1. Markten Live
 2. Live blog

Dooi in handelsoorlog ontlokt beursrally

De Europese beurzen gingen plots steil de hoogte in. De VS stellen de invoertaksen op bepaalde Chinese producten uit tot december. De dooi in het handelsconflict opent weer perspectieven.
 • De agenda voor morgen

  Na een bewogen dag houden wij het voor vandaag voor gezien. Morgen zijn we weer van de partij om u het laatste beursnieuws te geven. Wij wensen u een fijne avond en geven u tot slot nog de agenda voor morgen:

  WOENSDAG 14 AUGUSTUS 2019

  ECONOMIE/FINANCIËN

  China:

  Industriële productie juli, 04.00 uur

  Kleinhandelsomzet juli, 04.00 uur

  Duitsland:

  Bruto binnenlands product tweede kwartaal, 08.00 uur

  Eurozone:

  Industriële productie juni, 11.00 uur

  Werkgelegenheid tweede kwartaal, 11.00 uur

  Bruto binnenlands product tweede kwartaal (tweede raming), 11.00 uur

  Verenigd Koninkrijk:

  Inflatie juli, 10.30 uur

  BEDRIJVEN

  België:

  • Connect Group: overnamebod aan 1,60 euro per aandeel door IPTE. Laatste dag.

  • Sipef: halfjaarresultaten, 07.00 uur

  • Roularta: halfjaarresultaten, 08.15 uur

  Duitsland:

  • Curetis: halfjaarresultaten, 08.00 uur

  Luxemburg:

  • Shurgard: resultaten eerste halfjaar, 07.30 uur

  Verenigde Staten:

  • Cisco Systems: resultaten vierde kwartaal 2018/19, 22.30 uur

 • Bel20 eindigt in het groen

  De Bel20 is gesloten met een plusje van 0,3 procent op 3.518 punten. De toppers waren Aperam , Umicore en ING . De floppers waren Colruyt , Argenx en Barco .

 • Handelsdooi doet leven

  In dit artikel komt u meer te weten over de uitgestelde Amerikaanse importheffingen en de Amerikaanse beursdag.

 • CEO GE koopt voor 3 miljoen dollar aan aandelen

  De CEO van General Electric (GE) heeft 331.684 aandelen gekocht van de Amerikaanse groep. Dit kostte de topman 3 miljoen dollar. Hij betaalde 9,04 dollar per aandeel. 

  Vandaag gaat het aandeel GE met 4,8 procent hoger.

 • Dooi in handelsoorlog ontlokt beursrally

  Een deel van de nieuwe heffingen - die de Amerikaanse president Donald Trump eerder aankondigde - wordt uitgesteld tot 15 december. Het betreft elektronicaproducten zoals laptops en smartphones maar ook speelgoed en kleding. Dit maakte de Amerikaanse handelsgezant zojuist bekend.

  Beleggers springen een gat in de lucht met het uitstel van de heffingen. De Dow Jones gaat 1,5 procent hoger, de S&P500 beweegt met 1,4 procent opwaarts en de Nasdaq vliegt zelfs 1,9 procent omhoog.

  Vooral Apple spuit omhoog, het aandeel wint 5 procent. De toeleveringsketen en productie van deze techreus is sterk gelinkt aan China. Daarnaast is de Volksrepubliek goed voor 20 procent van de omzet van Apple. 

  Ook de verkoper van elektronica-artikelen Best Buy maakt een opmerkelijke sprong, het gaat meer dan 8 procent hoger. Verder stijgt kledingmaker Nike met 2,8 procent, gaan de warenhuisketens Macy's en Nordstrom met respectievelijk 4,2 en 3,8 procent hoger. 

  Donald Trump hint inmiddels op grotere agrarische aankopen door China: 

 • Goudprijs op hoogste niveau in zes jaar

  De goudprijs stijgt vandaag naar het hoogste niveau sinds 2013. Vandaag betalen de goudkevers zo'n 1.520 dollar per ounce. De prijs van het gele goedje is deze maand al met 7,5 procent gestegen.

  Beleggers vluchten naar goud door de escalerende handelsoorlog en de chaos in de 'Zwarte Zwaan' Hongkong.

 • Amerikaanse inflatie hoger dan verwacht

  De Amerikaanse inflatie is in juli gestegen naar 1,8 procent, tegenover 1,6 procent in juni. Economen hadden 1,7 procent inflatie voorspeld. De kerninflatie, zonder voeding en energie, versnelde tot 2,2 procent, terwijl economen een status quo op 2,1 procent hadden voorspeld.

  Toch verwachten economen nog steeds dat de Amerikaanse centrale bank (Fed) in september opnieuw de rente verlaagt. De Fed baseert zijn beleid op andere inflatiecijfers, die een stuk lager zijn. De inflatie volgens de favoriete maatstaf van de Fed bedroeg in juni 1,4 procent en de kerninflatie 1,6 procent. De Fed streeft naar 2 procent inflatie.

 • Wall Street opent gemengd

  De Amerikaanse beurzen openen gemengd. De Dow Jones en de S&P500 gaan 0,1 procent lager, terwijl de Nasdaq 0,1 procent wint.

 • Amerikaanse futures: negatieve openingszet

  De futures wijzen op lagere Amerikaanse beurzen. De Dow Jones , de S&P500 en de Nasdaq zouden eensgezind 0,3 procent lager gaan.

 • Roularta +8% dag voor resultaten

  Roularta , voor 50 procent eigenaar van Mediafin (uitgever van De Tijd), schiet plots 8 procent hoger tot 12,90 euro. Morgen voorbeurs publiceert de groep uit Roeselare halfjaarresultaten. Voor heel 2019 rekent KBC Securities op een winst van 0,57 euro per aandeel.

 • 'Hongkong is Zwarte Zwaan'

  In Hongkong, het kleine stukje yang in een heleboel yin, woedt op dit moment een strijd tussen demonstranten en politie. De beurzen zijn er niet gerust op en dat lijkt terecht. Hongkong is een belangrijk financieel centrum en kan dus de katalysator zijn voor een nieuwe crisis.

  De opbouw van schadelijke elementen voor de wereldeconomie is al maanden bezig. Al sinds eind vorig jaar zien we een wereldwijde groeivertraging. Daarnaast zijn we de afgelopen maanden getuige geweest van een steeds verder escalerend handelsconflict.

  Onlangs bereikte de relatie tussen de VS en China nog een nieuw dieptepunt, omdat de Amerikaanse president Donald Trump met nieuwe tarieven op Chinese exportproducten op de proppen kwam. China sloeg terug door de invoer van Amerikaanse landbouwproducten te stoppen.

  En nu dreigt de Hongkongse chaos de katalysator te worden die de reactie tussen de verschillende schadelijke elementen kan versnellen. Hoe flink de situatie uit de klauwen aan het lopen is, bleek maandag. Toen legde een grote groep demonstranten de luchthaven lam, waardoor de directie van de luchthaven genoodzaakt was alle vluchten te schrappen. Een gevaarlijke ontwikkeling in een van de grootste financiële centra van de wereld.

  Klik hier voor het hele artikel.

 • Oddo laat koopadvies TUI staan

  Het beurshuis Oddo blijft achter zijn koopadvies voor TUI staan, nadat de toerismegroep vandaag zijn kwartaalresultaten heeft bekendgemaakt (zie post 8.47 uur). Ook het koersdoel blijft op 12,90 euro.

  Oddo zegt dat de groep last blijft hebben van de brexit en overcapaciteit in Spanje. Maar ze zou het wel goed hebben gedaan op het gebied van hotels en cruises. 

  Het aandeel TUI is sinds begin dit jaar al met 25 procent gekelderd. 

  Vandaag wint het aandeel 0,5 procent.

 • Euronext Brussel: 19 dalers in Bel20

  Het overzicht van de Brusselse beursdag leest u hier

 • Beursverliezen lopen op

  Het verlies voor de Bel20  is opgelopen tot -1,1 procent. Ontex  is in de sterindex het kneusje met een verlies van 3,3 procent. Proximus  (+0,5%) gaat als enige in de sterindex hoger. 

 • Een Twentsche tik voor Quest for Growth

  Bij de laatste update van de portefeuille meldde de investeringsmaatschappij Quest for Growth dat het Nederlandse TKH de tweede grootste deelneming is. De techspeler beslaat 4,69 procent van de totale portefeuille van Quest for Growth.

  Geen wonder dat de Leuvense privak dus een klap krijgt van het vandaag afgestrafte TKH (zie post 10.01 uur), dat meer dan 17 procent keldert. Quest for Growth levert 0,7 procent in.

 • Beleggersvertrouwen in Duitse economie daalt spectaculair

  Het vertrouwen van grote beleggers in de Duitse economie is in augustus gedaald naar het laagste peil sinds eind 2011. De zogenaamde ZEW-indicator zakte naar -44,1 punten, tegenover -24,5 punten in juli. Economen hadden een veel kleinere terugval naar -28 punten voorspeld.

  De ZEW-indicator peilt bij professionele beleggers en analisten naar hun vooruitzichten voor de Duitse economie. Een negatieve score geeft aan dat meer analisten een verslechtering verwachten dan een verbetering, en omgekeerd.

 • Britse lonen stijgen meest in elf jaar

  Het gemiddelde Britse weekloon zonder bonussen is in het tweede kwartaal met 3,9 procent jaar op jaar gestegen. Dat is de grootste loongroei sinds het tweede kwartaal van 2008. De lonen stijgen snel omdat de arbeidsmarkt krap is. Amper 3,9 procent van de beroepsbevolking is werkloos. De flinke stijging van de lonen beperkt de kans dat de centrale bank in de nabije toekomst de rente verlaagt.

 • Kepler verlaagt koersdoel KBC

  Het beurshuis Kepler Cheuvreux verlaagt het koersdoel voor KBC  van 59,60 naar 53,30 euro. 'KBC noteert duur op basis van een verwachte koers/winst-ratio van 10 voor 2020', zegt Kepler. Het aandeel staat voor de derde beursdag op rij onder druk, met een verlies van 0,7 procent.

 • TKH keldert na slechter dan verwachte resultaten

  Op de Amsterdamse beurs keldert het technologiebedrijf TKH  met liefst 16 procent, goed voor de slechtste beursdag sinds 2002. De kwartaalwinst kwam uit op 46 miljoen euro, wat circa een kwart minder is dan de consensusverwachtingen.

  Voor 2019 verwacht TKH een gelijkaardig resultaat als in 2018. Analisten dachten aan een winstgroei van 12 procent.

  Het bedrijf dat ooit 'Twentsche Kabelfabriek' heette, is een enorm geliefd aandeel. De acht analistenadviezen staan allemaal op 'kopen', met een gemiddeld koersdoel van 63,59 euro. Dat is 42 procent meer dan de huidige koers.

  TKH maakt hoogtechnologische producten rond glasvezelnetwerken, camerabewaking en visualisatietechnologie voor industriële toepassingen.

 • Hellofresh schiet hoger na eerste 'winst'

  De leverancier van maaltijdboxen Hellofresh  schiet in Frankfurt 8 procent hoger. Hellofresh maakte het voorbije kwartaal voor het eerst winst. Het is te zeggen het gaat over de adjusted ebitda, of kortweg aebitda. Dat is de brutobedrijfswinst zonder eenmalige elementen die uitkwam op 18,3 miljoen euro.

  Lees hier ons artikel.

 • Europese beurzen openen in het rood

  De Europese beurzen openen tot een halve procent lager. Voor de Bel20  is er een verlies van 0,4 procent.

  Enkele opmerkelijke bewegingen:

  • In Brussel opent Sioen  1,3 procent lager na een adviesverlaging van Berenberg (zie post 7.36 uur).
  • Henkel  opent 5 procent lager na de omzetwaarschuwing voor 2019 (zie post 8.02 uur).
  • TUI  stijgt 0,8 procent na de bevestiging van de jaarprognose (zie post 8.47 uur).
 • Eerste analistencall met Aramco lijkt sollicitatie voor deals

  De Saoedische oliereus Aramco hield maandag zijn allereerste teleconferentie met analisten. Die leken met hun felicitaties de deelname van hun banken aan Aramco’s beursintroductie niet in gevaar te willen brengen.

  Lees hier ons artikel.

 • TUI bevestigt jaarprognose

  De toerismegroep TUI  zag de winst in het derde kwartaal met liefst 85 procent terugvallen tot 21,7 miljoen euro. Dat heeft voornamelijk te maken met het aan de grond houden van de Boeing 737 MAX-toestellen, wat heeft geleid tot 144 miljoen euro aan kosten. Voor het hele jaar herhaalt TUI de geschatte kosten voor de gecontesteerde Boeing-toestellen op 300 miljoen euro.

  De brutobedrijfswinst (ebitda) - zonder rekening te houden met uitzonderlijke items - daalde tot 100,9 miljoen euro, tegenover 186,8 miljoen euro in dezelfde periode het jaar voordien.

  TUI herhaalt zijn jaarprognose: een daling van de bedrijfswinst (ebita) tussen 17 en 26 procent.

 • Europese beurzen openen licht lager

  De EuroStoxx50-index opent straks met een verlies van 0,2 procent. Dat voorspellen de futures.

 • FSMA insidertransacties: Familie Bostoen koopt KBC-aandelen bij

  Alain Bostoen, bestuurder bij KBC  , heeft op de dag van de resultaten vorige donderdag een flink pakket KBC-aandelen bijgekocht. Dat gebeurde zowel via hem persoonlijk, als via de vehikels Agrobos en Algimo. Dat blijkt uit de insidertransacties die de beurswaakhond FSMA op zijn website bijhoudt.

  In totaal kocht Bostoen 42.605 aandelen KBC tegen een gemiddelde prijs van 54,33 euro, goed voor een uitgave van 2,3 miljoen euro.

  KBC publiceerde op zich een goed kwartaalrapport, maar niettemin zijn analisten sindsdien druk bezig het koersdoel te verlagen. Ze vrezen de impact van de het nulrentebeleid van de ECB op de winstprognoses in 2020. Tegenover de gemiddelde aankoopprijs van Bostoen staat het aandeel na twee beursdagen 4,2 procent lager.

 • Henkel geeft omzetalarm

  Henkel , de Duitse producent van consumentenartikelen als Persil-wasmiddel en Schwarzkopf-shampoo, zag zijn brutobedrijfswinst (ebitda) met 9 procent terugvallen tot 846 miljoen euro. Dat is minder dan verwacht (869 miljoen euro).

  Belangrijker is dat Henkel voor dit jaar uitgaat van een omzetgroei tussen 0 en 2 procent. Eerder lag de prognose tussen 2 en 4 procent. Naast de economische vertraging heeft Henkel af te rekenen met agressieve marketingcampagnes van concurrenten als Procter & Gamble.

  De Duitse groep wordt sinds 2016 geleid door de Belg Hans Van Bylen. Zijn contract loopt tot 2021.

  ©REUTERS

  Henkel gaat in de voorbeurshandel 9 procent onderuit.

  De miserie bij Henkel duurt voort.
  Martin Deboo
  Analist Jefferies

  Lees hier ons artikel.

 • Fusie CBS en Viacom: Wachten op witte rook

  De Amerikaanse mediabedrijven CBS  (van de gelijknamige tv-zender) en Viacom (MTV, Nickelodeon, Paramount-filmstudio's) kondigen mogelijk vandaag een fusie aan. Dat meldt Bloomberg.

  De onderhandelingen duren langer dan verwacht en gaan voornamelijk over het aantal CBS-aandelen die Viacom-aandeelhouders krijgen per ingeleverd Viacom-aandeel. Gisteren lekte een ruilverhouding uit van 0,595 tot 0,6 CBS-aandelen per Viacom-aandeel. Die ruilverhouding impliceert dat Viacom-aandeelhouders geen premie krijgen, waardoor het aandeel gisteren 4,9 procent lager dook.

  De beide bedrijven worden gecontroleerd door de familie Redstone.

 • Berenberg slikt koopadvies voor Sioen in

  Het beurshuis Berenberg verlaagt het advies voor de textielgroep Sioen  van 'kopen' naar 'houden'. De adviesverlaging volgt op een forse neerwaartse bijstelling van de door Berenberg geschatte winstprognoses voor 2019 en 2020 met telkens 18 procent. Dat leidt tot een verlaging van het koersdoel van 31 euro naar 26 euro.

  'We erkennen het leiderschap van Sioen in enkele nichemarkten, maar we denken niet dat Sioen volledig aan de huidige macro-economische kopwinden kan weerstaan', zegt analist Christoph Greulich. Greulich gelooft niet dat Sioen er dit jaar in zal slagen de omzet te doen stijgen en hij verlaagt de verwachte ebitda-marge voor 2019 met 65 basispunten tot 12,9 procent.

  Greulich baseert zich onder meer op de vele winstwaarschuwingen bij de toeleveranciers, de klanten en de sectorgenoten van Sioen, onder meer in de vrachtwagensector (waarvoor Sioen dekzeilen maakt).

  Bij de kwartaalcijfers in april klonk Sioen al voorzichtig voor de rest van 2019. De textielgroep maakt de halfjaarcijfers bekend op 30 augustus.

 • Elia hertekent structuur

  De stroomnetbeheerder Elia  heeft zijn structuur grondig hertekend na een aanslepend dispuut met de toezichthouder CREG.

  Het gros van de activiteiten die worden uitgevoerd door het beursgenoteerde Elia System Operator, wordt overgeheveld naar een nieuwe tak: Elia Transmission Belgium. Het gaat om het beheer en de ontwikkeling van het infrastructuurnetwerk in België en om MOG, het ‘stopcontact op zee’ dat de stroom van vier windmolenparken bundelt.

  Naast die Belgische tak, die onder het toezicht van de Belgische waakhond valt, heeft Elia buitenlandse en niet-gereguleerde activiteiten (50Hertz, Nemo Link...). Die onderdelen worden overkoepeld door het beursgenoteerde Elia System Operator, dat vervelt tot een holding. De operatie moet nog voor het einde van het jaar zijn goedgekeurd.

  Lees hier ons artikel.

 • WDP verkoopt erwtjesfabriek in Leuven

  De vastgoedgroep WDP  heeft een oude erwtjesfabriek in Leuven verkocht aan de projectontwikkelaar Revive. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

  Lees hier ons artikel.

 • Uitkijken naar Duitse cijfers

  De markten kijken uit naar de ZEW-indicator, een maatstaf van het beleggersvertrouwen in de Duitse economie. Economen verwachten dat de indicator in augustus voor de vierde maand op rij is gedaald. De indicator verschijnt om klokslag 11 uur op de schermen.

  Lees hier onze vooruitblik op de beursdag.

 • Beleggers tobben over Argentinië en Hongkong

  Goedemorgen! De Aziatische beurzen noteren na het zwakke slot van Wall Street gisterenavond op verlies. De Japanse beurs - die gisteren gesloten bleef - noteert 1 procent lager. De Hang Seng-index in Hongkong - waar het al tien weken erg onrustig is - slikt een verlies van 1,9 procent. De luchthaven in Hongkong heeft vandaag de vluchten hernomen nadat die gisteren als gevolg van protestacties werden stopgezet.

  Beleggers tobben ook over de situatie in Argentinië. De Argentijnse peso en obligatie- en aandelenmarkten kregen gisteren heel zware klappen omdat de angst voor een populistische president fors is toegenomen. De pesocrash heeft ook gevolgen voor AB InBev .

  ©Bloomberg

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud