1. Markten Live
 2. Live blog
live

D'Ieteren krijgt klappen door VW-schandaal

De Europese beurzen gaan hoger. Ablynx en Galapagos schieten omhoog na vorderingen in hun onderzoek. D'Ieteren tuimelt door de malaise bij VW.
 • Tot morgen.

 • Sprintje op de beurzen

  De Europese beurzen  zijn fors hoger gesloten. Na drie verliesbeurten op rij vonden beleggers het welletjes. Nochtans was er geen groot richtinggevend nieuws. De marktomgeving blijft onzeker. De kans op een renteverhoging door de Fed wordt kleiner, wat goed nieuws is. Maar de reden daarvoor is natuurlijk dat er wereldwijd economische hindernissen zijn waaronder de afzwakkende groei in China. 

  De Bel20  bleef wat achter.

   

  ©De Tijd

 • D'Ieteren: 'minder sjoemelwagens dan gedacht in België'

  D'Ieteren laat weten dat er in België maar 320.000 VW-auto's sjoemelsoftware bevatten. Dat is 74.000 minder dan oorspronkelijk gemeld'Bij het onderzoek van de chassisnummers is gebleken dat sommige auto's niet meer in België ingeschreven zijn, 'perte totale' zijn of uit België uitgevoerd zijn.'.


 • Tigenix-topman reageert op 'vertraging' in de VS

  Op jullie website staat een nieuwe presentatie waarin wordt gemeld dat de start van de fase3-studie voor Cx601 (anale fistels) pas voorzien is voor het eerste kwartaal van 2017. Eerder spraken jullie over de tweede jaarhelft van 2016. Is er een probleem?

  Eduardo Bravo: 'Nee. We hebben tegen investeerders altijd gezegd dat eerder tegen het jaareinde van 2016 zou zijn. voorzichtigheidshalve zeggen we nu begin 2017, maar eind 2016 is nog altijd mogelijk. Het verandert de picture niet significant.'

  Of heeft het misschien te maken met de zoektocht naar een partner die niet zo goed loopt?

  Bravo: Nee. De gesprekken zijn aan de gang. We hebben een asset dat veel waarde heeft, en waarvan het risico laag is. We staan niet onder druk om snel een deal te beklinken. Beter een goede deal binnen drie of zes maanden dan een slechte deal morgen. 

  Waarom duurt het nog zo lang eer de studie kan starten? 

  Bravo: We moeten eerst nog de technologie overbrengen naar onze partner Lonza, die de productie op zich zal nemen. Dan moeten we nog een aanvraag indienen bij de FDA om de studie te mogen starten, en die moet goedgekeurd worden. Intussen bespreken we met de centra hoe de patiënten behandeld moeten worden, brengen we al het papierwerk in orde. Onderschat niet hoeveel werk dat is.

  Uw voorzitter sprak in augustus dat een beursgang op Nasdaq een optie is. Met de huidige turbulentie in de Amerikaanse farmasector is dat niet evident.

  Bravo: Dat klopt. Ik denk niet dat er veel biotechbedrijven nu met het idee van een beursgang spelen. Maar de deur kan snel weer opengaan. We moeten ons voorbereiden op alles. Maar voor alle duidelijk. Nasdaq is maar een van de pistes die we bekijken.'

 • Vertraging voor Tigenix in de VS?

  In een presentatie die vandaag op de website van het biotechbedrijf Tigenix  is gezet, blijkt dat de start van de fase3-studie voor Cx601 (het middel om anale fistels te behandelen) in de VS pas vorozien is voor het eerste kwartaal van 2017. 

  Eerder zei het management nog dat de recrutering van de eerste patiënten in 2016 zou starten. Het management was nog niet bereikbaar voor commentaar. Om de laatste studiefase in de VS te financieren is het bedrijf op zoek naar een partner. 

  Eind augustus meldde het bedrijf sterke studieresultaten voor Cx601 waardoor de weg naar de Europese markt open ligt. De voorzitter Jean Stéphenne zei toen dat een beursgang op Nasdaq tot de mogelijkheden behoorde. Door de recente turbulentie in de Amerikaanse biotechsector lijkt dat geen evidentie. 

 • Lufthansa en piloten praten weer

  Nieuwe stakingen bij de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa  zijn voorlopig niet aan de orde. Het bedrijf is weer in gesprek met pilotenvakbond Vereinigung Cockpit (VC) over bezuinigingen op de arbeidsvoorwaarden van zijn vliegerskorps, lieten beide partijen donderdag weten.

  De onderhandelingen tussen Lufthansa en de piloten slepen zich al anderhalf jaar voort. De luchtvaartgroep wil onder meer dat de circa 5400 piloten langer werken. Stakingen hebben in die periode tot de uitval van vele duizenden vluchten geleid. De schade loopt in de honderden miljoenen.

  De hernieuwde gesprekken zouden tot dusver 'in constructieve sfeer' verlopen.

   

  ©EPA

  Intussen sluit de Nederlandse minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem niet uit dat de overheid gedurende een bepaalde periode een belang zou nemen in Air France-KLM  om het bedrijf door een moeilijke periode te loodsen. Vandaag heeft Nederland geen belang in die groep, wil rechtstreeks 5,9 procent in KLM. Air France-KLM wil tegen 2017 liefst 2.900 banen schrappen om de verliezen te stelpen maar daar komt steeds meer verzet tegen van Franse politici tegen de achtergrond van nakende regionale verkiezingen.

 • Pairi Daiza koopt camping in Brugelette

  Pairi Daiza is van plan om de camping van Brugelette te kopen. Die bevindt zich op enkele kilometers van het dierenpark. 'Maar we hebben nog geen idee wat we gaan doen met die camping', zegt Françoise Gilson van Pairi Daiza aan Belga.

  Volgens de burgemeester van Brugelette, Ghislain Desmarlières, is deze verkoop ook een opportuniteit voor de eigenaar. "Hij wilde eigenlijk af van die camping omdat hij niet voldeed aan de veiligheidsvoorschriften en omdat hij niet genoeg geld had om de werken te laten uitvoeren."

  De 35 bewoners van de camping, die in 33 caravans of chalets wonen, moeten tegen eind augustus 2016 de camping verlaten. Pairi Daiza betaalt 700.000 euro voor de 15 hectare grote camping.

 • Eerste kwartaalverlies voor Blackstone sinds 2011

  De grootste investeringsgroep ter wereld, Blackstone Group LP  , heeft zijn eerste kwartaalverlies sinds 2011 moeten boeken. Van een winst van 758 miljoen vorig jaar, ging het naar een tekort van 416 miljoen voor de periode juli-september.  Of van een winst per aandeel van 66 cent naar een verlies van 35 cent. Dat was bovendien nog 5 cent slechter dan de marktconsensus. De slechte gang van zaken heeft natuurlijk alles te maken met de daling van de beurzen in die periode, zo zakte de marktwaarde van Hilton waarin de private equity group een belang heeft, alleen al met twee miljard dollar.

 • Maar Goldman Sachs valt tegen

  Vooral wegens de zwakke omzet in obligatiehandel. Goldman Sachs  zag zijn winst met ruim een derde dalen

   

 • 55 miljard dollar!

   

  'AB InBev werkt aan grootste obligatie-uitgifte aller tijden' bit.ly/1X67C0C...— De Tijd Verified account (@tijd) 15 Oct 2015

 • Citigroup klopt verwachtingen

  De Amerikaanse bank Citgroup  presteert beter dan de markt had gedacht

   

 • Storm in Amerikaanse farmasector

  Het Amerikaanse farmabedrijf Valeant  is vandaag opnieuw het centrum van de medicijnprijzenstorm in de VS. Het aandeel is op een weg naar een openingsverlies van bijna 10 procent.

  Het bedrijf meldt in een persbericht dat het gedagvaard is door de ' U.S. Attorney's Office for the District of Massachusetts'   en de ' U.S. Attorney's Office for the Southern District of New York' om onder andere uitleg te geven over de prijsvorming van zijn medicijnen.

  Sinds Hillary Clinton in september met een rake tweet de aanval opende tegen de 'buitensporige' prijzen en 'excessieve' winsten in de farmasector, is de beurswaarde van farma- en biotechbedrijven fors gezakt. De Nasdaq Biotechnology Index zakte sindsdien al meer dan 15 procent. 

  De aanval kwam er na mediaberichten dat het farmabedrijf Turing - geleid door een voormalige hefboomfondsbeheerder - de prijs voor medicijn tegen de 'kattenziekte' in één ruk met 5.000 procent verhoogd had. Sindsdien doken tal van andere voorbeelden op van enorme prijsverhogingen van oude medicijnen. 

  Zo kwam Valeant in het oog van de storm te staan met zijn medicijnen Nitropress en Isuprel. Die laatste - voor de behandeling van hartproblemen - gaat nu over de toonbank voor zowat 37 dollar per ampule. Eind 2013, toen Valeant de rechten op het medicijn kocht, was dat amper 4,5 dollar. 

  The Wall Street Journal besloot onlangs na een uitgebreide analyse dat die uitzonderlijke prijsstijgingen slechts het tipje van de ijsberg zijn, en dat 'geleidelijke' jaarlijkse prijsverhogingen eigenlijk de bread and butter zijn van vele farma- en biotechbedrijven. De omzet van de 30 belangrijkste medicijnen in de VS steeg de voorbije jaren met gemiddeld 61 procent, drie keer sneller dan het aantal medicijnvoorschriften. Medicijninflatie om u tegen te zeggen. De CEO van Biogen, een van de grotere biotechbedrijven in de VS, zou op een conferentie in 2009 zelfs gezegd hebben: ‘Het verbaast hoe weinig tegenstand de markt biedt tegen prijsverhogingen.'

  Het beurshuis Deutsche Bank onderzocht de prijsverhogingen bij Valeant en kwam tot de conclusie dat Valeant in 2012 zijn medicijnprijzen gemiddeld met 21 procent had opgetrokken. Dat cijfer is alleen maar blijven toenemen tot gemiddeld 65 procent in 2015. 

  Valeant kende woensdag nog een sterke beursdag omdat het prijzenthema tijdens het eerste debat tussen Democratische presidentskandidaten amper aan bod kwam. Vandaag krijgt het aandeel een rammeling. 

 • Mijnbouw vs Great Barrier Reef: 1-0

   

  Australië geeft fiat voor omstreden steenkoolmijn bit.ly/1X67C0y...— De Tijd Verified account (@tijd) 15 Oct 2015

 • Deminor pakt beursexit Spadel aan

  Deminor meldt dat enkele minderheidsaandeelhouders gevraagd hebben om 'de gegrondheid van de geboden prijs' te beoordelen. De familie du Bois kondigde onlangs aan Spadel van de beurs te halen aan 95 euro per aandeel. 

  'Deminor heeft ook als opdracht om de minderheidsaandeelhouders te mobiliseren met als doelstelling om 5% van het kapitaal van Spadel te vertegenwoordigen', klinkt het in een mededeling. 

 • Water staat scheepsbouwer Fincantieri aan de lippen

  De aandelen van Fincantieri noteren over de middag ruim tien procent lager in Milaan. De scheepsbouwer liet weten dat problemen in, jawel, Brazilië, de resultaten over de tweede jaarhelft negatief zullen beïnvloeden. Die regio zorgt normaal voor meer dan een kwart van de inkomsten. Volgens de krant Corriere della Sera heeft Fincantieri een kapitaalverhoging van minstens 500 miljoen euro nodig.

   

  Fincantieri bouwt vooral cruiseschepen, zoals deze Costa Fascinosa voor Costa Cruises ©IMAGEGLOBE

 • Arbeidsmarkt in VS heeft vele gezichten

  Het aantal Amerikanen zonder werk is voor het eerst sinds 2008 onder acht miljoen gedaald. Maar dat cijfer verdoezelt een deel van de realiteit, namelijk dat heel wat Amerikanen de zoektocht naar een job hebben opgegeven. Bovendien krijgt maar een derde van de werklozen een uitkering

   

 • UnitedHealth in blakende gezondheid

  UnitedHealth Group Inc   , de grootste ziekteverzekeraar van de Verenigde Staten, pakte uit met kwartaalcijfers die de marktconsensus overtroffen. De nettowinst van 1,6 miljard dollar of 1,65 dollar per aandeel lag 1 cent boven die verwachtingen.

  De sector van de ziekteverzekering is in volle verandering  na de aanpassing van de wetgeving. De hervorming van de gezondheidssector, beter bekend als Obamacare, zorgde voor een golf van overnames en fusies in de branche. Zo kocht Aetna concurrent Cigna Corp, Anthem en Humana Inc gingen samen en Centene Corp lijfde Health Net Inc in.

 • De 'Bill me later'-kater van Zalando

  Een knoert van een winstalarm bij Zalando toont de kwetsbaarheid van het businessmodel. Eerst waren er de tienermeisjes die een nieuwe kleerkast bestelden en nadat de kater van hun Zalando Party verwerkt was, al hun jurkjes retourneerden.

  Nu beginnen klanten gretig gebruik maken van de ‘bill me later’-functie. In plaats van met kredietkaart te betalen, kiezen klanten steeds meer voor de optie het geld over te schrijven na ontvangen van het pakje. 

  Tel daarbij de flinke investeringen in technologie en hogere verzendkosten, en je komt op een flinterdunne marge van 3 à 4 procent in plaats van de eerder vooropgestelde 4,5 procent. En in tegenstelling tot grote voorbeeld Amazon heeft Zalando geen winstmotor à la Amazon Cloud Services om die tegenvallende marges te compenseren.

  Amazon trekt wel zijn omzetprognose op, maar elke euro omzet extra zal minder dan verwacht winst opleveren. Het aandeel  keldert. 

 • 'Te veel onzekerheid bij D'Ieteren wegens VW-schandaal'

  ING haalt D'Ieteren   van de kooplijst en verlaagt het koersdoel van 39 tot 36 euro. 'Te veel onzekerheid door het VW-schandaal', luidt het. D'Ieteren is in ons land verdeler van het VW-merk.

  Analist Emmanuel Carlier verlaagt zijn winstprognose voor 2016 met 10 procent. 'We verwachten dat Volkswagen een negatief effect zal hebben op de resultaten van de autodistributietak van D'Ieteren', zegt hij. 'We houden er rekening mee dat het marktaandeel van D'Ieteren volgend jaar zal zakken van 21,8 tot 20 procent.'

  Maar hij zegt er meteen ook bij dat hij vetrouwen heeft in de toekomst van Belron (o.a. Carglass), de andere tak van D'Ieteren. 'Belron heeft een concurrentievoordeel. Het profiteert van schaalvoordelen waardoor die glas 20 tot 25 procent goedkoper kan inkopen dan sectorgenoten. Belron zal zijn winstmarge tegen 2019 opkrikken van 5 procent tot 7,5 procent', aldus Carlier.  

   Maar zolang het niet duidelijk wordt wat de precieze impact is van het dieselschandaal, raadt Carlier aan aan de zijkant te blijven staan. 

 • 'Jumbo-bubble' stuurt Boeing en Airbus lager

  Boeing  verloor gisteren ruim vier procent in New York, de scherpste daling in een jaar, Airbus Group  gaat vanmorgen meer dan drie procent lager in Parijs. Beleggers reageren daarmee op een opvallende uitspraak van Richard Anderson, CEO van luchtvaartmaatschappij Delta Air Lines.

  Die had woensdag bij de presentatie van de kwartaalcijfers gezegd dat er een serieuze 'bubble' in de maak is in de markt van grote vliegtuigen omdat de komende maanden heel wat leasecontracten aflopen. Daardoor zouden Airbus en Boeing gedwongen worden nieuwe toestellen tegen een lagere prijs te verkopen.

   

  Emirates is één van de belangrijkste klanten van Boeing voor onder meer de 777 ©EPA

 • Nulrentebeleid

  Het wereldwijde nulrentebeleid samengevat in vier simpele grafieken:

  How central banks around the world are moving interest rates http://t.co/Kr0erH2VAm pic.twitter.com/CcQbul3WvF— Real Time Economics (@WSJecon) October 15, 2015

 • Winstalarm bij Zalando

   

  Wanbetalers zadelen Zalando op met kater bit.ly/1ODWips...— De Tijd Verified account (@tijd) 15 Oct 2015

 • Hoeveel lijken passen er in één kast?

  Het slechte nieuws voor Volkswagen  blijft zich opstapelen. Vandaag raakte bekend dat Duitsland het concern verplicht om 2,4 miljoen auto's met de sjoemelsoftware terug te roepen en aan te passen. VW wou het tot dusver houden op een vrijwillige terugbrengactie voor klanten die er op stonden om de software aan te passen. 

  Gisteren werd al duidelijk dat Volkswagen ook geknoeid heeft met het motormanagement van de modellen die volgend jaar op de markt komen, en dat het gesjoemel dus niet bepertk bleef tot de periode 2009-2015. Beleggers reageren amper op de berichten.

  Stilaan wordt duidelijk dat beleggers al rekening hielden met heel wat extra problemen die twee weken geleden nog niet waren opgedoken. Volkswagen heeft voldoende buffer om de miljardenclaims op te vangen, is de gedachte. Maar wat als Volkswagen gered moet worden door de staat?, vraagt het weekblad Die Zeit zich vandaag af. 

  Collega Kurt Vansteeland werpt in onze dagelijkse rubriek Korte Metten een andere vraag naar voren. Hoeveel lijken passen er in één kast?. Hij legt er ook de link met Dexia. 

 • Apple-leverancier schrapt investeringen

  Na Intel, knipt nu ook de Taiwanese chipproducent HSMC in zijn investeringsbudget. De leverancier van iPhone-chips zal dit jaar geen 11 miljard maar eerder 8 miljard dollar investeren. Dat is opnieuw slecht nieuws voor het Nederlandse ASML . Het aandeel kreeg gisteren rake klappen na een winstwaarschuwing. ASML produceert peperdure machines om chips te produceren.

  HSMC rapporteerde zijn eerste winstdaling in drie jaar tijd. Dat is het gevolg van een afkoelende smartphonemarkt in China. Het onderzoeksbureau IDC schatte onlangs dat die in China dit jaar amper 1 procent zal stijgen dit jaar, tegenover bijna 20 procent vorig jaar. 

  UBS haalde dat gisteren trouwens ook aan in een analyse over het chemiebedrijf Solvay. De plastics van Solvay zitten namelijk in bijna alle smartphones en daarop boekt het bedrijf een grote winstmarges. UBS ziet de vertraging in China als een van de redenen waarom Solvay zijn winstdoelstellingen in 2016 niet zal halen.

 • Strijd Kinepolis-UGC wordt bitser

  De strijd tussen cinemagroep Kinepolis en concurrent UGC in Brussel wordt steeds bitser. UGC stapt naar de rechter omdat Kinepolis de huur van de zalen aan de Guldenvlieslaan wil verdrievoudigen.

 • Unilever verrast beleggers met ijsjesverkopen

  De (onderliggende) omzet van Unilever  steeg in het derde kwartaal met 5,7 procent, ver boven de analistenconcensus van 4 procent. De onderliggende omzet houdt geen rekening met overnames, desinvesteringen en wisselkoersveranderingen en is daarom de beste indicator om de omzetprestaties van het bedrijf te beoordelen.

  Unilever dankt de sterke groei onder andere aan 'een zwakke vergelijkingsbasis in China, beterschap in Latijns-Amerika en sterke ijsjesverkopen.' Dat laatste is het gevolg van een uitzonderlijke warme zomer in bijvoorbeeld Zuid-Europa. Unilever is eigenaar van de merken Magnum en Ben & Jerry's. 

  Het bedrijf trekt de omzetprognose voor dit jaar op. Het rekende eerder op 2 à 4 procent (onderliggende) omzetgroei. 'Dat zal eerder aan de bovenkant uitkomen', stelt het bedrijf nu. 

  Maar het management merkt wel nog geen beterschap van de wereldwijde economie. 

  We continue to see soft markets with no immediate sign of getting help from an improving global economy.
  Unilever

 • Beurzen starten met 1 procent winst

  De openingswinsten op de Europese beurzen lopen op richting 1 procent.

  In Brussel valt Ablynx op, na goed nieuws over diens kankeronderzoeksprogramma. 

  Unilever    schiet omhoog na een beter dan verwachte kwartaalomzet. 

  Vivendi koopt belangen in de Franse videogamebedrijven Gameloft  en Ubisoft 

  Burberry  keldert na zwakke kwartaalresultaten

 • China pakt telecomsector aan

  De Chinese beursindexen  zijn fors procent gestegen. De regering kondigde grote hervormingsplannen aan voor de staatsbedrijven in de telecomsector. De netwerkactiva van de drie grootste operatoren worden samengebracht onder één koepel.

  Dat maakt deel uit van een breder plan om onderpresterende staatsbedrijven performanter te maken en zo de economie aan te zwengelen.

  'Er is speculatie over een volgende golf van hervormingen', zegt een handelaar aan Bloomberg. 'De economische groei in China vertraagt. Een duidelijke, maar niet eenvoudige, manier om de groei te ondersteunen is staatsbedrijven aan te pakken.'

  De Communistische Partij komt van 26 tot 29 oktober samen om de economische en sociale plannen voor de komende vijf jaren te bespreken. Op 21 oktober worden groeicijfers voor het derde kwartaal vrijgegeven. Economen mikken op 6,8 procent groei, de traagste groei sinds maart 2009. De doelstelling van de regering is 7 procent voor het hele jaar. 

 •  

  Square naar de beurs. Net als bij Twitter is winst veraf. Via RoelVerrycken tijd: tijd.be/ondernemen/tec... pic.twitter.com/ERKPaqtz4r— Kurt Vansteeland (@KurtVansteeland) 14 Oct 2015

 • Japanse aandelen hoger

  De Nikkei, de belangrijkste beursindex van Japan, is zopas ruim een procent hoger geëindigd

   

 • Repsol haalt buikriem aan

  De grootste Spaanse oliegroep Repsol  gaat stevig besparen en zet voor zes miljard activa in de etalage

   

   

  Repsol sponsort een Honda-ploeg in races voor snelle motoren ©AFP

 • Burberry deelt in handtassenmiserie

  Eerder moest het Franse luxehuis LVMH  al opbiechten dat de verkoop van zijn dure Louis Vuitton-handtassen minder steeg dan verhoopt, vooral door enige Chinese restrictie. Het Britse Burberry  blijkt nu in hetzelfde bedje ziek

   

 • Sligro heeft goede zomer achter de rug

  De groothandelstak van Sligro  heeft een goede zomer achter de rug, zo meldt ANP. De omzet nam in het derde kwartaal met 4,1 procent toe De supermarkten van Emté boekten 2 procent meer omzet, mede dankzij de opening van nieuwe vestigingen. Het bedrijf sprak van een 'duidelijke piek' in de zomerperiode voor het onderdeel dat producten levert aan met name de horeca.

  Voor heel 2015 gaat het nog steeds uit van een 'bescheiden herstel' bij de groothandelsactiviteiten, die de laatste jaren flink te lijden hebben gehad van de economische crisis. Bij Emté ziet Sligro een verder aantrekkende omzetontwikkeling, mede dankzij het economisch herstel dat doorzet. De totale omzet van het groothandels- en supermarktbedrijf steeg het voorbije kwartaal tot 659 miljoen euro (+3,5%).

 • Brazilië doet ook Syngenta pijn

  Het Zwitserse Syngenta  komt met tegenvallede kwartaalcijfers. De nummer één in agrochemie zag zijn omzet dalen met 12 procent tot 2,62 miljard dollar, de markt had maar op een achteruitgang van 6 procent gerekend. De groep had te lijden onder de lage waardering van de real en Brazilië is een belangrijke markt voor Syngenta. Ook de matige neerslag in de regio Azië-Stille Oceaan speelde de groep parten.

 • Netflix onder druk

  Het aandeel van de leverancier van internettelevisie Netflix    dreigt straks bij de opening van de beurzen in Wall Street een stevige tik te krijgen. In de handel na beurs zakte het gisterenavond al met 7 procent na tegenvallende cijfers. De inkomsten zijn wel gestegen in het voorbije kwartaal, maar de aangroei van het aantal abonnees viel tegen. Op de Amerikaanse thuismarkt had Netflix gehoopt op 1,15 miljoen nieuwe abonnees, het werden er maar 880.000.

 • Galapagos boekt vooruitgang in mucoviscidose

  Biotechbedrijf Galapagos  maakt bekend dat zijn GLPG2665 geselecteerd werd als eerste corrector kandidaat medicijn. 'Dit is een grote stap voorwaarts in ons taaislijmziekteprogramma', aldus CEO Onno van de Stolpe. 'De samenwerking met AbbVie heeft deze nieuwe corrector opgeleverd, de eerste van meerdere correctors voor nze combinatietherapie'. Volgens Galapagos staat het nu een stap dichter bij zijn doel 'om een medicijn te vinden voor patiënten met taaislijmziekte dat daadwerkelijk de oorzaken van de ziekte aanpakt'.

 • Ablynx krijgt 'mijlpaalbetaling'

  Het Gentse biotechbedrijf Ablynx  meldt dat er schot komt in de ontwikkeling van zijn onderzoek naar kankerimmunotherapie. Het behaalde een preklinische 'proof-of-concept' met een nanobody-construct in zijn samenwerking met Merck. Dat resulteert in een 'mijlpaalbetaling' van 3,5 miljoen euro voor Ablynx. CEO Edwin Moses: 'Combinatietherapieën zijn de volgende generatie in immuno-oncologie en dit is waar onze nanobody technologie grote voordelen biedt'. Ablynx sloot in februari vorig jaar een onderzoekssamenwerking en licentieovereenkomst af met een dochter van Merck & Co.

 • Adviesverlaging voor Deceuninck

  Filip De Pauw van ING verlaagt zijn advies voor Deceuninck  van 'kopen' naar 'houden'. De reden is eenvoudig: het aandeel noteert nu in de buurt van zijn koersdoel (2,40 euro) want sinds juli werd het 25 procent duurder. Maar de analist blijft de producent van raam- en deurprofielen beschouwen als een goede belegging als een Europees herstel van de huizenmarkt eraan komt. De structurele groeimogelijkheden in het kader van meer energie-efficiënte woningen blijven uiteraard overeind. De Pauw verwacht wel geen verrassingen bij de update voor het derde kwartaal die er volgende week op 21 oktober aan komt.

 • Goede morgen, daar zijn we weer. We starten met een terug- en vooruitblik

  Straks komt de FED - de Amerikaanse centrale bank - met het inflatiecijfer voor september. Dat zal naar verwachting weer onder het nulpunt duiken. Wall Street-economen voorspellen -0,1 procent. In augustus was de inflatie nog nipt positief, met 0,2 procent. Als het cijfer klopt, wijst dat er nog maar eens op dat een renteverhoging eind dit jaar verre van zeker is, laat staan eind deze maand.

  Ook gisteren kreeg de Amerikaanse economie trouwens nog een tegenvaller te verwerken. Uit cijfers van het Census Bureau bleek dat de consument er opnieuw gieriger op wordt. Omdag gezinsconsumptie 70 procent van het Amerikaanse bruto binnenlands product levert, mag dat dus zorgen baren.

  Twee Fed-bestuurders - Daniel Tarullo en Lael Brainerd - spraken zich deze week al expliciet uit tegen een renteverhoging later dit jaar. Daarmee gaan ze uitzonderlijk in tegen voorzitster Yellen, die alle opties wil openhouden.

  Ook voor bedrijfsresultaten is het vandaag vooral kijken naar wat aan de andere kant van de Atlantische Oceaan gebeurt. Na Netflix gisteren, maken straks onder meer Citigroup, Goldman Sachs en UnitedHealth Group hun derdekwartaalresultaten bekend.

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud