1. Markten Live
 2. Live blog

Wall Street sluit diep in het rood

Wall Street sloot met een fors verlies door de angst voor het coronavirus. De Dow Jones dook zelfs in een berenmarkt. Boeing denderde 18 procent lager. Gilead profiteerde van het virus.
 • Tot morgen!

  Wij sluiten de blog nu af. Voor een samenvatting van de Amerikaanse beursdag klikt u best hier. Tot slot nog de agenda voor morgen:

  DONDERDAG 12 MAART 2020

  ECONOMIE/FINANCIËN

  Eurozone:

  Industriële productie januari, 11.00 uur

  Europese Centrale Bank: rentebesluit , 13.45 uur

  BEDRIJVEN

  België:

  Oxurion: jaarresultaten 2019

  Hamon: jaarresultaten 2019, 17.45 uur

  Jensen-Group: jaarresultaten 2019, 17.45 uur

  Keyware: jaarresultaten 2019, 17.45 uur

  Brederode: jaarresultaten 2019, 17.45 uur

  Nederland:

  ForFarmers: jaarresultaten 2019

  Hunter Douglas: jaarresultaten 2019, 08.00 uur

  Verenigde Staten:

  Slack: resultaten vierde kwartaal 2019/2020, nabeurs

 • Boeing 18 procent lager

  De vliegtuigbouwer Boeing crashte met 18 procent tot 189 dollar. De vliegtuigbouwer kondigde aan dat het onmiddellijk stopt met het aannemen van personeel en dat het maatregelen gaat nemen om de cashpositie sterk te houden. Boeing had al last van het toestel 737 MAX aan de ketting ligt na twee fatale crashes door een fout in het besturingssysteem van het toestel, maar nu komt daar het coronavirus bij. Het virus zorgt voor schokgolven in de vliegtuigindustrie, omdat het vliegverkeer door het virus drastisch afneemt.

 • Dow Jones in berenmarkt

  De Dow Jones sloot zojuist met een verlies van 5,9 procent op 23.553 punten. Daarmee noteert de index meer dan 20 procent onder zijn top in februari. En vanaf dat percentage zeggen we dat de index zich in een berenmarkt bevindt.

 • Trump: 'we hebben mogelijk geen stimulus nodig'

  Een opvallende uitspraak van Trump, hij zei net dat er mogelijk geen stimulus nodig is wanneer het virus snel in de kiem wordt gesmoord. Dat komt nadat hij gisteren al niet kwam opdagen, terwijl hij eerder zei dat hij details ging geven over het stimulusplan.

 • Trump komt later met meer informatie

  President Trump meldt dat hij later op de dag meer zal zeggen over het virus en of er bijvoorbeeld vluchten naar Europa worden geschrapt. 

 • Weinig nieuws

  Er wordt eigenlijk niet heel veel boeiends gezegd door Trump of de CEO's. De banken beloven de president echter om de kredietverlening overeind te houden. Daarnaast wordt om de minuut gezegd dat het in de VS eigenlijk heel goed gaat. Veel gepraat maar weinig nieuws dus.

 • 'Geen financiële crisis'

  Trump zit samen met een aantal Wall Street CEO's in zijn persconferentie. De topmannen zeggen dat er geen sprake is van een financiële crisis en zeggen dat banken bereid zijn om kmo's te steunen.

 • Trump spreekt

  De Amerikaanse president Donald Trump houdt een persconferentie over corona. Dat doet hij samen met een aantal CEO's van Wall Street. We gaan nog even door...

 • Nog tien minuten...

  ... en dan weten we hoe de Amerikaanse beurzen zijn gesloten. Op dit moment staan ze iets verwijderd van hun dieptepunt, maar het is nog altijd een slechte situatie. De Dow Jone s verliest 5,4 procent, de S&P500 4,5 en de Nasdaq 5 procent. 

 • Larry Summers: 'Coronavirus mogelijk grootste crisis van deze eeuw'

  Volgens voormalig minister van Financiën Larry Summers kan het coronavirus weleens de grootste crisis van de eeuw worden. Dat zegt hij in een interview met de zakenzender Bloomberg. 

  'Dit is een van de vier grote gebeurtenissen van de 21ste eeuw tot nu toe', stelt Summers. De andere drie zijn: 9/11, orkaan Katrina en de financiële crisis van 2008. 'Het zou me niet verbazen als corona de meest ernstige gebeurtenis wordt. Ik denk niet dat de volledige omvang van dit probleem tot nu toe volledig gewaardeerd wordt.'

  Summers wil dat beleidsmakers snel vergaande maatregelen nemen. 'We zijn nu op een moment zoals dat van na Bear Stearns.' In het eerste kwartaal van 2008 viel de zakenbank om, waarna de wereld enkele maanden later in een crisis belandde met het faillissement van de zakenbank Lehman Brothers. 'Achteraf gezien is er toen veel tijd verspeeld en het was beter geweest als we sneller hadden gehandeld.'

  ©Bloomberg

 • Corona maakt Econocom onzeker

  De IT-dienstenleverancier Econocom  waagt zich dit jaar niet aan vooruitzichten. Het coronavirus zorgt voor teveel onzekerheid.
  Econocom had zich voor de uitbraak van het virus de doelstelling opgelegd om de courante operationele winst dit jaar flink ('much higher') te doen groeien. Maar door de onzekerheid over hoe de crisis kan uitdraaien en hoe lang ze zal duren heeft de groep beslist geen becijferde vooruitzichten te geven. 
  Zo besluit de IT-dienstenleverancier Quotation zijn jaarrapport waarvan het gros van de cijfers eind januari al werden gepubliceerd. De omzet daalde met 0,8 procent tot 2,93 miljard euro. Een fraudezaak bij de Italiaanse dochter kostte het bedrijf 130 miljoen euro omzet. Zonder die misser zou er 4,5 procent groei zijn geweest.
  De courante operationele winst steeg van 111 miljoen naar 126,2 miljoen euro, ondanks de 13 miljoen euro negatieve impact van de Italiaanse fraudezaak. Die invloed werd beperkt door bruto 30 miljoen euro te besparen in de tweede jaarhelft. De nettowinst zat eveneens in de lift, van 44,6 miljoen naar 48,6 miljoen euro. Het maakt dat aandeelhouders op een dividend van bruto 0,12 euro per aandeel kunnen rekenen, evenveel als over het boekjaar 2018.
  Om de operationele marge te verbeteren focust Econocom op zijn meest rendabele activiteiten en zwiert niet-strategische onderdelen buiten. De groep stelt dat er meer verkopen op til zijn. De verkoop van onderhoudspoot EBC (die nog afgerond moet worden) en twee andere activiteiten (Jade en Rayonnance) leverde 150 miljoen euro op.
  Topman Jean-Louis Bouchard, die ruim een derde van het bedrijf in handen heeft, is ook meer efficiëntie genegen in deraad van bestuur die hij voorzit. Vier bestuurders die hun ontslag indienden worden niet vervangen. Het aantal bestuurders daalt zo van 13 naar 9. 
 • Wall Street dieper en dieper in de min

  De angst zit er weer stevig in op de beurzen in New York. De Dow Jones dendert 5,5 procent lager en verliest daarmee 1.360 punten. De brede graadmeter S&P500 daalt 5 procent en in die index zitten slechts 5 aandelen die het droog weten te houden: Aon , Willis Towers Watson , Citrix , Akamai Technologies en Gilead .

  Dat laatste aandeel gaat hoger omdat het een middel heeft dat mogelijk kan werken tegen het coronavirus: remdesivir. Remdesivir zou al gebruikt worden in de VS bij patiënten die ernstig ziek zijn.

 • Averij in cruise-aandelen

  We hadden het er net al even over (zie post 17u36), maar de situatie voor de cruise-aandelen is nog een graad erger geworden. Inmiddels crasht Norwegian Cruise Line met 20 procent en ook Royal Caribbean Cruises maakt 18,4 procent water.

  De Amerikaanse president Donald Trump beloofde hulp aan de cruisesector te geven, maar heeft ook op dat vlak (net als met zijn beloofde stimuleringsplan) nog niets van details laten horen. Daardoor denken beleggers dat de hulp er simpelweg niet komt. 

  De cruisesector zit in zeer zwaar weer als gevolg van het coronavirus. Bij cruiseschepen zitten veel toeristen relatief dicht op elkaar, waardoor verspreiding van het virus sneller mogelijk is. Meerdere schepen zijn al in quarantaine gezet en inmiddels weten ook toeristen dat een cruisevakantie een risico is. Daardoor kunnen deze maatschappijen nog maanden gigantische cashflows mislopen. 

 • Boeing leent 13,83 miljard

  Boeing wil vanaf vrijdag het volledige bedrag van een kredietfaciliteit opnemen om de impact van de Boeing 737 MAX en corona op te kunnen vangen. Dat meldt het persbureau Bloomberg op basis van bronnen.

  De vliegtuigbouwer wist initieel 13 miljard bij banken te lenen, maar twee banken voegden zich op het laatste moment toe, waardoor de totale kredietfaciliteit 13,83 miljard dollar bedraagt. De lening heeft een looptijd van 2 jaar. 

  Boeing heeft problemen met de Boeing 737 MAX. Dat toestel wordt aan de grond gehouden nadat problemen met het besturingssysteem leidden tot twee vliegtuigcrashes. Verder heeft Boeing last van de impact van het coronavirus op de internationale vluchten. 

  Het aandeel neemt vandaag een flinke duik: -13 procent.

  ©AFP

 • Aedifica vervangt Ontex in Bel20

  Aedifica wordt opgenomen in de Bel20 en vervangt luierproducent Ontex. Dat heeft Euronext Brussel beslist bij de jaarlijkse herschikking van zijn beursindexen. Ontex degradeert naar de BelMid-index. De beperkte herschikking is een verrassing. KBC Securities had voorspeld dat ook tankerrederij Euronav in de Bel20 zou komen, ten nadele van staalgroep Aperam. Voorts verdwijnt ASIT Biotech uit de BelSmall-index.

 • Live Blog tot slot Wall Street

  Normaal gesproken stoppen we met bloggen rond 18u, maar vandaag gaan we door om de capriolen van Wall Street te verslaan. Buckle up!

  ©AFP

 • Bel20 sluit licht in de min

  De Belgische sterindex sloot 0,2 procent in het rood op 3.148 punten. Aan de bovenkant van de koersenlijst zien we AB InBev , Ageas en KBC . Onderaan zien we Ontex , Argenx en Cofinimmo

  De Europese beurzen gingen gemiddeld 0,4 procent lager.

 • New Yorkse klappenhoek

  Waar vallen de klappen in Amerika? Het gaat vooral niet goed met - u raadt het al - aandelen die wat met corona te maken hebben. Cruiseaandelen als Norwegian Cruise Line en Royal Caribbean Cruises donderen respectievelijk 13,2 en 9,2 procent lager. Ook de vliegtuigbouwer Boeing krijgt er hard van langs en valt in een luchtzak van bijna 12 procent. 

  De grootste daler in de S&P500 is de oliegroep Occidental Petroleum , dat 14,4 procent lager valt. Het aandeel krijgt er de laatste dagen stevig van langs door de kelderende prijs van olie wegens de opengedraaide oliekraan in Saoedi-Arabië. Vooral de combinatie 'lage olieprijs' en 'hoge schulden' gaan niet goed samen.

 • De samenvatting van Wall Street...

  ... vindt u hier!

 • Mithra in drie dagen 200 miljoen lichter

  Bij de grootste dalers op de Brusselse beurs hoort Mithra : sinds de farmagroep maandag aangaf op zoek te moeten naar vers kapitaal verloor het aandeel 22 procent en ging 200 miljoen beurswaarde in rook op. 

 • Wall Street alweer 1.000 punten in het rood

  Wat vroeger du jamais vu was, is nu dagelijks kost: bewegingen van 1.000 punten of meer voor de Dow Jones . De oudste beursbarometer ter wereld tuimelt intussen 1.035 punten naar 23.976 punten. 

  ©REUTERS

 • Rosier krijgt nieuwe 'grootmoeder'

  Een mijlardendeal in Oostenrijk met een beetje 'rimpeleffect' in een uithoek van de Brusselse beurs: de Oostenrijkse petroleumgroep OMV verwerft de controle over chemiegroep Borealis, de eigenaar van de Belgische meststoffengroep Rosier . OMV betaalt 4,68 miljard dollar (4,15 miljard euro) voor een extra belang van 39 procent, waardoor hij nu 75 procent van Borealis controleert. De verkoper is Mubadala. De investeringsmaatschapij uit Abu Dhabi ziet zo zijn belang zakken van 64 naar 25 procent. 

  Borealis controleert 77,5 procent van Rosier. De Oostenrijkers probeerden in 2013 de Belgische dochter van de beurs te halen, maar de minderheidsaandeelhouders vonden het bod van 203,38 euro te karig. Daar hebben ze zeven jaar later ongetwijfeld spijt van, want door de zeven magere jaren in meststoffen is de beurskoers van Rosier intussen gezakt naar ... 90 euro, het laagste peil in 16 jaar. Operationeel is Rosier intussen ook zonder uitrookbod grotendeels geïntegreerd in Borealis. De enige hoop voor de aandeelhouders lijkt nu dat OMV straks 'ontdekt' dat er in België nog wat 'unfinished business' is ...

 • G4S onderuit in Londen

  We hadden het deze ochtend (zie post van 8u28) al over het 'corona-alarm' van Adidas . in Frankfurt tuimelt de sportreus, al jaren de belangrijkste participatie van de Brusselse holding GBL, meer dan procent.

  Maar daarmee is Adidas vandaag niet het grootste rampaandeel op de Europese beurzen. Die twijfelachtige eer gaat naar G4S . De Britse beveiligingsspecialist kondigde deze ochtend aan een minwaarde te slikken van 291 miljoen pond op de verkoop van de Britse afdeling cashtransport aan rivaal Brink's.  En beleggers zijn not amused, om het met Brits understatement te zeggen: het aandeel tuimelt 20 procent. 

 • Fiat sluit fabrieken in Italië

  Het coronavirus hakt zwaar in op de Europese auto-industrie. Fiat Chrysler Automobiles sluit al zijn fabrieken in Italië om ze grondig te ontsmetten. Wanneer ze weer open gaan, kan de groep nog niet zeggen. 'De sluiting zal een significante impact hebben op onze productie', waarschuwt de autobouwer.

  Al zit ook de scherp dalende vraag er voor iets tussen. Italië is voor FCA nog altijd de belangrijkste Europese markt. Ook andere autobouwers beginnen de pijn te voelen. Het Spaanse Seat wil in twee fabrieken tijdelijke werkloosheid invoeren om de productie aan de vraag aan te passen, en omdat de aanvoer van onderdelen stokt. Een deel van die onderdelen komt uit Noord-Italië.

  Andere fabrieken kampen met infecties. Bandenbouwer Pirelli sloot een vestiging nadat een werknemer positief testte voor het virus. Ook Jaguar Land Rover in het VK en het Franse Peugeot bevestigden dat er personeelsleden het virus hebben opgelopen.

   

   

 • Kabelknippers duwen Frontier Communications naar faillissement

  Slecht nieuws uit de telecomsector. De Amerikaanse groep Frontier Communications stopt de terugbetaling van haar schulden en vraagt het bankroet aan. Het gaat om het grootste faillissement in de telecomsector sinds Worldcom in 2002. Frontier torst een schuldenberg van 17,5 miljard dollar.

  Het bedrijf verloor de laatste jaren veel klanten omdat het vooral kabeldiensten aanbiedt, en zich niet aanpaste aan de opmars van mobiel datagebruik. Veel klanten hebben hun kabelverbinding opgezegd.

  De obligatiehouders krijgen de restanten van het bedrijf in handen, en zullen proberen activa te verzilveren.

  Het aandeel zakt meer dan een kwart.

 • Gilead hoger door coronamedicijn

  Gilead stijgt met 2,6 procent na berichten dat zijn experimentele behandeling tegen het coronavirus gebruikt wordt in de VS. Dat wil niet zeggen dat het middel van de farmareus goedkeuring heeft gekregen voor de Amerikaanse markt. De Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA staat toe dat patiënten gebruik mogen maken van medicijnen die nog niet zijn goedgekeurd, wanneer ze in een levensbedreigende situatie zitten en er geen andere opties beschikbaar zijn. Het medicijn, remdesivir, was eerder ontwikkeld om het ebolavirus te lijf te gaan. 

  Vorige maand meldde Gilead dat het ongeveer 1.000 patiënten - met symptomen van het coronavirus - had behandeld met remdesivir als onderdeel van een fase-3-onderzoek. Dat deed het nadat de wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zei dat het medicijn mogelijk 'het enige medicament is waarvan we denken dat het echt kan werken'. 

  De farmagroep verwacht de resultaten van de tests op zijn vroegst begin april. Daarnaast zegt Gilead dat het zo snel mogelijk de productie van het medicament op wil voeren. 

 • Inflatie VS stijgt licht

  In februari zijn de consumentenprijzen in Amerika verder gestegen. Dat blijkt uit de cijfers van het Amerikaanse ministerie van Arbeid. 

  Maand op maand klommen de prijzen met 0,1 procent, terwijl economen rekenden op een stabilisatie van het prijspeil. Op jaarbasis stegen de prijzen met 2,3 procent.

  De kerninflatie (gecorrigeerd voor de prijzen van voedsel en energie) kwam uit op 0,2 procent op maandbasis en 2,4 procent op jaarbasis.

 • Wall Street wéér fors lager

  Het coronavirus houdt vandaag weer stevig huis in New York. De Dow Jones opent met een verlies van 2,8 procent en de S&P500 en de Nasdaq moeten respectievelijk 2,6 en 3 procent inleveren. 

  De focus van beleggers ligt vandaag vooral op het stimuluspakket dat de Amerikaanse president Donald Trump dinsdag aankondigde om de economische schade door het coronavirus zo klein mogelijk te houden. Trump zou gisteren verder ingaan op de specificaties van dat stimuluspakket, maar dat deed hij dus niet. Daardoor beginnen beleggers zich af te vragen of het pakket er wel op tijd komt. Dat is een probleem omdat de markt op dit moment rekening houdt met fikse neerwaartse risico's voor de wereldeconomie als gevolg van het coronavirus. 

  Op dit moment zijn er wereldwijd officieel 119.132 besmettingen. In werkelijkheid zijn dat er veel meer, omdat de incubatietijd - de tijd tussen besmetting en waar te nemen symptomen - van het virus erg lang is. Hieronder ziet u bijvoorbeeld het verloop van het officiële aantal besmettingen (grijs) en het werkelijke aantal besmettingen (oranje) in Wuhan. In de beginfase van het virus was het werkelijke aantal besmettingen veel hoger:

 • Berenberg blijft fan van Immobel

  Berenberg is enthousiast over de resultaten van Immobel .

  'De cijfers van Immobel tonen een margeverbetering, een groei van de portefeuille en een toegenomen transparantie over de ontwikkelingen die in de pijplijn zitten', aldus het beurshuis. 'Het management verwacht dat driekwart van de pijplijn (met een geschatte verkoopwaarde van 4,5 miljard euro) in de komende vijf jaar zal opgeleverd worden. Er wordt ook vastgehouden aan een stijgende dividendpolitiek', aldus analisten Alexander Makar en Kai Klose.

  Berenberg herhaalt zijn koopadvies met een koersdoel van 87 euro.

 • PepsiCo neemt Red Bull-concurrent over

  PepsiCo neemt de maker van energiedrankjes Rockstar Energy Beverages over in een deal ter waarde van bijna 3,9 miljard dollar.

  Het Amerikaanse Rockstar werd in 2001 opgericht en wordt verkocht in meer dan dertig landen. Het is de grootste overname zijn onder leiding van topman Ramon Laguarta van PepsiCo die in oktober 2018 aan het roer van het bedrijf kwam te staan. De overname moet in de eerste helft van dit jaar worden afgerond.

  Rockstar is eigendom van ondernemer Russell Weiner, zoon van Michael Savage, een bekende conservatieve radiohost in de VS.

  PepsiCo verliest 3 procent voorbeurs.

 • Tesla gaat cybertruck in VS maken

  De CEO van Tesla, Elon Musk, meldt op Twitter dat de autoproducent zijn Cybertruck - een soort elektrische pick-uptruck die nog in ontwikkeling is - in de VS zal produceren. Musk lijkt daarmee de competitie aan te zwengelen tussen staten die willen dat de fabriek op hun grondgebied gebouwd wordt:

  De topman onthulde de Cybertruck in november als een radicaal alternatief voor de pick-uptruck van producenten als Ford, General Motors en Fiat Crysler. De presentatie van het nieuwe model verliep niet zonder deuken. Voor de actie moet je bij minuut 1.18 zijn:

  Niet geheel kogelvrij

 • Futures: Wall Street op weg naar verlies

  De Amerikaanse beurzen openen om 14u30 flink lager, als we de futures mogen geloven. De Dow Jones zou 2,9 procent verliezen, de S&P500 zou 3 procent inleveren en de Nasdaq zou 2,9 procent dalen. 

 • Merkel: '60 tot 70 procent van de bevolking kan besmet worden'

  De Duitse bondskanselier Merkel heeft voor het eerst in detail haar visie gegeven op het coronavirus. Ze herhaalde een pessimistische visie die eerder door sommige virologen werd geuit. 'Er dreigt een besmettingsgevaar voor 60 tot 70 procent van de bevolking', zegt Merkel. 'Het komt erop aan de uitbraak zo goed mogelijk te vertragen'.

  De Europese beurzen zien hun winsten wat terugvallen. De Euro Stoxx 50 die in de vroege handel met 2 procent winst noteerde, behoudt 1,3 procent winst rond de middag.

 • Analisten over Agfa: 'Verrassend nettoverlies' | 'Pensioenlasten nog toegenomen'

  We bundelen de reacties van analisten op de resultaten bij de Mortselse beeldvormingsgroep Agfa-Gevaert .

  'Het is positief dat de verkoop van de Healthcare-tak op schema zit. Ook de goede prestatie van de afdeling Imaging is goed nieuws, net als de winstgroei in de afdeling Radiology. We hopen nog meer duidelijkheid te krijgen over de verwachte impact van het coronavirus', zegt Guy Sips van KBC Securities. De analist herhaalt zijn koopadvies met een koersdoel van 5,8 euro.

  Bij ING is de teneur negatiever. 'De grootste verrassing is de waardevermindering van 67 miljoen euro in de divisie Offset, waardoor onder de streep een verlies van 53 miljoen prijkt, tegen een verwachte nettowinst van 14 miljoen euro', zegt analist Maxime Stranart. 'De pensioenlasten zijn toegenomen met 70 miljoen euro in 2019.'

  'Met de grote blootstelling aan China hopen we ook meer te vernemen over de potentiële impact van het coronavirus'. Agfa meldde dat de alliantie met de Chinese partner Lucky Graphics vertraging oploopt. 'Die alliantie zagen we net als de motor voor winstherstel', zegt ING dat een houdadvies handhaaft met een koersdoel van 3,4 euro.

 • ASMI en Just Eat Takeaway promoveren naar AEX-index

  Dinsdagavond maakte Euronext de nieuwe samenstelling van de Nederlandse indexen bekend. De toeleverancier aan de chipsector ASM International en de bezorger van online bestelde maaltijden Just Eat Takeaway maken op maandag 23 maart hun opwachting in de AEX-sterindex. Ze vervangen de industriegroep Aalberts en het tankopslagbedrijf Vopak .

  Die degraderen naar de AMX-index van middelgrote aandelen. Ook het biotechbedrijf Pharming en de vastgoedgroep NSI komen in de AMX. De grondstoffengroep AMG en de vastgoedverhuurder Wereldhave moeten hun plaats afstaan en verhuizen naar de AScX-index van de kleine aandelen. 

 • Carney: 'renteverlaging helpt wel degelijk tegen coronaschok'

  Sinds de Amerikaanse centrale bank (Fed) vorige week de rente verlaagde met 50 basispunten kwam er een golf van kritiek. 'Een renteverlaging zal niet helpen tegen een aanbodschok door het virus', klinkt het.

  Dat centrale banken die gedachte over het hoofd hadden gezien, leek onwaarschijnlijk. Maar Mark Carney, de voorzitter van de Britse centrale bank, legde tijdens de persconferentie waarop de Bank of England een renteverlaging aankondigde toch maar uit waarom dat helpt in deze coronacrisis.

  'Door onze beleidsrente te verlagen krijg je een direct cashfloweffect. Een derde van de Britse huishoudens heeft een variabele rente op zijn hypotheeklening, waardoor een lagere beleidsrente zich meteen vertaalt in meer geld in de portemonnee. Voor kmo's geldt zelfs dat drie vierde zich financiert met een variabele rente. Zeker voor hen zijn lagere rentelasten welkom.'

  ©EPA

 • Prudential werkt aan beursgang Amerikaanse tak

  Prudential wil zijn Amerikaanse levensverzekeringentak Jackson naar de beurs brengen. De Britse verzekeraar is aan een interne schoonmaak bezig na de instap van de schatrijke activist Dan Loeb. Loeb wil Prudential in twee beursgenoteerde delen opsplitsen: een voor de Aziatische tak (PruAsia) en een voor de Amerikaanse pensioenpoot (Jackson National Life Insurance).

  Elk bedrijf moet zijn eigen, lokale aandeelhoudersbasis krijgen en van de Londense beurs verdwijnen.

  Prudential zegt dat het tegen 11 augustus de plannen voor de beursgang meer concreet zal maken.

  De verzekeraar wint 2,2 procent in Londen.

 • 'Lagarde vreest voor nieuwe grote crisis'

  Volgens het persbureau Bloomberg heeft de voorzitster van de Europese Centrale Bank (ECB), Christine Lagarde, gezegd dat ze voor een nieuwe grote crisis vreest. Dat deed ze tijdens een videoconferentie met de leiders van de 27 landen van de Europese Unie (EU). 

  Volgens Lagarde kan Europa zonder gecoördineerde acties in een situatie komen die 'ons zal herinneren aan de grote financiële crisis van 2008'. Maar met de juiste maatregelen zouden de effecten van de coronaschok tijdelijk zijn. De voorzitster zei ook dat de ECB alle beleidsinstrumenten tegen het licht houdt tijdens de rentevergadering van morgen. 

  Economen verwachten van de centrale bank dat ze de rente verlaagt en/of haar opkoopprogramma uitbreidt. Steeds meer belangrijke monetaire autoriteiten grijpen in om de economische schade door het coronavirus te beperken. Vorige week knipte de Amerikaanse centrale bank (Fed) de rente met 50 basispunten tot 1 à 1,25 procent. Ook de Britse centrale bank (BoE) verlaagde vandaag de rente met 50 basispunten tot 0,25 procent (zie post 8u06). 

  ©Bloomberg

 • Global Graphics ziet omzet en winst terugvallen

  De specialist in grafische software en printkoppen Global Graphics kwam deze ochtend met resultaten. Zoals voorspeld door het bedrijf stonden die onder druk door investeringen in extra personeel en de ontwikkeling van nieuwe producten.

  Maar ook de omzet daalde met 5,9 procent naar 22,5 miljoen euro. 'Dat is meer dan we hadden verwacht en vooral te wijten aan een vertraging in keramische tegels en industrieel drukwerk, wat een negatieve invloed had op de divisie Printhead Solutions', zegt CEO Mike Rottenbron.

  De brutobedrijfswinst (ebitda) zakte met 23 procent tot 4,4 miljoen euro. De nettowinst halveerde ruim van 4 naar 1,8 miljoen.

  'Voor 2020 gaan we op zoek naar groei in ons softwaresegment. De sterkere integratie tussen Global Graphics Software en Meteor Inkjet en de overname van Xitron, onze grootste resellerpartner, moet daarbij helpen', zegt Rottenbron. Begin 2020 zag Global Graphics enig herstel. Het bedrijf stelt dat het nog te vroeg is om de impact van de coronacrisis in te schatten.

  Global Graphics is een Brits bedrijf, maar noteert in Brussel.

 • KBC Securities haalt Bone Therapeutics van kooplijst

  KBC Securities plaatst Bone Therapeutics  een trapje lager, van opbouwen naar houden. Het koersdoel daalt van 6,4 naar 4 euro. Het biotechbedrijf dat therapieën voor botbreuken en -verkalking ontwikkelt, meldde dat het dit jaar een cashburn voorziet die dubbel zo groot is als de huidige kaspositie. Het moet dus dringend op zoek naar geld.

  'Deze acute cashnood in een tijd van grote turbulentie op de markten zet verdere druk op de pijplijn', schatten de analisten Sandra Cauwenberghs en Lenny Van Steenhuyse in.

  Bone Therapeutics is ondanks het verlaagde advies bij de grootste stijgers in Europa. Om 10u30 noteert het met 11 procent winst.

 • Kingspan vindt nieuwe prooi na geflopte vrijage met Recticel

  Kingspan heeft een overname beet... en het is niet Recticel . De Ierse bouwmaterialengroep lijft Colt Group in, een marktleider in zonnewering, ventilatie en rookmelders met 1.000 werknemers in 45 landen.

  Vorige zomer sloot Olivier Chapelle, de CEO van Recticel een hernieuwd bod van Kingspan niet uit. De isolatiespecialist blijft naarstig op zoek naar een koper voor zijn autotak. Dat proces loopt vertraging op door het coronavirus, klonk het enkele weken geleden bij de jaarcijfers.

 • Ook IJsland knipt in rente

  De centrale bank in IJsland volgt het voorbeeld van de Amerikaanse Fed en de Bank of England. De beleidsrente werd verlaagd met 50 basispunten naar 2,25 procent tijdens een niet geagendeerde noodvergadering in Reykjavik. Ze hoopt met de noodgreep de impact van het coronavirus te verzachten.

  De centrale bank versoepelt ook de kapitaalvereisten voor banken, wat de kredietverlening aan bedrijven en gezinnen moet vergemakkelijken.

 • Financiële events sneuvelen

  De voor morgen geplande 'Technology conference' van KBC Securities in Londen gaat niet door. Er sneuvelen wel meer financiële events. 

 • Mediaset slaat munt uit coronavirus

  Mediaset, de mediagroep van voormalig Italiaans premier Silvio Berlusconi, meldt dat het in de eerste maanden van dit jaar een 'gevoelige toename' merkt van het aantal tv-kijkers. Dat Italianen door het coronavirus massaal aan huis gekluisterd zitten, heeft de tv- radio- en online-inkomsten van Mediaset omhooggestuwd. De advertentie-inkomsten stegen met 2,1 procent in januari en februari, meldt de groep in de marge van jaarcijfers.

  De Italiaanse regering plaatste de hele bevolking (60 miljoen) tot 3 april in lockdown. Alleen werk- en winkelverplaatsingen zijn toegestaan.

  Vivendi, de Franse groep die een derde van het kapitaal in Mediaset aanhoudt, blijft voorzichtig. In een recente verklaring zegt ze dat het 'onmogelijk is een juiste inschatting van de impact te maken'.

  Mediaset wint 4 procent in Milaan. Vivendi  wint 1,3 procent in Parijs.

 • Goed nieuws: miljoenenverlies voor Dexia

  Ook al is Dexia sinds november niet langer beursgenoteerd, we geven u graag wat lectuur over de resultaten van de ter ziele gegane bank.

  De restbank slikt een nettoverlies van 898 miljoen euro. Maar dat is het gevolg van iets positiefs. Hier leest u waarom.

 • Europese beurzen prompt hoger | Adidas | Knorr-Bremse | Lanxess

  De Europese beurzen winnen fors terrein dankzij de noodingreep van de Bank of England. De Euro Stoxx 50  staat kort na opening op 2 procent winst.

  Adidas  verliest 4 procent in Frankfurt. De sportreus ziet bijna een half miljard winst in China weggevreten door het coronavirus.

  De aartsrivaal Puma  spreekt van een negatieve impact op de cijfers sinds begin februari. Het sportmerk levert 2 procent in.

  Knorr-Bremsse  gooit de remmen los. De producent van remsystemen trekt 8 procent hoger na sterke cijfers ondanks een waarschuwing over de corona-impact.

  Nog in Frankfurt blijft Lanxess  ter plaatse trappelen. Het speciaalchemiebedrijf verhoogt zijn dividend ondanks een verlies in het vierde kwartaal. Het waarschuwt ook voor de impact van het coronavirus.

  Rallye  maakt zijn naam waar in Parijs. De holding boven onder meer supermarktketen Casino trekt 9 procent hoger.

  In Nederland neemt Pharming afscheid van zijn financieel directeur Robin Wright die het bedrijf om persoonlijke redenen verlaat. De biotechvedette levert 1 procent in.

 • Brussel opent groen dankzij BoE-bazooka | Agfa-Gevaert | Immobel | GBL

  De beurs van Brussel is met winst geopend. De Bel20  ging bij opening 1,6 procent hoger naar 3.206 punten nadat de graadmeter dinsdag een vierjarig dieptepunt bereikte.

  De futures kleurden vanochtend nog dieprood. Het sentiment verbeterde sterk toen de Britse centrale bank voor het eerst sinds de financiële crisis in 2008 haar bazooka afvuurde. De Bank of England verlaagde niet alleen de beleidsrente maar komt ook met steunkredieten aan kmo's om de impact van het coronavirus te verzachten. De verwachting is dat de ECB morgen haar voorbeeld volgt.

  Agfa-Gevaert gaat 0,8 procent hoger. De beeldvormingsgroep kondigde in de marge van haar resultaten een 'omvangrijk plan' aan om de uitdagingen in de analoge printafdeling het hoofd te bieden.

  IBA  wint 1,7 procent. De specialist in protontherapie voert als vierde Brusselse beursbedrijf het dubbel stemrecht voor langdurige aandeelhouders in.

  GBL  wint 1,2 procent ondanks een waarschuwing bij Adidas, een kernparticipatie van de holding rond wijlen Albert Frère.

  Bone Therapeutics wint 11 procent. Het biotechbedrijf actief in botceltherapie kwam met resultaten. Daarin meldt het een nijpende cashbehoefte. Kort na 9 uur werd de forse openingswinst grotendeels weggevaagd.

  Immobel wint 5 procent na een sterke cijferset die het dinsdag nabeurs publiceerde.

  Euronav  blijft munt slaan uit de oliedrift van de Saoedi's, die dinsdag een verdere productiestijging aankondigden. Opnieuw 5 procent erbij, dat brengt de balans op 20 procent koerswinst in drie dagen.

  AB InBev veert met 4 procent op. Het zwaargewicht maakt van de Bel20 de best presterende index in Europa in de vroege ochtendhandel.

 • Adidas geeft fors winstalarm

  Nieuws over Adidas en dus ook over GBL  dat een belang heeft in de sneakerreus.

  Adidas' winst in China zal in het eerste kwartaal met de helft, zowat 400 miljoen euro, slinken, waarschuwt het bedrijf. De omzet zal volgens de sportreus met 800 miljoen euro terugvallen.

  Een raming over de impact over het hele jaar gaf Adidas niet.

 • Futures in het groen na Britse versoepeling

  Ze stonden de hele ochtend op verlies maar de Europese futures hinten nu toch op een winstopening.

  Volgens de jongste indicaties zou de Euro Stoxx 50 binnen een dik halfuur met 0,3 procent winst openen. De onverwachte ingreep van de Bank of England zonet, doet de druk toenemen op de ECB morgen om eveneens tot actie over te gaan.

 • Bank of England knipt de rente

  In het Verenigd Koninkrijk heeft de centrale bank (BoE) de rente geknipt met 50 basispunten van 0,75 procent naar 0,25 procent. De Britse bank volgt daarmee het voorbeeld van de Fed, die vorige week tot een zelden geziene noodknip overging in een poging om de economie te beschutten voor de impact van het coronavirus.

  Het is de eerste renteknip van de Britse centrale bank sinds de financiële crisis.

  De BoE handhaafde haar doelstelling voor de aankoop van staatsobligaties tot 435 miljard pond. Ze heeft ook het opkoopprogramma voor bedrijfsobligaties behouden op 10 miljard pond.

  Gouverneur Mark Carney introduceerde ook een nieuw financieringsplan bedrijven. Het biedt bedrijfskredieten aan van vier jaar voor KMO's.

 • Coronavirus noopt Agfa tot 'omvangrijk plan' in printafdeling

  De resultaten van Agfa-Gevaert zijn binnen. De omzet blijft met 2,24 miljard onder de verwachting. De bedrijfswinst (ebit) ligt met 124 miljoen euro wel op de analistenverwachting. In het vierde kwartaal boekte de beeldvormingsgroep een margeverbetering.

  Onder impuls van het coronavirus en de dalende vraag naar printplaten zegt Agfa-Gevaert dat het een 'omvangrijk plan' voorziet voor zijn Offset Solutions-divisie gespecialiseerd in analoge drukmethodes. 'Aangezien een groot deel van de drukplaten in China geproduceerd wordt, zal het conravirus een impact op de business hebben. De waardeketen is verstoord en de virusuitbraak vertraagt onze alliantie met onze partner Lucky Huagang Graphics', aldus het persbericht.

  'Mijn prioriteiten zijn om ons te wapenen tegen de tegenwind in de offsetindustrie en het volledig ontplooien van onze groeimotoren', aldus de nieuwbakken CEO Pascal Juéry. Over de impact op de tewerkstelling wordt niet gerept.

  De waardeketen is verstoord en de virusuitbraak vertraagt de alliantie met onze Chinese partner Lucky Graphics.
  Agfa-Gevaert

 • Douwe Egberts stelt beursgang uit

  Douwe Egberts stelt zijn beursintroductie noodgedwongen uit. Het Nederlandse koffiebedrijf stond klaar om nog voor de zomer naar de Amsterdamse beurs te gaan, maar door de dramatische koersdalingen van de afgelopen dagen wegens de epidemie met het nieuwe coronavirus, ziet het ervan af.

  De beursintroductie zou dit jaar de grootste in Nederland worden en een van de grootste in Europa. Eigenaar JAB Holdings wilde een minderheidsbelang verkopen en hoopte daar 3 miljard euro mee op te halen. De kans was groot dat het bedrijf een plek zou krijgen in de sterindex AEX.

 • Update Covid-19

  • Wereldwijd 119,243 besmettingen waarvan 66.578 genezen - 4.300 doden
  • Aantal gevallen in de VS stijgt boven 1.000
  • Nieuwe besmettingshaard ontdekt in Zuid-Korea na sterke terugval in afgelopen dagen
  • Aantal nieuwe besmettingen in China daalt
  • Italiaanse regering plant 16 miljard euro noodhulp
  • E3, grootste gamebeurs ter wereld geannuleerd


 • Nijpende cashburn bij Bone Therapeutics

  Er rollen resultaten binnen van Bone Therapeutics . Opmerkelijk is dat de specialist in botceltherapie in 2020 een cashburn voorspelt die het dubbele bedraagt van de huidige cashvoorraad. 'Het versterken van de kasbasis is nu topprioriteit, luidt het in het persbericht. 'We bekijken de opties om geld op te halen via de kapitaalmarkten en/of alternatieve financieringsmethodes.'

  Vorig jaar deed het biotechbedrijf een private plaatsing en klopte het nog aan bij de overheid om de lege kas te spijzen.

 • IBA voert dubbel stemrecht in

  Tijdens een buitengewone algemene vergadering gisteren, stemden de aandeelhouders van IBA  in met de invoering van dubbel stemrecht. De specialist in protontherapie maakt gebruik van de nieuwe Belgische wetgeving (BCAC).

  Ondernemingen kunnen sinds 1 mei 2019 dubbel stemrecht toekennen aan aandelen die ten minste twee jaar ononderbroken op naam van dezelfde aandeelhouder zijn ingeschreven in het register van aandelen op naam. Daarvoor is een meerderheid van minstens 66,7 procent nodig.

  IBA is één van de eerste Brusselse bedrijven die het dubbel stemrecht invoert na Tessenderlo, Picanol en FNG.

 • Australië in berenmarkt

  Na Brussel en een rist andere Europese indexen, is Australië de nieuwste toevoeging aan het lijstje van markten dat nu officieel in een berenmarkt zit. De Australische S&P/ASX 200-index in Sidney gaat met 3,6 procent onderuit. Daarmee noteert de index 20 procent onder zijn piek van 20 februari, waardoor de beren het nu dus ook down under voor het zeggen hebben.

  In de VS flirtte de S&P 500 in de na- en voorbeurshandel al met een 20 procent-daling maar tijdens de handelsuren werd het berenpeil nog niet bereikt.

 • BlackRock: 'Dit is 2008 niet'

  Voor een schaars streepje optimisme kunnen we op BlackRock rekenen. 's Werelds grootste fondsbeheerder ziet in deze coronacrisis geen parallellen met de wereldwijde systeemcrisis van 2008.

  'We zien dit niet als een potentiële systeemcrisis', zegt het instituut in een rapport op zijn website. 'We zien bemoedigende tekens dat de maatregelen die tegen het virus genomen worden, vruchten afwerpen.'

  BlackRock herpositionneerde twee weken geleden zijn posties wel van 'pro-risk' naar 'neutraal'.

  We zien dit niet als een potentiële systeemcrisis.
  BlackRock

 • Wat doet Agfa-Gevaert?

  Afzwaaiend CEO Christian Reinaudo mag een laatste keer cijfers presenteren bij het door pensioenlasten bezwaarde Agfa-Gevaert .

 • Beurzen in verlies na dolle eindspurt op Wall Street

  Goedemorgen. We zetten ons schrap voor wat een nieuwe wilde beursrit lijkt te worden. De Aziatische beurzen en de Westerse futures duiken in verlies na een sterke opvering in de laatste handelsuren van Wall Street dinsdag. Beleggers wachten op meer details over het 'major economic package' dat Amerikaans president Trump maandag aankondigde. Er zou daarover dinsdag nieuws komen, maar Trump verscheen niet op een geplande persbriefing. Voormalig vice-president Joe Biden verstevigt intussen zijn leiderspositie in de voorverkiezingen bij de Democraten.

  Aandelenfutures verliezen tot 3 procent. Azië levert 2 procent in. De yen sterkt aan, net als schatkistpapier en goud wat opnieuw wijst op een stevige risico-aversie. De olieprijs breidt wel een vervolg aan de winst van dinsdag en recupereert verder van de klap op maandag.

  'We zagen gisteren een eerste opluchtingsrally op Wall Street maar die blijkt verre van duurzaam', zegt Kerry Craig, marktstrateeg van JP Morgan Asset Management. 'We hebben een sterk mondiaal antwoord nodig op de coronacrisis want zodra de werkloosheid begint te stijgen en economie verkrampt, is het veel moeilijker om dat recht te trekken'.

  'Het inprijzen van deze nieuwe realiteit zal traag, pijnlijk en langdurig zijn', zegt Sandip Bhagat, de CIO van Witthier Trust aan Bloomberg.

  De manie op de beurzen is compleet met scherpe verliezen en winsten die elkaar in ijltempo afwisselen. ©AFP

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud