1. Markten Live
 2. Live blog

Dow Jones en Nasdaq koersen naar records

Geruststellende kwartaalresultaten in de VS geven beleggers vertrouwen in de Trumprally. De Dow Jones- en de Nasdaq-index noteren op nieuwe records.
 • Daarmee zit onze blog erop voor vandaag. Morgen zijn we terug met onder meer resultaten van Melexis en Intervest Offices & Warehouses, en Whole Foods Market en Time Warner in de VS.

  Graag tot morgen!

 • Toezichthouder geeft OIM 125.000 euro boete

  De toezichthouder FSMA heeft het beursgenoteerde investeringsvehikel OIM een boete van 125.000 euro opgelegd in het kader van een minnelijke schikking. Aanleiding is de 'onjuiste en misleidende informatie' die OIM tussen 22 mei en 16 juli 2014 verspreidde over de betaling van een dividend. Het centjesaandeel noteert tegen 4 cent. 

 • Bel20 zwaait af met 0,3 procent winst

  Slechts vier verliezers in de Bel20 vandaag, met Ageas (-1,6%) als uitschieter. De beursindex eindigt met 0,3 procent winst.

  Hier nog de grootste stijgers en dalers op de Brusselse beurs vandaag:

   

  ©rv

 • BMW betaalt tot 478 miljoen dollar voor Amerikaanse schikking

  De Duitse autobouwer BMW schikt een Amerikaanse rechtszaak over waterschade aan elektronische onderdelen in ruim 300.000 luxewagens. Het bedrag van de schikking kan oplopen tot 478 miljoen dollar.

   

 • BlackRock wil 2,5 miljard dollar investeren in infrastructuur

  De vermogensbeheerder BlackRock wil dit jaar 2,5 miljard dollar investeren in infrastructuurprojecten, onder meer in energie. Dat zou het hoogste jaarbedrag ooit zijn. BlackRock speelt daarmee in op verzoeken van klanten die minder correlatie wensen met aandelen en obligaties én tegelijk becherming tegen inflatie zoeken.

 • Michael Kors krijgt rammel na winstwaarschuwing

  Een van de dissonanten in het Amerikaanse resultatenseizoen is Michael Kors  . Het modehuis incasseert in New York de grootste koersdaling in anderhalf jaar na een winstwaarschuwing en tegenvallende omzetcijfers.

  De winst per aandeel zal in het boekjaar dat eind maart eindigt uitkomen op 4,19 dollar, minder dan een eerdere projectie uit november. Michael Kors verwijst onder meer naar dalende winkelbezoeken.

  De omzet bleef in het vorige kwartaal onder de verwachting en daalde op het Amerikaanse continent met 7,4 procent. De kwartaalwinst per aandeel overtrof met 1,64 dollar wel nipt de analistenverwachtingen.

  Met de belofte om de winstmarge op te krikken wil het voorlopig nog niet echt lukken: de brutomarge bedroeg 59,6 procent in het voorbije kwartaal, bijna onveranderd tegenover een jaar eerder.

   

  ©Getty Images for Michael Kors

 • Nieuwe records voor Dow en Nasdaq

  De flukse start van de Amerikaanse beurzen hebben nieuwe records opgeleverd voor de Dow Jones-  en de Nasdaq-index . Afwachten of ze dit kunnen vasthouden tot de slotbel.

  Beleggers putten moed uit de kwartaalresultaten die binnenlopen. De verwachting is dat ze gemiddeld 8,1 procent gestegen zijn in het vierde kwartaal, wat het beste resultaat in negen kwartalen zou zijn. Die goede resultaten helpen om de aandelenrally sinds de verkiezing van Donald Trump te rechtvaardigen. 

 • Hewlett Packard-CEO Meg Whitman krijgt 35,6 miljoen dollar

  Het was een prima jaar voor Meg Whitman: de CEO van Hewlett Packard Enterprise zag haar verloning verdubbelen tot 35,6 miljoen dollar. Het grootste deel daarvan bestaat uit aandelen en aandelenopties.

  Sinds Hewlett Packard zich eind 2015 in twee splitste, leidt Whitman het bedrijf dat instaat voor dienstverlening aan bedrijven. Ze focuste daarbij op de afslanking van activiteiten, wat beloond werd met een 53 procent hogere aandelenkoers tussen de splitsing en eind oktober 2016 (einde van het boekjaar).

   

 • Topman Deutsche Bank Israël gerarresteerd

  Boaz Schwartz, de ceo van Deutsche Bank Israël, is gearresteerd op verdenking van fraude voor zijn cliënten. De instelling zou lokale klanten voor  550 miljoen shekel (137 miljoen euro) transacties hebben laten uitvoeren als buitenlandse ingezetenen. Daardoor konden ze de Israëlische btw van 17 procent vermijden.

  De kantoren van Deutsche Bank werden doorzocht. Het schandaal komt bovenop de andere juridische problemen van Deutsche Bank, die de instelling al 5 miljard euro hebben gekost.

 • Amerika opent hoger

  De Amerikaanse beurzen openen in navolging van Europa hoger. Zowel de Dow Jones, S&P500 als Nasdaq noteert met een kleine winst kort na de opening.

 • Wall Street stevent af op hogere opening

  De future op de Dow Jones noteert 0,3 procent hoger, die op de S&P500 en de Nasdaq 0,2 procent. Voorbeurs raakte bekend dat het handelstekort van de VS in december is gedaald. Veel ander economisch nieuws is er niet, maar wel bedrijfsnieuws (o.m. van General Motors, Michael Kors, Gap en Twenty-First Century Fox).

 • Lidl verandert nog maar eens van topman

  Lidl is niet beursgenoteerd, maar de discounter legt heel wat beursgenoteerde supermarktketens – waaronder Ahold Delhaize en Colruyt – wel het vuur aan de schenen, en daarom lijkt het nieuws ons toch belangrijk. De Duitse groep wisselt voor de tweede keer in minder dan drie jaar van topman: Sven Seidel, die in maart 2014 aan het roer kwam, wordt op straat gezet en vervangen door Jesper Hojer. Volgens de Schwarz-Gruppe, de eigenaar van Lidl, waren er strategische meningsverschillen tussen Seidel en Schwarz-baas Klaus Gehrig.

 • GM doet beter dan verwacht

  General Motors , de grootste Amerikaanse autobouwer, zag zijn nettowinst in het vierde kwartaal terugvallen tot 1,8 miljard dollar of 1,19 dollar per aandeel van 6,3 miljard dollar of 3,92 dollar per aandeel een jaar eerder. GM boekte onder meer een wisselkoersverlies van 500 miljoen dollar.

  Zonder uitzonderlijke elementen kwam de winst uit op 2,4 miljard dollar of 1,28 dollar per aandeel. Dat is meer dan verwacht: analisten rekenden slechts op 1,17 dollar. Voor 2017 verwacht de autobouwer een stabiele of licht hogere winst per aandeel.

 • Zes traders ontkennen schuld in Euribor-zaak

  Zes traders van grote banken hebben dinsdag niet schuldig gepleit in de zaak van het manipuleren van de Euribor-rente. De vijf mannen en een vrouw verschenen voor het Southwark Crown Court in Londen en worden ervan beticht dat ze tussen januari 2005 en december 2009 verkeerde Euribor-rentetarieven opgaven om zo grotere tradingwinsten te kunnen realiseren. Ze riskeren maximum 10 jaar cel. Het eigenlijke proces begint op 4 september.

  Southwark Bridge in Londen, met op de achtergrond St Paul's Cathedral. ©AFP

 • Sanoma boekt weer winst

  De Finse mediagroep zag zijn omzet vorig jaar met 4,5 procent dalen door afstoting van activiteiten. Sanoma wist een verlies van bijna 158 miljoen euro in 2015 echter om te turnen in een nettowinst van 116 miljoen euro. Dat is grotendeels te danken aan de goede gang van zaken in Nederland en België. In beide landen verbeterde de winstgevendheid aanzienlijk.

  Toch lijken de resultaten niet te kunnen overtuigen: in Helsinki dondert het aandeel 8,5 procent lager.

 • 'Zuckerberg, maak plaats voor onafhankelijke voorzitter'

  Een groep Facebook-aandeelhouders eist dat Mark Zuckerberg de functie van voorzitter overlaat aan een onafhankelijke bestuurder. Een onafhankelijke persoon zou er beter in slagen om 'het management (waaronder CEO 'Zuck') te overschouwen, aandeelhouderswaarde te creëren, de corporate governance bevorderen en meer een agenda bepalen die pro-aandeelhouder is', luidt het.

  Mark Zuckerberg: oprichter, eigenaar, CEO en voorzitter van Facebook ©AP

  Het voorstel komt van Facebook-aandeelhouders die deel uitmaken van consumentenorganisatie SumOfUs. Het is een online community die grote bedrijven verantwoording doet afleggen over de klimaatverandering, werknemers- en mensenrechten, discriminatie, corruptie en de graaicultuur.

  Het voorstel werd ondertekend door 333.000 mensen, waarvan 1.500 aandeelhouders. Facebook  weigerde commentaar, maar hoogstwaarschijnlijk volgt er in april een reactie als het bedrijf een zogenaamde 'proxy filing' doet, wat gebruikelijk is bij voorstellen van aandeelhouders.

  Facebook is lang niet het enige bedrijf waar één en dezelfde persoon CEO en voorzitter van de raad van bestuur is. Dat is onder meer het geval bij Tesla, Bank of America, Walt Disney, IBM, Amazon, Netflix en Salesforce. In ons land is Option  het bekendste voorbeeld, waar Jan Callewaert lange tijd de twee functies combineerde. Eind vorig jaar maakte hij plaats voor bestuurder Francis Vanderhoydonck, om meer tijd vrij te maken voor het dagelijkse management en - vooral - de zoektocht naar extra kapitaal.

  De morrende aandeelhouders van Facebook verwijzen onder meer naar de creatie van C-aandelen vorig jaar om de almacht van oprichter Zuckerberg te behouden.

  SumOfUs hebben mogelijk schrik dat 'Zuck' te veel middelen investeert in zaken waar hij in gelooft, maar op termijn potentieel aandeelhouderswaarde kunnen vernietigen. Een onafhankelijk voorzitter zou zijn ideeën kunnen in vraag stellen.

  De kans is bijzonder klein dat Facebook/Zuckerberg gehoor geeft aan het voorstel. De beter dan verwachte resultaten bewijzen zijn grote gelijk.

  De onafhankelijk bestuurders van Facebook zijn Susan Desmond-Hellmann (Bill & Melinda Gates Foundation), Reed Hastings (Netflix), Erskine Bowles (voormalig zakenbankier en kabinetschef van Bill Clinton) en de investeerders Marc Andreessen en Peter Thiel (mede-oprichter van Paypal).

 • Duitse fabrieken op lagere toeren

  Nog nieuws van eerder vandaag maar wel belangrijk: de Duitse industriële productie is in december onverwacht gedaald. Gecorrigeerd voor seizoensinvloeden en inflatie lag de productie 3 procent lager dan in november, toen ze met een herzien 0,5 procent toenam. Economen gepolst door Bloomberg hadden een lichte groei (+0,3%) verwacht. De terugval met 3 procent is de grootste sinds januari 2009 en toont aan dat Europa’s grootste economie niet immuun is voor de toegenomen wereldwijde onzekerheid.

  ING-econoom Carsten Brzeski relativeert echter. Volgens hem was de daling in alle Duitse sectoren zichtbaar. Het koude winterweer en het feit dat december een feestmaand was, waren in zijn ogen de belangrijkste redenen voor de scherpe daling.

 • BP opnieuw winstgevend

  In het vierde kwartaal behaalde de Britse supermajor - een van de zes grote staatsonafhankelijke oliemaatschappijen - een onderliggende winst van 400 miljoen dollar. Analisten hadden echter gemiddeld op 567,7 miljoen dollar gerekend, becijferde Bloomberg.

  Dankzij kostenbesparingen en een beperkt herstel van de olieprijs boekte BP over het hele jaar 2016 een winst van 115 miljoen dollar. Een forse verbetering tegenover het verlies van 6,5 miljard dollar over 2015.

  Deepwater Horizon zette in 2016 nog steeds een stevige rem op het resultaat van oliemaatschappij BP. ©AFP

  BP zag zich in 2016 genoopt 7,1 miljard dollar aan miljardenboetes in de boekhouding op te nemen. Die hadden betrekking op de ramp met het boorplatform Deepwater Horizon, dat in vlammen opging op 20 april 2010. De daaropvolgende milieuramp is zowat de meest omvangrijke uit de Amerikaanse geschiedenis.

  Dat verklaart dan ook de houding van CEO Bob Dudley: 'In moeilijke omstandigheden hebben we goed gepresteerd. (...) De verplichtingen rond Deepwater Horizon liggen voor het grootste deel achter ons, dus richten we ons naar de toekomst.'

 • BNP Paribas -5%

  Beleggers zien vooral het slechte in de resultatenpublicatie van de Franse bank BNP Paribas . Ze sturen het aandeel lager ook al klopte de winststijging van de bank alle verwachtingen voor 2016. Het retailnetwerk van de bank doet het duidelijk minder goed, en dus trapt de bank een investeringsplan van 3 miljard euro af om een 'digitale transformatie' door te voeren. Op langere termijn is dat een besparing, maar eerst is dat geld dat de bank nog moet uitgeven.

  Desondanks heeft BNP Paribas de ambitie om het dividend verder doen groeien met 9 procent per jaar, en minstens 50 procent van de winst uit te keren aan aandeelhouders. Dit jaar hanteert het bedrijf een pay-outratio van 45 procent met het dividend van 2,7 euro. De Belgische staat heeft meer dan een tiende van de aandelen in handen.

 • Scorebord

  Na een uur handelen bengelt Ageas nog steeds onderaan het koersenbord. De analist van ING die het bedrijf volgt gaf ondertussen aan dat hij rekende op een dividend van 2,15 euro, iets meer dan de coupon van 2,10 euro die Ageas naar voor schuift na een kwartaal met uitzonderlijke kosten. Hieronder de winnaars en verliezers van het moment.

  Top Flop
  Thrombogenics+2,92%Nyrstar-1,23%
  Connect Group+2,09%VGP-1,32%
  Banimmo+1,95%Recticel -1,41%
  Asit Biotech+1,69%Option-1,49%
  Quest for growth+0,97%Keyware-2,35%
  AB InBev+0,91%Ageas-2,87%
  Sioen Industries+0,87%Fagron-2,97%

 • Quo vadis, Nyrstar?

  Na de openingsbel is het ook uitkijken naar de koersbeweging die Nyrstar maakt. Het aandeel bleek in het verleden al hypergevoelig voor nieuwtjes groot en klein. in Zuid-Korea stelde Korea Zinc, een grondstoffenverwerker met vergelijkbare activiteiten als Nyrstar , een scherpe winstdaling van 17% in het vooruitzicht voor het huidige boekjaar. Dat zou dat wel eens een impact kunnen hebben op het sentiment rond sectorgenoten zoals Nyrstar. Anderzijds verrasten de resultaten van Korea Zinc over het vorige boekjaar positief. Wat de markt ervan denkt weten we over enkele ogenblikken.

 • Futures lager

  De handel in futures wijst op een lichtrode opening van de Europese beurzen na de openingsbel. Futures op de Euro Stoxx 50 wijzen op een daling tot 0,4 procent in de eerste minuten handel.

 • Ambitieus Galapagos

  Een nieuwtje van gisteravond:

 • Winstwaarschuwing Ageas

  Volgende week woensdag 15 februari rapporteert (levens)verzekeraar Ageas over 2016. Deze ochtend al geeft het vrij dat het dividend over 2016 2,10 euro per aandeel zal bedragen, zoals al verrekend zit in de analistenmodellen.

  Het maakt wel de kanttekening dat het vierde kwartaal geen topper was. In tweede thuismarkt Azië slikt Ageas 30 miljoen euro aan waardeverminderingen op aandelen in de eigen beleggingsportefeuille.

  Erger nog: in het VK spendeert Ageas iets meer dan 100 miljoen euro aan een samenloop van omstandigheden. De sluiting van het kantoor in Glasgow kost 27 miljoen euro. Het bedrijf legt ook een extra buffer aan voor speciale risico's: -25 miljoen euro. En last but not least: door een lagere discontovoet, die de hele Britse verzekeringssector treft, ziet Ageas zich ertoe gedwongen zijn reserves voor schadedossiers m.b.t. lichamelijke letsels op te trekken met 55 miljoen euro. De 'Ogden disconteringsvoet' wordt vastgelegd door de minister van Justitie, en daalde van 2,25 procent naar 1 procent. Hoe lager die rekenrente, hoe hoger de huidige waarde van toekomstige uitkeringen.

 • Grootste belegger ter wereld: 'Koop Europese aandelen'

  De Amerikaanse fondsengigant BlackRock noemt beleggers 'te sceptisch' over Europese aandelen. Hij trekt zijn advies voor deze activaklasse op naar 'overweight', wat zoveel betekent als kopen.

  De vrees voor de politieke agenda is te ver doorgeschoten, zegt hoofdstrateeg Richard Turnill in een brief aan klanten. De forse koersstijging van obligaties uit groeilanden doet zijn advies dalen naar 'neutraal'. 'De (opgelopen) waarderingen vragen om een pauze,' klinkt het.

  Zeven maanden geleden, in volle brexit-crisis op de markten, schroefde de Amerikaanse fondsengigant BlackRock zijn advies voor Europese aandelen terug tot 'underweight'. Wie toen mee naar de uitgang holde heeft zowat de hele opwaartse rit van 2016 gemist.

 • Fagron iets beter dan verwacht

  We pleegden hier al een eerste worp over de resultaten van Fagron, en brengen u binnenkort nog meer up to date. De leverancier van ingrediënten voor aprothekers laat de grootste turbulentie achter zich, en slaagde er vorig jaar in om de schuldpositie te halveren.

 • BNP Paribas boven analistenverwachtingen

  ©Getty Images for LTA

  De Franse bank boven BNP Paribas Fortis, met de Belgische staat als grootaandeelhouder na de Fransen zelf, boekte in 2016 een winststijging van 15 procent tegenover 2015. Dat levert een dividend van 2,6 euro bruto op per aandeel.

 • Goeiemorgen

  We trappen af met de agenda voor vandaag. Zo dadelijk mag u al een blik op de cijfers van Fagron  en BNP Paribas verwachten.

  ECONOMIE/FINANCIEN
  Duitsland:
  - Industriele productie december, 8 uur
  Verenigde Staten:
  - Handelsbalans december, 14.30 uur
  BEDRIJVEN
  Belgie:
  - Fagron: jaarresultaten 2016, 7 uur
  - Vastned Retail Belgium: jaarresultaten 2016, 17.45 uur
  Frankrijk:
  - BNP Paribas: resultaten vierde kwartaal, 7 uur
  - Vinci: jaarresultaten 2016, 17.45 uur
  Nederland:
  - Delta Lloyd: overnamebod aan 5,40 euro per aandeel door NN Group. Tot 7 april.
  Verenigd Koninkrijk:
  - BP: resultaten vierde kwartaal, 8 uur
  Verenigde Staten:
  - General Motors: resultaten vierde kwartaal
  - Gilead Sciences: resultaten vierde kwartaal, 22 uur
  - Walt Disney: resultaten eerste kwartaal 2016/2017, 22.15 uur

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud