1. Markten Live
 2. Live blog

D'Ieteren terug naar af

De Europese beurzen startten de week met winst. Kinepolis profiteerde van een megadeal in de VS. Een presentatie op een belangrijk congres vuurde Oxurion aan. De koerswinst die D'Ieteren maakte na de presentatie van de halfjaarcijfers is grotendeels verdampt.
 • Blik op morgen

  Voor nu sluiten we de blog af, maar morgen zijn we weer bij u terug met het laatste beursnieuws. Tot slot nog de agenda voor morgen:

  DINSDAG 03 SEPTEMBER 2019

  ECONOMIE/FINANCIËN

  Verenigde Staten:

  ISM-industrie (indiator aankoopdirecteurs) augustus, 16.00 uur

  BEDRIJVEN

  België:

  Connect Group: heropend overnamebod aan 1,60 euro per aandeel door IPTE. Tot 23 september.

 • Care Property herhaalt belofte hoger dividend

  De verhuurder van woonzorgcentra Care property Invest zag de huurinkomsten in het eerste halfjaar met 17 procent aandikken tot 14,4 miljoen euro. De operationele winst (EPRA) steeg 15,8 procent tot 9,22 miljoen. De winst per aandeel steeg met 9,8 procent tot 0,452 euro aan een iets bescheidener tempo omdat veel aandeelhouders ervoor kozen hun dividend in nieuwe aandelen te ontvangen en de groep ook aandelen uitgaf om overnames te financieren.

  Ondanks het groter aantal aandelen, steeg de intrinsieke waarde per aandeel van 16,50 naar 17,19 euro. Maandag sloot Care Property op 27,40 euro op de Brusselse beurs, wat een premie van 59 procent betekent tegenover de waarde van de gebouwen. Voor de vaste en veilige inkomstenstroom van rusthuizen zijn beleggers bereid een flinke premie te betalen. De bezettingsgraad bleef stabiel op 100 procent.Na de sterke resultaten herhaalt Care Property de belofte om het brutodividend te laten stijgen tot 0,77 euro per aandeel, bij een winst van 0,87 euro.

 • Picanol zet activiteiten dochter stop

  Picanol Group meldt dat het de intentie heeft om de activiteiten van zijn Franse dochteronderneming Burcklé sas (Bourback-le-bas, Frankrijk) stop te zetten tegen eind september en de betrokken vestiging te sluiten. Burcklé produceert rieten, sectionele kaders en twin wire hevels.

  'De sterke terugval in de vraag naar producten, voornamelijk door de geopolitieke situatie in de markt, heeft ervoor gezorgd dat de productie niet langer economisch leefbaar is', klinkt het bij Picanol. De sluiting heeft impact op 30 banen.

 • Bel20 sluit met klein plusje

  De Bel20 sloot zojuist met een klein plusje van 0,1 procent op 3.573 punten. De toppers waren Aperam , Umicore en Argenx . De floppers waren Telenet , Ontex en Barco .

 • Engie leent 'gratis' 750 miljoen euro

  De energiereus Engie heeft voor 750 miljoen euro aan obligaties uitgegeven tegen een rente van 0 procent. Dat meldt het bedrijf zojuist. 

 • Japan en Frankrijk willen samenwerking Nissan en Renault uitbreiden

  De Franse minister van Economie Bruno Le Maire en zijn Japanse evenknie Hiroshige Seko hebben in een gezamenlijk persbericht laten weten dat ze bekijken of een verdere samenwerking mogelijk is tussen Renault en Nissan.

  Het doel is om de concurrentiekracht van de samenwerking tussen de twee autobedrijven te versterken.

 • Productie OPEC stijgt sinds begin 2019

  De productie van het oliekartel OPEC is vorige maand gestegen. Dat is voor het eerst sinds het begin 2019 productiebeperkingen doorvoerde.

  Volgens het persbureau Bloomberg laten Saoedi-Arabië en Nigeria de grootste productiegroei zien. Gezamenlijk produceerden ze 200.000 vaten per dag meer tot bijna 30 miljoen vaten per dag. 

  Hoewel Saoedi-Arabië de productie vorige maand liet oplopen, is het wel het land dat zijn productie het meest heeft teruggeschroefd. Het produceert ook nog steeds minder dan het had beloofd. 

  Nigeria heeft daarentegen niet een van de beloofde productieknippen doorgevoerd. Het land liet de productie in augustus zelfs stijgen naar het hoogste niveau sinds 2016. 

  Ook Rusland - het grootste niet-OPEC-lid - lijkt zich niet aan de beloofde productiebeperkingen te houden. Het land pompte vorige maand 104.000 vaten per dag meer op dan dat het had afgesproken met de OPEC.

  De olieprijs stijgt vandaag 2,8 procent tot 58,72 dollar per vat.

 • Meer over de fikse krimp van de Britse industrie

  Voor meer diepgang over de forse krimp in de Britse industrie klikt u hier.

 • Goldman zet Unilever op de kooplijst

  De analisten van Goldman Sachs hebben hun advies voor Unilever verhoogd van 'houden' naar 'kopen'. 

  Kijkend naar de koers-winstverhouding zegt de zakenbank dat de Nederlandse producent van consumentengoederen tegen een korting van 6 procent noteert ten opzichte van aandelen in de sector. Het verschil in waardering zou voortkomen uit de relatief lage omzetgroei van het bedrijf in 2019. Unilever verwacht dat de omzetgroei dit jaar aan de onderkant van de middellangetermijnmarge van 3 tot 5 procent zal uitkomen. 

  Goldman Sachs denkt echter dat de omzetgroei in 2020 zal verbeteren, omdat India, Brazilië en Indonesië verbetering laten zien. Die drie landen zijn goed voor 20 procent van de omzet.

  De zakenbank verwacht dat de vraag in de buitenstedelijke gebieden van India zal toenemen. Ook verwacht de bank dat het marktaandeel in Brazilië zal herstellen nu de Braziliaanse economie uit een recessie aan het klimmen is. Voorts verwacht Goldman dat er nieuwe producten worden gelanceerd in India zelf, zodat ook de omzet daar zal toenemen. De zakenbank verwacht dat in dit laatste land de marketingkosten stabiel zullen blijven, waardoor de winstmarges stijgen. 

  De analisten van de zakenbank verhogen het koersdoel van 54 naar 62 euro.

  Unilever gaat 1,1 procent hoger.

 • Wall Street gesloten door Labor Day

  Omdat het vandaag een Amerikaanse feestdag is - Labor Day - zijn de Amerikaanse beurzen gesloten.

 • ‘Dorian kan verzekeraars 25 miljard dollar kosten' (UBS)

  De orkaan Dorian, die momenteel de Bahama’s geselt, kan de verzekeringssector tot 25 miljard dollar kosten, berekenden analisten van UBS.

  Dorian is de op een na zwaarste Atlantische storm sinds het begin van de statistieken. Na de doortocht van de Bahama’s zet Dorian langzaam koers naar de Amerikaanse oostkust. In Florida, South Carolina en Georgia hebben al meer dan een miljoen mensen bevel gekregen hun huizen te verlaten.

  UBS heeft zijn raming voor de potentiële schade opgetrokken van 15 naar 25 miljard dollar. Voor heel 2019 schatten ze de verliezen door natuurrampen op 70 miljard dollar.

  2017 was tot dusver het recordjaar voor natuurrampen. Orkanen, aardbevingen en bosbranden richtten toen voor meer dan 135 miljard dollar schade aan.

 • Een blik op de Brusselse beursdag

  Voor een blik op de Brussels beursdag kunt u hier klikken.

 • ‘Exmar in sale and lease back met CSSC Shipping'

  Volgens diverse scheepvaartmedia en het beleggersblad BeursTips heeft Exmar zijn drijvende hervergassingseenheid (FSRU) verkocht aan CSSC Shipping en het tuig voor tien jaar teruggehuurd. De verkoop zou ongeveer 155 miljoen dollar hebben opgebracht. De leasingprijs zou 189,65 miljoen dollar bedragen. Het prijsverschil komt door de rente die Exmar moet betalen.

  CSSC Shipping is de leasingtak van China State Shipbuilding Corporation (CSSC), een van de grootste scheepsbouwgroepen in China.

  Bart Goemaere van BeursTips becijferde dat de rente die Exmar betaalt voor de FSRU minder dan 4 procent bedraagt. Volgens de analist is het verkopen en opnieuw huren van de FSRU een goede manier voor Exmar om zijn schuldverplichtingen beter te structureren.

  De FSRU, die in 2017 werd gebouwd, is voor 10 jaar verhuurd aan de grondstoffentrader Gunvor. De hervergassingseenheid zou aanvankelijk in Bangladesh worden ingezet, maar dat ging niet door. Een nieuwe bestemming is er nog niet. Sinds oktober betaalt Gunvor wel huur voor de FSRU.

  Exmar zelf heeft nog niet gecommuniceerd over een deal met CSSC Shipping.

 • Nikkelprijs op hoogste peil in vijf jaar

  De nikkelprijs tikt vandaag in Londen 18.785 dollar per ton aan, het hoogste peil in vijf jaar.

  Indonesië heeft de invoering van een exportverbod vervroegd van 2022 naar 2020. Het land is na de Filipijnen de grootste uitvoerder ter wereld. Met de exportban wil Indonesië de uitbouw van een lokale smelterindustrie bespoedigen. Begin dit jaar was een ton nikkel nog 11.000 dollar waard. 

  Nikkel vormt een belangrijke grondstof voor batterijen in elektrische voertuigen. In de markt leeft door de Indonesische zet een vrees voor een aanbodtekort.

 • D'Ieteren onder druk

  In de laagste regionen van de Brusselse beurs staat D'Ieteren . Het aandeel zakt rond het middaguur 4,7 procent tot 43,75 euro.

  Donderdag was D'Ieteren 9,35 procent opgeveerd na goede halfjaarcijfers en de aankondiging van een aandeleninkoopprogramma. Die winst is al bijna helemaal verdwenen.

  Mogelijk heeft het verlies te maken met de problemen die de premiummerken in ons land kennen. De gedaalde populariteit van dieselwagens, die vroeger het merendeel van de verkoop uitmaakten, is een van de hoofdredenen. Ook de lagere fiscale aftrekbaarheid voor nephybrides - die in de praktijk amper elektrisch rijden - speelt mee, naast onzekerheid bij de consument over welk soort aandrijving hij moet kiezen.

  De verkoop van Audi daalde in de eerste zeven maanden met 8 procent, die van Porsche met 26 procent.

 • Britse industrie krimpt op snelste tempo sinds 2012

  De ellende in de Britse industrie is onverwachts verergerd in de maand augustus.

  De inkoopmanagersindex voor de industrie daalde vorige maand naar 47,4, tegenover 48 in juli. Als dieper op het cijfer wordt ingegaan is te zien dat het aantal nieuwe orders in 85 maanden niet zo hard gedaald is. Het aantal nieuwe orders daalde in alle drie de productcategorieën: consumentengoederen, halffabricaten en investeringsgoederen als machines.

  Daarnaast is het optimisme onder bedrijven ernstig verslechterd, want sinds het onderdeel in juli 2012 is toegevoegd aan de enquête is het cijfer niet zo slecht geweest.

  Voorts werd ook de export geraakt door de onzekerheid over de brexit en de internationale handelsspanningen. Ondernemers gaven in de enquête aan dat ze de vraag uit het buitenland zagen dalen door de internationale handelsspanningen, de wereldwijde groeivertraging en de brexitonzekerheden.

  Er waren zelfs ondernemers die zeiden dat sommige klanten uit de Europese Unie (EU) hun aanvoerketens wijzigden, waardoor ze hun producten niet meer uit het VK haalden. Dat zouden de EU-bedrijven hebben gedaan door de toenemende brexitonzekerheid. 

  Grote economische en politieke onzekerheid, gecombineerd met de wereldwijde handelsspanningen, verstikten de prestatie van de Britse industrie. De condities in de industrie verslechterden het meest sinds zeven jaar, doordat bedrijven hun productie verlaagden als gevolg van de diepste daling in het aantal nieuwe orders sinds midden 2012.
  Rob Dobson
  Directeur Markit Economics

 • Degroof Petercam zet KBC Ancora op 'kopen'

  De resultaten die KBC Ancora vrijdag bekendmaakte, waren in lijn met de verwachtingen van Degroof Petercam-analist Bart Jooris. Hij paste zijn ramingen aan aan de nieuwe vooruitzichten en zijn nieuwe ramingen voor KBC Groep . Zijn schatting van de nettowinst stijgt van 266 naar 320 miljoen euro op basis van een hoger verwacht dividend van KBC. Dat compenseert de lagere pay-outratio.

  Hij behoudt zijn koersdoel van 48,60 euro. Gezien dat doel 35 procent opwaarts potentieel biedt, verhoogt hij zijn advies van 'houden' naar 'kopen'.

 • Degroof Petercam verhoogt koersdoel Kinepolis

  Analist Fernand de Boer verhoogt het koersdoel van de bioscoopuitbater Kinepolis van 55 naar 60 euro. Het koopadvies blijft staan. 

  Dat doet hij nu Kinepolis het Amerikaanse MJR Digital Cinemas overneemt. 'Het is een mooie aankoop voor een hele aantrekkelijke prijs', zegt de Boer.

  Het aandeel vliegt met 4 procent hoger.

 • Koersdoel Sioen zakt bij Degroof Petercam

  Nathalie Debruyne van Degroof Petercam is van mening dat Sioen Industries in de eerste jaarhelft voorrang heeft gegeven aan het winnen van marktaandeel, ten nadele van de marges. In de tak Apparel (speciale bedrijfskleding) wogen aanbestedingen zwaarder door en in Coating (vezels, weven, coatings) lijkt Sioen niet in staat zijn verkoopprijzen te verhogen om de gestegen grondstofprijzen door te rekenen.

  Zelfs als de grondstofprijzen zoals verwacht in de tweede jaarhelft dalen, is het niet realistisch te denken dat Sioen zijn winstmarges over het hele jaar kan verhogen, zegt de analiste. Ze verwacht voor heel 2019 een lichte daling van de brutobedrijfswinst (ebitda) en heeft haar prognose aangepast van 71,5 tot 68,4 miljoen euro. Als gevolg hiervan laat ze haar koersdoel zakken van 27,5 naar 26,2 euro. Ze laat haar houdadvies onveranderd.

 • Europese industrie krimpt minder hard

  De industriële activiteit in de eurozone is in augustus minder gekrompen dan in juli. Dat blijkt uit definitieve cijfers van Markit Economics.

  Markit Economics meet de industriële activiteit aan de hand van een inkoopmanagersindex. Die steeg deze maand van 46,5 naar 47. Het cijfer van augustus stemt overeen met de voorlopige raming die vorige maand werd gegeven. 

  Ook de Duitse industrie kromp minder hard en de Franse industrie liet zelfs een groei zien.

  Een cijfer boven 50 wijst op een toename van de industriële activiteit, terwijl een cijfer onder 50 een krimp inhoudt.

 • Argentinië legt aankoop buitenlandse valuta aan banden

  Argentijnse exportbedrijven moeten voortaan de toestemming van de centrale bank vragen om buitenlandse valuta aan te kopen. Dat blijkt uit een decreet dat zondag is gepubliceerd. De controles blijven gelden tot 31 december 2019.

  Met de beperking van de valuta-aankopen wil de Argentijnse regering de financiële markten geruststellen. De Argentijnse peso verloor in augustus immers een kwart van zijn waarde.

  Argentinië vroeg de voorbije week een schuldherschikking aan bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het land moet 57 miljard euro aan noodleningen aflossen. Normaliter moeten de terugbetalingen vanaf 2021 van start gaan.

  Argentinië kampt met een torenhoge inflatie, een afnemende consumptie en een groeiende armoede en werkloosheid, en na de verkiezingsnederlaag van de liberale president Mauricio Macri is ook de munt ingestort.

 • ING verrast door dividendpolitiek KBC Ancora

  KBC Ancora liet vrijdagavond weten zijn dividendbeleid vanaf het lopende boekjaar aan te passen. De monoholding keert voortaan 90 in plaats van 100 procent van haar winst uit. De bedoeling is de schulden sneller te kunnen afbouwen.

  ‘Wij zijn wat verrast aangezien de schuld al vrij laag is tegenover de nettoactiefwaarde’, zegt ING-analist Albert Ploegh. De schuld bedraagt 343 miljoen euro, de nettoactiefwaarde meer dan 4 miljard euro.

  De analist becijferde dat door de nieuwe regeling de premie qua dividendrendement van KBC Ancora tegenover KBC Groep  daalt van 30 naar 17 procent. Hij handhaaft zijn koopadvies en koersdoel van 36 euro.

 • Invloedrijk rapport van NIBC in Amsterdam

  Op het Damrak zien we de microcap Ease2Pay  - beurswaarde van amper 11 miljoen euro - een spurtje trekken van 20 procent. De enige aanleiding is een koopadvies van NIBC, met een stevig koersdoel van 1,60 euro. Het aandeel sloot vrijdag nog af op 1 euro. Ease2Pay specialiseert zich in gebruiksvriendelijke betaalapps voor bijvoorbeeld parkeren of tanken. 

  Het model van Ease2Pay moet zich nog bewijzen en de groep is druk bezig zich op te schalen, maar er is potentieel, luidt het argument van NIBC. 

 • Analisten over Amerikaanse deal Kinepolis: 'Great transaction'

  Het beurshuis Kepler Cheuvreux noemt de intrede van Kinepolis  in de VS een 'great transaction'. De analisten wijzen op de overnameprijs van minder dan 8 keer de brutobedrijfswinst (ev/ebitda). 'Deze deal heeft het potentieel de winst per aandeel met meer dan 20 procent op te krikken, mede dankzij synergieën.' Kepler wijst erop dat het aantal zalen van Kinepolis met 16 procent toeneemt en de ebitda met 10 procent. 

  KBC Securities noemt de overnameprijs 'zeer redelijk'. Door de overname stijgt de schuldgraad (netto schulden/ebitda) van 2,5 keer eind juni naar iets minder dan 2,9 keer eind dit jaar. Analist Guy Sips merkt op dat MJR al veel inkomsten boekt buiten de ticketverkopen, denk maar aan de verkoop van drank en popcorn. 'In 2018 lagen deze inkomsten op 4,4 euro per bezoeker, wat al boven het groepsgemiddelde ligt. Toch zien we nog ruimte voor een grotere rendabiliteit zodra MJR 'Kinepolis proof' is.' 

  ING-analist David Vagman tot slot schat de synergieën op 2 tot 3,5 euro per aandeel, oftewel een positief effect op de koers van Kinepolis van 4 tot 6,5 procent. 'De huidige brutowinstmarge van 35 procent kan Kinepolis allicht opkrikken tot 35 à 40 procent.'

 • KBCS laat koersdoel Oxurion zakken

  De biotechanalisten van KBC Securities zetten stevig de schaar in hun koersdoel voor Oxurion : het zakt van 6 naar 3,70 euro. Het advies blijft wel ‘kopen’.

  Het lagere koersdoel is vooral ingegeven door de slechte onderzoeksresultaten van THR-317, het voornaamste middel in de pijplijn van Oxurioin. In combinatie met het medicijn Lucentis bleek THR-317 geen gezichtsverbetering te bewerkstelligen bij diabetisch maculair oedeem (DME). Er is nu grote onzekerheid over zogenaamde PIGF-middelen als THR-317 voor het behandelen van deze aandoening.

  Een andere type geneesmiddelen, pKal in het jargon, zou echter een opportuniteit kunnen bieden en Oxurion heeft met THR-149 ook zo’n kandidaat-geneesmiddel in huis. Oxurion gaat de fase 1-resultaten van dit middel, die erg bemoedigend waren, zondag voorstellen op de Euretina-conferentie in Parijs.

  De analisten waarderen THR-149 nu op 2,02 euro per aandeel, tegenover 0,94 euro eerder. De waardering van THR-317 daalt echter van 1,90 naar 0,15 euro per aandeel. Het derde middel in de pijplijn, THR-687, waarderen ze op 0,39 euro per aandeel en het bestaande oogmiddel Jetrea op 0,08 euro per aandeel. Daarnaast is er nog cash die 1,25 euro per aandeel vertegenwoordigt (voorheen 2,22 euro).

 • Licht hogere start in Europa

  De Europese beurzen openen met kleine winsten. De EuroStoxx 50 stijgt 0,15 procent na 1 minuut handel. De Bel20 trappelt ter plaatse. Kinepolis wint 3 procent na het bericht over een grote overname in de VS. Sioen zakt 2,5 procent na minder goede halfjaarresultaten.

 • Winst van Sioen valt vijfde terug

  Ook van vrijdagavond: Sioen  zag de winst in de eerste zes maanden van het jaar met een vijfde terugvallen. De omzetgroei was beperkt tot 2,3 procent. Apparel (beschermkledij) deed het goed met een omzetsprong van 18 procent, maar coating (aanbrengen beschermlaag) en chemicals (pigmentpasta's en inkten) zagen de omzet dalen. 

  Sioen laat amper in zijn kaarten kijken voor de rest van het jaar.

 • 'Lichte winst voor Europese beurzen'

  De EuroStoxx50 opent naar verwachting 0,1 procent hoger. Dat voorspellen de futures. 

 • 'Japanse aandelen interessant'

  Richard Kaye, de beheerder van het investeringsfonds Comgest Growth Japan, is optimistisch over Japanse aandelen. Zijn optimisme is niet zozeer gebaseerd op de verwachting dat er snel een oplossing komt voor het Amerikaans-Chinese handelsconflict, maar wel op twee grote sportevenementen die in Japan plaatsvinden.

  In september en oktober organiseert Japan het wereldkampioenschap rugby en volgende zomer vinden de Olympische Spelen plaats in het land van de rijzende zon. Beide sportevenementen hebben volgens Kaye een grote impact op de Japanse economie, omdat ze het Japanse zelfbewustzijn ondersteunen.

  De Olympische Spelen in 2020 kunnen Japan de duw in de rug geven waar de economie na twintig jaar van marginale groei zo naar smacht, denkt Kaye. Het zou volgens hem zelfs een nieuwe bloeiperiode kunnen uitlokken, zeker als Japan meer immigratie toestaat en meer Japanse vrouwen gaan werken.

  De twee sportevenementen leveren vanzelfsprekend ook directe inkomsten op door de komst van toeristen die speciaal naar Japan komen om de wedstrijden te volgen.

 • KBC Ancora plant lager dividend

  Even dit nieuws van vrijdagavond herhalen: KBC Ancora  is van plan vanaf het boekjaar 2019-20 maar 90 procent van het voor uitkering vatbaar recurrent resultaat uit te keren als dividend. Tot dusver keerde KBC Ancora 100 procent van dat resultaat uit.

  Over het afgelopen boekjaar keerde KBC Ancora al 3,08 euro bruto uit, goed voor een nettodividendrendement van 6 procent. Bij een gelijkblijvend dividend en bij de nieuwe pay-outratio, geeft dat in de toekomst een nettodividendrendement van 5,4 procent. 

  Met de nieuwe dividendpolitiek wil KBC Ancora zijn schulden sneller afbouwen

 • Oxurion op Europees congres in Parijs

  Oxurion , het Leuvense bedrijf dat geneesmiddelen voor oogaandoeningen bij diabetici ontwikkelt, neemt deze week deel aan Euretina in Parijs. Het 19de congres van de Europese vereniging van retinaspecialisten vindt plaats van 5 tot 8 september.

  Oxurion stelt er zondag de fase 1-resultaten van het onderzoek met THR-149 bij diabetisch maculair oedeem (DME) voor. Die resultaten waren veelbelovend omdat al meteen gezichtsverbetering werd vastgesteld. Een fase 1-onderzoek is in principe vooral bedoeld om na te gaan of een middel veilig is en goed wordt verdragen.

  Op het Euretina-congres geeft Oxurion ook meer informatie over de twee andere kandidaat-geneesmiddelen in de pijplijn, THR-687 en THR-317. 

  Twee weken geleden waren de fase 2-resultaten van het onderzoek met THR-317 in combinatie met ranibizumab ter behandeling van DME een lelijke tegenvaller. Het middel bleek amper iets uit te halen, behalve bij twee kleine subgroepen. Daarop kelderde het aandeel Oxurion. Het verloor sindsdien zowat 45 procent van zijn waarde.

 • Iep Invest: 'Gunstig winterseizoen voor Clubhotel'

  Iep Invest  maakt voorbeurs een bedrijfswinst (ebit) over de eerste zes maanden van het jaar bekend van 4,7 miljoen euro, tegenover 4 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. De recurrente brutobedrijfswinst (ebitda) zakte daarentegen van 4,8 miljoen euro naar 4,5 miljoen euro. 

  Ter herinnering: Iep Invest heeft maar twee participaties, een belang van 55 procent in de vastgoedontwikkelaar Accentis   en een belang van 50 procent in een Oostenrijks clubhotel. 'De halfjaarresultaten van Accentis waren wederom positief, en ook de joint venture Clubhotel liet na het winterseizoen gunstige resultaten optekenen', zegt Iep Invest.

  Accentis maakte vorige week een stijging van de winst bekend en herhaalde voor dit jaar te mikken op 12,03 miljoen euro huurinkomsten, tegenover 13,06 miljoen euro vorig jaar. 

  Iep Invest bezit ook 811.343 eigen aandelen, die zijn aangekocht tegen gemiddeld 6,06 euro per stuk. In de eerste jaarhelft heeft de groep 3.500 eigen aandelen ingekocht, voor een maximumprijs van 6,5 euro per stuk. 

 • Onrust in Hongkong

  Augustus was voor de beurs van Hongkong de op een na slechtste maand van het jaar - de Hang Seng-index verloor 7,4 procent - en die trend lijkt zich ook in september door te zetten. De beurs verliest vanmorgen opnieuw een half procent.

  Naast de Amerikaans-Chinese handelsoorlog en de toenemende bezorgdheid over de groei van de wereldeconomie zijn het vooral de aanhoudende protesten die beleggers wakker houden. Tijdens het weekend waren de demonstraties gewelddadiger. Ze veroorzaakten onderbrekingen van het verkeer op de internationale luchthaven en in de stad.

  ‘De protesten zijn gewelddadiger en intenser geworden. De onzekerheid over hoe dit allemaal zal eindigen is toegenomen’, vertelde Philip Tse van Bocom International aan Bloomberg. ‘De indruk leeft onder Chinezen van het vasteland dat Hongkong geen leuke plaats is om naartoe te reizen, te werken of zelfs naar school te gaan. Die indruk zou langdurig kunnen zijn en dat kan de lokale economie een stevige klap toedienen.’

  De Hongkongse oproerpolitie stond klaar in de buurt van de internationale luchthaven. ©REUTERS

 • Private-equitygroep EQT trekt naar de beurs

  De Zweedse private-equitygroep EQT trekt naar de beurs van Stockholm. De groep wil 500 miljoen euro ophalen, zowel via de verkoop van nieuwe als bestaande aandelen. Het is de bedoeling dat uiteindelijk 20 procent van de aandelen op de beurs noteert. 

  EQT beheert via 19 private-equityfondsen circa 40 miljard euro. Investor AB, het vehikel van de familie Wallenberg, heeft een belang van 23 procent in EQT. Investor AB zal samen met partners een beperkt aantal aandelen verkopen. 

  Eerder dit jaar kwam EQT in het nieuws door samen met GBL een bod van 600 miljoen euro te lanceren op het Spaanse pretparkenbedrijf Parques Reunidos. En het kocht voor 9 miljard euro de huidverzorgingsdivisie van Nestlé. 

  De beursgang geeft ons de middelen om uit te breiden, zowel geografisch als naar investeringsstrategieën.
  EQT

 • Waar beleggers deze week naar uitkijken

  Op Euronext Brussel kijken we vooral uit naar de resultaten van Biocartis donderdag. Op Wall Street heeft Slack woensdagavond een eerste afspraak met beleggers. Op macro-economisch vlak staat het Amerikaanse jobrapport met stip genoteerd.

  Lees hier onze vooruitblik op de week. 

 • Kinepolis trekt naar VS

  Kinepolis neemt de Amerikaanse bioscoopgroep MJR Digital Cinemas over. De groep telt tien bioscoopcomplexen met in totaal 164 schermen en meer dan 20.000 zitplaatsen. De tien bioscopen trokken 6,2 miljoen bezoekers in 2018, goed voor een omzet van 81,2 miljoen dollar. Daarop behaalde MJR een brutobedrijfswinst (ebitda) van 18 miljoen dollar, of 2,9 dollar per bezoeker. Zeven van de tien bioscopen zijn in eigendom, drie worden gehuurd.

  De deal heeft een ondernemingswaarde van 152,25 miljoen dollar, of 137 miljoen euro. De Amerikaanse expansie volgt op de intrede van Kinepolis in Canada in 2017 door de overname van Landmark Cinemas

  De overname past perfect in wat we nastreven inzake expansie : geografisch sluit het aan bij Canada, het betreft uitsluitend multi- en megaplexen en we verwerven een belangrijke vastgoedpositie.
  Eddy Duquenne
  CEO Kinepolis

  Volg hier onze verslaggeving. 

 • Verdeelde beurzen in Azië

  Goedemorgen. Zondag, op 1 september, zijn nieuwe douanetarieven van kracht geworden in de Amerikaans-Chinese handelsoorlog. Beide partijen hebben een reeks nieuwe of verhoogde importheffingen ingevoerd.

  Vanmorgen bleek dat de activiteit van de Chinese fabrieken in augustus onverwacht is gestegen. De PMI (indicator van de aankoopdirecteurs) steeg tot 50,4. In juli stond hij op 49,9. Economen hadden volgens Reuters een verdere daling tot 49,8 verwacht. Een cijfer onder 50 wijst op een krimpende activiteit.

  Ondanks de nieuwe heffingen gaan de beurzen op het Chinese vasteland hoger. Sjanghai stijgt 1,1 procent. Beleggers hopen dat de overheid inspanningen zal doen om de impact van de nieuwe heffingen te verminderen.

  De beurs van Hongkong noteert een half procent lager. Tijdens het weekend hielden de protesten voor meer democratie aan en werden ze zelfs grimmiger.

  De beurs van Tokio noteert 0,4 procent in de min, Seoel licht hoger.

  Containers in de Amerikaanse haven van Long Beach. Zowel de VS als China hebben zondag nieuwe douanetarieven ingevoerd om hun handelspartner te treffen. ©AFP

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud