1. Markten Live
 2. Live blog

'Coucke5-index' neemt stevige start

Na een aarzelende start trekt een klim van KBC de Bel20 in de plus. De handel is wel kalm, aangezien de Londense City en Wall Street pas dinsdag de handel hervatten.
 • Eindstand

  De Bel20 ging er 0,66 procent op vooruit in de eerste handelssessie van het jaar. De toppers binnen de index zijn Bpost, Galapagos en KBC. Achteraan bengelen Ontex, Elia en Umicore. Hieronder het scorebord van de continumarkt.

  Top Flop
  Bone Therapeutics+5,97%Ablynx-2,27%
  Option+5,26%Sapec-3,07%
  Smartphoto+4,50%Nationale Bank-3,07%
  Picanol+2,32%Biocartis-3,10%
  Texaf+2,13%Fountain-4,50%
  Hamon+2,01%Connect Group-4,62%
  Keyware+2,00%Eckert-Ziegler-13,10%

 • Grootste palmolieproducent blaakt van vertrouwen

  2017 zal gesmeerd lopen voor de grootste producent van palmolie, het Maleisische Felda Global.

  De bedrijfstop gaf maandag een optimistische update. De toplui hadden het over slinkende voorraden en grotere vraag uit het buitenland.

  Een palmolieplantage in Congo. Palmolie wordt gebruikt voor o.m. frituurolie, aardappelchips, en enkele schoonmaakproducten. ©Hollandse Hoogte

  Felda Global sloot het jaar nog maar eens met verlies af, hoewel de palmolieprijs vorig jaar de grootste prijsstijging sinds 2010 liet optekenen. De productie van Felda Global viel terug onder invloed van het natuurverschijnsel El Niño, een grote verplaatsing van warm water in de Grote Oceaan. Felda was even een van de best presterende aandelen van 2016 op de beurs van Maleisië, uiteindelijk strandde het op een verlies van 10 procent.

  In een opslagplaats in Turkije ging ook pak palmolie van Felda Global verloren in november. Volgens het bedrijf beloopt de schade zo'n 12,7 miljoen dollar. Kersvers topman Zakaria Arshad kon meteen aan de slag met al het papierwerk om een verzekeringsclaim in te dienen. 'Dat proces is nu bijna afgerond, we verwachten dat de verzekering een aanzienlijke compensatie oplevert,' zei Arshad daarover.

  Maleisië is de grootste exporteur van palmolie ter wereld, op de voet gevolgd door Indonesië. Samen zijn ze goed voor ruwweg 85 procent van de globale productie.

 • Europese economie zwaaide 2016 sterk uit

  De Europese economie groeide eind 2016 tegen het sterkste tempo in vijf jaar, leert de barometer van onderzoeksbureau PMI. Die steeg in december volgens definitieve cijfers van 53,7 naar 54,9 punten en bevestigt zo het halverwege december vrijgegeven voorlopige cijfers. 

 • Hit van de dag: een Italiaanse bank!

  Het is gelet op de tristesse genaamd Monte dei Paschi een beetje verrassend, maar het best presterend Europees aandeel vandaag is een Italiaanse bank. Banco BPM, de fusiegroep van Banco Popolare en Banco Popolare di Milano, koerst op de eerste dag als fusiebedrijf tegenover de startkoers van 2,30 euro met 8 procent naar 2,49 euro. 

  BPM is met 4 miljoen klanten en 2.400 kantoren de derde grootste bank van Italië en staat vooral sterk in de noordelijke provincies Lombardije, Piëmonte en Veneto. 

 • De drastische Indische munthervorming in beeld

  Wie nog twijfelde hoe drastisch de munthervorming was die India in november doorvoerde, check eens deze grafiek van het aantal biljetten in omloop. Delhi gaf in een poging zwart geld uit te roken de bevolking vijftig dagen om de twee belangrijkste bankbiljetten, die van 500 en 100 roepie, om te ruilen voor nieuwe.  In ruil kwamen er nieuwe biljetten, onder meer van 2.000 roepie. De ingrijpende operatie zette via een plotse daling van de hoeveelheid geld in omloop een rem op de economie.

  ©Tijd Multimedia

 • Britten krijgen na 30 jaar nieuw pond

  Op 28 maart 2017 voert Her Majesty's Treasury een nieuwe munt van 1 pond in. De Britse Royal Munt gaat 1,5 miljard twaalfhoekige munten van 1 pond slaan, ter vervanging van de oude ronde munten van 1 euro. 

  De nieuwe munt van 1 pond

 • 'Coucke5-index' neemt stevige start

  De vijf beursfavorieten van Marc Coucke hebben een stevige start genomen. Over de anderhalve beursdag sinds de BV-ondernemer donderdagavond zijn vijftal op Twitter ontvouwde won de 'Coucke5-index' 2,3 procent, dat is 1,7 procentpunt beter dan de Bel20.

 • KBC en Smartphoto geven eerste beursdag kleur

  Het overzicht van de beursdag leest u via deze link

 • KBC-CEO: 'Dividendpolitiek onveranderd'

  Op de telefonische conferentie benadrukt Johan Thijs, de CEO van KBC, dat het dividendbeleid na de overname niet verandert. En dat beleid is minstens 50 procent van de nettowinst naar de aandeelhouders laten vloeien. 

 • Meer info over de Bulgaarse KBC-deal ..

  .. treft u in de presentatie voor beleggers aan die KBC net op de website heeft gezet. Die leert dat UBB vooral het relatieve belang van Bulgarije binnen de divisie 'Internationale Markten' opkrikt, van 6 naar 17 procent.

  Het relatieve belang van die afdeling - die tot nog toe vooral Hongarije, Ierland en Slovakije omvatte - tegenover de twee thuismarkten België (56%) en Tsjechië (26%) stijgt op basis van de resultaten over de eerste negen maanden van 2016 nauwelijks, van 17 naar 18 procent. 

  ©KBC

 • Degroof: 'KBC-deal niet groot genoeg om advies bij te stellen'

  Degroof Petercam stipt aan dat de Bulgaarse bank UBB die KBC overneemt tegen 1,29 keer de tastbare boekwaarde een behoorlijk prijskaartje heeft, maar dat gelet op de hoge verwachte economische groei in het land verantwoord. De nettowinst van UBB van 26 miljoen over 2015 is echter miniem vergeleken met de 2,6 miljard winst die KBC over datzelfde jaar boekte. 'De deal kan KBC een beetje helpen in de pogingen om het bovenste lijntje van de resultatenrekening te laten groeien, maar is te klein om ons 'houden'-advies te veranderen. 

 • Coucke-effect zindert na bij SmartPhoto

  Bij de kleine Brusselse aandelen is SmartPhoto een opvallende stijger, met een winst van dik 5 procent naar 1,66 euro. De fotogroep kreeg vlak voor nieuwjaar een boost, toen ondernemer (en aandeelhouder) Marc Coucke het aandeel in zijn favorietenlijstje voor 2017 opnam.

 • KBC sleurt de Bel20 in de plus

  Met enige vertraging reageren beleggers duidelijk positief op de deal die KBC sloot in Bulgarije, de eerste grote overname sinds de bankencrisis in 2008. Het aandeel koerst nu 1,6 procent hoger en aangezien KBC met een weging van 11,6 procent de op één (ING met 13,4%) na invloedrijkste Bel20'er is geeft die klim een serieuze boost aan de Brusselse beursbarometer. 

 • De verstopte pijplijn van de farma

  Reuters becijferde dat de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA in 2016 slechts 22 nieuwe geneesmiddelen goedkeurde, dat zijn er de helft minder dan de 45 in 2015 en het laagste niveau sinds 2010. 

  Meteen ook een gelegenheid om in herinnering te brengen dat 2017 ook voor een aantal 'farma-Belgen' make or break wordt. Denk aan UCB , dat in het eerste halfjaar van 2017 definitieve testresultaten voor het experimentele osteoporosemiddel romosozumab vrijgeeft. Voorlopige resultaten begin 2016 konden niet helemaal overtuigen, waardoor analisten hun prognoses voor de potentiële piekverkopen verlaagden en het aandeel UCB een zeer ontgoochelend 2016 kende.

  Ook Ablynx kende in 2016 op zijn zachtst gezegd een ontgoochelend parcours. Het biotechnologiebedrijf wil dit jaar werk maken van de commercialisering van het volledig zelf ontwikkelde caplacizumab, een medicijn voor de behandeling van de zeldzame bloedziekte TTP en volgens analisten het meest waardevolle onderzoek in de pijplijn van de Gentenaars. 

 • Dow 20K zal ten vroegste voor morgen zijn ...

  ... want Wall Street trapt 2017 net als Londen pas dinsdag af. Maar intussen geven we toch al maar een overzichtje van de vorige mijlpalen voor de Dow Jones:

 • Bel20 start 2017 met klein verlies

  Echt een daverende start neemt de Bel20 niet in 2017: de Brusselse beursbarometer opent met klein verlies, net als de AEX in Amsterdam, de DAX in Frankfurt en de Parijse CAC40. KBC stijgt 0,2 procent na de aankondiging van de Bulgaarse deal. 

 • Korting KBC Ancora tot 25 procent geslonken

  Gelet op het nieuws bij KBC zoomen we even in op KBC Ancora , het controlevehikel boven de bank- en verzekeringsgroep. Pro memorie: KBC Ancora heeft als enig actief 77,516 miljoen aandelen KBC in portefeuille. Aangezien er iets meer aandelen uitstaan van KBC Ancora zelf - 78,301 miljoen - vertegenwoordigt elk aandeel KBC Ancora 0,99 'onderliggende' aandelen KBC. 

  De intrinsieke waarde van het aandeel KBC Ancora bereken je dus door de beurskoers van KBC maal 0,99 te doen en daar vervolgens de schuldenlast van 5,06 euro per aandeel van af te trekken. Op dit ogenblik levert dat een intrinsieke waarde op 53,18 euro, waardoor de huidige beurskoers (39,78 euro) een korting van iets meer dan 25 procent impliceert. 

  Merk op dat die korting sinds begin dit jaar fors afgenomen is. In maart piekte de 'décote' even op 34 procent. Sindsdien is het aandeel KBC Ancora met 30 procent gestegen, terwijl het aandeel KBC slechts 14 procent steeg. 

  ©Tijd Multimedia

 • Boekhoudregel doet schuld Air France-KLM exploderen

  Een kleine 'health warning' voor wie in Air France-KLM belegt. De gerapporteerde schuldenberg zal dit jaar in één trek van 4,2 naar 11,2 miljard stijgen, merkt de Franse zakenkrant Les Echos op. Dat is omdat de IFRS-boekhoudregels (meer bepaald IFRS 16) verplichten dat zo goed als alle leasingschulden gewoon als schuld op de balans moeten. En dat scheel een slot op de borrel voor een bedrijf als de Frans-Nederlandse luchtvaartgigant, die zo'n 40 procent van zijn vliegtuigen leaset in plaats van in eigendom heeft. 

  Voor alle duidelijkheid: die schuld is er altijd al geweest, alleen verschijnt hij vanaf dit jaar ook duidelijk 'as such' op de balans. 

 • Over Azië kunnen we kort zijn ...

  ... aangezien er nauwelijks handel is. Wel in India, waar er beperkt verlies op de bordjes kom. Het ondernemersvertrouwen in 's werelds grootste democratie is teruggevallen in reactie op de ingrijpende munthervorming, die tijdelijk tot geldschaarste heeft geleid.

 • 'Barbaar aan de poort' Ross Johnson is niet meer

  Nieuws uit de New York Times: F. Ross Johnson is niet meer. De ex-CEO van RJR Nabisco overleed afgelopen weekend in Florida op zijn 85ste. Johnson groeide uit tot het symbool van de excessen van de jaren tachtig, met zijn spilzieke doortocht als CEO van RJR Nabisco. Een doortocht die uiteindelijk uitmondde in een waanzinnige met schulden gefinancierde overnamestrijd met Kohlberg Kravis Roberts rond het conglomeraat dat zowel Salem-sigaretten, Smirnoff-vodka als Oreo-koekjes overkoepelde.  

  KKR won uiteindelijk de strijd, maar Johnson verdween wel met een oprotbonus van 50 miljoen dollar van het toneel. Het verhaal van Johnson en RJR Nabisco is briljant opgetekend in 'Barbarians at the Gate', het boek van onderzoeksjournalisten Bryan Burrough en John Helyar over de 'greed is good' van de jaren tachtig is misschien wel één van de beste financiële boeken ooit. 

  Later verfilmde HBO het boek onder dezelfde titel, met James Garner in de rol van F. Ross Johnson:

  'Barbarians at the Gate', verfilming van de overnamestrijd rond RJR Nab

 • KBC sluit eerste grote post-crisisdeal

  Nieuws was er wel degelijk bij de overgang van oud naar nieuw. En wel vanuit de Havenlaan: KBC trekt 610 miljoen euro uit om één van de grootste financiële spelers van Bulgarije te worden. 

  KBC-CEO Johan Thijs ©REUTERS

 • Brusselse beurs start 2017 zonder Londense 'steunwieltjes'

  Goedemorgen en beste wensen! Het nieuwe beursjaar op de Brusselse beurs vrij rustig van start te gaan. Bedrijfsnieuws staat niet op de agenda en de hofleveranciers van de handelsactiviteit - de Londense City en Wall Street - houden beide hun deuren dicht als compensatie voor het feit dat nieuwjaar op een zondag valt. 

  Als een kleine reminder: in 2016 presteerde de Bel20 ontgoochelend, maar was dat bepaald niet representatief voor de Brusselse beurs in haar geheel: twee op de drie aandelen konden vorig jaar hun aandeelhouders een positief rendement voorleggen.

  De belangrijkste afspraak op de beleggersagenda volgt deze weel pas vrijdag. Het Amerikaanse ministerie van Arbeid publiceert dan zijn maandelijks rapport over de arbeidsmarkt. Economen verwachten dat het aantal banen in december met 175.000 is gestegen, tegenover 178.000 in november. De werkloosheidsgraad steeg wellicht met 0,1 procentpunt naar 4,7 procent na de sterke daling in november.

  Economen zullen op basis van het jobrapport proberen in te schatten wanneer de Amerikaanse centrale bank (Fed) de rente weer zal verhogen. Volgens economen en de rentetermijnmarkt zal de Fed pas op 14 juni de rente optrekken. Maar de bestuurders van de Fed signaleerden bij de jongste vergadering dat ze in 2017 drie keer de rente willen verhogen. Dat zou betekenen dat ze al op 15 maart of 3 mei het monetair beleid verstrakken.

  ©BELGA

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud