1. Markten Live
 2. Live blog

Bankenrally zet beurzen op winst

Ondanks vertraging op een Amerikaans stimuluspakket en op de wereldwijde vaccinuitrol trokken de beurzen hoger. Goede cijfers van UBS stuwden de financials. Barco trapte de Brusselse cijferstroom af met zwakke resultaten.
 • Michael 'Big Short' Burry: 'GameStop-gekte is waanzin'

  De bekende investeerder Michael Burry roept regelgevers op om in te grijpen in de waanzinnige koersstijging van GameStop. De videogameketen won 642 procent sinds 12 januari in een aggressieve poging van retailbeleggers om shorters uit het aandeel te duwen. Burry noemde de stijging van GameStop 'onnatuurlijk en waanzinnig' hoewel hij zelf mee het fundament legde voor de stijging. Zijn investeringsfonds Scion Capital nam in 2019 en belang van 3,3 procent in de retailketen.

  'Als ik heb geholpen om GameStop op uw radar te zetten, en u heeft er goed mee geboerd, dan ben ik daar blij om', zei Burry aan Bloomberg, 'maar wat er nu gebeurt is zodanig gevaarlijk en waanzinnig dat er wettelijke gevolgen moeten komen'. 

  Het leven van Burry werd verfilmd in de Oscarwinnende prent 'The Big Short'. ©AFP

 • Verkoop drukkerij Nationale Bank verhoogt dividend over 2021

  De Nationale Bank verkoopt het gebouw van haar drukkerij voor 19,75 miljoen euro aan projectontwikkelaar 3D Real Estate. De helft van de netto-opbrengst na kosten en belastingen wordt meegeteld bij de berekening van het brutodividend. De Nationale Bank raamt de impact van de verkoop op het brutodividend over het boekjaar 2021 op 17 euro per aandeel. Dat dividend wordt uitbetaald in 2022. 

 • Laat nieuws: ECB maakt studie over stijging euro

  De bestuurders van de Europese Centrale Bank (ECB) hebben vorige week gevraagd om de stijging van de euro tegenover de dollar sinds de start van de pandemie grondiger te bestuderen. Dat meldt het persbureau Bloomberg. De focus zal zijn of de klim van de euro het gevolg is van een verschillend monetair beleid in de eurozone en de VS.

  De ECB is bezorgd omdat de stijging van de euro het moeilijker maakt de te lage inflatie op te krikken. De stijging van de Amerikaanse langetermijnrente in de voorbije maanden heeft niet geleid tot een stijging van de dollar. Integendeel, de euro is gestegen. De euro daalde na het bericht van Bloomberg van 1,216 naar 1,214 dollar, maar herstelde snel naar 1,215 dollar.

 • Geniet van de avond!

  Wij sluiten onze dagelijkse marktenblog hier af en hopen u morgenvroeg opnieuw te mogen begroeten.

  WOENSDAG 27 JANUARI 2021

  ECONOMIE/FINANCIËN

  Verenigde Staten:

  • Bestellingen duurzame goederen december, 14.30 uur
  • Federal Reserve: rentebesluit, 20.00 uur

  BEDRIJVEN

  Nederland:

  • SnowWorld: jaarresultaten 2019/2020
  • KPN: resultaten vierde kwartaal, 07.30 uur

  Verenigde Staten:

  • Tesla Motors: resultaten vierde kwartaal, nabeurs
  • Facebook: resultaten vierde kwartaal, nabeurs
  • Blackstone: resultaten vierde kwartaal
  • Boeing: resultaten vierde kwartaal, 13.30 uur
  • Apple: resultaten eerste kwartaal 2020/2021, 22.30 uur
 • Derde minder winst voor LVMH

  De Franse luxewarengroep LVMH zag de omzet vorig jaar met 17 procent dalen tot 44,7 miljard euro. Op vergelijkbare basis bedroeg de omzetdaling 16 procent. LVMH zegt dat het daarmee goed weerstand heeft geboden aan de coronacrisis. Die leidde tot de stopzetting van internationale vluchten en de maandenlange sluiting van winkels en productievestigingen van de groep in diverse landen.

  De bedrijfswinst kwam 28 procent lager uit dan het jaar voordien op 8,3 miljard euro. In de tweede jaarhelft noteert LVMH 7 procent groei. Onderaan de tabel boekt LVMH 4,7 miljard euro nettowinst, 34 procent minder dan in 2019.

  Topman Bernard Arnault hoopt op beterschap in 2021. 'LVMH is uitstekend geplaatst om in 2021 te steunen op het herstel waar de wereld op hoopt en zijn voorsprong op de mondiale luxemarkt nog te versterken', klinkt het in een persbericht. Een bijkomende troef is dat het juwelenhuis Tiffany voortaan deel uitmaakt van LVMH. 

 • Aedifica investeert in Blaricum

  De joint venture van Aedifica en Korian bouwt in Blaricum in de Nederlandse provincie Noord-Holland een nieuwe zorgresidentie met plaats voor 29 bewoners. Het gebouw moet in het tweede kwartaal van 2022 klaar zijn. De totale investering bedraagt 8 miljoen euro, waarvan de helft voor rekening van Aedifica.

  Korian is een Franse uitbater van zorgvastgoed die in zes landen actief is en ook zelf in zorgvastgoed investeert.

 • Europese beurzen sluiten mooi in de plus

  De Europese beurzen hebben er een goede dag op zitten. UBS vuurde met zijn resultaten de bankwaarden aan. Ook autoconstructeurs gaven flink gas. De Euro Stoxx 50 won 1,1 procent. De brede Stoxx Europe 600 deed het iets minder met 0,6 procent winst.

  In Brussel eindigde de Bel20 1 procent hoger op 3.724,28 punten. KBC (+3,4%) en ING (+2,7%) trokken de kop in de index, terwijl Barco na zwakke cijfers en dito vooruitzichten 6,6 procent dook.

 • Ons Wall Street-verslag...

  ... zoomt in op General Electric, Twitter, Johnson & Johnson en Beyond Meat. Hierheen!

 • Credit Suisse trekt koersdoel Engie op

  Analisten Stefano Bezzato en Ruisi Liu van Credit Suisse hebben hun model voor Engie bijgewerkt, rekening houdend met de impact van de coronacrisis, de verkoop van het belang in Suez en hogere afschrijvingen en waardeverminderingen op de kerncentrales van de groep. Ze komen op basis van vijf waarderingsmethodes tot een nieuw koersdoel van 14,2 euro. Voorheen bedroeg hun koersdoel 13,5 euro. Het hogere koersdoel is vooral een gevolg van de toepassing van hogere waarderingsmultiples. Hun advies blijft ‘neutral’ (houden).

  Deze maand is Catherine MacGregor, de nieuwe CEO van de Franse energiegroep, in functie getreden. De analisten verwachten dat ze in de loop van het eerste halfjaar haar eerste business plan zal voorstellen en dat wordt een belangrijk event om het verhaal van Engie in te schatten.

 • PepsiCo-deal pept Beyond Meat op

  In New York maakt Beyond Meat een sprong van 23 procent. De maker van vegetarische burgers sluit een joint venture met PepsiCo om samen snacks en frisdranken te maken op basis van plantaardige proteïnes. Belangrijk is dat Beyond Meat toegang krijgt tot het distributienetwerk van de frisdrankenreus en kan uitbreiden in nieuwe productlijnen.

  Beyond Meat bouwt zo verder aan zijn succesverhaal nadat het bedrijf eerder een distributieovereenkomst sloot met Walmart en partnerships aanging met restaurantketens als Taco Bell, KFC en Starbucks.   

 • De waanzin rond GameStop

  Collega Bas van der Hout behandelt de waanzin rond het aandeel GameStop en waar die vandaan komt:

  De waanzin rond GameStop

 • GameStop niet te stoppen

  Bij de opening van Wall Street schoot GameStop 32 procent hoger. Daardoor werd de keten van videogamewinkels meer waard dan Marathon Oil of Perrigo. Intussen is de koersklim al wat bekoeld, maar het aandeel stijgt nog altijd 17,1 procent.

  Het is de vierde winstdag voor GameStop. De rally begon vorig week donderdag, toen bekend raakte dat de activistische belegger Ryan Cohen in de raad van bestuur zou komen. Een forse versnelling kwam dankzij een schare kleine beleggers op het discussieplatform Reddit die de shorters wegjoeg.

 • Wall Street opent met bescheiden winsten

  De Dow Jones staat na 1 minuut handel 0,4 procent hoger, de S&P500 doet er eveneens 0,4 procent bij. Hetzelfde geldt voor de Nasdaq Composite: +0,4%. 

  Een opvallende stijger is General Electric , dat circa 10 procent opveert. Het concern voorspelde dat de kasstroom uit industriële activiteiten dit jaar fors zou toenemen (zie post 12.51 uur). De turnaround die CEO Larry Culp aan het realiseren is, lijkt te lukken.

 • American Express doet beter dan verwacht

  American Express voelt de coronacrisis aan den lijve omdat mensen minder reizen – en dus minder hun kredietkaart bovenhalen – en minder (kunnen) uitgaan. Dat wordt echter deels goedgemaakt door hogere online uitgaven die met de kredietkaart worden betaald.

  In het vierde kwartaal zag AmEx de omzet met 18 procent dalen tot 9,35 miljard dollar. De nettowinst viel terug van 1,69 tot 1,44 miljard dollar. Per aandeel is dat 1,76 dollar. Analisten rekenden volgens Refinitiv slechts op 1,31 dollar per aandeel.

 • Rustige beursopening in New York op til

  In de Amerikaanse futures zit niet veel beweging. Beleggers zullen zich gedeisd houden door vrees dat de nieuwe coronavarianten de pandemie nog kunnen verergeren en door ongerustheid rond het stimulusplan van president Biden. De futures op de Dow Jones en de S&P500 noteren respectievelijk 0,2 en 0,1 procent hoger, die op de Nasdaq 0,1 procent lager.

  Nabeurs zijn er resultaten van Microsoft en Starbucks .

 • Johnson & Johnson belooft winstsprong in 2021

  De vierdekwartaalresultaten van Johnson & Johnson waren iets beter dan verwacht, maar eigenlijk niet zo goed. De omzet steeg weliswaar van 20,75 tot 22,48 miljard dollar, vooral door een hogere vraag naar kankergeneesmiddelen, maar de winst maakte een tuimeling van 56,7 procent tot 1,74 miljard dollar. De oorzaak: extra kosten voor juridische geschillen voor een bedrag van 2,9 miljard dollar. De rechtszaken houden onder meer verband met de marketing van opioïden, vaginale meshes en mogelijk kankerverwekkende lichaamspoeders. De aangepaste winst per aandeel was met 1,86 dollar per aandeel wel iets hoger dan geraamd (1,82 dollar).

  Voor 2021 stelt J&J een aangepaste winst tussen 9,40 en 9,60 dollar per aandeel in het vooruitzicht. Analisten rekenden tot dusver op 8,99 dollar.

  J&J beloofde ook binnenkort de onderzoeksresultaten van zijn coronavaccin binnenkort bekend te maken. Mogelijk zou dat al volgende week gebeuren. Het vaccin van J&J zou werken met een enkele dosis, zodat er reikhalzend naar uit wordt gekeken. Voor de vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna zijn immers twee injecties nodig met enkele weken tussen.

 • Uitkijken naar koers Etsy...

  ... want een machtige fan heeft zich geout. Het online verkoopplatform  voor doe-het-zelfkunstenaars en creatievelingen wint 6 procent in de voorbeurshandel na onderstaande tweet.

  De Tesla-topman is een tevreden klant nadat hij via het platform een leuk speeltje voor zijn hond op de kop had getikt.

 • Zijn er haviken in Praag?

  Zijn er kanalen in Aalst, vroeg Herman Brusselmans zich in de late jaren 80 af. Wij vragen ons momenteel vooral af of er haviken zijn in Praag. Tsjechië zou zinspelen op twee verhogingen van de beleidsrente dit jaar. Dat liet de gouverneur van de Tsjechische centrale bank Jiri Rusnok verstaan. Het Oost-Europese land wijkt daarmee radicaal af van de wereldwijde trend om een ultrasoepel monetair beleid te voeren tegen Covid-19.

  Rusnok zei in een interview dat hij de economische groei in de tweede jaarhelft ziet aantrekken. Hij zei dat de werkloosheid, die de laagste in de Europese Unie is, naar verwachting ook gematigd blijft. Het land heeft nog altijd meer beschikbare banen dan werkzoekenden en een vergrijzende bevolking. Het tekort aan arbeidskrachten drijft er de salarissen op.

  'We zijn de crisis ingegaan met een erg dynamische economie die zelfs tekenen van oververhitting vertoonde, vooral op de arbeidsmarkt en tot op zekere hoogte in de vastgoedprijzen', zei Rusnok. 'Ons inflatiepotentieel is dus hoger dan in het eurogebied, wat een strakker beleid rechtvaardigt.'

  De Tsjechische kroon won 0,2 procent tegenover de euro na de uitlatingen.

  Centraal bankier Jiri Rusnok toont zich een zeldzame havik in een monetaire duiventil. ©REUTERS • AstraZeneca weerlegt Duitse krantenberichten

  Het Britse AstraZeneca weerlegt berichten van enkele Duitse kranten dat zijn coronavaccin niet doeltreffend zou zijn bij 65-plussers. Volgens het Handelsblatt en Der Spiegel zou het vaccin van AstraZeneca/Oxford, dat nog officieel goedkeuring moet krijgen in Europa, slechts voor 8 procent van de 65-plussers bescherming bieden. 'Die krantenartikels zijn volledig fout', aldus een woordvoerder van het bedrijf.

  De kranten baseerden zich op bronnen in de Duitse regering, die verwachten dat het vaccin in Europa niet gehomologeerd zal worden voor 65-plussers. Maar de regering zou daarover nu zelf een toontje lager zingen, schrijft Financial Times. De data zouden door de twee kranten verkeerd geïnterpreteerd zijn, aldus de recente berichtgeving.

 • GE klopt kasstroomprognose

  General Electric heeft in het vierde kwartaal een hogere vrije kasstroom gerealiseerd dan voorzien. Het concern had een vrije kasstroom uit industriële activiteiten vooropgesteld van minstens 2,5 miljard dollar. GE realiseerde uiteindelijk 4,37 miljard dollar. Dat is veel meer dan de 2,6 miljard dollar die was verwacht.

  Voor 2021 voorspelt GE een kasstroom tussen 2,5 en 4,5 miljard dollar. Het rekent daarvoor op herstel in de divisies elektriciteitsopwekking en hernieuwbare energie. De verwachting van analisten stond hier op 3 miljard dollar.

  De aangepaste winst kwam in het vierde kwartaal uit op 8 cent per aandeel. Volgens Refinitiv hadden analisten gemiddeld 9 cent verwacht.

 • Italiaanse rente blijft rustig onder regeringstumult

  In Italië is het hommeles in de regering rond de besteding van Europees steungeld. Premier Conte zal vandaag zijn ontslag indienen in de hoop om daarna een politieke doorstart te maken en zonder verkiezingen een nieuwe regering te vormen.

  Er waren tijden dat dat soort van politieke capriolen zich stevig lieten geworden in de Italiaanse tienjaarsrente. Maar ook die tijd lijkt voorbij. De rente op tienjaarspapier houdt het hoofd koel en hangt rond 0,64 procent. Dat is een stuk lager dan zijn gemiddelde over de jongste maanden.

 • 'Reed Hastings van Australië' brengt SPAC naar de beurs

  Patrick Grove, een Australische serieondernemer in de technologiesector, is de laatste toevoeging aan het lijstje gelukszoekers dat via blancochequebedrijven geld wil ophalen. De oprichter en CEO van Captcha Entertainment wil 250 miljoen dollar ophalen door een lege beursschelp (SPAC) naar de beurs van New York te brengen.

  Grove is een bekend ondernemer in Zuidoost-Azië. Hij richtte iFlix op, een Netflix-achtige streamingdienst die zich richt op groeilanden. Vorig jaar werd iFlix ingelijfd door Tencent.

  .

 • 'Beursgang Ant Group uit het koelvak'

  Ant Group zou zijn plannen voor een beursintroductie kunnen hervatten. Dat liet de voorzitter van de Chinese centrale bank verstaan op het Wereld Economisch Forum in Davos.
  Yi Gang, gouverneur van de People's Bank of China, zei wel dat er nog altijd belangrijke struikelblokken rond monopolies zijn bij de fintechgigant en rond de privacy van consumenten. 'Maar we zien dat als een deel van het proces.'
  In november kwam abrupt een einde aan de beursgang waarmee de kolos van Jack Ma 35 miljard dollar wilde binnenhalen. Het lot van het bedrijf blijft onzeker nadat China een r eeks ontwerpregels heeft uitgevaardigd die de groei van enkele van de lucratiefste dochterbedrijven van Ant dreigen te beteugelen.
  Het bericht van Yi is het laatste teken dat Ant een worstcasescenario heeft vermeden waarin het bedrijven volledig moet sluiten.  Ma dook vorige week weer op na een maandenlange radiostilte, die tot intense speculatie over zijn situatie leidde.
  Terwijl toezichthouders in december niet meer rechtstreeks om een ​​uiteenvallen van het bedrijf vroegen, benadrukte de centrale bank dat Ant 'de noodzaak van revisie moet begrijpen' en zo snel mogelijk een tijdschema moet opstellen.
 • Voor al uw prangende beleggersvragen ...

  ... is er via deze link over tien minuutjes de wekelijkse livechat. Iedereen welkom!

  ©EPA

 • Heijmans in 'het land van Maas en Waal'

  Heijmans  heeft een groot onderhoudscontract in de wacht gesleept aan enkele waterwegen in Oost-Nederland. De komende vijf jaar zal het bouwbedrijf het onderhoud verzorgen van onder meer de Boven-Rijn, Waal en het Maas-Waalkanaal. Met de opdracht is 32 miljoen euro gemoeid.

  Naast het baggeren om de vaargeulen bevaarbaar te houden, zal Heijmans zich ook richten op het oeveronderhoud, onderhoud aan aanlegvoorzieningen in overnachtingshavens en het inspecteren, herstellen van schades en verhelpen van storingen.

  Heijmans wint 2,7 procent in Amsterdam.

  Boudewijn De Groot - Land van Maas en Waal |

 • De boetedoening van Barco in beeld

  Barco heeft moeite om boven 15 euro te blijven na het verliescijfer dat het vanochtend opbiechtte. De beeldvormingsgroep is daarmee nog maar half zo duur als vorig jaar rond deze tijd. Barco geldt als het grootste coronaslachtoffer in de Bel20.

 • 'Korting GBL is buiten proportie'

  De korting van de koers van GBL tegenover de netto-inventariswaarde bedraagt ​​35 procent, merkt Kris Kippers op, analist bij Bank Degroof. 'Die korting is niet in overeenstemming met de strategische veranderingen in de portfolio van de holding en is dus overdreven.'

  Het is de strategie van de holding rond de familie Frère om haar investeringen in private equity te versterken. Recent stapte GBL in het Duitse fietsmerk Canyon. De analist meent dat een richtprijs van 97 euro nu gerechtvaardigd is, uitgaand van een korting van 25 procent tegenover de intrinsieke waarde. Omdat dat een opwaarts potentieel van 17 procent biedt, stijgt het advies naar 'kopen'.

  GBL dikt met 0,50 procent aan tot 83,54 euro.

 • Analisten over Montea: 'Behendige transactie vanuit cashflowperspectief'

  Montea  maakte vanochtend bekend dat het een leveringscentrum en een parking op de Nederlandse luchthaven Schiphol heeft opgeleverd. Die worden voor 10 jaar verhuurd aan Amazon Logistics. Het bedrijf meldde dat de huurinkomsten 3 procent van de totale huurinkomsten bedragen.

  Kepler Cheuvreux reageert enthousiast. 'Het gaat om een toplocatie in Nederland. Op basis van de 3 procent huurinkomsten (70 miljoen euro) schatten we het rendement op 7,7 procent, een stevige vangst op een van de duurste plaatsen in Europa. Dit betekent ook dat de site interessante herwaarderingswinsten kan opleveren. Bij een rendement van 4,5 procent kan de site een herwaardering van 19 miljoen euro opleveren bij een mogelijke verkoop.'

  Het exitrendement voor de parking is moeilijker in te schatten, zegt de analist. 'Maar al bij al is het een erg behendige deal vanuit cashflowperspectief.'

  Kepler hanteert een houdadvies met een koersdoel van 100 euro.

 • Analisten over Barco: 'De pijn is nog niet voorbij'

  We bundelen enkele analistenreacties op het tegenvallende cijferrapport van Barco.

  KBC Securities-analist Guy Sips onthoudt enkele lichtpuntjes uit het vierde kwartaal. 'De entertainmentdivisie zag de verkoop weer wat toenemen dankzij een hernieuwde vraag uit China. Ook de divisie Healthcare kende een rebound waarbij diagnostische en chirurgische projectieapparatuur opnieuw terrein wonnen na een slecht derde kwartaal.'

  De zichtbaarheid blijft evenwel laag, waardoor Barco niet becijferd vooruitblikt. 'Het is moeilijk om voorbij de pandemie te kijken', zegt Sips, die zijn 'opbouwen'-advies behoudt met een koersdoel van 22 euro.

  De grootste teleurstelling is dat de verwachte ommekeer in werkkapitaal uitblijft.
  Marc Hesselink
  Analist ING

  'De pijn is nog niet voorbij', concludeert ING-analist Marc Hesselink. 'De winstgevendheid is erg bekaaid en komt ongeveer 40 procent onder de lat uit. De divisie met de hoogste marges, de vergadertool Clickshare, scoort daarbij zwakker dan verwacht.'

  De grootste negatieve verrassing voor de analist is de vrije kasstroom. Met een outflow van 36 miljoen euro bedroeg de kaspositie  eind 2020 nog maar 15 miljoen euro. De consensus lag op 59 miljoen euro. 'We zien niet de ommekeer die we verwacht hadden na een zwakke eerste jaarhelft', zegt Hesselink. 'Om weer echt enthousiast te worden over Barco zullen beleggers naar 2022 of verder moeten kijken.'

  ING hanteert een houdadvies met een koersdoel van 16 euro.

 • Sorry GameStop, Volkswagen blijft 'moeder aller short squeezes'

  Gelet op de stratosferische koers is het duidelijk: een leger Reddit-beleggers heeft een stevige short squeeze ontketend bij GameStop

  Toch durven we zeggen dat dit niet de moeder aller short squeezes is. Die is en blijft op het conto van Volkswagen te schrijven in het najaar van 2008. Toen Porsche onder toenmalig CEO Wendelin Wiedeking een gedurfde raid ondernam op het veel grotere Volkswagen.

  Een cunning plan waar de kredietcrisis een stokje voor stak - het was in de plaats Volkswagen die volledig de hand legde op Porsche - maar en passant veroorzaakte Wiedeking wel de moeder aller short squeezes. In de gewone aandelen Volkswagen  (Stammaktien, ticker: VOW), mét stemrecht. Niet in de niet-stemgerechtigde aandelen  die in principe iets(je) meer dividend genieten, vandaar 'bevoorrecht' heten (Vorzugsaktien, ticker VOW3). 

  Sinds die mislukte raid is het beursgenoteerde Porsche Automobil Holding  niet langer het bedrijf boven de iconische sportwagenbouwer, maar een monoholding met issues

  Maar laten we vooral de grafiek spreken:

 • Europese aandelen in de kijker | UBS | Novartis | Genfit

  De Europese beurzen kiezen na een weifelende start toch voor winst.

  In Zürich kwamen twee megacaps met resultaten.

  Bij UBS nam nieuwbakken CEO Ralph Hamers een vliegende start met een winstverdubbeling in het vierde kwartaal. UBS start een aandeleninkoop van 3,5 miljard. De vermogensbank wint 3,3 procent.

  Novartis maakte voorzichtige omzet- en winstprognoses bekend. De farmareus levert 3,4 procent in.

  In Parijs kan Genfit  profiteren van een schuldverlichting. Het biotechbedrijf bereikte een akkoord over een terugkoop van converteerbare obligaties voor ongeveer de helft van de nominale waarde. Daarnaast wordt de looptijd op de schulden verlengd, wat een bankroet voor het bedrijf afwendt.

  AstraZeneca  wint 0,7 procent in Londen ondanks berichten in de Duitse media dat het vaccin niet werkzaam zou zijn bij 65-plussers.

  EQT zet een nieuwe recordkoers neer in Stockholm. Het fonds van de familie Wallenberg flirt met 250 kroon (+11%) na de overname van een Amerikaans-Britse groep in logistiek vastgoed.

 • Brussel opent vlak | Barco | Montea

  Twijfels over de vaccinuitrol en een Amerikaans steunpakket duwen de Bel20  voor de vierde dag op rij in het defensief. Al valt de schade bij opening mee. De Brusselse index verliest 0,1 procent naar 3.684 punten.

  Barco   verliest 4,6 procent. De covidcrisis zadelde de voordien zeer rendabele beeldvormingsgroep vorig jaar met een nettoverlies op.

  Montea   wint 1,4 procent. De vastgoedgroep haalt Amazon binnen als huurder.

 • Wallenbergs verstevigen zich in logistiek vastgoed

  Er is nog nieuws uit de sector van het logistiek vastgoed (zie vorige post over Montea). EQT, het private-equityfonds van de Zweedse zakenfamilie Wallenberg, neemt Exeter Property Group over voor 1,57 miljard euro. De deal bestaat voor 660 miljoen euro uit cash en de rest uit aandelen.

  Exeter Property Group is een vastgoedinvesteerder actief in Europa, de VS en Mexico met een focus op industrieel en logistiek vastgoed. Exeter is niet beursgenoteerd en is grotendeels eigendom van de Amerikaanse vastgoedinvesteerder Ward Fitzgerald.

  De aankondiging van de deal gebeurde in de marge van resultaten van EQT. Daarbij maakte Europa's grootste privak bekend dat haar portefeuille met 46 procent groeide naar 52,5 miljard euro.

 • Montea rijft Amazon binnen

  Houdt u straks zeker de koers van Montea  in het oog. De verhuurder van logistiek vastgoed heeft een deal beet met Amazon. Montea ontwikkelt bij Schiphol een leveringscentrum voor de e-commercereus, het eerste 'delivery station' van Amazon in de Benelux.

  VGP  mag Amazon al langer tot zijn klantenbestand rekenen met een verdeelcentrum in het Duitse Frankenthal.

 • Yellen krijgt Republikeins stimulusverzet op bord

  Janet Yellen werd gisteravond officieel benoemd tot minister van Financiën. In de Amerikaanse Senaat haalde haar benoeming het met 84 tegen 15 stemmen. Yellen is de eerste vrouw op die post. Ze krijgt een brede waaier aan verantwoordelijkheden, van het belastingbeleid over overheidsuitgaven tot economische sancties, financiële stabiliteit en valutabeleid. Ze houdt ook toezicht op de banden met de Federal Reserve, die ze eerder voorzat.

  Yellen ziet zich meteen geconfronteerd met een stevige pickle. Er is steeds meer Republikeins weerwerk tegen een eerder afgeklopt stimuluspakket van 1.900 miljard dollar. De Republikeinen zouden trachten de deal af te toppen, waardoor het pakket in de huidige vorm niet door de Senaat geraakt. Dat kan een snelle uitvoering van het pakket in de weg staan.

  De 74-jarige Yellen bij de inauguratie van Joe Biden (voor de liefhebbers van Bernie-mopjes: met gewone handschoenen in plaats van 'mittens') ©AFP


 • Europese beurzen op weg naar licht verlies

  De futures (termijncontracten) wijzen op een openingsverlies van 0,2 procent voor de EuroStoxx50 .

 • Novartis boekt stevige winstgroei

  Novartis rapporteert een nettowinst over 2020 van omgerekend 1,73 miljard euro, tegenover 900 miljoen in 2019. Het haalde fors meer winst uit een licht stijgende omzet. De omzet bedroeg 10,5 miljard euro tegenover 10,2 miljard een jaar eerder.

  De Zwitserse groep zegt dat het coronavirus sommige afdelingen in uitstelbare zorg raakte, zoals oogmedicijnen en bepaalde dermatologieproducten. Ook Sandoz, de generieke divisie van Novartis, leed onder het virus. Die dalingen werden dan weer ruim gecompenseerd door onder meer het hartmedicijn Entresto en het psoriasismiddel Cosentryx.

  Voor 2021 mikt Novartis op een verkoopgroei met een laag- tot gemiddeld eencijferig percentage. De kernwinst, die abstractie maakt van eenmalige items, zou met 5 procent groeien.

  Het bedrijf stelt een verhoogd dividend van 3 Zwitserse franc (2,8 euro) voor per aandeel.

 • Zorgen over AstraZeneca-vaccin bij 65-plussers

  Handelsblatt en Bild meldden gisteravond dat het door AstraZeneca  en de universiteit van Oxford ontwikkelde coronavaccin niet bruikbaar is bij 65-plussers. Het middel, dat momenteel door het Europees geneesmiddelenbureau EMA wordt onderzocht, zou bij die groep slechts een werkzaamheid hebben van 8 procent.

 • Winstsprong noopt UBS tot mega-inkoop

  We meldden u om 7u25 dat UBS een fenomenale winstsprong neerzette in het voorbije boekjaar. We weten nu ook waar een deel van die winst heen zal vloeien. De Zwitserse vermogensbank plant een aandeleninkoop van 4 miljard frank (3,7 miljard euro) gespreid over de komende drie jaar. De bank verdubbelt daarmee de omvang van een eerder aangekondigde aandeleninkoop.
 • 'Off year' Barco slechter dan verwacht | dividend overeind

  Daar zijn de cijfers van Barco . De brutobedrijfswinst komt in het covidjaar 2020 uit op 53,6 miljoen. Analisten mikten op 63,3 miljoen euro. Onder de streep prijkt een nettoverlies van 4,4 miljoen euro tegenover een winst van 95,4 miljoen euro in 2019. Ook de omzet scoort onder de analistenlat op  770,1 miljoen euro (774 miljoen euro verwacht). De orderportefeuille staat voor 281,5 miljoen euro gevuld.

  Barco krijgt door covid op drie fronten tegenwind. De cinemasector, de voornaamste afnemer van Barco's projectiesystemen, ligt volledig plat. Daarnaast stellen ziekenhuizen grote investeringen uit wat de Healthcare-divisie treft. Tenslotte moet ook vergadertool Clickshare in het verweer door het vele thuiswerk.

  Barco stelt ondanks die diepe malaise een dividend per aandeel voor van 0,378 euro. Dat ligt in lijn met vorig jaar. Daarbij wordt een keuzedividend voorgesteld waarbij onder meer bestuursvoorzitter Charles Beauduin voor een dividend in aandelen zal opteren, zo laat het persbericht weten.

 • UBS maakt forse winstsprong

  UBS publiceert een nettowinst voor 2020 die met 54 procent is gestegen tot 5,4 miljard euro. De Zwitserse bank won sterk in de divisies vermogensbeheer en investeringsbankieren ondanks de covidcrisis.

  Alleen al in het vierde kwartaal steeg de nettowinst met 137 procent naar 1,7 miljard euro. Dat is zowat dubbel zo hoog dan de prognoses van analisten die gepeild werden door het Zwitserse onderzoeksbureau AWP. Meteen een vliegende start dus voor de nieuwe CEO Ralph Hamers die op 20 februari zijn overstap van ING aankondigde.


 • Marktenchat | Joe Biden en de belegger, deel twee

  Vorige week vroegen we ons af wat het nieuwe bewind in de VS betekent voor de Belgische belegger. Er waren erg veel vragen. Straks om 12 uur kunt u deelnemen aan een tweede deel waarbij Kurt Vansteeland zich over uw prangende beursvragen buigt.

 • De squeeze-out van het jaar

  Don't want no short people, zong Randy Newman indertijd. Dat is exact wat een legertje retailbeleggers dacht toen het zich via online platform Reddit organiseerde. Kleine beleggers sloten een pact om shorters massaal uit Gamestop te duwen door de koers van de keten in videospelletjes de stratosfeer in te knallen.

  Hier leest u alles over deze merkwaardige squeeze out. Gamestop staat op dit moment weer op 15 procent winst in de Amerikaanse nabeurshandel.

 • Barco trekt cijfertrein op gang

  Vroeger dan oorspronkelijk geagendeerd komt Barco met jaarcijfers zo meteen. De beelvormingsgroep rapporteert om 7u30 over zijn volledige boekjaar. '2020 is een off-year', liet CEO Jan De Witte zich eerder al ontvallen. De vraag is of er snel beterschap op komst is voor de geplaagde groep die sterk is blootgesteld aan de malaise in de cinemasector en de kantoormarkt.

  ls de bioscopen en de kantoren nog lang leeg of bijna leeg blijven, is de lijdensweg van de grootste twee divisies nog lang.Bioscopen schuiven de upgrade naar laserprojectoren minstens een jaar op omdat de uitbaters niet meteen cash hebben voor grote investeringen. 

 • Belegger spekt schatkist

  De staatskas vaart wel bij de hernieuwde beursappetijt. Beleggende Belgen hebben ruim 3,8 miljard euro roerende voorheffing, beurstaks en effectentaks betaald in 2020. Dat blijkt uit cijfers van de federale overheidsdienst Financiën.

 • Aziatische beurzen in mineur

  Na een verliesbeurt in Europa en een gemengde sessie op Wall Street, noteren de Aziatische beurzen unisono in verlies. Amerikaans senator Chuck Schumer liet verstaan dat de komst van een riant stimuluspakket 'onwaarschijnlijk was voor maart'. Daarnaast is er bezorgdheid over vertragingen in de wereldwijde vaccinatiestrategie na waarschuwingen van de WHO dat de vaccinatiegraad onvoldoende is om de overdracht van het coronavirus in de nabije toekomst te stoppen.

  Zuid-Korea en China verliezen het sterkst en leveren ruim 2 procent in. Tencent levert 5 procent in nadat de techreus maandag voor het eerst 1.000 miljard dollar beurswaarde oversteeg.

  Beleggers vinden weinig nieuwe katalysatoren nu de vaccinuitrol en een stimuluspakket vertraging oploopt. ©REUTERS
Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud