De nieuwe concurrent voor AB InBev: wiet

De Europese beurzen gingen lager. Rémy Cointreau krijgt een stevige klap na een winstwaarschuwing, AB InBev krijgt een tikje van SocGen.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen: aarzel niet, we houden er in de mate van het mogelijke rekening mee.

18.00 uur: We ronden hier onze liveblog af met een Bel20 die onder druk van AB InBev licht lager afsloot. Morgen is het uitkijken naar de beleggersdag van Solvay in Londen en de beleggersreactie op Colruyt, dat een verrassend sterk halfjaar neerzette. Tot dan!

17.40 uur: De weerom aantrekkende huizenmarkten (zie post van 16u27) zijn ook goed nieuws voor de juweliersketens à la Tiffany & Co. Hoe dat komt, leest u in het Wall Street-overzicht.

 

17.28 uur: Resilux is na de positieve trading update van vorige week helemaal ontketend en zet een nieuw hoogtepunt neer in dertien jaar: 

16.27 uur: De Amerikaanse vastgoedmarkt blijft op koers, leert de jongste update van de huizenbarometer van economen Karl Case & Robert Shiller. Jaar op jaar stegen de prijzen in de twintig grootste steden 13,3 procent, de sterkste prestatie sinds februari 2006. De woestijnsteden in het zuidwesten - de brandhaarden van de vastgoedcrisis - lijken alle zorgen vergeten te zijn. In Las Vegas stijgen de prijzen jaar op jaar 29 procent.

15.52 uur: Opmerkelijk rapportje van de analisten van Societe Generale over 's werelds grootste brouwer AB InBev. Niet alleen verlagen ze hun advies van 'bijhouden' tot 'verkopen', met een koersdoel van 69 euro (huidige koers: 75,52 euro), ze zien ook een opmerkelijke concurrent opduiken voor de Buds en Bud Lights van deze wereld:

Let wel, dat is niet de kernboodschap van de analisten. Zij motiveren hun verkoopadvies vooral met de boodschap dat ze vrezen dat AB InBev zijn marges niet blijven zal kunnen opkrikken in de VS. Vanaf het tweede kwartaal van volgend jaar verwachten ze weer een dalende trend. Dat is een gevolg van de algemene krimp van de Amerikaanse pilsmarkt, waarin AB InBev met zijn strategie van prijsverhogingen om marges te verbeteren, erg kwetsbaar is.

15.39 uur: Wall Street start met kleine winst. Jos. A. Bank (zie ook 14u15) schiet 11,5 procent hoger naar 56,50 dollar. En noteert dus meteen boven de biedprijs van Men's Wearhouse.

15.27 uur: De Italiaanse bank Monte de Paschi di Siena krijgt een verse kapitaalinjectie. Broodnodige, want achter de statige palazzo in Siena schuilt een toxische erfenis en één van de meest notoire Europese bankenzombies.

15.06 uur: Volgens analist Wouter Vanderhaeghen van KBC Securities is de ‘pandoering’ die CMB vandaag krijgt, niet direct te wijten aan de vrachttarieven. ‘In augustus en september zagen we een enorme hausse van de vrachttarieven voor Capesize schepen, tot meer dan 40.000 dollar per dag. Die hausse was gedreven door groot enthousiasme.’ In de loop van de maand oktober vielen de vrachttarieven voor grote drogebulkschepen weer terug tot rond de 20.000 dollar per dag.

‘Dat verklaart dus niet de huidige daling van CMB. De voorbije week zijn de Capesize tarieven trouwens weer 5 à 6 procent gestegen tot rond de 21.000 dollar.’

Wat dan wel de reden is voor het koersverlies van CMB, daar heeft Vanderhaeghen het raden naar. Als mogelijke verklaringen denkt hij aan de liquiditeit, die op sommige dagen minder is, of aan een mistrade. Maar het blijft gissen.

 

15.04 uur: Tavares, het vehikel van Walter Mastelinck, de CEO van Transics, heeft vorige week 1.795.685 aandelen buiten beurs gekocht voor een bedrag van 17 miljoen euro of 9,5 euro per aandeel. Dat blijkt uit een insidermelding op de website van beurswaakhond FSMA. Meer dan waarschijnlijk gaat het om de paketten van ING AM (1.334.157 aandelen) en Generali (430.973 aandelen). Samen hebben ze 1.765.130 aandelen. Transics sloeg dus ook nog een paketje van zo'n 30.000 aandelen in. Mastelinck verhoogde vorige week zijn biedprijs op de uitstaande aandelen van Tavares en kwam zo tegemoet aan een aantal rebellerende aandeelhouders. Hij moest daarvoor wel 4,2 miljoen euro extra neertellen.

14.43 uur: It's that time of the year again ...

DEUTSCHE BANK SEES WORLDWIDE ECONOMY ACCELERATING IN 2014. Just like it saw for 2013, 2012, 2011, 2010 and so on— zerohedge (@zerohedge) undefined

 

14.29 uur: CMB stond de hele dag al in het rood, maar nu is het verlies fors toegenomen. Het aandeel zakt 8,7 procent. De Baltic Dry Index, een gemiddelde van de vrachttarieven op 20 belangrijke scheepvaartroutes voor droge bulk (ertsen, steenkool, granen enz.), sloot vrijdag op 1.483 punten. Dat is de laagste stand sinds begin september. Intussen noteert de index weer een fractie hoger. De terugval van de drogebulkvrachten is een gevolg van een zwakke vraag naar schepen. Via rederij Bocimar is CMB actief in het maritiem vervoer van droge bulk.

14.15 uur: Een bod op Ben Bernanke! Het is te zeggen: de kostuums van Ben Bernanke. Jos A. Bank, de kledingretailer waar de Fed-voorzitter zijn conservatieve garderobekast vult, wordt overgenomen door Men's Wearhouse. Voor 55 dollar per aandeel. Dat is premie van een kleine 10 procent op de al fors gestegen koers van gisteren.

Ben Bernanke verklaarde al in 2009 in Time zijn voorliefde voor Jos. A. Bank toen hij letterlijk inzage gaf in zijn portefeuille:14.04 uur: Hongarije knipt de rente tot een diepterecord. 'Viktator' Viktor Orban aan de lijn gehad?

Hungarian central bank cuts interest rate by 20 bps to 3.2 pct— cigolo (@cigolo) 26 november 2013

 

13.54 uur: Terwijl Griekenland voer voor grappenmakers is, is de Ierse economie steeds minder om te huilen:

Irish unemployment at 12.8% at end Q3 per QNHS, likely 12.6% at end October - vs 14.7% end Q3 2012. Stunning data. pic.twitter.com/NoSW1loEiB— Owen Callan (@OwenCallan) 26 november 2013

 

13.40 uur: Nokia zou een investering in Griekenland aankondigen ...

#Nokia to announce major investment in #Greece later today, reports Skai radio— Nick Malkoutzis (@NickMalkoutzis) 26 november 2013

En dat is natuurlijk een open doelkans voor grappenmakers:

@NickMalkoutzis Is Nokia still around? Are they coming to Greece because everyone whines about how good their old 3210 was?— Yiannis Βaboulias (@YiannisBab) 26 november 2013

En nog:

@NickMalkoutzis They're made for each other. Nokia is the mobile industry's Greece.— James Mackintosh (@jmackin2) 26 november 2013

 

13.30 uur: Donderdag vieren de Amerikanen Thanksgiving. En de dag daarna shoppen ze traditioneel alle familiale frustraties van zich af in de winkelcentra. 'Black Friday' is steevast de drukste winkeldag van het jaar. Alhoewel: afgaand op dit screenshot blijven de Amerikanen in het noordoosten toch maar beter knus thuis ...

13.00 uur: De Zuid-Afrikaanse economie koelde in het derde kwartaal scherper dan verwacht af, tot 0,7 procent.

GDP growth in South Africa slowed to 0.7% in Q3, the lowest in four years. StatsSA #GDP— M&G Business (@mg_biz) undefined

 

11.48 uur: Een overzicht van de Brusselse beursdag leest u hier. Met focus op AB InBev, Bekaert, Telenet en Exmar.

11.29 uur: In Madrid gaat Repsol 3,9 procent hoger. Argentinië en Madrid hebben een princiepsakkoord bereikt over een financiële compensatie voor Repsol. De Spaanse oliemaatschappij werd in 2012 beroofd van 51 procent van haar Argentijnse dochter YPF door middel van een nationalisering. Bij de gesprekken in Buenos Aires waren ook enkele grote aandeelhouders van Repsol aanwezig, onder meer de Mexicaanse oliemaatschappij Pemex (9,5%) en de Spaanse Caixabank (meer dan 12%). Het akkoord wordt woensdag besproken op de raad van bestuur van Repsol.

11.18 uur: PSA Peugeot Citroën en Renault gaan belangen herschikken in twee Franse fabrieken van onderdelen die ze tot dusver gezamenlijk uitbaatten. Het gaat om Française de Mécanique in Douvrin (Nord-Pas de Calais) en in Société de Transmissions Automatiques in Ruitz (Nord-Pas de Calais). FM is momenteel op 50/50-basis in handen van beide constructeurs, STA is voor 80 procent van Renault en 20 procent van PSA. In de toekomst zal FM 100 procent eigendom worden van PSA en STA helemaal van Renault. Dat is meer in lijn met de bestemming van de productie: bij FM gaat 85 procent van de productie naar PSA, bij STA komt 60 procent van de omzet uit producten voor Renault.

 

11.06 uur: Even een stand van zaken op de beurzen: de EuroStoxx50 verliest 0,2 procent, de Bel20 0,1 procent. AB InBev is in de Bel20 de sterkste procentuele daler (-1,65%). De oorzaak is Rémy Cointreau (zie 09.10 uur).

10.58 uur: RWE bevestigt dat het gigantische windmolenpark Atlantic Array in het VK er niet komt. De zee is te diep en daardoor zou het in de huidige omstandigheden niet rendabel zijn het te bouwen. ‘Ongunstige zeebodemverhoudingen en duidelijk diepere wateren maken het geplande offshore-windproject Atlantic Array voor RWE Innogy op dit ogenblik oneconomisch’, staat in een persbericht. Het geld dat vrijkomt wil RWE besten aan andere ontwikkelingsprojecten in het VK, die wel haalbaar zijn vanuit technisch en economisch oogpunt. 

10.26 uur: In Nederland lijkt een bod in de maak op HES Beheer, een holding met belangen in diverse logistieke dienstverleners. Het roofdier is Hestya Energy, dat gecontroleerd wordt door de Amerikaanse private equity-groep Riverstone Holdings. HES Beheer en Hestya voeren exclusieve gesprekken over een mogelijk openbaar bod. Pittig detail is dat, zonder dat HES Beheer daar iets van afwist, grootaandeelhouders goed voor 58 procent van het kapitaal al hun aandelen onherroepelijk hebben toegezegd aan Hestya, tegen een prijs van 45 euro per aandeel. Analisten achten een overname dan ook waarschwijnlijk.

HES Beheer is onder meer volledige eigenaar van European Bulk Services, Botlek Tank Terminal en New Holland Bulk Services. Het aandeel zakt 11,2 procent tot 44,38 euro.

09.58 uur: Hugo Boss kent zijn grootste koersval in zes maanden nadat de Duitse luxekledinggroep een rendabiliteitsdoel verschoof. Hugo Boss wou aanvankelijk een ebitda-marge van 25 procent halen in 2015, maar dat zal nu pas later het geval zijn. De groep investeert meer in publiciteit en marketing in Azië. Het aandeel zakt 3,4 procent. Hugo Boss is grotendeels in handen van Permira Advisors.

09.43 uur: Analist Quirijn Mulder van ING vindt zowel de private plaatsing als de voorbereidselen van een MLP een goede zaak voor Exmar. Doordat Nicolas Saverys ongeveer 8 procent van de aandelen heeft verkocht, is de free float toegenomen, wat een goede zaak is voor de liquiditeit van het aandeel. Een stap om Exmar weer op de kaart te zetten na de moeilijke jaren van te hoge schulden, zegt Mulder. Het MLP-initiatief zal ook het profiel van het bedrijf ten goede komen.

09.28 uur: Opmerkelijk nieuws uit het ochtendrapport van ING Financial Markets. Analist Filip De Pauw las bij het ontbijt grondig het Italiaanse dagblad Milano Finanza. En daar staat te lezen dat staaltechnologiegroep Bekaert een bod heeft uitgebracht op de staalkoordafdeling van Pirelli. De biedprijs zou 'onder 250 miljoen' liggen, terwijl de afdeling een omzet van 300 miljoen en een ebitda-marge van 10 procent haalt. Voorlopig hapt Pirelli niet toe omdat de Italianen op een hogere prijs hopen. 'Dit kan een win-win zijn voor beide ondernemingen', stipt De Pauw aan. 'Pirelli kan met het schaalvoordeel van Bekaert goedkoper staalkoord inslaan. En Bekaert krijgt zo een unieke groei-opportuniteit, die ook een toeleveringscontract op lange termijn met Pirelli kan opleveren'.

09.10 uur: De Franse drankengroep Rémy Cointreau pakte vanmorgen uit met een stevige winstwaarschuwing. De courante bedrijfswinst zal dit boekjaar (april 2013 -  maart 2014) meer dan 10 procent zakken in vergelijking met vorig jaar. Oorzaak is China, waar de tragere economische groei en een soberder beleid op de verkoop van Rémy Martin weegt. Cognac is nog steeds mateloos populair in China, terwijl het in het Westen grotendeels 'out' is. Het aandeel dondert 8,4 procent lager. Sectorgenoot Pernod Ricard verliest 1,9 procent. Ook bierbrouwers die in China actief zijn, delen in de klappen: AB InBev zakt 1,35 procent, SABMiller 1,3 procent. 

09.07 uur: De Europese beurzen zijn met minieme verliezen van start gegaan. De Bel20 heeft zijn 0,1 procent-verlies intussen al omgebogen in 0,15 procent winst.

De notering van Exmar werd vanmorgen hernomen en het aandeel zakt 2,3 procent. Nicolas Saverys heeft de verkoop van een deel van zijn belang met andere woorden goed getimed.

08.52 uur: Als het om de keiharde cijfers gaat, heb je een vrouw nodig. Dat lijkt meer en meer de boodschap bij beursgenoteerd Brussel. Na Telenet en Option, komt nu ook de Luikse beeldservergroep EVS bij haar zoektocht naar een nieuwe financieel directeur bij een vrouw uit: Magdalena Baron, dat er al topfuncties heeft opzitten bij onder meer Procter & Gamble en Black & Decker.

Met een mooi eufemisme zegt EVS in een persbericht blij te zijn dat Baron op een 'spannend moment' bij het bedrijf komt. De nieuwe CFO krijgt de zware taak het beleggersvertrouwen op te lappen, na de onverhoedse en ongelukkig gebrachte waarschuwing van CEO Joop Janssen. Die gaf de koers een stevige tik:

08.20 uur: Bayer heeft een overnamebod uitgebracht op het Noorse farmabedrijf Algeta, dat zich toelegt op nieuwe kankertherapieën. Het bod bedraagt 336 Noorse kronen per aandeel Algeta. Dat is een premie van 27 procent bovenop de slotkoers van maandagavond en waardeert Algeta op net geen 1,8 miljard euro.

Bayer en Algeta werken al geruime tijd samen rond het kankermiddel Xofigo, dat een van de vijf belangrijkste nieuwe medicijnen van Bayer is. Xofigo tekent voor een omzet van meer dan een miljard euro. Xofigo geeft radioactieve alfastraling af en zou aldus doelgericht werken tegen kankercellen in het beenderstelsel. In de VS is Xofigo al op de markt, in Europa werd het pas onlangs toegelaten voor de behandeling van prostaatkankerpatiënten met uitzaaiingen in het beenderstelsel.

Bayer makes $2.4 billion takeover bid for Norway's Algeta reut.rs/IeL3oV...— Reuters BusinessVerified account (@ReutersBiz) 26 Nov 13

08.09 uur: Nabeurs krijgen we de halfjaarcijfers van Colruyt gepresenteerd. Over de omzetgroei van de retailtak is er grote eensgezindheid dat die rond 4 procent zal liggen. De vraag die analisten vooral beantwoord willen zien, is hoeveel marge Colruyt heeft moeten opofferen voor een toegenomen marktaandeel. Die marge is hét argument waarom Colruyt met een premie noteert tegenover de rest van de sector, maar ze brokkelt af, langzaam maar gestaag. Sommige analisten denken dat de brutomarge in het eerste halfjaar onder 25 procent is gezakt.

08.06 uur: In Brussel staat Telenet in de schijnwerpers. De kans bestaat dat de kabel- en telecomgroep zijn actieterrein kan uitbreiden. De Brusselse tak van Brutélé lijkt uit te kijken naar een partner en zat al aan tafel met Telenet, vernam De Tijd.

Telenet waagt zich heel behoedzaam in de krabbenmand die de Franstalige kabelsector is. Via fbailly tijd. tijd.be/nieuws/onderne...— Kurt Vansteeland (@KurtVansteeland) 26 Nov 13

08.00 uur: Goedemorgen, beste lezers. We beginnen de dag met een blik oostwaarts. In Azië zitten de beurzen in een jojobeweging, aarzelend tussen winst of verlies. Er is geen richtinggevend nieuws en de waarderingen hebben hun hoogste peil in zes maanden bereikt. Niet te verwonderen dus dat beleggers wat voorzichtiger worden.

In Tokio was er voor het eerst in vier dagen verlies. De Nikkei verloor 0,7 procent, de Topix 0,5 procent. Winstnemingen en een duurdere yen waren de oorzaak.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud