1. Markten Live
 2. Live blog
live

Dow Jones kent sterkste daling sinds februari

Een flinke verkoopgolf rolde dinsdag over de Europese beurzen. Vooral technologie kreeg het te verduren nu beleggers een opstoot van inflatie vrezen. In Brussel werd Agfa-Gevaert afgestraft voor zwakke kwartaalcijfers.
 • Wall Street sluit in het rood, Nasdaq herstelt

  Wall Street sluit af in het rood. In het begin van de dag leek het er op dat de Nasdaq de boosdoener ging worden na een slechte start met een opening van 2 procent verlies. Maar dat  verlies werd  helemaal goedgemaakt en de Nasdaq sluit neutraal af. De Dow Jones nam het over van de Nasdaq in de loop van de dag en daalde 1,4 procent. De S&P-500 gaat er 0,9 procent op achteruit.

  Lees hier meer over Wall Street.

 • Dogecoin schiet de hoogte in na tweet van Musk

  Elon Musk en de cryptomunt Dogecoin zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De munt die als grap begonnen was, wordt weer eens gestuwd door de CEO van Tesla. Deze keer door een tweet waarin hij vraagt of Tesla Dogecoin als betaalmiddel moet aanvaarden. 

 • Cofinimmo bouwt woonzorgcentrum in Leipzig

  Cofinimmo legt 19 miljoen euro op tafel voor de aankoop van een woonzorgcentrum met 132 bedden dat in Leipzig in aanbouw is. Het is reeds voorverhuurd aan Azurit Rohr GmbH. Het brutohuurrendement zal ongeveer 4,5 procent bedragen, blijkt uit een persbericht.

 • 'Verhuuractiviteit Befimmo op pré-coronaniveau'

  De vastgoedspeler Befimmo komt zojuist met resultaten over het eerste kwartaal. De epra-winst kwam neer op 0,68 euro per aandeel. Het bedrijf heeft nieuwe huurcontracten ondertekend en bestaande huurcontracten verlengd voor een totale oppervlakte van 10.722 vierkante meter. In dezelfde periode in 2020 was dat 8.013 vierkante meter en in het eerste kwartaal van 2019 bedroeg dat 9.688 vierkante meter. 'Dat bevestigt dat de verhuuractiviteit op dezelfde lijn blijft (en zelfs boven) de niveaus van vóór COVID.'

  Verder steeg de bezettingsgraad licht naar 95,4 procent en is er een indekking van de financieringsbehoeften tot eind derde kwartaal 2022. Over het dividend zegt het bedrijf enkel dat het minstens 80 procent van de epra-winst zal bedragen, mogelijk vermeerderd met tijdens het boekjaar gerealiseerde kapitaalwinsten. De onderneming rekent voor 2021 op een epra-winst van 2,10 euro per aandeel. 

  In februari werd de aankoop van het Cubusgebouw in Howald (Luxemburg) voor een totaalbedrag van 30 miljoen euro afgerond. Dat is een gebouw van 5.000 vierkante meter. Het aanvangsrendement op basis van de lopende huurcontracten bedraagt 5,6 procent. Daarnaast deed Befimmo een aankoop in Louvain-la-Neuve voor 27 miljoen euro en verkocht het zijn Wierts-gebouw in Brussel voor 74,9 miljoen euro.

  Befimmo herinvesteerde in het eerste kwartaal voor 61,5 miljoen euro, voornamelijk in de projecten Quator, Paradis Express en ZIN. 'Van de kantoorherontwikkelingsprojecten is een groot volume al verzekerd', zegt het bedrijf. Op 31 maart 2021 zou het kantoorvoorverhuurpercentage 83 procent bedragen.

 • Het keuzedividend bij Texaf

  De aandeelhouders van Texaf hebben voor het dividend (0,90 euro netto per aandeel) de keuze tussen een uitkering in cash of in nieuwe aandelen. De nieuwe aandelen zullen tegen 33,30 euro worden uitgegeven. Er zijn 37 nettocoupons nr. 10 nodig om 1 nieuw aandeel Texaf te verwerven.

  Aandeelhouders hebben tot 26 mei tijd om hun keuze kenbaar te maken.

  Société Financière Africaine, dat 62,60 procent van de aandelen Texaf bezit en gecontroleerd wordt door voorzitter Philippe Croonenberghs, gaat 71 procent van zijn nettodividend herbeleggen in nieuwe aandelen.

 • Wereldhave Belgium: twee op de drie kiest voor dividend in aandelen

  Bij Wereldhave Belgium heeft 65 procent van de aandeelhouders ervoor gekozen het dividend over 2020 in nieuwe aandelen te ontvangen. Dat resulteert in een versterking van het eigen vermogen van 15,1 miljoen euro door de creatie van 372.776 nieuwe aandelen. De overige dividenden worden in cash uitbetaald en zijn goed voor een totale uitkering van 18,1 miljoen euro.

 • Twee nieuwe onafhankelijke bestuurders bij Bpost

  Morgen/woensdag vindt de algemene vergadering van Bpost plaats. De aandeelhouders moeten dan ook de benoeming van twee nieuwe onafhankelijke bestuurders goedkeuren, blijkt uit een persbericht. Het gaat om Lionel Desclée, die tot in maart aan het hoofd stond van de Japanse tak van Walmart en intussen senior VP bij de Amerikaanse retailer is, en om Sonja Willems, de gedelegeerd bestuurder van Janssen Benelux.

 • Bel20 eindigt onder 4.000 punten

  De Europese beurzen zijn flink lager gesloten. De Euro Stoxx 50 verloor 1,9 procent, de Stoxx Europe 600 gaf 2 procent prijs.

  De Bel20 zakte 1,1 procent tot 3.998,61 punten. Slechts drie aandelen in de index hielden het hoofd boven water: Galapagos (+2%), KBC (+0,15%) en Argenx (+0,05%). Grootste dalers waren Melexis (-3,1%) en Proximus (-2,7%). Op de brede markt was Agfa-Gevaert (-8,6%) de pineut na zwakke kwartaalcijfers.

 • Oatly mikt op waardering van 10 miljard dollar

  Het Zweedse Oatly, ’s werelds marktleider voor havermelk, heeft details vrijgegeven van zijn geplande beursgang in de VS. Oatly trekt naar Nasdaq tegen een prijs tussen 15 en 17 dollar per aandeel. Die vork waardeert Oatly tussen 8,9 en 10,1 miljard dollar.

  Het bedrijf gaat 84,38 miljoen ADS’en (American Depositary Shares) aanbieden, maar dat aantal kan bij grote vraag met 12,66 miljoen worden opgetrokken. Oatly gaat de opbrengst van de beursgang gebruiken om schulden af te bouwen en verdere expansie te financieren.

  Vorig jaar verdubbelde de omzet van Oatly tot 421 miljoen dollar, maar het bedrijf leed wel een verlies van 60 miljoen dollar. Dat werd toegeschreven aan aanhoudende investeringen in de productie, de marketing, nieuwe markten en de ontwikkeling van producten.

  In het kapitaal van Oatly zitten onder meer Blackstone, rapper Jay Z en de voormalige Starbucks-topman Howard Shultz.

 • Recordaantal vacatures in VS

  In de VS is het aantal vacatures in maart met 590.000 gestegen naar 8,12 miljoen. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Arbeid. Het recordaantal vacatures is een gevolg van de heropening van de Amerikaanse economie.

  Veel ondernemingen zeggen dat ze moeite hebben om personeel te vinden. Economen verwijzen naar de tijdelijke verhoging van de werkloosheidsuitkeringen, tekort aan kinderopvang en angst voor een besmetting door het coronavirus. Vorige week bleek dat de jobcreatie in april sterk is gedaald. 

 • Amerikaanse huizenprijzen stijgen sneller dan ooit

  In de VS is de mediaanprijs van de verkochte woningen in het eerste kwartaal met 16,2 procent gestegen tegenover dezelfde periode van vorig jaar. Dat is de grootste stijging sinds de start van de statistieken in 1989, blijkt uit cijfers van de Amerikaanse vereniging van vastgoedmakelaars. De mediaanprijs - de ene helft van de woningen is duurder, de andere helft goedkoper - bedroeg 319.200 dollar (262.500 euro).

  De forse stijging van de huizenprijzen is een gevolg van het krappe aanbod en de lage hypothecaire rente.

 • Ginkgo Bioworks via spac naar beurs

  Het biotechbedrijf Ginkgo Bioworks uit Boston doet zijn intrede op Nasdaq door te fuseren met de spac Soaring Eagle Acquisition Corp . De deal waardeert Ginkgo aan 15 miljard dollar. Samen met de opbrengst van de beursgang van de spac (1,73 miljard dollar) en van een private plaatsing (775 miljoen dollar) heeft de hele operatie een waarde van 17,5 miljard dollar. 

  Aan de private plaatsing nemen onder meer Baillie Gifford, Putnam Investments, Counterpoint Global (Morgan Stanley IM), Ark Investment Management (Cathie Wood) en Cascade Investment (Bill Gates) deel.

  Gingko Bioworks omschrijft zichzelf als ‘organisme-designbedrijf’. Het gebruikt technologie om cellen te programmeren voor een brede waaier van toepassingen. Het onderliggend principe is dat biologie programmeerbaar is net als computers, door de vier chemische bouwstenen van DNA-sequenties te gebruiken.

 • Belron (D'Ieteren) verkoopt carrosserietak

  Belron, de autoruitenhersteller die voor 54,85 procent in handen is van D’Ieteren , doet zijn afdeling carrosserie van de hand. Overnemer is de Nederlandse investeerder Standard Investment. De prijs is niet bekendgemaakt.

  Belron breidde zijn dienstverlening een paar jaar geleden uit naar koetswerkherstelling, maar na een strategische evaluatie stelde de groep vast dat die activiteiten op internationaal niveau niet schaalbaar zijn. Lokale verschillen en een groot aantal verschillende auto-onderdelen maken het moeilijk om schaalvoordelen te realiseren, aldus een persbericht van Carglass, een van de bekendste merknamen van Belron.

 • De uitschieters van Wall Street

  Wall Street staat in het rood. Zowel de Nasdaq , de Dow Jones als de S&P-500 verliezen 0,7 procent. 

  Dit zijn de uitschieters een half uur na opening:

  • Virgin Galactic , het ruimtevaartconcern van miljardair Richard Branson zag zijn verlies uitdiepen naar 55,9 miljoen dollar, of 55 dollarcent per aandeel over het voorbije kwartaal. Dat is dubbel zo veel als de 27 dollarcent per aandeel die analisten hadden verwacht. Het aandeel zakt 8 procent. (zie post 14.56 uur)
  • Novavax , de vaccinbouwer stelt nog eens uit... vaccins te bouwen. Novavax schuift zijn aanvraag voor toestemming voor het verdelen van zijn vaccin weer eens naar voor. Het gaat die toestemming in de VS, het VK en de EU niet aanvragen voor het derde kwartaal. Het aandeel gaat er 10,7 procent op achteruit.
  • Perrigo , de Iers-Amerikaanse moederstal boven Omega Pharma, kwam voorbeurs met kwartaalcijfers. Daaruit blijkt dat het coronaleed nog niet geleden is voor de producent van voorschriftvrije geneesmiddelen. De omzet viel in het eerste kwartaal terug naar 1,01 miljard dollar, ten opzichte van 1,08 miljard in dezelfde periode vorig jaar (-6,5%). Het uitblijven van de griepepidemie, van verkoudheden en van luisuitbraken blijft een rem zetten. Op de beurs wint het bedrijf 0,3 procent.  (Zie post 13.55 uur)
  • Callaway Golf , de producent van golfkleren overtrof vlot de verwachtingen van de analisten en verdiende 62 dollarcent per aandeel tegenover de 14 dollarcent die verwacht werd. Het aandeel schiet 5,3 procent omhoog.   
  • Roblox , in het eerste kwartaalverslag van het gameplatform kon het bedrijf een toename in de boekingen melden van 161 procent. Tijdens de pandemie zijn mensen meer beginnen gamen. Het aandeel rijst meteorisch met 10,5 procent. 
  • 3D Systems , de maker van 3D Printers verdiende een veelvoud van wat de analisten verwachtten: 17 cent per aandeel in plaats van 2 cent. Het aandeel stijgt met 23 procent.
  • Palantir , de omzet van de dataspecialist die grotendeels voor de CIA werkt, schoot 49 procent hoger tot 341,2 miljoen dollar en klopte daarmee de verwachting (332 miljoen dollar). Palantir waarschuwt evenwel dat de omzetgroei in het tweede kwartaal een stuk minder sterk zal zijn. Het bedrijf verwacht de traagste groei sinds het eind september naar de beurs trok: de omzet zou met 43 procent toenemen tot 360 miljoen dollar. Analisten rekenden tot dusver op 344 miljoen dollar. Het aandeel wint 4 procent. (Zie post 15.31 uur)
 • Wall Street in het rood door Nasdaq

  Wall street opent in het rood, mede door het sterk terugvallen van de techaandelen. De Dow Jones gaat er 0,9 procent op achteruit. De Nasdaq daalt 2 procent. En de S&P-500 gaat er 1,1 procent op achteruit.

 • Palantir waarschuwt voor slappere omzetgroei

  Dataspecialist Palantir Technologies , die grotendeels voor de Amerikaanse overheid (o.m. de CIA) werkt,  heeft een goed eerste kwartaal achter de rug. De omzet schoot 49 procent hoger tot 341,2 miljoen dollar en klopte daarmee de verwachting (332 miljoen dollar). De gezuiverde winst per aandeel van 4 dollarcent was in lijn met de analistenprognose.

  Palantir waarschuwt evenwel dat de omzetgroei in het tweede kwartaal een stuk minder sterk zal zijn. Het bedrijf verwacht de traagste groei sinds het eind september naar de beurs trok: de omzet zou met 43 procent toenemen tot 360 miljoen dollar. Analisten rekenden tot dusver op 344 miljoen dollar.

 • Verjonging troef op AV Texaf

  De algemene vergadering van de Congoholding Texaf vond vanmorgen voor het tweede jaar op rij volledig digitaal plaats. Dat neemt niet weg dat het een boeiend event was, met tussenkomsten vanuit Kinshasa en Zwitserland, en info over nieuwe projecten die in de pijplijn zitten.

  Opmerkelijk is de verjongingsgolf, zowel in de raad van bestuur als operationeel. Een verjonging die tegelijk een vervrouwelijking is. Voorzitter Philippe Croonenberghs beantwoordde ook de (schriftelijke) vragen van aandeelhouders.

  Hier leest u er meer over.

 • Houston, Virgin Galactic has a problem

  Nasdaq maakt zich opnieuw op voor een stevige verliesbeurt. Een grote verliezer is Virgin Galactic   , dat voorbeurs met 20 procent keldert. Het ruimtevaartconcern van miljardair Richard Branson zag zijn verlies uitdiepen naar 55,9 miljoen dollar, of 55 dollarcent per aandeel, over het voorbije kwartaal. Dat is dubbel zo veel als de 27 dollarcent per aandeel die analisten hadden verwacht.

  Ook zaait Bransons bedrijf twijfel over de timing van de volgende testvluchten. Het meldt dat er eerst een analyse nodig is van een mogelijk slijtageprobleem bij het moederschip Eve. 

  Het aandeel staat al even onder druk en noteert 70 procent onder zijn piek van februari. In april verkocht Cathie Wood, de vrouw boven de populaire techtracker ARKK, de helft van haar positie. 

 • Perrigo ziet winst scherp terugvallen

  Perrigo , de Iers-Amerikaanse moederstal boven Omega Pharma, kwam zopas met kwartaalcijfers. Daarin blijkt dat het coronaleed nog niet geleden is voor de producent van voorschriftvrije geneesmiddelen. De omzet viel in het eerste kwartaal terug naar 1,01 miljard dollar, tegenover 1,08 miljard in dezelfde periode vorig jaar (-6,5%). Het uitblijven van de griepepidemie, van verkoudheden en van luisuitbraken blijft een rem zetten.

  De nettowinst kwam uit op 38,1 miljoen dollar, of 0,28 dollar per aandeel. Dat is een daling met 64 procent.

  Perrigo gaf in februari al mee dat het een kwartaaldividend van 0,24 dollar per aandeel gaat uitkeren. Dat is 7 procent meer dan voordien. Dat is goed nieuws voor Marc Coucke, die sinds de verkoop van Omega Pharma aan de Amerikanen zes jaar geleden 5,4 miljoen aandelen Perrigo bezit.

 • Zwakke cashflows maken oud ijzer van ThyssenKrupp

  ThyssenKrupp verliest tot 6,2 procent in Frankfurt na zijn cijferupdate. Het staalconcern verhoogde voor de tweede keer in drie maanden zijn outlook voor het lopende boekjaar. Maar beleggers zijn gealarmeerd door de kasstroom, die diep in het rood ging in het voorbije kwartaal. De cashflow voor overnames verdubbelde tegenover vorig jaar naar 750 miljoen euro.

  Aanknopen met een positieve kasstroom is een van de grootste doelstellingen voor de geplaagde groep, die in de voorbije jaren talloze winstwaarschuwingen moest uitsturen en haar kroonjuweel - de lifttak - verkocht aan private equity.

  'We hebben nog veel werk op de plank', zei CEO Martina Merz in de marge van de cijfers. Mogelijk zijn beleggers ook teleurgesteld dat ThyssenKrupp niet repte over mogelijke plannen om een waterstofdivisie op te richten, iets waarop financieel directeur Klaus Keysberg eerder had gealludeerd bij een analistenmeeting.

 • Futures: Nasdaq krijgt weer tik

  Nadat de Nasdaq gisteren met 2,6 procent onderuit is gegaan, voorspellen de Amerikaanse indexfutures wederom een rode opening. De technologiebeurs zou bij opening 1,3 procent inleveren. Dit keer blijft ook de industriegraadmeter Dow Jones niet volledig buiten schot, die zou 0,5 procent verliezen. De brede graadmeter S&P500 zou 0,8 procent inleveren.

  Beleggers verruilen hun rentegevoelige techaandelen, nu steeds meer tekenen van inflatie de kop op steken. Stijgende grondstofprijzen die de koers van onder meer koper, ijzererts en timmerhout naar recordhoogtes hebben gestuurd, zijn de nieuwste indicator dat inflatie misschien niet zo tijdelijk is als sommige beleidsmakers lijken te geloven.

  De angst dat die inflatie zal uitmonden in hogere beleidsrentes na jaren van extreem soepel geldbeleid, doet beleggers hun portefeuilles herschikken. Tech staat erom bekend rentegevoelig te zijn, wegens de grote impact van hogere rentes op de waardering.

 • De Mercedes EQS: lots of Melexis inside

  Een interessant weetje vanuit de (virtuele) jaarvergadering van chipontwikkelaar van Melexis . In de EQS, de nieuwe elektrische topklasser van Mercedes, zitten ... 170 sensoren van Melexis. 

  Pro memorie: in elke nieuwe auto die nu van de band rolt, zitten gemiddeld 13 chips van Melexis. Voor elektrische auto's is dat  een stuk meer: de Model 3 van Tesla telt er 32

 • De dijkbreuk op de Brusselse beurs...

  ... waarbij KBC  en Sequana Medical  zeldzame zandzakjes vormen, behandelen we in deze middagupdate. Tast toe!

  Led Zeppelin - When the Levee Breaks - Een regen van inflatieberichten zorgt voor een dijkbreuk op de Europese beurzen.

 • Zo meteen de chat: vragen staat vrij!

  Klokslag 12 uur discussiëren we over 'de toestand' op de financiële markten. Voor al uw vragen, hierheen. 

 • Wat u van een beter dan verwachte ZEW moet vinden?

  Niets. Beleggers die reageren op een rondvraag bij beleggers, het is en bijft een cirkelredenering.

  Dat legt deze tweet kernachtig goed uit:

 • Solvay vergroot fanbasis

  Deutsche Bank herhaalt zijn koopadvies voor Solvay  en verhoogt het koersdoel naar 135 euro op basis van het kwartaalrapport dat de chemiegroep op 5 mei voorlegde. Daarin trok het de prognoses voor het lopende boekjaar op. Analiste Virginie Boucher-Ferte ziet een brutobedrijfswinst van 2,19 miljard euro en een vrije kasstroom van 679 miljoen euro en is daarmee een tikje positiever dan de consensus.

  De culturele shift die Ilham Kadri heeft ingezet zal bijkomende waarde blootleggen.
  Virginie Boucher-Ferte
  Analist Deutsche Bank

  'De culturele shift die ingezet werd door Ilham Kadri, waarbij er gewerkt wordt aan een grotere kostendiscipline en strategische portefeuillewijzingen, zal verder waarde blootleggen', zegt de analiste die in herinnering brengt dat Solvay 9 procent goedkoper is dan het Europese sectorgemiddelde. 'Naarmate deze portfolioshift zich verder doorzet, zien we op termijn een waarde van 160 euro per aandeel in de kaarten, ongeveer 42 procent boven de huidige koers'.

 • Aalberts onder druk na positieve trading update

  De industriële groep Aalberts  zakt 2 procent tot 45 euro ondanks de publicatie van een optimistische trading update over de eerste vier maanden van het boekjaar. De omzet steeg organisch met 15 procent en het orderboek lag eind april 30 procent hoger dan vorig jaar. Aalberts profiteert van de toenemende renovatietrend en ook van de investeringen in eco-vriendelijke gebouwen.

  ‘De trading update zet de zeer sterke jaarstart van Aalberts in de verf. We verwachten ook de rest van het jaar herstel. En we zien ruimte om onze prognoses en het koersdoel te verhogen’, reageert Degroof Petercam waar het huidige koersdoel op 40 euro ligt.

 • Tankertarieven pieken in VS

  Door de onderbreking van de Colonial Pipeline weten olieproducenten in de VS geen blijf met hun aardolie en geraken de raffinaderijen hun producten (benzine, diesel, kerosine) niet kwijt. Oliebedrijven zijn daarom in hoog tempo op zoek naar tankers om hun olie tijdelijk op te slaan en naar productentankers om de geraffineerde producten ter bestemming te krijgen.

  Dat doet de vrachttarieven voor diverse tankertypes in de VS exploderen. Voor middelgrote tankers – 40.000-90.000 ton die van de Golf van Mexico naar Europa varen is er sprake van een stijging met 54 procent van de vrachttarieven.

  Of Euronav daar ook kan van profiteren, is niet helemaal duidelijk. De Antwerpse tankerrederij baat grote olietankers uit (VLCC’s en Suezmax tankers), maar probeert wel altijd in te spelen op opportuniteiten.

  Maandag won het aandeel Euronav 1,8 procent, vandaag gaat er weer 1,9 procent af.

 • Schnabel: 'Duitse inflatie stijgt boven 3 procent'

  De Duitse inflatie zal wellicht boven 3 procent stijgen. Dat heeft ECB-bestuurder Isabel Schnabel gezegd in een interview met de Duitse zender RTL/NTV. Zij merkte op dat de stijging van de inflatie tijdelijk zal zijn en daarom geen invloed zal hebben op het monetair beleid. De Europese Centrale Bank (ECB) baseert haar beleid op de inflatievooruitzichten op middellange termijn.

  De verwachte stijging van de Duitse inflatie is gedeeltelijk het gevolg van de tijdelijke btw-verlaging vorig jaar. Van juli tot en met december zullen de inflatiecijfers prijzen van dit jaar met een hoger btw-tarief vergelijken met prijzen van vorig jaar met een lager btw-tarief. Daardoor zal de Duitse inflatie dan hoger zijn dan de inflatie in de eurozone, de focus van de ECB.

 • AEX onderaan in Europees verlieskorps

  Na anderhalfuur handel diepen de verliezen op de Europese beurzen verder uit. De Euro Stoxx 50  noteert met ongeveer 1,9 procent verlies.

  In Amsterdam, waar verhoudingsgewijs de meeste technologiebedrijven in Europa noteren, is de schade het grootst. De AEX noteert met 2,4 procent verlies. 

  Onder meer AMG , Fastned , Alfen , Adyen , ASMI  en ASML delen in de klappen. 

 • 'KBC blinkt op zowat elk balanslijntje'

  Analiste Martina Matouskova van Jefferies is onder de indruk van het kwartaalrapport van KBC  dat zowat de perfecte antipode vormt voor de misser van Agfa-Gevaert. 'De winst bij KBC komt een derde hoger uit dan de consensus met een straffer dan verwacht resultaat op zowat elk resultatenlijntje', noteert de analiste. Het is te vroeg om haar waardering aan te passen, vindt Matouskova, maar ze meent dat de vewachte winst per aandeel op basis van deze resultaten met ongeveer 5 procent kan stijgen in 2021. 
  'Een hogere inning van verzekeringspremies, hogere commissies voor bankiers, latente meerwaarden op de obligatieportefeuille en lagere terugkerende kosten liggen aan de basis van deze resultaten', zegt Matouskova die een sterke koersreactie voor KBC verwacht na een zwakke prestatie in de voorbije maanden.
  KBC is op een slechte beursdag de enige stijger in de Bel20 met een koerswinst van 1,4 procent. Sectorgenoot ING  moet 2,6 procent inleveren. 
 • 'Agfa heeft bal over de hele lijn misgeslagen'

  'Een misser over de ganse lijn'. Zo omschrijven ING-analisten Maxime Stranart en David Vagman de kwartaalprestatie van Agfa-Gevaert . 'We zijn vooral bezorgd om de volumedruk in China', klinkt het, 'een kritische markt voor de winstgevendheid van de radiologie-afdeling'. De outlook voor de rest van het boekjaar is ook 'eerder vaag', stellen de analisten. De consensusverwachting van 70 miljoen euro nettowinst lijkt hen 'hoog gegrepen gezien deze zeer zwakke resultatenset'.

  Vooral de volumedruk in China baart zorgen.
  Maxime Stranart
  Analist ING

  ING hanteert een houdadvies en een koersdoel van 4 euro. Het is daarmee negatiever dan KBC Securities dat zijn koopadvies voor de Mortselse beeldvormingsgroep handhaaft met een koersdoel van 4,75 euro. 'We verwelkomen het gedisciplineerde werkkapitaal bij Agfa. In de komende maanden zal het ingeslagen besparingspad verder gevolgd worden. Ook zullen prijsverhogingen doorheen verschillende divisies weerwerk bieden tegen de hogere grondstoffenprijzen', aldus analist Guy Sips.

 • Ethereum stabiliseert op 4.000 dollar

  Gisteren ging de digitale munt ether, gebaseerd op de ethereum-technologie, voor het eerst boven 4.000 dollar. In november kostte de ether nog 500 dollar. Vandaag blijven we rond de vierduizenddollar-grens hangen.

  Bekijk hier de jongste vlog van collega Bas van der Hout over de digimunt die momenteel het meest in de belangstelling staat: .

  Bas van der Hout

 • Opmerkelijkste koersbewegingen in het buitenland

  De Euro Stoxx50  opent met een verlies van 1,1 procent.

  De technologieaandelen zitten in het verweer. De Stoxx 600 Technology index geeft 1,6 procent prijs. In Amsterdam verliezen chipspelers ASMI en ASML  tussen 3 en 4 procent.

  ThyssenKrupp verliest 2,3 procent, ondanks een verhoging van de omzet- en winstprognose.

  Alstom  verliest in Parijs 2,2 procent na jaarcijfers.

  In Londen verliest NatWest - vroeger bekend als Roybal Bank of Scotland (RBS) - 4,8 procent. De regering heeft voor 1,1 miljard pond aandelen verkocht, tegen een korting.

  Kahoot! verliest in Oslo meer dan 4 procent na een private plaatsing.

 • Brussel opent rood | KBC | Agfa-Gevaert | Sequana Medical

  De Brusselse beurs krijgt klappen in de nasleep van de forse duik van techaandelen op Wall Street maandag. De Bel20  levert 0,8 procent in naar 4.011 punten.

  KBC verliest 0,2 procent ondanks een sterk kwartaalrapport met een beter dan verwachte nettowinst.

  Agfa-Gevaert  verliest 7,9 procent. De cijfers voor het eerste kwartaal vielen stevig onder de lat, waarbij onder de streep een rood cijfer prijkt.

  Sequana Medical  wint 3,2 procent. De ontwikkelaar van pompjes voor leverpatiënten publiceerde sterke onderzoeksresultaten met zijn alfapump.

  Biocartis  wint 0,7 procent na het binnenhalen van een Vlaamse subsidie van 1,4 miljoen euro.

  Montea  wint 0,9 procent na een koopadvies van KBC Securities. WDP lijdt dan weer onder het schrappen van het koopadvies door dezelfde analisten.

 • Agfa: de pechstrook van de heropeningsrally

  Over het kwartaalrapport van Agfa-Gevaert  leest u hier meer. 

  Opvallend is dat CEO Pascal Juéry in tegenstelling tot maart niet langer een stevig herstel voorspelt voor de belangrijkste overblijvende tak, Offset. 

  Offset zal blijven kampen met inflatoire druk en de structurele achteruitgang van de sector
  Pascal Juéry
  CEO Agfa-Gevaert

 • Montea promoveert, WDP degradeert

  KBC Securities publiceerde vanochtend een sectorrapport over logistieke vastgoedspelers. Daarin krijgt Montea een adviesverhoging van houden naar opbouwen. Het koersdoel gaat van 95 naar 102 euro. 'We zien katalysatoren voor de koers in een nieuw groeiplan waarbij ook nieuwe markt Duitsland een rol zal spelen', aldus analisten Joachim Vansanten en Wido Jongman.

  Voor WDP wordt het koopadvies dan weer vervangen door een houdadvies met een koersdoel van 32 euro. 'Op lange termijn verwachten we aanhoudende sterkte, maar we zien op korte termijn geen drijfveren voor de koers', aldus de analisten.

  VGP  zal, dankzij zijn sterke landbank en ontwikkelingspijplijn het meest profiteren van de verdere boom in e-commerce, aldus het rapport. Vansanten en Jongman herhalen hun koopadvies voor VGP met een koersdoel van 162 euro. Ook Intervest Offices & Warehouses behoudt zijn koopadvies, onder meer dankzij een leaseplan voor de site Genk Green Logistics het nieuwe huurconctract op de kantoren Galapagos in Mechelen.

 • Aandeelhouders Fagron stemmen in met dividend

  Op de algemene aandeelhoudersvergadering van Fagron hebben de aandeelhouders ingestemd met het dividendvoorstel van 0,18 euro per aandeel over 2020. Het aandeel noteert op 17 mei ex-dividend.

  Enkele andere agendapunten werden verworpen. Op een bijzondere aandeelhoudersvergadering werd geen machtiging gegeven voor een hernieuwing van het toegestande kapitaal. De apotheekbereider zal nu een aangepast voorstel agenderen.

 • Europese beurzen op weg naar verlies

  De futures op de Euro Stoxx 50 wijzen op een openingsverlies van -1,3 procent.

 • Agfa-Gevaert duikt in het rood

  Ook de cijfers van Agfa-Gevaert  zijn binnen. De Mortselse drukplatenspecialist blijft onder de streep met een verlies van 1 miljoen, terwijl analisten op een winst van 11 miljoen euro gerekend hadden. De omzet klokt af op 396 miljoen euro, waar analisten gemiddeld 423 miljoen voorzagen.

  Solide margeprestaties in HealthCare en Digital Print worden tenietgedaan door volumedalingen bij enkele traditionele producten en door inflatoire druk.
  Pascal Juéry
  CEO Agfa-Gevaert

  'Het eerste kwartaal is traditioneel zwakker', zegt CEO Pascal Juéry. 'In het voorbije kwartaal rapporteeren de divisies HealthCare IT en Digital Print en Chemicals evenwel solide margeprestaties. Maar die werden tenietgedaan door volumedalingen bij enkele traditionele producten en door inflatoire druk'.

  'Voor de rest van het jaar verwachten we dat de volumes en marges aanzienlijk zullen herstellen', aldus Juéry. Verscheidene divisies kondigden reeds prijsverhogingen aan om de hogere grondstoffenprijzen op te vangen.

 • Biocartis ontvangt Vlaamse innovatiesteun

  Biocartis  ontvangt een subsidie van 1,4 miljoen euro van VLAIO, de Vlaamse organisatie voor Innovatie en Ondernemerschap. De steun is bedoeld voor de ontwikkeling voor de tweede generatie 'cartrigdes' voor Biocartis' minilabo Idylla. Met die nieuwe diagnostische patronen wil Biocartis in 2022 naar e markt.

 • Sequana Medical: 'Veelbelovende resultaten van RED DESERT studie'

  Sequana Medical kondigt naar eigen zeggen 'veelbelovende resultaten' aan van de zogeheten RED DESERT studie. In deze studie werd bij 8 patiënten met chronisch hartfalen de alfapump ingebracht, een toestelletje om overtollig vocht weg te nemen. 'Tijdens de zes weken durende behandeling had geen van de patiënten lisdiuretica nodig', klinkt het in het persbericht. Lisdiuretica zijn de krachtigste diuretica en daarom schadelijk voor de patiënt. 

  Eén patiënt werd het slachtoffer van een plotselinge cardiale dood. 'Het Data Monitoring Committee (DMC) beoordeelde het overlijden als mogelijk gerelateerd aan de studietherapie of -procedure, maar waarschijnlijk niet gerelateerd aan het apparaat. De hoofdonderzoeker van het ziekenhuis oordeelde dat het overlijden niet gerelateerd was met de studietherapie, de procedure of het apparaat.'

  Sequana meldt verder dat de nieuwe SAHARA DESERT studie op schema is om te beginnen voor eind juni. Eind 2021 mogen we hierover tussentijdse resultaten verwachten, en in de tweede helft van 2022 definitieve resultaten. De SAHARA DESERT bij 20 patiënten bouwt verder op RED DESERT en mikt op ziekere patiënten met hartfalen. 

  Tot slot meldt Sequana dat het met nieraandoeningen een nieuwe grote markt aan het evalueren is. 

  We hebben aangetoond dat we de lisdiuretica van deze patiënten kunnen vervangen met onze alfapump DSR behandeling.
  Sequana Medical

 • Water naar de zee: Amazon haalt 15 miljard euro op

  18,5 miljard dollar. Dat is het bedrag dat Amazon overnight via de uitgifite van de schulden tegen bodemrentes heeft opgehaald.

  Waarom? Omdat het kan

 • KBC ziet 'licht aan het einde van de tunnel'

  De kwartaalresultaten van KBC  zijn binnen en vallen grotendeels boven de lat uit. De bankverzekeraar behaalde in het eerste kwartaal een nettowinst van 557 miljoen euro, terwijl er 'slechts' 318,3 miljoen verwacht was. De totale inkomsten bedroegen 1,93 miljard euro (1,86 miljard verwacht).

  De groep zegt dat 'het licht ziet aan het eind van de tunnel' waarbij het de negatieve effecten van het coronavirus - zoals wanbetaling op kredieten - ziet wegdeemsteren.

  Zodra de beperkingen van de Europese Centrale Bank wegvallen, is KBC van plan een inhaalbeweging te doen met zijn dividend, dat vorig jaar door het coronavirus werd ingehouden. De bank herhaalt het voornemen om in het vierde kwartaal een dividend van 2 euro bruto uit te keren.

 • Berenberg blijft fan van Bpost

  Berenberg ziet in de kwartaalresultaten van Bpost  van vorige week, reden voor een koersdoelverhoging. Het beurshuis verhoogt de mikprijs op het Belgische postbedrijf van 11,2 naar 11,85 euro. Het advies blijft kopen. 'Bpost won 13 procent sinds de publicatie van zijn kwartaalcijfers', zegt de analist. 'Het kwartaal toonde dat de integratie van het post- en pakjesnetwerk vruchten afwerpt en dat de beoogde ommeslag bij de Amerikaanse tak een versnelling hoger schakelt.'

 • Atenor verkoopt Roemeense kantorencampus

  Atenor  kondigde nabeurs de verkoop aan het Roemeense project Hermes Business Campus. De Brusselse vastgoedontwikkelaar Atenor verkoopt de kantorencampus van 75.000 vierkante meter aan Adventum Group, een fonds gespecialiseerd in vastgoed in Midden- en Oost-Europa

  Voor Atenor was Hermes Business Campus het eerste Roemeense project in 2008 en ook van de omvangrijkste projecten in portefeuille. ‘De transactie bewijst dat we grootschalige transacties kunnen afsluiten’, zegt CEO Stéphan Sonneville. Atenor genoot zes jaar lang huurinkomsten van Hermes Business Campus. ‘De verkoop zal een positieve maar beperkte impact hebben op de resultaten van 2021’, klinkt het. Verder dalen als gevolg van de transactie de nettoschulden met 120 miljoen euro. ‘Hierdoor komen middelen vrij om onze internationale aanpak verder te versterken.’

 • Straks: de wekelijkse livechat ...

  ... voor al uw prangende beleggersvragen. Die kunt u via deze link al stellen. Het 'aftrapthema' straks klokslag 12 u is de impact van een inflatie-opstoot op uw beleggingen, maar uiteraard zijn zoals steeds alle beleggersvragen welkom. 

 • Agfa straks: een spiekbriefje

  Nog voorbeurs komt Agfa-Gevaert   met de resultaten over het eerste kwartaal.

  Analisten leggen de lat voor de beeldvormingsgroep behoorlijk laag. Ten eerste omdat Mortsel in mei 2020 de verkoop van het gros van zijn rendabele IT-tak afrondde, waardoor logischerwijs de resultatenrekening er heel anders - en vooral kleiner - zal uitzien dan een jaar eerder. 

  Wij hopen vooral dat Agfa bevestigt dat er in de tweede jaarhelft stevig herstel komt
  Guy Sips
  KBC Securities-analist

  Ten tweede waarschuwde CEO Pascal Juéry in maart al dat de belangrijkste resterende brok - de Offset-afdeling die drukplaten maakt voor de grafische sector - pas in de tweede jaarhelft echt van de pandemische klap zal herstellen. Als wachtbordje krijgen aandeelhouders de eerste beloning in veertig jaar, via de inkoop van eigen aandelen

  De analistenconsensus ligt op 423 miljoen omzet over het eerste kwartaal. De afdeling Offset zou met voorsprong de grootste omzetdraaier blijven (171 miljoen, tegenover 187 miljoen in het eerste kwartaal van 2020), maar operationeel wel nipt in het rood blijven. Agfa verhoogde eind maart de prijzen voor drukplaten om de fors hogere grondstoffenkosten door te rekenen, maar die prijsverhogingen zullen uiteraard pas na het eerste kwartaal effect sorteren. 

  Toch rekenen analisten op een bedrijfswinst voor de groep van 11 miljoen euro, een cijfer dat te danken is aan de verwachte winstbijdrage van 12 miljoen voor radiologie. 'Wij hopen vooral dat Agfa bevestigt dat er in de tweede jaarhelft stevig herstel komt', zegt KBC Securities-analist Guy Sips. 

 • KBC straks: een spiekbriefje

  Straks klokslag 7 uur, het kwartaalrapport van bank- en verzekeringsgroep KBC . Analisten verwachten een nettowinst van 417 miljoen euro, of 0,98 euro per aandeel. Dat leert de consensus die KBC op zijn website zet.

  ‘Wij zitten met 360 miljoen verwachte winst onder de consensus’, zegt Jefferies-analiste Martina Matouskova. ‘We denken dat KBC uit voorzichtigheid minder provisies voor slechte leningen uit 2020 zal terugdraaien dan verwacht. KBC zal wachten tot de onzekerheden rond corona achter de rug zijn.’ Matouskova geeft een koopadvies met een koersdoel van 76,3 euro.

 • ... nu beleggers switchen naar grondstoffen en industrie

  ... techaandelen die zeer afhankelijk zijn van 'De Nul', een lang doorgezet ultrasoepel geldbeleid, om hun huidige waardering met forse cashflow in de verre toekomst te rechtvaardigen. Die verwachting staat op losse schroeven, nu een synchroon herstellende wereldeconomie tekenen van inflatie begint te tonen. 

  En dus switchen beleggers naar betere 'inflatieverzekeringen', zoals grondstoffen en industriële aandelen die rechtstreeks munt slaan uit een snel vaart winnend herstel.  

 • Big Tech onderuit, van Wall Street tot Verre Oosten ...

  Goedemorgen! In het spoor van een 'schizofreen' Wall Street gisteren - een relaxte Dow Jones , Nasdaq  onderuit - eenzelfde teneur in het Verre Oosten. Daar krijgen vooral de Nikkei in Tokio en de Hang Seng in Hong Kong een tik, door een uitschuiver van de technologieaandelen ... 

  ©Photo News

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud