangt nu rond 18 uro (+18 procent).

  De Canadese supermarktgroep zou met de overname zijn eerste echte stappen zetten in Europa, na een eerdere kleinere overname in Scandinavië. Het aandeel moet in de vroege handel 10 procent inleveren op de beurs van Toronto.

 • Licht hogere opening in New York

  Na een minuut handel noteert de Dow Jones nagenoeg stabiel en de S&P500 0,1 procent hoger. De Nasdaq stijgt 0,25 procent.

 • Grote investeerders vragen oplossing voor humanitaire crisis op zee

  Onder leiding van Fidelity International heeft een groep van 85 professionele investeerders, samen goed voor ruim 2.000 miljard dollar aan activa, een open brief gestuurd naar de Verenigde Naties. Ze vragen dat dringend een oplossing komt voor de zeelieden die door de coronacrisis maanden vastzitten op zee.

  Meer dan 400.000 zeelui mogen door de coronacrisis hun schip niet verlaten. Sommigen zijn al 17 maanden zonder stoppen aan het werk. Dat is veel langer dan de sectornorm van 11 maanden. Aan wal staan nog eens 400.000 zeelieden klaar om hen af te lossen, mensen die vaak weinig of niets verdienen.

  Er is grote bezorgdheid over de gezondheid en veiligheid van de bemanningen. Velen zijn fysiek en mentaal uitgeput, wat de kans op ongevallen vergroot. Als het om gevaarlijke ladingen gaat, kan een ongeval grote milieugevolgen hebben.

  De investeerders vragen nogmaals dat zeelui officieel worden erkend als ‘essentiële werkers’ en dat systematische processen worden ingesteld voor het aflossen van bemanningen, zoals veilige corridors en testregimes. Tot de ondertekenaars van de open brief behoren onder meer Achmea IM, Actiam, Ethos Foundation, Lombard Odier IM en MFS IM.

 • Amerikaanse inflatie fractie hoger dan verwacht

  In december steeg de consumptieprijsindex in de VS met 0,4 procent maand op maand, in lijn met de verwachting van economen. Jaar op jaar klom de index met 1,4 procent. Economen hadden de inflatie gemiddeld op 1,3 procent geraamd.

  De kerninflatie kwam uit op 1,6 procent. Dat is evenveel als in november en volgens de verwachting.

  Een supermarkt in Los Angeles ©EPA-EFE

 • Meer over de tankbeurt van Zoom Video?

  Vindt u in dit artikel. Zoom   profiteert van zijn opgelopen beurskoers om vers geld op te halen. De onlinevergadertool vervijfvoudigde in het voorbije beursjaar.

 • Europese industrie houdt stand

  De industriële productie in de eurozone is in november met 2,5 procent gegroeid tegenover de maand voordien. Dat betekent dat de industrie herstelt van de eerste lockdown - toen heel wat productiebedrijven werden stilgelegd - en amper last heeft van de tweede lockdown.

  De industrie biedt zo een belangrijk tegengewicht voor de scherpe krimp in de dienstensector, merkt ING-econoom Bert Colijn op. Vooral de productie van kapitaalgoederen (+7%) deed het goed in november. Consumptieartikelen presteerden minder goed met een daling van 1,2 procent voor duurzame goederen en 1,7 procent voor niet-duurzame goederen, wat op een iets zwakkere vraag kan wijzen na enkele sterke maanden.

  Colijn beklemtoont dat de komende maanden onzeker blijven, omdat de beschermingsmaatregelen worden verlengd en mogelijk worden verstrengd. Dat kan een impact hebben op de activiteit van de Europese industrie.

 • Amerikaanse futures in het rood

  In lijn met de Europese beurzen gaat ook Wall Street een rode opening tegemoet. De Amerikaanse futures zakken met 0,2 tot 0,3 procent.

  Voorbeurs krijgen beleggers een belangrijk cijfer voor de kiezen: de Amerikaanse inflatie. De algemene verwachting is dat het cijfer meevalt. Mocht de inflatie veel hoger uitkomen dan verwacht (economen rekenen op 0,4 procent maand op maand en 1,3 procent jaar op jaar), dan zou dat een onaangename verrassing zijn. De Federal Reserve zou dan zijn beleid kunnen aanscherpen.

 • Colruyt op hoogste peil sinds eind oktober

  Op de zwakke markt vandaag is Colruyt de uitblinker. Omstreeks 12.35 uur gaat het aandeel 5 procent hoger tot 51,70 euro. Het is van eind oktober geleden dat voor een aandeel van de retailer uit Halle zoveel werd neergeteld. Voor zover we weten, is er geen concreet nieuws over Colruyt. De retailsector staat wel in de belangstelling door de mogelijke overname van de Franse supermarktenreus Carrefour.

  Colruyt gedroeg zich afgelopen jaar als een lockdownaandeel. Het zakte licht in februari/maart om vervolgens hoger te schieten. De sluiting van restaurants en de lockdownregels deden consumenten vaker zelf koken en meer in de supermarkt spenderen.

  Nog opvallend: Colruyt profiteerde nauwelijks van het herstel van de beurzen als reactie op het opeenvolgende gunstige vaccinnieuws in november. Pas deze week veert de koers op.

 • Bedrijfsobligaties Carrefour geraakt door overnamegesprekken

  Terwijl het aandeel Carrefour  in Parijs met een dubbelcijferig percentage de hoogte ingaat, krijgen de bedrijfsobligaties van de Franse retailgroep een stevige tik. Vanochtend raakte een overnamepoging van de Canadese supermarktreus Couche-Tard bekend. Die gesprekken voeden de bezorgdheid dat een deal de schuldenlast bij het gecombineerde bedrijf zullen doen toenemen.

  Een obligatie van 1 miljard euro met vervaldatum in 2027 verliest 1,4 procent, de grootste dagdaling voor het papier sinds de uitgifte. Het is woensdag de slechtst presterende obligatie op zogenaamd 'hoogwaardige' euro markt, gevolgd door andere obligaties van Carrefour. Bij de overname van Carrefour zou Couche-Tard waarschijnlijk verdere schulden moeten aangaan om de transactie te financieren, wat mogelijk het kredietprofiel van de het fusiebedrijf zou kunnen schaden.

 • Een overzicht van de Brusselse beursdag?

 • Ook Unifiedpost krijgt hoger koersdoel van Degroof Petercam

  Degroof Petercam verhoogt het koersdoel van Unifiedpost  van 26 naar 28 euro. Analist Michiel Roeg is enthousiast over 3 overnames van betaalverwerkers Akti, BanqUP en 21 Grams die Unifiedpost op 8 januari afrondde.

  21 Grams zou in 2021 voor 80 miljoen moeten bijdragen aan de verkoop van Unifiedpost en voor 4,6 miljoen euro aan de brutobedrijfswinst, schat Roeg. De andere bedrijven hebben een kleinere impact. 'We verwachten dat ook de organische verkoop sterk groeit en de marges snel toenemen. De eerste tekenen waren zichtbaar in 2020 en zetten de deur open naar meer', zegt de analist.

  Het advies blijft kopen.

 • DP verhoogt koersdoel Deceuninck: 'Marges duidelijk in uptrend'

  Degroof Petercam verhoogt zijn koersdoel voor Deceuninck  van 2 euro naar 2,55 euro. Het koopadvies voor de specialist in PVC-profielen blijft gelden. 'Na enkele moeilijk jaren is Deceuninck weer op het goede spoor beland. De markt is verbeterd, zeker in de VS en Turkije, terwijl kostenoefeningen in Europa hun vruchten afwerpen. De marges zitten duidelijk in een opwaartse trend', zegt analist Kris Kippers.

  De analist looft ook de financiële gezondheid van het bedrijf. 'Het sterke cashmanagement, de hogere marges, en cash-ins op de Turkse dochter Ege Profil, brengen de nettoschulden dit jaar onder 1 keer de ebitda. Een zeer gezonde situatie.'

 • Managementswissels bij Umicore

  Umicore  kondigt enkele wijzigingen in het management aan. Vicevoorzitter in recyclagematerialen Stephen Csoma gaat met pensioen. Hij wordt opgevolgd door Denis Goffaux, de huidige vicevoorzitter in Energy & Surface Solutions. Goffaux wordt opgevolgd door Ralph Kiessling, de EVP in katalyse, die wordt opgevolgd door de Belg Bart Sap, die senior VP was voor de kobaltafdeling.

 • Hipgnosis haalt muziekrechten Shakira binnen

  Vorige week meldden we u dat Neil Young de auteursrechten op een groot deel van zijn oeuvre doorverkocht aan de Britse beursgenoteerde songcatalogus Hipgnosis . De Latijns-Amerikaanse zangeres Shakira volgt vandaag zijn voorbeeld.

  De zangeres verkoopt de rechten op 145 nummers, waaronder de hits 'She Wolf' en 'Hips Don't Lie', aan Hipgnosis. Een bedrag werd niet bekendgemaakt.

  Shakira - Hips Don't Lie (2005)

 • Tweet van Musk boost Japans mangabedrijf

  De tweets van Elon Musk staan intussen bekend voor hun gigantische reikwijdte op de beurs, gaande van de Tesla-koers over een klein bedrijf in medische appartuur tot de naam van zijn favoriete berichtenapp Signal. De recentste begunstigde van Musks cryptische tweets is een Japanse speelgoed- en gamesmaker. De aandelen in Bandai Namco Holding stegen woensdag 4 procent in Tokio na een meme die Musk vannacht tweette met een personage uit de Idolmaster-franchise van het bedrijf.

  Idolmaster is een langlopende animatieserie van het bedrijf die begon als en arcadespel. Het personage dat Musk tweette heet Sachiko Koshimizu. Wat de exacte betekenis van de tweet is, is onduidelijk. Musk staat bekend om zijn verwijzingen naar Japanse popcultuur en is een notoir fan van de animefilms van de Japanse tekenfilmstudio Ghibli. In 2018 vroeg hij gekscherend voortaan met 'Elon-san' te worden aangesproken.

  'Musks tweet kan de internationale bekendheid van de Idolmaster-serie vergroten', reageerde Masayuki Otani, hoofd marktenstrateeg bij Securities Japan aan Bloomberg.

 • Kepler zet Shurgard op kooplijst

  Kepler Cheuvreux verhoogt zijn rating voor Shurgard  van houden naar kopen. Het koersdoel voor de verhuurder van opslagruimtes mag van 38 euro naar 40 euro.

  'Als we voorbij corona kijken, zien we de markt voor opslagruimtes verdubbelen of zelfs verdrievoudigen in de komende tien jaar. We verkiezen om blootgesteld te zijn aan de marktleider in dit segment met een aantrekkelijk verhuurplatform en een grote financiële slagkracht om overnames te doen in een gefragmenteerde markt', aldus de analist.

  Shurgard wint 0,4 procent.

 • Duitse autostart-up trekt naar de beurs

  Auto1, Europees marktleider in de onlineverkoop van occasies, wil nog in het lopende kwartaal naar de beurs van Frankfurt. De onderneming wil 1 miljard euro ophalen met de plaatsing van nieuwe aandelen. Drie vierde zal het investeren in de uitrol van zijn online verkoopplatform Autohero.com, dat ook in ons land actief is. Het vierde kwart gaat naar schuldverlichting.

  Auto1 is een van de sterkst groeiende techstart-ups in Duitsland. Het is actief in 30 landen en draaide in 2019 een omzet van 3,5 miljard euro met de verkoop van 615.000 tweedehandsvoertuigen. Sinds 2014 kent het een jaarlijks groeiritme van 93 procent in omzet. Het bedrijf knoopte onlangs aan met positieve winstcijfers en zette in het derde kwartaal van 2020 een operationele winst van 16 miljoen neer op een omzet van 769 miljoen euro.

 • Het zinnetje dat Just Eat Takeaway nekt...

  'We will continue to invest heavily and prioritise market share over adjusted EBITDA'. Met dat ene zinnetje jaagt Just Eat Takeaway  beleggers naar de uitgang ondanks een zeer sterke ordergroei in het vierde kwartaal.

  Met die boodschap geeft de maaltijdbezorger aan miljoenen te blijven investeren in zijn platform en de uitrol van een eigen bezorgnetwerk. Op winst hoeven aandeelhouders zich dus nog niet meteen te verlekkeren. Just Eat Takeaway heeft er in tegenstelling tot andere coronawinnaars een bescheiden rit op zitten. Het Brits-Nederlandse fusiebedrijf noteert 13 procent hoger dan een jaar geleden.

 • Carrefour schiet 11 procent hoger

  Na een tiental minuten wachten hebben we een koers voor Carrefour . Het aandeel wint 11 procent tot 16,99 euro, een nieuwe jaarpiek.

 • Netflix zet turbo op eigen filmproductie

  Noodlijdende bioscoopuitbaters moeten geen genade verwachten van hun grootste kwelduivel na corona: Netflix . Surfend op een groeiend aantal abonnees plant de streamingdienst in 2021 liefst 70 eigen films uit te brengen.

  De grootste klepper, met een budget van 160 miljoen dollar, is de actiefilm ‘Red Notice’ met Ryan Reynolds. De western ‘The Harder They Fall’ met Idris Elba is de eerste samenwerking van het streamingplatform met  het productiehuis van rapper Jay-Z.

 • Opmerkelijkste koersbewegingen in het buitenland

  De EuroStoxx50 noteert kort na opening bijna stabiel.

  Alle ogen zijn gericht op Carrefour na Canadese interesse. Er is nog geen openingskoers. Concurrent Casino  stijgt wel al 5 procent.

  Signify schiet 6 procent hoger en tikt een recordkoers aan na de aankondiging van een bonusdividend (post 7u42).

  Takeaway verliest 3 procent na een tradingupdate.

  Telefonica maakt een jump van 8 procent na een miljardendeal rond zendmasten (post 8u33).

  Deutsche Post  wint 1 procent na sterke voorlopige jaarcijfers (post 8u41).

 • Brussel opent met verlies | Solvay | UCB | Xior | IBA

  De Bel20  opent met een verlies van 0,3 procent tot 3.717. punten. De Brusselse index doet slechter dan zijn Europese buren die op het nulpunt de dag ingaan.

  Solvay  verliest 0,6 procent. De chemiegroep kondigt een nieuwe herstructurering aan.

  UCB verliest 0,5 procent. Het farmabedrijf versterkt zijn epilepsieportfolio met een Amerikaanse start-up in artificiële intelligentie.

  Xior  wint 1,3 procent. KBCS herstart de opvolging van de kotuitbater met een koopadvies.

  IBA wint 2,5 procent. De protontherapiespecialist trapt vandaag een aandeleninkoop af.

  ING verliest 1,1 procent ondanks een koersdoelverhoging van Jefferies.

 • Couche-Tard, vous dites?

  Sinds vanochtend kennen we het bestaan van Couche-Tard, de Canadese supermarktketen die de jacht opent op Carrefour  . Enig etymologisch graafwerk in de sierlijke bochten van de taal van Molière leert ons meer over de herkomst van de naam.

  Couche-Tard betekent letterlijk 'een persoon die laat naar bed gaat'. Op het logo van de groep is dan ook een nachtuil te zien. De naamkeuze doelt allicht op de late openingstijden van winkels binnen de groep die ook tankstationwinkels uitbaat.

 • Zoom Video wil 1,75 miljard dollar ophalen

  Zoom Video  maakt gebruik van de over 2020 sterk opgelopen beurskoers om 1,75 miljard dollar op te halen via de uitgifte van nieuwe aandelen. Zoom verkoopt 5,15 miljoen aandelen tegen 340 dollar per stuk. Dat is een korting van 4,7 procent tegenover de slotkoers van gisteren.

  Het aandeel sloot gisteren - voor de bekendmaking van de intekenprijs - 5,7 procent hoger af. Over de voorbije twaalf maanden steeg Zoom 380 procent omdat thuiswerkers na de uitbraak van corona massaal gingen zoomen voor werkvergaderingen. Het prospectus van de kapitaalverhoging staat online op de website van de SEC.

  Zoom Video stond het voorbije jaar symbool voor de pandemie. Het aandeel piekte tot boven 500 dollar, maar viel behoorlijk terug na de voortreffelijke vaccinresultaten in november. Zoom Video heeft al gewaarschuwd dat de omzetgroei in 2021 minder spectaculair zal zijn dan in 2020. Toch verwacht Zoom voor het huidige kwartaal - dat afloopt eind januari - een omzetstijging van 330 procent.

 • Pools e-commercebedrijf wil naar Damrak

  Het Poolse e-commercebedrijf InPost wil naar de Amsterdamse beurs. InPost heeft in Polen en Italië een netwerk van kluisjes waar pakketjes afgeleverd worden, die mensen vervolgens kunnen ophalen. In Polen experimenteert InPost met kluisjes op koude temperatuur voor de verzending van voedingswaren.

  InPost wil enkel bestaande aandelen verkopen en dus geen vers geld ophalen. Met het geld uit de Poolse activiteiten en door het aangaan van schulden wil InPost een expansie financieren in Italië, Spanje en Frankrijk.

 • KBCS hervat coverage Xior met koopadvies

  Vivat, crescat et floreat. Analist Wido Jongman beroept zich op het Latijn om de hernomen opvolging van Xior  af te trappen. KBCS herstart zijn research op het aandeel met een ronkend koopadvies. De analist en een koersdoel van 59 euro. Dat geeft op de slotkoers van gisteren een opwaarts potentieel van 18 procent.

  Xior is de snelst groeiende vastgoedvennootschap in onze Brusselse coverage, zegt Jongman. De portfolio verzevenvoudigde sinds de beursintroductie in 2015. 'Na covid zien we een scherp herstel voor studentenhuisvesting dankzij een toegenomen democratisering van het onderwijs en een verdere internationalisering van studenten', zegt de analist.

 • Topjaar voor Deutsche Post

  Deutsche Post publiceerde gisterenavond voorlopige cijfers over 2020. Met een bedrijfswinst van 4,8 miljard euro en een vrije kasstroom van 2,5 miljard euro overtrof de eigenaar van pakjesvervoerder DHL de eigen prognoses. Het vierde kwartaal brak alle records met een stijging van de bedrijfswinst met 56 procent en een vrije kasstroom boven 1 miljard euro. Corona leidde tot fors meer e-commerce.

  In 2021 rekent Deutsche Post op een toename van de bedrijfswinst.

 • Telefonica casht miljarden met zendmasten

  Telxius Telecom, een dochter van Telefonica, verkoopt zijn zendmastendivisie in Europa en Latijns-Amerika voor 7,7 miljard euro cash. De koper is American Tower. Het is voor het eerst dat American Tower voet aan de grond zet in Europa.

  In de deal zitten 30.700 zendmasten vervat. Telefonica mag in de boeken een meerwaarde inschrijven van 3,5 miljard euro. Verder zakken de nettoschulden van Telefonica door de deal met 4,6 miljard euro.

 • Jefferies verhoogt koersdoel ING

  Analiste Martina Matouskova van Jefferies verhoogt het koersdoel voor ING  van 8,50 naar 9,80 euro. Het advies luidt 'kopen'. Het nieuwe koersdoel impliceert een opwaarts potentieel van 22 procent.

 • Europese beurzen op weg naar vlakke opening

  Volgens de futures opent de Euro Stoxx 50 straks volstrekt stabiel.

 • Visa lost miljardendeal

  De overname van fintechgroep Plaid door Visa voor 5,3 miljard dollar gaat niet door. De deal werd één jaar geleden bekendgemaakt. Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft grote mededingsbezwaren. Volgens Justitie zou Visa met de overname een bijna-monopolie verwerven in de markt van online debitkaarten. Onder meer de bitcoinapp Coinbase is een klant van Plaid.

  Visa ging in de nabeurshandel even 1 procent onderuit, om vervolgens weer te herstellen.

 • Amerikaans softwarebedrijf ontpopt zich als bitcoinaandeel

  De Amerikaanse softwaregroep MicroStrategy  heeft al haar cash in bitcoins belegd. Ze werpt zich daardoor op als een manier om in de cryptomunt te beleggen. Een ding staat: het is geen aandeel voor hartlijders. Gisteren won MicroStrategy 3,8 procent en nabeurs ging het 5,7 procent lager. Allemaal op de tonen van de bitcoin. Microstrategy heeft inmiddels een beurswaarde van 4,8 miljard dollar.

  Lees hier meer.

 • Signify keert extra dividend uit van 1,35 euro

  De verlichtingsgroep Signify , ooit een onderdeel van Philips, gaat een buitengewoon dividend uitkeren van 170 miljoen euro of 1,35 euro per aandeel. Het dividend komt overeen met het bedrag dat Signify zinnens was om uit te keren over het boekjaar 2019. Dat dividend werd vorig jaar ingetrokken als gevolg van de coronacrisis. Het extra dividend komt boven op het dividend over het boekjaar 2020, dat zal aangekondigd worden tijdens de jaarcijfers van 29 januari.

  Signify kondigt verder aan om dit jaar 350 miljoen euro schulden terug te betalen. De groep ambieert om tegen eind 2022 een schuld/ebitda ratio te hebben onder 1.

  Voor 2020 gaat Signify uit van een omzetdaling van 12,7 procent en een bedrijfswinstmarge (ebita) van 10,7 procent. Dat is 30 basispunten meer dan in 2019.

 • Just Eat Takeaway ziet orders met 57 procent groeien

  De tradingupdate van Just Eat Takeaway  ziet er impressionant uit. In het vierde kwartaal zijn de orders met 57 procent toegnomen, fors boven de consensusverwachting. Vooral in het door strenge lockdowns getroffen Verenigd Koninkrijk is het plaatje rooskleurig.

  Het Nederlands-Britse maaltijdbezorger voorspelt een volledige omzetgroei over 2020 van meer dan 50 procent. Het mikt daarbij op een aangepaste brutomarge van 10 procent. De overname van de Amerikaanse sectorgenoot GrubHub zou in de eerste jaarhelft rond zijn.

   

 • UCB investeert in epilepsietracker

  UCB investeert 25 miljoen euro in het digitale platform Nile AI. Dat is een digitaal platform voor epilepsiepatiënten dat via data over voorbije epilepsieaanvallen, toekomstige aanvallen probeert te voorspellen.

  UCB wordt met de investering grootaandeelhouder van de Amerikaanse start-up en zal ook deel uitmaken van de raad van bestuur. UCB heeft een lange traditie in epilepsiemiddelen, goed voor bijna de helft van de omzet. Vorig jaar waren de middelen Keppra (770 miljoen euro), Vimpat (1,3 miljard euro) en Briviact (222 miljoen euro) samen goed voor zo'n 2,3 miljard euro op een omzet van 4,9 miljard euro.

 • CEO Fooddivisie casht aandelen Floridienne

  De groep Finatco  heeft maandag 2.000 aandelen Floridienne verkocht tegen 353,7 euro per stuk, goed voor een verkoopsopbrengst van 707.400 euro. Finatco is luidens de gegevens uit het Staatsblad het vehikel van Nathalie Delwart en echtgenoot Philippe Boonen. Die laatste is de CEO van de fooddivisie van Floridienne.

  In 2008 nam Finatco uit Waals-Brabant een belang van 2,16 procent in Floridienne. De voorbije jaren trad Finatco geregeld op als verkoper van Floridienne-aandelen, leert de FSMA-website.

 • Solvay plant nieuwe herstructurering

  Solvay  stelt vanochtend een herstructureringsplan voor aan de werknemers en de vakbonden. De inhoud van dat plan is nog geheim, maar de vakbonden vrezen verder jobverlies. De ondersteunende diensten van de groep, zoals de personeels- en communicatiedienst zouden onder handen worden genomen. Volgens bronnen zouden 900 jobs geïmpacteerd zijn.
 • Tesla: bubble of ongekende goudmijn?

  Het is zowat de grootste splijtzwam sinds The Beatles versus The Rolling Stones. Is Tesla een gigazeepbel of een goudmijn zonder voorgaande?

  ©Filip Ysenbaert

  In dit artikel leggen we 's werelds populairste aandeel in de bubble-balans.

 • IBA start aandeleninkoop

  Ion Beam Applications (IBA)  kondigde nabeurs de lancering aan van een aandeleninkoopprogramma dat vandaag ingaat. De specialist in protontherapie mikt om maximaal 357.000 aandelen te verwerven en wil daarmee tegen 31 mei rond zijn. Aan de slotkoers van gisteren (13,46 euro) zou het bedrijf uit Louvain-la-Neuve daarvoor 4,8 miljoen euro op tafel leggen.

 • Canadezen azen op Carrefour

  Spannend M&A-nieuwtje in de voedingsretail. Het Canadese Alimentation Couche-Tard heeft de Franse supermarktketen Carrefour  benaderd met het oog op een overname. De twee bedrijven melden in een persbericht dat ze verkennende gesprekken voeren. De gesprekken zijn vriendschappelijk van aard.

  Voor Couche-Tard betekent de vrijage een strategische ommezwaai. De Canadese groep, die met 30 miljard euro beurswaarde bijna drie keer groter is dan Carrefour, is nog amper actief op de Europese markt.

  Carrefour zag zijn beurskoers stevig afbrokkelen door margedruk en toegenomen concurrentie. De supermarktketen halveerde zowat in waarde in de jongste 5 jaar.

 • Aziatische beurzen op winst

  Goedemorgen. Na een vlakke sessie in Europa en de VS, kiezen de Aziatische beurzen voor meer afgetekende winst. De belangrijkste indexen noteren met winsten boven 1 procent in Japan, Maleisië en Taiwan. De dollar verzwakt na een tegen-de-trend-in sterke driedaagse die zowel Morgan Stanley als Wells Fargo deed twijfelen aan hun kortetermijnverwachtingen voor de Amerikaanse munt.

  Grondstoffen trekken hoger met voorop de olieprijs. Ruwe Amerikaanse olie rukt op naar 54 dollar per vat, zowat het hoogste peil in een jaar. Ook Noordzee-olie sterkt verder aan naar ruim 57 dollar per vat.

  Beleggers gokken erop dat de aanstormende Biden-regering de Amerikaanse distributie van coronavirusvaccins zal opvoeren en veel geld zal uitgeven aan meer stimuleringsmaatregelen, wat zal bijdragen aan een wereldwijd economisch herstel en een grotere vraag naar grondstoffen.

  ©EPAMeer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud