Couponnetjes sturen Bel20 in het rood

©EPA

De Bel20 ging stevig lager, mede door het couponnetjesgeknip bij Belgacom en Cofinimmo. Barco kreeg applaus voor zijn verrassend goed kwartaalupdate.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen, dan zullen we er in de mate van het mogelijke rekening mee houden.

17.45 uur: De slotbel. De Bel20 liet door de couponnetjes van Belgacom en Cofinimmo 0,9 procent liggen, andere Europese beurzen lukten wel winst. In Nederland ging de AEX onder aanvoering van de forse klim van ASML (+10%, zie 12u15) 0,4 procent hoger. We ronden hier af, tot morgen voor een nieuw pak kwartaalcijfers. 

17.30 uur: Even meegeven dat morgen voorbeurs Mobistar en Melexis met resultaten komen, nabeurs is CMB aan zet. Wat u van Melexis mag verwachten. Veel goeds, leest u hier op Bear & Bull

17.04 uur: De Zwitserse frank kent zijn sterkste terugval in meer twee maanden. Zowel tegenover de dollar als tegenover de euro verliest de Alpenmunt vandaag 1 procent. De Zwitserse centrale bank liet weten dat minder instellingen een vrijstelling krijgen van de negatieve rente op deposito's die ze bij de centrale bank aanhouden.

16.43 uur: Wat er vandaag leeft op Wall Street leest u hier.

15.57 uur: Farmabedrijf Mylan zou aan een nieuw bod op Perrigo werken, het bedrijf waaraan Marc Coucke zijn Omega Pharma onlangs verkocht. Gisteren liet Perrigo nog weten dat het een eerder bod van 27 miljard euro van Mylan verwerpt.

ALERT: Mylan is planning a new offer for Perrigo in near term, sources tell @DavidFaber.• $MYL $PRGO— CNBC Now (@CNBCnow) 22 april 2015

15.48 uur: Wall Street open licht lager. Zowel de Dow Jones als de Nasdaq starten de dag met verlies.

15.40 uur: De Britse politie heeft beelden vrijgegeven van de megakraak in de Londense diamantwijk twee weken geleden. Daarbij boorden ze een gat door een dikke betonnen muur om het kluisjeshuis Hatton Garden te kunnen plunderen. 'Die Hard with a Vengeance' revisited.

Hatton Garden raid photos released: http://t.co/DqmwjqzRsa pic.twitter.com/QW9SlnDTNi— Londonist (@Londonist) 22 april 2015

14.47 uur: Morgan Stanley zet BNP Paribas op zijn kooplijst. Ook het koersdoel wordt opgetrokken van 61 naar 67 euro. Volgens de Amerikaanse zakenbank is het aandeel het afgelopen jaar zo'n 20 procent achtergebleven op zijn sectorgenoten. Daarnaast moet BNP Paribas ook profiteren van de stevigere dollar. Morgan Stanley schat dat de Franse moeder van BNP Paribas Fortis zo'n 15 procent van zijn omzet in dollar draait. De krappe rentemarges zullen wel op de kwartaalcijfers wegen, maar volgens Morgan Stanley zou BNP Paribas ook moeten kunnen profiteren van het herstel van de eurozone.

14.31 uur: De Amerikanen moeten de hamburgers van McDonald's niet meer. Voor het zesde kwartaal op rij zag de hamburgerketen de omzet in de VS dalen, als gevolg van scherpe concurrentie en gezondere eetgewoonten van de Amerikanen. De winst kwam in het eerste kwartaal dan ook lager uit dan verwacht: 1,01 tegen 1,06 dollar per aandeel. Met een nieuw turnaroundplan hoopt topman Steve Easterbrook het tij te keren. Meer details over dat plan worden op 4 mei bekendgemaakt.

"Buy one Big Mac, get three free" isn't working very well— zerohedge (@zerohedge) 22 april 2015

 

©Photo News

14.22 uur: Voor het eerst in negen kwartalen kan frisdrankengigant Coca-Cola nog eens uitpakken met omzetgroei. Over het eerste kwartaal steeg de omzet met 1,3 procent tot 10,7 miljard dollar, onder meer dankzij prijsverhogingen. Het cijfer werd wel afgeroomd door wisselkoerseffcten.De volumes kwam hoger uit dan verwacht. Coca-Cola verkocht 1 procent meer frisdrank terwijl analisten rekening hielden met een volumedaling van 0,3 procent. Het ziet ernaar uit dat het aandeel een vliegende start zal nemen op Wall Street, want in de voorbeurshandel koerst het aandeel zo'n 3,2 procent hoger.

13.55 uur: Boeing heeft in het eerste kwartaal de omzet met 8 procent zien toenemen en de nettowinst met 38 procent. De nettowinst per aandeel (1,87 dollar) is iets hoger dan verwacht (1,81 dollar). De Amerikaanse vliegtuigbouwer bevestigt zijn prognose voor 2015.

Boeing beats on earnings, misses on revenue, and reaffirms its outlook for 2015 read.bi/1OFoiWr...— Business InsiderGeverifieerd account (@businessinsider) 22 apr. 2015

13.28 uur: Bobolas (zie post van 12.01 uur) laat er geen gras over groeien. Hij koopt zichzelf vrij met een pak briefjes uit zijn (dikke) portefeuille.

Leonidas #Bobolas coughs up €1.8m instantly to be released, hints at #Greece elite's liquidity being fine. #oligarchs pic.twitter.com/WIS1bvXEey— ThePressProject EN (@PressProject_EN) 22 apr. 2015

12.50 uur: Hét Europese steraandeel is vandaag eens te meer ASML  (zie post van 9u19). Logisch, aangezien de Nederlandse bijna-monopolist in chipassemblagesystemen met een groot Amerikaans order een doorbraak realiseerde voor de EUV-technologie. Over die EUV-technologie en ASML leest u alles via deze link

12.28 uur: Petercam verhoogt zijn advies voor Barco van 'houden' tot 'bijkopen' na de sterke update over het eerste kwartaal. Barco profiteert volop van de sterke dollar. Het koersdoel wordt opgetrokken tot 65 euro.

12.21 uur: De Europese Commissie pakt nu ook Gazprom aan. 

Nu officieel: EU_Commission beschuldigt Gazprom ervan zijn dominantie op de gasmarkt in acht Oost-Europese landen te misbruiken.— Bart Haeck (@barthaeck) 22 apr. 2015

12.01 uur: Griekenland staat op zijn kop: Leonidas Bobolas, de topman van Ellaktor, is gearresteerd op verdenking van belastingontduiking. Ellaktor is niet alleen de grootste bouwgroep van het land, maar tevens een multinational actief in allerhande infrastructuurprojecten. 

Arrested oligarch #Bobolas on #taxevasion charges related to the #Listalagarde #Greece #Grčija newsbomb.gr/ellada/news/st... pic.twitter.com/7Rfs7M54tW— Katja Lihtenvalner (@Lihtenvalner) 22 apr. 2015

11.52 uur: De groep Kering (luxekleding, luxe-accessoires, sportkleding) krijgt er stevig van langs in Parijs. De omzet groeide in het eerste kwartaal weliswaar met 11,4 procent, maar dat was grotendeels te danken aan gunstige wisselkoersen. Op vergelijkbare basis kromp de omzet met 0,6 procent. Vooral het topmerk Gucci is de boosdoener. Daar is een strategische herpositionering bezig. In het eerste kwartaal zakte de verkoop met 7,9 procent op vergelijkbare basis.

Het beurshuis Natixis heeft terstond zijn advies voor Kering verlaagd van ‘kopen’ naar ‘neutraal’ en zijn koersdoel van 214 tot 186 euro.

Naast Gucci zitten ook merken als Balenciaga, Stella McCartney, Boucheron, Sergio Rossi en Puma in de portefeuille van Kering.

©REUTERS

11.42 uur: Als tussendoortje kunt u even deze test doen om te zien of uw werk/privé-balans in evenwicht is.

Do you have good work-life balance? Take our quiz and see how you stack up: cnnmon.ie/1GgYPUg... By jjsahadi pic.twitter.com/668BQNpykn— CNNMoneyGeverifieerd account (@CNNMoney) 22 apr. 2015

11.28 uur: Berlijn wordt positiever over de Duitse groei dit jaar.

German govt raises GDP forecasts for this year and next to 1.8% from 1.5% and 1.6%.— Jamie McGeeverGeverifieerd account (@ReutersJamie) 22 apr. 2015

11.06 uur: De Griekse beurs zakt voor het eerst in drie jaar onder de 700 punten. Een akkoord tussen Griekenland en de Europese geldschieters is nog lang niet in zicht.

Greek stocks below 700 points for first time in nearly 3 years: pic.twitter.com/45ewamTfbB— Jamie McGeever (@ReutersJamie) 22 april 2015

 

10.38 uur: na anderhalf handel zijn dit de grootste stijgers en dalers op de Brusselse beurs.

©rv

10.29 uur: Nog even terug naar Picanol, dat bijna 1 miljard euro waard is volgens KBC Securities. Meer daarover leest u hier.

10.23 uur: De Europese beurzen hebben hun ochtendwinst niet kunnen vasthouden. In Parijs verliest de CAC40 na zowat anderhalf uur handel 0,3 procent. Ook de DAX verliest terrein (-0,2%). Enkel de AEX (+0,1%) weet het hoofd boven water te houden. Vooral olie- en gasbedrijven hebben het moeilijk.

10.16 uur: Solvay heeft er sinds de start van het jaar al een klim van 21 procent op zitten. Voor analist Wim Hoste van KBC Securities het signaal om het advies voor de chemiegroep te verlagen van opbouwen naar houden. Het koersdoel wordt wel verhoogd van 130 tot 138 euro. 'We blijven positief over de transformatie van Solvay in een bedrijf dat minder kapitaalintensief en minder gevoelig aan de economische cyclus is.' De koersdoelverhoging triggert ook een koersdoel- en adviesverhoging bij de holding Solvac . Daar ligt de lat nu op 158 euro. Advies: kopen.

10.01 uur: KBC Securities heeft het koersdoel voor Barco opgekrikt van 54 naar 60 euro. Advies: houden. Aanleiding is de mooie kwartaalupdate waar Barco vanochtend mee uitpakte.

Barco is 2015 sterk gestart, onder meer dankzij gunstige wisselkoerseffecten. We zijn vooral opgetogen over het orderboek, dat eind maart op een mooie 339,7 miljoen euro stond.
Guy Sips
analist KBC Securities

09.54 uurIBA heeft een contract binnengehaald voor de levering en installatie van het eerste protontherapiesysteem in Nederland.

©ANP XTRA

09.50 uur: De Nederlandse bierbrouwer Heineken, in ons land bekend van Alken-Maes en Mort Subite, heeft afgelopen kwartaal 2,2 procent meer bier verkocht. Dat vertaalde zich in een omzetstijging van 2 procent tot 4,34 miljard euro.

Vooral in Azië en Noord- en Latijns-Amerika bracht Heineken meer bier aan de man. In West-Europa daalde de bierverkoop dan weer. Netto hield Heineken 579 miljoen euro over, of vier keer meer dan de 143 miljoen euro het jaar voordien. Maar dat is te danken aan een eenmalige meevaller van 375 miljoen euro op de verkoop van het Mexicaanse verpakkingsonderdeel Empaque.

09.38 uur: KBC Securities verhoogt het koersdoel voor Picanol tot 46 euro. Dat betekent dat het aandeel volgens analist Guy Sips nog 15 procent kan stijgen tegenover de huidige koers.

Sips heeft zijn prognoses wat aangepast om rekening te houden met de evolutie van de wisselkoersen. Vooral de evolutie van de euro tegenover de yen is van cruciaal belang voor Picanol aangezien de grootste concurrenten Japans zijn. Sips verwacht dat de nettowinst van Picanol dit jaar met 38 procent zal stijgen tot 72,5 miljoen euro. De omzet zal volgens zijn schattingen in 2018 boven het half miljard uitkomen.

Sips schat de waarde van Picanol op 55,7 euro per aandeel, waarvan een derde toe te schrijven is aan het belang van 30,2 procent in het chemiebedrijf Tessenderlo. Maar omdat het Picanol-aandeel moeilijk verhandelbaar is op de beurs, corrigeert hij dat met een zogeheten illiquiditeitskorting. Resultaat is een koersdoel van 46 euro.

09.33 uur: Ook bij truckbouwer Volvo vindt een machtswissel plaats. Daar moet Olof Persson na vier jaar baan ruimen voor Martin Lundstedt. De nieuwe topman, die in oktober aan de slag zal gaan, werd weggeplukt bij concurrent Scania. Tot zijn komst zal financieel directeur Jan Gurander fungeren CEO ad interim. Persson slaagde er niet snel genoeg in de winstmarges op te krikken, tot grote ontevredenheid van de aandeelhouders.

09.27 uur: Wissel aan de top bij de Britse vliegmotorenfabrikant Rolls-Royce. Daar wordt CEO John Rishton aan de kant geschoven, na het missen van verscheidene winstbeloftes en het groeiend ongenoegen over hem bij investeerders. Rishton wordt opgevolgd door bestuurder Warren East.

Rolls-Royce announces abrupt CEO change http://t.co/hPzKNIik9W— Financial Times (@FinancialTimes) 22 april 2015

 

09.19 uur: Opvallende stijger op de beurs van Amsterdam is ASML . De chipmachinefabrikant heeft met één van zijn belangrijkste Amerikaanse klanten een overeenkomst getekend voor de levering van minstens vijftien machines op basis van de nieuwe EUV-technologie. De betreffende machines hebben een catalogusprijs van ongeveer 100 miljoen euro per stuk. De eerste twee zullen naar verwachting voor het einde van het jaar worden afgeleverd. Volgens topman Peter Wennink zorgt de overeenkomst voor meer zicht op de planning en een groter vertrouwen in EUV.

ASML verkoopt 15 (!) EUV-machines aan Amerikaanse klant! #doorbraak (koers +9,5%) http://t.co/eT6SUNzt9c— Mathijs Bouman (@mathijsbouman) 22 april 2015

 

09.11 uur: Terwijl de Europese beurzen zowat 0,5 tot 0,9 procent hoger openen, blijft de Bel20 kort na het luiden van de openingsbel wat achter. Dat is het gevolg van het verlies bij Belgacom en Confinimmo , die zonder dividend noteren. Op de brede markt wordt Barco dan weer beloond voor zijn stevige kwartaalupdate.

©Bloomberg

08.44 uur: Een monsterverlies. Dat is het minste wat je kan zeggen over Tesco's jaarcijfers. De Britse retailer dook over zijn gebroken boekjaar 2014/2015 voor 6,4 miljard pond (bijna 9 miljard euro) in het rood, na een forse afschrijving op de waarde van zijn winkels. Tesco gaat gebukt onder een boekhoudschandaal en de scherpe prijsconcurrentie in eigen land. Het gaat om het slechtste resultaat in de geschiedenis van het bedrijf.

08.36 uur: Barco is het jaar sterk gestart. De Kortrijkse beeldvormingsgroep zag de omzet in het eerste kwartaal met 14,6 procent toenemen tot 241,6 miljoen euro, zo blijkt uit de kwartaalupdate. Barco profiteerde onder meer van de sterke dollar. Op jaarbasis nam het orderboek met 2,4 procent toe. Eind maart had Barco zo voor 339,7 miljoen euro aan bestellingen binnen. Voor een update van de prognose is het wachten tot het einde van de eerste jaarhelft.

08.29 uur: Recticel heeft meer details bekendgemaakt over de kapitaalverhoging bij het bedrijf. Met de transactie wil de schuimrubberfabrikant maximaal 76 miljoen euro ophalen. Bestaande aandeelhouders hebben een voorkeurrecht. Voor vijf bestaande aandelen, kunnen ze vier nieuwe kopen aan 3,20 euro per stuk. Dat is een fikse korting op de slotkoers van gisteren (5,35 euro).

08.20 uur: Goeiemorgen! We beginnen eraan. In Japan is de Nikkei voor het eerst in 15 jaar boven de 20.000 punten afgesloten. De Japanse beurs win 1,1 procent, tot 20.133,90 punten. Beleggers trokken zich onder meer op aan positieve handelscijfers. Eerder deze maand ging de Nikkei al eens even door de grens van de 20.000 punten, maar nu nestelt de index zich er mooi boven.

Afwachten wat de Europese beurzen gaan doen. Brussel sukkelt de komende maanden alvast met een 'technische handicap': couponnetjesgeknip. Het gros van de beursgenoteerde bedrijven keert in april of mei immers het jaarlijkse dividend uit aan de aandeelhouders en telkens zo'n dividend van de koers gaat, maakt dat de Bel20 enkele punten afhandig. De totale impact is de komende paar maanden zo'n 100 punten: het zwaarst weegt de coupon van 2 euro bij KBC, die op 11 mei de Bel20 bijna 16 punten kost.

Belgacom, met het slotdividend van bruto 1 euro over 2014, en Cofinimmo, dat in het kader van de kapitaalronde die dinsdag is gestart het dividend over 2014 én een deeldividend over 2015 uitkeert, trappen het couponnetjesseizoen af. Samen romen die dividenden de Bel20 van bij de start met zo'n 10 punten af.

Mobistar blijft niet bij de pakken zitten, na de deal tussen Telenet en BASE. De mobiele operator kondigt een samenwerkingsakkoord aan met provider EDPNet om bedrijven een dienstenpakket te kunnen aanbieden dat niet alleen mobiele telefonie omvat, maar ook internet en vaste telefonie.

Wat mogen we vandaag nog verwachten? Veel kwartaalcijfers. Zo komen in België Barco en Econocom met een update over het eerste trimester. Maar ook Tesco (jaarresultaten), Abbott Laboratories, AT&T, Bank of New York Mellon, Boeing, Coca-Cola,  eBay (nabeurs), Facebook (nabeurs) en McDonald's maken cijfers bekend.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud