1. Markten Live
 2. Live blog
live

Dow Jones op lichte winst

De Europese beurzen trokken licht hoger nu beleggers hun focus leggen op de snelle heropening van de economie. Uitblinkers op de Brusselse beurs waren MDxHealth, Sofina en Floridienne.
 • 10 tips om te overleven in de cryptojungle

  En we eindigen met deze leestip. Op Pinkstermaandag zijn we er weer met een verse liveblog, want de beurzen zijn uiteraard open. Fijn weekend !

 • Volgende week: Recticel, Retail Estates en inflatie

  We blikken in dit stuk al even vooruit naar volgende week.

 • Wall Street: Dow Jones laat Nasdaq achter

  De Dow Jones noteert momenteel 0,4 procent hoger, terwijl de Nasdaq  0,3 procent laat liggen. In ons Wall Street-overzicht heeft collega Ingmar De Temmerman verder aandacht voor Ford en Deere. Lees het hier.

 • Nvidia splitst aandeel in vier

  Na Tesla en Apple vorig jaar, is het dit jaar de beurt aan Nvidia om zijn aandeel in vier te splitsen. Nvidia vindt een prijskaartje van ruim 600 dollar teveel voor één aandeel. Wanneer volgt Amazon waarvan één aandeel meer dan 3.000 dollar kost?

  Lees hier meer.

 • Home Invest doet tweede zet in Antwerpen

  De vastgoedgroep Home Invest Belgium doet zijn tweede zet in Antwerpen. De woningverhuurder koopt een verhuurd kantoorgebouw van 6.200 vierkante meter aan de Ankerrui 9 en zal het omvormen tot een complex met een dertigtal wooneenheden.

  'Een absolute toplocatie, op een boogscheut van het Eilandje, een razend populaire buurt in het centrum van Antwerpen', zegt ceo Sven Janssens.

  De vastgoedwaarde bedraagt zo'n 10 miljoen euro. Home Invest telt al 1 project in Antwerpen, maar is hoofdzakelijk actief in Brussel.

 • Redelijke winsten in Europa

  De Europese beurzen wisten vrijdag verder te herstellen en lieten bij de slotbel matige winsten optekenen. De Euro Stoxx 50 ging 0,65 procent hoger, de ruimere Stoxx Europe 600 won 0,6 procent.

  De Bel20 deed het kalmer aan met 0,35 procent winst op 4.061,19 punten. Stonden onder meer op de rem: Argenx (-0,8%) en Aperam (-0,8%).  AB InBev (+1%), KBC (+1,05%) en Sofina (+1,3%) trokken de kop binnen de korf met steraandelen. Voor Sofina zat er meteen een nieuwe recordkoers in.

 • Floridienne op record

  Voor een andere grote koersbeweging op Euronext Brussel zorgt Floridienne . De Waalse holding, onder meer actief in recyclage van batterijen, feestvoeding en milieuvriendelijke gewasbescherming, schiet bij de tweede fixing 14,8 procent hoger en bereikt met een koers van 620 euro een nieuwe piek. De sprong gebeurt bij een handel van amper 77 aandelen.

  Rond Floridienne is er geen nieuws, voor zo ver we konden achterhalen. Sinds begin dit jaar is het aandeel al meer dan 80 procent gestegen. Over een week, op 28 mei, komt Floridienne met kwartaalresultaten.

 • Uitschieters op Wall Street

  Tractorproducent John Deere  wint ruim 3 procent na puike cijfers (post 13u24).

  Chipspeler Nvidia schiet 3 procent hoger. Het aandeel voert een 4 voor 1-aandelensplit door.

  Cruisespeler Carnival wint 1 procent. Enkele cruisemerken in de stad van Carnival hervatten de vaarten in juli.

  Home Depot  wint 0,7 procent. De doe-het-zelfketen koopt voor 20 milljard dollar eigen aandelen in.

  Oatly - dat donderdag op de eerste beursdag 18 procent won - vliegt vandaag nog eens 13 procent hoger.

 • ASIT biotech veert op na zwakke week

  Uitschieter van de dag op Euronext Brussel is ASIT biotech . Het aandeel wint 21,2 procent tot 41,7 cent, voor zo ver we konden achterhalen zonder nieuws.

  Een blik op de koersgrafiek leert dat ASIT, in lijn met de Europese beurzen, een zwakke week achter de rug heeft. Maandagmorgen was het aandeel nog 40 cent waard, donderdagavond 34 cent.

  Op iets langere termijn zien we een terugval sinds 20 april, toen een piek(je) van 54 cent werd bereikt. Op 16 april kondigde het Luikse bedrijf aan dat de divisie medische beeldvorming van DMS Group in ASIT biotech zou worden ingebracht. Een soort omgekeerde overname, waardoor ASIT weer een activiteit met toekomst zou krijgen.

  ASIT probeerde jarenlang – met Waalse en Brusselse steun – immunotherapieproducten te ontwikkelen tegen allergieën, maar dat mislukte. De producten bleken niet te werken.

 • Heropening maakt Europeanen optimistischer

  De geleidelijke afbouw van de lockdownmaatregelen stemt de Europese bevolking positiever. Het consumentenvertrouwen in de eurozone is deze maand fors verbeterd tot -5,1 van – 8,1 in april. Economen hadden een kleinere toename tot -6,8 punten verwacht. Op -5,1 is het consumentenvertrouwen nu weer lichtjes hoger dan voor de pandemie.

  De economie van de eurozone lijdt onder de coronacrisis en kromp in het eerste kwartaal nog met 0,6 procent. De stapsgewijze versoepelingen resulteren echter in sterke groei en optimistischere consumenten.

 • Amerikaanse economie boomt verder

  Het herstel van de Amerikaanse economie, dat extra munitie krijgt van de massale overheidsstimulus, gaat nog een versnelling hoger. Dat blijkt uit de PMI-cijfers voor begin mei.

  De ‘purchasing managers index’ voor de maakindustrie is gestegen tot 61,5 van 60,5 in april. Economen hadden een lichte daling tot 60,2 verwacht van het al zeer sterke cijfer. Een cijfer boven 50 wijst op groei, daaronder op krimp.

  De dienstensector gaat nog harder met een cijfer van 70,1 tegen 64,7 in april. Hier was eveneens een lichte verzwakking tot 64,4 verwacht. De dienstensector werd veel harder getroffen door de lockdownmaatregelen dan de industrie, die grotendeels kon doorwerken. Het is dus niet verwonderlijk dat de groei er nog een pak sterker is.

  Zowel het cijfer voor de maakindustrie als dat voor de dienstensector is een record.

 • Wall Street opent in de plus

  De Dow Jones en de S&P500 trekken allebei 0,5 procent hoger in de vroege handel. De Nasdaq Composite wint 0,4 procent.

 • Loanshark Amigo keldert in afwachting van uitspraak rechtbank

  Amigo de bedriegelijk genoemde Britse uitgever van leningen met borg -voor mensen die bij gewone banken geen lening krijgen- keldert op de beurs. De bank vraagt aan het hooggerechtshof om een maximum te zetten op het bedrag dat het aan compensatiebetalingen aan klanten moet uitgeven.

  Recent maakt Amigo gewag van een 'zondvloed' aan claims van verkoop onder valse voorwendselen. Het bedrijf zegt ten onder te gaan als het gerechtshof niet tussenbeide komt. Subprime-kredietverstrekkers staan onder druk door de toegenomen regulering in het VK. De pandemie heeft alleen maar toegedragen aan die druk. 

  Op woensdag vroeg Amigo een tijdelijke opschorting aan van de handel van het aandeel. Vrijdag herbegon de handel op de Londense beurs, waar het 32 procent naar beneden duikt.  "Het is geen verrassing dat het aandeel vanmorgen zwaar is gedaald, omdat beleggers vermoedelijk geschrokken zijn van het feit dat Amigo failliet zou kunnen gaan" aldus Goodbody-analist John Cronin.

   

 • Antifeestje bij Card Factory

  Card Factory , de Britse verkoper van wenskaarten, feestartikelen en geschenken, maakt een flinke tuimeling in Londen na een zwakke update. Zo ligt de vergelijkbare verkoop na drie tot vijf weken heropening van de Britse winkels iets achter op de vergelijkbare periode van 2019. De klanten blijken minder vaak naar de winkel te komen, maar kopen meer, zegt Card Factory. De onlineverkoop is zoals verwacht gedaald.

  Het bedrijf heeft ook een herfinanciering met zijn bankensyndicaat bedisseld. In totaal gaat het om 225 miljoen pond beschikbare middelen, bestaande uit een wentelkrediet van 100 miljoen pond, een lening van 75 miljoen pond en een speciale coronabedrijfslening van 50 miljoen pond onder het CLBILS-regime (Coronavirus Large Business Interruption Loan Scheme). Het geld is bedoeld om de groeistrategie te ondersteunen.

  Aan de faciliteit zijn strenge voorwaarden verbonden qua terugbetaling van schulden. Om dat te vergemakkelijken plant Card Factory een kapitaalverhoging van 70 miljoen pond. Voorts gelden er beperkingen op de betaling van dividenden zolang de CLBILS-lening loopt.

  Card Factory maakt op 8 juni de resultaten over het gebroken boekjaar 2020/21 bekend. Beleggers zijn zwaar ontgoocheld en stuurden het aandeel tot 16 procent lager. Intussen is het verlies gekrompen tot 8,4 procent.

 • Degroof Petercam verhoogt Recticel tot 'kopen'

  Het management van Recticel verweert zich als een duiveltje in wijwater tegen het overnamebod door de Oostenrijkse 'vijand' Greiner, en dat is voor Bank Degroof Petercam een van de redenen om de rating voor de schuimrubberspecialist op te trekken van 'houden' naar 'kopen'.

  Analist Kris Kippers merkt op dat de verkoop van het belang van 27 procent in Recticel door de holding Bois Sauvage aan Greiner voor 13,50 euro per aandeel (na het dividend) zowel door de kleine als grote aandeelhouders slecht ontvangen wordt. Als Greiner meer dan 50 procent in Recticel wil, zal het meer moeten betalen. 'De verkoop van een blokkeringsminderheid gebeurt tegen een zeer lage prijs', oordeelt Kippers. Hij zet zijn koersdoel voor Recticel op 18,20 euro. Het management heeft de bruid alvast aantrekkelijker gemaakt door nieuwe, hogere winstprognoses naar voren te schuiven. Kippers sluit niet uit dat Greiner voor zijn bod op de andere aandelen een hogere prijs zal betalen dan de overeengekomen prijs met Bois Sauvage.

  'Ook een scenario met een witte ridder is mogelijk', denkt Kippers. 'Voor spelers met een langetermijnvisie en diepe zakken, zoals Wendel, D'Ieteren of Gimv, is een herstructureringsverhaal als Recticel interessant.'

  Kippers denkt dat het bestuur van Recticel op zijn minst een onafhankelijke partij zal inhuren om een faire prijs op het bedrijf te plakken.

  Voor spelers met een langetermijnvisie en diepe zakken, zoals Wendel, D'Ieteren of Gimv, is een herstructureringsverhaal als Recticel interessant.
  Kris Kippers
  analist Degroof Petercam

 • Deere verrast met mooie resultaten

  'Wow, check daar, een dikke John Deere', horen we vloggers weleens zeggen. Een bewijs dat het 184 jaar oude John Deere nog altijd zeer hip is. Ook beleggers liefkozen het aandeel vandaag: het gaat in de voorbeurshandel 1,5 procent hoger na beter dan verwachte kwartaalcijfers.

  De winst verdubbelde tot 5,68 dollar, terwijl analisten uitgingen van 4,52 dollar. Ook de wereldwijde verkopen stegen 30 procent tot 12,06 miljard terwijl de consensus rekende op 10,44 miljard dollar. Oh Deere!

  Het bedrijf ziet de winst per aandeel voor eind 2021 uitkomen op zo'n 14,65 dollar. Eerder ging het uit van ongeveer 15,95 dollar per aandeel. 'Met weer een solide kwartaal heeft ons bedrijf de eerste jaarhelft beëindigd met een bemoedigende noot', zegt CEO John May. De groep wist te profiteren van een grotere vraag naar landbouw- en constructiematerieel. 

  May waarschuwt wel voor bevoorradingsproblemen. 'Hoewel onze onderneming op een hoog niveau presteert, verwachten we toenemende druk in de aanvoerketen. We werken nauw samen met onze leveranciers om de verschillende onderdelen en componenten te verzekeren voor onze klanten.' Problemen in de aanvoerketen in deze tijd: je verwacht het niet!

  Deere is een pionier in het koppelen van landbouwers aan het internet der dingen. Een voorbeeld is AutoTrac, een zelfrijdende tool die voor een tractor of maaidorser via een monitor de meest efficiënte route uitstippelt om aan te planten, te bemesten, pesticiden te spuiten of te oogsten.

 • Grote glazen bol zegt: VS hoger

  Hoera, we kijken in onze grote glazen bol en jahoor: hogere beurzen op komst in Amerika. Niet heel veel spektakel, bummer, maarja komtie: de Dow Jones zou 0,3 procent stijgen, evenals de S&P500 en de Nasdaq zou 0,2 procent winnen.

 • Bernard Arnault koopt gretig LVMH bij

  De voorbije maanden heeft Bernard Arnault circa 440 miljoen euro besteed aan de aankoop van aandelen LVMH , het luxeconcern waarvan hij CEO, voorzitter en grootaandeelhouder is, becijferde Bloomberg. Dat is een teken van vertrouwen dat de verkoop van de producten van LVMH – van Louis Vuitton-handtassen tot Dom Pérignon-champagne – zal aantrekken na de pandemie.

  Volgens de LVMH-website had de familie Arnault in november vorig jaar 47,5 procent van LVMH in handen. Hoe groot haar belang momenteel is, is niet meteen duidelijk.

  Door het stilvallen van het internationaal toerisme en de sluiting van veel winkels zag LVMH de omzet vorig jaar met 17 procent dalen en de nettowinst met 34 procent terugvallen. Het eerste kwartaal was echter beresterk met een omzetgroei van 32 procent, vooral dankzij de VS en Azië.

  De heropening van de economie die op handen is, stuurde het aandeel LVMH dit jaar al meer dan 20 procent hoger. De 72-jarige Bernard Arnault werd daardoor de tweede rijkste mens op aarde.

  Door ervoor te opteren aandelen LVMH bij te kopen onderscheidt Arnault zich van andere miljardairs. Volgens Bloomberg hebben bedrijfsinsiders, waaronder Jeff Bezos van Amazon.com en Google-medeoprichter Sergey Brin, dit jaar al voor meer dan 20 miljard dollar aan aandelen verkocht. Ze verkozen winst te nemen na een 14 maanden durende stierenmarkt.

 • Crypto herstelt

  De draak van chaos was de afgelopen week los op de cryptomarkten (zie meer hierover in deze vlog), maar nu lijkt er toch weer iets van orde terug te keren. De bitcoin gaat 2,6 procent hoger tot 41.119 dollar, ethereum klimt 3 procent tot 2.755 dollar, ripple zakt 1,4 procent en dogecoin zakt 2,9 procent. Voor de cryptomarkten is praktisch vlak water. 

 • Bank of England plant vergroening obligatieportefeuille

  De Britse centrale bank is van plan om vanaf het vierde kwartaal haar portefeuille bedrijfsobligaties te vergroenen. Ze reageert hiermee op een aanpassing van haar mandaat. De Britse minister van Financiën Rishi Sunak besliste in maart dat de centrale bank het regeringsbeleid moet ondersteunen dat streeft naar een economie zonder uitstoot van broeikasgassen.

  De Bank of England bezit voor 20 miljard pond (23 miljard euro) bedrijfsobligaties. Ze is niet van plan obligaties van vervuilende bedrijven te verkopen. Wanneer obligaties van vervuilende bedrijven vervallen zullen die worden vervangen door groener papier.

 • 'Duitse economie in vierde kwartaal boven prepandemieniveau'

  De Bundesbank zegt in haar maandrapport dat de economische activiteit in Duitsland al in het vierde kwartaal boven het niveau van voor de pandemie kan stijgen. 'Als de vaccinatiecampagne snel vooruitgang boekt kunnen de beperkende maatregelen de komende maanden significant worden versoepeld. Dan kan het bruto binnenlands product in het derde kwartaal sterk groeien en in het vierde kwartaal het precrisisniveau overschrijden.'

  De centrale bank zegt ook dat de Duitse inflatie later dit jaar boven 4 procent kan stijgen. Dat is onder meer een gevolg van de tijdelijke btw-verlaging in de tweede helft van vorig jaar. Van juli tot en met december zullen prijzen van dit jaar worden vergeleken met prijzen van vorig jaar met een lager btw-tarief.

 • Citi krikt koersdoel op voor adidas

  Momenteel loopt Nike nog voor op eeuwige conurrent adidas , wanneer het komt op verkoop. Maar volgens Citi zijn beide populaire sportkledij merken winnaars. Citi stelt dat adidas de mogelijkheid heeft om de Amerikanen bij te benen met zijn nieuwe vijfjarenplan dat zorgt voor goede producsegmentatie. Dit geeft het vooruitzicht op grotere omzetgroei en grotere winstmarges. Wie er van de twee merken de andere aftroeft is voor Citi echter niet van het grootste belang beide merken kunnen nog veel groeien volgens hen. De bank houdt zijn koopadvies voor alletwee en verhoogt het koersdoel van adidas naar 350 euro. Het aandeel noteert momenteel aan 300 euro en stijgt 0,6 procent op vrijdag.  

  Fans heeft het Duitse kledingmerk alvast genoeg.

  Nederland en Rusland verenen hun krachten om adidas te prijzen.

 • Richemont op record na sterke jaarcijfers

  Daar kan je al eens mee buiten komen – en op een chique terrasje gaan zitten: een derde meer nettowinst en een verdubbeling van het dividend. Het Zwitserse luxeconcern Richemont tekent er voor.

  Het boekjaar 2020/21 (tot 31 maart) was nochtans verre van gemakkelijk voor een bedrijf dat afhangt van toeristen met dikke portefeuilles. De sluiting van verkooppunten, logistieke centra en productievestigingen en het stilvallen van het internationale toerisme resulteerden in de eerste helft van het boekjaar (april – september) in een omzetdaling van 26 procent. Dankzij de versoepeling van de lockdownmaatregelen bracht de tweede jaarhelft wel 12 procent omzetgroei. Juwelen en Azië waren de motoren van het herstel.

  Over heel 2020/21 realiseerde Richemont, bekend van de Cartier-juwelen, de uurwerken van Baume & Mercier en de Montblanc-vulpennen, 8 procent minder omzet, zo’n 13,1 miljard euro. Dankzij een strikt kostenbeheer steeg de operationele winstmarge van 10,7 tot 11,2 procent. De nettowinst komt uit op 1,29 miljard euro, wat 38 procent meer is dan een jaar eerder en veel meer dan verwacht (821 miljoen euro).

  ‘Gezien de verbeterende economische omgeving, de solide kasstroomgeneratie en de aantrekkelijke langetermijnvooruitzichten voor de luxewarensector lijkt een verbetering tegenover het dividend van vorig jaar gerechtvaardigd’, zegt voorzitter Johann Rupert in een persbericht. Richemont gaat per A-aandeel een dividend van 2 Zwitserse frank bruto uitkeren. Na de Zwitserse roerende voorheffing van 35 procent schiet daar 1,30 frank netto van over. Wegens de pandemie had het concern vorig jaar zijn dividend gehalveerd tot 1 frank.

  Het aandeel Richemont wint 4,5 procent in Zürich en bereikt met 98,94 frank een nieuwe recordkoers.    

 • Credit Suisse: 'Buy European'

  Nu de Europese economie in een rotvaart herstelt, zet beurshuis Credit Suisse Europese aandelen op de kooplijst. We citeren hoofdstrateeg Andrew Garthwaite:

  Ons koopadvies voor Europa is meer dan gewoon een 'trade' op korte termijn. Merk op dat Europa een leider is groene technologie, terwijl het continent op vlak van Big Tech een achterloper is
  Andrew Garthwaite
  Credit Suisse-strateeg

 • Facebook populairste aandeel bij hedge funds

  Facebook is het populairste aandeel bij de wereldwijde hedge funds. Dat blijkt uit een studie van de zakenbank Goldman Sachs. Het sociale netwerk zit in 27 procent van de portefeuilles, waarvan het bij 58 procent bij de tien grootste posities hoort.

  Facebook neemt de rol over van de e-commercegigant Amazon, die de lijst lang aanvoerde maar door veel fondsen recent gedumpt werd en nu op de derde plaats terechtkomt. De nummer twee is Microsoft. Alphabet en Albibaba vervolledige de top vijf. Niet verwonderlijk: volgens de studie voerden de fondsen dit jaar vooral hun belangen op in cyclische aandelen, waaronder Citigroup, General Motors e Freeport-McMoran.

 • Consumentenvertrouwen stijgt spectaculair

  De indicator van het Belgische consumentenvertrouwen is in mei gestegen naar 4 punten, tegenover -6 punten in april.  'De stijging met 10 punten is een van de sterkste stijgingen ooit', zegt de Nationale Bank. De vertrouwensindicator noteert op het hoogste peil sinds januari 2018. De consumenten werden deze maand vooral optimistischer over de evolutie van de werkloosheid in de komende twaalf maanden. 

  Een uitgebreider artikel leest u hier.

 • Een samenvatting van de Brusselse beurs?

  Klik hier <<<

 • Europese economie: boomtown

  De Europese economie is op weg naar een spectaculair zomers herstel, naarmate de vaccinatie vaart wint en steeds meer sectoren heropenen. Dat leert de invloedrijkste vinger aan de pols, de maandelijkse rondvraag van onderzoeksbureau IHS Markit bij 5.000 Europese ondernemers.

  Die barometer versnelde aangevuurd door de dienstensector nog forser dan verwacht, tot 56,9 punten. En dat staat gelijk aan een zeer stevig groeicijfer. 

 • Flexwerkgigant WeWork ziet verliezen oplopen

  Het noteert nog altijd niet op de beurs, maar WeWork (dat later dit jaar een tweede poging doet) ziet zijn kwartaalverlies bijna verviervoudigen tot 2,1 miljard dollar. De Amerikaanse coworkinggigant werd midscheeps getroffen door de coronacrisis.

  Meer weten? Naar hier!

 • ING verhoogt koersdoel EVS met 30 procent

  ING laat het koersdoel voor de Luikse specialist in technologie voor liveopnames EVS stijgen van 13 naar 20 euro, een toename met 30 procent. Analist David Vagman blijft wel bij zijn houden-advies voor het aandeel. 'We zien een betere kostencontrole voor 2021. Daarnaast zien we een bevestiging van de cyclus in vervangingsinvesteringen die bedrijven doen door over te stappen op de nieuwe XT Via servers en het nieuwe LSM Via.'

  'Het management verwacht een omzet tussen 110 en 120 miljoen euro', vervolgt Vagman. 'Wij gaan uit van 120 miljoen, omdat we denken dat het management een veiligheidsmarge wil behouden. Daarbij zien we in onze eigen aannames voor de orders in de rest van 2021 dat de prognose relatief eenvoudig gehaald kan worden. Dat is zelfs zo als we in het tweede halfjaar een vertraging zien na de Olympische Spelen en meer orders die bedoeld zijn voor na 2021.'

  EVS klimt 0,6 procent.

  Wij verwachten 120 miljoen euro aan omzet in 2021.
  David Vagman
  Analist bij ING

 • 'Derde succesvolle slag van Mithra'

  Mithra kreeg donderdag goed nieuws. Het bedrijf mag zijn anticonceptiepil Estelle op de markt brengen in Europa, meldde Mithra donderdagavond. Na een positief advies van het Europese Geneesmiddelenagentschap (EMA) in maart zette de Europese Commissie het licht nu op groen. Eerder gaven de gezondheidsautoriteiten in Canada en de VS al hun goedkeuring.

  Analist Thomas Vranken van KBC Securities reageert positief op het nieuws. 'Het groene licht van de Europese Unie (EU) is de derde succesvolle slag in de goedkeuring van Estelle. Eerder kreeg het bedrijf een go in Canada en de VS. We hebben vertrouwen in Gedeon Richter - het bedrijf dat de commercialisering voor Europa op zich neemt buiten België en Luxemburg - omdat het een gevestigde speler is in de markt voor vrouwelijke gezondheidszorg. We voorzien een piekverkoop van het product door de partners in de EU van 250 tot 300 miljoen euro.'

  We voorzien een piekomzet in de EU van 250 tot 300 miljoen euro.
  Thomas Vranken
  Analist bij KBC Securities

 • 'Moment van de waarheid lijkt dichtbij voor MDxHealth'

  Analist Thomas Vranken van KBC Securities reageert enthousiast op het nieuws dat Medicare-adviseur Palmetto een positief ontwerpadvies heeft gegeven voor de Medicare-terugbetaling van SelectMDx (zie post 7u31). 'We keken al sterk uit naar een positief signaal van Palmetto nadat het in augustus om een update vroeg, waardoor de beoordeling vertraging opliep. Nu lijkt het erop dat de update positief is ontvangen en we hebben goede hoop dat SelectMDx goedkeuring krijgt tot een vergoeding onder Medicare, het gouden ticket.'

  'Want het zou echt een gouden ticket kunnen zijn. De gemiddelde verkoopprijs in 2020 was volgens onze schattingen rond de 75 dollar. Zodra het middel onder Medicare gedekt wordt zou deze prijs moeten stijgen tot 110 dollar voor 2021. Het moment van de waarheid lijkt nabij en dus behouden we ons koopadvies en koersdoel van 1,25 euro.'

  Zodra het middel onder Medicare gedekt wordt zou de gemiddelde verkoopprijs moeten stijgen tot 110 euro voor 2021.
  Thomas Vranken
  Analist bij KBC Securities

 • Bel20 opent hoger

  De Belgische beursgraadmeter Bel20 klimt 0,1 procent hoger. 

  Recticel wint 0,1 procent en Bois Sauvage stijgt 1,6 procent. De prijs waartegen de holding haar belang van 27 procent verkoopt aan het Oostenrijkse Greiner ligt vast en zal niet stijgen (zie post 6u12)

  Fluxys Belgium heeft nog geen openingskoers. Het gasnetbedrijf bouwt vier extra trucklaadstations op zijn LNG-terminal in Zeebrugge (zie post 6u36)

  MDxHealth heeft nog geen evenwichtskoers gevormd. Er is positief nieuws rond de mogelijke terugbetaling in de VS voor SelectMDx (zie post 7u31)

 • De pandemische woningboom in de polders

  Niet alleen in de Verenigde Staten heeft de pandemie de turbo gezet op de stijging van de huizenprijzen. Ook in Nederland is er na de lockdown een jacht op een ruimere woning met terras of tuin, leert een update van de Haagse cijferaars van het CBS. 

  +63,5%
  Huizen, de nieuwe tulpen
  De gemiddelde Nederlandse koopwoning is sinds het dieptepunt midden 2013 bijna twee derde duurder geworden

  In april was de gemiddelde koopwoning in Nederland 11,5 procent duurder dan een jaar eerder. Dat is de grootste stijging sinds mei 2001. De gemiddelde Nederlandse woning is nu 63,5 procent duurder dan bij het dieptepunt in juni 2013.

  Er is ook al maanden een duidelijke stijging van het aantal transacties, al is dat gelet op de lockdown in de lente van 2020 geen echt grote verrassing. 

 • Cryptocrash, the aftermath

  Afgelopen woensdag kelderden de cryptomarkten. Collega Bas van der Hout bekijkt of er sprake is van overreactie en of er patronen zijn die lijken op het verleden:

  Cryptocrash, the aftermath

 • Glazen bol: hogere Europese beurzen

  Onze glazen bol, ofwel de indexfutures, voorspellen dat de beurzen op het oude continent 0,4 procent hoger zullen openen. 

 • WDP-aandeelhouder kiest voor stockdividend

  Meer dan de helft van de aandeelhouders van de logistieke vastgoedspeler WDP koos voor een dividenduitkering in aandelen. Bijna 58 procent wilde liever voor een stockdividend dan een cashuitkering. 

  Als gevolg geeft WDP ongeveer 2,1 miljoen nieuwe aandelen uit. 

 • AMG krijgt hoger koersdoel

  Berenberg verhoogt het koersdoel van de Nederlandse specialist in zeldzame metalen Advanced Metallurgical Group (AMG) van 36 naar 37 euro. Het beurshuis laat zijn koopadvies staan. 'AMG presenteerde goede resultaten over het eerste kwartaal. De verbeterde marktomgeving zorgde voor een hogere prognoses voor 2021. Ondanks de verbetering daalde de koers van het aandeel.'

  'We zien dit als een overreactie', vervolgt Berenberg. 'Tegelijk is dit een mogelijkheid om in een bedrijf met hoge groei te investeren dat ook nog eens een ondergewaardeerd ESG-element heeft.'

 • Positief nieuws rond mogelijke terugbetaling SelectMDx

  Goed nieuws voor diagnosticabedrijf MDxHealth . Palmetto GBA, een Medicare-adviseur, heeft een positief ontwerpadvies gegeven voor de goedkeuring van SelectMDx. Daarmee komt er mogelijk schot in een al jaren vertraagd proces om de prostaatkankertest door Medicare, de almachtige zorgverstrekker van de Amerikaanse overheid, terugbetaald te krijgen.

  Om echt hoge toppen te scheren in de VS is de terugbetaling door Medicare cruciaal. Die terugbetaling is er voor ConfirmMDx dat zo tien keer meer verkoopt op deze cruciale markt, terwijl die van SelectMDx al jaren vertraagd is. Dit is dus een belangrijke stap om ook voor SelectMDx rugdekking te krijgen van de belangrijkste speler in het Amerikaanse kluwen van zorgverstrekkers. En dus uitzicht op een MDxHealth dat straks op twee motoren in plaats van slechts één kan draaien.

 • Janus Henderson heeft meer dan 5 procent van Recticel

  Janus Henderson laat in een transparantieverklaring weten dat het meer dan 5 procent van schuimrubberproducent Recticel te bezitten. Daarmee is de fondsenreus nu de tweede grootste aandeelhouders na de Belgische holding Bois Sauvage.

  Bois Sauvage meldde deze week dat het zijn Recticel-belang van 27 procent verkoopt aan het Oostenrijkse Greiner voor 13,50 euro per aandeel. Mogelijk anticipeert Janus Henderson op een biedoorlog of een hoger bod. 

 • Applied Materials scoort boven de lat

  De Amerikaanse toeleverancier van de chipindustrie Applied Materials wist het afgelopen kwartaal boven de lat te scoren. Dat blijkt uit de nabeursresulaten van het bedrijf.

  De omzet steeg van 3,96 naar 5,58 miljard dollar, terwijl analisten rekenden op 5,41 miljard. De winst per aandeel ging bijna maal twee en kwam uit op 1,63 dollar, terwijl de consensus mikte op 1,51 dollar. De oorzaak van de beter dan verwachte cijfers mag duidelijk zijn: de wereld staat te springen om chips.

 • Elon Musk: miningbedrijven moeten cijfers laten zien

  Volgens Elon Musk zouden de top tien bedrijven die bitcoins minen moeten laten zien welk deel van de productie gedaan wordt met duurzame energie en welk deel met fossiele brandstoffen. Zo kan er volgens Musk een beter overzicht gemaakt worden van het verbruik van fossiele brandstoffen voor bitcoinmining:

 • Cofinimmo gaat zorgkliniek bouwen in Nederland

  Cofinimmo laat weten dat het een terrein heeft gekocht op de zorgcampus Monnikenberg in Hilversum (Nederland). Het investeringsbudget van de aankoop van de grond en de verbouwingen bedraagt 30 miljoen euro. 

  Op de site wordt momenteel een grootschalig nieuwbouwproject van ziekenhuis Tergooi gerealiseerd. In dit kader zal Cofinimmo een zorgkliniek van bijna 7.000 vierkante meter laten bouwen. In het gebouw zullen verschillende acute zorgdepartementen, een behandel- en diagnosecentrum en de kantoren van de ondersteunende afdelingen Tergooi gehuisvest worden.

  De bouw wordt door Tergooi opgevolgd en gaat vanaf begin juni van start. Tergooi zal het gebouw ook uitbaten en verbindt zich aan een huurovereenkomst met een vaste looptijd van 20 jaar. Het brutohuurrendement bedraagt circa 5 procent. 

 • Fluxys Belgium bouwt 4 extra trucklaadstations in Zeebrugge

  Gasnetbedrijf Fluxys Belgium bouwt vier extra trucklaadstations op zijn LNG-terminal in Zeebrugge. 'De bestaande trucklaadstations op de LNG-terminal in Zeebrugge komen stilaan in de buurt van hun maximumcapaciteit doordat de vraag naar LNG als koolstofarme brandstof fors de hoogte is ingegaan', zegt het bedrijf. 'Werden in 2017 nog 1.450 opleggers geladen, dan stijgt het aantal laadbeurten dit jaar naar schatting tot 6.000. Daarmee nadert de bezettingsgraad de maximumcapaciteit van 8.000 laadbeurten.' 

  Vorige zomer deed het bedrijf een bevraging waaruit bleek dat er grote marktinteresse is voor aanzienlijk meer laadbeurten in de toekomst. 'Dankzij de extra laadstations zal de markt op voldoende laadcapaciteit kunnen blijven rekenen om aan de stijgende vraag te voldoen', zegt de onderneming. De nieuwe laadstations zouden in 2024 beschikbaar moeten zijn.

  De opleggers die LNG laden op de terminal doen dat voornamelijk om tankstations te bevoorraden voor vrachtwagens die op LNG rijden. 

  Dankzij de extra laadstations zal de markt op voldoende laadcapaciteit kunnen blijven rekenen om aan de stijgende vraag te voldoen.
  Fluxys Belgium

 • De hipsterportefeuille van 'Robinhood' Manu Nazir

  Elke vrijdag gluren we in de portefeuille van een kleine belegger. Die van Manu Nazir zit vol trackers en cryptomunten. 'Ja, ik heb ook twee dagen GameStop gehad.'

  Lees hier meer!

  Ik ben begonnen met het lezen van beleggingsboeken en het volgen van vlogs als 'Bull, Bear & Bas'.
  MANU NAZIR
  KOK EN BELEGGER

 • Stellantis zet mes in garages

  Stellantis , de fusiegroep van FCA (Fiat, Alfa Romeo, Chrysler en Jeep) en PSA (Peugeot, Opel, Citroën en DS), zegt alle contracten met zijn dealers in Europa op. De drastische ingreep van Stellantis heeft een aantal verklaringen. In de eerste plaats speelt een rationalisering van het dealernetwerk. Door de fusie van de twee bedrijven is er veel overlap tussen dealers.

  Meer hierover leest u in dit stuk.

 • Oatly springt 30 procent hoger bij beursdebuut

  De Zweedse havermelkproducent Oatly ging bij zijn eerste notering op Nasdaq tot 30 procent hoger. Bij de slotbel bleef er 19 procent koerswinst over. Vroege investeerder Jay-Z zou zijn positie vergroot hebben.

  Wilt u meer weten? Vlug langs hier!

  Oatly is dubbel zo veel waard op de beurs als Beyond Meat, een producent van vleesvervangers waarmee het wel eens in de balans wordt gelegd.

 • De terrasjesboom

  Straks rolt het PMI-cijfer, een vinger aan de pols voor de Europese economie, van IHS-Markit binnen. Hoe vat je miljoenen Europeanen die zich naar een terras haasten samen? Met het cijfer 55.

  Lees hier onze vooruitblik op het cijfer!

  IHS Markit: V-shaped

 • Prijs voor Recticel-pakket van Bois Sauvage ligt vast

  De prijs waartegen de holding Bois Sauvage haar Recticel-belang van 27 procent verkoopt aan het Oostenrijkse Greiner ligt vast en zal niet stijgen. Zo luidt het bij de holding, die ook niet zal instemmen met een 'gifpilconstructie'.

  Meer lezen? Hierheen.

 • Beurzen in heropeningsmodus

  Morgen allen! De beurzen gaan hoger nu beleggers zich weer focussen op de heropening van de economie. Het optimisme leidde gisteren al tot mooie winsten op Wall Street

  Het Amerikaanse ministerie van Arbeid meldde dat de aanvragen voor een werkloosheidsuitkering vorige week daalden naar een nieuw dieptepunt sinds de uitbraak van de pandemie. Dat vuurt het optimisme over het economisch herstel aan. 'Toch houdt het cijfer ook extra inflatierisico in', waarschuwt ING-econoom James Knightley. 'De arbeidsmarkt vertoont sterke tekenen van krapte, wat de lonen kan opdrijven en een bijkomende kostprijs vormt die bedrijven aan hun klanten zullen doorrekenen.'

  In Azië zijn beleggers gemengd gestemd. De Japanse Nikkei225 stijgt 0,6 procent, terwijl de Hongkongse Hang Seng en de Chinese CSI300 respectievelijk 0,3 en 0,8 procent inleveren.

  De Europese futures voorzien een hogere opening met 0,3 procent voor het oude continent.

  ©Bloomberg

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud