De trans-Atlantische Grand Canyon in groei

Super Mario Draghi verlaagde onverwacht de rente, maar het eind van de Amerikaanse centraalbankiersstimulus komt na sterke groeicijfers dichterbij. En dat laatste woog per saldo zwaarder door.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Vandaag zijn uw verslaggevers Koen Lambrecht, Kurt Vansteeland, Sebastien Rousseau en Kim Evenepoel. Heeft u suggesties,vragen en/of opmerkingen: aarzel niet, we houden er in de mate van het mogelijke rekening mee.

18.30 uur: Met de vaststelling dat de verliezen in Wall Street oplopen en de Nasdaq nu al bijna een procent lager staat, gaan we eruit. Tot morgen

17.43 uur: De Bel20 is met 0,7 procent verlies gesloten. Delhaize eindigde 5 procent in het rood terwijl het kort voor de opening op Wall Street nog op ruim 2 procent winst noteerde. Dat heeft mogelijk met de publicatie van het Amerikaanse bbp-cijfer te maken.

17.40 uur: Het Amerikaanse bbp-cijfer kwam ik het derde kwartaal ver boven de verwachtingen uit ( een groei van 2,8 procent) maar dat was vooral te danken aan de opbouw van voorraden. Minder goed nieuws was er over de binnenlandse consumptie. Die steeg met 1,5 procent, het traagste tempo sinds 2011.

17.04 uur: Twitter noteert nu al bijna twee keer hoger dan zijn introductieprijs van 26 dollar. Het aandeel wint op de Dow Jones 83 procent tot 47,8 dollar. Tesla zet zijn val van gisteren verder en levert 6,5 procent in.

17.00 uur: Mocht er nog mensen zich afvragen waarom de euro zakt tegenover de Amerikaanse dollar, bekijk even de kloof tussen de Amerikaanse en Europese economie sinds de start van de crisis. Die begint Grand Canyon proporties aan te nemen.

Dit is het parcours van de Amerikaanse en Europese economie sinds start crisis. No further comment, your honor. pic.twitter.com/82ohLKVQAg— Kurt Vansteeland (@KurtVansteeland) November 7, 2013

 

16.56 uur: Dat weten we ook weer: Wall Street acht Twitter bij opening meer waard dan Solvay, UCB en Umicore samen: omgekeerd 24 miljard euro namelijk. 

16.48 uur: Met een netto-orderboek van liefst 1.215 bestelde vliegtuigen einde oktober, stevent Airbus af op een nieuw recordjaar. Maar de Europese concurrent van Boeing heeft dit jaar nog altijd geen A380 verkocht terwijl de doelstelling was om 25 van zijn grootste type toestel te slijten. EADS, de moeder van Airbus, wint 0,7 procent tot 53,88 euro in Parijs.

16.03 uur: 'Euforisch' is precies nog mild om het beursdebuut van Twitter te omschrijven .. Volgens beuzenuitbater NYSE Euronext lijkt de eerste koers op 42 à 46 dollar uit te komen. 

#TwitterIPO update: Range shifts to $42-46. Price discovery continues. ow.ly/i/3EB3K...— (NYX) NYSE EuronextGeverifieerd account (@NYSEEuronext) undefined

 

15.52: De Gentse Wall Street-Belg Taminco mag dan al een recordwinst voorspellen, het aandeel gaat niettemin 4 procent onderuit.

15.33 uur: Wall Street start met bescheiden winst. Opvallendste beweger: Whole Foods tuimelt 10 procent nadat de tot voort kort hoogvliegende yuppiesupermarkt gisterenavond de omzetgroeiprognose verlaagde. 

15.29 uur: We zullen even geduld moeten oefenen voor een eerste koers van Twitter:

NYSE: Twitter trade seen kicking off at 10 a.m. ET http://t.co/adu3fUhN6q $TWTR— MarketWatch (@MarketWatch) November 7, 2013

 

15.25 uur: Deze konden we niet laten liggen:

By tweep request: Crouching Tiger Hidden Draghi http://t.co/PuCoh8hBum— Ivan the K™ (@IvanTheK) November 7, 2013

 

15.20 uur: Het enthousiasme van het eerste uur is al wat gaan liggen. De Bel20 heeft nog 0,4 procent winst over. De euro blijft wel een stevige tik krijgen, nu het er naar uit ziet dat het Europese en Amerikaanse rentebeleid in 2014 en 2015 een heel andere richting zal uitgaan.

15.10 uur: Een terechte vraag of het de bedoeling was van de ECB met de beslissing vandaag om de markten bij de verrassing te nemen (lees: en zo ook een grote impact te hebben op bijvoorbeeld de euro).

'De markten gaan en staan waar ze willen. Daar hou ik mij niet mee bezig', klinkt het sober. En daarop laat de voorzitter nog eens duidelijk weten dat de rente écht wel lang laag zal blijven en dat een geloofwaardige belofte is.

Draghi herinnert er ook aan dat sinds de vorige bijeenkomst een duidelijke verandering van de omgeving was, namelijk een forse daling van de inflatie. En dat het dus logisch is dat de ECB reageert op die belangrijke verandering. Met andere woorden: het legertje ECB-economen had moeten weten dat Frankfurt niet met de armen gekruist naar de onverwachte forse daling van de inflatie zou kijken ...

15.03 uur: De kloof tussen een stevig groeiende Amerikaanse economie en een kwakkelende Europese economie aan eindeloos ECB-infuus licht de euro steeds meer voetje:

14.56 uur: De reporter van The Wall Street Journal vraagt Draghi of hij 'tevreden' is met de lange periode van lage inflatie, of hij nog andere wapens in zijn toolbox heeft om die periode in te korten. En waarom niet obligaties opkopen zoals andere centraal bankiers, luidt de ietwat provocerende vraag.

Draghi ontwijkt grotendeels de vraag en stelt dat 'met de maatregel van vandaag de periode van lage inflatie al ingekort zal worden'.

14.53 uur: Draghi spelt de journaliste van MarketNews de les, omdat ze denkt dat de ECB niet langer een 'downward bias' voor het rentebeleid zou hebben. 'Dat klopt niet', legt Draghi uit. 'Mocht je beter luisteren naar wat ik voorlees in plaats van druk bezig te zijn je vragen voor te brereiden, zou je dat gehoord hebben.' 

14.46 uur: Het vragenrondje is begonnen in Frankfurt. Met een vraag over de resterende 'toolbox' van de ECB, nu het rentewapen zo goed als opgebruikt is en deflatie dreigt.  

Draghi herhaalt dat er deflatie en deflatie is. Hij zegt geen ontwrichtende spiraal van prijsdalingen te zien (waar we allemaal matrasliefhebbende Japanners zouden worden), wel een 'lange periode van lage inflatie'.

Opmerkelijk: Draghi laat weten dat hij in december meer duiding zal geven over wat mij 'afzienbare tijd' bedoelt. 'Maar het zal geen korte periode zijn'. 

14.43 uur: Intussen is onze Newyorker Roel Verrycken aangekomen op de New York Stock Exchange; Daar trekt naar het schijnt vandaag een zeven jaar oud verlieslatend bedrijfje naar de beurs.

Het is nog stil aan de overkant pic.twitter.com/p1OhbPnTw5— Roel Verrycken (@RoelVerrycken) undefined

 

14.40 uur: De ECB-voorzitter erkent dat de daling van de inflatie in oktober, tot 0,7 procent, groter dan verwacht was. En denkt - gekoppeld aan de zwakke economie - dat de inflatie nog lang laag zal blijven. Maar ziet ietwat bizar toch opwaartse en neerwaartse risico's voor inflatie op termijn 'in balans'. 

14.38 uur: De banken kunnen zeker nog tot midden 2015 op onbeperkte kredieten tegen bodemrente blijven rekenen. 

ECB DRAGHI: TO CONTINUE F-RATE F-ALLOT UNTIL AT LEAST JUL 7 2015 - MNI— Fabrizio Goria (@FGoria) undefined

 

14.35 uur: Draghi herhaalt dat de rente nog lang laag zal blijven, gelet op de 'brede zwakte van de economie'. 

14.34 uur: Terwijl Mario Draghi zijn betoog begint, even meegeven dat de Amerikaanse economie in het derde kwartaal een sterker dan verwachte groei van 2,8 procent - berekend op jaarbasis - boekte. Met andere woorden: het beleid van de Amerikaanse centrale bank zal duideiljk sneller restrictief worden dan dat van de Europese collega.

“@BloombergNews: BREAKING: Economy in U.S. grew 2.8% in third quarter, higher than estimated 2%” Earlier estimates around 2.5%, still beat— Linda Yueh (@lindayueh) November 7, 2013

 

14.30 uur: Mario Draghi met zijn beste 'who da man'-blik:

14.28 uur: Het journaille is helemaal klaar voor de show van Mario Draghi. De MarktenLive ook trouwens.

14.26 uur: Twitter wordt straks één van de grootste internet-IPO's ooit. Groter dan Google, al is die vroegere zoekrobot intussen volwassen geworden tot een heuse internet- en consumentengigant met een vertwaalfvoudigde beurskoers.

14.14 uur: Jonathan Loynes, hoofdeconoom van Capital Economics, nuanceert de mogelijke impact van de beslissing van Draghi. 'Rate cut welcome, but not a game-changer.'

The ECB’s decision to cut interest rates is a pleasant surprise given the Governing Council’s previous insensitivity to the growing risks of deflation in the region.

The combination both of October’s unexpectedly large fall in CPI inflation to just 0.7%, the strength of the euro exchange rate and growing concerns over liquidity conditions in the banking sector appears to have persuaded most members that some sort of reaction was necessary.

That said, the cut in the refi rate from 0.5% to 0.25% is clearly not going to transform the outlook for the economy on its own, particularly as the Council shied away from imposing a negative deposit rate in attempt to stimulate bank lending (it was left at zero).

With the ECB now surely out of interest rate ammo and still reluctant to engage in quantitative easing, even the currency effect might not last very long. 

 

14.11 uur: Als opwarmertje voor de IPO van Twitter een lijst van prestaties van andere socialemedia-aandelen op hun eerste beursdag:

14.07 uur: Beurs van Madrid 1,7 procent hoger, Frankfurt +1,2%, Londen +0,4%, Parijs +1,2% en Milaan +0,8%.

Here's the Italian stock market. Try spotting the moment when the ECB cut rates. pic.twitter.com/cU5FAT4W8n— Joseph Weisenthal (@TheStalwart) November 7, 2013


14.00 uur:
En de beurzen stijgen dankzij Draghi:

Bel20 kent Draghi-opstoot #onverwachterenteverlaging pic.twitter.com/6XNMaqSrK8— Christophe De Rijcke (@cderijcke) 7 Nov 13

13.57 uur: ING-econoom Carsten Brzeski:


13.52 uur: En ontlokt de val van de euro - wat net de bedoeling is van de renteverlaging. De euro zakt 1 procent tot 1,3382 euro.

Desired effect....RT @YiannisMouzakis: #euro pic.twitter.com/jOkBVK7GM9— Open Europe (@OpenEurope) November 7, 2013


13.51 uur:
De verrassing van de dag ontlokt een massa reacties.

Zou Draghi in Twitter willen beleggen of zo?— Emmanuel Vanbrussel (@evanbrussel) November 7, 2013


13.44 uur:
De Bank of England heeft zijn rente onveranderd gehouden, net als zijn obligatie-inkoopprogramma. De rente staat al sinds maart 2009 op 0,5 procent.

13.43 uur: Bijna ECB-time!

First time in ages when the ECB's decision was more anticipated than the presser.— Joseph Weisenthal (@TheStalwart) November 7, 2013


13.33 uur:
Geert Smet, analist bij De Belegger, geeft zijn visie op de dure introductieprijs van de socialemediahype. '18 keer de omzet!' Gaat Twitter dan te duur naar de beurs? Smet: 'Nee, Twitter zit nog maar in het begin van zijn groeicurve en het bedrijf groeit harder dan Facebook.'


13.11 uur:
@ wie aandelen Twitter wil kopen: de beursregulator SEC verbiedt tot aan de eerste koers - voorbeurs dus - orders aan marktprijs, enkel limietorders zijn toegelaten. De SEC wil duidelijk zotte toestanden vermijden.  

Vanaf 15 uur bent u hier trouwens aan het juiste adres om de beursgang live te volgen. Onze correspondent @RoelVerrycken mag binnen in de New York Stock Exchange en zal daar de eerste beursdag van zeer nabij volgen.  

13.05 uur: Guy Sips van KBC Securities verlaagt na de koershausse van de voorbije maanden zijn advies voor Agfa-Gevaert (-1,1%, 1,73 euro) van 'buy' tot 'accumulate'; iets minder hard kopen dus. 'Maar de investment case blijft onveranderd. Het koersdoel blijft 2 euro.'

Agfa publiceert woensdag zijn kwartaalcijfers. Sips verwacht een positief effect van de daling van de zilver- en aluminiumprijs. Een zilverprijsdaling van 1 dollar betekent namelijk 4,5 miljoen euro extra bedrijfswinst. 'Maar het effect zal pas volop beginnen spelen in het vierde kwartaal.' Sips verwacht in de tweede jaarhelft een recurrente bedrijfswinst van 107 miljoen euro, 21 miljoen euro meer dan vorig jaar en beduidend meer dan de consensus.

Over de andere aandelen op de Brusselse beurs, meer bepaald Delhaize en Quest for Growth, leest u hier meer.  

12.43 uur: Nyrstar zakt 0,7 procent tot 2,98 euro. Er zijn twee nieuwe speculanten à la baisse opgedoken, en het zijn niet van de minste: het Amerikaanse hefboomfonds SAC Capital Advisors en het Londense hefboomfonds Polygon. 

Steven Cohen speculeert tegen Nyrstar. SAC Capital Advisors duikt op in lijstje met shorters op Brusselse beurs. http://t.co/gj4NptNIjq— Ilse De Witte (@IDeWitte) November 7, 2013


12.19 uur: 
Op de beurs van Zürich stijgt Swiss Re bijna 2 procent. De Zwitserse verzekeraar presteerde in het derde kwartaal beter dan verwacht. En financieel directeur George Quinn verblijdde beleggers met de boodschap dat de cashberg zo’n 7 miljard euro te groot is. De aandeelhouders mogen zich klaarmaken voor een uitzonderlijk dividend, net als over vorig boekjaar. Toen keerde Swiss Re per aandeel 4 Zwitserse frank uit. Het ‘gewoon’ dividend werd eerder dit jaar al verhoogd van 3 tot 3,50 frank.

12.15 uur: 'Geen CFO Pierre Bouchut op de persconferentie van Delhaize', meldt onze reporter Kim Evenepoel. Wie zit er dan wel aan tafel? Muller, Beckers en de communicatiedirecteur Charles Davis. 

Een teken dat de CFO dan toch andere oorden zou op zoeken en het bedrijf zou verlaten na de geruchten van de voorbije weken? Deze ochtend tekende de CFO wel nog present tijdens een conference call met analisten. 'Straks eens horen waar Bouchut uithangt', sms't Kim.

12.14 uur: De prijzen in Ierland dalen weer. Het is de eerste keer sinds 2010 dat het land weer in een deflatie terechtkomt.

Ireland back in deflation, first time since 2010 that prices falling year on year— James Mackintosh (@jmackin2) November 7, 2013

12.12 uur: Siemens staat momenteel op een winst van 3,9 procent tot 96,12 euro na de publicatie van beter dan verwachte resultaten. De omzet daalde wel met 1 procent tot 21 miljard euro, de nettowinst met 10 procent tot 1,1 miljard euro. De DAX-index in Frankfurt beweegt nauwelijks.

12.06 uur: Ondanks het succes van de tablets, kon het Chinese Lenovo Group Ltd zijn nettowinst optrekken met 36 procent tot 220 miljoen dollar in het voorbije kwartaal. 's Werelds grootste producent van PC's klopte daarmee de marktconsensus met bijna 10 procent. Lenovo won 2,1 procent in een dalende markt (Hong Kong). Het aandeel werd dit jaar al 23 procent duurder en doet daarmee een fractie beter dan de Hang Seng-index.

12.02 uur: Net als de Japanse Nikkei, sloot ook de Shanghai Composite lager af. De index verloor 0,5 procent tot 2.129 punten. De grootste verliezers waren voedingsfabrikanten en energiegroepen. Ook de Hang Seng in Hong Kong verloor terrein en leverde 0,7 procent in tot 22.881 punten.

12.00 uur: De Japanse technologiegroep Nikon, vooral bekend van fototoestellen, zag zijn nettowinst over het eerste halfjaar van het boekjaar 2013-2014 met meer dan de helft dalen. Dat komt omdat de verkoop sterk verminderde. 'De markt voor fotoapparaten blijft maar dalen door de concurrentie van slimme telefoons', zo verklaart Nikon. De groep verkocht 14 procent minder reflexcamera's en 30 procent minder compacte toestellen. Nikon verlaagt nu ook zijn omzetverwachtingen. De resultaten kwamen na het slot van de beurs waar het aandeel eerder 1,8 procent had gewonnen. De Nikkei-index eindigde 0,8 procent lager op 14.228 punten.

11.46 uur: De Russische regering is pessimistisch over de evolutie van de economie van het land, die zou minder snel groeien dan eerst gedacht.

Russia: Our Economy Will Lag The Rest Of The World Through 2030 http://t.co/iq1eRS9o1n

11.41 uur: De Duitse farma- en chemiereus Bayer (92,75 euro, -1,2%) komt steeds meer onder druk in verband met zijn anticonceptiepil Yasmin. Enkele Zwitserse vrouwen liepen een thrombose op die het gevolg zou zijn van het gebruik van die pil, één ervan is nu zwaar gehandicapt. Een Zwitserse ziekenkas wil de kosten (1,25 miljoen euro) verhalen op Bayer. Yasmin is een pil van de vierde generatie. In de VS werden al 13.500 klachten geregistreerd tegen de Yaz-pil van Bayer. Het risico op een thrombose is twee keer hoger bij pillen van de 3de en 4de generatie volgens een Britse studie. In Frankrijk worden die vanaf maart niet meer terugbetaald

11.30 uur: De Franse groep Veolia Environnement (12,93 euro, +6,0%), actief in water- en afvalbehandeling en energiedienstverlening, enthousiasmeert de belegger. Bij de opening van Euronext Parijs schoot het aandeel ruim 7 procent hoger. Veolia publiceerde nochtans een omzetdaling over negen maanden, de recurrente operationele winst ging wel 19 procent hoger. Die cijfers lagen binnen de verwachtingen van de markt. Vanaf volgend jaar komt Philippe Capron bij Veolia als CFO.

11.13 uur: De vastgoedbevak Montea (31,55 euro, +0,2%), gespecialiseerd in logistieke gebouwen, boekte het voorbije kwartaal een netto courant resultaat van 3,36 miljoen euro. Dat is een groei van 16,1 procent. Over het hele boekjaar rekent Montea op een winst van 13,4 miljoen en dat zou een toename zijn met 19 procent. De schuldgraad, die nu nog op 53 procent ligt, zou tegen het einde van 2013 stijgen tot 55 procent.

10.45 uur: De twee Franse banken die vanmorgen rapporteerden, SocGen en Crédit Agricole, stijgen respectievelijk 2,2 en 2,9 procent. SocGen pakte met gevoelig betere resultaten uit en gaat weer een dividend in cash uitbetalen. Crédit Agricole, dat in het derde kwartaal van 2012 nog een verlies leed van 2,85 miljard euro, boekte nu 728 miljoen winst – daarbij geholpen door 304 miljoen euro aan meerwaarden op verkochte activiteiten.

10.36 uur: ArcelorMittal gaat 4 procent hoger. ’s Werelds grootste staalconcern maakte vanmorgen bekend dat het dieptepunt van de cyclus achter de rug is en dat het er beter uitziet voor volgend jaar. In het derde kwartaal steeg de bedrijfswinst voor afboekingen en afschrijvingen (ebitda) van 1,45 tot 1,71 miljard dollar, meer dan de 1,53 miljard die analisten volgens Bloomberg hadden verwacht. Netto was er nog een verlies van 193 miljoen dollar, maar dat was minder dan een derde van een jaar eerder (652 miljoen).

10.24 uur: Het is nu definitief: Deficom verlaat de beurs. In september schreven we al dat de Brusselse holding boven de Crazy Horse en Batibouw die uitweg aan het overwegen was. Zakenman Philippe Lhomme bezit immers 96,5 procent van de aandelen, terwijl maar 3,5 procent meer op de beurs staat. De raad van bestuur had al een plan voor een beursexit uitgedokterd. Deficom roept nu zijn aandeelhouders op 9 december bijeen om zich uit te spreken over de schrapping van de notering op Euronext Brussel.  

10.18 uur: Commerzbank schiet 9,5 procent hoger tot 10,21 euro. Het is van maart geleden dat het aandeel nog eens boven de 10 euro uitkomt. De tweede Duitse bank maakte voorbeurs een 15 procent hogere nettowinst over het derde kwartaal bekend van 77 miljoen euro. Analisten rekenden volgens Dow Jones slechts op 17 miljoen euro. 

Erstmals seit März steigt die Aktie der #Commerzbank wieder über 10 Euro. on.wsj.com/189av5H...— WSJ Deutschland (@WSJDeutschland) 7 Nov 13

10.01 uur: KBC Securities gaat rond Delhaize ingrijpender te werk. Het advies daalt van 'kopen' tot 'bijkopen', het koersdoel gaat van 60 naar 55 euro. Pascale Weber heeft het over 'a mixed bag of results', met beter dan verwachte resultaten in de VS, maar een groter dan verwachte margedaling in België. 

09.58 uur: Gelijkaardige Delhaize-geluiden bij ING: VS in lijn, België zwak door dalende marges, een gevolg van prijsinvesteringen en promoties. Het advies blijft 'houden', het koersdoel 53 euro.

09.34 uur: Hans D’Haese van Bank Degroof vindt dat Delhaize in het derde kwartaal goede operationele resultaten heeft neergezet, vooral in de VS. Een wanklank vormt de lagere rendabiliteit in België, evenals de verslechterende omzettrend bij Maxi. De analist behoudt zijn ‘houden’-advies en koersdoel van 53 euro.

09.17 uur: Het lijkt erop dat we de speculatie over een vertrek van Delhaize-CFO Pierre Bouchut mogen opbergen. Bouchut werd vorige maand in Franse media gelinkt aan de milieugroep Veolia. Maar die kiest nu voor de CFO van Vivendi, Philippe Capron. Bouchut zit as we speak ook gewoon naast Pierre-Olivier Beckers bij de conference call over de kwartaalresultaten.

09.09 uur: We gaan heel even de politieke toer op met de Chinese president.

most excellent RT JoeWSJ: Rising China, Rising pants - check this HowHighAreXiJingping'spantstoday tumblr... igharexijinpingspantstoday.tumblr.com...— Katie MartinVerified account (@katie_martin_FX) 7 Nov 13

09.04 uur: We zijn vertrokken en het gaat er voorzichtig aan toe. Niet zo verwonderlijk met al het macro-economisch geweld dat op ons af komt. De EuroStoxx50 zakt 0,2 procent, de Bel20 wint 0,15 procent. Delhaize gaat 1,9 procent vooruit. Beleggers focussen dus op het onderliggend resultaat en lijken de 'opkuisgeste' van Pierre-Olivier Beckers te appreciëren. Beckers geeft morgen de fakkel door aan Frans Muller.

08.50 uur: Exmar meldt dat twee belangrijke horden zijn genomen in het project voor een drijvende LNG-fabriek in Colombia. Opdrachtgever Pacific Rubiales Energy heeft een verkoopovereenkomst afgesloten met Gazprom Marketing & Trade. De overeenkomst heeft een looptijd van vijf jaar en slaat op ongeveer 0,5 miljoen ton per jaar. De leveringen beginnen in het tweede kwartaal van 2015.

De bouw van FLNG-barge schiet intussen goed op. Vorige week werden drie LNG-opslagtanks geïnstalleerd, waarmee een belangrijke mijlpaal werd bereikt. Nu kan het dek en de bovenbouw worden aangebracht. De drijvende LNG-fabriek wordt de eerste ter wereld.

Exmar laat ook nog weten dat de opties op twee bijkomende middelgrote LPG-tankers, die in joint venture met Teekay LNG worden besteld, zijn gelicht. De schepen worden besteld bij Hanjin Heavy Industries. Het totaal aantal nieuwbouwschepen bij Exmar LPG komt hiermee op 12 te liggen. Daarvan worden er 4 gebouwd door Hyundai MIPO en 8 door Hanjin. De oplevering is voorzien tussen februari 2014 en mei 2018.

08.47 uur: Het kwartaalrapport van Talvivaara – de Finse mijn waarmee Nyrstar een afname-overeenkomst heeft – is geen vrolijke lectuur. De omzet is in de eerste negen maanden bijna gehalveerd en het verlies bijna verdubbeld. Maar vooral is er acuut tekort aan geld. Als Talvivaara geen extra middelen kan aantrekken, is een herstructurering of het faillissement onafwendbaar.

Cool. het persbericht van #Talvivaara heeft wel iets weg van de betere StephenKing of een gouwe ouwe HPLovecraftNYC hugin.info/136227/R/17413...— Tom Simonts (@TSimonts) 7 Nov 13

08.37 uur: Mooie samenvatting van het menu van vandaag:

Snoepdagje voor liefhebbers van exquise macro-"gerechjes": Eerst 'n scheut BoE, dan 'n taloor ECB & VS GDP als toetje pic.twitter.com/y338U1QH68— Tom Simonts (@TSimonts) 7 Nov 13

08.34 uur: Heel wat ontgoochelingen vanmorgen bij de bedrijven die rapporteerden. Te beginnen met Delhaize. In plaats van 101 miljoen euro winst was er een verlies van 87 miljoen euro in het derde kwartaal. De oorzaak is een nieuwe waardevermindering op Delta Maxi, de Balkanketen waaraan de Belgische retailer al duchtig zijn broek heeft gescheurd. Voorts valt op dat een positieve omzetevolutie in de VS en België ten koste ging van de winst. Benieuwd hoe beleggers op dat alles zullen reageren.

08.23 uur: Vooraleer we de resultatenstroom van vanmorgen onder de loep nemen even een blik oostwaarts. De Aziatische beurzen gaan vanmorgen lager. Beleggers houden zich in omdat er belangrijke Amerikaanse rapporten aankomen: vandaag de economische groei in het derde kwartaal, morgen vrijdag het maandelijkse banenrapport.

De Australische dollar verliest ook terrein na tegenvallende jobcijfers. In oktober gingen down under 27.900 voltijdse banen verloren, het grootste verlies sinds juni 2012. De verzwakkende arbeidsmarkt zette traders er toe aan om gokjes op een renteverhoging in te trekken.

08.17 uur: Goedemorgen, beste lezers! Het wordt een spannende dag voor de beurzen. Niet alleen omdat enkele grote kleppers met resultaten en bijbehorend nieuws komen, maar ook omdat het rentebesluit van de ECB op de agenda staat. Dat rentebesluit zelf zal waarschijnlijk een non-event worden, want de ECB zal zo goed als zeker niets doen. Maar het is wel uitkijken wat voorzitter Mario Draghi zal zeggen. De Italiaan staat immers onder druk 'iets' te doen om de kwakkelende economie een duw in de rug te geven.

De centraal bankiers rateren op dit ogenblik grandioos hun enige doelstelling: een inflatie van 'minder dan, maar dicht bij' 2 procent. In oktober zakte de inflatie onverwacht fors, tot 0,7 procent. En dat is oncomfortabel laag. Een economie is immers gebaat met een 'beetje inflatie' als smeersel, om consumenten aan te zetten het geld te laten rollen. Zonder inflatie worden we immers allemaal Japanners, die liever het geld oppotten dan het te spenderen. En sparen we ons collectief arm.

Toch verwachten economen nog niet meteen actie. Meest waarschijnlijk is nog wat verbale actie van Draghi tegenover de dure euro. Een te sterke euro drukt de inflatie nog wat meer, omdat ingevoerde producten dan goedkoper worden. Minder waarschijnlijk zijn een nieuwe renteknip - de rente is met 0,5 procent al historisch laag - en een derde rondje goedkope langlopende kredieten aan de banken om de kredietverlening weer op gang te krijgen, een maatregel die waarschijnlijk eerder voor begin 2014 is.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud