Dow op zoek naar 10.000-puntenrally

Bpost kleurde rood na het nieuws dat topman Johnny Thijs bedankt voor een derde termijn. Bij een rustige kersthandel liet Delhaize zich opmerken. Goldman Sachs haalde de supermarktketen voor het eerst sinds juni van zijn verkooplijstje.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen: aarzel niet, we houden er in de mate van het mogelijke rekening mee.

17.43 uur: We sluiten de liveblog af voor vandaag. Euronext Brussel is in een klassieke kerstrally 0,6 procent hoger gegaan tot 2.887,58 punten. Elders in Europa stonden er gelijkaardige winsten op de koersenborden, ondanks de dunne nieuwsstroom. Ook Wall Street zit op een gelijkaardig traject.

Morgen zijn de beurzen maar een halve dag open. Euronext Brussel sluit om 14 uur, Wall Street geeft er om 19 uur onze tijd de brui aan. Maar veel handelaren hebben al vakantie, waardoor de handel nog rustiger zal zijn dan vandaag. In de VS verschijnen er niettemin nog twee macro-economische indicatoren op de agenda. Om 14.30 uur zijn er cijfers over de bestellingen van duurzame goederen in november, en om 16 uur over de verkoop van nieuwe woningen in dezelfde maand. Tot morgen!

17.14 uur: Michail Kalasjnikov, de uitvinder van het naar hem genoemde automatische geweer, is op 94-jarige leeftijd overleden. Dat melden Russische media. Hij ontworp de AK-47, de afkorting voor Automatische Kalasjnikov, bouwjaar 1947. Dat legendarisch betrouwbaar wapen duikt tegenwoordig op in allerlei conflictzones in de wereld, omdat het amper onderhoud nodig heeft.

Kalajsnikov bestaat nog steeds, al heeft het bedrijf moeilijke tijden gekend. Producent Izjmesj werd onder druk van de Russische overheid eind 2012 gefuseerd met defensiebedrijf Izjmech, onder de nieuwe bedrijfsnaam Kalasjnikov. De toen 93-jarige Michail moest expliciet toestemming geven voor het gebruik van zijn naam voor de fusiegroep.

17.06 uur: Nog een half uurtje tot de slotbel op Euronext Brussel. Weinig spectaculaire koersschommelingen. Bpost springt nog het meest in het oog, door nu bijna bovenaan het lijstje van sterkste dalers te staan. Het moet enkel centjesaandeel en verguisd energiebedrijf Thenergo laten voorgaan:

16.41 uur: Van slechte timing gesproken. Er duiken berichten op dat het Bancontact-systeem kampt met een wijdverspreide panne. Collega Pieter Haeck probeert momenteel een en ander bevestigd te krijgen bij Atos Worldline. Ironisch genoeg blijkt ook de website van Atos plat te liggen.

16.25 uur: Nu Apple zijn felbegeerde deal met China Mobile beet heeft, zijn analisten aan het cijferen geslagen. Nu ja, cijferen. Ze proberen een inschatting te maken van hoeveel iPhones het bedrijf via dat kanaal in 2014 zal kunnen slijten aan de Chinezen. Dat ze daarbij niet echt met rekenbladen werken, maar eerder met een stel natte vingers, blijkt uit de verschillen in de schattingen. Sommigen spreken van 'slechts' 5 miljoen stuks, anderen mikken op 39 miljoen.

 

Analysts playing guessing game: How many iPhone will China Mobile sell? Guesses range from 5 mm to 39 mm http://t.co/a5sAUrReUT $AAPL— Fortune Magazine (@FortuneMagazine) December 23, 2013

 

16.00 uur: Opvallende analyse van econoom William De Vijlder tijdens de videochat van hedenmiddag: hij sluit een negatieve depositorente in Europa niet uit, zo bleek uit zijn analyse van de valutamarkten en het beleid van de ECB. U vindt de chat als laatste toevoeging in deze afspeellijst van de voorbije chats en interviews over 'Beleggen in 2014'. Om de andere video's te bekijken kan u linksboven de playlistknop gebruiken. 

15.54 uur: Een wilde kerstrally is het vooralsnog niet, maar Wall Street is alvast met winst aan de week begonnen. De Dow Jones heeft er al een uitstekend 2013 op zitten, en mits een kleine inspanning kan de index een rally van 10.000 punten neerzetten. Op 9 maart 2009 bereikte de Dow een dieptepunt van 6.547,07 punten. Vandaag staat de index op 16.282,92 punten.

 

Just 1% more and this will officially be a 10,000-point rally for the Dow.— Eddy Elfenbein (@EddyElfenbein) December 23, 2013

 

15.45 uur: Een anonieme Belgische beheerder reageert boos. 'Ik ben ontgoocheld over hoe electorale belangen het algemene belang van een bedrijf overstijgen.' Hij weet het slechte nieuws wel te nuanceren. 'Ik laat de feesten er niet door verpesten. De winstwaarschuwing van D'Ieteren vorig jaar vlak voor kerstmis was erger.' 

15.15 uur: Tijd voor nog een portie bitcoin. David Yermack van de Stern School of Business, onderdeel van de New York University, heeft zich eens over de virtuele munt gebogen. We gaan een lang verhaal kort maken. Yermack concludeert dat bitcoins meer weg hebben van een speculatief beleggingsproduct dan van een klassieke nationale munteenheid. 'Het gedraagt zich helemaal niet als een munteenheid', luidt de eenvoudige conclusie, gebaseerd op een studie van de handel in bitcoins sinds hun creatie in 2008.

15.11 uur: Jeffrey Lacker, notoir criticus van het soepele beleid van de Federal Reserve, heeft zich goedkeurend uitgelaten over de beslissing van de Fed om vorige week een eerste schuchtere tapering van het stimulusbeleid door te voeren. Lacker zat vroeger in het 12-koppig openmarktencomité dat over de rente en het stimulusbeleid stemt. Hij ontpopte er zich tot een onvervalste havik, die steevast tegen verdere versoepelingsmaatregelen stemde.

 

Fed’s Lacker Says Tapering Was ‘Right Decision’ http://t.co/wJyTTWowxi— Real Time Economics (@WSJecon) December 23, 2013

 

14.52 uur: In de voorbeurshandel gaat Apple alvast hoger na de deal met China Mobile. 

Apple shares up 3.4% pre-market on China mobile deal, but upside seen as limited: cnb.cx/18HJYSI... $AAPL— CNBCVerified account (@CNBC) 23 Dec 13

14.50 uur: Klassieke Bloomberg-kop in de telexberichten over de consumentenbestedingen in november in de VS. 'Sterkste stijging in 5 maanden tijd', klinkt het jubelend. Nogal wiedes: november is de maand waarin de eindejaarskoopjes van start gaan, met de beruchte Black Friday. Op een dag tijd halen de meeste winkels dan de helft van hun eindejaarsomzet. Correcter is dat de stijging, 0,5 procent, precies volgens de analistenverwachtingen is.

Opmerkelijker is dat de gezinsinkomens minder sterk dan verwacht stegen. Analisten rekenden op een groei met 0,5 procent; we blijven steken op een groei met 0,2 procent.

14.41 uur: Bpost noteert ruim 2 procent lager, na het nieuws dat Johnny Thijs vertrekt. Analist Marc Zwartsenburg van ING reageert teleurgesteld op de exit van Thijs en noemt het 'een klap voor aandeelhouders'. 'Die man liet een buitengewoon sterke indruk na op beleggers. Aan het hoofd van het Belgische postbedrijf heb je iemand nodig die goed kan lobbyen met vakbonden en overheden. Het is een verlies voor Bpost, vind ik.'

14.31 uur: Mooie symboliek. De Ieren vervangen een huizenverslaving voor een caffeïneverslaving. Het vroegere hoofdkantoor van Anglo Irish - centraal op Stephens Green in Dublin - wordt een Starbucks. Dat moet er ongeveer zo gaan uitzien:

#TV3News Exclusive: Contracts signed for #Anglo HQ to become a #Starbucks. Here's an artist's impression: pic.twitter.com/1c2XGOptDb— Brian O'Donovan (@BrianODTV3) 23 december 2013

 

14.10 uur: De koers van Bpost is sinds de aankondiging van het vertrek van CEO Johnny Thijs - een van de langst dienende bedrijfsleiders van het Belgisch bedrijfsleven - 34 cent gezakt tot 14,30 euro. Daarmee wordt de beurswaarde met 68 miljoen euro afgeroomd is de overheid als aandeelhouder van de helft van het bedrijf op papier 34 miljoen armer geworden.

14.05 uur: 'Beleggers die de Belgische politiek een beetje volgen, wisten dat het vertrek van Thijs er zat aan te komen.' Voor de buitenlandse beleggers kan het wel een negatieve verrassing zijn. De analist verwacht niet dat het nieuws zwaar op de koers van Bpost zal wegen. Ondertussen staat het aandeel wel 1,8 procent lager dan gisteren bij het slot.

14.00 uur: Johnny Thijs was een verkoopsargument tijdens de roadshows bij grote beleggers voor de beursintroductie. Dat bevestigt een private bankier: 'Het sterke trackrecord van Thijs en zijn management werden stevig in de verf gezet tijdens presentaties.' 

Een analist noemt de communicatie van Bpost en de overheid ‘eerste klas amateurisme’. ‘Het mandaat van Thijs loopt af op 6 januari. Het kan toch niet dat ze nu pas over zijn vertrek communiceren en dan nog zonder dat ze een opvolger kunnen noemen. Zo krijg je geklungel met interim-toplui.’

13.50 uur: Zo ziet dus de beurskoers van bpost er uit na de exit van CEO Johnny Thijs. Geen spectaculaire koersval, maar toch een evolutie van plus naar minus 1 procent.

13.45 uur: Het aandeel Bpost zakt 1 procent naar 14,35 euro en dus weer onder de intekenprijs van 14,50 euro. De Voor de schorsing noteerde het aandeel 1 procent hoger op 14,64 euro. 

13.32 uur: Echt plechtig heeft de raad van bestuur van Bpost beleggers in de prospectus van de beursgang niet expliciet beloofd om Johnny Thijs aan boord te houden. Maar er was wél op zijn minst sprake van een 'inspanningsverbintenis'. Dat leert pagina 184 van het 402 pagina's tellende prospectus:

13.27 uur: Inmiddels is bekend dat de notering van bpost om 13.45 uur wordt hervat.

13.10 uur: Johnny Thys, de topman van bpost, gaat niet voor een derde termijn. Hij stopt ermee na 6 januari, wanneer zijn mandaat afloopt. Hij blijft wel op post tot een opvolger is gevonden. De zoektocht naar een nieuwe CEO voor bpost gaat onmiddellijk van start.

13.01 uur: Goed nieuws voor Airbus. Emirates Airline maakt de bestelling voor 50 bijkomende A380's hard, die was aangekondigd op de Dubai Airshow in november. Momenteel heeft Emirates al 44 A380's in gebruik. EADS, het moederbedrijf van Airbus, noteert status quo.

12.36 uur: Een kleine stand van zaken van de grootste koersschommelingen op Euronext Brussel rond de middag:

11.55 uur: We hadden het er al over (zie post van 8u50) dat Goldman Sachs Delhaize weliswaar van de verkooplijst haalt, maar enthousiast is het beurshuis nog altijd niet. Het oordeel gaat eigenlijk van 'diepvries' naar 'koelkast'.

De adviesverhoging komt er niet omdat het beurshuis optimistischer is over de supermarktketen, wel omdat het aandeel sinds het verkoopadvies in juni hard onderuit is gegaan. We citeren even:

We blijven van mening dat Delhaize een slecht gepositioneerde voedingsretailer is. Delhaize is met klassieke supermarkten actief in de mature Amerikaanse en Belgische markt, waar de marktleiders Walmart en Colruyt discounters zijn. Daarom moet Delhaize in de prijzen blijven knippen om omzetgroei te halen. We denken dat dat risico nu in de koers verrekend zit.

11.10 uur: Straks is BNP Paribas Investment Partners-strateeg William De Vijlder te gast voor een livechat. Al uw prangende vragen kunt u nu al kwijt en wel hier.

11.00 uur: De handel in bpost is geschorst in afwachting van nieuws over topman Johnny Thijs. De kans is reëel dat Thijs door de discussie over verloning van topmanagers opstapt, wat niet van aard zou zijn om de beleggers die bij de beursgang in juni mede op basis van het track record van de CEO intekenden, vertrouwen te schenken.

10.31 uur: Om 11 uur komt de raad van bestuur van bpost bijeen om zich te buigen over het loon van topman Johnny Thijs. De regering heeft beslist dat hij voortaan nog maximum 650.000 euro per jaar mag verdienen, terwijl hij tot dusver 1,1 miljoen kreeg.

10.26 uur: Iberdrola (-0,1%) verkoopt zijn 50 procent-belang in de Britse nucleaire joint venture NuGen aan Toshiba en vangt daarvoor 102 miljoen euro. De andere partner in NuGen is GDF Suez. Iberdrola is sterk aanwezig in het VK, als eigenaar van Scottish Power, maar moet activa van de hand doen om zijn schulden te verminderen.

NuGen is eigenaar van een site van Sellafield in het noordwesten van Engeland en heeft plannen om daar een nieuwe kerncentrale van 3,6 GW te bouwen. Met Toshiba erbij kan dat project in een stroomversnelling komen. Toshiba is eigenaar van kerncentralespecialist Westinghouse, die met deze deal zijn intrede doet in het VK. 

10.11 uur: Zelfs in een kerstweek zijn er nog zekerheden. Namelijk dat Joe Weisenthal, de onvermoeide sterreporter van Business Insider, zijn dag klokslag om 4 uur 's morgens in New York aftrapt met deze tweetklassieker:

What'd I miss?— Joseph Weisenthal (@TheStalwart) 23 december 2013

 

10.05 uur: De kersthandel vertaalt zich in opvallend lage handelsvolume. Zo haalt Roularta tot nog toe 20 stuks en moeten Leasinvest en Kinepolis het met 15 verhandelde stuks stellen.

09.45 uur: De best presterende aandelenmarkt van 2013? Griekenland. Toch ten minste het weinige dat van het koersenbord in Athene nog rest.

Best performing equity market in 2013? Greece, w. a 45% return. 2nd place? #Ireland, up 35%. #periphery http://t.co/n7uOlHSsiV— Alessandro Leipold (@ALeipold) 23 december 2013

 

09.12 uur: KBC Securities-analist Jan De Kerpel over de schuldfinanciering van Tigenix (8u21): 'De hoge rente van 12,5% en de 2 miljoen warrants tonen dat Tigenix nog steeds een investering met hoog risico is. Het feit dat het bedrijf voor deze dure herfinanciering koos, zijn een aanwijziging dat andere niet-verwaterende financieringsbronnen moeilijk te verkrijgen waren.' Hij handhaaft het 'houden'-advies en koersdoel van 54 cent. 

De Kerpel stipt ook aan dat Tigenix nu 16 miljoen schulden op de balans heeft, als je de 6 miljoen kredieten van allerhande Spaanse overheden meetelt. 'Die hoge schuldenlast kan een hinderpaal vormen voor toekomstige kapitaalrondes. Nieuwe investeerders hebben een aversie voor schulden, aangezien ze vermoeden dat hun geld voornamelijk naar de schuldaflossing zal gaan'.

09.03 uur: De Bel20 start met bescheiden winst van 0,1 procent, bij een rustige pre-Kerstmishandel. Dit is de prille topflop van de beursdag:

08.50 uur: Kerstmis is de periode van goede wil en dus haalt Goldman Sachs Delhaize (43 euro) van het strafbankje waar de supermarktketen sinds juni op zat. Het beurshuis verhoogt het advies van 'verkopen' naar 'neutraal' en verlaagt het koersdoel op van 45 naar 43 euro. Echt euforisch is Goldman dus nog steeds niet, de adviesverhoging is vooral ingegeven door het feit dat het aandeel sinds juni 17 procent slechter deed dan de Europese beurzen.

08.31 uur: Het hefboomfonds Elliott blijft zich verzetten tegen de overname van de Duitse farmagroothandelaar Celesio door het Amerikaanse McKesson. Pro memorie: Celesio is ook grootaandeelhouder van het Belgische PCB, dat in een verre uithoek van het Brussel koersenbord een wat verloren bestaan heeft.

.@fastFT: Elliott says it won't accept McKesson/Celesio deal - again http://t.co/i3AvgOVy0P— Financial Times (@FinancialTimes) 23 december 2013

 

08.30 uur: Apple boekte zondagavond de langverwachte grote doorbraak in China, met de distributiedeal met China Mobile voor goudhaantje iPhone. Beleggers namen de jongste maanden al een voorschot op die deal, getuigde scherpe koersklim:

08.21 uur: Tigenix kwam deze ochtend verrassend met de mededeling voor 10 miljoen schuldfinanciering aan te gaan. De zoektocht naar een partner tegen eind dit jaar leverde niet het verhoopte resultaat op, maar de Spaans-Leuvense biotechnologiegroep zet die wel voort.

08.15 uur: Goedemorgen! Welkom bij de start van de beursweek, die met Kerstmis wel serieus ingekort is. We geven al even mee dat we vandaag een verjaardag vieren. De Federal Reserve is exact 100 jaar oud: het Congres zette op 23 december 1913 zijn handtekening onder de Federal Reserve Act.

Merk op dat 'inflatie en tewerkstelling' pas in 1977 expliciet toegevoegd werden aan de doelstelling. Oorspronkelijk luidde de taak van de centraal bankiers 'een elastische munt, een wijze om commerciële schuldbewijzen te verdisconteren, een meer effectief toezicht op het bankieren in de Verenigde Staten en andere doelstelllingen'.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud