1. Markten Live
 2. Live blog
live

Dow Jones verliest bijna 1000 punten

Beleggers zijn zowel in Europa als in de VS in de ban van de rente.
 • Big Tech in de uitverkoop

  De Amerikaanse Big Tech-aandelen behoren tot de grootste slachtoffers bij de uitverkoop op Wall Street. Volgende week publiceren deze bedrijven resultaten: 

  Dinsdag: Alphabet -4,5% 

  Dinsdag: Microsoft -2,1% 

  Woensdag: Meta -1,9% 

  Donderdag: Amazon, -2,8% 

  Donderdag: Apple, -2,2% 

 • Wall Street: prijszettingsmacht is troef

  De Amerikaanse beurzen duiken vrijdag in het rood (verlies van circa 2 procent voor Dow en Nasdaq ): de vrees voor forse renteverhogingen blijft op het sentiment wegen. Bedrijven met prijszettingsmacht hebben een streepje voor.

 • Fluvius wil snel klaarheid van Telenet over strategische deal

  De netbeheerder Fluvius wil dat er snel klaarheid komt over een strategische deal met Telenet rond glasvezel. Sommigen zeggen zelfs dat het niet meer hoeft als er begin mei geen doorbraak is, schrijft De Tijd.

 • Barco sluit miljoenencontract met AMC

  Het Kortrijkse technologiebedrijf Barco  sluit een contract van 250 miljoen dollar met de grootste Amerikaanse bioscoopketen AMC over de levering van 3.500 laserprojectoren. Dat maakte Barco nabeurs bekend middels een persbericht. 

 • Rentevrees duwt beurzen stevig in het rood

  De stijgende rente deed de Europese beurzen vandaag zo'n 2 procent lager afsluiten. De rentevrees heeft ook in de VS de sfeer doen omslaan. De Nasdaq  incasseert bijvoorbeeld  een verlies van 1,6 procent. 

 • Bel20 sluit stevig lager

  In het laatste handelsuur is het verlies voor de Brusselse beurs nog wat opgelopen. De Bel20 is finaal 1,8 procent lager afgesloten. 

  Toppers: Onward (+3,5%), Jensen (+2,8%) en MDxHealth (+2,7%). 

  Floppers: Exmar (-4,8%), Balta (-5,1%) en Biocartis (-5,4%).

 • Puilaetco ziet op korte tijd vier fondsbeheerders vertrekken

  De integratie van Puilaetco in het Luxemburgse Quintet Private Bank heeft de voorbije maanden tot het vertrek van vier Belgische fondsbeheerders geleid.

 • Bux schroeft prijzen op

  De prijs voor limiet- en marktorders in Europese aandelen stijgt bij de Nederlandse broker Bux van 1 naar 1,50 euro. Orders voor Amerikaanse aandelen blijven gratis.

 • SAP ziet omzet aandikken

  De Duitse softwareontwikkelaar SAP heeft er een goed eerste kwartaal opzitten. Het bedrijf realiseerde een omzet van 7,07 miljard euro, 7 procent meer dan een jaar eerder en 2 procent boven de analistenverwachting.

  SAP is bezig met de overgang  van een licentiegebaseerd bedrijfsmodel naar een model op basis van abonnementen ('Software as a Service'). De operationale marge leed onder die overgang en kwam uit op 23,7 procent, onder de consensus van 25,6 procent.

  Het aandeel SAP verliest 2 procent op de Duitse beurs.

 • Wall Street opent gemengd

  Na een donkerrode beursdag (-2%) opent technologiebeurs Nasdaq vandaag voorzichtig in het groen (+0,1%). De Dow Jones noteert kort na de openingsbel 0,5 procent in het rood. De S&P 500-index gaat 0,3 procent hoger. 

 • Fountain kondigt bod aan op Brusselse sectorgenoot Javry

  Fountain heeft een exclusief, niet bindend aanbod gelanceerd om het Waalse koffiebedrijf Javry volledig over te nemen. Het is de bedoeling dat de raad van bestuur van Fountain na een due diligence een definitief bod uitbrengt. In het kader van de overname zal Fountain een kapitaalverhoging uitvoeren. De volledige raad van bestuur van Fountain staat achter de beoogde overname van Javry.

  Javry werd in 2015 opgericht en is actief in België, Frankrijk en Luxemburg. Het biedt bedrijven en particulieren koffie aan die ethisch en milieuvriendelijk geteeld is, vooral uit Latijns-Amerika en Afrika. Bedrijven kunnen koffietoestellen huren.

 • Voor straks... mind The Gap

  Kledingretailer (The) Gap  dreigt straks een uitschuiver te maken in New York. Het bedrijf verlaagt zijn verkoopdoelstelling voor het eerste kwartaal en verwacht dat de verkoop met een mid- tot hoog ééncijferig percentage zal dalen in vergelijking met vorig jaar.

  Het bedrijf verwijst naar 'uitvoeringsuitdagingen' in zijn submerk 'Old Navy', dat zich richt op lagere inkomens. De topvrouw van de divisie Nancy Green moet onmiddellijk opstappen. Een verstoorde leverketen bemoeilijkte de logistiek bij Gap, waardoor het bedrijf winkels moeilijk beleverd kreeg. 

 • Onward Medical sterkste stijger in Brussel

  Het Nederlands-Zwitserse medtechbedrijf Onward Medical trekt vrijdag de kop op een lager Brussel. Het aandeel schiet bijna 10 procent hoger zonder duidelijk aanwijsbare reden.

  Onward Medical stuurde donderdag nabeurs wel een persbericht uit waarin het bedrijf, dat oplossingen ontwikkelt om mensen met een dwarslaesie weer te laten bewegen, aankondigt dat het op 26 april de jaarresultaten publiceert en zal toelichten tijdens een webcast. Daarbij zullen CEO Dave Marver en CFO Marko Jansen ook een update geven over het eerste kwartaal van 2022.

  Deze aankondiging lijkt echter geen grond voor de koerssprong. Tenzij het om een late reactie gaat op het nieuws van een week geleden. Op 13 april raakte bekend dat Bryan, Garnier & Co de opvolging van Onward Medical is gestart met een koopadvies en een koersdoel van 17 euro.

  Onward Medical trok op 21 oktober naar Euronext Brussel tegen 12,75 euro. Sindsdien noteert het aandeel – een korte klim in de eerste weken niet te na gesproken - onder de introductiekoers.

 • Volgende week: inflatie, groei en big tech

  Voor onze vooruitblik op de beurs volgende week, graag hierheen.

 • Hoe roze is de bril van EssilorLuxottica?

  De Franse (zonne)brillenmaker EssilorLuxottica meldde vanmorgen een sterke omzetgroei dankzij een goede verkoop in de meeste regio’s. De omzet schoot in het eerste kwartaal 38,1 procent hoger tot 5,61 miljard euro.

  In maart daalde de verkoop wel in China door het toenemend aantal coronabesmettingen en de strenge lockdowns die daarop werden ingesteld. Het zerocovidbeleid van de Chinese overheid leidt tot verstopte snelwegen en havens, en tot het stilleggen van tal van fabrieken, waarbij werknemers ofwel niet meer thuis, ofwel niet meer op het werk raken. Er is ook een wereldwijde weerslag op de aanvoerlijnen.

  Ondanks de goede verkoopcijfers gaat EssilorLuxottica lager. Het aandeel wordt net als andere luxebedrijven meegesleurd door Kering (zie post van 11.39 uur).

 • In onze Brusselse spiegel...

  ... staan AB InBev en WDP vandaag centraal. Al is er ook een luikje Agfa-Gevaert . U kunt alles hier lezen.

 • Fed duwt euro opnieuw in het verweer

  De euro zakte deze voormiddag enkele keren kort onder 1,08 dollar, het laagste peil sinds april 2020. Bij een paneldiscussie van het IMF pleitte Fed-voorzitter Jerome Powell voor een snellere monetaire beleidsverstrakking. Een renteverhoging met 50 basispunten ligt zeker op tafel bij de komende Fed-vergadering in mei, zei Powell. De uitspraak versterkte  de dollar ten opzichte van andere munten, waaronder de euro. 

  De euro is sinds begin dit jaar met zowat 5 procent gedaald tegenover de dollar, nadat hij vorig jaar al 7 procent van zijn waarde had verloren. Economen denken dat die daling op zijn laatste benen loopt en zien een heropvering van de euro in de komende maanden of volgend jaar. 

 • Bel20 verliest 1,5 procent

  De Bel20 verliest net als andere Europese indexen fors terrein. Rond het middaguur noteert de Belgische sterindex zo'n 1,5 procent in het rood. Beleggers verwerken 'havikachtige' commentaren van centraal bankiers. Luis de Guindos, de Spaanse vicevoorzitter van de ECB, hintte op het stopzetten van obligatieaankopen door de ECB in juli. 

  Gisteren stelde ook Fed-voorzitter Jerome Powell dat een 'dubbele' rentverhoging van 50 basispunten 'op de tafel ligt'. 

 • Degroof Petercam verhoogt koersdoel Fugro

  De Nederlandse bodemonderzoeker Fugro rapporteerde beter dan verwachte kwartaalresultaten. Het bedrijf realiseerde een organische omzetgroei van 23 procent, tot 365 miljoen euro. Ook het orderboek blijft goed gevuld.

  Over heel 2022 spreekt het bedrijf van 'omzetgroei in alle segmenten'. Door de Russische oorlog in Oekraïne krijgt Fugro meer opdrachten voor gas- en oliewinningsprojecten. Beurshuis Degroof Petercam verhoogt zijn koersdoel voor Fugro van 9,5 euro naar 14,5 euro, bij een ongewijzigd 'houden'-advies.

  Het aandeel Fugro noteert rond 12 euro.

 • Kering onderuit door ontgoocheling bij Gucci

  Op Euronext Parijs staat Kering in zijn blootje, nadat het luxeconcern kwartaalcijfers heeft gepubliceerd die vooral voor zijn hoofdmerk Gucci een ontgoocheling inhielden.

  Kering realiseerde een omzet van 4,96 miljard euro, iets meer dan verwacht. De verkoop van Gucci steeg met 13 procent in het eerste kwartaal, maar analisten hadden 18 procent in gedachten. De lager dan verwachte omzetgroei is te wijten aan de sluiting van winkels in China door de strenge lockdowns die op meerdere plaatsen in de Volksrepubliek van kracht zijn.

  Het beurshuis Jefferies wijst erop dat Gucci een populair luxemerk is in China. Voor een goede verkoop moeten de winkels echter kunnen bezocht worden. Zowat 40 procent van de Chinese winkels lijdt onder de sanitaire maatregelen.

 • Licht hoger koersdoel voor Barco bij ING

  Barco kende een sterk jaarbegin dankzij het herstel uit de covidwereld met een mooie omzetgroei en een solide orderinname, zegt ING-analist Marc Hesselink. Hij verwacht dat de positieve trend zal aanhouden, terwijl Barco als een sterkere onderneming uit de pandemie zal komen.

  Hij herhaalt zijn koopadvies en trekt zijn koersdoel op van 25 tot 26 euro. Hij heeft zijn omzet- en winstprognoses (voor de brutobedrijfswinst of ebitda) voor de periode 2022-2024 lichtjes opgetrokken en vindt de huidige waardering tegen 10 keer de voor 2023 verwachte brutobedrijfswinst weinig veeleisend.

 • KBCS laat koersdoel QfG zakken

  Op de algemene vergadering van Quest for Growth hebben de aandeelhouders de uitkering van een totaaldividend van 19,04 miljoen euro bruto goedgekeurd, wat overeenstemt met 1,02 euro bruto per aandeel. Van de aandeelhouders heeft 45 procent ervoor gekozen het dividend in nieuwe aandelen QfG te ontvangen.

  De holdinganalisten van KBC Securities, Sharad Kumar en Michiel Declercq, hebben hun model aangepast. Ze houden daarbij rekening met de uitgifte van circa 1,42 miljoen nieuwe aandelen, de cashuitstroom door de dividendbetaling en een holdingkorting van 20 procent. Ze komen tot een nieuw koersdoel van 7,40 euro (tegenover 8,50 euro eerder). Hun advies blijft ‘houden’.

 • Essity imponeert met forse prijsverhogingen

  Eerder deze week kon je uit de kwartaalrapporten van onder meer Heineken en Akzo Nobel fors prijsverhogingen distilleren, tot opluchting van beleggers (en ongetwijfeld afgrijzen van de rest van de bevolking, die bier en verf fors duurder ziet worden). 

  Welnu: ook (incontinentie)luiers en keuken- en toiletrollen gaan fors duurder worden. Dat leert de update van Essity, met merken als Tena en Lotus letterlijk en figuurlijk de grote rivaal van Ontex. De Zweedse luiergigant imponeert met een sterke groei, met dank aan volumestijgingen én hogere verkoopsprijzen. Essity kon ze de hoge kosteninflatie en zelfs de winstmarge - die de voorbije kwartalen zwaar onder druk stond - wat opkrikken.

  Opgeluchte beleggers sturen Essity in Stockholm 11 procent hoger. 

  'We hebben forse prijsverhogingen doorgevoerd en gaan er de komende kwartalen nog doorvoeren', zegt CEO Magnus Groth. 

 • Snellere groei in eurozone, maar verdere klim inflatie op til

  De groei van de economische activiteit in de eurozone is deze maand versneld, blijkt uit de flashlezing van de PMI (indicator van de aankoopdirecteurs). De samengestelde PMI voor april komt uit op 55,8 punten tegenover 54,9 in maart en staat op het hoogste peil in zeven maanden. Een cijfer boven 50 wijst op groei, daaronder op krimp.

  De stijging is te danken aan de dienstensector, waar de PMI op 57,7 staat tegenover 55,6 in maart. Dat is de hoogste stand in acht maanden. De dienstensector profiteerde van de versoepeling van de covidbeperkingen.

  De productie van de maakindustrie lijkt te stabiliseren: de ‘manufacturing output index’ belandt op 50,4 tegenover 53,1 in maart, het laagste cijfer in bijna twee jaar.

  Het vertrouwen staat onder druk door zorgen over de oorlog in Oekraïne, stijgende prijzen en aanhoudende effecten van de coronapandemie, zegt S&P Global, dat de PMI-rondvraag deed. ‘De prijzen voor goederen en diensten stegen in april in een ongezien tempo door een bijna-recordtoename van de bedrijfskosten, wat erop wijst dat de inflatie verder zal toenemen’, klinkt het.

 • Kepler Cheuvreux verlaagt koersdoel Agfa

  Agfa-Gevaert kondigde woensdag aan Inca Digital Printers over te nemen, een Brits bedrijf dat - zoals de naam aangeeft - zich toelegt op digital printing. Dat werd in een persbericht door Agfa-topman Pascal Juéry omschreven als ‘een rendabele groeimotor’ voor de Mortselse groep.

  Kepler Cheuvreux heeft daar zijn bedenkingen bij. Inca zit nog in de R&D-fase en kent een lage rendabiliteit, zegt het beurshuis. Het heeft nog maar één product op de markt, Inca Onset. Of de overname succesvol wordt, hangt af van de ontwikkeling van Speedset en Print Engine. ‘Wij beschouwen de acquisitie als waardeverwaterend aangezien Agfa’s ondernemende kant een bijkomende laag van onzekerheid toevoegt.’

  Het koersdoel zakt van 5 tot 4,70 euro. De analist blijft wel positief over de toekomst van de tak DPC (Digital Print & Chemicals) en andere segmenten en behoudt zijn koopadvies.

 • Flow Traders: hoe volatieler, hoe liever

  Een groene vlek op de Amsterdamse beurs is Flow Traders , met een plus van 5 procent. De marktmaker floreert bij volatiele markten - 'op slechte dagen verdienen we het meest', dixit CEO Dennis Dijkstra - en dus levert het bedrijf een prima eerste kwartaal af: de nettotradinginkomsten stegen tegenover het vierde kwartaal van 2021 84 procent naar 148 miljoen euro. 

  We verwachten dat de markten ook in de tweede helft van 2022 volatiel zullen blijven door inflatiezorgen

  Thomas Couvreur
  KBC Securities-analist

  'We verwachten dat de markten ook in de tweede helft van 2022 volatiel blijven door inflatiezorgen', merkt KBC Securities-analist Thomas Couvreur op. Hij verhoogt zijn koersdoel tot 35 euro en het advies van 'houden' naar 'bijkopen'. 

 • Rode start in Europa en Brussel

  Zoals verwacht nemen de Europese beurzen wat gas terug. Na een minuut handel noteert de Euro Stoxx 50 1,4 procent lager en zakt de Bel20 1,1 procent.

  Volgende aandelen staan in de spotlights:

  * AB InBev zakt 1,3 procent. De bierbrouwer trekt zich uit Rusland terug: hij verkoopt zijn belang in de joint venture AB InBev Efes aan zijn Turkse partner en zal daarvoor een minwaarde van 1 miljard euro boeken in het eerste kwartaal.

  * WDP zag de winst met 20 procent toenemen in het eerste kwartaal en bevestigt de jaarprognose. WDP zakt 0,8 procent.

  * Gimv neemt deel aan een kapitaalronde bij het Nederlandse biofarmabedrijf BioConnection. Gimv wint 0,7 procent.

 • Volvo Group behaalt meer winst ondanks aanvoerproblemen

  De Zweedse constructeur van vrachtwagens, bussen en graafmachines Volvo Group profiteerde in het eerste kwartaal van de sterke transportvraag en de hoge bouwactiviteit. De omzet steeg met 12 procent naar 105,3 miljard Zweedse kronen (10,2 miljard euro).

  De aangepaste bedrijfswinst steeg van 11,82 tot 12,68 miljard kronen (1,23 miljard euro), een pak meer dan de 10,55 miljard waar analisten van uitgingen. De operationele winstmarge verzwakte licht, van 12,6 tot 12 procent, maar CEO Martin Lundstedt is daar best tevreden mee gezien de moeilijke aanvoer van onderdelen.

  De gerapporteerde bedrijfswinst bedroeg 'slechts' 8,56 miljard kronen omdat Volvo Group een provisie van 4,13 miljard kronen aanlegde voor zijn Russische activiteiten.

 • Peking tegen grote beleggers: 'Koop lokaal!'

  Peking roept de grote lokale beleggers zoals pensioenfondsen en verzekeraars op de lokale beurzen meer te stutten met kooporders. Dat leert een mededeling die de Chinese beurswaakhond CSRC online zette

  De Chinese communistische partij 'bespeelt' niet alleen de grote beleggers. Ook het miljoenenleger kleine beleggers wordt met de betere marktcommentaar vaak zachtjes in deze of gene richting gestuurd.  

 • Jefferies over AB InBev: 'Geen grote impact'

  Symbolisch kan de exit van 's werelds grootste brouwer uit Rusland tellen, maar financieel is de impact voor AB InBev  klein. Dat zegt Jefferies-analist Edward Mundy in een eerste reactie. 

  'Op basis van de huidige beurskoers schatten we de verkoop van het belang van 24 procent op 300 miljoen dollar in. Een beetje nuttig voor de schuldenafbouw, onbelangrijk voor de bedrijfswinst.' 

  Een beetje nuttig voor de schuldenafbouw, onbelangrijk voor de bedrijfswinst'.

  Edward Mundy
  Jefferies-analist

 • Beurzen gaan rode start tegemoet

  Het ziet er niet zo fraai uit voor de Europese beurzen. Na de rally van de voorbije dagen zullen ze vandaag een flinke stap terugzetten. De future op de Euro Stoxx 50 noteert 1,5 procent in de min.

  Jerome Powell is vanzelfsprekend de oorzaak (zie post 06.19 uur). De voorzitter van de Federal Reserve gaf donderdag te kennen dat voor de vergadering van 4 mei een renteverhoging met 50 basispunten op tafel ligt en dat ook de twee daaropvolgende verhogingen van die grootteorde kunnen zijn. Dat zou dan de snelste verstrakking van het Fed-beleid zijn sinds 1982.

 • Chiptekort speelt Renault meer parten dan Oekraïne

  De Franse autobouwer Renault realiseerde in het eerste kwartaal een omzet van 9,7 miljard euro. Dat is een daling met 2,7 procent in vergelijking met een jaar eerder. Het aantal verkochte personen- en bestelwagens (552.000) nam veel sterker af, met 17,1 procent, maar de gemiddelde verkoopprijs lag een stuk hoger dan in het eerste kwartaal van 2021. De sterke verkoopdaling is te wijten aan de schaarste aan autochips, waar vooral het hoofdmerk Renault last van had.

  De Russische dochters AvtoVAZ (Lada) en Renault Russie zagen de omzet met 15,7 procent terugvallen tot 0,9 miljard euro door het op 24 februari begonnen conflict in Oekraïne. De Lada-verkoop kwam een derde lager uit, die van Renault Russie ruim een kwart. De Franse autogroep heeft nog steeds geen beslissing genomen over AvtoVAZ, de marktleider in Rusland die ze voor 67 procent in handen heeft. Renault zegt de ‘mogelijke opties’ te bekijken.

  De autobouwer bevestigt de eind maart bijgestelde financiële doelstellingen, met onder meer een operationele winstmarge van circa 3 procent in 2022.

 • Russische exit kost AB InBev 1 miljard

  AB InBev  zet de activiteiten in Rusland stop, leert een persbericht. 's Werelds grootste brouwer schortte eerder al de verkoop van het biermerk Budweiser op in reactie op de Russische invasie in Oekraïne, maar stapt nu ook uit de joint venture AB InBev Efes. 

  AB InBev zal zijn minderheidsbelang in die joint venture verkopen aan de Turkse partner Anadolu Efes. De exit zal in een boekhoudkundige minwaarde van 1,1 miljard dollar (1 miljard euro) resulteren. Die komt ten laste van de resultatenrekening over het eerste kwartaal, die op 5 mei voorgesteld worden. 

  AB InBev is via de joint venture tot nog toe het nummer twee in Rusland. Het nummer een, het Deense Carlsberg via het merk Baltika, had eerder al aangekondigd de Russische markt de rug toe te keren

 • ‘Enorme investeringen nodig om aanvoerproblemen op te lossen'

  De wereld komt in een nieuw macro-economisch tijdperk terecht waarin we op middellange termijn zullen geconfronteerd worden met aanvoerproblemen. Om die op te lossen zijn nieuwe grootschalige investeringen nodig. Dat zei Tharman Shanmugaratnam, de voorzitter van de centrale bank van Singapore, vrijdag op het event Boao Forum for Asia.

  Tal van landen proberen de hoge inflatie, die wordt aangewakkerd door een stijgende vraag, hogere grondstofprijzen en koppige haperingen in de aanvoerketens, te bekampen via een strakker monetair beleid. Daarbij moeten ze voorzichtig te werk gaan om hun economieën niet in een recessie te duwen.

  De uitdaging is echter nog groter volgens Tharman. We worden geconfronteerd met aanbodtekorten op middellange termijn. Dat is deels een gevolg van jarenlange onderinvesteringen in aanvoercapaciteit.

  Hij denkt dat grote investeringen nodig zijn in transitie- en hernieuwbare energie, in connectiviteit en watervoorziening, maar ook in menselijk kapitaal en opleiding. Voor groeilanden moet -  met minder risico - ook privékapitaal worden aangesproken. Tharman ziet voorts hogere belastingen in zowel mature als opkomende economieën.

 • Gimv neemt deel aan kapitaalronde BioConnection

  Gimv investeert in het Nederlandse biofarmabedrijf BioConnection, gevestigd in Oss. De investering, waarvan de omvang niet wordt bekendgemaakt, gebeurt bij een kapitaalronde waaraan ook de huidige aandeelhouders deelnemen, te weten Pharming Group, Mibiton en het management. Met zijn investering wil Gimv BioConnection ondersteunen in een volgende groeifase.

  BioConnection is een CDMO (contract development and manufacturing organization) en legt zich toe op het vullen, afwerken en vriesdrogen van injecteerbare (bio)farmaceutische producten. Dat vereist gespecialiseerde deskundigheid zodat steeds meer (bio)farmabedrijven die activiteit uitbesteden aan een speler als BioConnection.

  De bijkomende middelen die BioConnection ophaalt zijn bestemd om de productiecapaciteit op te drijven, de flexibiliteit te verhogen, aan de steeds strenger wordende regelgeving te voldoen en aanvullende diensten te kunnen aanbieden als formulering, analytische testen en verpakking, aldus een persbericht.

 • WDP handhaaft jaarprognose

  In de update over het eerste kwartaal handhaaft de specialist in logistiek vastgoed WDP  de in februari uitgesproken prognose voor boekjaar 2022: een courante winst per aandeel van 1,20 euro, tegenover 1,10 euro per aandeel over boekjaar 2021

  Het eerste kwartaal leverde een winstgroei op van 20 procent tot 0,29 euro per aandeel. Een groei die dus nog geëxtrapoleerd mag worden naar het hele boekjaar, dat 9 procent groei moet opleveren. CEO Joost Uwents wijst in het rapport naar de timing voor het opleveren van projecten en een fiscale meevaller. 

  WDP heeft er al een gevuld jaarbegin opzitten: de magazijnier nam voor 200 miljoen een minderheidsparticipatie in de Zweedse sectorgenoot Catena en haalde op Wall Street vlot 500 miljoen op via de uitgifte van groene obligaties. 

 • Netflix: een bodemonderzoek

  Na de schokkende boodschap dat bij wereldmarktleider in streaming Netflix  voor het eerst sinds 2011 comakijkers afhaken, luidt de vraag: waar is de bodem? 

  U leest onze analyse hier

  De boodschap: als het bedrijf van Reed Hastings dat van Mark Zuckerberg achternagaat in de perceptie dat de status nu 'ex-groei' is, is er nog wel extra neerwaarts potentieel. 

 • Amerikaanse rente nadert 3 procent

  De strenge Jerome Powell (zie vorige post) zorgde er ook voor dat de salamicrash op de obligatiemarkten zich voortzet. De verkoopgolf in Treasuries heeft de Amerikaanse tienjaarsrente voor het eerst sinds 2018 tot bijna 3 procent getild. 

 • Wall Street: Jerome vs. Elon

  Goedemorgen! We starten met een blik op Wall Street, waar Dow Jones  en Nasdaq door een late verkoopgolf in het rood sloten

  De reden? Jerome Powell. De Federal Reserve-voorzitter liet in de marge van een IMF-bijeenkomst weten dat 'een renteverhoging met 50 basispunten op tafel ligt' voor de vergadering van 4 mei. Dat betonneerde bij beleggers de verwachting dat de komende drie bijeenkomsten de rente telkens met zo'n fors half procentpunt hoger gaat, in plaats van het klassieke 'kwartje'. Met 150 basispunten op luttele maanden zou het om de snelste verstrakking van het Fed-beleid gaan sinds 1982. 

  Powell woog - voor die ene keer - zwaarder door dan Elon Musk, die uiteindelijk Tesla maar karig beloond zag worden voor een sterk kwartaalrapport. 

  ©EPA

Advertentie
Advertentie

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.