1. Markten Live
 2. Live blog

Coronazorgen duwen beurzen in het rood

De vaccinrally geraakte donderdag buiten adem. De Europese beurzen verloren bijna een procent, de Bel20 1,2 procent. Gimv sloeg munt uit een positieve halfjaarupdate, IBA uit een stevige kapitaalbuffer.
 • Graag tot morgen!

  We doven vuren en lichten voor vandaag en zien u graag morgenvroeg terug. Blikvanger is dan Bekaert.

  VRIJDAG 20 NOVEMBER 2020

  ECONOMIE/FINANCIËN

  België:

  • Consumentenvertrouwen november, 11.00 uur

  Eurozone:

  • ECB-voorzitter Christine Lagarde houdt toespraak op Europese bankiersconferentie in Frankfurt, 09.15 uur
  • Consumentenvertrouwen november, 16.00 uur

  BEDRIJVEN

  België:

  • Bekaert: trading update derde kwartaal, 07.00 uur
  • Retail Estates: halfjaarresultaten 2020/2021, 17.45 uur
 • VGP kent jaar van sterke groei

  In de eerste tien maanden van het jaar heeft VGP zijn huurportefeuille fors uitgebreid. Dit resulteert in 34,6 miljoen euro aan nieuwe of vernieuwde huurinkomsten. De totale jaarlijkse ondertekende huurinkomsten zijn zo met 13,5 procent gestegen tot 176 miljoen euro, laat de ontwikkelaar van logistieke parken weten in een trading update.

  Dit jaar werden al 23 projecten opgeleverd, goed voor 472.000 m². Daarnaast zijn 31 projecten in aanbouw die samen 743.000 m² vertegenwoordigen en al voor bijna 80 procent zijn voorverhuurd.

  VGP heeft ook zijn grondbank verder uitgebreid. Dit jaar werd 1,58 miljoen m² nieuwe grond verworven, terwijl nog eens 2,59 miljoen m² is ‘gecommitteerd onder voorbehoud van vergunningen’.  Dit brengt de totale grondbank op 7,48 miljoen m². Daarop kan volgens VGP 3,57 miljoen m² toekomstige verhuurbare oppervlakte gerealiseerd worden.

  Ook financieel staat VGP sterk. De verkoop van parken aan de joint ventures met Allianz Real Estate, VGP European Logistics en VGP European Logistics 2, heeft samen 318 miljoen euro opgebracht. In september haalde VGP met een kapitaalverhoging 109 miljoen euro bruto op. VGP beschikt daarnaast over langetermijnkredietfaciliteiten voor een totaal bedrag van 150 miljoen euro.

  Van de coronacrisis heeft VGP blijkbaar niet veel last gehad. Het bedrijf behield zijn voltallig personeelsbestand en nam geen overheidssteun aan. De ontwrichting van vele sectoren van de economie heeft ‘in enkele beperkte gevallen’ invloed gehad op de geïnde huur. Sinds het begin van de pandemie kon VGP 99,6 procent van alle huren innen.

  ‘Ik denk dat we de afgelopen maanden de fundamenten waarop we onze toekomst bouwen, aanzienlijk hebben versterkt’, zegt CEO Jan Van Geet in het persbericht. 

 • Intervest O&W volledig verhuurd in Nederland

  Intervest Offices & Warehouses heeft een verhuurovereenkomst gesloten voor het logistiek distributiecentrum op het bedrijventerrein Borchwerf I – Braak in Roosendaal. 25 procent was al op korte termijn verhuurd, nu is ook een huurder gevonden voor de resterende 75 procent.

  Hiermee is het Nederlandse logistieke vastgoed van Intervest nu voor 100 procent verhuurd. In België bedraagt de bezettingsgraad van Intervests logistieke portefeuille 99 procent, laat het bedrijf weten in een persbericht.

 • Familie Sioen specifieert voorwaarden overnamebod

  Sihold, de investeringsmaatschappij van de familie Sioen, geeft wat bijkomende informatie over haar gepland openbaar overnamebod op alle aandelen Sioen Industries die ze nog niet in handen heeft. Het bod bedraagt, zoals al bekend is, 23 euro per aandeel.

  Het is geslaagd als Sihold ten minste 95 procent van de aandelen van de producent van industriële weefsels verwerft. Een tweede voorwaarde is dat de Bel20 niet met meer dan 10 procent mag dalen tussen de aankondiging van het bod en de dag waarop de resultaten van het bod worden bekendgemaakt.

 • Cofinimmo blijft goed op dreef

  Na negen maanden boekt Cofinimmo , verhuurder van kantoren en zorgvastgoed, een nettoresultaat (van de kernactiviteiten) van 138 miljoen euro. Dat is 14 procent meer dan in de overeenstemmende periode van 2019, blijkt uit de tussentijdse verklaring over het derde kwartaal

  Voor het hele jaar zou de winst per aandeel aan de bovenkant moeten uitkomen van de vork van 6,60 tot 6,85 euro per aandeel. Cofinimmo bevestigt de dividendprognose van 5,80 euro bruto per aandeel.

  In het derde kwartaal investeerde Cofinimmo 108 miljoen euro, wat het totaal over de eerste negen maanden op 339 miljoen euro brengt. In het vierde kwartaal is tot dusver nog eens voor 284 miljoen euro geïnvesteerd in bestaand vastgoed en 270 miljoen in toekomstige projectontwikkelingen.

  Cofinimmo heeft nog meer pijlen op zijn boog. het beschikt nog over bijna 820 miljoen euro aan bevestigde kredietlijnen. Met 42,2 procent blijft de schuldgraad bovendien laag.

 • Beurzen sluiten afgetekend lager

  De Europese beurzen zetten donderdag een stap achteruit. De Euro Stoxx 50 eindigde 0,9 procent lager, de bredere Stoxx Europe 600 verloor 0,75 procent.

  In Brussel noteerde de Bel20 bij de slotbel 1,2 procent in de min op 3.572,69 punten. KBC, Proximus, Solvay en Umicore verloren meer dan 2 procent. Argenx (+1,7%), Barco (+0,9%), WDP (+0,4%) en Colruyt (+0,2%) waren de enige stijgers in de index. 

 • Sterke maand voor Balta

  De tapijtenproducent Balta stijgt vandaag opnieuw met 8,7 procent naar 1,88 euro. Dat is de hoogste koers sinds midden maart. Het aandeel is deze maand fors hersteld, met 72,5 procent om precies te zijn.

  Naast het positieve vaccinnieuws, dat de beurzen flink aanvuurde, zien we twee specifieke aanjagers voor de koers. Op 6 november zei Balta in zijn kwartaalupdate dat de positieve hersteltrends blijven duren. Enkele dagen later bleek dat het Nederlandse hefboomfonds Farringdon Capital Management een belang van 5,02 procent heeft opgebouwd in Balta en daarmee de tweede grootste aandeelhouder is geworden.

 • Onze Wall Street-spiegel...

  ... vindt u hier terug.

 • L Brands beloond voor positieve verrassing

  Bij de beste klimmers in New York is L Brands terug te vinden. De mode- en accessoiregroep boven ketens als Victoria’s Secret (lingerie) en Bath & Body Works (douchegel en andere verzorgingsproducten) kwam met beter dan verwachte resultaten over het derde kwartaal.

  De omzet steeg van 2,68 naar 3,06 miljard dollar. De vergelijkbare omzet nam met 28 procent toe. De aangepaste winst per aandeel was met 1,13 dollar veel hoger dan een jaar eerder (2 dollarcent). Analisten hadden veel minder verwacht: een aangepaste winst van 12 cent per aandeel op een omzet van 2,68 miljard dollar.

  Volgens CEO Andrew Meslow boekte Bath & Body Works ‘uitzonderlijke resultaten’ en zorgde Victoria’s Secret voor ‘een significante verbetering’.

 • Wall Street start licht lager

  De Amerikaanse beurzen laten bij opening kleine verliezen optekenen. De Dow Jones zakt 0,5 procent, de S&P500 0,4 procent en de Nasdaq Composite 0,1 procent. De hoop op een snelle heropening van de economie dankzij coronavaccins heeft plaats gemaakt voor meer realiteitszin: het aantal doden ten gevolge van Covid-19 in de VS is opgelopen tot meer dan 250.000. Op diverse plaatsen in het land zijn weer gedeeltelijke lockdowns of andere beschermende maatregelen van kracht.

 • Amerikaanse steunaanvragen in de lift

  In de week die op 14 november eindigde, hebben 742.000 Amerikanen een aanvraag voor een werkloosheidsuitkering ingediend. Dat zijn er 31.000 meer dan de week voordien en de eerste toename van de steunaanvragen in vijf weken. Economen hadden een daling naar 700.000 verwacht.

  De toename geeft aan dat het herstel van de arbeidsmarkt vertraagt nu de coronapandemie in de VS in hevigheid toeneemt en nieuwe beperkingen worden opgelegd aan bedrijven en handelszaken.

 • Nyrstar terug naar af

  De koers van Nyrstar verdubbelde woensdag ruimschoots (+119,5%) tot 0,27 euro. Vermoedelijk zat het nieuws van eind vorige week - dat RSQ Investors zijn belang heeft uitgebreid tot 13,77 procent - daar voor iets tussen. RSQ Investor vertegenwoordigt de (ontevreden) minderheidsaandeelhouders van Nyrstar.

  Donderdag wordt weer winst genomen op Nyrstar. Het aandeel zakt met 25,9 procent naar 0,20 euro.

 • Amerikaanse futures licht in de min

  Wall Street eindigde woensdag duidelijk in de min. De Dow Jones en de S&P500 sloten 1,2 procent lager, de Nasdaq verloor 0,8 procent. De winsten na het bijkomende positieve nieuws over het coronavaccin van Pfizer/BioNTech verdwenen nadat de stad New York besloten had de scholen te sluiten omdat daar heel veel besmettingen plaatsvinden.

  Afgaand op de Amerikaanse futures zullen de beurzen in New York opnieuw lager openen. De verliezen zouden wel beperkt zijn. De future op de Dow Jones staat 0,2 procent in de min, die op de S&P500 en de Nasdaq 0,1 procent.

 • De lockdowns en Kinepolis: een overzicht

  Gelet op het lappendeken van lockdowns in de verschillende landen waar de groep actief is, verschaft Kinepolis  een update. Eerst het goede nieuws: in Nederland mogen dankzij de versoepelingen die premier Mark Rutte deze week aankondigde vanaf vandaag de bioscopen weer open. 

  Het minder goede nieuws: in thuismarkt België, de meest lucratieve markt, aldus slide 29 van deze beleggerspresentatie bij de halfjaarcijfers, blijven alle cinema's dicht. In Spanje zijn de cinema's in Granada en Barcelona weer gesloten. In Canada zijn 25 bioscopen open, maar 20 - voornamelijk in Ontario en Manitoba - dicht. En sinds gisteren zijn alle MRJ-cinema's in de Amerikaanse deelstaat Michigan weer gesloten, voor minstens drie weken.

 • Corona leidt tot meer armoede

  We hebben een mooi plaatje uit Financial Times. Het blijkt dat de wereldwijde armoedegraad - die de voorbije decennia flink daalde - door de coronacrisis weer stijgt. Volgens de Wereldbank loopt de armoedebestrijding drie jaar vertraging op:

 • Olieprijs zakt licht

  Het oplopende aantal coronagevallen en de daaruit voortvloeiende strengere maatregelen in onder meer de Verenigde Staten en Japan zetten niet alleen druk op de beurzen, maar duwen ook de olieprijs weer wat lager. De prijs van een vat Brent-olie zakt met 0,2 procent, die van de WTI-olie met 0,6 procent.

  Wat meespeelt, is dat de OPEC+ barsten begint te vertonen. De Verenigde Arabische Emiraten zijn ontevreden over hun productiequotum. Net nu onderhandelt de OPEC+ (de OPEC, Rusland en nog enkele grote olieproducenten) over het eventueel uitstellen van een geplande versoepeling van de productiebeperkingen.

 • Xavier Bouckaert wil Roularta... op de beurs houden

  De mediagroep Roularta  - die ook eigenaar is van de helft van Mediafin (De Tijd) - werd onlangs genoemd als overnameprooi na de biedingen op Sioen en Zenitel. Aan Made in West-Vlaanderen maakt CEO Xavier Bouckaert duidelijk dat een delisting niet aan de orde is. Bouckaert ziet verschillende voordelen van de beursnotering: garantie op deugdelijk bestuur voor klanten en leveranciers, garantie op financiële transparantie, zichtbaarheid en last but not least 'een mogelijke financeringsbron in geval van een grote operatie in een consoliderende mediasector'.

  We zien momenteel geen reden om de beurs te verlaten en hebben dus ook geen plannen in die richting.
  Xavier Bouckaert
  CEO Roularta

 • Euronext Brussel: IBA en Gimv tegendraads hoger na cijfers

  Voor ons Brussels beursoverzicht, graag hierheen.

 • Norwegian Air vraagt bescherming tegen schuldeisers

  De lagekostenmaatschappij Norwegian Air heeft in Ierland bescherming tegen haar schuldeisers aangevraagd. Tien dagen geleden besloot de Noorse regering de noodlijdende maatschappij geen tweede keer geld toe te stoppen. Norwegian Air zal nu proberen zijn schulden - vooral bij leasingmaatschappijen en banken - te verminderen en gaat op zoek naar vers geld. Dat proces kan vijf maanden in beslag nemen.

  Norwegian Air blijft op beperkte schaal, met zes toestellen en alleen in Noorwegen, vliegen. De aandelen blijven noteren op de beurs van Oslo.

  ‘We zullen uit dit proces komen als een financieel stevigere en meer concurrentiële luchtvaartmaatschappij, met een nieuwe financiële structuur, een vloot op maat en een verbeterd klantenaanbod’, zegt topman Jacob Schram.

  De budgetvlieger bouwde een reputatie op met het aanbieden van spotgoedkope trans-Atlantische vluchten. Het aandeel zakt 11,5 procent op de beurs van Oslo. Sinds begin dit jaar verloor Norwegian Air 98,9 procent van zijn waarde.

 • Berenberg verhoogt koersdoel Recticel

  De overname van de Zwitserse schuimspecialist FoamPartner levert Recticel  een koersdoelverhoging op bij het beurshuis Berenberg. Het advies blijft kopen. Het koersdoel gaat van 10,5 naar 13 euro, goed voor 44 procent koerspotentieel. 'Recticel staat nu stevig op twee benen', zegt analist Christophe Greulich, waarbij hij verwijst naar het segment voor isolatiemateriaal en hoogwaardige technische schuimen. De analist looft de transformatie van een gediversifieerde groep naar deze twee steunpilaren die volgens hem een hogere groei en sterkere marges zullen opleveren.

  'Deze overname vergroot de wereldwijde voetafdruk van Recitcel, dat nu ook sterker staat in Azië en Noord-Amerika.' Toch is niet de schuimafdeling, wel de isolatie nog altijd het kroonjuweel, vindt Greulich. 'Dat verklaart de wat gelaten koersreactie op de overname vorige week', zegt de analist. 'Beleggers hadden wellicht meer op een overname in de isolatiesector gehoopt dan in soepelschuim.'

  'Een overname van een isolatiespeler kan een verdere katalysator zijn voor het aandeel', meent Greulich. 'Een verkoop van de matrassenafdeling kan Recticel 100 miljoen opleveren waarmee het in de isolatiesector op overnamejacht kan gaan', suggereert de analist. 

  Recticel wint 1,6 procent. 

 • Turkije verhoogt rente naar 15 procent

  De Turkse centrale bank verhoogt haar basisrente van 10,25 naar 15 procent om de lira te ondersteunen en de hoge inflatie terug te dringen. De verstrakking van het monetair beleid werd verwacht. De lira reageert positief op de verstrakking van het monetair beleid.

 • De nieuwe hit: Chinees subzeropapier

  Peking tankte vandaag bij Europese beleggers vlotjes 4 miljard euro bij. De vraag was met 18 miljard euro gelet op het (zeer relatief) hoge rendement zo groot dat beleggers vrede namen met een effectief jaarrendement van minus 0,15 procent op het vijfjaarspapier. 

 • Cineworld onderuit in Londen

  Een opvallende daler in Londen is Cineworld . 's Werelds op één (AMC) na grootste bioscoopuitbater overweegt volgens Financial Times in het Verenigd Koninkrijk bescherming tegen zijn schuldeisers aan te vragen ('company voluntary arrangement', een Britse variant van het gerechtelijk akkoord). De bioscoopuitbater hoopt zo fors lagere huurtarieven voor zijn bioscopen af te dwingen en tegelijk vers kapitaal op te halen om te overleven tot het voorjaar van 2021, als er hopelijk weer blockbusters in de zalen komen. 

  Het bioscoopimperium van de Israëliër Mooky Greidinger, ooit begonnen als International Theatres op Easdaq, staat er veel slechter voor dan Kinepolis. Cineworld ging de pandemie in met een berg (lease)schulden en moest in juli nog de miljardenovername van de Canadese marktleider Cineplex afblazen.

  Kinepolis heeft niet alleen een pak minder schulden dan Cineworld, maar is bovendien eigenaar van het gros van zijn bioscopen. Dat maakt dat voor Kinepolis de kosten - en bijgevolg de cash burn - veel sneller verminderd kunnen worden naarmate er meer cinema's door de pandemie gesloten moeten worden. Dat verklaart waarom het aandeel Kinepolis sinds begin dit jaar 'maar' goed 40 procent afgeprijsd is, terwijl Cineworld zijn beurskoers met 80 procent zag verschrompelen. 

 • Handel in Xior onderbroken

  De FSMA meldt zojuist dat de handel in Xior is opgeschort tot de specialist in studentenkoten de resultaten publiceert van een aandelenverkoop door middel van een versnelde aandelenplaatsing.

 • 'Aandelen brengen minstens 10 procent op in 2021'

  Aandelen zullen in 2021 een rendement van 10 tot 16 procent opleveren omdat de bedrijfswinsten sterk zullen opveren. Dat heeft Jeroen Blokland, portefeuillebeheerder van de vermogensbeheerder Robeco, gezegd bij de voorstelling van de vooruitzichten voor volgend jaar. Cyclische aandelen en waardeaandelen, die zware klappen hebben gekregen, zullen wellicht een inhaalbeweging maken. Niet-Amerikaanse aandelen zullen wellicht beter presteren dan Amerikaanse aandelen.

 • 'IBA heeft voldoende cash'

  Analist Lenny Van Steenhuyse reageert op de resultaten van de protontherapiespecialist IBA (zie post 7u15). 'Het bedrijf heeft een gezonde balans en heeft genoeg cash om de negatieve effecten van de coronacrisis te absorberen. Daarbij blijft de hoeveelheid cash stijgen dankzij de licentiedeal die het met het Chinese CGNNT sloot.'

  'We denken dat IBA in staat is mogelijke vertragingen op te vangen dankzij de dienstverlening (onderhoud van de systemen, red) die blijft doorlopen. Dat is ook te zien aan de koers die 50 procent hersteld is sinds augustus', vervolgt Van Steenhuyse. 'Omdat we denken dat de huidige waardering terecht is, behouden we ons houdenadvies en koersdoel van 11 euro.' 

  IBA stijgt meer dan 3 procent.

 • 'Gimv zal profiteren van economisch herstel'

  Analist Michiel Declerq van KBC Securities noemt de resultaten van Gimv (zie post 7u30) 'veerkrachtig'. 'De aandelenmarkten zijn verder hersteld door het goede vaccinnieuws. Wij denken dat de investeringsmaatschappij zal blijven profiteren van de stijgende waarderingen en het sneller dan verwachte herstel van de wereldwijde activiteit.' 

  De analist behoudt zijn opbouwenadvies en koersdoel van 55 euro. 

 • 'Resultaten Sequana zijn zeer bemoedigend'

  Analist Lenny Van Steenhuyse van KBC Securities reageert op de testresultaten van de Poseidon-studie die het biotechbedrijf Sequana Medical bekendmaakte in een persbericht (zie post 8u42). 'De resultaten van het onderzoek zijn zeer bemoedigend en onderschrijven de eerder verzamelde data. We schatten de kans dat de alfapump op de markt komt op 80 procent, goed voor ongeveer 7 euro van ons koersdoel van 14 euro.'

  Sequana gaat ruim 3 procent hoger.

 • De spanning stijgt: straks rentebesluit in Ankara

  We bouwen de spanning richting 12 uur al wat op door nog eens naar onze vooruitblik te wijzen. Ook de valutareporter van de FT opent het gokkantoor:

 • ThyssenKrupp onderuit

  De extra sanering die CEO Martina Merz aankondigde kan beleggers in ThyssenKrupp  niet milder stemmen over de donkerrode jaarcijfers. Het aandeel, dat sinds Nieuwjaar zo'n 60 procent verloor, gaat nog eens 6 procent lager in Frankfurt. Veel optimisme straalt Merz niet uit met de boodschap dat het conglomeraat tot nader cash zal blijven verbranden:

  We gaan nog verder door de 'rode zone' moeten voor ThyssenKrupp klaar is voor de toekomst
  Martina Merz
  CEO ThyssenKrupp

 • Ahold Delhaize neemt New Yorks onlinewarenhuis over

  Ahold Delhaize neemt samen met de investeringsgroep Centerbridge Partners een onlinewarenhuis over in New York: FreshDirect. De Nederlanders krijgen 80 procent in handen, Centerbridge 20 procent. Freshdirect werd 20 jaar geleden opgericht en realiseert meer dan 60 procent van zijn omzet met verse voeding. Het werkt nauw samen met lokale boeren en richt zich ook op gespecialiseerde maaltijdoplossingen.

  Freshdirect realiseerde vorig jaar een omzet van 600 miljoen dollar en groeit sterk. KBC Securities schat de kostprijs op 390 miljoen euro, geen kleine overname dus. Maar de analisten zijn opgetogen over de deal. 'Ahold Delhaize krijgt daardoor meer rijke klanten en bereikt gebieden als Manhattan, waar het tot nu toe niet aanwezig was', stelt het beurshuis Kepler Cheuvreux.

 • Solvay krijgt hoger koersdoel

  Analist Wim Hoste van KBC Securities reageert op het besluit van de Amerikaanse luchtvaartwaakhond FAA om de Boeing 737 MAX weer in de lucht toe te laten. Hoste denkt dat dat positief nieuws is voor de chemiespeler Solvay. Daarom verhoogt hij zijn koersdoel voor het aandeel van 90 naar 100 euro en behoudt hij zijn opbouwenadvies. 'Solvay is een toeleverancier van onderdelen voor de luchtvaartsector', zegt de analist. Hij legt uit dat een verbetering van de situatie in de luchtvaartsector - ook geholpen door het positieve nieuws over performante vaccins de jongste dagen - van belang is voor het sentiment rond het aandeel Solvay.

  'We hebben onze verwachtingen voor de omzetgroei voor de afdeling composietmaterialen met 2 procentpunten verhoogd tot een toename met 8 procent voor 2021 en 10 procent in 2022', vervolgt Hoste. 'Daarnaast voegen we 30 basispunten toe aan de brutobedrijfswinst van de divisie. Dat leidt tot een stijging van de brutobedrijfswinst voor Solvay met ongeveer 1 procent in zowel 2021 als 2022 tot respectievelijk 2,1 en 2,2 miljard euro.' Voor 2020 verwacht de analist een brutobedrijfswinst van 1,9 miljard. 

  Dit is een positieve stap voor het sentiment rond Solvay.
  Wim Hoste
  Analist bij KBC Securities

 • Proximus gooit zich mee op zakelijke dronemarkt

  De telecomoperator Proximus timmert samen met de start-up Dronematrix en de luchtverkeersleider Skeyes aan een platform voor zakelijke dronediensten. Dat moet begin 2022 operationeel zijn.

  Lees hier ons artikel.

 • Rode start in Brussel

  De sterindex opent met een verlies van 1 procent. 

  Atenor stijgt 0,7 procent. De vastgoedontwikkelaar bevestigt zijn dividend (zie post 6u43)

  Euronav zakt 0,9 procent. De Antwerpse scheepvaartgroep knipt vandaag een dividend van 0,09 dollar (zie post 6u56)

  IBA klimt 1,3 procent. De wereldmarktleider in protontherapiesystemen voor kankerbehandeling waagt zich nog niet aan een jaarprognose (zie post 7u15)

  Gimv veert 0,8 procent op. De Antwerpse investeringsmaatschappij zegt dat de impact van corona meevalt (zie post 7u30). Daarnaast investeert het in een biotechbedrijf (zie post 8u03)

  Sequana Medical gaat 0,3 procent hoger. De biotechspeler meldde tussentijdse resultaten van zijn Poseidon-studie naar de werkzaamheid van het leverpompje, genaamd de alfapump (zie post 8u42)

 • ING: 'Nederlandse economie herstelt sneller dan verhoopt'

  De economen van ING zijn in een update optimistischer geworden over de Nederlandse economie. In zijn basisscenario rekent econoom Marcel Klok op een krimp van 4,3 procent in 2020, gevolgd door 2,6 procent herstel in 2021. 'De economie zou eind volgend jaar 99 procent van het precovidpeil bereiken', schrijft Klok. 

  Vaccinatie, massatesten en betere behandelingsopties kunnen samenvallen en voor een sneller dan verhoopte volledige heropening van de economie zorgen
  Marcel Klok
  ING-econoom

  Net als KBC-CEO Johan Thijs merkt ook Klok op dat de tweede lockdown minder zwaar lijkt dan de eerste, ook al omdat de bedrijven beter voorbereid zijn. Natuurlijk, er blijven veel risico's en onzekerheid. Maar toch mag stilaan een scheut optimisme: 'Voor één keer is er meer kans op een positieve verrassing: vaccinatie, massatesten en betere behandelingsopties kunnen samenvallen en tot een sneller dan verhoopte volledige heropening van de economie leiden.'

 • Sequana meldt tussentijdse resultaten Poseidon-studie

  Sequana Medical meldt de tussentijdse resultaten van zijn Poseidon-studie. Het biotechbedrijf test of zijn leverpompje goed in staat is om vochtoverbelasting bij levercirrose te bestrijden. Door die aandoening kan ascites ontstaan, een ophoping van vocht in de buik. Ongeveer 50 procent van de patiënten ontwikkelt ascites binnen tien jaar na de diagnose van cirrose. Dat kan behandeld worden met medicijnen en een dieet, maar als dat niet meer werkt is sprake van refractaire ascites. Dan is de standaardbehandeling paracentese, waarbij een grote boornaald in de buik wordt ingebracht om het vocht snel af te voeren.

  Het leverpompje van Sequana, de alfapump, dient als alternatief van paracentese en pompt het vocht uit de lever constant weg. Uit de tussentijdse resultaten van de Poseidon-studie blijkt dat bij 13 patiënten met een alfapump een daling van meer dan 90 procent plaatvond van het gemiddeld aantal paracentesebehandelingen, waardoor de levenskwaliteit van de patiënten verbeterde. Verder bleek dat het pompje veilig is. Sequana verwacht tussentijdse resultaten in het eerste halfjaar van 2021.

  ©Tim Dirven

 • Meer tekst en uitleg bij Gimv ...

  ... leest u hier

 • Lucas Bols ziet omzet flink dalen

  De Nederlandse jeneverstoker Lucas Bols zag de omzet in het eerste halfjaar van zijn gebroken boekjaar met 42 procent dalen tot 26,8 miljoen euro. Dat komt door een 'aanzienlijke impact van de coronacrisis' en de 'substantiële voorraadvermindering bij distributeurs'. De verkoop door distributeurs zakte met 20 procent. 'Dat moet worden gezien in de context dat meer dan de helft van de activiteiten van Lucas Bols horecagerelateerd is', klinkt het bij het bedrijf. 

  De brutomarge daalde met 180 basispunten naar 56,7 procent door een hoger aandeel van retail in de omzet en door een negatieve valuta-impact. Tegelijk kon de onderneming de overheadkosten en uitgaven aan advertenties met 4,3 miljoen terugbrengen (-32%) als gevolg van strikte kostenbesparingen en weloverwogen investeringen in de merken. De vrije operationele kasstroom kon 8 procent aansterken tot 9,6 miljoen euro door een sterke focus op werkkapitaal en cashmanagement. Door die cashgeneratie kon het bedrijf de schulden met 6,6 miljoen verlagen tot 92,7 miljoen eind september. De operationele winst kwam uit op 5,3 miljoen en op het onderste lijntje kon Lucas Bols 1,9 miljoen noteren.

  CEO Huub van Doorne is tevreden met de cijfers. 'Lucas Bols is een horecagedreven onderneming en de meeste van die horecabedrijven waren in het eerste kwartaal van ons boekjaar gesloten. Toch zagen we de verkoop door distributeurs vanaf het tweede kwartaal sneller dan verwacht herstellen. In een aantal belangrijke markten, waaronder China, de VS, het VK en Australië, keerden de niveaus terug naar het niveau van voor de pandemie.'

  ©ANP

 • Gimv investeert in biotechbedrijf

  Naast cijfers (zie post 7u30) meldt Gimv  in een ander persbericht dat de investeringsmaatschappij zal investeren in het biotechbedrijf SynOx Therapeutics dat 37 miljoen euro ophaalt voor de ontwikkeling van emactuzumab voor de behandeling van tenosynoviale tumoren. 'Synox zal de ontwikkeling van emactuzumab verderzetten nadat het wereldwijd de rechten voor de ontwikkeling, de productie en de commercialisering heeft verworven in het kader van een licentieovereenkomst met Roche', klinkt het bij Gimv.

  De testen vertoonden volgens Gimv gunstige resultaten op het vlak van veiligheid en werkzaamheid bij patiënten met diffuse tenosynoviale tumoren, een zeldzame oncologische aandoening dat een groot negatief effect heeft op de levenskwaliteit van de patiënten. De ziekte treft naar schatting zo'n 70.000 mensen in de VS en de Europese Unie (EU).

 • Gimv: 'Impact corona valt mee'

  Gimv komt met cijfers. 'De impact van corona is minder negatief dan oorspronkelijk gedacht', klinkt het bij de Antwerpse investeringsmaatschappij. 'Gimv zag de waarde van de bedrijven waarin het participeert tussen april en eind september opveren dankzij de remonte van de beurzen en de sterker dan verwachte prestaties van een aantal ondernemingen.

  Gimv zag de waarde van zijn investeringsportefeuille in de eerste helft van zijn boekjaar met dik 12 procent stijgen naar 1,14 miljard euro. Een opmerkelijke comeback, want toen de investeringsmaatschappij in mei haar jaarcijfers bekendmaakte, dwong de coronacrisis - en vooral de storm die ze veroorzaakte op de beurzen - Gimv nog een latente minwaarde van 236 miljoen euro te boeken op de investeringsportefeuille.

  Dat het portefeuillerendement nu weer hoger ligt, is te danken aan het herstel van de beurzen, een aantal succesvolle exits en volgens Gimv ook de veerkracht van enkele bedrijven in portefeuille. 'De impact van Covid-19 was zeer divers naargelang de sector, maar over het algemeen was hij minder negatief dan oorspronkelijk ingeschat', klinkt het in een persbericht. Dankzij de betere gang van zaken kon de beursgenoteerde investeringsmaatschappij de eerste jaarhelft afsluiten met een nettowinst van 94,0 miljoen euro of 3,67 euro per aandeel.

  ©Tim Dirven

 • IBA focust op cashbuffer | Waagt zich nog niet aan prognose

  Over de kwartaalupdate van IBA  kunnen we vrij kort zijn. De wereldmarktleider in protontherapiesystemen voor kankerbestrijding waagt zich nog niet aan een jaarprognose wegens de onzekerheid die Covid-19 met zich meebrengt, maar belooft wel 'zo snel mogelijk' een gedetailleerde outlook. 

  Vanaf de jaarresultaten over 2020 zal de Chinese licentiedeal inkomsten beginnen genereren
  Olivier Legrain
  CEO IBA

  In afwachting daarvan zegt IBA goed geplaatst te zijn, met bruto 122 miljoen euro cash als buffer. Netto, min de schulden dus, beloopt de buffer 33 miljoen euro. 

  Het aandeel IBA heeft er na verschillende moeilijke jaren en een lange reeks winstwaarschuwingen recentelijk een spectaculaire remonte op zitten. Met dank aan de lucratieve deal in China, waarbij de specialist in medische technologie 100 miljoen cashte door zijn technologie in licentie te geven. 'Vanaf de jaarresultaten over 2020 zal de Chinese deal inkomsten genereren', klinkt het in de update.

 • CEO van URW vliegt de laan uit

  Unibail-Rodamco-Westfield laat in een persbericht weten dat CEO Christophe Cuvillier vervangen wordt door Jean-Marie Tritant, die op 1 januari begint. Tijdens de transitieperiode zal Tritant vanaf 19 november de positie van hoofd operationele activiteiten op zich nemen. 

  Het vertrek van Cuvillier komt nadat de aandeelhouders van URW het plan voor een kapitaalverhoging afschoten. Er was veel verzet tegen de geplande kapitaalverhoging van 3,5 miljard euro. Tot de opstandelingen behoorden de Franse miljardair Xavier Niel en Léon Bressler, de voormalige topman van URW. Twee zwaargewichten die nu zijn opgenomen in de raad van bestuur. De kapitaalverhoging was onderdeel van een plan om de schuldenberg met 9 miljard euro te verminderen.

 • Dividendknipper van de dag: Euronav

  De Antwerpse scheepvaartgroep Euronav knipt vandaag haar interim-dividend. Het gaat om een uitkering van 0,09 dollar. In augustus bedroeg het interim-dividend nog 0,47 dollar.

  De olierederij Euronav realiseerde in het derde kwartaal een nettowinst van 46 miljoen dollar of 22 dollarcent per aandeel. Zoals beloofd keert Euronav 80 procent van die winst uit in de vorm van de inkoop van eigen aandelen of via een dividend. Euronav heeft al 18,5 miljoen dollar uitgegeven aan de inkoop van eigen aandelen. Blijft over: 18,5 miljoen dollar om uit te keren als dividend of 9 dollarcent bruto per aandeel. In augustus lag het interim-dividend op 47 dollarcent. Dat was na een kwartaalwinst van 259 miljoen dollar.

  Euronav is het eerste Belgische bedrijf dat sinds begin dit jaar werkt met kwartaaldividenden. Die primeur heeft de aandeelhouder nog niet veel plezier opgeleverd. Tegenover de gulle uitkeringen staat een beurskoers die sinds begin dit jaar een duik van meer dan 35 procent nam.

 • Man van 7.800 miljard schaart zich achter Joe Biden

  Joe Biden krijgt een rugdekking die kan tellen. In een gesprek met Bloomberg schaart Larry Fink, als topman van de fondsengigant BlackRock  de 'man van 7.800 miljard', zich volop achter de Democratische president elect Joe Biden. Biden zou volgens Fink een goede zaak zijn voor beleggers. 

 • Intervest O&W verwerft kantoorrenovatieproject

  Intervest maakte woensdagavond bekend in een persbericht dat het een kantoorrenovatieproject heeft verworven: het vroegere Mercatorgebouw aan de Singel op de Desguinlei 100 in Berchem (Antwerpen). Het gebouw zal als Greenhouse Singel gecommercialiseerd worden en heeft ruim 14.000 vierkante meter aan kantoorruimte.

  De kantoren zijn op de toekomst ingericht en bieden ruimte aan corporate klanten, kleine en middelgrote bedrijven, freelancers en start-ups.  

 • Atenor bevestigt dividend

  De vastgoedontwikkelaar Atenor kwam gisteren met zijn resultaten over het derde kwartaal. Het belangrijkste nieuws is dat het bedrijf op basis van de verwachtingen op middellange en lange termijn het dividend bevestigt. Het bedrijf ziet wel een vertraging op de markt van kantoorvastgoed, maar zegt dat de markt voor residentieel vastgoed gezond blijft. 

  De onderneming verwacht dat, als de coronacrisis voorbij is, er enthousiasme zal zijn voor nieuwe kantoren. 'Atenor levert nieuwe gebouwen, terwijl mensen de verouderde kantoren verlaten.'

  Voor de winst kan Atenor door de huidige economische situatie geen precieze indicatie geven, behalve dat het het eerder genoemde niveau van rond 20 miljoen euro (bij de halfjaarcijfers) kan bevestigen. 

  Verder laat het bedrijf weten over genoeg cash te beschikken. Onlangs haalde Atenor bij retailbeleggers geld op via een obligatie-uitgifte.

 • Nvidia overtreft verwachtingen

  Nvidia kwam gisteravond met cijfers. De producent van grafische kaarten zag de omzet een stevige 57 procent stijgen, waardoor deze op 4,7 miljard dollar uitkwam. Vooral de datacenterdivisie maakte een grote groei door: de omzet steeg met 162 procent.

  Lees hier meer!

  ©REUTERS

 • Futures: Europese beurzen openen lager

  De futures voorspellen een lagere Europese opening. Het gemiddelde Europese aandeel zou 0,9 procent zakken.

 • Verhoogt Turkse centrale bank de rente?

  De Turkse centrale bank vergadert vandaag over het monetair beleid. De verwachting is dat de kersverse nieuwe voorzitter, Naci Agbal, de rente zal verhogen. Agbal zei eerder dat hij de transparantie en de voorspelbaarheid van de centrale bank in ere wil herstellen.

  Lees hier onze vooruitblik!

  ©REUTERS

 • Tweede golf duwt beurzen lager

  Goedemorgen beste beleggers! Nadat de Amerikaanse gisteren in het rood sloten, gaan nu ook de Aziatische beurzen lager. De oorzaak? We moeten het zoeken in de bezorgdheid over de oplopende coronabesmettingen in de wereld. Blijkbaar overstemt die onrust het hoopvolle nieuws over verschillende performante coronavaccins. Gisteren bleek overigens nog dat het vaccin van Pfizer nu - net als dat van Moderna - ook voor 95 procent bescherming biedt tegen corona.

  Wat ook opviel op de Amerikaanse beurzen, was dat het aandeel Tesla 10 procent hoger sloot. Dat gebeurde nadat analist Adam Jones van Morgan Stanley een opvallende U-turn had gemaakt: voor het eerst in drie jaar gaf hij een koopadvies voor Tesla en liet hij zijn koersdoel 50 procent stijgen tot 540 dollar. Onlangs bleek dat Tesla in de brede graadmeter S&P500 wordt opgenomen in december. De vele trackers (beursgenoteerde beleggingsfondsen) die de S&P500 schaduwen zullen het aandeel moeten kopen omdat ze anders de index niet goed meer zouden weerspiegelen. Het lijdt weinig twijfel dat de opname voor miljarden dollars 'technische' kooporders in beweging zet.

  In Azië verliest de Japanse Nikkei225 0,9 procent, gaat de Hongkongse Hang Seng 0,6 procent lage en moet de Koreaanse Kospi 0,4 procent inleveren. De Chinese CSI300 wint dan weer 0,5 procent.

  ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud