Advertentie

'De VS exporteren niets, op die 191 miljard na'

Na een stevige rally, liet de Bel20 even stoom af. CFE incasseerde na het winstalarm van maandagavond een tik. In de VS en het VK negeerden beleggers gunstig economisch nieuws.

Hier vindt u de liveverslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Vandaag zijn uw verslaggevers Kurt Vansteeland, Guido Meeussen en Kim Evenepoel. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen: aarzel niet, we houden er in de mate van het mogelijke rekening mee.

17.50 uur: Tot morgen! We ronden af met een kleine vooruitblik op woensdag:

  • In de Lage Landen zijn er voorbeurs cijfers van Dexia, Delta Lloyd en ING. Nabeurs komt Bpost. De essentie van waar bij Dexia en Bpost op moet letten, leest u op Bear & Bull.
  • Op Wall Street is het uitkijken naar Tesla Motors. De fabrikant van elektrische sportwagens, zag recent zijn beurskoers de stratosfeer in gaan. Dit is de Tesla S:

17.45 uur: De Bel20 tikte in het spoor van een wat sip Wall Street 0,8 procent lager af. Solvay, dat de jongste dagen sombere analistenrapporten over zich heen krijgt, verloor 1,5 procent. Buiten de Bel20 dook CFE meer dan 4 procent in het rood.

17.23 uur: De vraagprijs voor Amerikaanse woningen is gedaald in juli en dat was even geleden

Asking prices for homes decreased 0.3% in July – the first month-over-month decline since November 2012. http://t.co/zKJZSyutD8— Catherine Rampell (@crampell) August 6, 2013

17.16u: Arseus zakt momenteel meer dan 2 procent. Bestuurder Johannes Stols heeft ruim 150.000 aandelen Arseus verkocht tegen een gemiddelde prijs van 22 euro per aandeel. Daarmee rijft hij 3,3 miljoen euro binnen. Dat leren de FSMA-insidermeldingen.

17.15 uur: Met uitzondering van Zurich is het ook flauwe kost op de Europese beurzen. Zwaargewichten als herverzekeraar Munich Re, dat tegenvallende cijfers publiceerde, trekken de markten naar beneden. De Stoxx Europe 60 verliest 0,6 procent, Munich Re zelf bijna 6 procent.

17.11 uur: Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft dinsdag Duitsland geroemd als baken van stabiliteit in de eurozone, maar riep de grootste economie van de zone ook op tot extra inspanningen om de binnenlandse vraag te versterken. "Door zijn hoge graad van openheid, is Duitsland erg vatbaar voor een vertraging van de buitenlandse vraag en/of verhoogde financiële stress", aldus het IMF. De organisatie roept het land op tot meer inspanningen om de economische ongelijkheden weg te werken. 

17.06 uur: Na ruim anderhalf uur handel staat de Dow Jones op een stevig verlies van 0,8 procent. De technologiebeurs Nasdaq is bijna een procent van zijn waarde kwijt. Nochtans ogen de cijfers van de handelsbalans in juni uitstekend, maar net daardoor vrezen beleggers dat er sneller een einde komt aan het stimulusprogramma van de Fed.

15.15 uur: Het cliché dat de Amerikanen alleen maar invoeren en op de poef leven, is stilaan aan herziening toe. 

The u.s doesn't make anything the world wants, except the record $191 billion in goods and services we exported in June— Daniel GrossGeverifieerd account (@grossdm) undefined

 

15.13 uur: Niet alleen staat de Amerikaanse uitvoer op een record, de invoer valt ook terug. Dat is vooral omdat de Amerikanen een stuk kleiner tekort boeken bij de energie-invoer. De VS worden sowieso minder afhankelijk van buitenlandse olie, nu ze via de schaliegasboom zelf gretig olie en gas aanboren. 

14.58 uur: Augustus is traditioneel een kalme periode voor Wall Street, waar zelfs in 'workaholic' Amerika traders al eens richting het strand van de Hamptons durven vertrekken.

Wall Street's Dog Days of Summer: Trading volume yesterday slumped 26% below 2013's daily average on.wsj.com/1cFAYN5... #MorningMoneyBeat— WSJ MoneyBeat (@WSJMoneyBeat) undefined

 

14.52 uur: De Amerikaanse uitvoer bereikte in juni een recordpeil van 191,2 miljard dollar:

14.44 uur: De Amerikaans handelstekort vernauwde in juni met ruim een vijfde tot 34,2 miljard dollar, het kleinste tekort sinds 2009.

The U.S. trade deficit shrank 22% in June to mark the smallest gap in almost four years on.mktw.net/1b8StDJ...— MarketWatchGeverifieerd account (@MarketWatch) undefined

 

14.22 uur: Moest u zich afvragen hoe de situatie er nu precies uitziet in de vernielde kerncentrale van Fukushima, ga dan eens kijken bij de collega's van de Wall Street Journal. in een mooie infografiek tonen ze precies hoe groot de schade is, en hoeveel moeite uitbater Tepco heeft om de situatie met lekkend koelwater onder controle te houden.

 

For all those wondering what's going on with radioactive water at Daiichi -- Fukushima: The Leak Goes On http://t.co/M0Ldk5InkS via @WSJ— Phred Dvorak (@Phred_Dvorak) August 6, 2013

 

13.53 uur: De potentiële benoeming van topeconoom Raghuram Rajan als nieuwe gouverneur van de Reserve Bank of India wordt algemeen beschouwd als een goede zaak. Maar hier en daar klinkt toch al de vraag of Rajan wel genoeg speelruimte krijgt om effectief een verschil te maken:

 

The 3-year term for Reserve Bank of India governors seems a bit short to give much independence.— Justin Wolfers (@justinwolfers) August 6, 2013

 

13.32 uur: De lage rentevoeten wereldwijd maken bedrijfsobligaties een aantrekkelijk alternatief voor beleggers. Een goede zaak. Bedrijven kunnen van dat financieringsmiddel gebruik maken om hun schuldenberg te herschikken of om te investeren in groei voor de toekomst. Maar het kan ook perverser. De Wall Street Journal kreeg cijfers van onderzoeksbureau S&P Capital IQ LCD. Daaruit blijkt dat private-equitygroepen steeds vaker dat mechanisme gebruiken om de bedrijven in hun portefeuille dividenden te laten uitkeren aan henzelf.

Tot dusver vloeide via die weg al liefst 47,4 miljard dollar naar die private-equitybedrijven, die vrezen dat de bonanza aan bedrijfsobligaties wel eens tot een abrupt einde kan komen wanneer de rentevoeten weer de hoogte ingaan. Dat komt neer op een stijging met 62 procent over dezelfde periode vorig jaar. En dan ging 2012 al de boeken in als een recordjaar voor dergelijke transacties. Hoe het verder moet met de bedrijven die daardoor extra schulden op hun balans zien belanden, is een andere vraag.

13.28 uur: De beurzen trekken aan, de macro-economische cijfers ogen zelfs in Europa steeds beter, maar de Belg parkeert zijn geld nog altijd het liefst op een spaarboekje, of dat nu opbrengt of niet. De teller staat al op 245 miljard euro.

12.55 uur: UCB is met een winst van zo'n 2,5 procent tot 48,67 euro met ruime voorsprong de sterkste stijger. Aanleiding vandaag is een adviesverhoging bij Deutsche Bank. De analisten daar trekken hun advies op van 'bijhouden' tot 'kopen', en plakken een koersdoel van 58 euro op het aandeel. UCB is aan een indrukwekkende rit bezig. Op 5 handelssessies steeg het aandeel meer dan 15 procent in waarde. 

Dat is dus sinds de halfjaarcijfers van de groep. Die waren nochtans op zich niet meteen spectaculair, maar de boodschap van topman Roch Doliveux is blijkbaar toch in de markt doorgedrongen. Hij verwees naar enkele gebeurtenissen, waaronder een positief advies van de FDA voor Cimzia en goede testresultaten voor Vimpat als monotherapie voor epilepsie. Dat zijn volgens Doliveux 'potentieel echte turbo's' op de verkoop, die bovendien op korte termijn kunnen beginnen renderen.

12.35 uur: De failliete Amerikaanse stad Detroit moet bijeen schrapen wat er nog bijeen te schrapen valt. En dan komt de kunstcollectie van de stad snel in het vizier:

 

Detroit has hired Christie's to appraise its art collection. Will the bankrupt city sell art to pay the bills? http://t.co/EcKLC9I5yW— CNNMoney.com (@CNNMoney) August 6, 2013

 

12.15 uur: Topeconoom Raghuram Rajan is op weg om de nieuwe gouverneur van de centrale bank van India te worden. Dat meldt Bloomberg TV India. Rajan, in een vorig leven onder meer IMF-hoofdeconoom, is momenteel topadviseur van het Indiase ministerie van Financiën. Hij zou daarmee Duvvuri Subbarao vervangen, wiens mandaat eind september afloopt. Rajan krijgt een sputterende groeimarkt in handen, met een verzwakkende roepie al voornaamste exponent.

12.03 uur: Straffe cijfers over de Duitse fabrieksbestellingen:

 

GERMAN JUNE MANUFACTURING ORDERS RISE 3.8% VS EST. 1.0% GAIN— Steve Collins (@TradeDesk_Steve) August 6, 2013

 

11.34 uur: Het Duitse industriële conglomeraat Siemens kan nog eens uitpakken met goed nieuws. Vorige week moest het bedrijf nog eens aan de winstalarmbel trekken, wat meteen CEO Peter Löscher de kop kostte. Vandaag meldt het bedrijf dat het een megacontract in de wacht heeft gesleept in Saudi-Arabië. Daar mag Siemens voor 700 miljoen euro een elektriciteitscentrale bouwen.

11.21 uur: Italië zit in de langste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog. De krimp in het tweede kwartaal viel met 0,2 procent wel relatief mee. Analisten hadden een daling met 0,4 procent verwacht. De cijfers vallen gelijk met data over de Italiaanse industrie. Die groeide in juni met 0,3 procent in vergelijking met de maand voordien. Jaar op jaar is er wel nog sprake van een daling met 2,1 procent.

11.12 uur: De goudprijs zakt, na de recente herstelbeweging, opnieuw onder de kaap van 1.300 dollar per ounce. Bij Bloomberg wordt dat gekoppeld aan de recente uitspraken van Fed-bankiers over de nakende afbouw van het stimulusprogramma. Maar die afbouw zit er al een hele tijd aan te komen, en dat belette niet dat de goudprijs de jongste weken een omgekeerde beweging maakte. Feit blijft dat het gele metaal allesbehalve een rustige schuilhaven is in 2013.

10.57 uur: De Britse goednieuwsshow blijft gaan. Nu blijken de cijfers over de industriële productie ook beter dan verwacht. De Europese beurzen klimmen uit de rode cijfers. De Londense Footsie moest van redelijk ver komen, en staat nog een fractie in de min. De Bel20 kan die trend niet volgen. Umicore, Solvay en Delta Lloyd trekken de Brusselse sterindex zo'n 0,3 procent omlaag.

10.40 uur: Je hebt economieën in crisis, en dan heb je de Italiaanse economie in crisis. De strijd om jobs is daar zo heftig, dat ze bij Ikea in Pisa de deur niet zomaar hebben platgelopen, maar dat er van de deur eenvoudigweg geen spoor meer is:

 

28,616 applications for 200 jobs at an IKEA in Pisa. Incredible. #Italy— Alberto Nardelli (@AlbertoNardelli) August 6, 2013

 

10.30 uur: De Brit shopt waar alsof er geen morgen is. Kleinhandelsverkopen zitten stevig in de lift.

U.K. retail sales have best July since 2006 on.mktw.net/1cFhyYz...— MarketWatchGeverifieerd account (@MarketWatch) undefined

 

10.11 uur: Het terreuralarm blijft loeien in de VS. Washington heeft nu alle Amerikanen die in de Golfstaat Jemen verblijven, opgeroepen om meteen hun koffers te pakken.

10.01 uur: Zo streng ze zijn voor de ontgoochelende cijfers van Lanxess, zo gul tonen beleggers zich voor de bedrijven die vanochtend wel goed nieuws hadden. DSM wint zo'n 4,5 procent, Deutsche Post doet er een kleine 3 procent bij. Ook Credit Agricole spint garen bij de flinke winststijging die het bedrijf vanochtend rapporteerde. Euro Disney zit in het schuitje bij Lanxess en verlies meer dan 3 procent na sombere derdekwartaalcijfers.

09.50 uur: Ook Solvay krijgt opnieuw een slecht analistenrapport over zich heen. Gisteren werd het chemiebedrijf door Citigroup nog als 'least preferred' in de sector bestempeld, en vandaag verlaagt Bank Degroof-analist Bernard Hanssens zijn koersdoel van 120 tot 114 euro. De voornaamste reden daarvoor is dat Hanssens op korte termijn geen verbeteringen verwacht in de macro-economische context waarin Solvay moet werken.

09.40 uur: Lanxess tuimelt na het winstalarm op de beurs van Frankfurt 7 procent. 

09.19 uur: Het slechte nieuws bij CFE leidt onvermijdelijk tot advies- en koersdoelverlagingen. Wouter Vanderhaeghen van KBC Securities verlaagt zijn advies van 'kopen' tot 'bijkopen' (accumulate) en verlaagt zijn koersdoel van 52 tot 50 euro. Zijn collega bij Bank Degroof, Hans D'Haese, blijft bij zijn 'bijhouden'-advies, maar verlaagt wel zijn koersdoel van 50 tot 47 euro, Bank Degroof knipt het koersdoel van 50 naar 47 euro en handhaaft het advies op 'houden'. 

D'Haese sust meteen ook wel. 'Hoewel de winstwaarschuwing uiteraard alarmerend is, zijn de problemen enkel tijdelijk, en leiden ze tot uitstel, en uiteindelijk is de bevestigiging dat er voor de belangrijkste divisie, bagger, geen bijzondere commentaar nodig is, vrij geruststellend', aldus D'Haese.

09.11 uur: De Britse huizenprijzen zetten hun opvallende remonte voort:

UK Halifax house price index july: m/m +0.9% vs +0.5% exp bit.ly/1c6075G...— ForexLive (@ForexLive) undefined

 

09.03 uur: De Bel20 gaat bij de start zo'n 0,2 procent lager. Bouw- en baggergroep CFE tuimelt na het winstalarm van gisterenavond - een gevolg van de verliezen bij de bouwpoot - meer dan 5 procent.

08.52 uur: De raad van bestuur van Sony kampt zich tegen het voorstel van activistische aandeelhouder Daniel Loeb om de entertainmenttak af te splitsen. CEO Kazuo Hirai (foto) haalt dus zijn slag thuis.

08.48 uur: Na PostNL gisteren en Deutsche Post is het morgen de beurt aan Bpost. U leest u over deze eerste beurstest van CEO Johnny Thijs en andere resultaten die er deze week nog aankomen, op deze Bear & Bull-post.

08.47 uur: In Brussel is het uitkijken hoe de belegger reageert op het winstalarm van CFE. De baggerpoot DEME doet het prima, maar de bouwpoot duikt steeds dieper in het rood.

08.42 uur: De macro-economische kalender oogt behoorlijk gevuld vandaag:

Heel wat industriële data op de Europese macro-kalender. En in de namiddag wordt het snoepen van de VS handelsbalans pic.twitter.com/cTyov7zb39— Tom Simonts (@TSimonts) undefined

 

08.37 uur: Toch ook even verwijzen naar de opmerkelijke deal waarbij Amazon.com-oprichter Jeff Bezos de controle verwerft over de Washington Post. The Washington Post Company, de holding boven de krant waarin Warren Buffett sinds 1973 voor 18% participeert, heeft er het voorbije jaar een stevige rally op zitten:

08.36 uur: De Belgische hoofdeconoom van de Europese Centrale Bank, Peter Praet, geeft wat inkijk in zijn visie over 'de forward guidance' waarbij Frankfurt de lage rente betonneerde.

Forward guidance and the ECB, Peter Praet. Maybe a good clue to the ECB's thinking. voxeu.org/article/forwar...— Simon Hinrichsen (@simonhinrichsen) undefined

 

*PRAET SAYS FURTHER RATE CUTS REMAIN OPTION; ECB GUIDANCE INCLUDES EASING BIAS Forward guidance and the ECB goo.gl/Eqg7mz...— lemasabachthani (@lemasabachthani) undefined

08.30 uur: Deutsche Post is duidelijk PostNL niet. Dat bewijs de Duitse postreus met stevige resultaten.

Deutsche Post hikes FY outlook after Q2 profit rise: Deutsche Post raised its profit guidance for 2013 a... bit.ly/152XNCH... #News— Mitlogy (@amitnimade) undefined

 

08.25 uur: Weerom een flink pak bedrijfsresultaten deze maand. Met weerom een tegenvaller in de chemie. Het Duitse Lanxess erkent dat de winstdoelstelling voor 2014 door de 'economische toestand' achterhaald is.

08.15 uur: Goedemorgen! We trappen af met het nieuws dat Australië de rente tot een dieptepunt verlaagt. Meteen een nieuw signaal dat niet alles koek en ei is met de Chinese economie, aangezien Australië als hofleverancier van grondstoffen een belangrijk vinger aan de Chinese pols heeft.

Australia cuts rates to record low on.ft.com/186Pf1B...— FT Economics (@fteconomics) undefined

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud