De jojo genaamd Cardio3

De Europese Centrale Bank 'benadrukt sterk' dat het beleid nog soepel blijft. Twee woordjes waarmee voorzitter Mario Draghi de euro voetje lichtte.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen: aarzel niet, we houden er in de mate van het mogelijke rekening mee.

18.00 uur: Morgen zijn we uiteraard terug met een verse liveblog. En kijken we uit naar de zonder twijfel weer overspannen marktenreactie op het Amerikaanse jobrapport. Een rapport dat ongetwijfeld ook Janet Yellen in de gaten zal houden. De nieuwe voorzitter van de Federal Reserve prijkt op de cover van Time als de 'sixteen trillion dollar woman'. Kwestie van de druk nog wat op te drijven. Tot morgen!

17.55 uur: We ronden hier af. De Bel20 sloot uiteindelijk met licht verlies. Cardio3 tikte na een wilde 22 procent hoger af, tegenover een winst van 25 procent voor de schorsing van het aandeel. 

17.51 uur: Collega Koen Lambrecht pende een Bear & Bull over Euronav. Dat - misschien niet geheel verrassend als olietankerrederij - stilaan de kampioen van de verwatering is. 

17.35 uur: En nog nieuws uit Portugal: de Chinese investeringsmaatschappij Fosun legt 1 miljard euro op tafel voor 80 procent van de verzekeringstak van de staatsbank Caixa Geral de Depositos. De deal past in het privatiseringsprogramma van de Portugese overheid.

Fosun is onder meer al bekend als potentiële mede-investeerder voor BHF, wat RHJI graag wil binnenhalen, als koper van het gebouw One Chase Manhattan Plaza in New York en als mede-overnemer van Club Med (een koopproces dat weliswaar opgeschort is).

17.20 uur: Na Ierland eerder deze week haalt ook Portugal relatief vlot 3,25 miljard euro op. Ook hier was de vraag met 11 miljard euro groot. Lissabon moest maar een relatief bescheiden rendement van 4,02 procent op vijf jaar bieden om beleggers over de streep te krijgen.

.@fastFT: Portugal sells €3.25bn of bonds http://t.co/aQ3zLypAY2— Financial Times (@FinancialTimes) 9 januari 2014

 

17.07 uur: Bij Cardio3 is de winst intussen gehalveerd van 46 naar 25 procent. Dat betekent dat het aandeel na bevestiging van het FDA-nieuws op het koerspeil staat van vlak voor de schorsing, toen er ook 25 procent winst op de bordjes stond. De daggrafiek is alleszins de betere jojo:

16.55 uur: American Airlines Group, de combinatie van American Airlines en US Airways, publiceerde voor het eerst gezamenlijke vervoerscijfers: de groep vervoerde in december 16,3 miljoen passagiers, namelijk American 9,1 miljoen en US Airways 7,2 miljoen. De som ligt 4,2 procent hoger dan de samengevoegde cijfers van beide maatschappijen van een jaar eerder.

Het had veel voeten in de aarde, maar op 9 december 2013 was alles rond voor de fusie van de twee maatschappijen, die samen 's werelds nummer 1 gaan vormen. Voorlopig blijven beide maatschappijen naast mekaar bestaan, maar uiteindelijk moet (het winstgevende) US Airways opgaan in het grotere (verlieslatende) American Airlines.

16.35 uur: Atlas Copco meldt dat het de overname heeft afgerond van het Britse Edwards, een overname die in de zomer van vorig jaar werd aangekondigd. Edwards verdwijnt van de koerstabellen van Nasdaq. Atlas Copco heeft de aandeelhouders van Edwards 9,25 dollar per aandeel betaald, en zodra de rekeningen van Edwards over 2013 helemaal afgewerkt zijn, naar verwachting tegen het einde van dit kwartaal, komt daar nog eens 1,25 dollar bij.

De overname van Edwards is de grootste die Atlas Copco tot nu toe deed onder het leiderschap van CEO Ronnie Leten.

16.22 euro: De handel in Cardio3 is hervat, met prompt resultaat: het aandeel spurt 40 procent hoger (voor de schorsing was er 25 procent winst).

16.03 uur: Een beetje humor is op de persconferenties van Draghi nooit ver weg. Zo legt de Italiaan een Duitse toehoorder uit dat het Engelse woord  'perverse' (ruwweg te vertalen als 'onbedoeld') niet hetzelfde is als het Duitse 'pervers' (idem als het Nederlandse woord).

Good to get some English language lessons from Mario Draghi for Germans: perverse is not the same as the German "pervers".— Carsten Brzeski (@carstenbrzeski) 9 januari 2014

 

15.59 uur: Niet zeker dat beleggers die de jongste in pakweg Italiaans of Iers papier belegden deze visie van Draghi delen:

Draghi says "Government bonds in the Basle framework are riskless." Repetition doesn't make it true.— Karl Whelan (@WhelanKarl) 9 januari 2014

 

15.47 uur: De handel in Cardio3 Bioscience wordt om 16 uur hervat. De reden voor de schorsing is bekend. Het bedrijf heeft van de Food and Drug Administration goedkeuring gekregen om de laatste studie te starten om de doeltreffendheid van C-Cure te bewijzen. 'Een kritische stap voorwaarts', klinkt het. Een kapitaalverhoging van zowat 20 miljoen euro lijkt in de maak.

15.44 uur: Er is een nieuwe shorter in EVS opgedoken. Na Pictet anticipeert ook Numeric Investors op een koersdaling bij de Luikse technologieparel. De shortpositie bedraagt 0,53 procent. EVS noteert in Brussel nagenoeg onveranderd op 46,73 euro. Het aandeel is dé grote favoriet van de analisten voor 2014. 

15.42 uur: Wall Street start met bescheiden winst. Een uitschieter is Ford. De autoconstructeur verhoogt zijn kwartaaldividend met een kwart, van 10 naar 12,5 cent, en vertaalt dat in 2,7 procent naar 15,96 dollar.

15.35 uur: De impact van de twee woordjes van Mario Draghi (post van 15u20). De euro dook prompt van 1,363 naar 1,355 dollar.

15.25 uur: Niet alle journalisten in de zaal bij Mario Draghi zijn blijkbaar experts in centraal bankieren en monetair beleid. Dat leidde tot volgende bizarre vraag, en de al even opvallende reactie van Draghi:

"Can the @ecb ever run out of money" Draghi: [laughs] "technically, no" [laughs some more]— Lorcan Roche Kelly (@LorcanRK) January 9, 2014

 

15.20 uur: Het zit 'm bij centrale bankiers echt wel in de kleine details op het vlak van retoriek. Op het eerste zicht lijkt het weinig indrukwekkend dat Draghi 'sterk benadrukt' dat het soepele beleid nog lange tijd zal behouden blijven. Maar: tot vorige maand wilde Draghi dat enkel 'bevestigen'.

Dit is de inleidende boodschap nu:

En dit was de inleidende boodschap in december:

Tijdens de persconferentie bevestigde Draghi zijn onderliggende doelstelling. Hij wil komaf maken met de periode van inflatie die ruim onder de ECB-doelstelling blijft steken. Al dreigt er volgens de ECB-voorzitter geen deflatie-scenario zoals Japan dat kende in de jaren 1990:

 

Draghi "We don't see deflation like Japan in the 1990s"— Lorcan Roche Kelly (@LorcanRK) January 9, 2014

 

14.52 uur:  'The uninvestable has become investable', zo reageerde een analist in Londen op het nieuws dat er aardig wat interesse is voor de vijfjaarse obligaties die de Spaanse bank Bankia in de markt zet. Het is de eerste uitgifte van die bank sinds ze aan de oorsprong stond van de bankencrisis in Spanje. Het waren de grote vastgoedgerelateerde verliezen van Bankia die ertoe leidden dat de Spaanse overheid bij Europa moest aankloppen voor een reddingspakket van uiteindelijk 41,3 miljard euro.

Er is volgens Reuters genoeg vraag om voor 1 miljard aan obligaties met een rente van 3,60 procent te plaatsen; er kwamen 250 orders binnen voor samen drie keer zoveel.

14.39 uur: En de uitspraken van Draghi missen blijkbaar ook hun effect niet. De euro zakt weer onder de kaap van 1,36 dollar:

 

Mario Draghi heeft EUR/USD alweer onder 1,36 gekletst #ECB— Arend Jan Kamp (@ArendJanKamp) January 9, 2014

 

14.36 uur: ECB-voorzitter Mario Draghi heeft zijn duivenpak aangetrokken voor de persconferentie naar aanleiding van de rentebeslissing. Een bloemlezing uit zijn uitspraken tot dusver leest als een langgerekte poging om de markten weer een nieuwe vertrouwensinjectie te geven:

 

#DRAGHI SEES RATES AT PRESENT OR LOWER LEVEL FOR EXTENDED PERIOD— Michael Hewson (@mhewson_CMC) January 9, 2014

 

 

*DRAGHI SAYS ECB READY TO CONSIDER ALL AVAILABLE INSTRUMENTS— lemasabachthani (@lemasabachthani) January 9, 2014

 

 

*DRAGHI SAYS ECB DETERMINED TO MAINTAIN DEGREE OF ACCOMMODATION— lemasabachthani (@lemasabachthani) January 9, 2014

 

14.31 uur: Het is nu helemaal officieel: de regering heeft beslist dat Dominique Leroy de nieuwe CEO wordt van Belgacom.

Ik feliciteer Mevrouw Leroy van harte en wens haar veel succes ! #Belgacom— Elio Di Rupo (@eliodirupo) 9 januari 2014

 

14.23 uur: Roularta meldt dat het een akkoord heeft met het Engelse UBM voor de overname van alle aandelen van NV ActuaMedica. Tot nu participeert Roularta voor 50 procent in die uitgever van medische publicaties zoals onder meer De Artsenkrant en De Apotheker.

Een van de titels, De Tandartsenkrant/Le Journal du Dentiste, staat echter in de etalage; volgens Roularta meldden zich al verschillende kandidaat-kopers.

14.16 uur: Als Ikea in Griekenland ergens een winkel zou openen, komen er wellicht ook duizenden sollicitanten op af. De werkloosheidsgraad is er in oktober opnieuw licht gestegen, tot liefst 27,8 procent. Ongeveer 1,39 miljoen Grieken zaten in oktober zonder werk. En als dat nog niet hallucinant genoeg is: bij de 15- tot 24-jarigen loopt de werkloosheidsgraad op tot 58 procent.

De nationale statistici maakten ook bekend dat de industriële productie in november nog eens met 6,1 procent is gedaald, na een daling met 4,7 procent in de maand tevoren. Na zes jaar van dalingen is de totale productie in het land nu ongeveer 30 procent kleiner dan voor de crisis.

14.05 uur: Umicore en Sovay hebben binnen de Bel20 het meest hun start gemist, met een verlies van bijna 7 procent. Deze week kwamen onder meer JPMorgan en Bank of America Merrill Lynch met een somber rapport over de chemiesector. De slechtst presterende aandelen sinds begin dit jaar:

14.00 uur: De ECB respecteert de traditie:

ECB at least sticks to one tradition: don't change rates in January. Since 1999, only the January 2009 meeting delivered a rate change.— Carsten Brzeski (@carstenbrzeski) 9 januari 2014

 

13.47 uur: Ook de mededeling van de ECB is kort. Straks meer uitleg op de persconferentie van voorzitter Mario Draghi om half drie. 

13.45 uur: De rentebeslissing van de Europese Centrale Bank, samengevat in drie woorden:

ECB holds rates— Chris Adams (@chrisadamsmkts) 9 januari 2014

 

13.43 uur: De maandenlange saga rond de Duitse farmagroothandelaar Celesio is voorbij. Het Amerikaanse McKesson verbeterde zijn bod tot 23,5 euro en het weerbarstige hefboomfonds Elliott Capital stemt in. Celesio is de grootaandeelhouder van het Belgische PCB, één van de meest vergeten aandelen op de Brusselse beurs. 

Elliott to Accept Increased Tender Offer for Celesio http://t.co/sGl6DBACU1— DealBook (@dealbook) 9 januari 2014

 

13.33 uur: De industriële productie in Duitsland is met 1,9 procent gestegen in november en maakte daarmee de daling met 1,2 procent van oktober ruimschoots goed. 'Dat sluit goed aan bij onze voorspelling dat de Duitse economie het vierde kwartaal met 0,4 procent is gegroeid', zegt econoom Evelyn Herrmann van BNP Paribas.

13.25 uur: Wie beweerde dat de Spanjaarden niet willen werken?? De nieuwe Ikea in Valencia (die in de zomer opengaat) zoekt 400 medewerkers. Maar liefst 100.000 mensen hebben gesolliciteerd tussen 2 december en 5 januari. Tijdens de eerste 48 uur hadden al 20.000 mensen hun cv ingestuurd … Behalve de 400 jobs bij Ikea zelf zou de winkel overigens werk genereren voor nog eens ongeveer 80 mensen in onderaanneming, voor bewaking, schoonmaak en dergelijke.

Pro memorie: volgens de jongste cijfers nam het aantal werklozen in 2013 af tot het nog altijd stevige cijfer van 4.701.338.

13.20 uur: De Britse centrale bank brengt deze maand opnieuw geen wijzigingen aan in het monetaire beleid. Het belangrijkste rentetarief blijft onveranderd op het historisch lage niveau van 0,5 procent, zoals economen al hadden verwacht. De BoE gaf enkele maanden geleden aan dat de rente op het huidige peil blijft zolang de werkloosheid in Groot-Brittannië hoger is dan 7 procent van de beroepsbevolking en de inflatie niet al te sterk dreigt op te lopen. De centrale bank voorspelde in november dat de grens van 7 procent in het derde kwartaal van 2015 wordt bereikt.

De BoE hield donderdag ook zoals verwacht het stimuleringsprogramma voor de Britse economie ongewijzigd. De bank heeft 375 miljard pond (454 miljard euro) aan extra liquiditeit in de markt gepompt door schuldpapier op te kopen.

12.02 uur: Rolls-Royce en Wartsila praten niet langer over een overname. Eerder had de Britse groep aangekondigde dat het in gesprek was om zijn Finse concurrent in scheepsmotoren over te nemen. Maar die gesprekken werden nu gestopt zonder resultaat, kondigen de twee aan. Een overname van Wartsila zou de divisie scheepsmotoren van Rolls-Royce aanzienlijk versterkt hebben, voor die activiteit stuurde RR nog een winstwaarschuwing uit in november. RR is de op één na grootste bouwer van vliegtuigmotoren, maar speelt ook een leidende rol in de maritieme sector. Niettemin wint Wartsila in Helsinki 7,3 procent in Helsinki, Rolls-Royce Holdings verliest 0,6 procent in Londen.

11.23 uur: Spanje heeft spelenderwijze voor 5,29 miljard euro opgehaald en doet daarmee beter dan de '4 à 5 miljard' waar het op gemikt had. Financiën verkocht voor 3,53 miljard obligaties tegen 2,382 procent met een looptijd van 5 jaar. De vraag lag 1,8 keer hoger dan het aanbod. Het haalde ook voor 1,76 miljard op tegen 4,192 procent met een looptijd tot 31 december 2028.

11.08 uur: Het economisch sentiment in de eurozone is in december verbeterd: het steeg van 98,4 in november tot 100,0 in december. Dat is hoger dan economen hadden verwacht en bovendien het hoogste niveau sinds juli 2011. De stijging is aan alle componenten te danken: zowel het vertrouwen van consumenten, industrie, diensten, kleinhandel en bouw verbeterde. Onder meer in Italië, Spanje en Portugal was er een opvallende stijging.

Volgens ING-econoom Martin van Vliet wijst een en ander in de richting van een economische groei van rond de 0,3 procent (kwartaal op kwartaal) in het vierde kwartaal. De Europese economie zou dus in de laatste drie maanden van 2013 wat aan snelheid hebben gewonnen.

December 2013 EZ economic sentiment 100.0 vs 99.1 exp bit.ly/1hyoDi1...— ForexLive (@ForexLive) 9 Jan 14

11.06 uur: Nadat gisteren het luxevehikel van Volkswagen, Bentley, met hoeracijfers kwam, pakt rivaal Rolls-Royce (BMW) uit met een nieuw record. Voor het vierde jaar op rij verkocht het icoon meer auto's. Met 3.630 stuks is RR wel drie keer kleiner dan Bentley. RR wil net als Bentley graag een SUV op de markt brengen maar heeft zijn aandeelhouder BMW daar nog niet van overtuigd. Bentley verkoopt zijn SUV vanaf 2016

11.01 uur: Een onverwachte winstwaarschuwing stuurt Morrison Supermarkets fors lager. Gisteren waarschuwde ook rivaal Sainsbury voor zwakke verkopen:

Morrison's down 5.5% on surprise profit warning http://t.co/JRaKVIQmsa— MarketWatch (@MarketWatch) January 9, 2014

 

10.55 uur: De Bel20 is intussen, op Zurich na, de enige index in West-Europa die nog in het rood noteert. Zwaargewichten als UCB (-0,9%) en Solvay (-0,8%) trekken de beurs lager.

10.53 uur: Wie had dat ooit gedacht: de rente op Ierse vijfjaarsobligaties is onder die van Brits papier gedoken

Ireland 5yr bond yield at 1.837% is lower than the UKs 5yr bond yield! (only by 0.01%, but still)— Lorcan Roche Kelly (@LorcanRK) January 9, 2014

 

10.30 uur: Solvay wuift in een persbericht de ongerustheid weg over de verkoop van zijn belang van 70,59 procent in Solvay Indupa aan Braskem, die mogelijk is ontstaan na enkele mediaberichten. De aandelen van Solvay Indupa noteren op de beurs van Buenos Aires en onder de Argentijnse wetgeving is Braskem verplicht een bod uit te brengen op alle uitstaande aandelen. 'Het succes van dit openbaar bod is geen voorwaarde om Solvay Indupa aan Braskem te verkopen', benadrukt Solvay.

Braskem zou 1,35 dollar per aandeel Solvay Indupa willen bieden, wat volgens de Argentijnse marktautoriteit CNV te laag was. Braskem overlegt nu met CNV 'om deze beslissing te begrijpen en om een nieuwe prijs te bepalen'. Intussen is het dossier van de verkoop al voorgelegd aan de concurrentie-autoriteiten in Brazilië en Argentinië. Braskem is een toonaangevend chemisch bedrijf in Brazilië. 

10.18 uur: Mooie grafiek die duidelijk maakt hoe sterk de schuldgraad van 30 ontwikkelde landen tegen 2015 zal zijn aangegroeid.

RT MWellerFX: Great chart from Reuters showing Debt to GDP for 30 developed countries - twitpic.com/drlx3u... $$— CMEGroupVerified account (@CMEGroup) 9 Jan 14

10.04 uur: Retailer Marks & Spencer (454 pence, +2,0%) stelde teleur met zijn kledingverkopen, toch gaat het aandeel hoger. Non-foodverkopen tijdens de 13 weken voor 28 december daalden met 2,1 procent, slechter dan verwacht. De omzet voor voeding steeg met een magere 1,6 procent, ook onder de 2 procent waarop analisten hadden gerekend.

09.54 uur: Bij ons dook de inflatie onder 1 procent in Nederland liep ze in december op tot 1,7 procent. De gemiddelde inflatie over heel 2013 bedroeg bij onze noorderburen 2,5 procent. Volgens de Europese rekenmethode bedroeg de inflatie 1,4 procent, zo schrijft ANP, dat is ruim meer dan het gemiddelde van de eurozone 0,8 procent.

9.41 uur: Het aandeel van de Franse reclame- en communicatiegroep Havas verliest in Parijs meer dan twee procent nadat gisteravond onverwachts het ontslag van topman David Jones was aangekondigd.

 De Brit Jones is al sinds 1998 aan de slag bij Havas en leidde het bedrijf sinds 2011. Yannick Bolloré (33), de zoon van hoofdaandeelhouder  Vincent Bolloré, neemt zijn taken over. Jones  wordt CEO van een nieuw internetbedrijf dat hij volgende maand zal voorstellen. Bolloré bezit ruim 35% van Havas.

 

9.35 uur: De handel in Cardio3 is opgeschort in afwachting van een persbericht. Het aandeel noteerde op het moment van de beslissing op 25 procent winst.

09.34uur: Bij een explosie in een chemische fabriek van Mitsubishi Materials zijn 5 mensen omgekomen en raakte een dozijn medewerkers gewond. De ontploffing vond plaats in Yokkaichi tijdens onderhoudswerken. Mitsubishi Materials stelt wereldwijd 22.000 mensen te werk, vooral in de VS, Brazilië, Duitsland en India, naast Japan natuurlijk. De beurs van Tokyo was dicht toen de explosie plaatsvond, toen was het aandeel gedaald met 1,5 procent tot 376 yen.

9.25 uur: Cardio3 stijgt intussen al 25 procent. Dat betekent een koerswinst van 62 procent op amper 4 dagen. De beurswaarde stijgt tot 259 miljoen euro.

9.06 uur: Cardio3 zet zijn opmars voort: +12 procent tot 36,63 euro. De vierde forse dagwinst op rij. Het aandeel ging de voorbije zomer naar de beurs tegen 16,65 euro per aandeel.

Gisteren schreven we al het volgende over Cardio3:

Voor u binnenkort al te enthousiast wordt als u op allerhande beleggersfora berichten ziet opduiken dat Edison Research een 'indicative value' van 77 euro plakt op het aandeel Cardio3, zetten we daar meteen een kanttekening bij. Edison Research doet namelijk analyses van vooral kleine aandelen en wordt daarvoor betaald door het bedrijf zelf.

'Je moet dat niet te serieus nemen', zegt iemand in de marktenzaal. 'Bedrijven die weinig zichtbaar zijn bij beleggers en weinig coverage hebben bij beurshuizen, gebruiken dergelijke onderzoeken als public relations. Dus je let er beter mee op.' Maar het rapport blijkt toch effect te hebben in de markt. 'Waarschijnlijk. Edison Research heeft zijn eigen distributiekanalen. En een aandeel als Cardio3 maakt wel vaker bokkensprongen.'

De reactie van de CFO zelf luidde als volgt:  'We betalen voor de visibiliteit. Maar we laten ze wel hun eigen werk doen. Daar komen we niet in tussen.' Voor Cardio3 is de timing ervan alleszins ideaal met de JPMorgan Healthcare conference volgende week. Dat is het grootste evenement in de sector waar investeerders, analisten en CEO's elkaar ontmoeten. 

9.02 uur: De Bel20 opent 0,1 procent lager. De grootste koersschommelingen:

08.44 uur: De Chinese beurs gaat lager, de Shanghai Composite verliest 0,8 procent. Eerder verloor de Nikkei in Tokyo 1,5 procent tot 15.880 punten.

Shanghai Composite Index closes down 0.82% at 2027.62 http://t.co/lHMgrMfDsF— ForexLive (@ForexLive) January 9, 2014

 

08.39 uur: Dominique Leroy is niet de eerste vrouw aan de top van een Bel20'er merkt collega Stefaan Michielsen op

Leroy niet eerst vrouw aan hoofd Bel20-bedrijf. Christine Morin-Postel (Generale Maatschappij) ging haar in 1998 vooraf. In @tijd— stefaan michielsen (@stefamichielsen) January 9, 2014

 

08.30 uur: De schuld van de Australische luchtvaartmaatschappij Qantas is door kredietbeoordelaar Moody's afgewaardeerd tot de zogenoemde junkstatus. De afwaardering is het gevolg van toenemende concurrentie van branchegenoot Virgin Australia en de verwachting van een flink verlies in de eerste helft van dit jaar, zo meldde Moody's donderdag.  Begin december voorspelde topman Alan Joyce van Qantas een verlies in de eerste 6 maanden van dit jaar van zo'n 300 miljoen Australische dollar, een kleine 200 miljoen euro. Het bedrijf schrapte 1000 banen. Sinds die winstwaarschuwing gingen de kosten voor het verzekeren van de schuld van de onderneming al flink omhoog. Qantas won vanmorgen 1,82 procent tot 1,12 Australische dollar in Sydney, voor de publicatie van Moody's. Sinds september verloor het aandeel een derde van zijn waarde.

 

8.22 uur: ING heeft een akkoord met de Nederlandse vakbonden voor de transfer van de pensioenplannen met vaste uitkering (defined benefit) naar ING Pension Fund. Die transfer zal netto voor 1,2 miljard op de resultaten wegen (412 miljoen via storting aan ING Pension Fund, 800 miljoen via afboeking van de pensioenplannen).

Het grote voordeel is wel dat schommelingen in de boekwaarde van het pensioenfonds de resultaten van ING Bank en ING Insurance niet meer alle richtingen meer zullen doen uitzwiepen. De afsplitsing van het pensioenfonds met vaste uitkering, dat overigens in juli 2012 gesloten werd voor nieuwe leden, is dan ook een essentieel onderdeel voor de geplande beursgang van ING Insurance.

8.12 uur: En nog even stilstaan bij het rapport van ING over Deceuninck. Het beurshuis verhoogt koersdoel van 1,35 tot 1,85 euro en holt daarmee de recente koersstijging (+29% op 3 maanden) achterna. Het advies blijft hold. 

Analist Filip De Pauwe verhoogt zijn prognose voor de rebitda in 2013 met 10 procent tot 46 miljoen euro. 'Daarmee zitten we 10 procent boven de analistenconsensus', schrijft hij. Ook voor 2015-2016 trekt hij zijn prognoses met 7-8 procent op. 

De Pauw verwacht dat rebitda-marge tegen 2015 opnieuw 10 procent zou kunnen bereiken. Dat is evenwel nog steeds onder de managementdoelstelling van 12 procent. 'This leaves room for upside, but we add that a 12% margin is necessary to get ROCE above WACC', aldus De Pauw.

De analist ziet niet meteen reden om een terugval van de volumes in de sector te vrezen. Maar van een structurele verbetering is evenmin sprake. Een van de elementen waar hij zich toch zorgen over maakt, is de consolidatie in de pvc-sector met de nakende joint venture van de pvc-business van Solvay en INEOS. PVC is de belangrijkste grondstof voor Deceuninck. 

De schuldpositie is onder controle bij het bedrijf, wat enkele jaren geleden wel wat anders was en toen uitmondde in een bankendeal en kapitaalverhoging. De Pauw verwacht ondanks de eerder gezonde balans nog niet meteen een dividenduitkering:

8.09 uur: ING bracht deze ochtend een rapport uit over de Nederlandse halfgeleiderindustrie. 

ING strooit met koopadviezen: #ASMI (TP €31), #ASML (TP €95) en #BESemiconductor (€14). Advies #Econocom wordt verlaagd naar ”houden”.— Tom Simonts (@TSimonts) 8 Jan 14

 

8.00 uur: De farmabedrijven Novartis en Merck zijn volgens het persagentschap Bloomberg aan het onderhandelen om activiteiten te ruilen. Novartis zou zijn afdelingen vaccins en dierengeneesmiddelen willen ruilen voor de OTC-activiteiten van Merck. Beide pakketten zouden dit jaar een ebitda draaien tussen 500 en 600 miljoen dollar.

In november werd al duidelijk dat Novartis zijn activiteitenportefeuille tegen het licht ging houden. Een van de mogelijkheden die analisten toen opperden was dat de OTC-tak de deur zou uitgaan. Dat zou eventueel ook Marc Coucke, topman van Omega Pharma, kunnen verleid hebben. Maar Novartis zou dus blijkbaar andere plannen hebben, al merkt Bloomberg op dat de gesprekken met Merck nog alle kanten op kunnen. 

7.52 uur: De Aziatische beurzen staan op verlies. De Nikkei-index in Tokio verliest zelfs anderhalf procent. In China gaan de indexen achteruit als gevolg van de inflatiecijfers (zie 7.28 uur).

7.41 uur: ING haalt Econocom van de kooplijst. Het advies zakt van Buy naar Hold. Gisteren verdween het aandeel al van de van de favorietenlijst van ING. Het aandeel zakte woensdag al meer dan 4 procent. 'Pressing the pause button', titelt analist Matthias Maenhaut zijn rapport. Hij verwacht een 'stock overhang' in juni als gevolg van de conversie van een in 2011 uitgegeven converteerbare obligatie. 

7.30 uur: De Chinese miljonair Chen Guangbiao laat zijn plan om de New York Times te kopen, vallen. Hij wou zijn persoonlijke ideeën van 'vrede op aarde, bescherming van het milieu en filantropie' promoten via een van de invloedrijkste publicaties ter wereld.

Door zijn plannen in de media uit de doeken te doen, heeft hij zijn kansen verkeken. Al is het weinig waarschijnlijk dat hij uberhaupt de aandeelhouders zou hebben kunnen overtuigen. Maar de man, die een fortuin maakte in de recyclage- en afbraakbusiness, zou zijn zinnen nu gezet hebben op de Wall Street Journal. To be continued.

Om u een idee te geven wat voor man die Guangbiao is, hier is zijn visitekaartje dat meerdere Amerikaanse journalisten de voorbije weken in handen kregen. 

7.28 uur: Inflatiecijfers in China bevestigen wat uit eerdere macro-economische cijfers al duidelijk was geworden, namelijk dat de vaart van de Chinese economie vermindert. De Chinese producentenprijzen - de inflatie aan de fabriekspoort - zakte 1,4 procent tegenover 12 maanden geleden. Het was de de 22e daling op rij. De consumenteninflatie bedroeg 2,5 procent in november, onder de economenconsensus.

7.25 uur: De Europese Centrale Bank (ECB) houdt vandaag haar maandelijkse vergadering over het monetair beleid. Economen verwachten dat de ECB om 13.45 uur de basisrente stabiel houdt op 0,25 procent en geen extra stimuleringsmaatregelen aankondigt. Ze verwijzen naar het economisch herstel en de lichte versnelling van de inflatie sinds de renteverlaging van begin november.

Voorzitter Mario Draghi gaf in Duitse media bovendien aan dat er niet onmiddellijk reden tot actie is. Vandaag zal de ECB haar beleid dus niet aanpassen. Maar de wil om deflatie te bestrijden, blijft niettemin bestaan. Draghi signaleerde eerder al dat hij klaar staat om in te grijpen als de inflatie verder daalt.

In de huidige conjunctuur zou het wel eens een duurder wordende euro kunnen zijn die Draghi zal aanporren. De rente verlagen tot onder nul kan een eerste tegenzet zijn, stelt ING in zijn preview. Een andere optie om de economie meer zuurstof te geven, is wellicht de banken een derde langlopende lening verstrekken. Obligaties aankopen, zoals de Fed doet, is onwaarschijnlijk.

Verse info over de economische toestand van de eurozone krijgen beleggers via de industriële productie in Duitsland en het ondernemers- en consumentenvertrouwen in de eurozone.

In de VS trapt aluminiumreus Alcoa het resultatenseizoen in de VS op gang.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud