1. Markten Live
 2. Live blog

Dow Jones en S&P500 bereiken nieuwe pieken

Sterke Chinese groeicijfers en positieve winstwaarschuwingen van Daimler en HelloFresh bliezen de heropeningsrally nieuw leven in. In Brussel eisten Mithra en KBC de aandacht op. Morgan Stanley sloot de resultatenreeks van de Amerikaanse grootbanken met brio af.
 • Fijn weekend!

  MAANDAG 19 APRIL 2021

  BEDRIJVEN

  België:

  • Iep Invest: jaarverslag beschikbaar
  • Inclusio: publicatie jaarverslag
  • Orange Belgium: overnamebod aan 22 euro per aandeel door Orange. Tot 23 april.
  • Sioen: heropend overnamebod aan 27 euro per aandeel door Sihold (familie Sioen). Tot 27 april.

  Verenigde Staten:

  • Prologis: resultaten eerste kwartaal
  • IBM: resultaten eerste kwartaal, nabeurs
  • Coca-Cola: resultaten eerste kwartaal, voorbeurs
 • Nieuwe records in New York

  Althans voor de Dow Jones en de S&P500. Hier leest u meer.

 • Sanofi rondt overname Kiadis af

  Sanofi heeft zijn bod op Kiadis succesvol afgerond. Het Franse farmaconcern bezit nu ongeveer 95,03 procent van de aandelen Kiadis. Er loopt nog een ‘na-aanmeldingstermijn’ van 14 tot 28 april, vanzelfsprekend tegen dezelfde voorwaarden als het bod. Daarna zal Sanofi een uitkoopprocedure lanceren.

 • Europese beurzen sluiten 1 procent hoger

  De Europese beurzen hebben er een prima dag op zitten. Met dank aan sterke Chinese groeicijfers en vervroegde kwartaalcijfers van Daimler. De Euro Stoxx 50 sloot met 1 procent winst, de Stoxx Europe 600 ging 0,9 procent omhoog. Voor het eerst in 13 jaar rondde de Euro Stoxx 50 de kaap van 4.000 punten.

  In Brussel rukte de Bel20 verder op richting 4.000 punten, maar de bestemming werd nog niet bereikt. De Brusselse graadmeter eindigde op 3.978,43 punten, een winst van 0,9 procent. KBC steeg 2,3 procent nadat de bank-verzekeraar een mogelijke uitstap uit Ierland aankondigde. Andere klimmers waren cyclische waarden: Melexis (+2,3%) en Aperam (+2%).

 • Over de kaap van 4.000 punten...

  ... die de Euro Stoxx 50 vandaag rondde, leest u hieronder meer. Met commentaar van strategen Frank Vranken (Puilaetco) en Philippe Gijsels (BNP Paribas Fortis).

 • Huizenbouw VS weer goed op dreef

  Het aantal nieuw aangevatte bouwwerven voor gezinswoningen in de VS is maart met 19,4 procent gestegen tot 1,739 miljoen op jaarbasis. Dat is het hoogste peil in 15 jaar. Volgens Reuters hadden economen slechts 1,613 miljoen nieuwe werven (op jaarbasis) verwacht.

  19,4%
  Huizenbouw
  Het aantal in aanbouw genomen woningen in de VS is in maart met 19,4 procent gestegen.

  De sterke huizenbouwcijfers volgen op een zwakke maand februari, toen grote delen van het land met ongewoon koud winterweer kregen af te rekenen. Tegenover maart 2020, toen de coronapandemie tot lockdowns leidde, was er een stijging van 37 procent.

  De Amerikaanse huizenmarkt is bloedheet. Door het vele telewerken is de vraag naar grotere en duurdere woningen sterk toegenomen. De vraag is of de huizenbouwers daaraan kunnen voldoen. De houtprijzen zitten sterk in de lift en door havencongestie en winterweer in Canada is de aanvoer van sommige bouwmaterialen verstoord.

 • Zwitserland en Vietnam niet langer 'muntmanipulatoren'

  De Biden-administratie is een pak vredelievender dan die van Trump, ook in de oorlogen die soms met munten worden uitgevochten. In het eerste officiële rapport van de Amerikaanse Schatkist over de wisselkoersen onder Biden, brandmerken de Verenigde Staten geen enkele handelpartner nog als 'muntmanipulator', ook al voldoen Zwitserland, Taiwan en Vietnam aan de criteria om het label opgespeld te krijgen. In het vorige rapport van december onder ex-president Donald Trump, werden Zwitserland en Vietnam nog als muntmanipulatoren bestempeld.

  Hoewel de drie aan meerdere criteria voldoen om de banvloek van de VS te krijgen, zoals een torenhoog handelsoverschot met de States, stelt het rapport dat er 'onvoldoende bewijs is over de intentie om oneerlijke voordelen te winnen in de internationale handel'. De Amerikaanse Schatkist erkent ook dat de pandemie sommige landen tot onconventionele buggettaire en monetaire maatregelen aanzette. 'Daarom moeten we de wisselkoersinterventies van Zwitserland, Taiwan en Vietnam eerst beter begrijpen om te bepalen of ze gedaan werden met de bedoeling een oneerlijk voordeel te krijgen of om om te gaan met de crisis.'

  ©Bloomberg

 • Elia overweegt eigen aandelenhandel te stutten

  De hoogspanningsnetbeheerder Elia Group  wil de mogelijkheid creëren om eigen aandelen te verhandelen. Dat leert de agenda voor de algemene vergadering van 18 mei. De Raad van Bestuur vraagt een volmacht om tot 10 procent van de eigen aandelen op te kopen.

  Door de handel in het eigen aandeel te stutten, zou Elia zich aantrekkelijker kunnen positioneren voor investeerders. Zeker institutionele beleggers eisen voldoende liquiditeit om grotere pakketten te kunnen verhandelen. Het is een praktijk die eerder ook bedrijven zoals GBL, Atenor en Miko toepasten.

  Zeker institutionele beleggers eisen voldoende liquiditeit om grotere pakketten te kunnen verhandelen.

  ‘We willen de optie voorzien om een liquiditeitscontract af te sluiten’, zegt hoofd investeerdersrelaties Yannick Dekoninck. ‘We kunnen dan met een specifieke financiële instelling een contract afsluiten die voor ons aandelen kan kopen en verkopen om zo de liquiditeit in het aandeel te ondersteunen. Zo'n contract zou aan strikte voorwaarden onderworpen zijn en onder toezicht vallen van de FSMA.’

  Elia zit sinds kort terug in de BEL20-index waarvoor voldoende liquiditeit een voorwaarde is. Maar het is volgens Dekoninck niet de reden waarom Elia overweegt de handel in het eigen aandeel te ondersteunen. ‘Wij hebben een belangrijke referentieaandeelhouder en de free float (op de beurs verhandelbare aandelen, nvdr.) is relatief beperkt’, zegt hij. ‘Voldoende handel in het aandeel is belangrijk om naar de toekomst toe te zorgen dat we nieuwe aandeelhouders kunnen aantrekken. Het helpt ook om de bid-ask-spread te verkleinen.’

  Elia benadrukt dat het niet de bedoeling is om eigen aandelen op te kopen en te vernietigen, een courante praktijk om de waarde van de resterende aandelen op te krikken en een alternatief voor het uitkeren van een dividend.

 • De uitschieters op Wall Street

  De Nasdaq daalt 0,1 procent. De Dow Jones stijgt 0,4 procent en de S&P stijgt 0,25 procent. 

  Enkele uitschieters een uur na opening van Wall Street:

  * SunRun , het bedrijf dat residentiële zonne-energie voorziet, schiet meer dan 4 procent de hoogte in nadat Simmons Energy een overweight rating gaf. De analisten  verwachten een sterke groei. Ze vinden de zwakke prestatie van het aandeel tot nu toe een koopkansje.

  * Cisco , de verkoper van netwerkapparatuur, gaat er 2,7 procent op vooruit dankzij een outperform rating van Wolfe Research. 

  * Mediagigant Comcast profiteert van een outperform rating (koopadvies) die het kreeg van Raymond James. Comcast wint 2,2 procent. Raymond James verwacht een sterk eerste kwartaal. 

  * DraftKings , de goksite gespecialiseerd in sport, stijgt 1,7 procent nadat het een deal met de NFL (National Football League) bekendmaakte. Het bedrijf is nu een van de officiële partners van de NFL. 

 • Kansas City Southern lijdt onder koudegolf

  Een vrachttrein van Kansas City Southern ©REUTERS

  De Amerikaanse spoorwegmaatschappij Kansas City Southern , die binnenkort wordt overgenomen door Canadian Pacific , heeft in het eerste kwartaal onder de verwachtingen gepresteerd. De omzet daalde met 4 procent tot 706 miljoen dollar en de nettowinst zakte met 14,3 procent tot 153,4 miljoen dollar of 1,68 dollar per aandeel. Dat is minder dan verwacht.

  Zowel de lockdowns, de koudegolf in februari als congestie wogen op de vrachtvolumes die Kansas City Southern vervoerde. Het bedrijf herhaalde echter zijn jaarprognose: een omzetgroei van meer 10 procent of meer en een winst per aandeel van meer dan 9 dollar.

 • Wall Street opent in het groen

  Wall Street opent in het groen. De Dow Jones gaat er 0,5 procent op vooruit. De S&P 500 neemt met 0,3 procent toe.  De Nasdaq  daalt 0,1 procent. 

 • Autoverkoop boomt in maart

  We komen nog even terug op de vanmorgen gepubliceerde automarktstatistieken van de sectorvereniging ACEA, want die zijn toch opmerkelijk. In maart werden in de Europese Unie 1.062.446 nieuwe personenwagens ingeschreven. In vergelijking met de – zeer zwakke – maand maart 2020 is dat een toename met 87,3 procent.

  +87,3%
  Autoverkoop
  De autoverkoop in Europa steeg met 87,3 procent in vergelijking met de rampzalige maand maart vorig jaar.

  Qua aantal inschrijvingen zitten we voor deze maand weer op het niveau van een ‘goede maand’ in 2019. Er is dus duidelijk een inhaalbeweging bezig, al is het de vraag of de sterke verkoop zal aanhouden. Het tekort aan halfgeleiders en andere componenten kan de autoproductie immers parten spelen.

  Voor drie van de vier grootste automarkten van de EU zijn de stijgingspercentages tegenover maart 2020 spectaculair: in Italië steeg de autoverkoop met bijna 500 procent, in Frankrijk met bijna 200 procent en in Spanje met 128 procent. In Duitsland was er een jaar-op-jaarklim van 35,9 procent.

  Na drie maanden ligt de Europese autoverkoop nu 3,2 procent voor op 2020. Januari en februari waren zwakke maanden, maart een erg sterke verkoopmaand.

 • Naar licht hogere opening in New York

  De Amerikaanse beurzen bereikten donderdag nieuwe records en zullen daar vandaag nog een schepje bij doen. Althans bij opening want de futures staan licht positief: 0,2 tot 0,3 procent. Wall Street zal daarmee de algemene opwaartse trend van de financiële markten volgen, een trend waarvoor China met een recordkwartaalgroei het startschot gaf.

 • Morgan Stanley profiteert van spacsgekte

  Morgan Stanley  klopte in het eerste kwartaal met gemak de prognoses van analisten. De grootbank zag de omzet met 61 procent stijgen tot 15,72 miljard dollar. De nettowinst komt uit op 3,98 miljard dollar, ruim het dubbele van een jaar eerder (1,59 miljard). Per aandeel bedraagt de winst 2,19 dollar tegen 1,01 dollar in het eerste kwartaal van 2020. Analisten rekenden volgens Refinitiv op 1,70 dollar.

  Als een van de belangrijkste investeringsbanken op Wall Street haalde Morgan Stanley ruim voordeel uit talloze nieuwe deals. Met name de ongeziene boom in spacs (lege beursschelpen) evenals diverse gehypete beursintroducties zorgden voor hogere inkomsten. De goede gang van zaken op de beurzen, in het vooruitzicht van een heropening van de economie, leverde daarnaast extra tradinginkomsten op.

  Morgan Stanley behaalde de solide kwartaalcijfers ondanks een verlies van 1 miljard dollar op de implosie van het investeringsfonds Archegos Capital Management. Tijdens een conference call met analisten zei CEO James Gorman dat Morgan Stanley eerst 644 miljoen dollar verloor door het liquideren van aan Archegos gelinkte posities. Daarna besloot de bank ook de resterende posities te sluiten, wat nog eens een verlies van 267 miljoen dollar opleverde.

 • Mooi contract voor Crescent

  Digi-Key, een van de grootste distributeurs van elektronische componenten, heeft voor de SafeDistance-oplossing van Option (Crescent ) gekozen voor alle werknemers in zijn distributiecentrum. In de eerste twee weken waren al meer dan 2.500 werknemersbadges actief. De badges interageren draadloos met elkaar en laten veilig werken toe in coronatijden. De informatie wordt doorgespeeld aan een cloudplatform dat contact tracing-informatie bijhoudt.

  Met de SafeDistance-oplossing van Option kan het aantal werknemers die in quarantaine moeten gevoelig worden verminderd, zegt analist Guy Sips van KBC Securities. Hij verandert niets aan zijn koersdoel (0,04 euro) of advies (houden), maar vindt het contract met Digi-Key wel ‘een mooie showcase’.

 • Cumulex blinkt uit in Brussel

  De sterkste stijger op Euronext Brussel is niet Mithra maar wel Cumulex , het vroegere Sucraf. Cumulex is een lege beursschelp die op zoek is naar een passende vulling. Afgelopen jaar heeft het management met enkele partijen over een inbreng van activiteiten gesproken, maar daar is nog niets concreets uit voort gekomen, lezen we in het persbericht over de jaarcijfers (dat donderdag in alle stilte op de website werd geplaatst).

  De resultaten zelf zijn weinig belangrijk: een nettoverlies van 29.000 euro of 0,01 euro per aandeel.

  Het aandeel was op 12 april teruggevallen tot 1,62 euro, de laagste koers dit jaar. Vandaag herstelt het tijdens de eerste fixing met 16,7 procent tot 1,89 euro, wat een meer gemiddelde koers is.

 • Nationale Bank plant 'live streaming' algemene vergadering

  De aandeelhouders van de Nationale Bank zullen op 17 mei van op afstand 'live' de algemene vergadering kunnen volgen via een 'live streaming'. Ze zullen ook hun deelnamerechten (onder andere stemrecht) kunnen uitoefenen via een elektronisch platform, blijkt uit de oproeping tot de algemene vergadering.

  Fysieke deelname wordt niet helemaal uitgesloten. 'De Nationale Bank zal aandeelhouders en volmachtdragers enkel fysieke toegang verlenen tot de vergadering in de mate dat dit is toegestaan krachtens de overheidsmaatregelen die op het moment van de vergadering van toepassing zullen zijn.' Die kans is beperkt, want de regeringen beslisten woensdag dat de coronamaatregelen voor binnenactiviteiten niet worden versoepeld voor begin juni.

  De Nationale Bank krijgt vijf nieuwe regenten: Thierry Bodson (voorzitter ABVV), Georges Van Keerberghen (ondervoorzitter Boerenbond), Helga Coppen (adjunct-secretaris-generaal SERV), Géraldine Thiry (professor ICHEC) en Louise Fromont (professor ULB). De regenten Marc Leemans (voorzitter ACV) en Pieter Timmermans (gedelegeerd bestuurder VBO) krijgen een nieuw mandaat.    

 • Het overzicht van de Brusselse beursdag ...

  .. leest u hier

 • KBCS trekt koersdoel Mithra licht op

  In een reactie op het Amerikaans groen licht voor de anticonceptiepil Estelle van Mithra , die in de VS door partner Mayne Pharma zal gecommercialiseerd worden, trekken de biotechanalisten van KBC Securities hun koersdoel op van 33 naar 34 euro. Ze hadden de kans op een fiat in de VS al op 95 procent ingeschat. Ze herhalen hun koopadvies.

  De Amerikaanse goedkeuring zal niet alleen vanaf de maand juni tot inkomsten uit de verkoop van Nextstellis – de merknaam van Estelle – leiden, maar ook tot een nieuwe mijlpaalbetaling van 9,2 miljoen euro door Mayne Pharma aan Mithra, merken ze nog op.

 • Houtveredelingsbedrijf Accsys ziet omzet versnellen

  Op de beurs van Amsterdam is Accsys Technologies een van de uitschieters. Het houtveredelingsbedrijf zag de omzet vorig boekjaar, afgesloten eind maart, met 10 procent stijgen tot 91 miljoen euro. De volumes namen 4  procent toe. Vooral de tweede jaarhelft was sterk met een omzetklim van 23 procent. In het eerste semester remde het hoogtepunt van de coronapandemie de productie. Accsys heeft gepatenteerde technologie waardoor gewoon hout de eigenschappen van tropisch hardhout krijgt.

  Preciese winstcijfers zijn er nog niet, maar Accsys meldt dat de marges aantrokken. De schulden daalden van 16,3 miljoen eind september tot 12,5 miljoen eind maart. Toch heeft het bedrijf ook minder goed nieuws: de nieuwe fabriek in het Britse Hull zal niet zoals verwacht vanaf juli maar 3 à 6 maanden later beginnen te produceren wegens vertragingen door de pandemie. In het Nederlandse Arnhem zit de geplande uitbreiding wel op schema, en ook de plannen voor een Amerikaanse fabriek vorderen. De vraag ligt nog altijd hoger dan het aanbod dat Accsys kan produceren.

 • Omzetgroei Econocom vertaalt zich in hogere koersdoelen - 2

  Econocom kende een sterk jaarbegin, zegt analist Kris Kippers van Degroof Petercam. De omzetgroei van 4,7 procent ‘voorspelt veel goeds voor 2021 met overnamepotentieel bovenop’. Hij trekt zijn koersdoel op van 3 tot 3,75 euro en handhaaft zijn koopadvies. Hij heeft ook een bedenking: ‘Eens te meer communiceert Econocom vroeger dan gepland, wat vervelend blijft om het beleggersvertrouwen te herstellen’.

  Bij Oddo BHF gaat het koersdoel licht omhoog, van 2,80 naar 3,10 euro. Het advies blijft ‘neutral’ (houden).

  ING-analist David Vagman wijst op de uiteenlopende prestaties van de verschillende activiteiten. Zo presteerden leasing en services zwak ondanks een gemakkelijke vergelijkingsbasis en was er solide herstel bij distributie. Aangezien het aandeel Econocom dit jaar al 35 procent gestegen is, vooral door het verminderen van balansrisico’s, had hij een beperkte koersreactie verwacht.  Hij handhaaft zijn koersdoel van 3,1 euro en zijn ‘houden’-rating.

 • Biobest (Floridienne) slaagt vleugels uit Down Under

  Nieuws uit het domein van de bloemetjes en de bijtjes: Biobest, de dochter voor gewasbescherming en -bestuiving via insecten van Floridienne , doet een overname en sluit een alliantie. In de eerste plaats neemt Biobest een belang van 51 procent in het Australische bedrijf Manchil Altmann, dat werkt onder de merknaam Biological Services. Het bedrijf is de marktleider in Australië voor gewasbescherming in serres. Het boekte vorig jaar een omzet van 7,2 miljoen Australische dollar (4,7 miljoen euro) en een bedrijfswinst van 2,3 miljoen dollar (1,5 miljoen euro).

  Biobest is al actief in Australië met het bedrijf 'Bugs for Bugs' dat het in 2019 overnam.

  Daarnaast sluit Biobest een partnership met Ecoation Innovative Solutions, een Canadese ontwikkelaar van artificiële intelligentie voor serrelandbouw.

  Analust Guy Sips van KBC Securities verwelkomt de overname en de focus op Onderzoek en Ontwikkeling. Hij herhaalt zijn 'houden'-advies en koersdoel van 425 euro, iets onder de huidige koers.

 • Omzetgroei Econocom vertaalt zich in hogere koersdoelen

  Econocom meldde donderdagavond in het eerste kwartaal een omzetgroei van 4,7 procent te hebben gerealiseerd. Dat zet analisten ertoe aan hun koersdoelen op te trekken.

  Bij Kepler Cheuvreux gaat het koersdoel van 2,45 naar 3,35 euro en blijft het ‘houden’-advies overeind. Econocom zit weer op het groeipad maar die groei is toch maar slapjes als je rekening houdt met de gemakkelijke vergelijkingsbasis, zegt de analist. Bovendien werd de groei gedreven door het Product and Solutions-segment, dat lagere marges realiseert.

  Thomas Couvreur van KBC Securities is wel aangenaam verrast door de jaar-op-jaargroei, aangezien het grootste deel van Europa in een strenge lockdown zat in het eerste kwartaal. Dat leidde tot geannuleerde en uitgestelde projecten. Het eerste kwartaal van 2020 daarentegen kende maar een paar weken Covid-impact, zodat hij eigenlijk geen omzetgroei jaar op jaar had verwacht. Hij ziet dit jaar circa 4 procent omzetgroei, rekening houdend met hangende desinvesteringen. Hij trekt zijn koersdoel op van 2,60 tot 2,90 euro. In afwachting van verder omzetherstel en margeverbetering blijft hij bij ‘houden’.

 • Ahold Delhaize, een geknipt aandeel

  Even meegeven dat het aandeel Ahold Delhaize  vandaag 'geknipt' wordt, er gaat namelijk een coupon van 0,40 euro bruto van de koers af. 

  De 40 is het slotdividend van de supermarktketen over boekjaar 2020, in augustus vorig jaar was er al een voorschotdividend van 50 cent. Samen dus 90 cent, bij de huidige koers (22,50 euro) goed voor een dividendrendement van bruto 4 procent. 

  Merk wel op dat de Belgische belegger twee keer de fiscus ziet passeren: 15 procent Nederlandse roerende voorheffing en dan 30 procent Belgische roerende voorheffing van wat er nog 'de grens overkomt'.  

 • Belegger weet Ierse exit KBC te smaken

  KBC  koerst na de verrassende (potentiële) exit uit Ierland 2,2 procent hoger naar 62,68 en geeft zo brandstof voor de Bel20-jacht richting 4.000 punten .

  De reden is dat een exit uit Ierland, ook al zal die volgens beurshuis Kepler Cheuvreux waarschijnlijk met een korting tegen de boekwaarde verlopen, het kernkapitaal zal versterken. En dus ook meer surpluskapitaal aanbrengen en wie surpluskapitaal zegt, zegt ook potentiële extra dividenden of andere uitkeringen en dat klinkt beleggers altijd als muziek in de oren. 

  Toch blijft Kepler sceptisch. 'De beslissing illustreert ook hoe moeilijk het is om een digitale bank uit te rollen', luidt het. De Ierse dochter was voor KBC 'het digitale proeflabo' voor de hele groep, een strategie die CEO Johan Thijs vier jaar geleden op een beleggersdag in Dublin ontvouwde.  

 • ... en de Bel20 nadert

  Ook de Bel20  is met 3.967 punten niet meer zo gek ver van de in februari 2020, bij de start van de pandemie, prijsgegeven 'duizender'. 

  Sinds nieuwjaar won de in maart stevig opgefriste Brusselse beursbarometer 9,6 procent. 

  Dit zijn de vijf toppers tot nog toe:

  • Aperam +27%
  • Umicore +22%
  • Ageas +17%
  • Melexis +16%
  • Proximus +14%

  En de vijf achterblijvers:

  • Galapagos -18%
  • Elia -7%
  • Argenx -5%
  • UCB -4%
  • AB InBev -1%
 • Euro Stoxx50 voor het eerst in 13 jaar boven 4.000 punten ...

  De Euro Stoxx50  heeft 'm beet, nu de Bel20 nog. De korf steraandelen uit de eurozone klom kort na opening tot 4.001 en steekt zo voor het eerst sinds begin 2008 de neus boven die grens. 

  Als de Euro Stoxx50 boven de 4.000 weet af te klokken deze avond, zal dat van 17 januari 2008 geleden zijn. 

 • .. en ook de Ierse centrale bank doet haar zegje

  De Banc Ceannais na hÉireann zegt in een mededeling vooral te vrezen voor een vermindering van de concurrentie in de Ierse banksector bij een verkoop van KBC Bank Ireland aan Bank of Ireland. Dat is natuurlijk vooral een bevoegdheid voor de Ierse kartelwaakhond, maar ook de centrale bank zegt in het belang van de gezondheid van het lokale financiële systeem een oogje in het zeil te zullen houden. 

 • Dublin tegen KBC: 'Don't leave me this way' ...

  De mogelijke exit van KBC uit de Ierse banksector (zie post van 8u16) is ingeslagen in Dublin. In een persbericht zegt Iers minister van Financiën Paschal Donohoe de beslissing te betreuren. Dit zeker omdat recent nog een andere belangrijke speler, NatWest, besloten heeft de Ierse markt te verlaten.  

  'De beslissing van KBC is een erg belangrijke gebeurtenis voor de Ierse banksector', zegt Donohoe. Hij hoopt een snelle afronding van de gesprekken, met prioriteit voor jobbehoud. 

  The Communards - 'Don't Leave Me This Way'

 • De nabije toekomst: lichtgroen

  De Europese beurzen stevenen straks bij de openingsbel af op een licht hogere start, in lijn met de 'rally-met-handrem-op' de hele week. Afgaand op de futures zuillen Bel20  en Euro Stoxx50 licht hoger openen. 

  Voor laatstgenoemde korf steraandelen van de eurozone kan dat potentieel wel volstaan om de grens van 4.000 punten te overschrijden, de Bel20 moet nog wat geduld oefenen. 

 • KBC naar de exit in Ierland?

  Een verrassende mededeling van KBC . De bank- en verzekeringsgroep sluit een princiepsovereenkomst met Bank of Ireland die de voorbode kan zijn van een exit van KBC uit de Ierse markt. 

  De Ierse grootbank neemt de 'reguliere' kredieten over van KBC Bank Ireland, terwijl KBC tegelijk de opties bekijkt voor de portefeuille probleemkredieten.

  Toch wel een verrassende mededeling. KBC had de Ierse dochter na een moeilijke periode weer tot winstmotortje uitgebouwd en CEO Johan Thijs promoveerde de Ierse dochter zelfs tot 'digitaal proeflabo' voor de hele groep. 

 • HelloFresh verpulvert prognoses

  Zeggen dat de leverancier van maaltijdboxen HelloFresh  een prima eerste kwartaal had, is gelet op de positieve winstwaarschuwing die de Duitsers gisterenavond uitstuurden een understatement van formaat. 

  +106%
  Pandemische turbo
  Hellofresh zag de kwartaalomzet ruim verdubbelen naar 1,44 mliljard euro, de bedrijfswinst ging maal 2,5 naar 160 miljoen

  De omzet kwam uit op ongeveer 1,44 miljard euro. Dat is niet alleen een ruime verdubbeling tegenover de 699 miljoen over het eerste kwartaal van 2020 - een een illustratie van de pandemische turbo op het bedrijfsmodel - maar ook een stuk beter dan de 1,17 miljard die analisten gemiddeld verwachtten. 

  De bedrijfswinst voor afschrijvingen, bij HelloFresh de lettersoep 'AEBITDA', komt rond 160 miljoen euro uit, zo'n 150 procent meer dan de 63 miljoen een jaar eerder. 

  Voor heel 2021 rekent de maaltijdboxreus nu op 35 à 45 procent omzetgroei tegenover het al sterke 2020. Eerder lag de lat op 20 à 25 procent groei. 

 • België uitblinker in kwartaalrapport Beter Bed

  Uit de kwartaalupdate van de Nederlandse slaapkamerretailer Beter Bed  onthouden we dat de nieuwe lockdowns - vooral op de belangrijke Nederlandse markt - sporen nalieten: de omzet ging minus 12 porcnet nvaar 48 miljoen euro. 

  Onlineverkopen vergulden de pil enigszins en ook België -  waar de winkels openbleven - was een lichtpunt. 

 • Chinese kooplust stuwt Daimler

  De post-pandemische koopdrang van de Chinezen bezorgt Mercedes-moeder Daimler een rooskleurig jaarbegin. De autobouwer publiceerde vannacht onverwacht voorlopige kwartaalcijfers, omdat die de marktverwachtingen significant overtroffen.

  Daimler rapporteerde een bedrijfswinst van 5,75 miljard euro in het eerste kwartaal, versus een analistenconsensus van 5 miljard euro. Alle regio's zitten in de lift, maart China is de uitschieter, aldus het bedrijf. Eerder liet Daimler al weten dat het aantal verkochte wagens in het land een sprong van 60 procent had gemaakt.

  Op 23 april komt Daimler met volledige cijfers naar buiten.

 • Mithra heeft zijn Amerikaans paspoort beet

  De kogel is door de kerk: Mithra  krijgt groen licht om zijn anticonceptiepil Estelle in de Verenigde Staten te lanceren.

  Het duimpje omhoog van poortwachter FDA is een serieuze opsteker, want zonder echt veel te overdrijven kunnen we stellen dat de Amerikaanse markt met zijn hoge prijzen de enige is in de wereld die er écht toe doet voor de beurswaarde van de farmasector. 

  +21%
  Amerikaans voorschot
  Beleggers stuurden Mithra vooruitlopend op het Amerikaans fiat voor Estelle dit jaar al ruim een vijfde hoger

  Een groen licht waar de belegger wel al enig voorschot op heeft genomen: het aandeel van de Luikse farmagroep trok sinds nieuwjaar al een spurt van 21 procent. 

 • China trapt 2021 met recordgroei af

  U leest er hier meer over.

  Alvast deze sprekend grafiek:

 • Een verse dag, een vers record voor Wall Street

  Goedemorgen! We starten met een blik op Wall Street. Daar zette de Dow Jones  met dank aan de versnelde vaccintuitrol en heropening van de economie nog maar eens het slotrecord scherper. 

  De toon voor Europa lijkt zo gezet en oogt positief, al is het op het oude continent al de hele week een heropeningsrally met de handrem op

  ©AFP

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud