Draghi speelt Zwarte Piet in plaats van Sint

De ECB vergadert voor het eerst in haar nieuwe toren in Frankfurt ©REUTERS

De toestand is erg, maar we wachten nog even met verse stimulus. Dat was de boodschap van ECB-voorzitter Mario Draghi. De Bel20 sloot de dag af met een verlies van 0,9 procent.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen, dan zullen we er in de mate van het mogelijke rekening mee houden.

17.45 uur: Hierbij sluiten we af voor vandaag. De Bel20-index is geëindigd met een verlies van 0,86 procent op 3.268 punten.

17.17 uur: De Nederlandse kledingketen Mexx is failliet verklaard door de rechtbank, meldt Het Financieele Dagblad. Mexx heeft 1.500 werknemers en winkels in vijftig landen, waaronder België. Alleen al in Europa gaat het om 315 winkels. De keten is in handen van de Amerikaanse private-equitypartij The Gores Group (82%) en de Amerikaanse retailer Liz Claiborne. De voorbije jaren halveerde de omzet omdat de keten er niet in slaagde nieuwe, jongere klanten te vinden. De curator houdt de winkels voorlopig over in de hoop op een overname.

Mexx is failliet. ©jdb

16.20 uur: Ex-voetballer David Beckham wordt een wereldwijd product. Samen met Simon Fuller, de bedenker van de muziekwedstrijd Idool en de Hongkongse keten Global Brands Group (een spinoff van Li Fung), gaan ze allerlei consumentenproducten bedenken waaraan Beckham zijn naam kan linken. Dat kan gaan van kleding, tot schoenen, speelgoed of prullaria. 

16.13 uur: De shorters trekken zich verder terug uit Belgische aandelen. Perceptive Advisors verminderde zijn shortpositie in Thrombogenics van 0,88 naar 0,57 procent. Marshall Wave kocht Nyrstar-stukken terug en verkleinde de shortpositie in de zinkgroep van 0,61 tot 0,50 procent.

15.45 uur: Ook Petercam is lovend over het contract dat IBA in Frankrijk sloot (zie post van 10.30 uur). 'De waardering is geen koopje meer, maar het verwachte goede nieuws op korte termijn zal de koers wellicht ondersteunen', zegt het beurshuis. Petercam hanteert een koopadvies en koersdoel van 14,50 euro.

15.35 uur: Goed nieuws uit het Vaticaan ! Bij controles van de financiën zijn honderden miljoenen ontdekt die niet zijn vermeld in de financiële rapporten. Het secretariaat voor de Economie onder leiding van de Australische kardinaal George Pell werd recentelijk door paus Franciscus opgericht om meer transparantie in de financiën van het Vaticaan verschaffen.

Het Vaticaan is niet failliet. De situatie is veel beter dan gedacht.
George Pell
Kardinaal

15.31 uur: Wall Street opent een fractie lager. Zowel de Dow als de Nasdaq Composite verliest 0,1 procent.

15.20 uur: De beurzen herstellen opnieuw wat. Wall Street lijkt zich weinig aan te trekken van Draghi. De futuresmarkten wijzen op een stabiele tot licht hogere opening.

15.10 uur: De teleurstelling dat Draghi wacht tot volgend jaar om in actie te schieten, weegt vooral op de obligaties van de Zuid-Europese landen. Het rendement op Spaans, Italiaans, Grieks en Portugees staatspapier gaat 6 à 7 basispunten de hoogte in. Op de aandelenmarkten verliezen de rentegevoelige sectoren als banken, nutsbedrijven en vastgoed het meest terrein. De euro versterkt dan weer en wint 0,8 procent tot 1,2404 dollar.

15.00 uur: Terwijl het vragenuurtje zich voortsleept, diepen de beurzen hun verlies uit. De Bel20 koerst 0,8 procent lager. 

14.52 uur: Op de vraag van Blackstone of 'early next year' bij de eerstvolgende bijeenkomst betekent, antwoordt Draghi ontwijkend:

Met vroeg bedoel ik vroeg, niet per se de eerstvolgende bijeenkomst

14.50 uur: Het vragenuurtje start. En - noblesse oblige - Brian Blackstone van The Wall Street Journal geeft de aftrap. 

14.47 uur: Mario Dragjhi spreekt de twee magische woorden die onder voorganger Jean-Claude Trichet steeds de voorbode waren  van actie de daaropvolgende maand:

sttrrrrrong vigilance— Katie Martin (@katie_martin_FX) 4 december 2014

 

14.45 uur:  Ook de inflatieprognoses gaan naar beneden: voor 2015 van 1,1 naar 0,7 procent, voor 2016 van 1,4 naar 1,3 procent. Bovendien is dat nog zonder rekening te houden met de recente forse daling van de olieprijs. 

14.42 uur: De ECB hakt opvallend fors in de groeiprognoses. De voorspelling voor 2014 gaat van 0,9 naar 0,8 procent, die voor 2015 van 1,6 naar 1 procent en die voor 2016 van 1,9 naar 1,5 procent. 

14.38 uur: De ECB-voorzitter belooft 'begin volgend jaar' mogelijk extra stimulus te bekijken, zeker in het licht van de jongste - sombere - prognoses voor inflatie en groei. En: 'die extra stimulus kan er snel komen'. De euro stijgt een beetje, tot 1,235 dollar. 

Maar de Sint komt vandaag alleen om te zeggen dat zijn zak nog in Spanje ligt en hij volgend jaar met een gevulde zak terug komt...#ECB— Carsten Brzeski (@carstenbrzeski) 4 december 2014

 

14.36 uur: Draghi herhaalt dat het de bedoeling is de balans tot het peil van begin 2012 op te pompen. De intussen beruchte 1.000 miljard stimulus dus.

14.33 uur: Daar is 'm:

Daar komt de SInt!!! #ECB— Carsten Brzeski (@carstenbrzeski) 4 december 2014

 

14.30 uur: Mario Draghi laat even op zich wachten. Hij moet waarschijnlijk nog even zijn weg vinden in de nieuwe wolkenkrabber.

14.27 uur: De ECB geeft trouwens voor het eerst de persconerentie in haar nieuwe toren in Frankfurt:

De ECB vergadert voor het eerst in haar nieuwe toren in Frankfurt ©REUTERS

14.15 uur: Nog een kwartiertje en u kunt via deze link de persconferentie van Mario Draghi volgen. De Europese Centrale Bank houdt - niet verrassend - de rente onveranderd. Het is uitkijken naar de nieuwe prognose. JPMorgan verwacht dat Frankfurt stevig het mes zet in de inflatieprognoses. En bijvoorbeeld voor 2015 nog slechts 0,7 procent inflatie zal verwachten. Dat is nauwelijks een derde van de inflatiedoelstelling en zou an sich eigenlijk al een pleidooi voor extra stimulus kunnen vormen.

13.40 uur: De Bank of England houdt vast aan de historisch lage rente van 0,50 procent en laat ook het inkoopprogramma van staatsobligaties ongewijzigd op 375 miljard pond.

13.35 uur: Op Euronext Brussel voert Agfa-Gevaert de ranglijst aan. Klik hier om meer te lezen. Rond half twee zijn dit de grootste stijgers en dalers in Brussel:

©RV


13.20 uur: De buitengewone algemene vergadering van Nyrstar heeft het financieringsplan van de zinkgroep goedgekeurd. Dat neemt de vrees weg dat Nyrstar binnen de 45 dagen obligaties ter waarde van 350 miljoen euro zou moeten terugbetalen. Toch verliep de vergadering niet in peis en vree. Niet de nieuwe aandeelhouder Trafigura, maar Umicore stemde tegen. Umicore bezit 3,09 procent van zijn voormalig zusterbedrijf. Gelet op het aantal aanwezige stemmen was het Nederlandse Trafigura, de nieuwe referentieaandeelhouder van Nyrstar met een belang van ruim 15 procent, waarschijnlijk niet eens vertegenwoordigd. 

11.10 uur: De Brits-Nederlandse multinational Unilever gaat fors hoger in Amsterdam. Unilever creëert vanaf midden 2015 een aparte divisie voor zijn margarine en kook- en bakproducten. De tak krijgt een eigen management, strategie en verantwoordelijkheid voor de resultaten. Tot nu zat de afdeling, die 'Baking, Cooking & Spreading Co' gaat heten, onder het grote segment voedingsproducten. Onder het segment zitten merken als Bertolli, Becel en Blueband. De producten zijn goed voor 7 procent van de omzet van Unilever, maar de winstgevendheid is klein. De oorsprong gaat terug tot het ontstaan van Unilever in 1930, door de fusie van het Nederlandse margarinebedrijf Margarine Unie en de Britse zeepfabrikant Lever Brothers. Sommige analisten zien in de operatie de voorbode van een afsplitsing of verkoop van de tak.

Margarines en bakproducten worden een aparte afdeling bij Unilever. ©Peter Hilz/Hollandse Hoogte

10.55 uur: De investeringsmaatschappij Gimv voert het tempo van investeringen op, en dan nog wel in een sector die momenteel door de meeste beleggers verguisd wordt: de toelevering aan de olie- en gassector. Gisterenavond kondigde Gimv aan 7 miljoen euro te hebben geïnvesteerd in het Nederlandse Well Services Group, een specialist in het reinigen van oliebronnen en pijpleidingen. Gimv treedt daarmee in het kapitaal naast stichter en CEO Geert Prins en het management. Het bedrijf telt 400 werknemers en is actief in 25 landen. Het is al de zevende transactie sinds eind oktober voor Gimv (twee exits en vijf investeringen).

We juichen toe dat Gimv de opbrengst van de recente exits gebruikt om te investeren en de laagrentende cash niet op zijn balans laat staan.
Tom Simonts
Analist KBC Securities

10.30 uur: De Waalse maker van bestralingsapparatuur voor kankerbestrijding IBA sloot een groot contract voor de levering en het onderhoud van een ProteusOne aan CYCLHAD, een Franse joint venture om radiotherapie beter toegankelijk te maken voor patiënten, gevestigd in Caen. De ProteusOne is een relatief klein protontherapiesysteem om kankercellen precies te bestralen. Het gaat om een contract van 43 tot 48 miljoen euro: 20 miljoen voor het systeem, en de rest voor het onderhoud gedurende 15 jaar. Bovendien gaat IBA met meerdere Franse industriële partners samenwerken om een bestralingssysteem via koolstof te ontwikkelen. Dat zou meer resistente tumoren kunnen aanpakken.

De ProteusOne is een succes voor IBA. Het Waalse bedrijf verkocht wereldwijd al zeven systemen, waarvan twee dit jaar. Volgens KBC Securities is het Franse contract erg lucratief voor IBA dankzij de lange looptijd. Het bevestigt IBA's intentie om in 2014 drie contracten voor het systeem te sluiten. Het beurshuis verwacht nog voor het jaareinde een derde bekendmaking. De langlopende contracten geven het bedrijf meer zichtbaarheid en meer voorspelbare resultaten.

09.55 uur: De investeringsmaatschappij Andlinger heeft de financiering rond voor de overname van de Nederlandse papierfabrikant Crown van Gelder. Andlinger biedt 5,50 euro per aandeel en stelt als voorwaarde dan minstens 95 procent van de aandeelhouders met het bod moeten instemmen. Het Amerikaanse investeringsfonds Andlinger is vaak ook actief in België, en was tot voor kort de eigenaar van wasmachinebouwer Primus. Andlinger is ook de grootste aandeelhouder van de maker van grafische software Global Graphics.

de grootste aandeelhouder van de specialist in grafische software.

09.35 uur: Bank Degroof verhoogt de rating voor de holding Bois Sauvage van 'houden' naar 'opbouwen'. Het koersdoel stijgt van 224 naar 229 euro. Analist Hans D'Haese wijst op de recente koerszwakte, waardoor de korting tegenover de intrinsieke waarde in enkele maanden is opgelopen van 20 naar 30 procent. De belangrijkste deelnemingen van Bois Sauvage zijn Neuhaus (48% van intrinsieke waarde), Berenberg Bank (14%), Umicore (14%) en Recticel (11%).

'Bois Sauvage is een indirectie manier om te investeren in de beroemde luxepralinemaker Neuhaus, een van de meest interessante niches in de voedingssector.'
Hans D'Haese
Analist Bank Degroof


 

09.10 uur: BPost wint licht terrein in afwachting van zijn cijfers over de eerste tien maanden  (jawel, 10 en geen 12) van het jaar, na het slot van de beurs. Nog belangrijker is de aankondiging van het interimdividend over boekjaar 2014.

Nabeurs cijfers over de eerste tien maanden én - vooral - het interimdividend over boekjaar 2014 (zie post van 12u17)

09.01 uur: De Bel20 opent 0,1 procent hoger op 3.301 punten, zonder echte uitschieters. Ontex zakt 3,9 procent tot 21,63 euro.

08.50 uur: Het resultaat van de Ontex-plaatsing is bekend: Goldman Sachs en TPG hebben 16,5 miljoen aandelen van de luierfabrikant verkocht aan 21 euro per stuk. Dat is zowat 150 keer het gemiddelde dagvolume. Via het investeringsvehikel Whitehaven B verkochten ze voor 346,5 miljoen euro aandelen. Ze houden nog 14,9 miljoen stuks over, of 22 procent van het kapitaal.

KBC Securities stipt aan dat de operatie gunstig is voor de verhandelbaarheid van het aandeel. De free float verhoogt van 49 naar 73 procent. Het beurshuis herhaalt zijn koopadvies en koersdoel van 25 euro. De verkoop verandert niets aan de operationele gang van zaken bij Ontex.

Tegen 21 euro per stuk was er meer interesse dan verwacht voor Ontex-aandelen. ©Wim Kempenaers (WKB)

08.40 uur: Om 11 uur deze morgen houdt Nyrstar zijn buitengewone algemene vergadering. Die moet over het levensbelangrijke financieringsplan stemmen. Normaal gezien is de goedkeuring een formaliteit, maar er heerst toch wat zenuwachtigheid in de markt of het Nederlandse Trafigura, dat ruim 15 procent van de Nyrstar-aandelen bezit, met de operatie zal instemmen. Gebeurt dat niet, dan bestaat de kans dat Nyrstar binnen de 45 dagen zijn obligatieschulden van 350 miljoen euro moet terugbetalen. Het beursblad Beurstips acht het een onwaarschijnlijk scenario, maar neemt geen risico. Tafigura zou wel eens tegen kunnen stemmen, om dan nadien als reddende engel op te treden via een kapitaalverhoging om zo een grotere controle over Nyrstar te krijgen.

'Waarom Trafigura dit zou kunnen doen, aangezien het zelf naar schatting 130 miljoen investeerde in Nyrstar? Omdat de buit groter kan zijn dan het aas.'
Bart Goemaere
Uitgever Beurstips

08.30 uur: Op Euronext Brussel is het vandaag uitkijken naar de koersreactie van Ontex op het bericht dat de zakenbank Goldman Sachs en de investeringsgroep TPG een groot deel van hun belang in de Belgische luierfabrikant van de hand doen. De aandelen zitten in hun gezamenlijke investeringsvehikel Whitehaven B, dat 30,7 miljoen Ontex-aandelen of 45,1 procent van het kapitaal bezit. Volgens het persagentschap Bloomberg wil Whitehaven in eerste instantie 9,8 miljoen stuks via blocktrades verkopen, maar dat zou kunnen oplopen tot 16,5 miljoen aandelen als de interesse groot is. De free float zou daardoor kunnen stijgen van 49 tot 73 procent. Volgens geruchten ligt de prijs tussen 21 en 21,50 euro per aandeel. Gisteren sloot Ontex aan 22,50 euro.

08.15 uur: Goedemorgen! Volgens de futuresmarkten openen de Europese beurzen vandaag hoger, in afwachting van de belangrijke monetaire vergadering van de Europese Centrale Bank. De meeste analisten verwachten niet dat ECB-voorzitter Mario Draghi meteen met vuurwerk komt, maar mogelijk laat hij meer in zijn kaarten kijken wat de start van de bulkinkoop van staatspapier - ergens in 2015 volgens de meeste ECB-watchers - betreft. Om kwart voor twee publiceert de ECB zijn persbericht. College Wouter Vervenne blijkt alvast vooruit op de ECB-vergadering.

Eurostoxx 50 futures up +0.3% in in early European trading http://t.co/nnTYsaXsxU— ForexLive (@ForexLive) December 4, 2014

Wall Street sloot gisteren alvast alweer op een nieuw record, weliswaar met bescheiden winsten. Het Amerikaanse Beige Book, de leidraad voor de Federal Reserve, maakte woensdagavond gewag van een verder economisch herstel. Gevaar voor een inflatieversnelling is er niet door de bescheiden loonontwikkeling en de lagere olieprijs. Verschillende FEd-leden dringen daarom aan op een renteverhoging.

De Aziatische markten gingen vandaag fors vooruit. De Chinese beursindexen gingen opnieuw meer dan 4 procent de hoogte in.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud