1. Markten Live
 2. Live blog
live

Inflatie duwt Europese beurzen in het rood

Aedifica kondigt drie overnames aan in 24 uur. De nakende beursgang van Coolblue deed HAL opveren.
 • Voor ons Brussels beursoverzicht...

  graag hierheen.

 • Aedifica: drie overnames in 24 uur

  Aedifica behoorde vandaag tot de schaarse stijgers en dikte 1,1 procent aan tot 109 euro. De specialist in zorgvastgoed gaat dapper voort met zijn expansie. Donderdagavond kondigde Aedifica aan 18 miljoen euro te investeren in twee woon-zorgcentra in het Duitse Duisburg die al in exploitatie zijn. Deze morgen was er al een nieuwe investering in Ierland: 48 miljoen euro wordt besteed aan twee woon-zorgcentra in de buurt van Dublin. En kijk: er komt net een nieuw persbericht binnen over de aankoop van een woonzorgcentrum in het Duitse Borna voor 15 miljoen euro. Ook dit woonzorgcentrum is al in exploitatie.

 • Bel20 sluit 0,6 procent lager

  Toppers in Brussel: Exmar (+7,5%), Oxurion (+6,3%) en Moury Construct (+5,7%).

  Floppers: Aperam (-4,8%), Smartphoto (-6,1%) en Unifiedpost (-8,3%). 

 • Hogere winstprognose stuwt koers van BMW hoger

  Terwijl de hele auto-industrie worstelt met chiptekorten, heeft BMW  zijn winstverwachting voor dit jaar verhoogd. Dat maakte dat BMW op de beurs van Frankfurt  vandaag een van de weinige aandelen was die in het groen eindigde.

  De koersstijging van 1 procent was de beloning voor het verhogen van de brutowinstmarge naar 9,5 tot 10,5 procent.

  Dat is aanzienlijk hoger dan de marges van 7 tot 9 procent die het Münchense concern eerder dit jaar nog voorop stelde. De chiptekorten zorgen voor tekorten in het auto-aanbod, maar leiden ook tot ‘aanhoudende positieve prijseffecten’. BMW kan de auto’s die het wel maakt voor hogere prijzen verkopen en ook de tweedehands auto’s die BMW zelf verkoopt gaan voor aanzienlijk hogere prijzen de deur uit.  

 • Aandeelhouders geven hun fiat: Mercedes-Benz heet voortaan ook op de beurs Mercedes-Benz

  De aandeelhouders van het Duitse autoconcern Daimler  hebben vrijdag bijna unaniem ingestemd met een splitsing van het bedrijf, waarbij de dochteronderneming Daimler Truck zal worden afgesplitst en als een afzonderlijke entiteit een notering op de beurs van Frankfurt krijgt.

  Het autoconcern verandert zijn naam volgend jaar in Mercedes-Benz: Daimler wordt het exclusieve terrein voor de vrachtwagendivisie. Het idee om de vrachtwagendivisie af te splitsen lag al langer op tafel en werd in juli door het bedrijf op de agenda gezet.

  Volgens voorstanders zullen de auto- en vrachtwagendivisie los van elkaar meer winstgevend zijn en kunnen beleggers duidelijker kiezen of ze in auto's, vrachtwagens of allebei willen beleggen.

  De truckdivisie was vorig jaar goed voor een omzet van ongeveer 35 miljard euro. Het topmanagement wil met de scheiding de waarde van de afzonderlijke bedrijven verhogen. De bedoeling is dat Daimler Truck voor het einde van het jaar naar de beurs trekt. De aandeelhouders zullen dan volgens hun belang in Daimler nieuwe aandelen in de nieuwe divisie ontvangen.  

  Volgend jaar krijgen de overblijvende activiteiten van Daimler, personenwagens en bestelwagens in het luxe- en premiumsegment, een nieuwe naam, de Mercedes-Benz Group. 'We zullen de bestaande jobs behouden en nieuwe banen creëren', zei CEO Ola Källenius.

  De splitsing zal ongeveer 700 miljoen euro kosten. Het gaat om eenmalige kosten voor de splitsing en de ontwikkeling van de financiële diensten, zei CFO Harald Wilhelm op de buitengewone algemene vergadering. 

 • D'Ieteren rondt de aankoop aandeel TVH Parts af

  De Brusselse autodienstenholding D’Ieteren Group  heeft de aankoop van een belang van 40 procent in TVH Parts afgerond. Begin juli maakte D’Ieteren bekend dat het 1,17 miljard euro betaalt voor het minderheidsbelang in de Waregemse verdeler van onderdelen heftrucks, vorkliften en landbouwmachines. Pascal Vanhalst, 'die nooit de Marc Coucke van Waregem zal worden', houdt de resterende 60 procent. 

  De aankoop geldt als de langverwachte grote deal voor D'Ieteren, dat tot ergernis van beleggers al geruime tijd meer dan 2 miljard euro cash werkloos op de rekening had staan. De deal waardeert TVH Parts op een ondernemingswaarde van 3,65 miljard euro. TVH Parts is de vijfde poot van de D’Ieteren-holding, naast de traditionele autobusiness, goudhaantje Belron, zorgenkind Moleskine en een vastgoeddivisie. 

 • Exmar op jaarpiek

  Exmar  is vandaag een opvallende stijger met een winst van 8 procent. Sinds begin dit jaar steeg het aandeel al meer dan 60 procent. Bij de halfjaarcijfers maakte het management zich sterk binnen de twaalf maanden een nieuwe klant te vinden voor twee dure hervergassingsfabrieken. De stijging van de gasprijs is in die optiek allicht een goede zaak voor Exmar.

 • Merck primus in Dow Jones

  Farmaproducent Merck schiet vandaag tot 10 procent hoger. Dat heeft alles te maken met de pil die Merck ontwikkeld heeft tegen covid.

 • BofA: 'Europese beurzen zakken 10 procent tegen eind dit jaar'

  Bank of America (BofA) verwacht dat de brede Europese aandelenindex Stoxx 600 tegen eind dit jaar met 10 procent zal dalen, omdat de economische groei vertraagt en de inflatie hoog blijft. De strategen van de bank zeggen dat de macro-economische context verschuift van een 'goudlokjesscenario' van lage inflatie en optimale groei naar het omgekeerde. Ze verlagen hun advies van neutraal naar negatief, omdat Europese aandelen zullen lijden onder energietekorten, problemen  van de Chinese vastgoedsector en aanhoudende aanvoerproblemen. Autoaandelen, financiële aandelen en producenten van kapitaalgoederen krijgen een kleiner dan normaal gewicht in de portefeuilles.

 • Fitch: 'Koude oorlog over schuldplafond bedreigt AAA-rating VS'

  Kredietbeoordelaar Fitch maakt zich zorgen over de onzekerheid inzake de verhoging van het Amerikaanse schuldplafond. Als dat plafond niet tijdig wordt opgetrokken zal de politieke koude oorlog en de dalende financiële flexibiliteit het risico van een wanbetaling verhogen. Fitch merkt op dat de regering dan misschien zal beslissen om prioriteit te geven aan rentebetalingen op de schuld. Maar dat betekent dat de VS andere financiële verplichtingen niet zullen nakomen en dat zou wellicht de AAA-status ondermijnen.

  De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen waarschuwde deze week dat de federale regering vanaf ongeveer 18 oktober onvoldoende geld zal hebben om al haar rekeningen te betalen. 

 • Sofina zet zwaar in op Collibra

  De Boël-holding Sofina  neemt samen met bondgenoot Sequoia een heel groot deel van de kapitaalronde van Collibra voor haar rekening. Dat vernam De Tijd. Het Belgische databedrijf wordt bij die operatie gewaardeerd op 5 miljard dollar (4,3 miljard euro).

 • Volgende week: jobs, Pepsi en OPEC

  Traditioneel kijken we al even vooruit naar volgende week. Lees het hier. 

 • Wall Street gemengd uit de startblokken

  De Dow Jones start met een winst van 0,5 procent, de Nasdaq noteert 0,1 procent in het rood bij opening. 

 • 'Olieprijs kan deze winter naar 100 dollar stijgen'

  De schaarste aan energie kan de olieprijs voor het eerst sinds 2014 boven 100 dollar per vat doen stijgen en een wereldwijde economische crisis veroorzaken. Dat zegt Bank of America. Aardgas is bijna dubbel zo duur als olie en de stijgende vraag naar diesel kan de olieprijs naar vergelijkbare niveaus duwen. De olieprijs steeg deze week voor het eerst in drie jaar boven 80 dollar, maar viel sindsdien licht terug.

  Bank of America ziet drie factoren die de olieprijs sterk kunnen doen stijgen. Sommige consumenten schakelen over van gas naar olie, een koude winter kan het verbruik doen toenemen en de heropening van de Amerikaanse grenzen zal de vraag naar kerosine verhogen. 'Het is mogelijk dat we maar één storm verwijderd zijn van de volgende macro-orkaan.'

 • Tech, Crypto en Markten halfuurtje | 15u30

  Straks om 15u30 kunt u weer luisteren naar het bijna dagelijkse halfuurtje over tech, crypto en markten met collega's Roland Legrand en Bas van der Hout. Gratis te beluisteren via Clubhouse op iOS en Android:

 • Amerikaanse inflatie op hoogste peil sinds 1991

  Niet alleen de eurozone, ook de VS worstelen met zeer hoge inflatie. De Amerikaanse inflatie volgens de favoriete maatstaf van de centrale bank steeg in augustus naar 4,3 procent, tegenover 4,2 procent in juli. Dat is het hoogste peil sinds 1991. Economen hadden 4,2 procent inflatie voorspeld. De kerninflatie, zonder voeding en energie, stabiliseerde op 3,6 procent, terwijl 3,5 procent was voorspeld. 

 • Celyad plant presentaties op SITC-jaarcongres

  Het Waalse biofarmabedrijf Celyad Oncology gaat drie korte presentaties (abstracts) geven op het jaarcongres van de Society for Immunotherapy of Cancer (SITC) dat van 10 tot 14 november in Washington D.C. en virtueel plaatsvindt. De posters die daarbij beschikbaar zullen worden gesteld, bevatten bijkomende informatie over Celyads technologie, zijn eerste allogene celtherapiekandidaat CYAD-203 en over het fase 1b-onderzoek met CYAD-101 tegen refractaire metastatische colorectale kanker.

 • 'Nieuwe coronapil halveert sterfgevallen en hospitalisaties'

  De Amerikaanse farmareus Merck heeft een pil ontwikkeld tegen Covid-19. Het bedrijf zegt dat het medicijn het risico op ziekenhuisopname en overlijden met de helft terugdringt. Merck hoopt het medicijn snel op de markt te brengen.

  Merck gaat in de voorbeurshandel bijna 8 procent hoger. 

  Lees hier meer.

 • Obligatiebeleggers vrezen slechtste jaar sinds 1999

  Als de obligatiemarkten in het vierde kwartaal niet opveren wordt 2021 voor obligatiebeleggers het slechtste jaar sinds 1999. De wereldwijde obligatie-index van Bloomberg noteert na een slechte maand september 4,1 procent lager dan begin dit jaar.

  Dat is vooral te wijten aan het vooruitzicht van een minder soepel monetair beleid in de VS. De Amerikaanse centrale bank signaleerde vorige week dat ze misschien al vanaf november haar obligatieankopen zal verminderen. Sindsdien zijn de obligatiekoersen flink gedaald en daardoor stegen de langetermijnrentes.

 • Ons verslag van Euronext Brussel...

  ... zoomt in op Aedifica, Warehouses Estates Belgium en Acacia Pharma. U vindt het hier.

 • Colruyt noteert ex dividend

  Grootste daler in de Bel20 is andermaal Colruyt . Donderdag kreeg het aandeel van de Halse retailer een klap van 9 procent nadat topman Jef Colruyt waarschuwde voor een 'beduidend' lagere winst in het boekjaar 2021/22. Zowel de bikkelharde concurrentie - met scherpe promoties - als hogere kosten doen Colruyt pijn.

  Vandaag gaat er nog eens 4,4 procent van de koers tot 42,07 euro. Colruyt noteert zonder het recht op het dividend van 1,47 euro bruto. Ook als de dividendknip wordt uitgefilterd, is er nog een koersverlies van iets meer dan een procent.

 • Franse autobouwers in achteruit

  De Franse automarkt is in september met 20,5 procent gekrompen tegenover september 2020. Door de schaarste aan halfgeleiders en andere onderdelen ligt de productie lager en lopen leveringen grote vertraging op. Dat bemoeilijkt de verkoop.

  De aandelen van de twee grote Franse autobouwers krijgen klappen. Stellantis (o.m. Peugeot en Citroën) zakt 2,55 procent. Renault is eerder verlies te boven gekomen en noteert vlak.

 • Perrigo schikt met Ierse fiscus

  De Amerikaanse farmareus Perrigo  betaalt de Ierse fiscus 300 miljoen euro in het kader van een belastingclaim rond de overname van Elan Pharma, een Iers bedrijf dat in 2013 door Perrigo overgenomen werd.

  Elan Pharma had in april 2013, nog voor Perrigo de nieuwe eigenaar werd, de intellectuele rechten voor Tysabri, een middel tegen multiple sclerose, verkocht aan zijn sectorgenoot Biogen Idec. Daarbij werd een belastingvoet van 12,5 procent toegepast terwijl dat 33 procent moest zijn, vond de Ierse fiscus. De belastingen moesten dus herberekend worden.

  Dublin eiste aanvankelijk 1,64 miljard, maar had dat deze zomer al herzien naar minder dan 1 miljard. Netto zal de schikking neerkomen op een betaling van 266 miljoen euro. Leuk detail: dat is ook de hoofdsom van de schadevergoeding die Marc Coucke en Waterland de Amerikaanse groep vorige maand hebben betaald in het kader van hun geschil voor de arbitragerechtbank Cepani.

 • Belangrijke BAV bij Daimler

  De aandeelhouders van Daimler moeten zich vandaag op een virtuele buitengewone algemene vergadering uitspreken over de geplande afsplitsing van Daimler Truck Holding. Het is de bedoeling de vrachtwagentak nog voor het einde van het jaar naar de beurs te brengen. De aandeelhouders zullen dan overeenkomstig hun belang in Daimler nieuwe aandelen in de truckbouwer ontvangen.

  De overblijvende activiteiten van Daimler AG, personenwagens en bestelwagens in het luxe- en premiumsegment, zullen op 1 februari worden omgedoopt in Mercedes-Benz Group.

 • Degroof Petercam zet koersdoel WEB iets lager

  WEB legde over het eerste halfjaar sterke resultaten voor die de algemene verbetering in de kleinhandel weerspiegelen, zegt analist Herman van der Loos van Degroof Petercam. Hij is ook gerustgesteld dat het vastgoedbedrijf geen verdere corona-impact meer verwacht in de toekomst.

  Voor een kleine teleurstelling zorgen evenwel de iets hogere kredietkosten en de aanzienlijk hogere operationele kosten, meer bepaald uitzonderlijke herstellingswerken aan vastgoed. Tegenover eind 2020 is de schuldgraad met 108 basispunten gestegen tot 47,2 procent. Het gemiddelde leningtarief is toegenomen van 1,57 tot 1,67 procent, meldde WEB in zijn perbericht.

  Van der Loos verlaagt zijn raming voor de winst per aandeel van 3,75 tot 3,59 euro. Wat het dividend betreft, zullen de inkomsten naar verwachting stijgen maar WEB zal vermodelijk de payout verlagen om cash in huis te houden. De analist gaat dan ook uit van een vlak dividend van 3,15 euro per aandeel.

  Hij laat zijn koersdoel zakken van 46 tot 44 euro en handhaaft zijn 'houden'-advies. 

 • Inflatie eurozone op hoogste peil in 13 jaar

  De inflatie in de eurozone is in september gestegen naar 3,4 procent, tegenover 3 procent in augustus. Dat is het hoogste peil sinds 2008, blijkt uit cijfers van Eurostat. Economen hadden 3,3 procent inflatie voorspeld.

  De versnelling van de inflatie is vooral te wijten aan de fors stijgende energieprijzen en de sterkere stijging van de dienstenprijzen. De kerninflatie, zonder voeding en energie, steeg zoals verwacht naar 1,9 procent, versus 1,6 procent. 

 • Activiteit Europese industrie neemt iets af in september

  De activiteit in de maakindustrie in de eurozone bleef in september stevig toenemen, zij het wat minder dan in augustus. Dat ‘bottlenecks’ in de aanvoerlijnen zijn de oorzaak.

  De definitieve PMI kwam uit op 58,6 punten, een fractie onder de flashraming (58,7). In augustus stond de PMI nog op 61,4 punten dankzij de economische heropleving. Aangezien een cijfer boven 50 op groei wijst, blijft de industrie op flinke toeren draaien.

  ‘Aanvoerbeperkingen waren een grote belemmering voor productieschema’s in september, terwijl de zwakkere vraag een andere factor was’, zegt IHS Markit in een rapport.

 • 'Coolblue voor 3 tot 6 miljard euro naar de beurs'

  Deze ochtend kondigde Coolblue zijn beursgang aan. Analist Joren Van Aken van Degroof Petercam zegt dat geruchten hem vertellen dat de onlinewinkel voor een waarde van 3 tot 6 miljard euro naar de beurs gaat.

  'We verwachten dat de holding HAL ongeveer de helft van het belang van 48,8 procent verkoopt', zegt de analist. 'Coolblue mikt op een free float tussen 20 en 30 procent. Het bedrijf geeft voor ongeveer 150 miljoen euro aan nieuwe aandelen uit. Het grootste deel komt van bestaande aandeelhouders die verkopen. Eigenaar Pieter Zwart gaf altijd aan zijn belang van 51 procent te willen behouden. 

  'Aan de onderkant van de bandbreedte komt ons koersdoel rond 140 euro', vervolgt Van Aken. 'Aan de bovenkant komen we op een koersdoel tot 154 euro.' De analist laat zijn 'afbouwen'-advies en koersdoel van 146 euro voor HAL staan. 'De winst op de beursgang zit al grotendeels in de prijs van het aandeel verwerkt nu de korting op de nettoactiefwaarde nog maar 1 procent bedraagt. Wij passen een korting toe van 25 procent.'

  De analist wijst op het herinvesteringsrisico. 'HAL heeft geen duidelijke investeringsstrategie om de opbrengsten van de verkoop van Grandvision en Coolblue te gebruiken. Het risico is dat de cash ongebruikt blijft voor een lange tijd, waardoor aandeelhouderswaarde verloren gaat. 

 • Jefferies verlaagt koersdoel Acacia Pharma

  De analisten van Jefferies namen deel aan een event met ‘key opinion leaders’ van Acacia Pharma en waren grotendeels gerustgesteld over het commercieel potentieel van zowel Barhemsys (tegen postoperatieve misselijkheid en braken) als van het kortwerkend sedativum Byfavo. Al zal de groei wel iets trager verlopen.

  Positief is in elk geval dat zowel Barhemsys als Byfavo op schema ligt voor de opname op de geneesmiddelenlijsten van Amerikaanse ziekenhuizen. Bemoedigend volgens de analisten zijn ook de geplaatste bestellingen en de herbestellingen (73 procent voor Barhemsys en 81 procent voor Byfavo). De eerste bestellingsvolumes zijn wel klein en het kan meer dan zes maanden duren voor de verkoop van enig belang wordt. Corona gooit bovendien roet in het eten omdat er minder ingrepen en procedures zijn en verkopers moeilijker toegang krijgen tot ziekenhuizen.

  De analisten rekenen nog steeds op piekverkopen van 400 en 150 miljoen dollar voor Barhemsys en Byfavo, maar denken dat het nu voor beide producten een jaar langer kan duren om die piekverkopen te bereiken.

  Acacia heeft voldoende cash tot in het tweede kwartaal van volgend jaar, maar de verkoopvertraging op korte termijn leidt tot een hogere financieringsnood. Gezien de toenemende verwatering die daarmee gepaard zal gaan, zakt het koersdoel van 8 tot 7 euro. Het advies blijft ‘kopen’.

 • Oplossing schuldenplafond: platinamunt

  Markten-Live-collega Bas van der Hout heeft het over de Amerikaanse overheid die halverwege volgende maand het schuldenplafond raakt. Als de Republikeinen weigeren het schuldenlimiet te verhogen dan heeft dat grote economische gevolgen. Maar er is één ultieme onorthodoxe uitweg: een platinamunt.

  Tikkende tijdbom in VS

 • Europese beurzen openen met stevige verliezen

  De Euro Stoxx 50 noteert na drie minuten handel 1,4 procent lager. In Brussel zakt de Bel20 1,3 procent.

  Rond volgende bedrijven is er nieuws:

  * Tessenderlo Group is een van de kandidaten om een nieuwe gascentrale te bouwen. Het aandeel zakt 0,5 procent.

  * Aedifica heeft in Duitsland en Ierland telkens twee woon-zorgcentra gekocht. Aedifica gaat 0,5 procent lager.

  * WEB behaalde over de eerste zes maanden weer winst. WEB wint 3,7 procent.

 • ING kondigt aandeleninkoopprogramma aan

  ING Groep lanceert een inkoop van eigen aandelen en voorziet daarvoor maximaal 1,744 miljard euro. Het inkoopprogramma start op 5 oktober en zal ten laatste op 5 mei 2022 eindigen.

  Het doel van het inkoopprogramma is het aantal aandelen ING te verminderen. Op die manier moet de winst over minder mondjes worden verdeeld en wordt dus meer aandeelhouderswaarde gecreëerd.

  ING wijst er nog op dat het aandeleninkoopprogramma geen impact zal hebben op de kapitaalratio. De CET1-ratio bedroeg 15,7 procent op het einde van het tweede kwartaal.

 • ImmuPharma schrapt tweede notering in Brussel

  Het Britse biofarmabedrijf ImmuPharma zet een punt achter zijn tweede notering op het Euronext Growth-segment in Brussel. De voorgenomen delisting is goedgekeurd door de Euronext Listing Board. De laatste handelsdag op Euronext Growth Brussels wordt 15 oktober. Vanaf 18 oktober zal ImmuPharma enkel nog op AIM noteren, het groeisegment van de London Stock Exchange.

 • Fors meer winst voor WEB

  Warehouses Estates Belgium (WEB), de verhuurder van vooral perifeer winkelvastgoed (naast logistieke gebouwen en kantoren), heeft in de eerste jaarhelft duidelijk betere resultaten geboekt dan een jaar eerder. Toen zat ons land in een strenge lockdown, waren winkels wekenlang gesloten en kenden verhuurders van winkelvastgoed huurkortingen toe.

  De nettohuurinkomsten over de eerste zes maanden bedroegen 9,55 miljoen euro tegen 7,67 miljoen euro een jaar eerder. De bezettingsgraad verbeterde van 90,02 procent eind juni 2020 tot 95,24 procent. WEB boekte een nettowinst van 5,68 miljoen euro, terwijl er een jaar geleden een verlies van 0,6 miljoen euro was.

  Volgens het bedrijf had de pandemie een negatieve impact van 294.000 euro op de nettowinst. Op de faire waarde van de vastgoedportefeuille had corona geen impact. WEB verwacht geen verdere operationele problemen, maar blijft toch voorzichtig.

 • Naar flink lagere opening in Europa

  In lijn met Wall Street donderdag en de Aziatische beurzen vanmorgen gaan ook de Europese aandelenmarkten een rode opening tegemoet. De verliezen zouden stevig kunnen zijn, te oordelen naar de stand van de futures. De future op de Euro Stoxx 50 noteert 1,4 procent in de min.

  De grootste verliezen in Azië zijn voor conjunctuurgevoelige ondernemingen zoals industriële bedrijven en banken. In de VS ziet het ernaar uit dat de investerings- en stimulusplannen van president Biden een stuk kleiner zullen uitvallen dan gehoopt en bovendien vertraging zullen oplopen. Ook dat maakt beleggers niet blij.

 • Aedifica koopt twee woon-zorgcentra in Dublin

  De specialist in zorgvastgoed breidt zijn portefeuille in Ierland uit met de aankoop van twee woon-zorgcentra (wzc’s) in Dublin. Het gaat enerzijds om Dublin Stepaside, een wzc voor 119 ouderen met hoge zorgbehoeften dat nog moet worden gebouwd en tegen het derde kwartaal van 2023 klaar moet zijn. In dit project investeert Aedifica 30 miljoen euro. Het wzc is voorverhuurd aan Virtue, een gevestigde speler in Dublin, het noordoosten en het zuiden van Ierland die deel uitmaakt van de Emera-groep.

  Het tweede wzc, Altadore Nursing Home, is al in exploitatie. Het huisvest 66 ouderen met hoge zorgbehoeften, maar er is ruimte voor verdere uitbreiding. De investering bedraagt hier 18 miljoen euro. De uitbater is eveneens Virtue.

  De totale investering bedraagt dus 48 miljoen euro. Aedifica betrad de Ierse markt in februari van dit jaar en heeft intussen zijn portefeuille in het groene eiland uitgebreid tot bijna 140 miljoen euro ‘na voltooiing van alle ontwikkelingsprojecten’, zo zegt CEO Stefaan Gielens in een persbericht.

 • Coolblue deze maand naar de beurs

  Als alles goed gaat, trekt de onlinewinkel voor huishoudtoestellen en andere spullen Coolblue nog deze maand naar Euronext Amsterdam. Dat kondigt referentieaandeelhouder HAL, die 48,88 procent van Coolblue in handen heeft, aan in een persbericht.

  Bij de beursgang zullen zowel bestaande aandelen worden verkocht als nieuwe aandelen worden uitgegeven. De 'primary offering' (de nieuwe aandelen) zou de uitgifte van voor circa 150 miljoen euro nieuwe aandelen behelzen.

  'Coolblue en de Verkopende Aandeelhouders streven naar een 'free float' van 20-30 procent onmiddellijk na de beursgang', klinkt het.

  De eerste notering zou in oktober plaatsvinden 'afhankelijk van marktomstandigheden en andere relevante overwegingen'.

 • Olieprijs zakt licht door hoop op extra productie

  De prijs van een vat Brent-olie zakt vanmorgen met 0,2 procent tot 78,12 dollar. De Amerikaanse variant, de WTI-olie, kost 74,82 dollar voor een vat, een daling met 0,3 procent.

  De markten speculeren dat de OPEC+-landen hun aangekondigde productieverhoging in stappen zullen versnellen teneinde de bezorgdheid over de energiekrapte te verminderen. De torenhoge gasprijzen doen gebruikers die dat kunnen, overstappen op olie, wat extra druk zet op het aanbod.

  Maandag vergadert de OPEC+, dat zijn de leden van de OPEC en hun bondgenoten waaronder Rusland. Ze zullen de mogelijkheid bekijken om een eerdere overeenkomst over een verhoging van de productie met 400.000 vaten per dag in november en december opwaarts bij te stellen. Hoeveel productie er zou kunnen bijkomen en wanneer, daarover zijn geen details bekend.

  ‘Er is een kans dat ze de productie verder optrekken, gezien hoe hoog de prijzen zijn’, zei Howie Lee, econoom bij de bank OCBC in Singapore, aan Reuters. ‘De laatste keer dat we 80 dollar zagen, was de aanvoer aanzienlijk groter dan nu. Ik denk dat de wereld het met een paar extra vaten zou kunnen stellen gezien de wereldwijde energieschaarste.’

 • Tessenderlo Group kandidaat voor nieuwe gascentrales

  Zeker drie bedrijven hebben een aanvraag ingediend voor subsidies om nieuwe gascentrales in ons land te bouwen. De gascentrales zijn nodig om de stroomvoorziening op peil te houden wanneer de kerncentrales (al dan niet deels) dichtgaan en in afwachting dat er meer hernieuwbare energie wordt opgewekt. Een van de kandidaten is het chemiebedrijf Tessenderlo Group van ondernemer Luc Tack.

 • Brengt oktober beterschap?

  Goedemorgen. September heeft zijn reputatie van woelige beursmaand alle eer aangedaan. Wereldwijd zetten de aandelenmarkten hun slechtste prestatie neer sinds maart 2020. De MSCI AC World Index verloor 4,3 procent, de toonaangevende Amerikaanse S&P500-index bijna 5 procent.

  De hamvraag is of oktober beterschap brengt. De problemen zijn niet veranderd: hoge grondstofprijzen en dito inflatie, schaarse energie, opstoten van de coronapandemie, strengere regelgeving in China, het lot van de Chinese vastgoedreus Evergrande… Een lichtpunt is wel dat er in de VS een (tijdelijke) oplossing is voor het dreigende kastekort van de Amerikaanse overheid. Het Huis van Afgevaardigden heeft een negen weken lopende uitgavenwet goedgekeurd.

  De Aziatische beurzen moeten het zonder input uit China stellen – de Volksrepubliek viert haar nationale feestdag – en gaan stevig lager in het zog van Wall Street. We noteren 2,5 procent verlies in Tokio, 1,5 procent in Seoel en 1,8 procent in Sydney.

  Een trader in acctie op de beursvloer van de New York Stock Exchange ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud