1. Markten Live
 2. Live blog

Draghi duwt Bel20 verder in de min

Vooral de twee zwaargewichten ING en KBC gingen lager door uitspraken van Draghi.
 • Blik op morgen

  Voor vandaag houden wij het voor gezien. Morgen brengen we u weer het laatste beursnieuws. Tot slot nog de agenda voor morgen:

  DONDERDAG 11 APRIL 2019

  ECONOMIE/FINANCIËN

  China:

  - Inflatie maart, 03.30 uur

  BEDRIJVEN

  Duitsland:

  - Curetis: jaarresultaten 2018, 08.00 uur

  Nederland:

  - Binck Bank: overnamebod van Saxo Bank tegen 6,35 euro per aandeel. Tot 22 mei.

 • Aandeelhouder Bayer heeft flinke kritiek op overname Monsanto

  Een van de grootste aandeelhouders van Bayer , Deka Invest, heeft flinke kritiek op de overname van Monsanto door het chemiebedrijf. Met name de directie krijgt ervan langs.

  Net na de overname in augustus, stelde een Amerikaanse jury dat Monsanto aansprakelijk is voor de schade die het heeft berokkend met het middel Roundup. Het middel om onkruid te verdelgen is namelijk kankerverwekkend en daar heeft Monsanto niet voor gewaarschuwd. Sinds deze uitspraak heeft Bayer zo'n 30 miljard euro aan marktwaarde verloren.

  'Het is vrij drastisch als een overname zo'n grote waardevernietiging met zich meebrengt in zo'n korte tijd. Dan kan er niet meer gesproken worden over een succesvolle overname'. Dat zegt Ingo Speich, het hoofd van Duurzaamheid en Deugdelijk bestuur bij Deka Invest.

 • Levi Strauss steelt de show op Wall Street

  We gaan dieper in op de Amerikaanse beurzen in dit artikel.

 • Bel20 sluit met verlies de dag af

  De Bel20 sloot met een verlies van 0,3 procent op 3.778 punten. De toppers waren Telenet , WDP en AB InBev . De floppers waren UCB , Umicore en Argenx

 • Levi Strauss flitst op Wall Street

  Levi Strauss flitst op Wall Street met een winst van bijna 5 procent. Het kledingbedrijf - dat nog maar pas op de beurs noteert - kon mooie cijfers voorleggen. Zo steeg de omzet in het eerste kwartaal met 7 procent naar 1,4 miljard dollar. De bedrijfswinst steeg met 14 procent tot 206 miljoen dollar.

  De sterke groeicijfers bevestigen het imago van een groeibedrijf dat de spijkerbroekenfabrikant wilde uitstralen bij zijn beursintroductie. Het bedrijf zegt dan ook dat het dit jaar 100 nieuwe winkels opent in Europa en Azië. 

  De maker van jeansbroeken knipte voor de beursgang flink in de kosten om zo nog snel de marges op te krikken. Ondanks die maatregelen daalde de bedrijfswinstmarge van 54,9 procent naar 54,6 procent jaar op jaar. Het bedrijf verwacht wel dat de marges ietwat verbeteren in 2019.

 • Draghi duwt Bel20 verder in de min

  ECB-voorzitter Mario Draghi duwt met zijn uitspraken op de persconferentie de Bel20 dieper in het rood. Vooral de twee zwaargewichten ING en KBC trekken de index naar beneden. Draghi zei dat er nog geen discussie is gevoerd over de neveneffecten van het ruime monetaire beleid (zie post 14.43 uur). Door eerdere uitspraken van Draghi in Frankfurt rekenden de markten waarschijnlijk op iets meer concrete plannen, waardoor de uitspraak van vandaag een domper is voor bankaandelen.

  De bankpresident had nog ander slecht nieuws. Hij zei dat de Europese groei zal leiden onder de internationale handelsspanningen. 

 • Delta Airlines vliegt hoger

  De Amerikaanse vliegtuigmaatschappij Delta Airlines stijgt met bijna 2 procent door beter dan verwachte resultaten. In het eerste kwartaal van dit jaar bedroeg de winst 730 miljoen dollar, 31 procent meer dan in dezelfde periode vorige jaar.

  Delta profiteerde van de sterke vraag naar vliegreizen in de VS. Ook het vernieuwde contract met het creditcardbedrijf American Express droeg bij aan het aantal verkopen. 'Onze vliegtuigen waren nog nooit zo goed bezet', zegt de CEO van het bedrijf.

 • Amerika opent hoger

  De Amerikaanse beurzen openen in het groen. De Dow Jones staat 0,1 procent hoger en de S&P500 en de Nasdaq klimmen met 0,2 procent.

 • ECB-persconferentie: Draghi over negatieve rentes en inflatie

  De Europese Centrale Bank (ECB) erkent dat de Europese groei en inflatie lijden onder de internationale handelsspanningen, maar geeft aan dat de inflatie op middellange termijn hoger wordt. De kans op een recessie is laag in de eurozone.

  Door de waarschuwing voor de groei op korte termijn, daalt de Duitse tienjaarsrente.

  Duitse tienjaarsrente

  Draghi heeft het ook nog over het effect van negatieve rentes op Europese banken:

  Ook zegt Draghi: 'We zijn nog niet eens in de eerste fase om iets te doen aan de neveneffecten van negatieve rentes'

  Over de Europese verkiezingen'Als afzonderlijke landen kunnen we niets doen aan globale uitdagingen. Je moet bij elkaar blijven.' 

  Over Italië: 'De Italiaanse overheid moet de economie stimuleren, zonder dat de rente omhoog gaat. Een hogere rente remt de economie juist af.'


 • Analisten over Takeaway.com

  In een eerdere post (7.43 uur) hadden we het al over het Nederlandse Takeaway.com dat zijn Duitse rivaal Delivery Hero overneemt. 

  Analist Marc Hesselink van ING denkt dat de snelle integratie van de Duitse websites van Delivery Hero (pizza.de, Lieferheld en Foodora) goed is. Hiermee kan een groot deel van de kosten die dergelijke websites met zich meebrengen weggesneden worden.

 • TF1 kickt op rugby

  In Parijs is het aandeel van TF1 vandaag in de hoogste regionen terug te vinden. De televisiegroep liet vanmorgen weten dat ze alle matchen van de wereldbeker rugby 2019 exclusief zal uitzenden.

  De wereldbeker vindt van 20 september tot 6 november plaats in Japan en is een van de weinige grote sportmanifestaties dit jaar. Rugby is overigens bijzonder populair in Frankrijk. In 2011 speelden Frankrijk en Nieuw-Zeeland de finale en dat lokte toen 17,8 miljoen kijkers naar TF1.

 • ECB laat rente onveranderd

  De Europese Centrale Bank (ECB) laat de rente zoals ze is. De monetaire autoriteit geeft geen nieuwe informatie over de nieuwe ronde TLTRO's. Mogelijk volgt er meer informatie over het besluit in de persconferentie van Mario Draghi om 14.30 uur. 

  We volgen de persconferentie op via deze blog.

 • De beursspiegel...

  ... zoomt vandaag in op UCB en VGP. U kunt hem hier terugvinden.

 • Ook Reckitt Benckiser onderuit

  De crash van Indivior  (post 9u36) weegt ook op het aandeel van de gewezen moedermaatschappij Reckitt Benckiser . Waarom dat zo is, leest u hier.

 • OPEC-productie naar laagste punt in vier jaar

  Het oliekartel OPEC heeft zijn productie teruggeschroefd naar het laagste peil in vier jaar. Het aanbod van het enige legale kartel in de wereld zakte in maart met een half miljoenvaten naar iets meer dan 30 miljoen vaten per dag. De lagere productie komt vooral doordat Saoedi-Arabië flink knipt.

  Daarnaast voert Venezuela door de interne chaos en de Amerikaanse sancties een stuk minder uit. Ook Libië draagt zijn steentje bij. In dat land is nu een gewapend conflict aan de gang, waardoor de export van olie in gevaar komt.

  De prijs van olie blijft doorstomen. En dat ondanks de toenemende ongerustheid aan de vraagkant van de markt. Gisteren nog knipte het IMF de wereldgroei voor 2019 terug naar 3,3 procent. In januari voorspelde het IMF nog een groei van 3,5 procent en in oktober ging het zelfs nog uit van 3,7 procent.

  De prijs van een vat Brent-olie kost inmiddels meer dan 71 dollar per vat.

 • Kepler Cheuvreux zet koersdoel Telenet op 44 euro

  De analist van Kepler Cheuvreux die Telenet opvolgt, sprak op een roadshow met Erik Van den Enden, de nieuwe financieel directeur van de kabel-, telecom- en mediagroep. Het management bleek vol vertrouwen. Hoewel 2019 wellicht een overgangsjaar wordt, blijft het beurshuis positief over de strategie op middellange termijn van Telenet.

  Toch is enige voorzichtigheid geboden, gezien de beperkte visibiliteit op de groothandelsprijzen en de dynamiek van de markt voor vaste verbindingen, meent Matthijs Van Leijenhorst. Daarnaast blijft het risico dat er een vierde mobiele speler bijkomt, al schat de analist die kans laag in.

  Van Leijenhorst heeft kleine wijzigingen aangebracht aan zijn ramingen. Hij is iets positiever geworden voor de abonneetrends en heeft ook de impact van de nieuwe boekhoudnorm IFRS 16 verrekend. Zijn koersdoel stijgt van 43 tot 44 euro, zijn rating blijft 'houden'.

 • ING trekt koersdoel VGP op

  In een rapport over Europees logistiek vastgoed trekken de ING-analisten Pieter Runneboom en Jaap Kuin hun koersdoel voor VGP op van 79 tot 85 euro. Hun advies blijft ‘kopen’.

  In het rapport staan de analisten vooral stil bij de mogelijke stijging van de huurprijzen. Ze verwachten die in een beperkt aantal steden waar geen of weinig ontwikkelingspotentieel is. Soms komt dat door een restrictief planbeleid (zoals in München), soms omdat alle ruimte is opgebruikt (zoals in de haven van Barcelona).

  De ontwikkelaar van logistiek vastgoed VGP zal profiteren van die trend, verwacht ING. 50 procent van zijn portefeuille is blootgesteld aan Berlijn, Frankfurt, München en Hamburg. VGP beschikt bovendien over grondreserves in Duitsland (27% van de grondbank) en Spanje (10%). ‘Wij verwachten dat VGP het meeste voordeel zal halen uit hogere huur voor zijn ontwikkelingen.’ Jaar op jaar zijn de nieuwe huurprijzen per vierkante meter al met 14 procent gestegen.

 • AB InBev hervat klim

  Begin deze week zette het aandeel AB InBev een stapje terug (maandag -0,5%) en gisteren bleef de winst beperkt tot 0,1 procent, maar vandaag krijgt het koersherstel van de bierreus weer vaart. De huidige koers is de hoogste sinds eind september 2018.

  Na de zware koersval in het vierde kwartaal is AB InBev sinds begin dit jaar al 35 procent gestegen. Het koersherstel is mede te danken aan goede jaarresultaten, enkele positieve analistenrapporten en de verwachting dat het eerste kwartaal vrij goed is geweest. Bank of America Merrill Lynch schreef vorige week dat het aandeel het ergste achter de rug heeft. Andere beurshuizen (waaronder Jefferies) blijven kritisch.

 • Jefferies herhaalt houdadvies voor UCB

  Analist Peter Welford van het beurshuis Jefferies bevestigt zijn houdadvies en koersdoel van 70 euro voor UCB. Het nieuws over Evenity noemt hij volstrekt in lijn met zijn voorspellingen. Welford voorspelt een piekverkoop van 730 miljoen dollar voor de aandoening osteoporose met een zekerheid van 85 procent. Dat vertegenwoordigt in zijn model een waarde van 2 euro per aandeel.

 • Brits farma-aandeel halveert na beschuldiging van fraude

  Op de beurs van Londen halveert het aandeel Indivior . Indivior wordt er in de VS van beschuldigd zijn middel tegen verslavingsziektes Suboxone frauduleus aan de man te hebben gebracht. Volgens de aanklacht van het openbaar ministerie heeft Indivior het middel in zijn marketing en verkoop veiliger voorgesteld dan het is. 'Zo heeft Indivior voor miljarden dollars omzet kunnen boeken', klinkt het. Als Indivior wordt veroordeeld, riskeert de groep een boete van 3 miljard dollar. Voorlopig heeft Indivior 438 miljoen dollar provisie opzijgezet.

  Het Britse Indivior werd in 2014 afgesplitst van de consumentengroep Reckitt Benckiser. Het aandeel was het voorbije jaar al geïmplodeerd door de komst van generische concurrentie voor Suboxone.

 • Europese luchtvrachtvolumes zakken al vier maanden

  Het luchtvrachtvolume in Europa lag in februari 3,3 procent lager dan een jaar eerder. Dat is de grootste maandelijkse daling in zes jaar tijd. Het is bovendien de vierde maand op rij dat minder luchtvracht in Europa wordt vervoerd, meldt het persagentschap Bloomberg.

  De sterke daling is de zoveelste indicator die wijst op een economische groeivertraging op het oude continent. Consumenten en bedrijven hebben minder vertrouwen en dat uit zich in een lagere vraag.

  Later vandaag, om 13.45 uur, maakt de ECB haar rentebesluit bekend, om 14.30 uur gevolgd door toelichting door Mario Draghi. De vraag is of de ECB de zwakke economische cijfers als van voorbijgaande aard beschouwt of als een bredere groeivertraging.

 • KBC Securities krikt koersdoel UCB op

  Het beurshuis KBC Securities reageert op de beslissing van de Amerikaanse waakhond FDA om Evenity (romosozumab) van UCB  en Amgen goed te keuren. Het middel dient voor de behandeling van vrouwen met een hoog risico op osteoporose na de menopauze. Eerder kreeg zo'n aanvraag nul op het rekest omdat er een risico op hartaanvallen was. Maar nu mag het toch, op voorwaarde dat vrouwen een jaar lang geen hartaanval of beroerte hebben gehad.

  KBC Securities wacht nu vooral op groen Europees licht, ergens midden 2019. 'De verkoop kan op zijn piek tot 1 miljard euro opleveren, voor de helft te verdelen met Amgen.' Het beurshuis krikt het koersdoel op van 84 naar 86 euro, het koopadvies blijft behouden.

 • De openingsbel

  De Europese beurzen openen licht hoger. De EuroStoxx50 wint 0,2 procent in de eerste handelsminuten. De Bel20 zakt 0,1 procent. Er is geen grote koersreactie bij UCB : het aandeel zakt 0,6 procent. 

  In Londen springt de betaalspecialist Network International meteen 17 procent hoger (zie post van 8.58 uur). 

 • Londense beurs verwelkomt betaalspecialist

  Vandaag vindt in Londen de beursgang plaats van Network International, een betaalspecialist uit het Midden-Oosten. Met een waardering van 2,2 miljard pond is het de grootste beursgang van het jaar in Londen. Network International haalt geen vers geld op, bestaande aandeelhouders bieden een deel van hun belang aan tegen 435 pence per stuk. 

  De beursgang illustreert het groeiende enthousiasme van beleggers voor het betaalverkeer. Wat vroeger oersaai was, is nu meer dan ooit hip.  

 • Uitkijken naar Ahold Delhaize en ECB

  Vandaag trekken we naar Amsterdam voor de algemene vergadering van Ahold Delhaize  - de eerste in een lange reeks - en we volgen het ECB-rentebesluit, uitzonderlijk op een woensdag. Lees hier onze vooruitblik op de ECB.

 • Vlakke beurzenstart op komst

  De Europese beurzen zullen nagenoeg onveranderd openen, afgaande op de stand van de futures. Die op de EuroStoxx50 noteert een fractie lager.

 • Opnieuw geen handel in Nyrstar

  Voor de tweede dag op rij zal er geen openingskoers zijn voor Nyrstar. De handel blijft opgeschort tot de zinkverwerker met een update komt over de onderhandelingen met Trafigura over een schuldherschikking. 

 • Derde meer bedrijfswinst voor Tesco

  De Britse retailer Tesco heeft op het eerste gezicht een goed jaar achter de rug. In het boekjaar 2018/19, dat eind februari eindigde, steeg de omzet met 11,5 procent tot 56,9 miljard pond. De bedrijfswinst kwam uit op 2,2 miljard pond, wat 34 procent meer is dan in het voorgaande boekjaar en meer dan analisten hadden verwacht.

  Tesco stelt een dividend van 5,77 pence per aandeel in het vooruitzicht. Dat is bijna een verdubbeling tegenover vorig jaar, toen het dividend 3 pence bedroeg.

  Uit die cijfers blijkt dat de herstelinspanningen bij Tesco vruchten afwerpen. De grootste Britse supermarktengroep voerde besparingen door om zijn positie te versterken in de zeer concurrentiële Britse retailmarkt. ‘Na vier jaar hebben we de grote meerderheid van onze turnarounddoelstellingen behaald of staan we op het punt dat te doen’, zegt CEO Dave Lewis in een persbericht.

  ©REUTERS

 • Cofinimmo breidt uit in zorgvastgoed

  Cofinimmo  maakte gisteren nabeurs de overname bekend van de zorgvastgoedsite Sionsberg in Dokkum in de provincie Friesland. Het gaat om een aankoop van 8 miljoen euro. De site is voor 15 jaar verhuurd en de huur wordt jaarlijks aangepast aan de Nederlandse inflatie. De gvv zal de komende drie jaar werken aan het pand uitvoeren en financieren, voor maximaal 5 miljoen euro. 'Met dit investeringsprogramma zal de site nog een brutorendement van iets meer dan 7 procent opleveren', klinkt het in het persbericht.

 • Aramco-obligaties in de lift op secundaire markt

  Gisteren verkocht de Saoedische oliereus Aramco voor 12 miljard dollar obligaties aan internationale investeerders. De totale vraag overschreed met 100 miljard dollar een absoluut record. Aramco slaagde erin een rente af te dwingen die gelijk of zelfs minder is dan de Saoedische overheidsrente. 

  Vanaf vandaag kunnen de obligaties ook op de secundaire markt gekocht worden. De prijzen gaan meteen de hoogte in, waardoor het rendement dus zakt. Dat is geen verrassing gezien de hoeveelheid orders die niet beantwoord kon worden. 'In een wereld van negatieve rente krijg je een uitgifte van een quasi schuldenvrij, bijzonder rendabel oliebedrijf met een mooie coupon. Logisch dat beleggers daarop vliegen', zei een obligatiehandelaar. De Aramco-obligatie op 10 jaar geeft bijvoorbeeld 3,5 procent rendement in dollar.

  De Aramco-obligatie is ook in de secundaire markt niet voor iedereen weggelegd. De coupure (minimumhoeveelheid) ligt op 200.000 dollar.

  Voor Aramco is de obligatie een voorbereiding op de beursgang die verwacht wordt in 2020 of 2021.

 • ‘Volkswagen wikt groot belang in JAC Motor'

  Volkswagen onderzoekt de mogelijkheid een groot belang te nemen in de Chinese autobouwer JAC Motor, vernam Reuters uit goede bron. JAC Motor is een dochter van Anhui Jianghuai Automobile Group en de partner van Volkswagen in diens joint venture voor elektrische auto’s. Tot dusver is de Duitse autogroep niet aanwezig in het kapitaal van JAC Motor.

  China versoepelde vorig jaar de eigendomsregels voor bedrijven die elektrische of hybride wagens maken en daar spelen de Europese spelers nu op in. BMW besloot in oktober de controle te verwerven over zijn voornaamste Chinese joint venture voor een bedrag van 3,6 miljard euro. Daimler overweegt het belang in zijn lokale partner BAIC Motor op te trekken.

 • Takeaway.com verwerkt de helft meer bestellingen

  De Nederlandse maaltijdbezorger Takeaway.com verwerkte in het eerste kwartaal 31,1 miljoen bestellingen, 51 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Op vergelijkbare basis was er een stijging met 27 procent. Dat maakt de groep voorbeurs bekend in een summiere tradingupdate.

  Takeaway.com nam onlangs zijn Duitse rivaal Delivero Hero over. 'In overeenstemming met onze 'één bedrijf, één merk, één IT-platform'-strategie hebben we deze week Pizza.de geïntegreerd in Takeaway.com. De twee andere websites worden binnenkort geïntegreerd', zegt CEO Jitse Groen.

 • UCB krijgt groen licht voor osteoporosemiddel in VS

  Belangrijk nieuws van UCB dinsdagavond laat. De Belgische farmagroep krijgt groen licht van de Amerikaanse gezondheidsdienst FDA voor Evenity, een middel om osteoporose te behandelen bij vrouwen die de menopauze achter de rug hebben en een groot risico op botbreuken lopen. Een volledige behandeling met romosozumab, de wetenschappelijke naam van Evenity, zal 12 maandelijkse dosissen beslaan.

  Omdat tijdens een van de fase 3-onderzoeken aan het licht kwam dat Evenity het risico op hart- en vaatziekten kan doen toenemen, komt er een waarschuwing op de verpakking en mag het middel niet toegediend worden aan vrouwen die het jaar voordien een hartaanval of beroerte hadden.

 • Levi's opent 100 nieuwe winkels

  De jeansmaker Levi Strauss & Co  zag zijn omzet in het kwartaal dat eindigde op 24 februari met 7 procent stijgen tot 1,4 miljard dollar. Er waren nog geen consensusvoorspellingen voor het bedrijf dat vorige maand naar de beurs kwam, maar Levi's had zelf een omzetstijging van 6 tot 7 procent vooropgesteld. Het realiseerde hierop een brutomarge van 54,6 procent

  Opvallend is dat Levi's dit jaar 100 nieuwe winkels wil openen, waarvan het grootste deel in Europa en Azië. 'We hebben een goed model, het is zeer rendabel en we blijven uitbreiden in deze markten', zei CEO Chip Bergh (foto).

  Levi's steeg gisterenavond nabeurs met 6,5 procent.

  ©REUTERS

 • 'Uber trekt beursintroductie op gang'

  Volgens het persagentschap Bloomberg trekt de taxidienst nog deze week zijn beursintroductie op gang. Uber zou 10 miljard dollar willen ophalen, waarmee het een van de grootste beursoperaties ooit zou worden. Volgens de Britse zakenkrant Financial Times wordt de prospectus waarschijnlijk donderdag gepubliceerd. De eerste notering zou voor mei zijn. Lees hier meer.

 • Na Europa en New York ook rode beurzen in Azië

  Goedemorgen! De Europese beurzen gingen gisteren gemiddeld 0,6 procent lager en die trend herhaalde zich in New York, waar de Dow Jones 0,7 procent zakte en de S&P500 0,6 procent. Voor de S&P500 kwam zo een einde aan een winstreeks van acht dagen. Beleggers gingen aan de zijlijn staan nadat het IMF zijn prognoses voor de wereldeconomie had bijgesteld. Daarmee komen de zorgen over de vertragende wereldeconomie weer bovendrijven.

  Een tweede knipperlicht komt van het Amerikaanse handelsbeleid. President Donald Trump kondigde dinsdag aan dat hij overweegt importheffingen in te stellen op 11 miljard dollar aan Europese producten. De lijst gaat van vliegtuigen en helikopters over wijnen en olijfolie tot nagels en handtassen.

  Om dezelfde redenen gaan de Aziatische beurzen vandaag lager. Tokio zakt 0,7 procent, Hongkong 0,4 procent en Sjanghai ook 0,4 procent.

  Traders zijn druk in de weer op de beursvloer van de New York Stock Exchange. ©AFP

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud