1. Markten Live
 2. Live blog
live

Dollar drijft wig tussen Europa en Wall Street

De Europese beurzen namen wat gas terug. De verliezen liepen in de namiddag op, nadat Donald Trump met een tweet de dollar verder omlaag duwde.
 • Dollar drijft wig tussen Europa en Wall Street

  De slotbel: de hardnekkig sterke euro en navenant hardnekkig zwakke dollar - dank u, Donald Trump ! - blijven een wig drijven tussen de Europese beurzen en Wall Street. Terwijl de Bel20  in lijn met de Europese collega's 0,5 procent inleverde, noteert de Dow Jones  rond de middag 0,8 procent hoger. 

  ©AFP

 • Afbouwen-advies weegt op Econocom

  Het aandeel van de IT-dienstenleverancier Econocom zet vandaag de stevige rit naar beneden verder. Eind vorige week startte het Franse beurshuis Kepler Cheuvreux de opvolging van het bedrijf met het advies 'afbouwen' en een koersdoel van 5,40 euro. Dat is het laagste van alle koersdoelen, en ver beneden het gemiddelde van 7,43 euro van de andere analisten.

  Kepler Cheuvreux wijst er op dat veel van de beloofde groei van Econocom moet komen van overnames. Die worden deels gefinancierd door de uitgifte van converteerbare obligaties, waardoor meer aandelen worden gecreëerd die een verwaterend effect hebben voor de bestaande aandeelhouders. Daarnaast is Kepler Cheuvreux beozrgd over de vele verkopen door insiders. Ook de hoge investeringen in de digitalisering kunnen op de marges wegen, stelt Kepler Cheuvreux.

  Econocom startte dit jaar zijn nieuw vijfjarenplan, waarbij de recurrente bedrijfswinst moet verdubbelen tot 300 miljoen euro, en de omzet moet stijgen van 3 naar 4 miljard euro. Robert Bouchard nam daarbij de rol van ceo over van zijn vader Jean-Louis, die voorzitter blijft.

  De koers van Econocom bengelt op het laagste peil sinds juli 2016. Tegenover de top van eind mei 2017, verloor het aandeel 30 procent.

 • Overnamegeruchten jagen Altice hoger

  Op de Parijse beurs veert Altice , de kabelgigant van Patrick Drahi die vorig jaar onder druk van de schuldenberg hard onderuit ging op de beurs, 5 procent op tot 7,99 euro.

  Volgens Bloomberg overweegt bouwreus Bouygues een bod op de kwakkelende Franse poot van Altice. Doel is vervolgens telecomdochter Bouygues Telecom samenvoegen met Altice-dochter SFR. Frankrijk telt nu vier telecomspelers (Orange, Bouygues, SFR en Illiad) die alle vier zwaar moeten investeren in hun netwerk en elkaar via geregelde prijzenoorlogen zwaar bekampen. Excellent nieuws voor de consument, minder voor de cashflow en dus de beurskoers van de betrokken spelers. 

  Een woordvoerder van Bouygues gooit wel meteen koud water op het scenario. 'Zoals elke marktspeler bestudeert Bouygues alle scenario's. Op dit ogenblik zijn er geen onderhandelingen met andere operatoren en is er aan geen enkele zakenbank een mandaat gegeven'. 

 • Meer uitleg over Trump en dollar ...

  ... leest u hier

 • Kempen Capital Management verkoopt aandelen IBA

  Vermogensbeheerder Kempen Capital Management heeft op 6 april aandelen van IBA  verkocht. Omdat het belang onder 3 procent daalde, was er voor de beheerder een meldingsplicht. Kempen Capital Management heeft nog een belang van 2,92 procent. IBA, een producent van bestralingsapparatuur, is sinds mei vorig jaar met circa 70 procent gekelderd. Het stuurde vorig jaar diverse winstalarmen uit en maakte vorige maand ook slechte resultaten bekend.

 • 'Russische kwestie heeft geen invloed op andere groeilanden'

  Volgens Jan Boudewijns, chef groeimarktenaandelen bij vermogensbeheerder Candriam, heeft de kapitaalvlucht die in Rusland plaatsvindt geen invloed op de andere groeilanden. 'Dit is een puur Ruslandverhaal,' aldus Boudewijns. 'Investeerders beschouwen de groeilanden niet meer als een homogeen blok.'

  Ook volgens Marc Leyder, directeur beleggingsadvies bij Van Lanschot, blijft de impact beperkt tot Rusland. 'Investeerders focussen zich meer op de groeicijfers. De cijfers in China verrassen bijvoorbeeld in positieve zin. Daarnaast is de invloed van Rusland op economisch gebied getaand. De zwakke dollar is ten slotte voor een steun voor de groeimarkten.' 

 • Aluminiumprijs zet hoge vlucht voort

  Beleggers blijven gretig aluminium inslaan. Het grijze metaal gaat in Londen opnieuw een kleine 3 procent hoger naar 2.347 dollar per ton. Eerder was er met 2.366 ton een verse piek sinds 2012. Dit dankzij de Amerikaanse sancties tegen Rusal, één van de grootste aluminiumproducten ter wereld. 

 • ECB kocht al voor 150 miljard bedrijfspapier

  Met de bulkinkoop van bedrijfsobligaties staat de teller in de marktenzaal van Frankfurt nu al op 150 miljard euro. Daarmee kan het bedrijfsleven toch al wat overnames of investeringen financieren ...

 • Trump tweet dollar lager

  Donald Trump is wakker en dat is zoals bijna elke dag relevant nieuws voor belegger. Want dit keer vuurt de Amerikaanse president een salvo af aan het adres van Rusland en China. Die 'devalueren' hun munt, terwijl tegelijkertijd Amerikanen hun dollar aantrekkelijker blijven maken door de rente te verhogen.

  Ook al is dat laatste voorlopig niet echt bewezen - doorheen de jongste renteverhogingen van de Fed bleef de dollar zwak - toch lijkt het een impliciete boodschap van Trump aan het adres van de centraal bankiers om niet té hard op de rem te staan. 

  Wat er ook van zij: na de tweet verzwakte de dollar - de euro  stijgt tot bijna 1,24 dollar - en opent Wall Street met winst. De Dow Jones  koerst 0,6 procent hoger op 24.514 punten. 

 • Amerikaanse futures ruim positief

  De Amerikaanse beurzen zullen hoger van start gaan, afgaande op de stand van de futures. Die noteren 0,6 procent in de plus. Traders rekenen er op dat de Westerse aanval op enkele doelwitten in Syrië niet tot een escalatie zal leiden en geen verregaande gevolgen zal hebben.

  Er was ook goed nieuws van het consumentenfront: de Amerikaanse kleinhandelsverkopen stegen in maart met 0,6 procent nadat ze in februari met 0,1 procent waren gedaald. Economen hadden slechts een stijging van 0,4 procent verwacht.

 • Kostenverminderingen leveren BofA recordwinst op

  Bank of America is er in het eerste kwartaal in geslaagd de kosten terug te dringen tot circa 60 procent van de omzet, de beste ratio in meer dan vijf jaar. Het is daaraan te danken dat de nettowinst 30 procent hoger uitkwam dan een jaar eerder - op 6,92 miljard dollar  - en de verwachtingen van analisten klopte. De omzet steeg met 3,7 procent tot 23,3 miljard dollar, wat eveneens meer is dan verwacht.

 • Activist Elliot vuurt Whitbread aan

  Whitbread steelt vandaag de show in Europa. Het aandeel van de grootste Britse uitbater van hotels en koffieshops schiet 7,1 procent hoger in Londen. Tijdens het weekend raakte bekend dat Elliott Management een belang van meer dan 6 procent heeft opgebouwd in Whitbread. De activistische investeerder zou daarmee de grootste aandeelhouder zijn van de eigenaar van de Premier Inn-hotelketen en de Costa Coffee-keten.

  Elliott gaf niet vrij wat het van plan is, maar zou er volgens de Financial Times op aansturen Costa Coffee af te splitsen om zo meer aandeelhouderswaarde naar boven te brengen.

  ©REUTERS

 • Kleine verliezen in Europa

  De Europese beurzen zijn lichtjes in het rood gezakt. De euro wint terrein tegenover de dollar, met 0,3 procent tot 1,2364 dollar. Dat is het hoogste peil in drie weken.

  Een uitgebreid verslag van de Brusselse beurs kunt u hier lezen.

 • UBS laat koersdoel Galapagos zakken

  Het koersverlies van Galapagos blijkt niet alleen te wijten aan winstnemingen, maar ook aan een lager koersdoel. UBS verlaagt zijn koersdoel voor het Belgisch-Nederlandse biotechbedrijf van 95 tot 88 euro. Het advies blijft op ‘neutraal’ staan.

 • Credit Suisse zet Ageas trapje lager - 2

  We hebben het rapport van Credit Suisse over verzekeraars in de Benelux in handen gekregen. Naast Ageas komen daarin ook ASR Nederland (koersdoel van 37 naar 45 euro, advies van ‘neutral’ naar ‘outperform’), NN Group (koersdoel van 41 naar 42 euro, advies blijft ‘outperform’) en Aegon (koersdoel en advies stabiel op 5,20 euro en ‘underperform’) aan bod.

  De verzekeringsanalisten van Credit Suisse hebben Ageas zowel qua rating (van ‘outperform’ naar ‘neutral’) als koersdoel (van 49,50 naar 45 euro) een trapje lager gezet omdat ze het minder waarschijnlijk achten dat BNP Paribas de put-optie betreffende het 25 procent-belang in Ageas’ Belgische verzekeringsactiviteiten zal lichten. Ageas, dat de overige 75 procent bezit, zou het laatste kwart dus niet kunnen kopen. Dat is misschien goed nieuws voor de balans van Ageas, maar noopt de analisten wel hun winstramingen vanaf 2019 met circa 20 procent te laten zakken.

  Een bijkomende reden voor de dubbele knip is dat er een substantiële kloof blijft bestaan tussen de kasstroom van Ageas’ Aziatische partnerships en de theoretische kapitaalgeneratie van deze regio, in het bijzonder van China. De Credit Suisse-analisten verwachten niet dat deze kloof op korte termijn kleiner wordt.

 • Klim Fagron nog niet ten einde

  Fagron stijgt voor de zesde dag op rij. De specialist in apothekersbereidingen lijkt de moeilijke jaren achter de rug te hebben. Vorige week bleek dat Fagron over het eerste kwartaal een organische omzetgroei van 6,8 procent realiseerde, wat merkelijk beter was dan verwacht. Vooral de Verenigde Staten droegen daartoe bij dankzij de megafabriek voor steriele bereidingen in Wichita die stilaan op toeren komt en heel wat potentieel heeft. Zoals collega Kurt Vansteeland in de weekendeditie van De Tijd mooi uit de doeken deed (op pagina 40). 

 • Degroof Petercam start opvolging Acacia Pharma

  Stéphanie Put, de farma- en biotechanaliste van Degroof Petercam, begint de opvolging van Acacia Pharma met een koopadvies en een koersdoel van 4,80 euro. Het Britse biofarmabedrijf Acacia Pharma ontwikkelt medicijnen tegen misselijkheid na operaties of bij chemotherapie. Baremsis, het middel om misselijkheid en braken na een chirurgische ingreep te behandelen, is het verst gevorderd en heeft het meest potentieel. Wereldwijd vinden elk jaar meer dan 300 miljoen operaties plaats en ongeveer 30 procent van de patiënten heeft ondanks preventieve medicatie last van misselijkheid achteraf.

  In haar som-der-delenwaardering acht Put Acacia Pharma momenteel 254 miljoen euro waard. Het grootste deel van de waardering - 200,5 miljoen euro - komt van Baremsis. 'Wij geloven dat het veiligheids- en efficiëntieprofiel van Baremsis de weg kan effenen om een goudstandaard te worden in de behandeling van post-operatieve misselijkheid en braken', klinkt het.

  Acacia Pharma trok begin maart naar Euronext Brussel tegen 3,60 euro per aandeel. Vrijdag bedroeg de slotkoers 4,32 euro. Degroof Petercam was joint global coordinator bij de beursgang van Acacia en fungeert ook als liquidity provider voor het bedrijf.

 • Storing Euronext verholpen

  Wellicht hebt u het al gemerkt: de technische problemen bij Euronext zijn opgelost en de Euronext-indexen noteren weer. Het kleine verlies van de Bel20 is vooral te wijten aan Galapagos , waarop winst wordt genomen na de 4 procent-sprong van vrijdag. Die was te danken aan een fors hoger koersdoel bij KBC Securities, dat volgde op goed nieuws rond het potentiële geneesmiddel GLPG1690 voor chronische longziekten.

 • KBCS knipt in koersdoel Orange Belgium

  Analist Ruben Devos van KBC Securities laat zijn koersdoel voor Orange Belgium zakken van 25 tot 23 euro maar handhaaft zijn koopadvies. Het lagere koersdoel is een gevolg van de toepassing van lagere waarderingsmultiples bij concurrenten en kleinere telecomoperatoren.

  Devos doet de aanpassing in een preview op de eerstekwartaalcijfers van Orange Belgium, die vrijdagmorgen worden vrijgegeven. Die zullen er iets anders uitzien, onder meer omdat het bedrijf IFRS15 zal toepassen en daarbij moet de omzet opgesplitst worden in uitrusting en diensten. Orange Belgium zal in de rapportering daarnaast ook op eigen initiatief enkele veranderingen doorvoeren.

 • Probleem met indexen

  Koersen van individuele aandelen worden momenteel wel correct weergegeven, meldt onze koersenleverancier, maar de standen van de Euronext-indexen niet. Het probleem zit bij Euronext zelf. Momenteel kunnen we geen standen geven voor de AEX, Bel20 en CAC40.

 • Rusal onderuit door nakende sancties VS

  De Russische aluminiumproducent Rusal verloor vandaag een vijfde van zijn waarde in Hongkong, waar hij zijn belangrijkste notering heeft. Bijkomende Amerikaanse sancties tegen Rusland die op komst zijn, zijn de oorzaak.

 • Licht hogere start in Europa

  De Europese beurzen openen met heel kleine winsten: 0,1 procent voor de EuroStoxx50 en ook voor de Bel20 . Het aandeel WPP verloor bij opening 4 procent in Londen maar het verlies is intussen iets kleiner geworden. In Brussel zijn de grootste verliezen voor 'kleine' aandelen als Hamon , Keyware en KKO .

 • Credit Suisse zet Ageas trapje lager

  Analist Farooq Hanif van Credit Suisse laat zijn rating voor Ageas zakken van 'outperform' tot 'neutral'. Zijn koersdoel gaat van 49,50 naar 45 euro. We hopen later vandaag toelichting te kunnen geven bij de achterliggende redenen voor de dubbele knip.

 • Naar hogere start in Europa

  De Europese beurzen zullen met kleine winsten aan de nieuwe beursweek beginnen, geven de futures aan. Het gevaar op een militaire escalatie in Syrië lijkt voorlopig geweken, al blijven er grote spanningen tussen het Westen en Rusland. De future op de EuroStoxx50 staat 0,3 procent in de plus.

  De Russische president Vladimir Poetin waarschuwde intussen dat verdere bombardementen in Syrië tot internationale chaos zouden leiden. De VS zullen later vandaag wellicht economische sancties aankondigen tegen Russische bedrijven die ervan worden verdacht banden te hebben met het Syrische arsenaal aan chemische wapens.

 • Olieprijs valt wat terug

  Na de stevige klim van vorige week (+8,1%) neemt de olieprijs vanmorgen wat gas terug. Voor een vat Brent-olie wordt 0,9 procent minder betaald dan vrijdagavond, 71,90 dollar. Nog een signaal dat traders geen escalatie verwachten na de Westerse precisiebombardementen op doelwitten in Syrië.

  De sterke stijging van de olieprijs vloeide vorige week voort uit de oplopende spanningen rond Syrië. Toen werd gevreesd dat het bestraffen van Assad voor het gebruik van chemische wapens de productie in het Midden-Oosten zou kunnen verstoren.

 • WPP moet op zoek naar nieuwe topman

  Het hing al een tijdje in de lucht, maar zaterdagavond stapte Martin Sorrell dan toch op als topman van WPP , het grootste reclamebedrijf ter wereld. Zijn positie was wankel geworden na beschuldigingen over mogelijk financieel gesjoemel. Roberto Quarta, de voorzitter van de raad van bestuur, wordt CEO ad interim tot een nieuwe topman of topvrouw is gevonden.

  We kijken uit hoe het aandeel WPP straks reageert. Dat staat al een tijd onder druk omdat grote bedrijven als Unilever en Procter & Gamble besparen op hun reclamebestedingen en giganten als Google en Facebook steeds meer advertenties binnenhalen. 

  In ieder geval is WPP zonder CEO nu een pak kwetsbaarder geworden. De banken zullen mogelijk aandringen op de verkoop van bepaalde onderdelen of zelfs een opsplitsing van de groep. Accenture ligt wellicht op de loer om interessante stukken in te pikken.

 • Adecco doet kleine overname

  De uitzendgroep Adecco, die geleid wordt door de Belg Alain Dehaze, neemt het Amerikaanse bedrijf General Assembly over voor 412,5 miljoen dollar (335 miljoen euro). General Assembly is gespecialiseerd in opleidingen en loopbaantransformatie en realiseerde vorig jaar een omzet van 100 miljoen dollar. Voor Adecco zou de investering vanaf het derde jaar netto bedrijfswinst na belastingen opleveren.

  Volgens Dehaze is de overname van General Assembly vooral interessant omdat de klanten van het uitzendbedrijf het steeds moeilijker hebben om geschikt personeel te vinden. Een bedrijf dat werknemers omschoolt, in het bijzonder naar digitale skills, kan daarbij goede diensten bewijzen.

 • Gemengde beurzen in Azië

  Goedemorgen! We kijken meteen hoe de Aziatische beurzen presteren na de gerichte bombardementen van de VS, het VK en Frankrijk op doelwitten in Syrië. Van een verdere escalatie is voorlopig geen sprake, maar de verstandhouding tussen de VS en Rusland is meer dan ooit zoek.

  De beurzen van Tokio en Sydney trokken zich van de oplopende spanning aanvankelijk weinig aan, maar de winsten liepen later terug. In Tokio had dat te maken met de yen die ging stijgen toen uit een rondvraag bleek dat de steun voor de regering van Shinzo Abe terugloopt.

  De trend in China is negatief, met verliezen van ongeveer anderhalf procent in Hongkong en Shanghai. Beleggers zijn bevreesd dat de tragere kredietgroei en strengere financieringsvoorwaarden later dit jaar de groei van de Chinese economie zullen afremmen. Vooral vastgoedwaarden en financials staan onder druk.

  Chinezen kopen fruit op een versmarkt in Peking. ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Partner content