De euforische vijfdaagse van Lotus

Wall Street zet koers naar een achtste record van 2014, dankzij een 'niet te warm, niet te koud' jobrapport. In Brussel remde een analistenrapport de hoge vlucht van ING af.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen: aarzel niet, we houden er in de mate van het mogelijke rekening mee.

17.45 uur: We ronden hier onze liveblog af. Geniet van een lang zomers Pinksterweekend en tot volgende week!

17.40 uur: De slotbel. De Bel20 tikte 0,6 procent hoger af op 3.171 punten. UCB na de adviesverlaging van ING 1,2 procent lager. EVS ging met dank aan het ruggensteuntje van KBC Securities 3,5 procent hoger. 

17.30 uur: De werelddiplomatie anno 2014, samengevat in één beeld:

If relations between the West and Putin could be summed up in a single photo.. http://t.co/KZwVul5cV6 pic.twitter.com/dfbKiLTURr— The Independent (@Independent) 6 juni 2014

 

16.50 uur: Lotus buigt nog niet, maar Apple bezwijkt wel onder de druk om het optische dure aandeel te splitsen. En wel vanavond nabeurs voor de vierde keer in de beurscarrière, leest u in de Wall Street-spiegel.

16.44 uur: Het was zonder twijfel de vijfdaagse van Lotus Bakeries. De koekjesbakker zag op vijf dagen de beurskoers met bijna 100 euro of 10 procent stijgen. Dit dankzij de ontdekking van de Meetjeslanders door de Britse pers, vooral dan de erg druk gelezen webstek van de Daily Mail. Bij die stratosferische klim krabben intussen steeds analisten in die haren, ook al heeft Lotus natuurlijk een staat van dienst om u tegen te zetten: het aandeel is op weg voor de 13de (!) keer op rij de Bel20 te kloppen.

15.44 uur: Wall Street lijkt af te stevenen op een vers record, met dank aan het 'niet te warm, niet te koud' jobrapport. De Dow Jones noteert kort na opening 0,3 procent hoger. 

15.25 uur: De lagekostenvliegers Ryanair (+1,24%) en Easyjet (+1,27%) zien hun koersen aantikken bij het nieuws dat ze in mei meer passagiers vervoerden dan in dezelfde maand vorig jaar. Ryanair zag het aantal reizigers met 4 procent stijgen tot 8,2 miljoen euro, en Easyjet noteerde een groei van 7,9 procent tot 6,1 miljoen reizigers.

15.04 uur: Een jaarvergadering hoeft geen grijze en saaie bedoening te zijn. Dat bewijst beleggersgoeroe Warren Buffett ieder jaar opnieuw door de algemene vergadering van zijn investeringsvehikel Berkshire Hathaway uit te bouwen tot een reusachtig evenement. Maar ook supermarktgigant Wal-Mart kan er wat van. 

Wal-Mart organiseert zijn evenement in de Bud Walton Arena, een stadion van de Universiteit van Arkansas. U kan het hele event, dat meer weg heeft van een megaconcert, via deze link live volgen. We kunnen het u warm aanbevelen. De hele boel werd afgetrapt met een echt optreden, van niemand minder dan popfenomeen Pharrell Williams:

14.55 uur:  De Spaanse regering zal 1,3 miljard euro Europese steun vervroegd terugbetalen, als signaal van "vertrouwen". Dat kondigt de regering vrijdag aan. In totaal gaf Europa in 2012 meer dan 40 miljard euro voor de verzwakte Spaanse banksector. 

De regering kondigde ook aan dat het land, dat in betere gezondheid verkeert, in 2014 zijn netto financieringsbehoeften zal verminderen met 10 miljard euro, tot 55 miljard. Minister van Economie Luis de Guindos had in april gezegd dat die behoeften zouden verminderen, zonder cijfers te geven, dankzij lagere financieringskosten en betere fiscale inkomsten.

14.47 uur: Ook het IMF roept het Verenigd Koninkrijk ertoe op iets te ondernemen tegen de almaar stijgende huizenprijzen, omdat hogere schulden bij de kopers ervan een risico kunnen vormen voor het economische herstel. De Britse economie is al mooi hersteld, maar de huizenprijzen zijn sterker gestegen en de hypotheken gaan over steeds grote bedragen, waardoor gezinnen kwetsbaarder zijn voor renteschokken. Een maatregel zou kunnen zijn een grens te stellen op de verhouding tussen iemand loon en het bedrag dat hij of zij kan lenen, stelt het IMF, dat ook oppert het ‘Help to buy’-programma aan te passen of zelfs af te voeren.

Eerder deze week adviseerde ook de Europese Commissie al dat het ‘Help to Buy’-programma zou worden aangepast en/of dat het belastingsysteem wordt hervormd om de snelle stijging van de woningprijzen af te remmen. De gemiddelde prijs is in het voorbije jaar met 11 procent gestegen. In de eerste zes maanden dat het ‘Help to Buy’-programma (garantieplan) loopt, zijn ruim 7.300 verkopen afgesloten waarbij op het programma een beroep is gedaan, of 1,3 procent van het totaal aantal leningen.

14.39 uur: Geen verrassingen in het banenrapport, dus. Met een groeiritme van meer dan 200.000 banen per maand zit er leven in de Amerikaanse arbeidsmarkt, maar topfit is ze nog niet. Met deze sprong van 217.000 banen hebben de VS het banenverlies van de voorbije recessie wel weer goedgemaakt:

We did it! In May 2014, the US finally recovered all the jobs lost during the Great Recession. pic.twitter.com/eSRtYVQb7U— Matt Phillips (@MatthewPhillips) June 6, 2014

 

14.33 uur: In een eerste reactie noemen de meeste analisten het rapport een fikse anticlimax. De cijfers kwamen immers nagenoeg precies volgens de verwachtingen uit:

 

Well that was about as in line and anti-climactic as you can get.— Joseph Weisenthal (@TheStalwart) June 6, 2014

 

14.30 uur: En daar is het banenrapport. Er kwamen in mei 217.000 banen bij, wat een stabiele werkloosheidsgraad oplevert van 6,3 procent. Ook de participatiegraad van 62,8 procent is een stabiele evolutie in vergelijking met vorige maand. De berichten over een heropleving van de arbeidsmarkt hebben werkloze en ontmoedigde Amerikanen dus nog niet overtuigd om opnieuw de arbeidsmarkt op te zoeken.

14.21 uur: Ook de wat meer officiële consensus van Reuters over het banenrapport is binnen. Maar zelfs daaruit blijkt dat de verwachtingen ver uit elkaar liggen:

 

105 economists can't be wrong, can they? NFP consensus in @Reuters poll is +218k, estimates range from +110k to +315k.— Jamie McGeever (@ReutersJamie) June 6, 2014

 

14.02 uur: Wie een idee wil krijgen van wat de markt verwacht van het officiële Amerikaanse banenrapport, dat over een klein half uurtje wordt gepubliceerd, kan op Twitter ook eens de hashtag #NFPGuesses checken. We geven er wel meteen een kleine disclaimer bij: dit is Twitter.

 

#NFPguesses 65K 410K I may have bi-polar disorder.— Hap (@hap317) June 6, 2014

 

14.00 uur: De Amerikaanse pakjesdienst UPS, kort voor United Parcel Services, heeft een nieuwe CEO:

 

United Parcel Service names David Abney CEO, effective Sept. 1. http://t.co/NQnlfP0ctR— WSJ Breaking News (@WSJbreakingnews) June 6, 2014

 

13.29 uur: IMF-topvrouw Christine Lagarde heeft de geruchten over haar mogelijke kandidatuur voor de post van Europees commissievoorzitter zelf de kop ingedrukt. Maar op Twitter wordt duidelijk al verder nagedacht:

 

No I don't want the #Commission job... RT @JananGanesh: Christine Lagarde's IMF term ends in 2016. France elects a president in 2017.— Geoffrey Smith (@Geoffreytsmith) June 6, 2014

 

13.03 uur: Na Audi gisteren komt vandaag Mercedes met verkoopcijfers voor de maand mei. De teller staat op 134.031 verkochte wagens, 10,4 procent meer dan in mei 2013. Vooral de (nieuwe) C-klasse en de GLA trokken veel klanten. Sinds begin dit jaar zijn wereldwijd al 641.384 wagens met de driepuntige ster aan de man gebracht, een stijging met 14 procent. Daarmee verkleint Mercedes de achterstand op Audi (+11,5% na 5 maanden). Het is nog wachten op verkoopcijfers van Audi. Daimler (+0,2%), het moederbedrijf van Mercedes-Benz, blijft er stoïcijns onder.

 

12.22 uur: De beurs van Stockholm is vandaag gesloten. Dat heeft niets met Pinksteren te maken maar met de nationale feestdag. De Zweden vieren op 6 juni ‘Sveriges nationaldag’ en herdenken dan de oprichting van het moderne Zweden in 1523. Op die dag werd Gustav Vasa verkozen tot koning van Zweden en kwam een einde aan de Deense overheersing.

12.12 uur: Nog een plekje in uw salon? In Nederland loopt een veiling van het meubilair dat heeft gediend op de Nuclear Security Summit, die op 24 en 25 maart werd gehouden. U weet nog wel, toen half Nederland stillag voor de komst van tientallen staatshoofden en regeringsleiders. De stoel waar Angela Merkel op zat misschien? Haast u dan, want om 15 uur loopt het bieden af. Voor de armstoelen startte het bieden op 235 euro, voor een grote ronde vergadertafel moest minstens 12.500 euro worden geboden. Voorlopig is er weinig animo voor een 'kunststof buxus sportfiguur'... 

12.02 uur: De Zwitserse grondstoffengigant Glencore heeft nieuwe kredietlijnen bedongen ten belope van 11,2 miljard euro, waardoor het oude kredieten kan vervangen en zijn financieringskosten te verlagen.

11.19 uur: De rente op het 10-jarig Belgisch schuldpapier heeft een nieuw diepterecord aangetikt:

Belgian 10-year Govt Bond Yields Fall 9 Bps To Record Low Of 1.83 Pct - Reuters Data— cigolo (@cigolo) June 6, 2014

 

11.12 uur: Marc Huybrechts wordt per 1 september de nieuwe directeur Mail and Retail Solutions bij bpost. Hij volgt Koen Van Gerven op, die tot CEO benoemd werd, en komt ook bij het directiecomité, meldt bpost. De 51-jarige Huybrechts werkte eerder voor McKinsey & Company en Fortis Bank. In 2003 stapte hij over naar de groep Dexia. In 2009 ging hij aan de slag bij Distriplus, eerst als COO en daarna als CEO. bpost schakelde een headhuntersbureau in om de opvolger voor Van Gerven te helpen zoeken.

Mail and Retail Solutions staat voor alle commerciële relaties met alle klanten, van bedrijven, overheidsinstellingen en non-profit tot de particulier. Het beheert het hele servicenetwerk, dus alle postkantoren, postpunten enzovoort.

11.05 uur: Nu het stof is gaan liggen, laten economen nog eens hun licht schijnen over de maatregelen die de ECB gisteren aankondigde, bovenop de negatieve depositorente. Van euforie lijkt niet meteen sprake:

rondje ECB-watchers aan het bellen. voorlopige gemene deler: "right direction, not a game changer" #dft— Martin Visser (@martinvisser) June 6, 2014

 

10.44 uur: Op de beurs van Amsterdam wint Heijmans 1,3 procent tot 12,77 euro. Het bouwbedrijf mag de N23/Westfrisiaweg, 42 km lang, opwaarderen (breder maken, kruispunten vervangen, parallelwegen aanleggen). De provincie Noord-Holland betaalt daarvoor 200 miljoen euro.  

10.32 uur: De verkoop van de in Brussel gebouwde wagens van Audi is in mei gestegen met 23,3 procent, tot 2.643 wagens. De komst van de sportieve Audi S1, die eind april in de verkoop ging, is daar niet vreemd aan. Dat blijkt uit de verkoopcijfers die de Duitse autobouwer vrijgaf.

De totale verkoop van Audi steeg in mei wereldwijd met 10,8 procent ten opzichte van mei vorig jaar, tot 152.000 wagens. De stijging was vooral fors in ons land, waar de verkoop in mei met 25,1 procent toenam tot 3.157 wagens. 

10.27 uur: Markit Economics heeft de cijfers over de Duitse industriële productie afgezet tegen zijn PMI-indicator. Het beeld loopt mooi gelijk:

 

German manufacturing production up 2.4% y/y. Charted against our #PMI here: pic.twitter.com/18CliG6oE7— Markit Economics (@MarkitEconomics) June 6, 2014

 

9.56 uur: ING haalt ook Wereldhave Belgium (stabiel op 99,80 euro) van zijn kooplijst, het advies is nu 'houden'. Analist Jaap Kuin verhoogt wel zijn koersdoel van 62,20 tot 64,60 euro. Net als bij UCB luidt het dat de groei op middellange termijn al in de koers zit.

9.47 uur: Mobiele operator Vodafone (207,09 pence, +1,5%) heeft toegegeven dat overheden van verschillende landen de gesprekken van zijn klanten kunnen afluisteren. 's Werelds op een na grootste operator - na China Mobile - doet die biecht in een rapport van 20 pagina's met de titel 'Law Enforcement Disclosure'. Vodafone is actief in 29 landen. In sommige van die landen werden veel gesprekken afgetapt, geeft het bedrijf toe.

Vodafone zegt niet de enige te zijn waar de overheden kunnen meeluisteren, maar is hij de eerste operator die die afspraken opbiecht.

Vodafone says phones on its global network are tapped. http://t.co/8pLfUqGpCI— Wall Street Journal (@WSJ) June 6, 2014


9.19 uur:
De Wereldbank waarschuwt dat de Chinese groei de komende jaren zal vertragen. Het land voert economische hervormingen door, maar die worden bemoeilijkt door de zware schuldenlast van lokale overheden en door de zeepbellen die worden geblazen in de vastgoedsector, luidt het.

De Wereldbank handhaaft niettemin zijn groeiprognose voor dit en volgend jaar op respectievelijk 7,6 en 7,5 procent. Vorig jaar was er 7,7 procent groei. Voor 2016 verlaagt de Wereldbank zijn verwachting licht van 7,5 naar 7,4 procent.

World Bank - China able to meet 2014 GDP growth target of about 7.5%— Steve Collins (@TradeDesk_Steve) June 6, 2014


9.07 uur:
De Bel20 wint 0,3 procent. UCB (57,53 euro, -0,4%) beperkt voorlopig het verlies nadat het van de kooplijst van ING is gevallen. Bovenaan en onderaan de Brusselse beurs (brede markt) staan volgende aandelen:


9.01 uur: Openingsbel op de Europese beurzen: een licht hogere start.


8.57 uur. ING verhoogt zijn koersdoel voor UCB van 55 tot 65 euro, maar verlaagt het advies van 'kopen' naar 'houden'. Analist Matthias Maenhaut ziet op korte termijn weinig stijgingspotentieel voor het aandeel en het sterke groeiprofiel van het farmabedrijf zit volgens hem al in de koers.

8.51 uur: De Duitse centrale bank verwacht dit jaar meer groei in de locomotief van Europa. Afwachten of ook de Nationale Bank optimistischer is geworden over België - vooruitzichten om 16 uur.

#Germany Bundesbank: Sees 2014 GDP Growth Of 1.9% (Prev 1.7%), 2015 F’cast At 2%; Sees 2014 Inflation At 1.1% (Prev 1.3%), 2015 F’cast 1.5%— Yannis Koutsomitis (@YanniKouts) June 6, 2014


8.47 uur:
Volgens het persagentschap Reuters hebben de Amerikaanse autoriteiten zelfs al met een boete van 16 miljard dollar gezwaaid tegen BNP Paribas. Een tactische move in reactie op de 1 miljard dollar schikking die de Franse bank voorstelde. Daarmee zou BNP het record van JPMorgan breken, 13 miljard dollar. Het jongste cijfer dat circuleert is 10 miljard dollar.

8.36 uur: Nog op de agenda vandaag:

  • De nieuwe vooruitzichten voor de Belgische economie van de Nationale Bank. Duitsland publiceert cijfers over de industriële productie en de handelsbalans over de maand april.
  • Op bedrijfsvlak is het nagenoeg windstil. Meldenswaardig is wel dat Apple, na de slotbel op Wall Street, zijn aandeel opsplitst in 7.

8.21 uur: Vandaag is het evenement van de dag dus het officiële rapport over de Amerikaanse werkgelegenheid en werkloosheid over de maand mei. Woensdag ontgoochelden de cijfers van loonstrookjesverwerker ADP nog, maar die cijfers bleken in het verleden niet altijd een betrouwbare graadmeter te zijn voor de officiële cijfers van het ministerie van Arbeid.

Economen verwachten dat er, exclusief de landbouwsector, 218.000 jobs bijkwamen in mei. Daarmee zou de werkgelegenheid terug op het niveau van voor de crisis komen en bevestigen dat de Amerikaanse economie in het begin van het jaar enkel vertraagde omwille van de zware winter.

In april toonde de werkgelegenheid al een herstel van de winterprik met een aanwas van 288.000 jobs. Als de economen vandaag gelijk krijgen, is het de vierde maand op rij dat er meer dan 200.000 banen bijkwamen. In dat geval spreekt Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ-econoom Chris Rupkey niet langer meer van een herstel van de economie, maar van ‘regelrechte groei’. Tijdens de crisis gingen 8,7 miljoen jobs verloren. Deze maand zou die schade eindelijk zijn goedgemaakt.

De werkloosheidsgraad zou deze maand wel stijgen van 6,3 tot 6,4 procent, en wel omdat almaar meer wensen zich dankzij het economisch herstel weer op de arbeidsmarkt wagen en solliciteren. Op die manier komen ze weer in de statistieken.

Middle class jobs are disappearing, and women are handling it better than men — @voxdotcom — http://t.co/htmDBZPo3p pic.twitter.com/QwiMCCGsOa— Robert Went (@went1955) June 6, 2014


8.04 uur
: Goeiemorgen beste lezers. Na het vuurwerk van de ECB gisteren, kunnen de beleggers weer wat ademhalen. Al wordt er wel reikhalzend uitgekeken naar het officiële banenrapport in de VS, dat om 14.30 uur wordt gepubliceerd.

ECB-voorzitter Mario Draghi kwam gisteren met een verrassend fors pakket maatregelen voor de dag. Bovenop de verwachte negatieve depositorente bestond dat vooral uit maatregelen die de kredietverlening aan bedrijven moeten aanzwengen. Dat is vooral broodnodig in Zuid-Europa, waar kmo's het bijzonder moeilijk hebben om zich goedkoop te financieren.

Die ingrepen gaven de beurzen in Europa en, met enige vertraging, de VS een vertrouwensboost. Het wordt nu afwachten of ze de verhoopte toename van de inflatie in de eurozone opleveren. En of het geld dat de ECB de banken ter beschikking stelt, ook effectief zijn weg vindt naar de 'reële economie', de bedrijven dus.

 

Leg me dan eens uit waarom we op 16 miljard moeten titelen. Akkoord dat we het melden – had ik gedaan -

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud