1. Markten Live
 2. Live blog

Bel20 verliest op twee dagen exact 100 punten

Umicore noteert sinds de winstwaarschuwing van dinsdagochtend een vijfde lager en duwde de Bel20 voor de tweede dag op rij in het rood. Op twee dagen is de beursbarometer exact 100 punten lichter geworden.
 • Chat met CEO Johan Thijs van KBC

  Donderdag om 12 uur kan u in onze reeks CEO-talks chatten met Johan Thijs van KBC. Vragen stellen kan nu al. 

 • Bel20 verliest 100 punten op twee dagen

  De slotbel: de Bel20  daalde door het dividend van Proximus en de nieuwe uitschuiver van Umicore 1,4 procent naar 3.752 punten. Dat is exact 100 punten minder over de voorbije twee beursdagen, aangezien de Bel20 vlak voor het lange Paasweekend op 3.852 punten afklokte. 

  We ronden hier af, met de boodschap dat we uiteraard morgenvroeg terug zijn. Tot dan!

 • En morgen? Hoe ambitieus is Biocartis?

  We blikken vooruit op weerom een stevig gevulde dag. Er staan onder meer jaarvergaderingen bij Umicore (!), UCB en Barco op het menu, plus kwartaalupdates van Biocartis, Econocom, Cofinimmo, Quest for Growth, Galapagos, Sioen, Exmar en Wereldhave Belgium. 

  Wij kijken vooral uit naar Biocartis . De beurskoers van de specialist in zaklabo's voor snelle medische diagnose blijft onder druk staan en noteert nauwelijks boven de 11,50 euro waartegen Biocartis bijna exact vier jaar geleden naar de beurs trok. Het debuut was euforisch, de rest minder. 

  De essentie is dat, zeker op de Amerikaanse markt, de turbo op de verkoop van het Idylla-zaklabo moet. Alleen zo kan Biocartis snel een 'ecosysteem' uitbouwen en via een recurrente verkoop van patronen voor de labo's snel winstgevend worden.

  De nieuwe CEO, Herman Verrelst, beloofde bij de publicatie van de jaarcijfers eind februari dat hij in 2019 350 nieuwe labo's aan de man zou brengen. Die ambitieuze doelstelling vertaalde zich nog niet in een stijgende beurskoers.

  Echt verwonderlijk is dat niet: sinds een verrassende kapitaalverhoging in januari - dankbaar gebruikmakend van de koersopstoot na een goed onthaalde commerciële deal met de Amerikaanse reus Genomic Health - is de vraag naar stukken even 'verzadigd'. Om daar verandering in te brengen zal onder meer een heel optimistische update van doen zijn. 

 • Het verslag van de Wall Street-dag ...

  .. leest u hier, met focus op Caterpillar. 

 • Over de jaarvergadering van AB InBev ...

  ... leest u via deze link een uitgebreid relaas, met dank aan collega Jens Cardinaels. 

  AB InBev-CEO Carlos Brito op de jaarvergadering in Brussel. ©BELGA

 • Grootste 'UMI-beer': 'Structureel lagere marges in kathodes'

  Credit Suisse was al het somberste beurshuis dat Umicore  opvolgt en dat is na het dubbele winstalarm van gisterochtend niet veranderd. Analist Matthew Hampshire-Waugh verlaagt het koersdoel zelfs nog van 33 naar 28 euro. Het advies blijft logischerwijs 'verkopen'. 

  Volgens de analist is de waarschuwing van Umicore een teken dat er steeds meer concurrentie - en dus prijsdruk - is in kathodematerialen voor herlaadbatterijen.

  'We verwachten dat door een toevloed van nieuw aanbod de wereldwijde markt voor kathodematerialen tegen 2020 op minder dan 50 procent van de capaciteit zal draaien, als gevolg van een toevloed van nieuw aanbod. En gelet op het feit dat Umicore nu al de capaciteitsuitbreiding uitstelt en prijsdruk ondervindt denken we dat dit het begin is van structureel lagere returns.'

  Eerder dit jaar kwam ook het beurshuis Barclays al met een kritisch rapport en de visie dat beleggers de rendabiliteit van de subtak batterijmaterialen overschatten.

 • Wall Street start aarzelend

  Op Wall Street start de handelsdag aarzelend. De Dow Jones  noteert vrijwel onveranderd. Dat Boeing door de problemen met de 737 MAX zijn winstprognose moest schrappen, was duidelijk het slechtst bewaarde geheim van New York. Het aandeel Boeing  herstelt zelfs licht, met 1 procent. 

  ©REUTERS

 • Ondernemersvertrouwen op laagste peil in anderhalf jaar

  De indicator van het Belgische ondernemersvertrouwen is in april gedaald naar -3,2 punten, het laagste peil sinds september 2017. Dat meldt de Nationale Bank. In maart noteerde de indicator op -0,7 punt. Economen hadden een stabilisering van het ondernemersvertrouwen voorspeld.

  In de bouwsector en de verwerkende nijverheid werden bedrijfsleiders duidelijk somberder, omdat de beoordeling van het orderboekje verslechterde. In de handel en dienstensector werden ondernemers optimistischer, omdat de vooruitzichten verbeterden.

 • Ter Beke schiet hoger

  Voorlopig zonder duidelijke reden schiet het aandeel Ter Beke 7,6 procent hoger tot 142 euro. In absolute termen gaat de koers 10 euro hoger. Met 2.234 stukken is het handelsvolume ruim vier keer groter dan gemiddeld.

 • AV Telenet opnieuw in teken van confrontatie met activistische aandeelhouder Lucerne

  Op de algemene vergadering van Telenet  had de activistische aandeelhouder Lucerne Capital Management alweer een waslijst aan vragen voorbereid. Lucerne, dat 3,01 procent van Telenet bezit, is al langer misnoegd over de relatie tussen Telenet en Liberty Global , dat met 56,4 procent de meerderheid van Telenet bezit.

  De lijst was vooraf ingestuurd, zodat Bert de Graeve, de voorzitter van de raad van bestuur, meteen ook de uitgebreide antwoorden erop kon voorlezen. De hele lezing duurde meer dan een uur, wat op het einde leidde tot enkele hoorbare opmerkingen van andere aandeelhouders.

  Lucerne had onder meer vragen bij de verstrengeling tussen de logistieke keten van Telenet en Liberty Global - volgens Telenet beperkt tot een gelijkaardige aanpak van ‘social responsibility’ -, het uitbesteden van de interne audit van Telenet aan Liberty - volgens Telenet omdat Liberty kwaliteitsvol en goedkoper dan de ‘big 4’ werkt - en de benoeming van Enrique Rodriguez, de technologiedirecteur van Liberty, in de raad van bestuur van Telenet.

  Het engelengeduld waarmee De Graeve de antwoorden voorlas, en in debat ging met de Lucerne-delegatie in de zaal, kon die laatste niet tevreden stemmen. Vlak voor de stemmingen nam de Lucerne-vertegenwoordiger nog even het woord. ‘We zijn blij met het operationeel management, maar Telenet boekt geen vooruitgang voor corporate governance. We blijven hameren op respect voor de rechten van minderheidsaandeelhouders.’

 • Boeing slikt jaarprognose in

  De vliegtuigbouwer Boeing  slikt zijn financiële prognoses in voor 2019 als gevolg van de problemen met de 737 MAX. De groep schat de schade voorlopig in op 1 miljard dollar. Boeing zegt vooruitgang te hebben gemaakt met de software-update voor de 737 MAX. Er werden al 135 testvluchten uitgevoerd. Het bedrijf zal 'later dit jaar' nieuwe jaarprognoses afgeven.

  Dennis Muilenburg, de topman van de vliegtuigbouwer, bood begin april zijn verontschuldigingen aan voor de dodelijke crashes in Ethiopië en Indonesië, telkens met een 737 MAX.

 • Caterpillar klopt prognoses

  Caterpillar , een producent van werkvoertuigen, verdiende in het eerste kwartaal 2,94 dollar per aandeel. Dat is meer dan verwacht (2,84 dollar). Het aandeel gaat voorbeurs bijna 1 procent hoger. 

 • Biedoorlog in Amerikaanse schalieolie

  Er is een biedoorlog losgebarsten op Anadarko Petroleum , een belangrijke speler in Amerikaanse schalieolie. Occidental Petroleum overtroeft Chevron met een bod van 57 miljard dollar. Chevron bood twee weken geleden 50 miljard dollar aan, rekening houdend met schulden. We schreven toen al dat Occidental Petroleum ook op de loer lag. 

  Lees hier meer. 

 • Bois Sauvage zwijgt over Recticel

  Wie op de algemene vergadering van Bois Sauvage   verklaringen verwachtte van de holding over het bod van het Ierse Kingspan op twee divisies van Recticel - in samenwerking met het Oostenrijkse Greiner -, kwam van een kale reis terug.

  Zijn er rechtstreekse contacten met Kingspan? Wat is de volgende stap in de stellingenoorlog tussen Recticel  en de Ieren? Met welke timing moet er rekening gehouden worden? Op alle vragen over het onderwerp klonk bij de hoofdaandeelhouder van Recticel (28,2%) een droog antwoord: 'no comment - richt u tot de vennootschap'.

  Bij het overzicht van het boekjaar 2018, viel één bedrag op: de 4 miljoen euro die Bois Sauvage gaat opstrijken in het kader van de schikking van Ageas met zijn gedupeerde aandeelhouders. Daar streek de holding al 2,8 miljoen van op. Het bedrag was al eerder bekendgemaakt, maar was tot nu toe onopgemerkt gebleven.

 • De Brusselse beursspiegel...

  ... zoomt in op Umicore, Melexis, Orange Belgium en Oxurion. U kunt hem hier lezen.

 • Renault uit de bocht door winstwaarschuwing Nissan

  Renault is een van de sterkste dalers in Parijs. Renault bezit 43 procent van Nissan en de Japanse autobouwer verlaagde zijn winstprognose voor het boekjaar 2018/19 (tot einde maart) al voor de tweede keer. Nissan verwacht nu een bedrijfswinst van 318 miljard yen tegen eerder 450 miljard yen.

  Nissan zit in slechte papieren, niet alleen door de affaire-Ghosn, maar ook door een verouderd modellenaanbod, bijkomende uitgaven in de VS, de moeilijke economische omgeving en een emissieschandaal in Japan.

 • WDP publiceert modaliteiten keuzedividend

  De aandeelhouders van de logistieke specialist WDP kunnen kiezen tussen een dividend in cash, in de vorm van nieuwe aandelen of een combinatie. Wie voor aandelen kiest, kan met 39 coupons intekenen op één nieuw aandeel. Dat is woensdag meegedeeld op de algemene vergadering.

  De modaliteiten zijn gebaseerd op de volumegewogen gemiddelde beurskoers van de laatste drie beursdagen, die 139,89 euro bedraagt. Rekening houdend met het brutodividend van 4,80 euro bedraagt de gecorrigeerde gemiddelde beurskoers 135,09 euro. De uitgifteprijs van de nieuwe aandelen bedraagt 131,04 euro. Er is dus een korting van 3 procent tegenover de gecorrigeerde gemiddelde beurskoers. WDP had eerder al meegedeeld dat het dividend in cash 4,80 euro bruto of 3,36 euro netto bedraagt.

 • Koersdoel Umicore zakt bij UBS

  Na de winstwaarschuwing van Umicore hebben de analisten van UBS hun ramingen voor de bedrijfswinst en de winst per aandeel met respectievelijk 10 en 11 procent verlaagd voor de komende drie jaar. Daardoor zakt hun koersdoel van 41 tot 36 euro. Hun advies blijft 'neutral' (houden).

  Door de forse investeringen waar Umicore voor staat en het hoge verbruik van werkkapitaal om de batterijmaterialenfabrieken van metalen te voorzien zal de vrije kasstroom pas in 2023 positief worden, verwachten ze.

 • UBS trekt koersdoel Melexis op

  De UBS-analisten François-Xavier Bouvignies en David Mulholland trekken hun koersdoel voor Melexis op van 55 tot 66 euro en handhaven hun 'neutral'-advies. Ze denken dat het herstel bij de (auto)chipmaker nu iets later zal plaatsvinden in de tweede jaarhelft. Ze verlagen hun verwachting voor de winst per aandeel in 2019 en trekken die voor 2020 en 2021 op. 

 • Koersdoel Degroof Petercam voor Melexis zakt

  Analist Michael Roeg luisterde dinsdag naar de conferencecall van Melexis . Op basis van de vooruitzichten van het autochipbedrijf voor het tweede kwartaal paste hij de timing van het herstel aan in zijn model.

  Hij ziet de omzet geleidelijk aan herstellen van 117 miljoen euro in het eerste kwartaal naar 130 miljoen euro in het vierde kwartaal. Dat zou een jaaromzet van 492 miljoen euro opleveren, wat 13,5 procent minder is dan in 2018. In 2020 ziet hij de omzet dan weer met 16 procent groeien en in 2021 met 10 procent. In 2021 zou de omzet ook een nieuwe piek bereiken.

  De schommelingen van de bedrijfswinst zullen echter veel groter zijn dan die van de omzet, zoals klassiek is bij halfgeleiderbedrijven. Hij heeft zijn ramingen voor de winst per aandeel voor 2019 en 2020 verlaagd, en die voor 2021 behouden.

  Op basis van de nieuwe ramingen en gemiddelde waarderingsmultiples over de voorbije vijf jaar komt hij tot een nieuw koersdoel van 75 euro. Voordien was dat 78 euro. Hij blijft bij zijn koopadvies.

 • Degroof Petercam verhoogt koersdoel Orange Belgium

  Op commercieel vlak blijft Orange Belgium het erg goed doen, schrijft Stefaan Genoe van het beurshuis Degroof Petercam. De omzet kwam in het eerste kwartaal hoger uit dan verwacht en de LOVE-bundel heeft nu al 200.000 klanten. De hogere omzet vertaalde zich echter niet in meer winst door het wegvallen van de MVNO-inkomsten van Telenet.

  De komende kwartalen en volgend jaar zou de omzetting van omzet in winst moeten verbeteren, meent de analist. De verbeterde groothandelsregeling zou dan ook een gunstig effect moeten hebben. Vanaf het tweede kwartaal zal Orange Belgium ook de mobieletelefonieklanten van Medialaan naar zijn netwerk overhevelen.

  Genoe behoudt zijn bijkoopadvies en trekt zijn koersdoel op van 21 naar 22,5 euro.

 • Koersverlies Umicore loopt op tot 5 procent

  Het koersverlies voor Umicore  liep deze morgen op tot 5 procent. Degroof Petercam schrapt het aandeel van de favorietenlijst. Het beurshuis verwacht dat het aandeel nog enkele maanden onder druk zal blijven. 

  Although we continue to appreciate the name for its medium to long term growth potential and the uniqueness of its positioning in clean mobility, we believe that the ST headwinds are likely to keep the share price under pressure in the next months. The many uncertainties related to the automotive industry, particularly in China, and the lack of visibility will remain a drag for the performance of the name in 2019.
  Degroof Petercam

 • Duitse ondernemers iets minder optimistisch

  De IFO-index, die het Duitse ondernemersvertrouwen meet, is in april gedaald tot 99,2 punten van 99,7 in maart (opwaarts herzien van 99,6). Dat is slechter dan verwacht: economen hadden een stijging tot 99,9 verwacht. In maart was de index voor het eerst weer gestegen na zes neerwaartse maanden.

  ‘De Duitse economie verliest verder aan kracht’, zegt IFO-voorzitter Clemens Fuest in het begeleidende commentaar. Duitsland staat voor een moeilijk jaar met een vertragende wereldeconomie, terwijl onzekerheden als de brexit en de handelsconflicten het zakenklimaat verzuren. De Duitse regering ziet de economische groei dit jaar vertragen tot 0,5 procent van 1,4 procent in 2018.

  Ook de inschatting van de huidige economische situatie valt tegen. Die verslechterde van 103,8 tot 103,3 punten waar 103,6 was verwacht.

  Duitse jagers paraderen in traditionele klederdracht in München. ©EPA

 • Samsung doet investering van ... 103 miljard euro

  Het Zuid-Koreaanse Samsung kondigt een investering aan van 133.000 miljard won (103 miljard euro), te besteden over de komende tien jaar. Met het geld wil Samsung de strijd aangaan met Intel en Qualcomm in het maken van chips. Samsung is vandaag al marktleider in geheugenchips voor gebruik in servers en smartphones, maar wil nu ook de leiding nemen in andere chips, zoals processoren voor het toepassen van artificiële intelligentie. De investering leidt tot 15.000 nieuwe jobs. 

  Samsung ging in de Aziatische handel 1,7 procent lager, nog als gevolg van het bericht dat de uitrol van de opvouwbare telefoon is uitgesteld

 • KBC Securities zet Oxurion op ‘kopen'

  Oxurion liet begin april weten dat de rekrutering van 70 patiënten voor het fase 2-onderzoek met THR-317-002 was voltooid en dat de resultaten in het derde kwartaal mochten worden verwacht. Het bedrijf heeft nu ook voldoende patiënten bij elkaar om zijn fase 1-onderzoek met THR-149 te starten, waarvan de resultaten ook in het derde kwartaal worden vrijgegeven (zie post van 9.28 uur).

  Hiermee versnelt het momentum voor Oxurion, menen de biotechanalisten van het beurshuis KBC Securities. Er staan trouwens nog resultaten van twee andere onderzoeken op de agenda voor 2019. Sandra Cauwenberghs en Lenny Van Steenhuyse trekken hun advies op van ‘houden’ naar ‘kopen’. Hun koersdoel blijft op 6 euro staan.

 • KBC Securities: 'ABN AMRO en Degroof Petercam zouden goed bij elkaar passen'

  De Tijd brengt vandaag het verhaal dat een deel of mogelijk heel Degroof Petercam te koop staat. Daarbij worden ABN AMRO , Belfius en Pictet genoemd als kandidaat-overnemers. Lees hier meer. 

  Analist Jason Kalamboussis van KBC Securities vindt ABN AMRO alvast een geschikte overnemer. 

  A privately owned company, and a larger entity (c.€ 1.3-1.4bn), it would still come within ABN’s firepower providing a better usage of its excess capital than buybacks while rebalancing its group profile, and leveraging on its IT expertise to fill in the DP shortfall of investments there, so it could be a good fit.
  Jason Kalamboussis
  Analist KBC Securities

 • Oxurion heeft rekrutering fase 1-onderzoek met THR-149 rond

  Sneller dan verwacht heeft Oxurion (het vroegere Thrombogenics) 15 patiënten gerekruteerd voor het fase 1-onderzoek met THR-149 voor de behandeling van diabethisch maculair oedeem (DME), een veelvoorkomende oogaandoening bij diabetici. THR-149 is een zogenaamde 'plasma kallikrein inhibitor'.

  Tijdens het onderzoek krijgen de patiënten een injectie met THR-149 in het oog. De bedoeling is na te gaan of het middel veilig is.

  Het preklinisch onderzoek met THR-149 was veelbelovend. In maart 2018 publiceerde het bedrijf daarover in The Journal of Medicinal Chemistry. De resultaten van het fase 1-onderzoek worden in het begin van het derde kwartaal verwacht. 

 • Umicore 3 procent lager

  Umicore  is opnieuw het kneusje in de Bel20 met een verlies van 3 procent. Proximus zakt meer, maar dat is door het knippen van het dividend. Het beurshuis Berenberg knipte deze ochtend in het koersdoel van Umicore, maar bevestigde het koopadvies (zie post 7.22 uur). Lees hier onze analyse over Umicore. 

 • Wirecard schiet hoger na instap SoftBank

  De Japanse investeringsgroep SoftBank verstrekt een converteerbare obligatielening van 900 miljoen euro aan het Duitse fintechbedrijf Wirecard . Dat stemt overeen met een potentieel belang van 5,6 procent. De conversie is over vijf jaar gepland en zal tegen 130 euro per aandeel gebeuren. Dat is 5 procent meer dan de slotkoers van dinsdag.

  Wirecard en SoftBank hebben ook een strategisch partnerschap getekend om de ontwikkeling van de betaaltechnologiespecialist in Japan en Korea te versnellen.

  Het aandeel Wirecard, dat na berichten over fraude hobbelige maanden achter de rug heeft, schiet tot 10 procent hoger in Frankfurt. Analisten zien de instap van SoftBank als een teken van vertrouwen.

 • AkzoNobel kneusje op Damrak

  AkzoNobel  opende 2,5 procent lager en is daarmee de grootste daler in Amsterdam. De verfproducent zag zijn operationele winst in het eerste kwartaal met 9 procent stijgen tot 193 miljoen euro. Dat is 10 procent minder dan de consensusvoorspelling, maar wel in lijn met de verwachting van het beurshuis KBC Securities. 'We waarderen de inspanningen van AkzoNobel om de kosten te verlagen en de prijzen te verhogen, zodat de marges kunnen stijgen', zegt analist Wim Hoste. Hij noemt de waardering van het aandeel 'correct' en herhaalt dan ook zijn houdadvies. 

 • Europese beurzen starten licht lager

  De EuroStoxx50 opent 0,2 procent in de min. De Bel20 zakt 0,5 procent in de eerste handelsminuten.

 • eBay en Snap maken indruk nabeurs

  Gisteravond na het slot van Wall Street maakten zowel eBay als Snap beter dan verwachte resultaten bekend.

  Snap , bekend van de populaire jongerenapp Snapchat, maakte in het eerste kwartaal 10 cent per aandeel verlies, terwijl analisten mikten op 12 cent verlies. Het dagelijks aantal actieve gebruikers, de zogeheten DAU's, kwam uit op 190 miljoen, ook beter dan verwacht (187 miljoen). De gemiddelde omzet per gebruiker (ARPU) tot slot lag op 1,68 dollar, terwijl analisten hier mikten op 1,62 dollar. Het aandeel ging nabeurs licht hoger. Sinds begin dit jaar is Snap verdubbeld. 

  De onlineveilingsite eBay  ging nabeurs 5 procent hoger na beter dan verwachte resultaten. De e-commercegroep puurde 67 cent per aandeel winst uit een omzet van 2,64 miljard dollar. Beide cijfers waren beter dan verwacht. De waarde van alle verhandelde producten kwam uit op 22,59 miljard dollar.

 • Europese beurzen op weg naar licht lagere opening

  Dat leert de stand van de futures. 

 • Elior ontvangt miljardenbod van PAI

  PAI Partners, de private-equitygroep die vorig jaar even snuffelde aan Ontex en onlangs een bod lanceerde op Wessanen, wil 1,5 miljard euro neertellen voor een divisie van de cateraar Elior . Areas levert voeding aan luchthavens, spoorwegen en toeristische attracties en is daarin de derde grootste ter wereld. 

  Elior hoopt de transactie deze zomer af te ronden. Ze moet de schuldratio helpen verminderen tot 1,5 à 2 keer de ebitda. 

 • Meer bier en meer winst voor Heineken

  Heineken verkocht in het eerste kwartaal op organische basis 4,3 procent meer bier en zag de verkoopvolumes in alle regio’s stijgen. Analisten hadden volgens Bloomberg maar een organische groei van 3,3 procent verwacht. Het totale biervolume van 52,7 miljoen hectoliter was in lijn met de verwachtingen.

  De sterkste groei was voor de regio’s Afrika/Midden-Oosten/Oost-Europa (+7,8%) en Azië/Stille Oceaan (+8,2%). Maar ook het Amerikaanse continent (+3,2%) en Europa (+1,6%) gingen erop vooruit.

  De Verenigde Staten, waar de biervolumes met circa 5 procent daalden, zetten een domper op het feest. Tijdens het eerste kwartaal werd de alcoholvrije variant Heineken 0.0 er gelanceerd.

  Over de eerste drie maanden van het jaar realiseert de Nederlandse brouwer een nettowinst van 299 miljoen euro. Dat is 15 procent meer dan een jaar eerder.

  Het is uitkijken hoe de koers van AB InBev  op de cijfers reageert. Bij AB InBev vindt straks de algemene vergadering plaats.

  Heineken 0.0, de alcoholvrije variant van het populaire Nederlandse bier ©Heineken

 • Kepler slikt verkoopadvies Melexis in

  Een dag na de teleurstellende kwartaalprognose van Melexis  verhoogt Kepler-analist Matthias Maenhaut het advies van 'afbouwen' naar 'houden'. Het koersdoel stijgt van 42 naar 68,5 euro. Er is nu nog maar één verkoopadvies op Melexis (Oddo BHF), en voorts zes houdadviezen en vier koopadviezen, leren cijfers van Bloomberg. 

 • Deceuninck: 'Ik krijg signalen dat er beterschap is'

  We woonden gisteren de algemene vergadering van Deceuninck  bij. 'Of de Turkse crisis nu voorbij is? Ik zou het niet kunnen zeggen, maar ik krijg positieve signalen’, zei CEO Francis Van Eeckhout. Hij zei ook de aandelenkoers niet te begrijpen. Lees hier ons verslag.

 • Truckbouwer Volvo klopt verwachtingen

  De Zweedse vrachtwagenbouwer Volvo heeft een sterk eerste kwartaal achter de rug. De omzet steeg met 20 procent tot 107,2 miljard Zweedse kronen (10,2 miljard euro), maar dat was voor een deel aan positieve wisselkoerseffecten te danken. Bij constante wisselkoersen bedroeg de omzetgroei 12 procent.

  De aangepaste bedrijfswinst kwam uit op 12,7 miljard Zweedse kronen (1,2 miljard euro) tegenover 8,3 miljard een jaar eerder. Dat klopte de consensusprognose van 10,2 miljard. De aangepaste operationele winstmarge verbeterde van 9,3 tot 11,8 procent.

  De nettowinst verdubbelde bijna, van 5,8 tot 10,8 miljard kronen.

  Een Volvo-truck in een steengroeve ©Volvo

 • Credit Suisse: rendabeler dan verwacht

  Credit Suisse is de eerste grote Europese bank die met resultaten komt, en die zijn goed. De Zwitserse bank Credit Suisse verdiende in het eerste kwartaal 749 miljoen frank, een stuk meer dan verwacht (682 miljoen). Ook de omzet lag hoger dan verwacht en de tradingdivisie geraakte uit de rode cijfers. 

  CEO Tidjane Thiam - die de voorbije jaren een shift naar vermogensbeheer inzette - is 'voorzichtig optimistisch' over het tweede kwartaal. 'We zien klanten het vertrouwen herwinnen en het positieve moment in maart zet zich verder in april', zegt Thiam. Over de rest van het jaar durft Thiam zich nog niet uitspreken.

 • Hamon: minder, maar rendabeler orders

  Het orderboekje van Hamon  klokt eind maart af op 66,2 miljoen euro. Dat is een derde minder dan dezelfde periode een jaar eerder, toen de Waalse koeltorenbouwer nog 97 miljoen euro aan orders kon boeken. Hamon wijst wel op de sterke verbetering in de winstgevendheid van de orders. Lees hier meer over de tradingupdate die Hamon gisteren nabeurs verstuurde.

 • Proximus knipt dividend

  Niet schrikken vandaag als Proximus  zakt. Vandaag knipt de telecomgroep het slotdividend van 1 euro bruto. In totaal kost het couponnetjesseizoen de Bel20 in de komende maanden 124 punten, leert een berekening van De Tijd

 • Aedifica lanceert grote kapitaalverhoging

  De uitbater van zorgvastgoed wil tot 418 miljoen euro ophalen via een kapitaalverhoging met voorkeurrecht. Aedifica geeft de nieuwe aandelen uit aan 68 euro per stuk. Drie aandelen in bezit geven het recht om in te schrijven op één nieuw aandeel. De inschrijvingsperiode loopt van donderdag 25 april t.e.m. donderdag 2 mei.

 • Omzet MDxHealth trekt weer aan

  MDxHealth zit in volle overgangsperiode onder zijn nieuwe CEO Michael K. McGarrity en dat is te zien aan de kwartaalcijfers. Tegenover het zwakke vierde kwartaal is er enige beterschap, maar de verkoop van de prostaatkankertest ConfirmMDx, die het gros van de inkomsten binnenbrengt, blijft sputteren. In het eerste kwartaal werden 7 procent minder van die testen verkocht. De andere prostaatkankertest, SelectMDx, die op basis van een urinestaal zegt of iemand wellicht prostaatkanker heeft, zag de verkoop wel groeien: met 13 procent in de VS en 2 procent in de EU.

  Dat alles resulteert in een omzet van 4,7 miljoen dollar, 7,2 procent meer dan in het vierde kwartaal. Het bedrijfsverlies werd met 10,4 procent teruggebracht tot 8,6 miljoen.

  De kaspositie was door eenmalige herstructureringslasten einde maart geslonken tot 17,4 miljoen dollar. Daarmee kan MDxHealth naar eigen zeggen nog 12 maanden verder.

 • SAP verhoogt winstprognose lichtjes

  De Duitse softwarereus SAP  zag in het eerste kwartaal het aantal bestellingen in zijn clouddivisie met 26 procent stijgen tegenover het kwartaal daarvoor. CEO Bill McDermott zet volop in op de cloudbusiness en besteedde meer dan 10 miljard dollar aan de Amerikaanse cloudstartups Qualtrics International en Callidus Software. Daarnaast gaat SAP door een herstructurering, waarvoor de groep een provisie nam in het eerste kwartaal van 886 miljoen euro. 

  Voor heel 2019 verwacht SAP voortaan een operationele winst tussen 7,85 miljard euro en 8,05 miljard euro. De vorige vork lag tussen 7,7 miljard euro en 8 miljard euro. 

 • Berenberg verlaagt koersdoel Umicore

  Een dag na de forse winstwaarschuwing van Umicore  verlaagt Berenberg het koersdoel van 46 naar 42 euro. Het advies blijft wel 'kopen'.

  'De nieuwe prognose voor 2019 is zeker een ontgoocheling en roept vragen op over de prijszettingsmacht van Umicore in kathoden. De winstwaarschuwing bedreigt evenwel het langetermijngroeiverhaal van Umicore niet', zegt analist Sebastian Bray. 

  Bray verlaagt de winstprognoses voor 2019-2021 met 13 procent, vandaar het lagere koersdoel. 'Umicore noteert tegen een premie van 50 procent tegenover sectorgenoten in de EuroStoxx Chemicals-index, maar we zien de winst tot 2025 ook 80 procent sneller groeien (12 tot 13 procent per jaar) dan de sector.'

 • Orange Belgium duikt in het rood

  Ondanks een 3,8 procent hogere omzet dook Orange Belgium in het eerste kwartaal in het rood. Het nettoverlies bedraagt 8,3 miljoen euro. Een jaar eerder was er een verlies van 0,4 miljoen euro.

  Het telecombedrijf schrijft het verlies toe aan een daling met 3,8 procent van de brutobedrijfswinst, hogere herstructureringskosten en hogere afschrijvingen. De aangepaste brutobedrijfswinst (ebitdaaL) daalde door het verlies van de 'huurinkomsten' van Telenet. Die maakte de voorbije jaren gebruik van het netwerk van Orange Belgium voor mobiel telefoon- en dataverkeer maar heeft sinds de overname van Base zijn eigen mobiele netwerk.

  Orange Belgium wist wel meer klanten aan te trekken. Het aantal klanten met een mobiel abonnement steeg met 6,9 procent jaar op jaar tot 2,5 miljoen. Voor zijn LOVE-aanbod won het bedrijf 20.000 abonnees bij tot 200.000.

  Lees hier meer. 

 • WDP bevestigt jaarwinstprognose

  De logistieke specialist WDP   zag zijn winst over het eerste kwartaal 13 procent stijgen tot 33,4 miljoen euro. Per aandeel kwam de winst 8 procent hoger uit op 1,45 euro. 

  Voor 2019 bevestigt het bedrijf de beoogde winst per aandeel van 6,50 euro en een brutodividend van 5,20 euro. Beide impliceren een stijging met 8 procent. 

  Straks wonen we de algemene vergadering bij. 

 • Nyrstar verschuift nogmaals datum jaarcijfers

  Nyrstar liet dinsdagavond weten dat de data voor de publicatie van de jaarcijfers (over 2018) en de trading update over het eerste kwartaal nogmaals zijn verschoven. Dat gebeurt 'in verband met de uitgebreide herkapitalisatie van de balans van de groep'. Beide zullen nu op vrijdag 24 mei worden gepubliceerd. De algemene vergadering blijft op 25 juni staan.

 • Sterke Amerikaanse bedrijfsresultaten

  Goedemorgen. De breed samengestelde S&P500 eindigde dinsdagavond op zijn hoogste peil sinds september en bovendien op een nieuwe recordstand. Het sentiment zat goed na beter dan verwachte resultaten van onder meer Twitter en Lockheed Martin.

  De Aziatische beurzen slagen er woensdag niet in dat voorbeeld te volgen: bijna overal staan minnen op het bord. Tokio zakt 0,4 procent, Hongkong 0,85 procent, Shanghai 0,9 procent en Seoel 1,3 procent. Marktpartijen wijzen er op dat Azië het zonder de sterke bedrijfsresultaten moet stellen die Wall Street hoger tilden. Bijna 80 procent van de Amerikaanse bedrijven heeft tot dusver beter dan verwachte resultaten gepubliceerd.

  Traders zijn druk in de weer op de beursvloer van de New York Stock Exchange. ©AFP

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud