1. Markten Live
 2. Live blog

Dow Jones breekt door 29.000 punten

De Europese beurzen bleven stabiel ondanks een vrij zwak Amerikaanse banenrapport. Nabeurs verhoogde UCB de winstprognose. Op Wall Street sneuvelde alweer een record.
 • UCB verhoogt winstprognose

  Nabeurs komt UCB  nog met goed nieuws. De omzet zal over 2019 uitkomen op 4,9 miljard euro. Dat is boven de eerder opgegeven vork van 4,6 à 4,7 miljard euro. 

  De ebitdamarge zal 'minstens' uitkomen aan de bovenkant van de opgegeven vork van 27 à 29 procent. 

  De 'core' winst per aandeel tot slot zal boven 4,80 euro uitkomen. Hier lag de vork tussen 4,40 en 4,80 euro. 

  De gedetailleerde cijfers volgen op 20 februari. 

  En met dit goede nieuws sluiten we de blog af. Fijn weekend !

 • Belreca krikt dividend op

  De Antwerpse portefeuillemaatschappij Belreca  zal dit jaar een dividend uitkeren van 3,20 euro bruto. Dat meldt Belreca nabeurs in een persbericht. Vorig jaar bedroeg het dividend 3,10 euro. 

 • Atenor verkoopt kantoorgebouwen in Terhulpen

  Vastgoedontwikkelaar Atenor  verkoopt de vennootschap Hexaten, eigenaar van het Nysdam Office Park in Terhulpen, aan de Antwerpse vastgoedontwikkelaar Project2. Nysdam Office Park bestaat uit twee volledig verhuurde kantoorgebouwen, met een totale oppervlakte van 15.600 vierkante meter. De gebouwen zijn volledig verhuurd, onder meer aan ... Atenor. 

  De verkoop zal de resultaten van 2019 positief beïnvloeden, meldt Atenor.

 • Brusselse beurs stabiel het weekend in

  De Bel20 sloot 0,10 procent lager op 4.009 punten.

  Toppers:

  • Advicienne +8,4%
  • Sequana Medical +7,9%
  • Acacia Pharma +7,0%
  • Asit +5,2%
  • Biocartis +5,1%

  Floppers:

  • Beluga -7,6%
  • Avantium -7,3%
  • Oxurion -4,1%
  • Greenyard -3,9%
  • Hamon -3,3%
 • Hipsterkledij uit de gratie

  Urban Outfitters doet niet mee aan het beursfeestje op Wall Street. De modeketen wordt 5 procent lager gestuurd na tegenvallende cijfers. Daaruit bleek dat de belangrijke eindejaarsperiode niet voor de verhoopte omzetgroei heeft gezorgd.

  Eerder kwamen ook consumentenreuzen Kohl's, J.C. Penney en L Brands met tegenvallende cijfers over de kerstperiode.

  De Amerikaanse keten Urban Outfitters heeft ook vestigingen in Brussel en Antwerpen. ©REUTERS

 • Britse centraal bankier hint op knip

  De Britse centraal bankier Silvana Tenreyro zegt dat ze mogelijk een renteknip steunt in de komende maanden. Wederom een signaal dat de Britse centrale bank (BoE) spoedig de rente zal verlagen.

  Bij de laatste vergadering in december liet de BoE de rente ongewijzigd op 0,75 procent. Twee leden stemden echter voor een verlaging van de beleidsrente. Tenreyro zegt nu te overwegen om zich aan te sluiten bij de dissidenten, vooral als de wereldwijde groei blijft kwakkelen en de risico's rond de brexit standhouden. 'Als de onzekerheden de Britse vraag blijven onderdrukken neig ik om op korte termijn te stemmen voor een renteknip', zegt de beleidsmedewerker.

  De voorzitter van de BoJ, Mark Carney, zei donderdag al dat er 'genoeg bewegingsruimte' is voor het monetaire beleid.

  De markt vat de opmerkingen van de twee centraal bankiers duidelijk op als hint. Woensdag schatte de markt de kans op een renteverlaging met 25 basispunten tegen eind mei in op 30 procent, maar inmiddels is dat gestegen naar 60 procent.

 • Dow Jones breekt door 29.000 punten

  Feestje op Wall Street. De Dow Jones  breekt voor de eerste keer door de 29.000 punten. Beleggers leggen een negatief jobrapport naast zich neer en sturen de industriegraadmeter naar zijn hoogste peil ooit.

  Om 16u06 onze tijd, 36 minuten nadat de Amerikaanse markten openden, ging de Dow Jones even naar 29.009 om er kort nadien weer onder te zakken.

  President Trump hintte voorbeurs al op het koersrecord via Twitter. 

 • Jobrapport: 'De grootste ontgoocheling zijn de lonen'

  We hebben een reactie binnen van ING-econoom James Knightley op het slechter dan verwachte Amerikaanse jobrapport. 'De grote ontgoocheling zit in de lonen. Met een stijging van 2,9 procent, ligt de loongroei op het laagste peil sinds juli 2018, ondanks de krappe arbeidsmarkt. Wij denken dat de consumentenuitgaven in 2020 zullen wegen op het Amerikaanse BBP, en dit rapport met de lage loongroei bevestigt dat.'

 • Avantium en Argenx scoren in de Beursrally

  Hier vindt u de weektrends uit onze beleggerswedstrijd voorzien van een deuntje.

  Late inschrijvers kunnen hier terecht.

 • Rollercoasterduik voor Six Flags

  Six Flags  keldert met 18 procent in New York nadat het een waarschuwing publiceerde op zijn website. De uitbater van pretparken kampt met grote problemen bij de ontwikkeling van een aantal geplande pretparken in China.

  De Chinese partner Riverside kampt met financiële problemen en kan zijn belalingsverplichtingen niet langer voldoen, stelt Six Flags. Daardoor is het onzeker of de pretparken er zullen komen.

  Six Flags ontwikkelt samen met Riverside 6 pretparken in China, onder meer in de steden Nanjing en Chongqing. Normaal zou het eerste park deze zomer opengaan. Vorig jaar moest het bedrijf uit Texas ook al een groot project in Dubai schrappen.

  Als klap op de vuurpeil moet Six Flags lagere bezoekersaantallen opbiechten op de Amerikaanse thuismarkt. Daar daalde het aantalpretparkbezoekers in het vierde kwartaal. Dat kan de omzet met 8 tot 10 miljoen dollar drukken, luidt het in het bericht.

  Six Flags, ooit de eigenaar van Walibi in Waver, moet zijn Chinese droom mogelijk helemaal opbergen. ©VIA BLOOMBERG NEWS

 • Takeaway.com heeft Just Eat beet

  De aandeelhouders van Just Eat  hebben met een grote meerderheid gestemd voor het bod van Takeaway.com , ten koste van rivaal Prosus . Takeaway.com heeft nu al 80,4 procent van de aandelen van Just Eat beet, ruim boven de acceptatiedrempel van 50 procent + 1 stem om het bod te doen slagen.

  Takeaway.com laat het bod in aandelen open voor de aandeelhouders van Just Eat die alsnog willen ingaan op het fusievoorstel.

  Lees hier ons portret over de zegevierende topman van Takeaway.com, Jitse Groen. 

 • Wall Street opent stabiel

  De Dow Jones  is zonet stabiel geopend. Voor spektakel zorgt voor Six Flags  met een tuimeling van bijna 20 procent na een omzetalarm.

 • UBS zet koersdoel Ontex hoger

  UBS trekt het koersdoel voor Ontex op van 16,80 tot 17,50 euro. Het advies blijft 'neutral', zeg maar 'houden'.

  De analisten van UBS verwachten dat de marge bij Ontex in het vierde kwartaal is gestegen door gunstigere grondstofprijzen en minder druk van wisselkoersen. Het zou de eerste margeverbetering van 2019 zijn geweest.

 • VS creëren minder jobs dan verwacht

  Er kwamen in december 145.000 banen bij in de VS. Economen hadden aan 160.000 gedacht. De beurzen reageren licht negatief. 

  De werkloosheidsgraad kwam uit op 3,5 procent. 

  De uurloon nam met 2,9 procent toe, wat ook minder was dan verwacht (+3,1%). Het is voor het eerst sinds juli 2018 dat de loongroei onder 3 procent uitkomt. 

 • Airbus gaat productie in VS opdrijven

  Airbus gaat begin 2021 de productie van vliegtuigen in zijn fabriek in Mobile, Alabama opdrijven om zo te ontsnappen aan de importtarieven van president Trump. Vanaf dan gaat het Europese bedrijf er maandelijks zeven toestellen van de A320-reeks bouwen tegen vijf nu. Op die manier wil Airbus dan elke maand 63 vliegtuigen van de A320-familie produceren. De hogere productie zal in Mobile 275 bijkomende banen creëren.

  Airbus wil in Mobile vanaf het midden van het decennium ook elke maand vier A220-toestellen bouwen.

  In oktober gaf de Wereldhandelsorganisatie de VS de toestemming om heffingen in te stellen op 7,5 miljard dollar aan Europese exportproducten als vergelding voor illegale financiering van Airbus-toestellen. De douanetarieven gelden onder meer voor in Europa gebouwde vliegtuigen, Franse wijn, Italiaanse kaas en Schotse whisky. Ze zijn echter niet van toepassing op onderdelen voor vliegtuigen die in Mobile worden gemaakt.  

 • Goldman Sachs: 'Twijfel over haalbaarheid Chinese handelsbeloftes'

  Volgens het hoofd Grondstoffenonderzoek van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs, Jeff Currie, is het nog maar de vraag of China zijn beloftes in het handelsakkoord kan nakomen.

  In december bevestigden de VS en China dat ze het eens zijn over een 'eerste fase'-handelsdeal. Volgens de Amerikaanse handelsgezant Robert Lighthizer zouden de Chinezen voor 40 miljard dollar aan landbouwproducten kopen. De Amerikaanse president Donald Trump beweert zelfs dat het om een bedrag van 50 miljard zou gaan.

 • Onze Brusselse beursspiegel...

  ... staat vooral stil bij Acacia Pharma en Exmar. Hierheen!

 • Ahold Delhaize investeert 114 miljoen in Giant Food

  Het Amerikaanse Giant Food Stores, dat deel uitmaakt van supermarktketen Ahold Delhaize , investeert de komende 18 maanden 114 miljoen dollar (103 miljoen euro). 

  Met het geld gaat het bedrijf onder meer een nieuw distributiecentrum bouwen en twee nieuwe winkels neerzetten.

  De supermarktgroep zei in december 480 miljoen dollar te investeren in de aankoop/bouw/huur van Amerikaanse distributiecentra. 

  Het aandeel wint 1,5 procent.

 • Monte dei Paschi hoger dankzij positiever Moody's

  Moody's verhoogde donderdag zijn outlook voor Banca Monte dei Paschi di Siena  van negatief naar positief. Tegelijk werd de rating opgetrokken van caa1 naar b3, op basis van een duidelijke verbetering van de kwaliteit van de activa. Het aandeel reageert positief op de beurs van Milaan.

 • Van Lanschot heeft te veel betaald voor Kempen

  Van Lanschot  laat weten dat het over 2019 een afwaardering van 35 miljoen euro boekt op goodwill gerelateerd aan de overname van sectorgenoot Kempen. Goodwill is in geld uitgedrukt niet-tastbaar vermogen van een onderneming zoals het imago van het merk en het klantenbestand.

  Van Lanschot geeft daarmee dus aan dat het destijds te veel heeft betaald voor Kempen. Het lijfde de zakenbank in 2007 in voor een bedrag van 300 miljoen euro in cash en aandelen.

  De afwaardering heeft geen impact op de liquiditeitspositie, de kapitaalratio en het dividend. Van Lanschot Kempen handhaaft een uitbetalingsratio van 50 tot 70 procent van de onderliggende nettowinst.

  Er is dan ook geen koersimpact.

 • Realco geschorst na brand

  De handel in het Waalse biotechbedrijf Realco  is geschorst door een zware brand in de hoofdvestiging in Louvain-la-Neuve. Dat meldt de FSMA in een persbericht. De brandweer probeert de brand al sinds 5u vanochtend onder controle te krijgen. Het vuur ontstond in een opslagplaats en veroorzaakte giftige rook. Het gemeentelijk rampenplan werd afgekondigd.

  Realco produceert reinigingsmiddelen op basis van enzymen waarmee voedingsbedrijven bacterieën als listeria kunnen bestrijden.

  Het bedrijf noteert ergens in een klein hoekje van de Brusselse beurs op Euronext Acces (de vroegere Vrije Markt) en kent doorgaans zeer lage handelsvolumes.

 • Superdry stuurt winstalarm uit

  De Britse kledinggroep Superdry heeft in de kerst- en nieuwjaarsperiode (van 27 oktober tot 4 januari) minder verkocht dan verwacht. De groepsomzet kwam 15,8 procent lager uit dan een jaar eerder.

  Dat zou ertoe kunnen leiden dat de winst over het hele boekjaar wegsmelt. Superdry verwacht nu een aangepaste winst voor belastingen tussen nul en 10 miljoen pond.

  Het bedrijf schrijft de zwakke verkoop toe aan ongezien promotie-activiteit in combinatie met een zwakke consumentenvraag in de periode na kerstmis.

  Beleggers reageren ontstemd en sturen het aandeel 17 procent lager. Voor de volledige jaarresultaten van Superdry is het wachten tot 9 juli.

 • UBS trekt koersdoel Engie op

  Analist Aymeric Parodi laat zijn koersdoel voor de Franse energiegroep Engie stijgen van 15,50 tot 16,50 euro. Hij behoudt zijn koopadvies. 'Wij blijven waarde zien in Engie', klinkt het. Het nieuwe koersdoel biedt meer dan 15 procent opwaarts potentieel.

 • Openingswinsten verdwenen in Europa

  De kleine openingswinsten in Europa zijn van de borden verdwenen. De Euro Stoxx 50 zakt momenteel 0,05 procent, terwijl de Bel20 stabiel blijft. 'Koude voeten' in afwachting van het Amerikaanse banenrapport, aldus Reuters.

 • Franse fabrieken produceren iets meer in november

  De industriële productie van onze zuiderburen is in november met 0,3 procent toegenomen. De voedingsindustrie ging erop vooruit, de auto-industrie achteruit.

 • Sequana Medical publiceert in medisch toptijdschrift

  Het medtechbedrijf Sequana Medical heeft een publicatie gedaan in Circulation, een belangrijk vaktijdschrift. In de publicatie toont Sequana de resultaten van een pre-klinische studie naar de werking van de alfapomp DSR, een apparaat dat bij hartpatiënten overtollig vocht uit het lichaam moet pompen. 

  Uit de studie blijkt dat patiënten de DSR-therapie goed verdragen en dat de methode veilig is. Daarnaast was er sprake een klinisch relevante verwijdering in natrium. Natrium speelt een belangrijke rol bij het blijvend verwijderen van vocht uit het lichaam.

  Meer dan 90 procent van de miljoen ziekenhuisopnames voor hartfalen in de VS is het gevolg van vochtvolume-overbelasting.

  CEO Ian Crosbie reageert enthousiast. 'De publicatie van deze positieve data in Circulation is een verdere validatie van het potentieel van onze DSR-therapie.'

  Het aandeel wint 1,3 procent.

 • Deutsche Bank zet koersdoel ING iets hoger

  Deutsche Bank verhoogt zijn koersdoel voor ING Groep van 12 tot 12,50 euro en handhaaft het koopadvies. Benjamin Goy denkt dat ING omzetmatig vrij goed zal blijven presteren, ondanks de door de lage rente veroorzaakte margedruk, dankzij een brede waaier van verzachtende maatregelen. Hij wijst wel op aanhoudende kosteninflatie.

  Voorts zijn de kredietrisico's beperkt en is de kapitaalpositie van ING zeer solide, wat een deftig dividendrendement toelaat. De analist is van oordeel dat ING aantrekkelijk gewaardeerd blijft binnen de sector, tegen een koerswinstverhouding van 8,5x en een verwacht dividendrendement van 6,4 procent, telkens voor 2021.

 • Vastgoed sterkhouder tijdens Brussels beursjaar 2019

 • Beurzen starten licht hoger

  De Europese beurzen beginnen de handelsdag met kleine winsten. De Euro Stoxx 50 wint 0,2 procent na drie minuten handel, de Bel20 presteert identiek.

  Acacia Pharma schiet 9,1 procent hoger nadat het bedrijf een strategische samenwerking met Cosmo Pharmaceuticals aankondigde.

  Exmar wint 2,1 procent. De gastankerrederij heeft zijn management en bedrijfsstructuur aangepast.

 • Ryanair verhoogt winstprognose na goede kerstperiode

  Lagekostenmaatschappij Ryanair heeft een goede kerst- en nieuwjaarsperiode achter de rug met meer boekingen en hogere rendementen dan verwacht. De boekingen voor januari tot april liggen 1 procent hoger dan een jaar geleden. Ryanair denkt dat dit zal resulteren in beter dan verwachte gemiddelde ticketprijzen in het vierde kwartaal (van zijn gebroken boekjaar). Over het hele jaar verwacht het bedrijf nu 154 miljoen passagiers te vervoeren tegen tot dusver 153 miljoen.

  Minder goed nieuws komt van de Oostenrijkse dochter Laudamotion. Die kende wel sterke trafiekgroei en een goede bezetting in de kerstperiode, maar de gemiddelde ticketprijzen waren lager dan verwacht door scherpe concurrentie met Lufthansa-dochters. Het nettoverlies voor Laudamotion zal daardoor dit jaar aandikken tot circa 90 miljoen euro.

  Ryanair verhoogt niettemin zijn winstprognose voor het hele jaar van 800-900 miljoen euro tot 950-1.050 miljoen.

  Ryanair publiceert de derdekwartaalresultaten op 3 februari.

 • Positieve beurzenstart op til

  De Europese beurzen zullen licht hoger van start gaan, geven de futures aan. De future op de Euro Stoxx 50 noteert 0,3 procent hoger.

 • Boeing nog meer in nauwe schoentjes

  Zoals het er nu uitziet is de ramp met een Boeing 737 in Iran niet aan een vliegtuigprobleem te wijten, maar wellicht aan een per abuus afgevuurde raket.

  Dat neemt niet weg dat de problemen voor Boeing heel groot blijven of nog groter worden. Wereldwijd staan alle Boeing 737 MAX-toestellen nog steeds aan de grond en de productie van het vliegtuig is stilgelegd. Nu blijkt uit interne berichten dat de medewerkers van Boeing sterke twijfels hadden over hoe het toestel werd ontwikkeld. Boeing zou ook een flink loopje hebben genomen met de goedkeuring door de (Amerikaanse) toezichthouder.

 • Gilead bezit 25,84 procent van Galapagos

  Het belang van Gilead Sciences in Galapagos is sinds november licht gestegen. Gilead bezit nu 16.707.477 aandelen Galapagos, wat overeenstemt met 25,84 procent van het kapitaal. Voordien bedroeg het belang 25,06 procent volgens de website van Galapagos.

  Volgens Galapagos hebben zich bepaalde wijzigingen voorgedaan 'in de keten van intermediaire ondernemingen waarmee Gilead haar aandelen in Galapagos houdt' en is het belang met 500.000 aandelen toegenomen.

  Gilead en Galapagos sloten afgelopen zomer een grote deal waardoor het belang van Gilead in de Belgisch-Nederlandse biotechspeler bijna verdubbelde.

 • Mithra over milieu-impact Estelle

  Nieuw onderzoek toont aan dat Estetrol (E4), het werkzame middel in de anticonceptiepil Estelle van Mithra , veel minder schadelijk is voor het milieu dan het synthetische oestrogeen Ethinylestradial (EE2), dat in 97 procent van de huidige anticonceptiepillen en menopauzebehandelingen voorkomt. Jaarlijks komt 700 kg EE2 in de oppervlaktewateren terecht. Het product kan de seksuele differentiëring van in het water levende organismen en hun gedrag aantasten.

  De impact van E4 is veel kleiner en noemt Mithra in een persbericht zelfs 'onbeduidend'. Topman François Fornieri van het Luikse farmabedrijf stelt dat E4 een 'game changer' wordt, niet alleen wegens het unieke voordeel/risico-profiel maar ook gezien de neutraliteit ten aanzien van het leefmilieu.

 • Acacia Pharma sluit strategische samenwerking met Cosmo Pharmaceuticals

  Het Brits-Amerikaanse farmabedrijf Acacia Pharma , dat op Euronext Brussel noteert, gaat een samenwerking aan met zijn Nederlandse sectorgenoot Cosmo Pharmaceuticals. Acacia verwerft de licentie voor de Verenigde Staten voor het middel ByFavo (remimazolam), een kort werkend, intraveneus sedativum en anestheticum. Voor ByFavo is een aanvraag ingediend bij de FDA. Op 5 april wordt al dan niet groen licht verwacht.

  De redenering achter het akkoord is dat ByFavo in gelijkaardige omstandigheden wordt toegediend als Barhemsys, het middel van Acacia Pharma tegen postoperatieve misselijkheid, en de doelgroep dus dezelfde is. Mike Bolinder, de CEO van Acacia Pharma, noemt ByFavo 'een uitstekende complementaire productopportuniteit voor Barhemsys'.

  Cosmo zal een aanvangsbetaling van 10 miljoen euro ontvangen van Acacia in de vorm van aandelen. Als ByFavo in de VS wordt goedgekeurd, volgt een nieuwe betaling van 30 miljoen euro, waarvan de helft in cash en de rest ofwel in cash ofwel in aandelen. Cosmo kan ook op verdere (mijlpaal)betalingen rekenen.

  In het kader van de overeenkomst zal Cosmo ook een strategische investering van 10 miljoen euro in Acacia doen. Het verwerft 4,3 miljoen aandelen tegen 2,30 euro per aandeel. Door deze investering en de aanvangsbetaling verwerft Cosmo een belang van 14,08 procent in Acacia Pharma.

  Cosmo zal Acacia ook tot 35 miljoen lenen mits bepaalde mijlpalen worden bereikt. Die lening verloopt in twee schijven: 10 miljoen euro wordt beschikbaar bij de Amerikaanse goedkeuring van Barhemsys (verwacht op 26 februari) en 25 miljoen euro bij de Amerikaanse goedkeuring van ByFavo.

  Cosmo Pharmaceuticals noteert op de beurs van Zürich.

  Acacia geeft om 14 uur meer uitleg over deze strategische deal tijdens een conference call.

 • Managementwijzigingen bij Exmar

  Exmar , de Antwerpse specialist in het maritiem vervoer en de transformatie van gassen, stuurde gisteravond een interessant persbericht uit. Het bedrijf voert enkele wijzigingen door aan zijn management en raad van bestuur, én heeft zijn bedrijfsstructuur aangepast.

  We onthouden vooral dat CEO Nicolas Saverys een 'deputy CEO' naast zich krijgt in de persoon van Francis Mottrie. Hij wordt verantwoordelijk voor het interne bestuur van de groep. Voorts wordt financieel directeur Miguel de Potter vervangen door Patrick De Brabandere.

  In de raad van bestuur wordt Wouter De Geest, de topman van BASF Antwerpen en huidige Voka-voorzitter, gecoöpteerd als onafhankelijk bestuurder.

  Meer over Exmar leest u in dit artikel.

 • Op de agenda: het Amerikaanse banenrapport

  Goedemorgen. De Amerikaanse beurzen eindigden donderdag op nieuwe recordstanden. De Dow Jones en de S&P500 wonnen allebei 0,7 procent, de Nasdaq 0,8 procent. De spanning tussen de VS en Iran is afgenomen en volgende week zouden de VS en China hun ‘fase 1-deal’ ondertekenen.

  De Aziatische beurzen gaan vanmorgen slechts ten dele door op dat elan. Tokio (+0,4%), Sydney (+0,8%) en Seoel (+0,7%) trekken hoger, maar Hongkong trappelt ter plaatse en Shanghai zakt 0,3 procent.

  Beleggers kijken uit naar het Amerikaanse banenrapport, dat om 14.30 uur wordt gepubliceerd. Wellicht zal de jobcreatie een pak zwakker uitvallen dan in november.

  De schoonmaakploeg aan het werk na de slotbel in New York ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud