1. Markten Live
 2. Live blog

Draghi duwt Bel20 in het rood

De Europese beurzen zijn licht lager gesloten na het rentebesluit van de ECB en uitspraken van voorzitter Draghi. Door het grote gewicht van de financials verloor de Bel20 0,4 procent.
 • Graag tot morgen!

  Wij trekken de stekker uit voor vandaag en zien u graag morgenvroeg terug. De meeste aandacht gaat morgen naar het Amerikaanse banenrapport.

  VRIJDAG 07 JUNI 2019
  ECONOMIE/FINANCIËN
  China:
  - Beurzen Shanghai en Hongkong gesloten wegens Dragon Boat Festival (Tuen Ng Festival)
  Duitsland:
  - Handelsbalans april, 08.00 uur
  - Industriële productie april, 08.00 uur
  - Loonkosten eerste kwartaal, 08.00 uur
  Verenigde Staten:
  - Werkgelegenheid en werkloosheid mei, 14.30 uur


 • Quest koopt aandelen Biocartis bij

  Quest for Growth heeft in mei zijn belang in Biocartis vergroot. De privak kocht 25.000 aandelen Biocartis bij en heeft er nu 140.000 in portefeuille.

  De netto inventariswaarde van Quest for Growth bedroeg per 31 mei 7,45 euro per aandeel tegen 7,65 euro op 30 april.

 • Cofinimmo verkoopt kantoorgebouw in Brusselse periferie

  Cofinimmo heeft het kantoorgebouw Woluwe 102, gelegen aan de Woluwelaan, van de hand gedaan voor meer dan 8 miljoen euro. De verkoopprijs is in lijn met de laatst reële waarde (per 31 maart). Het gebouw, dat ruim 6.400 m² kantooroppervlakte telt, staat grotendeels leeg.

  De verkoop past in de strategie om het gewicht van de 'gedecentraliseerde zone' te verminderen ten voordele van gebouwen in het centrum van Brussel.

 • D'Ieteren mikt op één grote prooi

  Op de algemene vergadering van D'Ieteren maakte financieel directeur Arnaud Laviolette duidelijk dat de Brusselse holding zijn cashberg van 1,1 miljard euro wil gebruiken om één grote overname te doen, niet verschillende kleinere.

 • Europese beurzen sluiten licht lager

  De verliezen van de Europese beurzen werden tegen de slotbel iets kleiner. Zodoende eindigde de Euro Stoxx 50 met een verlies van 0,1 procent.

  In Brussel zakte de Bel20 0,4 procent. De druk kwam vooral van de bankaandelen: KBC verloor 1,6 procent, ING 0,9 procent.

  In heel Europa stonden de bankwaarden onder druk na het rentebesluit van de ECB en de toelichting door Mario Draghi. De voorwaarden waaraan de ECB leningen zal verstrekken aan de banken, vallen iets minder gunstig uit dan verwacht. Bovendien spreekt de ECB niet meer van eventuele maatregelen om de effecten van de negatieve depositorente te verzachten.

 • Berlijn vloert Duitse vastgoedaandelen

  In Frankfurt krijgen de aandelen van residentieelvastgoedbedrijven klappen. De regering van Berlijn, die geleid wordt door de SPD, gaat nog deze maand een voorstel indienen om de huurprijzen voor vijf jaar te bevriezen. De SPD en zijn coalitiepartners Die Grünen en Die Linke, waren het daar eerder dit jaar al in principe over eens geworden. Tegen oktober zou de wet ter stemming kunnen komen.

  De inwoners van Berlijn worden de laatste jaren geconfronteerd met een plotse klim van de huurprijzen. Dat leidde al tot betogingen en de vraag om een referendum te organiseren over het mogelijk onteigenen van vastgoedspelers die meer dan 3.000 woningen of appartementen bezitten.

  Deutsche Wohnen , een van de grote winnaars van de Berlijnse woningboom en eigenaar van circa 112.000 woningen in de stad, heeft zich daar vanzelfsprekend tegen verzet. Het aandeel verliest fors, net als sectorgenoot Vonovia .

 • Beleggers ontgoocheld, beurzen rood

  De Europese beurzen zijn in de min beland na de persconferentie van ECB-voorzitter Mario Draghi. De markten hadden gehoopt dat hij zou alluderen op een renteverlaging, maar dat gebeurde niet. Hij zei dat de economische cijfers voorlopig niet al te slecht zijn.

  De euro zit ook in de lift en won al tot 0,8 procent tegenover de dollar. Momenteel noteert de munt 0,45 procent hoger dan woensdagavond op 1,1272 dollar.

 • Ford sluit Britse motorenfabriek

  Een nieuwe klap voor de Britse automobielsector ten gevolge van de brexitchaos. De Amerikaanse autobouwer Ford gaat volgend jaar zijn motorenfabriek in Bridgend (Wales) sluiten. Daarbij gaan 1.700 banen verloren.

  Volgens Ford liggen de gewijzigde voorkeuren van consumenten, kostenproblemen en het gebrek aan toekomstperspectieven aan de basis van de beslissing.

 • Draghi spreekt hardere taal

  De winsten van de Europese beurzen zijn aanzienlijk gekrompen tijdens de persconferentie van ECB-voorzitter Draghi. De Bel20 dook zelfs even in het rood.

  Draghi sprak vooral hardere taal. Hij zei dat de ECB ‘vastbesloten’ is om te handelen indien nodig. Hij verwees naar de aanhoudende onzekerheden en de toenemende dreiging van het protectionisme.

  Sommige ECB-bestuurders wierpen tijdens de rentevergadering de mogelijkheid op om de rente verder te verlagen of opnieuw te beginnen met ‘quantitative easing’ (geld pompen in het systeem door het opkopen van obligaties, red.), stipte Draghi aan.

 • Wall Street start fractie hoger

  In New York zijn de Amerikaanse beurzen een fractie hoger van start gegaan. De drie toonaangevende indexen openden met 0,1 procent winst. Na vijf minuten zijn die miniwinstjes nog wat kleiner geworden, maar voorlopig blijven we in groen terrein.

  Het Amerikaanse handelstekort in in april kleiner geworden - ondanks de handelsoorlog, wat voor enige steun kan zorgen.

 • Amerikaanse steunaanvragen stabiel

  Na de ontstellend zwakke ADP-cijfers van gisteren is er vandaag meer geruststellend nieuws over de Amerikaanse arbeidsmarkt. De nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering – de ‘jobless claims’ – bleven vorige week stabiel op 218.000 (gecorrigeerd voor seizoensinvloeden).

  Economen hadden op een stabiel cijfer van 215.000 gerekend. Het cijfer van de week voordien werd echter met 3.000 opwaarts herzien.

 • Naar combinatie Commerzbank met ING?

  Volgens het persagentschap Bloomberg gaat de Duitse overheid na of ze Commerzbank niet zou kunnen koppelen aan ING . Samen zouden de twee banken volgens Berlijn een Europees zwaargewicht kunnen worden.

 • Amerikaanse futures licht positief

  Wall Street staat voor een licht hogere opening, zo geven de futures aan. De futures op de toonaangevende indexen noteren 0,25 tot 0,3 procent hoger.

  De meeste sectoren zullen stijgen, met de autosector als grote uitzondering. De oorzaak is het afblazen van het voorstel van Fiat Chrysler om te fuseren met Renault .

  Traders zijn druk in de weer op de beursvloer van de NYSE. ©AFP

 • Winsten Europese beurzen krimpen

  Dat de ECB de lage rente zeker tot midden volgend jaar wil behouden, weegt op de beurzen. Voor het rentebesluit stond de Euro Stoxx 50 op 0,9 procent winst, om daarna een eind terug te vallen. Ze blijven wel op winst. Momenteel noteren ze ongeveer 0,6 procent hoger.

  Dat de Europese beurzen standhouden, is vooral te danken aan de financiële waarden, in het bijzonder aan de banken die als sector 1,25 procent stijgen. De ECB maakte details bekend van programma van goedkope leningen aan banken. De bedoeling daarvan is de kredietverlening aan gezinnen en bedrijven te stimuleren tegen de achtergrond van een te lage inflatie en donkere wolken boven de wereldeconomie. Volgens analisten zijn de voorwaarden van het programma iets minder gunstig dan gehoopt.

  Beleggers kijken nu uit naar de persconferentie van ECB-voorzitter Mario Draghi.

 • Reactie Carsten Brzeski op ECB-beslissing

  Volgens Brzeski wil de ECB zo soepel mogelijk uit de hoek komen, maar zonder de rente te verlagen. 

  Let’s be clear, another change to forward guidance is just another step to align the ECB’s forward guidance with market expectations; not the other way around. The pricing of the new targeted longer-term refinancing operations (TLTROs) is broadly in line with our expectations. In our view, the fact that the ECB refrained from any comments on a tiering system for the deposit facility means that speculations about an actual rate cut are still overdone.
  Carsten Brzeski
  ING-econoom

 • ECB betonneert nulrente tot midden 2020

  Dat heeft ze donderdag aangekondigd. Tot nog toe had de ECB beloofd de rente tot eind dit jaar laag te houden. 

  Lees hier ons volledig artikel. 

 • Belgische tienjaarsrente zakt onder 0,2 procent

  Het rendement van tienjarige Belgische staatsobligaties daalt donderdag voor het eerst sinds oktober 2016 onder 0,2 procent. In België, de rest van de eurozone en de VS staat de langetermijnrente al weken onder druk, omdat de speculatie over renteverlagingen van de Europese en Amerikaanse centrale banken toeneemt.

  De Belgische langetermijnrente nadert stilaan een historisch dieptepunt. De laagste slotnotering van de Belgische tienjaarsrente dateert van 28 september 2016 en bedroeg 0,10 procent. De Duitse tienjaarsrente is met -0,24 procent nu al lager dan ooit.

 • Nyrstar doet loodprijs stijgen

  De loodprijs stijgt vandaag tot het hoogste niveau van de maand. Dat gebeurt nadat een smelter van Nyrstar in Australië, Port Pirie, de productie heeft stilgelegd. Het mijnbouwbedrijf zegt dat er schade is aan de fabriek en dat er sprake is van overmacht.

  De loodprijs steeg in de loop van de ochtend met 1,9 procent.

  Het aandeel wint 0,3 procent.

 • 'China zal vechten tot het eind'

  Het Chinese ministerie van Handel zegt dat de Volksrepubliek zal vechten tot het eind als de VS ervoor kiest de handelsspanningen te laten escaleren. Dat bericht komt nadat de Amerikaanse president Donald Trump heeft herhaald dat hij de overige 300 miljard dollar aan Chinese export gaat belasten als dat nodig mocht zijn.

  China zal de nodige tegenmaatregelen nemen als de VS ervoor kiest om de handelsspanningen te laten escaleren.
  Gao Feng
  Persvoorlichter van het Chinese ministerie van Handel

 • Kapitaalvermindering TomTom vrijgesteld van roerende voorheffing

  De recente kapitaalvermindering van de Nederlandse navigatiespecialist TomTom is vrijgesteld van roerende voorheffing. Dat heeft de fiscus laten weten aan de bankenkoepel Febelfin, meldt Binck. Febelfin bevestigt de informatie.

  Aangezien Binck op advies van Febelfin roerende voorheffing had ingehouden op de uitkering van TomTom komt er een rechtzetting voor zijn klanten. Ook de andere banken hebben roerende voorheffing ingehouden. Het is voorlopig niet duidelijk of zij automatisch de ingehouden roerende voorheffing zullen terugstorten.

 • VS kijken naar Afrika voor zeldzame aardmetalen

  Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft gesproken met het Malawische Mkango Resources en andere mijnbouwers over zeldzame aardmetalen. Het overleg is onderdeel van een plan om de Amerikaanse afhankelijkheid van Chinese zeldzame aardmetalen te verminderen. 

  Amerika importeert 80 procent van zijn zeldzame aardmetalen uit China. De Volksrepubliek bezit maar een derde van de wereldwijde reserves van die metalen, maar bezit wel bijna alle fabrieken om de metalen te verwerken.

 • Intervest O&W breidt uit in Nijmegen

  Intervest Offices & Warehouses  gaat 0,8 procent hoger. Gisteren nabeurs werd bekend dat de groep via een sale-and-lease-backovereenkomst een logistieke site heeft aangekocht in Nijmegen. Het 19.200 m² grote distributiecentrum ligt op het bedrijventerrein Westkanaaldijk en wordt volledig gehuurd door het Nederlandse transportbedrijf De KIok Logistics. De aankoopprijs bedraagt 7 miljoen euro, het brutoaanvangsrendement 9,6 procent.

  Intervest liet ook weten dat een akkoord is bereikt met Medtronic over de vroegtijdige verbreking van een huurovereenkomst in Opglabbeek. Medtronic betaalt een verbrekingsvergoeding die 80 procent bedraagt van de contractuele verplichtingen tot augustus 2022. Die vergoeding zal in het tweede kwartaal worden geboekt. Intervest zal het geld gebruiken voor innovaties en renovaties in zijn gebouwen.

  KBC Securities bevestigt het 'houden'-advies en het koersdoel van 25 euro. 

 • KBC Securities: 'U kunt aan boord gaan bij Euronav'

  KBC Securities zegt dat het tijd wordt om bij Euronav aan boord te springen. Analist Cédric Duinslaeger verhoogt het koersdoel van de olietankerrederij met 1,50 euro naar 10,50 euro en handhaaft zijn 'koop'-advies. 

  Het hogere koersdoel vloeit onder andere voort uit de hogere intrinsieke waarde van de oliereder. De analist trekt die op van 9,41 naar 10,68 euro (+13,5%). Duinslaeger zegt dat de waarde van nieuwe megaschepen (VLCC's) gestegen is.

  Daarnaast verwacht het beurshuis dat de vrachttarieven uitbodemen in het tweede kwartaal om in de loop van het tweede halfjaar te stijgen.

  Het aandeel noteert rond 7,56 euro, waardoor het opwaarts potentieel bijna 40 procent bedraagt.

  Het aandeel veert 2,2 procent op.

 • India verlaagt rente

  De Indiase centrale bank heeft de basisrente verlaagd met 25 basispunten tot 5,75 procent. Het land reageert op de economische vertraging. Het is al de derde rentedaling dit jaar voor het land.

 • Thomas Leysen koopt voor 3 miljoen euro Umicore-aandelen

  Voorzitter Thomas Leysen heeft 110.000 aandelen Umicore gekocht voor 3 miljoen euro. Hij speelde in op de daling van het aandeel. Volgens een bericht gepubliceerd op de website van de FSMA kocht hij de aandelen op 27 mei tegen een prijs van 26,97 euro. In juli vorig jaar stond het aandeel nog op 53 euro.

  Lees hier het volledige artikel.

 • Bel20 licht in de plus

  De Bel20 opent met een winst van 0,24 procent.

  WDP wint 0,7 procent na de bekendmaking van een Duitse expansie.

  In het buitenland valt Renault op met een tuimeling van 8 procent na het mislukken van een fusie met Fiat Chrysler. Fiat Chrysler verliest in Milaan 4 procent.

 • Santé!

  Remy Cointreau komt vandaag met positieve cijfers voor het eerste kwartaal. De drankverkoper weet de operationele winst met 14 procent te laten groeien (organisch) naar 264 miljoen euro. Dit is beter dan de 259 miljoen die door analisten werd verwacht. Het drankbedrijf wist ook de marge op te krikken met 2,6 procentpunten tot 21,7 procent.

  Maar volgens het bedrijf zit er meer in het vat. Zo ziet de drankmaker de marges in de toekomst verder verbeteren en heeft het nog steeds als doel om de grootste drankenverkoper van de wereld te worden voor dranken die duurder zijn dan 50 dollar (44,53 euro).

  Het aandeel gaat 0,7 procent hoger.

 • Opmerkelijk: Europese bank verhoogt winstprognose

  Opmerkelijk bankennieuws vandaag, want de topman van Crédit Agricole , Philippe Brassac wil de komende drie jaar de nettowinst met 600 miljoen euro verhogen tot 5 miljard euro. Dit staat in het strategische plan dat de Franse bank heeft gemaakt voor 2022. 

  De financiële speler wil meer omzet puren uit grote zakelijke klanten, waarvoor het de cashposities beheert. Maar de bank wil ook meer gaan inzetten op kmo's. Voorts wil het bedrijf groeien in alle markten, de schaar in de kosten zetten en investeren in technologie. 

  Brassac heeft de afgelopen jaren de structuur van de bank omgegooid. Zo heeft hij in de kosten gesneden en zijn de minder strategische takken verkocht in de afgelopen vier jaar. 

 • Europese beurzen op weg naar stabiele opening

  Dat leert de stand van de futures.

  ©REUTERS

 • Aviva schrapt 1.800 jobs

  De grootste Britse verzekeraar Aviva  schrapt 1.800 jobs in de komende drie jaar. Dat past in een kostenbesparingsplan van 300 miljoen pond tegen 2022. Bij Aviva werken 30.000 mensen.

 • Online-bijlesgever haalt 208 miljoen dollar op

  Het Chinese online-bijlesbureau GSX Techedu heeft 208 miljoen euro opgehaald bij Amerikaanse beleggers. Het Chinese techbedrijf is de op twee na grootste aanbieder van online-bijlessen in de Volksrepubliek.

  Het bedrijfje is een vreemde Chinese eend in de bijt op de Amerikaanse beurs, want het technologiebedrijf maakt winst. In het eerste kwartaal rapporteerde de bijlesgever een nettowinst van 17,7 miljoen yuan (2,3 miljoen euro).

  Het aandeel zal vanaf vanmiddag noteren aan de New York Stock Exchange (NYSE).

 • Duitse fabrieksbestellingen verrassen positief

  De Duitse fabrieksbestellingen gingen in april 0,3 procent hoger tegenover maart. Dat is een onverwachte opsteker voor de grootste economie van de eurozone. Economen hadden immers een status quo verwacht. Tegenover een jaar geleden liggen de orders 5,3 procent lager.

 • Kapitaalverhoging Elia van start, prospectus beschikbaar

  Vanaf vandaag kunnen beleggers inschrijven op de kapitaalverhoging van Elia . Gisteren ging het aandeel nog 2,6 procent hoger tot 63,4 euro. De intekenprijs ligt op 57 euro. Per 8 bestaande aandelen krijgen beleggers het recht op één nieuw aandeel in te schrijven. De waarde van het aandeel zonder het gisterenavond afgeknipte inschrijvingsrecht ligt op 61,98 euro en het intekenrecht zelf is goed voor 0,62 euro.

  Het recht is vanaf vandaag ook verhandelbaar. Inschrijven kan tot 13 juni. De veiling van de scrips (niet-uitgeoefende rechten) vindt op 14 juni plaats.

  Het prospectus is zonet gepubliceerd en kan hier geraadpleegd worden.

 • Kiadis rondt overname CytoSen af

  Kiadis heeft de overname van CytoSen afgerond. Dat meldt het Nederlandse biofarmabedrijf vandaag in een persbericht.

  De Amsterdamse biofarmaspeler kocht het Amerikaanse biotechbedrijf met 1,94 miljoen nieuwe aandelen. Bij een goede prestatie kunnen de aandeelhouders van CytoSen nog eens 5,82 miljoen aandelen Kiadis krijgen. 

  Onlangs deed Kiadis nog een private plaatsing van 28 miljoen euro. Het biofarmabedrijf wil met de opbrengst zijn verst gevorderde product (een hulpmiddel bij stamceltransplantaties) en de producten van het overgenomen bedrijf CytoSen verder ontwikkelen.

 • Fitch verlaagt rating Mexico

  De Mexicaanse peso verliest meer dan 1 procent waardoor handelaars meer dan 22 peso moeten betalen voor één euro. Aanleiding is een ratingverlaging voor Mexicaanse obligaties van BBB+ naar BBB. Fitch verwijst naar de slechtere economische vooruitzichten nu de VS op het punt staan de Mexicaanse invoer te belasten. Daarbovenop moet het land geld pompen in het noodlijdende oliestaatsbedrijf Pemex.

  Sinds Trump vorige vrijdag de invoertarieven op Mexicaanse goederen aankondigde, verloor de peso 4 procent tegenover de euro.

 • Handelsoorlog en lage inflatie voeden speculatie over actie ECB

  De Europese Centrale Bank (ECB) bespreekt vandaag of de economie extra stimuli nodig heeft. Volgens analisten is er weinig kans dat ze nu al maatregelen aankondigt. 

  Wel komen we vandaag waarschijnlijk meer te weten over de geplande langlopende leningen aan banken (TLTRO). De ECB verstrekt vanaf september leningen met een looptijd van twee jaar aan de banken om de kredietverlening te stimuleren, maar het is nog onduidelijk tegen welke voorwaarden.

  Lees hier onze vooruitblik op de ECB-bijeenkomst.

 • Fiat Chrysler blaast fusieplannen met Renault af

  Het Italiaans-Amerikaanse Fiat Chrysler Automobiles (FCA) bergt zijn plannen op om 's werelds op twee na grootste autogroep te creëren. Het trekt zijn bod van 33 miljard euro in voor een monsterfusie met het Franse Renault . Reden is het politieke getalm in Frankrijk. 

  Het Italiaans-Amerikaanse Fiat Chrysler Automobiles (FCA) bergt zijn plannen op om 's werelds op twee na grootste autogroep te creëren, nu het zich terugtrekt uit een monsterfusie met het Franse Renault. In een mededeling op zijn website laat FCA verstaan dat 'het stevig overtuigd blijft van de logica', maar dat 'het duidelijk is geworden dat de politieke voorwaarden in Frankrijk niet bestaan voor zo'n combinatie om succes hebben'.

 • WDP sluit joint-venture voor expansie in Duitsland

  WDP  en VIB Vermögen hebben een intentieovereenkomst ondertekend om samen hun logistieke vastgoedportefeuille uit te breiden in de Duitse regio's Noordrijn-Westfalen, Bremen en Hamburg. Hiervoor wordt een 50/50 joint-venture opgericht.

  Voor WDP betekent deze stap een uitbreiding van de bestaande portefeuille in de Benelux naar het oosten. VIB Vermögen is daarentegen al jaren actief in Zuid-Duitsland, deze groep wil samen met WDP actiever worden in het noorden van het land.

  Vooral Noordrijn-Westfalen is belangrijk. 'Het is de dichtstbevolkte regio van Duitsland gekenmerkt door een sterke snelgroeiende logistieke activiteit', klinkt het.

  Lees hier het volledige artikel. 

 • Beurshausse komt tot stilstand in Azië

  Goedemorgen! Wall Street eindigde gisteren hoger door de hoop op een renteverlaging van de Amerikaanse centrale bank (Fed). Daarnaast was er de hoop op een deal tussen Mexico en de VS. Gisteren was er een overleg tussen de twee landen. De positieve verwachtingen werden aangewakkerd doordat de Amerikaanse president Donald Trump zei dat Mexico graag een deal wilde. Pas toen de Amerikaanse beurzen gesloten waren werd duidelijk dat het overleg tussen de VS en Mexico niets heeft opgeleverd. Hierdoor steken de handelszorgen wederom de kop op.

  Door het slechte handelsnieuws komt de beurshausse vandaag tot stilstand in Azië. De Chinese CSI300 daalt met 0,2 procent, terwijl de Hongkongse Hang Seng 0,2 procent wint. In Japan klimt de Nikkei met 0,2 procent en de Koreaanse Kospi gaat 0,1 procent hoger.

  ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud