1. Markten Live
 2. Live blog
live

Beurzen kleuren rood

De beurzen vielen wereldwijd terug. De reisbeperkingen wogen op het toerisme en de luchtvaart. In Brussel stonden Mithra en Econocom onder druk.
 • Fijn weekend!

  Wij sluiten hierbij de blog af. Fijn weekend!

 • Bel20 verliest 0,7 procent

  Toppers in Brussel: Bone (+2,5%), Aedifica (+2,5%) en Warehouses (+2,1%).

  Floppers: Kinepolis (-4,3%), Barco (-5%) en Econocom (-5%).

 • De samenvatting van Wall Street...

  ... leest u HIER!

  ©REUTERS

 • IBM krijgt zware tik

  Het aandeel IBM krijgt een stevige tik van meer dan 10 procent op zijn neus. De Amerikaanse technologiereus presenteerde zwakke resultaten over het vierde kwartaal. De omzet daalde met 6 procent tot 20,4 miljard dollar, een teleurstelling. De winst per aandeel daalde met 56 procent tot 2,07 dollar, maar was wel meer dan de 1,79 dollar die analisten voorzagen.

  IBM zei verder dat het een 'houdbare' omzetgroei verwacht op de middellange termijn zodra het zijn infrastuctuurtak heeft afgesplitst. De omzetkrimp in de divisie Global Technology Services, waarvan de infrastructuurdiensten de hoofdmoot uitmaken, bedroeg 5,5 procent. De inkomsten uit clouddiensten, waar het bedrijf zich nu op focust, klommen met 16 procent. Door de pandemie moesten veel bedrijven sterk digitaliseren, waardoor ze massaal overstapten op de cloud. 

  CEO Arvind Krishna is tevreden met de resultaten. 'Ondanks de vele uitdagingen uit 2020 hebben we vooruitgang geboekt.' Al zegt Krishna wel dat de macro-omgeving uitdagend blijft en hebben veel klanten daar last van.'

  ©EPA

 • Intel onderuit

  Het aandeel Intel zakt met ruim 6 procent nadat het bedrijf donderdagavond met resultaten gekomen is (zie post 7.47 uur). Daar moet wel bij gezegd worden dat de chipmaker donderdagavond met een plus van 6,5 procent sloot. Intel was negen minuten voor de slotbel genoodzaakt met zijn cijfers te komen omdat een infografiek uit het rapport gelekt was. 

  Beleggers ontvingen de resultaten dus eerder positief. Dat klonk logisch omdat Intel een omzet van 20 miljard dollar en een winst per aandeel van 1,52 dollar presenteerde. Die cijfers waren beter dan verwacht. Daarnaast zei het bedrijf dat het voor het lopende kwartaal een omzet van 17,5 miljard en een winst per aandeel van 1,10 dollar voorzag en ook dat was beter dan analisten hadden voorzien. 

  Het aandeel zakt nu door het commentaar van de aanstaande CEO van het bedrijf, Pat Gelsinger. Gelsinger, die in februari de huidige CEO Bob Swan opvolgt, zei dat Intel tegen 2023 de 'meerderheid' van zijn producten, inclusief een hoogwaardige 7 nanometerchip, binnenshuis zal produceren. Het probleem is echter dat de opvolger van Swan geen duidelijkheid gaf over hoe hij dan de huidige kloof tussen Intel en zijn concurrenten zal dichten, als het bepaalde chips niet meer bij andere bedrijven koopt.

 • Wall Street opent met verlies

  De Dow Jones opent met een verlies van 0,6 procent, de Nasdaq geeft 0,3 procent prijs. Handelaars verwijzen naar zorgen over het coronavirus en nieuwe maatregelens die hierdoor zijn ingegaan in Duitsland, het VK en Hongkong.

  Opvallende aandelen:

  • IBM tuimelt 9 procent na zwakker dan verwachte omzetcijfers in het vierde kwartaal.
  • Intel valt 5 procent. Donderdag schoot Intel 6 procent hoger nadat beter dan verwachte resultaten net voor de slotbel uitgelekt waren. Dat de CEO van Intel vasthoudt aan de productie van chips, valt slecht bij sommige beleggers.
  • De verfreus PPG verliest 1 procent. De groep zag de volumes in het vierde kwartaal terugvallen.
 • '5 procent groei in de VS moet lukken'

  Hoofdeconoom James Knightley van ING zegt dat de Amerikaanse economie dit jaar met 5 procent kan groeien. 'Het stimulusplan van 1.900 miljard dollar dat president Joe Biden vorige week presenteerde omvat het verhogen van de werkloosheidsuitkeringen, het uitgeven van cheques van 1.400 dollar per gezin en het opvoeren van het aantal vaccinaties.' Volgens Knightley zal het plan de economie een stevige boost geven.

  Lees hier meer!

  5% growth in the States 'easily achievable' this year

 • Siemens springt hoger na sterke voorlopige resultaten

  Het Duitse engineeringconcern Siemens meldde donderdagavond dat zijn twee voornaamste divisies, Digital Industries (automatisering) en Smart Infrastructure, in het eerste kwartaal van het boekjaar 2020/21 (oktober-december) een hogere bedrijfswinst hebben gerealiseerd dan waar analisten tot dusver op rekenden.

  Digital Industries zag de omzet op vergelijkbare basis met 5 procent stijgen en boekte een aangepaste bedrijfswinst voor afschrijvingen (ebita) van 848 miljoen euro. De consensusverwachting stond slechts op 592 miljoen. Bij Smart Infrastructure ging de omzet 4 procent hoger en lag de aangepaste ebita op 391 miljoen waar 300 miljoen was verwacht. De treinafdeling (Mobility) presteerde volgens de verwachting met 219 miljoen aangepaste ebita op een 4 procent hogere omzet.

  Siemens heeft vooral geprofiteerd van het economisch herstel in China. Het concern doorstond de coronacrisis vrij goed omdat het zijn fabrieken nagenoeg zonder onderbreking kon laten draaien. In Frankfurt wint het aandeel vrijdag 6,6 procent.

 • Dure troep

  In deze tijden van lage rentes is er een ware rush op de grootste Amerikaanse rommelobligaties. De rente op bedrijfsobligaties met als kredietrating CCC is inmiddels gedaald tot 6,42 procent. Zoals op de volgende grafiek te zien is, is dat ongezien:

  Wie die obligaties een paar jaar geleden kocht, kan ze nu voor een gunstige prijs verkopen: dure troep dus. Beleggers zijn bereid tegen zo'n laag rentetarief geld uit te lenen aan riskante bedrijven omdat de rente op andere obligaties bijzonder laag is. Die lage rente dwingt beleggers hun geld te beleggen in meer risicodragende papieren, zodat ze toch nog een redelijke rente kunnen behalen.

  De lage rente is op zichzelf het gevolg van twee zaken. De eerste is een al vele jaren durende golf van vergrijzing, die mensen aanzet om te sparen, en van almaar meer technologiebedrijven die weinig kapitaal nodig hebben. Door het grote aanbod van geld en de lage vraag naar investeringen zakt de rente. Aan de andere kant kopen de centrale banken op ongekende schaal obligaties op. Ook dat duwt de rente naar beneden.

 • Rode opening Wall Street in het verschiet

  Rond het middaguur keken we al even wat Wall Street zou brengen en dat is nauwelijks veranderd. Het wordt sowieso een rode start. De future op de Dow Jones noteert nog altijd 0,8 procent lager, die op de S&P500 staat 0,7 procent in de min, die op de Nasdaq 0,6 procent. Reden: grote ongerustheid over de coronapandemie, de lockdowns en de economische gevolgen van dat alles.

 • Britse dienstensector krijgt harde klap

  De Britse economie is in januari fors gekrompen door harde klappen in de dienstensector. De samengestelde inkoopmanagersindex PMI, een graadmeter voor het ondernemersvertrouwen, zakte van 50,4 naar 40,6 punten. Dat is de laagste stand in acht maanden. Economen rekenden daarnaast op een cijfer van 45,5.

  De PMI voor de dienstensector gleed volledig uit en ging van 49,4 naar 38,8 punten. De industrie deed het beter, daar zakte het puntental van 57,5 naar 52,9. Een getal van meer dan 50 geeft een expansie in de activiteit aan. 

  Maar er is ook goed nieuws:

  Het is bemoedigend dat de huidige vertraging een stuk minder ernstig is dan tijdens de eerste lockdown. Daarnaast zijn bedrijven steeds optimistischer over de toekomst door de uitrol van de vaccins.
  Chris Williamson
  Hoofdeconoom Markit

 • De Brusselse beursspiegel...

  ... staat op onze website en vindt u hier terug. Met een brede waaier aan aandelen, van Sofina over Mithra en MDxHealth tot Econocom.

 • Beursrally: Jack klopt twee derde van de deelnemers

  In deze laatste Beursrally-vlog zien we hoe de beurshond Jack twee derde van de deelnemers van de Beursrally en zijn baasje Bas heeft verslagen:

  Beursrally: Jack klopt tweederde van de deelnemers

 • Belgische fondsensector bijna opnieuw op precoronaniveau

  Eind september vorig jaar was voor ongeveer 217 miljard euro in de Belgische fondsensector belegd, blijkt uit het driemaandelijks overzicht van de fondsenfederatie Beama. Het gaat om een groei van 3,6 procent ten opzichte van eind juni, voornamelijk gedragen door koerswinsten.

  Hiermee haalt het belegd vermogen in fondsen bijna het precoronaniveau van eind 2019. Toen belegden Belgen voor 220 miljard euro in fondsen. ‘De voorlopige indicaties voor het vierde kwartaal van 2020 wijzen op een aanhoudend herstel van het nettoactief van de Belgische fondsensector’, luidt het in het persbericht.

 • Volkswagen ziet operationele winst halveren

  Volkswagen laat weten dat zijn operationele winst in 2020 is gehalveerd van 19,3 naar 10 miljard euro. 'De leveringen aan klanten van ons bedrijf bleven in het vierde kwartaal sterk herstellen en overtroffen zelfs de leveringen in het derde kwartaal', klinkt het bij de Duitse autobouwer. 

  De omzet steeg met 1,7 procent in december terwijl de Europese autoinschrijvingen met 4 procent daalden. Ondanks de gestegen omzet heeft Volkswagen net als zijn concurrenten last van de coronacrisis en het wereldwijde tekort aan chips die nodig zijn voor de productie. 

  De automaker zei donderdag nog dat het de doelstellingen van de Europese Unie op het gebied van CO2-uitstoot niet zal halen en dat het tegen een boete van meer dan 100 miljoen euro aankijkt. 

 • Een blik in de toekomst

  We werpen even een blik in de toekomst, want we zijn razendbenieuwd naar hoe de Amerikaanse beurzen straks gaan openen. De futures wijzen erop dat de Dow Jones 0,8 procent zou inleveren, de S&P500 0,7 procent zou dalen en de Nasdaq een blauwtje zou lopen van 0,6 procent.

 • MDxHealth haalt 25 miljoen euro op

  We komen nog even terug op de kapitaalverhoging bij MDxHealth . Het moleculairediagnosticabedrijf heeft donderdag 27,78 miljoen nieuwe aandelen verkocht, wat overeenstemt met 30,63 procent van het totale aantal uitstaande aandelen. De nieuwe aandelen werden privaat geplaatst - bij Amerikaanse en Europese investeerders - tegen 0,90 euro per aandeel. De opbrengst bedraagt aldus 25 miljoen euro.

  Bij de operatie trad KBC Securities op als 'sole global coordinator'. KBC Securities en Oppenheimer & Co waren 'joint bookrunners'.

  Van de nieuwe aandelen noteren er circa 18,1 miljoen onmiddellijk op Euronext Brussel. De overige 9,6 miljoen, die worden opgenomen door de bestaande aandeelhouders Biovest, Valiance en MVM, zullen niet onmiddellijk noteren. Door de kapitaalverhoging stijgt het aantal aandelen MDxHealth van net geen 69 miljoen tot 90,1 miljoen (+30,63%).

 • 'Econocom moet beter communiceren'

  We geven nog even de reacties mee van de andere analisten op de voorlopige jaarcijfers die Econocom publiceerde. 

  Degroof Petercam herhaalt zijn koopadvies en koersdoel van 3 euro. 'Vooral de nettokaspositie van 20 miljoen euro is sterk', zegt analist Kris Kippers. 'De cijfers zijn degelijk. Econocom blijft een excellent zelfredzaam verhaal dat aan lage waarderingen noteert.' Maar hij heeft ook kritiek omdat Econocom er stilaan een gewoonte van maakt lukraak over zijn cijfers te communiceren, zonder zijn eigen agenda te respecteren. 'Eens te meer communiceert Econocom onverwacht. Dat draagt niet bij tot het opkrikken van het beleggersvertrouwen. We hopen dat het communicatiebeleid verbetert, want vertrouwen opbouwen kost tijd, terwijl je het in een mum van tijd kan verliezen.'

  ING handhaaft zijn 'houden'-advies en koersdoel van 3,10 euro. 'Het aandeel lijkt zeer goedkoop, met een ondernemerswaarde van 6,6 keer de brutobedrijfswinst van 2020', zegt analist David Vagman. Dat is gevoelig lager dan de sectorgenoten, maar dat komt volgens Vagman omdat de markt sceptisch is om vier redenen:

  - de duurzaamheid van de balansverbetering, in het licht van de omzetdaling met een vijfde in de leasingtak.

  - de kwaliteit van de leasingbusiness, met onlangs negatief nieuws van de Duitse sectorgenoot GrenkelLeasing.

  - de povere rapportering.

  - de nood aan een stabielere en duidelijke strategische visie.

 • IBA krijgt hoger koersdoel van Degroof Petercam

  IBA heeft in 2020 goed weerstand geboden, zegt analist Thomas Guillot. De zwakke verkoop van protontherapiesystemen werd goedgemaakt door een sterke prestatie van het segment 'andere deeltjesversnellers'. 'Met een nettokaspositie van 65 miljoen euro en een sterke pijplijn voor zowel protontherapie als andere deeltjesversnellers denken we dat IBA is goede vorm is om de huidige onzekerheden aan te kunnen.'

  Hij heeft zijn model verder uitgerold en trekt zijn koersdoel op van 11 tot 15 euro. Wegens margedruk en omdat de recente koersklim de waardering wat heeft 'uitgerokken', laat hij echter zijn rating op 'houden' staan.

 • Degroof Petercam haalt AKKA van kooplijst

  Degroof Petercam startte de opvolging van AKKA Technologies in augustus met een koopadvies. Sindsdien won het aandeel van het Frranse engineeringconsultingbedrijf 44 procent en is het koersdoel van 26 euro niet ver meer verwijderd. 'Wij beschouwen het aandeel als volledig gewaardeerd', zegt analist Luuk van Beek. Ratio's als de verhouding tussen ondernemingswaarde en bedrijfswinst (EV/ebit) en de verhouding tussen ondernemingswaarde en brutobedrijfswinst (EV/ebitda) noteren nu met een kleine premie tegenover de historische mediaan en de multiples van een 'peer group'.

  Met zijn belangrijke posities in markten als autoproductie en vliegtuigbouw heeft AKKA momenteel last van een zwakke vraag. Het bedrijf zou wel marktaandeel kunnen winnen mochten sommige klanten de samenwerking met kleinere spelers stopzetten. Van Beek vindt echter dat AKKA het profiel van zijn medewerkers moet wijzigen omdat de vraag snel verschuift van traditionele engineering naar het digitale.

  AKKA grijpt alvast in. Het vermindert zijn personeelsbestand, maakt meer gebruik van medewerkers in lageloonlanden, herschoolt personeel in Frankrijk en Duitsland, en schroeft de capaciteit in traditionele engineering terug. Deze maatregelen zouden de kosten aanzienlijk moeten verminderen en het personeelsbestand in de loop van 2021 meer in lijn brengen met de toekomstige vraag, zegt de analist.

  Hij blijft echter voorzichtig en ziet tot in 2022 risico's voor het winstherstel. Hij laat zijn advies zakken van 'kopen' tot 'houden' en behoudt zijn koersdoel van 26 euro.

 • Orange Belgium hardnekkig boven biedprijs

  Opmerkelijk: Orange Belgium  stijgt 0,4 procent tot 22,50 euro. Opmerkelijk, want in het officiële bod dat de Franse moeder gisteren bij waakhond FSMA indiende staat nog eens dat de biedprijs 22 euro per aandeel is (eventueel dividend inbegrepen). 

  Degroof Petercam verlaagt het advies van 'kopen' naar 'houden'. 'We denken dat het bod van Orange veel kans op slagen heeft tegen 22 euro per aandeel. En dus verlagen we het advies nu de koers boven de biedprijs noteert', luidt het. 

 • Economie eurozone verder in krimpmodus

  De economie van de eurozone is in januari versneld achteruitgegaan, blijkt uit de flashraming van IHS Markit voor de PMI, de indicator van de aankoopdirecteurs. De samengestelde PMI komt deze maand uit op 47,5 tegen 49,1 in december.

  Vermits een cijfer onder 50 op een krimpende activiteit wijst, is de toestand dus verslechterd. Dat heeft alles te maken met de strijd tegen de coronapandemie en de impact daarvan op bedrijven. Het PMI-cijfer is ongeveer in lijn met de verwachting van economen (47,6 volgens Bloomberg).

  Lees hier meer!

 • DP zet koersdoel Sofina op 270 euro

  Uit de zevende nieuwsbrief van Sofina bleek dat de holding mooi doorheen de coronastorm is gevaren. Eind vorig jaar was de nettoactiefwaarde 17,5 procent hoger dan eind juni op 255 euro per aandeel. Gezien zijn track record verdient de portefeuille van Sofina het om met een premie van 5 procent tegenover de nettoactiefwaarde te noteren, meent Kris Kippers van Degroof Petercam. Hij ziet dan ook ruimte om zijn koersdoel op te trekken tot 270 euro. Aangezien hij geen opwaarts potentieel ziet tegenover het huidige niveau, blijft hij bij zijn 'houden'-advies.

 • Kepler verlaagt koersdoel Bone Therapeutics

  Kepler Cheuvreux laat zijn koersdoel voor Bone Therapeutics zakken van 5,70 tot 5,20 euro. Het koopadvies blijft overeind.

  De analist heeft zijn financieel model aangepast aan de verwatering na de recente kapitaalverhoging. Hij heeft tegelijk zijn tijdslijnen voor de lopende klinische programma's bijgesteld.

 • KBCS zet koersdoel Sofina op 275 euro

  Sofina rapporteerde donderdagavond dat de nettoactiefwaarde eind vorig jaar op 255 euro per aandeel uitkwam, wat een toename van 12,4 procent is over het jaar 2020. Gezien de sterke prestatie van de beurzen sinds begin dit jaar raamt analist Michiel Declercq van KBC Securities de nettoactiefwaarde momenteel op 261 euro per aandeel.

  Hij vindt de kleine premie waartegen Sofina noteert verantwoord, gelet op het sterke track record, de diversificatie, de blootstelling aan technologie, de toegang tot sterke groeibedrijven en de uitstekende relaties met de durfkapitaalwereld. Hij handhaaft zijn 'houden'-advies maar trekt zijn koersdoel op van 240 tot 275 euro.

 • Crescent krijgt Californische minderheidsaandeelhouder

  Crescent  koerst bij opening licht hoger naar 0,0385 euro. Het Leuvense technologiebedrijf trekt een nieuwe investeerder aan: het Californische LDA Capital. Dat is een investeringsmaatschappij in 'special situations', zeg maar bedrijven die moeilijk op 'klassieke wijze' cash kunnen ophalen. 

  LDA zegt luidens een persbericht over een periode van maximaal drie jaar maximaal 9,9 miljoen euro toe. De helft, 5 miljoen, komt er in het komende anderhalf jaar via de uitgifte van nieuwe aandelen. Bij de huidige koers gaat het om een flink pak aandelen: om aan 5 miljoen euro te komen zou Crescent 130 miljoen nieuwe aandelen moeten uitgeven. De intekenprijs zou niet lager zijn dan 0,03 euro, 'tenzij LDA Capital en Crescent anders overeenkomen'. LDA stemt er wel mee in maximaal 19,9 procent van de aandelen te verwerven. 

  130
  Verwatering
  Om 5 miljoen op te halen bij LDA, zou Crescent bij de huidige beurskoers 130 miljoen nieuwe aandelen moeten uitgeven

  Potentiële verwatering dus, maar op dat vlak zijn de trouwe aandeelhouders van Option/Crescent wel iets gewoon. Een schuldomzetting en inbreng in natura veroorzaakte begin 2018 al een tsunami van nieuwe aandelen. Daardoor ging het aantal uitstaande op korte tijd van een paar honderd miljoen tot de huidige 1,6 miljard stuks

  Met de instap van LDA Capital kan de teller dus weer beginnen draaien. Eric Van Zele controleert op dit ogenblk 35,8 procent, gevolgd door Marc Coucke met 12,5 procent.

  Vorig jaar sloot LDA Capital al een gelijkaardig akkoord met het Luikse farmabedrijf Mithra . De Californiërs zegden 50 miljoen toe via de creatie van nieuwe aandelen, en verstrekten ook een lening van 20 miljoen euro.

 • KBCS verlaagt advies Econocom

  De trading update van Econocom over 2020 bevatte weinig verrassingen, zegt analist Thomas Couvreur van KBC Securities. De coronacrisis bleef zwaar op de omzet wegen (-11,3% op vergelijkbare basis), maar dit werd enigszins afgerond door kostenbesparingen. De courante bedrijfswinst zakte licht tot 122,5 miljoen euro, de nettowinst zou rond 50 miljoen euro uitkomen.

  De visibiliteit blijft echter zeer beperkt. Couvreur handhaaft daarom zijn koersdoel van 2,6 euro. Aangezien er maar weinig opwaarts potentieel is, laat hij zijn advies zakken van 'bijkopen' tot 'houden'.

 • Beurzen gaan lager van start

  De Europese beurzen steken lager van wal. De Euro Stoxx 50 en de Stoxx Europe 600 duiken meteen 0,5 procent lager. De Bel20 zakt 0,4 procent.

  Rond volgende bedrijven was er sinds donderdagavond nieuws:

  * Mithra zakt 8,2 procent bij opening nadat zijn topman François Fornieri werd aangehouden.

  * Sofina (+0,4%) realiseerde in 2020 zowat 1 miljard euro waarde. Het aandeel noteert echter met een premie tegenover de nettoactiefwaarde.

  * Econocom zag de omzet vorig jaar met 11,3 procent dalen, maar boekte een positief courant bedrijfsresultaat. Voor 2021 doet de IT-groep voorlopig geen voorspellingen. Het aandeel zakt 6,7 procent.

  * Ageas is een van de geïnteresseerden om de Singaporese tak van AXA over te nemen, aldus mediaberichten. Ageas zakt 1,2 procent.

 • Notering MDxHealth wordt hervat

  De notering van het aandeel MDxHealth wordt straks hervat. Ze werd donderdagnamiddag opgeschort wegens een private plaatsing.

 • Sterke kwartaalomzet bij Rémy Cointreau

  De Franse sterkedrankengroep Rémy Cointreau heeft in het derde kwartaal van het gebroken boekjaar 2020/21 beter gepresteerd dan verwacht. De vergelijkbare omzet veerde 25,1 procent op dankzij sterke vraag naar cognac in de VS en China.

  Rémy Cointreau verwacht dat ook het vierde kwartaal goed wordt, al zal de vergelijkbare omzet lager uitvallen dan in het derde kwartaal door strategisch voorraadbeheer. Voor het hele jaar 2020/21 bevestigt de drankengroep een hoger courant bedrijfsresultaat op vergelijkbare basis te verwachten. In 2019/20 viel de winst 22 procent terug.

 • Orange bevestigt biedprijs Orange Belgium

  22 euro, geen euro meer heeft Orange veil om zijn Belgische dochter Orange Belgium helemaal in handen te krijgen. Dat bleek donderdagavond uit een persbericht. Wanneer het bod van start gaat, is nog niet bekend. Opvallend is wel dat het overnamebod gekoppeld wordt aan de evolutie van de Bel20... en aan de koersevolutie van concurrenten Proximus en Telenet .

 • Uitkijken naar Europese PMI-cijfers

  Om 10 uur worden de PMI-cijfers voor de eurozone bekendgemaakt. We krijgen zowel cijfers voor de maakindustrie, de dienstensector als de samengestelde indicator. De cijfers zullen wellicht op een verslechtering van de economische toestand wijzen. Door de strijd tegen corona, de strenge maatregelen om besmettingen tegen te gaan en de harde lockdowns heeft de Europese economie het moeilijk.

 • Lagere beurzenstart op til

  De Europese beurzen zullen in het rood openen, geven de futures aan. De future op de Euro Stoxx 50 noteert 0,4 procent lager.

  De zorgen betreffen vooral de coronapandemie. Mits strenge maatregelen slagen de meeste landen er wel in het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames terug te dringen, maar de cijfers blijven hoog. In Duitsland zijn er nu al meer dan 50.000 coronadoden. De Duitse bondskanselier Merkel waarschuwt voor een derde golf. De Britse premier Johnson heeft het al over een verlenging van de lockdowns tot de zomer. Intussen kreunen vooral de dienstverlenende bedrijven.

 • Befimmo stopt WTC4 in de koelkast

  Befimmo kreeg in 2012 een vergunning om naast de bestaande WTC3-toren een vierde toren te bouwen. Omdat de markt geen zuivere kantoortoren vraagt, komt die er niet, vernam De Tijd.

  Het belangrijkste project waar Befimmo mee bezig is, is de herontwikkeling van WTC1 en WTC2, bekend als het ZIN-project.

 • Intel publiceert noodgedwongen tijdens beurstijd

  De Amerikaanse chipproducent Intel zag zich donderdagavond verplicht negen minuten vóór de slotbel van Wall Street de kwartaalcijfers vrij te geven. De reden: een infografiek bleek gehackt.

  De kwartaalcijfers zelf waren beter dan verwacht. Intel realiseerde een omzet van 20 miljard dollar en een aangepaste winst per aandeel van 1,52 dollar. De chipmaker profiteert van de toegenomen vraag naar laptops en pc’s door de coronapandemie.

  Voor het lopende eerste kwartaal mikt Intel op een omzet van 17,5 miljard dollar en een aangepaste winst per aandeel van 1,10 dollar. Ook dat is meer dan analisten hadden verwacht.

  In de laatste handelsminuten steeg het aandeel Intel nog met 6,5 procent, maar in de nabeurshandel verloor het tot 4,7 procent.

 • Kiadis Pharma geeft presentaties op TCT Meetings

  Het Nederlandse biofarmabedrijf Kiadis Pharma laat weten dat het één mondelinge en drie posterpresentaties zal geven op de TCT Meetings. Het gaat om de 'Transplantation & Cellular Therapy Meetings' van de American Society of Transplantation and Cellular Therapy (ASTCT) en het Center for International Blood & Marrow Transplant Research (CIBMTR), Deze meetings vinden van 8 tot 12 februari virtueel plaats.

  Begin november raakte bekend dat Kiadis Pharma wordt overgenomen door het Franse farmaconcern Sanofi. Dat biedt 5,45 euro cash per aandeel. Het bod is nog niet van start gegaan. Donderdag sloot het aandeel Kiadis op 5,32 euro. Het zit dus dicht tegen de biedprijs aan.

 • GBL haalt half miljard op met obligatie-uitgifte

  GBL heeft 500 miljoen euro opgehaald met de uitgifte van een obligatielening. Die was voorbehouden voor institutionele beleggers. Op de obligaties biedt de holding amper 0,125 procent rente. Toch was de interesse groot: de uitgifte werd 3,5 maal overingeschreven.

  GBL gaat de opbrengst gebruiken voor zijn 'algemene bedrijfsdoeleinden'. De oorlogskas wordt ermee gespekt en de gemiddelde looptijd van de schulden verlengd.

 • Sofina creëeert 1 miljard waarde in 2020

  Sofina stuurde donderdag nabeurs zijn zevende nieuwsbrief uit en die bevatte andermaal sterk nieuws. De holding van de familie Boël laat weten dat haar nettoactiefwaarde eind december 8,6 miljard euro bedroeg. Dat is 1 miljard euro meer dan eind 2019 en dat tijdens het zeer grillige coronajaar. Per aandeel steeg de nettoactiefwaarde op een jaar van 227 naar 255 euro.

  De beurskoers van Sofina is op die groei vooruitgelopen. Het aandeel noteert momenteel tegen een premie van 7 procent ten opzichte van de nettoactiefwaarde. Het is uitkijken hoe de koers straks zal reageren.

 • Mithra-topman Fornieri opgepakt

  Donderdagavond raakte bekend dat François Fornieri, de CEO van het farmabedrijf Mithra , is aangehouden.  Hij is in verdenking gesteld voor zijn rol als bestuurder bij de Luikse intercommunale Nethys. Fornieri was daar ook voorzitter van het remuneratiecomité, dat blijkbaar creatief omsprong met de plafonds voor vergoedingen.

  Mithra stuurde in de late uurtjes een persbericht uit om te melden dat Christophe Maréchal is aangesteld als interim-CEO. Maréchal is sinds 2017 financieel directeur van de specialist in geneesmiddelen voor vrouwen. De raad van bestuur zal ook van nabij toezien op het bestuur en de evolutie van de voornaamste projecten van Mithra.

 • Rally stockt

  Goedemorgen. In New York sloten de Dow Jones en de S&P500 donderdag nagenoeg stabiel, terwijl de Nasdaq lustig een nieuw record bereikte. De Biden-rally geraakt wat buiten adem. Tegenover de stimulus die de nieuwe president voorziet, staan maatregelen die de oliesector zullen treffen en de aanhoudende coronacrisis.

  Ook in Azië stokt de rally. De meeste beurzen gaan er lager. Het coronavirus slaat wild om zich heen en dat leidt op diverse plaatsen tot verstrengde maatregelen. In Hongkong moeten delen van Kowloon in lockdown. De Hang Seng-index zakt 1,3 procent, de beurs van Shanghai geeft 0,4 procent prijs.. In Tokio (-0,3%) stellen beleggers hun winsten veilig nu het resultatenseizoen begint.

  De beelden van beer en stier voor het beursgebouw in Frankfurt ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud