1. Markten Live
 2. Live blog
live

Bel20 verliest 14,5 procent in één week

Voor de vierde keer in vijf dagen gingen de beurzen diep in het rood. Beleggers vrezen dat het coronavirus inhakt op de wereldeconomie. AB InBev kreeg de grootste klap in de Bel20.
 • Als de V een U wordt

  Warm aanbevolen lectuur: het beursweekboek van Kurt Vansteeland leest u hier

 • Xior breidt uit in Zuid-Spanje

  Xior , de beheerder van studentenkoten, verwerft in Granada een nieuwe studentenresidentie met 347 units. Het gaat om een bedrag van 37 miljoen euro, het bruto rendement komt uit op 7 procent. De oplevering is voorzien voor het derde kwartaal van 2020, klaar voor het nieuwe schooljaar. Met circa 60.000 studenten is Granada de vijfde grootste studentenstad van Spanje. 

 • Bel20 sluit 4,2 procent lager af

  Tijdens de handelsdag gingen we even meer dan 5 procent lager, maar bij het slot was er nog 'slechts' een verlies van 4,2 procent tot minder dan 3.500 punten. 

  Toppers:  Hamon (+6,8%), Curetis (+6%), Spadel (+2,6%). 

  Floppers: Atenor (-9,7%), Acacia Pharma (-10,1%), CFE (-14,5%). 

 • Jan Van Geet (CEO VGP): 'Ons dividend is houdbaar'

  Naar aanleiding van de jaarcijfers van projectontwikkelaar VGP hadden we een kort gesprek met CEO Jan Van Geet. 

  Wat is de impact van het coronavirus op VGP?

  Jan Van Geet: 'We zien zelf voorlopig geen impact. Het is afwachten wat de impact is op onze klanten. Ik heb de indruk dat er over dit onderwerp paniekvoetbal wordt gespeeld. Ik ben van nature een optimist. Zolang het virus uiteindelijk de waardering van de gronden en het vastgoed niet verandert, zitten wij uit de wind.'

  Het dividend gaat 46 procent de hoogte in tot 3,25 euro per aandeel. Is dat dividend houdbaar voor 2020 en daaropvolgende jaren?

  Van Geet: 'We streven ernaar het dividend jaarlijks te verhogen. Het dividend stijgt over 2019 sterk omdat we ook gerealiseerde meerwaarden uitkeren, bovenop de huurinkomsten. 2020 ziet er goed uit, afgaande op ons orderboek wordt het naar mijn gevoel een superjaar. Het dividend staat op een houdbaar niveau.'

  Tijdens de conference call noemde u de landbank van 6,2 miljoen vierkante meter de grote sterkte van VGP. Waarom?

  Van Geet: 'Een van onze klanten zag een project gedwarsboomd door lokale activisten. Wij konden hen meteen een alternatief bieden. Wij kopen altijd grond op voorwaarde van een vergunning. We hebben twee contracten in de pijplijn met twee iconische Duitse retailers. E-commerce neemt nu de grootste hap in onze portefeuille. Deze sector groeit sneller dan automotive (BMW is bijvoorbeeld klant, red.). 

 • Dow duikt onder 25.000 punten

  Het gaat snel: met alweer een 1.000 punten verlies duikt de Dow Jones , vorige week nog boven 29.000 punten, onder de grens van 25.000 punten.

 • Opvallendste bewegingen op Wall Street

  Apple  , het bedrijf dat een groot deel van de omzet en de productie in China realiseert, krijgt een klap van 4,9 procent.

  Tesla maakt een uitschuiver van 7 procent.

  Ook luchtvaartbedrijven zoals American Airlines  dalen bijna 4 procent. De Amerikaanse reisbranche meldde dat de ticketverkoop ruim 9 procent onder het niveau van een jaar eerder ligt.

  Bij de schaarse winnaars vinden we 3M  terug. Het conglomeraat maakt onder meer gezichtsmaskers. 

 • Wall Street opent fors lager

  De Amerikaanse aandelenmarkten openen vrijdag met zware verliezen. De Dow Jones noteert één minuut na de start van de beurshandel 2,7 procent lager. Ook Nasdaq noteert 2,7 procent lager dan donderdag.

 • Amerikaanse inflatie lager dan verwacht

  De Amerikaanse inflatie volgens de favoriete maatstaf van de centrale bank (Fed) is in januari gestegen naar 1,7 procent, tegenover 1,5 procent in december. Economen hadden 1,8 procent inflatie voorspeld. De kerninflatie, zonder voeding en energie, versnelde tot 1,6 procent in plaats van de verwachte 1,7 procent. De Fed streeft naar 2 procent inflatie.

  De lager dan voorziene inflatie zal wellicht de speculatie over een renteverlaging nog aanwakkeren. Bezorgdheid over de economische gevolgen van het coronavirus en speculatie over een versoepeling van het monetair beleid hebben de Amerikaanse tienjaarsrente vrijdag doen dalen naar een historisch dieptepunt van 1,15 procent. 

 • BinckBank: '55% van alle transacties zijn aankopen'

  De particuliere beleggers bij BinckBank blijken een opportuniteit te zien in de wegzakkende beurzen. 'Van alle transacties die beleggers bij BinckBank de voorbije week uitvoerden op Euronext, waren 58 procent aandelenaankopen. Als we alle markten samennemen, zijn 55 procent van alle transacties aankopen.'

 • Duitse inflatie versnelt

  De Duitse inflatie steeg in februari met 1,7 procent. Het cijfer is hoger dan de door economen voorziene geldontwaarding van 1,6 procent. Daarmee komt de inflatie op het hoogste peil in 10 maanden. Vooral de kosten van voeding klommen. 

 • Citi: geen winstgroei in 2020

  Volgens de zakenbank Citigroup zal de groei in de winst per aandeel voor bedrijven wereldwijd wat aan de lage kant zijn: 'niets'. Dat is veel slechter dan de consensusverwachting van 9 procent groei:

 • Snelste correctie van S&P500 ooit

  De S&P500 is nog nooit eerder zo snel in een correctie - een daling van 10 procent vanaf de top - beland. In slechts zes dagen was de strijd beslecht:

 • Tweede grootste aandeelhouder Ontex vraagt 'onmiddellijke actie'

  ENA Investment Capital heeft de raad van bestuur van luierfabrikant Ontex een brief gestuurd waarin de Londense investeringsgroep aandringt op onmiddellijke actie 'om aandeelhouderswaarde te creëren'.

  ENA is de op een na grootste aandeelhouder van Ontex met een belang van 14,5 procent. De groep schiet in actie omdat Ontex sterk is achtergebleven op de Bel20 (met 39 procent sinds de investeerdersdag van mei 2019) en omdat het plan dat op die investeerdersdag werd voorgesteld 'vaag en verwarrend' was, en onvoldoende ambitieuze doelstellingen hanteerde.

 • Europese beurzen donderen weer lager

  Gisteren doken de Europese beurzen al met 3,6 procent ineen, waarna de Amerikaanse beurzen met meer dan 4 procent in het rood gingen. Maar dat was blijkbaar nog niet genoeg, want ook vandaag staat Europa meer dan 3 procent in de min. De Euro Stoxx 50 is sinds zijn piek van dit jaar al 12,4 procent verloren. 

  De wereldwijde ellende op de beurzen is het gevolg voor de vrees van een verdere verspreiding van het coronavirus nu overal ter wereld nieuwe infecties opduiken. Daarnaast maken beleggers zich zorgen over de economische impact. Steeds meer ondernemingen waarschuwen voor problemen in hun aanvoerketens door de quarantainemaatregelen die China nam om de verspreiding van het virus te stoppen. Gisteren dook de techreus Microsoft nog ruim 7 procent lager nadat het problemen in de toelevering opbiechtte

  Wat ook niet hielp was de reactie van de voorzitster van de Europese Centrale Bank (ECB), Christine Lagarde, gisteren. Lagarde liet doorschemeren dat ze geen verdere stimulus zal uitvoeren. De centrale bank zou de uitbraak van het coronavirus 'nauwlettend' volgen, maar ziet tot nu toe niet dat het virus een langdurig effect zal hebben op de inflatie. Daardoor zou een monetaire ingreep niet voor de hand liggen.

 • Paniek op de Brusselse beurs

  De Brusselse beurs dondert bijna 4 procent lager: vlucht hierheen voor een samenvatting van de beursdag.

 • Bel20: 47 miljard euro beurswaarde in rook op

 • FSMA Insidertransacties: Kadri koopt Solvay

  Ilham Kadri waagt zich nu al aan soldenkoopjes. De CEO van Solvay kocht woensdag 2.111 aandelen van Solvay . Dat lezen we op de website van de FSMA.  De topvrouw kocht aan een koers van 97,50 euro voor een totaalbedrag van 205.831 euro.

  Financieel directeur Karim Hajjar kocht eveneens een pakket aandelen aan. De CFO betaalde kocht voor 703.000 euro aandelen aan 87,90 per stuk. Uitvoerend bestuurder Augusti Di Donfrancesco plaatste een kooporder voor 45.000 euro aan 89,61 euro.

 • Vermogensbeheerder roert zich bij Telenet

  CIAM eist dat Telenet zijn aandeelhouders 970 miljoen euro uitkeert als uitzonderlijk dividend. CIAM controleert 1,26 procent van de kabel-, telecom- en mediagroep.

 • Texaf verhoogt dividend en voert keuzedividend in

  Dankzij hogere huurinkomsten en een kleiner verlies van de steengroeve Carrigrès is de recurrente bedrijfswinst van Texaf vorig jaar met 9 procent gestegen tot 7,8 miljoen euro. Dankzij een meerwaarde van 5 miljoen euro op de verkoop van een terrein bedraagt de nettowinst 10,8 miljoen euro. Dat is 2,1 miljoen euro minder dan in 2018, maar toen had Texaf van 'een uitzonderlijk hoge terugname van uitgestelde belastingen' genoten.

  De aandeelhouders kunnen rekenen op een dividend van 0,81 euro netto per aandeel. Dat is 19 procent meer dan over 2018. Texaf voert bovendien een keuzedividend in.

  Société Financière Africaine (S.F.A.), een beleggingsvehikel van voorzitter Philippe Croonenberghs dat 62,42 procent van het kapitaal controleert, heeft al toegezegd dat het minstens de helft van zijn dividend zal herbeleggen (in nieuwe aandelen Texaf) ‘gelet op het investeringspotentieel’.

 • KBCS trekt advies en koersdoel Mithra op

  Mithra liet donderdagavond weten dat het Europese geneesmiddelenagentschap EMA de aanvraag die Gedeon Richter heeft ingediend om de anticonceptiepil Estelle in Europa op de markt te mogen brengen heeft aanvaard. Dat brengt de commercialisering in Europa een stap dichterbij, zeggen de biotechanalisten van KBC Securities. De kans dat Estelle op de markt komt schatten ze nog steeds op 95 procent.

  Ze hebben hun waardering geüpdatet om rekening te houden met het gunstige belastingtarief dat Mithra onlangs heeft verkregen. Hun koersdoel stijgt van 31 naar 33,5 euro en hun advies van ‘bijkopen’ naar ‘kopen’.

 • BASF waarschuwt voor impact corona op chemiesector

  BASF , het grootste chemieconcern ter wereld, denkt dat het coronavirus een ernstige negatieve impact zal hebben in het eerste en tweede kwartaal van 2020. In de tweede jaarhelft zou de impact grotendeels voorbij moeten zijn, ten minste als het virus zich niet wereldwijd verspreidt. BASF verwacht echter niet dat de door de epidemie opgelopen groei-achterstand helemaal kan worden goedgemaakt.

  Het Duitse chemieconcern schat dat de groei van de wereldeconomie hierdoor zal terugvallen tot 2,0 procent, van 2,6 procent in 2019. Voor de chemiesector zou de groei beperkt blijven tot 1,2 procent, duidelijk minder dan in 2019 (1,8%). Dat zou meteen de laagste groei zijn sinds de financiële crisis van 2008/09.

  In 2019 zag BASF de omzet met 2 procent dalen tot 59,3 miljard euro. De omzetdaling is te wijten aan lagere hoeveelheden en prijzen. De wereldeconomie kampte met tegenwind door de Amerikaans-Chinese handelsoorlog. Belangrijke afzetmarkten groeiden minder hard en de brexit zorgde voor extra onzekerheid.

  De winstgevendheid verslechterde in veel sterkere mate: de bedrijfswinst vóór uitzonderlijke items kelderde met 28 procent tot 4,5 miljard euro. De grote boosdoener is de basischemie (Chemicals en Materials), die veel minder bijdroeg tot de groepswinst.

  Dat de nettowinst fors toenam - van 4,7 tot 8,4 miljard euro - is te danken aan een boekwinst van circa 5,7 miljard euro op de deconsolidatie van olie- en gasdochter Wintershall na de fusie met DEA (per 1 mei 2019).

  Dit jaar wil BASF zijn omzet opdrijven tot 60 à 63 miljard euro. Het concern mikt op een bedrijfswinst (ebit) voor uitzonderlijke elementen van 4,2 tot 4,8 miljard euro. Topman Martin Brudermüller verwacht dat de industriële sectoren waaraan BASF levert over het algemeen licht groeien, maar ziet wel de autoproductie verder dalen.

 • Econocom verkoopt dochter EBC

  IT-dienstenbedrijf Econocom meldt op zijn website dat het met de investeringsmaatschappij Chequers Capital in gesprek is over de verkoop van dochter EBC (Econocom Business Continuity). EBC houdt zich bezig met het onderhoud van ICT-systemen en draaide vorig jaar een omzet van 86 miljoen euro. 

  Het aandeel zakt 2,6 procent.

 • Degroof Petercam over CFE

  In het commentaar van Luuk van Beek op de jaarresultaten en prognose van CFE vinden we interessante informatie terug. De analist van Degroof Petercam behoudt (voorlopig) zijn koopadvies en koersdoel van 115 euro.

  De algemene teneur van zijn commentaar is dat CFE na een eerder zwak 2019 ook voorzichtig is voor 2020. Het management verwacht een bescheiden omzetgroei, waar van Beek tot dusver op 6 procent omzetgroei rekende. Bovendien zou de brutobedrijfswinst (ebitda) op hetzelfde niveau uitkomen als in 2019. Hier rekende Degroof Petercam op een toename van 17 procent.

  De voorzichtige toon voor 2020 heeft volgens van Beek te maken met de toenemende margedruk voor offshore activiteiten (bouw van windmolenparken), met meer geopolitieke en economische onzekerheid en de vertraagde oplevering van een aantal schepen. De margedruk in offshore is veroorzaakt door oliedienstenbedrijven die op zoek zijn naar bijkomend werk in 'aanpalende markten' zoals offshore wind, legt de analist uit. 'Wij verwachten dat deze concurrentie in de komende jaren zal verminderen door het huidige herstel in olie en gas.'

  Volgens van Beek is de vordering op Tsjaad, in totaal goed voor 52,5 miljoen euro, nu volledig afgeboekt.

  Al bij al blijft hij een gunstige winsttrend verwachten voor CFE voor de komende jaren.

 • Update coronavirus

  Even een update over het coronavirus:

 • 'Schuld Ter Beke onder controle'

  Analist Guy Sips van KBC Securities zegt dat de schuld van vleeswarenproducent Ter Beke lager uitkwam dan verwacht. 'De nettoschuld kwam 4,3 procent lager uit dan we dachten en bedraagt nu 2,6 keer de brutobedrijfswinst. Daardoor heeft de onderneming genoeg ademruimte.'

  Sips bevestigt zijn 'houden'-advies en koersdoel van 110 euro.

  Ter Beke daalt 2 procent.

 • KBC Securities over Recticel

  Analist Wim Hoste van KBC Securities reageert op de cijfers van Recticel . Hoste betreurt dat het verkoopproces van de autotak vertraging op heeft gelopen:

  Wij zien de verkoop van de autodivisie als een noodzakelijke stap in de strategische herpositionering van de groep. Uiteindelijk geloven we dat Recticel een pure isolatiespeler kan worden
  Wim Hoste
  analist KBC Securities

  Hoewel Hoste zich zorgen maakt over het vertraagde verkoopproces, laat hij zijn koopadvies en koersdoel van 10 euro staan.

 • 'Uitstel autotak Recticel is belangrijkste teleurstelling'

  Analiste Nathalie Debruyne van Degroof Petercam reageert op de jaarcijfers van Recticel . 'De resultaten zijn ongeveer in lijn met de verwachtingen. De belangrijkste tegenvaller is het niet zo verrassende bericht dat de verkoop van de autotak vertraging oploopt door het coronavirus. We zien een toenemend risico dat de verkoop afgeblazen wordt.'

  Debruyne herhaalt het 'houden'-advies maar verlaagt het koersdoel van 8,2 naar 7,6 euro. Het aandeel duikt 5,6 procent lager.

 • Grootste klap ooit voor CFE

  De jaarresultaten van CFE (inclusief DEME) waren veel slechter dan verwacht, tot grote ergernis van beleggers, die het aandeel massaal buitengooien. CFE keldert omstreeks 9.45 uur met meer dan 16 procent. Als dat zo blijft, is het het grootste verlies ooit voor de Brusselse bouwgroep.

  KBCS-analist Bart Cuypers heeft het over ‘een slappe tweede jaarhelft’ en verwijst ook naar de vrij zwakke vooruitzichten voor DEME. Het baggerconcern verwacht een brutobedrijfswinst (ebitda) die in de buurt van 2019 zal uitkomen, inclusief diverse uitzonderlijke elementen. Cuypers gaat zijn ramingen voor dit jaar bijstellen. Hij gaat ook na de analistenvergadering (om 14.30 uur gepland) zijn koersdoel (tot dusver 110 euro) herzien. Zijn advies blijft ‘kopen’.

  Ook Tijs Hollestelle van ING heeft het over ‘zwakker dan verwachte jaarresultaten’. Cruciaal voor hem is dat het management waarschuwt voor margedruk in de offshoresector. Dat is volgens de analist de hoofdreden voor de negatieve koersreactie. Anderzijds vindt hij het een goede zaak dat het bedrijf meer open is over de marktomstandigheden in een segment waarin DEME de voorbije jaren zo sterk is gegroeid. Hollestelle behoudt zijn advies (houden) en koersdoel (108 euro).

 • Europese beurzen denderen lager

  Europa opent met een verlies van ruim 3 procent. 

  IAG keldert 7 procent. Het Britse luchtvaartconcern meldt in de jaarcijfers dat het last heeft van de gevolgen van het coronavirus.

  ©BLOOMBERG NEWS

 • Bel20 opent met flink verlies

  De Belgische sterrenmix start 2,9 procent in het rood. 

  Recticel verliest 5,6 procent. De schuimrubberfabrikant zegt dat het coronavirus het verkoopproces van de autotak vertraagt (zie post 7u34)

  Ackermans & van Haaren gaat 1,5 procent in zijn achteruit. De Antwerpse investeringsgroep had nochtans een recordjaar (zie post 7u39)

  Ter Beke krijgt een tik van 1 procent. China en listeria wegen op de winst van de charcuteriemaker (zie post 8u05)

  CFE zakt 11 procent. De Brusselse bouwgroep scoort onder de verwachtingen door eenmalige elementen (zie post 7u24)

  VGP gaat 2,4 procent hoger. De Antwerpse ontwikkelaar van logistiek vastgoed realiseerde een recordwinst in 2019 (zie post 7u36)

 • Turkse beurs keldert 10 procent

  De luchtaanval in de Syrische provincie Ildib, waarbij zeker 33 Turkse militairen omkwamen, heeft zijn invloed op Turkse aandelen:

 • Europese futures: 'ja, het is nog erger geworden'

  We werpen nog eens een blik op de Europese futures en jahoor: de verliezen zijn nog groter dan net. Nu zouden de Europese beurzen met een verlies van 4,2 procent openen.

 • Recticel: Godot, een streepje Fins verdriet en euforisch restschuim

  U leest er hier alles over. 

 • China en listeria wegen op winst van Come a Casa-fabrikant Ter Beke

  Ter Beke , bekend van onder meer de Come a Casa-lasagnes, verkocht vorig jaar meer vlees en charcuterie, maar puurde daar gevoelig minder winst uit.

  Oorzaak is de forse stijging van de varkensprijzen door een vleesschandaal in China, en een terugroepactie gekoppeld aan een listeria-besmetting in een Nederlandse fabriek. Die ging ook tijdelijk dicht. 
  De omzet klokte in 2019 af op 728,1 miljoen euro (+7%), de brutobedrijfswinst zakte 15,4 procent naar 37,2 miljoen euro. Netto bleef daar 4,4 miljoen euro van over, ofwel 2,55 euro per aandeel (-39%).

  Ondanks die stevige winstdaling stelt Ter Beke voor om een brutodividend van 4 euro uit te keren aan zijn aandeelhouders, fors meer dus dan het vorig jaar verdiende. Het verdedigt die beslissing door te wijzen op de 'forse organische groei' en het 'uitzonderlijke karakter' van de terugroepactie en stijging van de grondstofprijzen.

  Lees hier verder.

 • Recordjaar voor Ackermans & van Haaren

  Zoals verwacht heeft Ackermans & van Haaren het jaar 2019 besloten met een recordwinst. De nettowinst is ruim 100 miljoen euro hoger dan in 2018 en komt uit op 394,9 miljoen euro. De sterke prestatie is deels te danken aan een belangrijke meerwaarde op de verkoop van de Franse rusthuistak Residalya.

  In kort bestek: CFE boekte minder winst door eenmalige elementen (zie post 07.24 uur), de tak private banking (Delen Private Bank en Bank J.Van Breda & C°) kenden een sterk jaar met een hogere winst, vastgoed presteerde sterk maar bracht minder winst op omdat de Franse rusthuizen niet meer meetellen en Energy & Resources dook in het rood door het slechte jaar voor Sipef . De divisie Growth Capital behaalde na zes moeilijke jaren weer een goed resultaat.

  De Antwerpse investeringsgroep trekt zijn dividend op met 7,8 procent tot 2,50 euro bruto per aandeel.

  AvH geeft geen becijferde prognose voor 2020, maar ziet het jaar met vertrouwen tegemoet.

 • VGP boekt recordwinst

  De Antwerpse ontwikkelaar van logistiek vastgoed VGP realiseerde in 2019 een nettowinst van 205,6 miljoen euro. Het gaat om een jaar-op-jaar groei van net geen 70 procent.

  De groep die vooral distributiecentra ontwikkelt in Oost-Europa sloot voor 54,9 miljoen euro nieuwe huurcontracten. De totale huurinkomsten gingen zo de helft hoger, naar 155 miljoen euro.

  Lees hier meer.

 • Recticel: 'corona vertraagt verkoopproces autotak'

  Schuimrubberfabrikant Recticel komt zojuist met cijfers over 2019. De brutobedrijfswinst zakt 12,1 procent tot 70,8 miljoen euro. Dat is iets beter dan verwacht, want analisten dachten aan een daling met 13 procent. De omzet krimpt met 7,1 procent tot 1,12 miljard euro. De onderneming geeft ook een update over de verkoop van de automobieltak:

  De verkoop van Automobiel Interiors vordert in ongunstige marktomstandigheden, maar heeft recent vertraging opgelopen door de laatste ontwikkelingen in de Chinese markten, waardoor wij de uitkomst hiervan nog altijd niet bekend kunnen maken.
  Olivier Chapelle
  CEO Recticel

  De afdeling soepelschuim boekte een recordresultaat ondanks dalende volumes. De slaapcomfortdivisie deed het volgens het bedrijf goed en zag de winstmarges flink verbeteren. Ondanks de algemene onrust in de automobielsector deed de autotak het relatief goed en 'bleef de impact op haar winstcijfers beperkt in vergelijking met de concurrenten'. Bij de isolatiedivisie klommen de verkoopvolumes maar zakte de winstgevendheid door een erosie van de marges wegens verhoogde concurrentie op de belangrijkste markten. 

  Voor dit jaar stelt het bedrijf zich tot doel de ebitda te verhogen, maar het is tegelijk wel voorzichtig. 'Voor 2020 blijven onze kernmarkten moeilijk voorspelbaar gelet op het volatiele economische en geopolitieke klimaat, wat verder nog complexer is geworden door de gevolgen van het coronavirus voor de wereldeconomie.'

 • CFE onder verwachtingen door eenmalige elementen

  De Brusselse bouwgroep CFE , het moederbedrijf van baggeraar DEME, heeft vorig jaar bij een nagenoeg stabiele omzet dik een vijfde minder winst geboekt. De bedrijfswinst komt 21,8 procent lager uit op 177,7 miljoen euro, wat flink onder de verwachtingen is. Analisten rekenden op 208,2 miljoen euro volgens Bloomberg. De evolutie van de nettowinst is navenant: -22,2 procent tot 133,4 miljoen euro.

  De oorzaak van dat alles zijn 'niet-recurrente resultaten', zeg maar eenmalige items. DEME moest het installatieschip Innovation verscheidene maanden missen, droeg ontwikkelingskosten voor het verzamelen van polymetaalknollen in de diepzee en had ook last van druk op de marges in offshore en verlies op 'een technisch zeer complex baggerproject in India'.

  Op het niveau van de holding boekte CFE voorts een waardevermindering op de openstaande vorderingen op Tsjaad, een verplichting onder IFRS 9. Om welk bedrag het precies gaat, zegt de groep niet. CFE heeft nog geld te goed van de overheid van Tsjaad voor de bouw van het Grand Hôtel, maar wacht daar al jaren op.

  Gezien de lagere nettowinst vermindert CFE zijn dividend tot 2 euro bruto per aandeel. Over 2018 werd nog 2,40 euro uitgekeerd.

  Het orderboek is licht gekrompen (-3,8%) maar blijft met 5,18 miljard euro wel goed gevuld.

  Voor 2020 rekent DEME op een licht hoger omzet en een stabiele brutobedrijfswinst (ebitda). Voor Contracting, dat zijn de bouwactiviteiten, wordt een stabiele omzet en een hoger bedrijfsresultaat verwacht en voor de pool Vastgoedontwikkeling opnieuw een goed nettoresultaat.

 • Europese futures: 'ja, weer een bloedbad'

  Ook op de laatste dag van de week worden beleggers niet gespaard, want de Europese futures voorspellen dat de Europese beurzen 3,7 procent lager openen.

 • China kent slechtste beursmaand in 10 maanden

  De Chinese beurzen ontsnappen niet aan de algemene verkoopgolf. Gemiddeld zakken ze vanmorgen 2,7 procent. Daarmee zijn ze op weg naar hun slechtste maand in tien maanden.

  Het aantal besmettingen met het coronavirus neemt wereldwijd snel toe. Er zijn nu meer nieuwe besmettingen buiten China dan in de Volksrepubliek. Daarmee is de hoop verdwenen dat het virus snel zou overwonnen zijn.

  De beurzen in China boden deze tot dusver vrij goed weerstand, maar worden nu meegesleurd door het wereldwijde bloedbad op de beurzen. De beurs van Shanghai stevent af op haar slechtste maand sinds mei 2019 en haar slechtste week sinds april 2019.

  China lijkt er in geslaagd de epidemie onder controle te krijgen, maar of dat andere landen ook zal lukken is minder zeker. In China heeft het virus wel forse economische schade aangericht. In februari kende de Chinese maakindustrie haar grootste krimp sinds de financiële crisis.

 • Corona hakt verder in op de markten

  Goedemorgen! Althans, voor zover dat mogelijk is met het huidige beurssentiment, want het hakken gaat maar door. Gisteren sloot de Bel20 de dag af met een verlies van 5 procent (Europa: -3,6%). Het bloedbad ging door in Amerika, waar de Dow Jones met een verlies van 4,4 procent de dag afsloot: de grootste procentuele verlies sinds 2011.

  En de gehaktmolen blijft aanstaan want deze ochtend begint weer met verliezen in Azië. De Japanse Nikkei225 dendert 4,5 procent lager, de Hongkongse Hang Seng levert 2,7 procent in, de Chinese CSI300 krijgt een tik van 2,7 procent en de Koreaanse Kospi zakt 3,6 procent. 

  ©EPA

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud