1. Markten Live
 2. Live blog
live

Umicore ziet eerste shorter opduiken

De Europese beurzen hebben hun dipje snel verteerd sloten met kleine winst. Umicore ziet een eerste shorter opduiken en was ede grootste daler in de Bel20.
 • Bel20 sluit 0,2 procent hoger af

  De slotbel: de Bel20 eindigt 0,2 procent hoger op 3.892 punten. Umicore verloor na de spectaculaire klim van de jongste dagen 2,7 procent, nu een eerste shorter in het kapitaal opduikt. We zijn er morgen uiteraard terug, met een verse liveblog. 

 • Nieuwe CFO voor Agfa-Gevaert

  Agfa-Gevaert heeft een nieuwe financiële topman. Dirk De Man volgt als CFO Kris Hoornaert op, die na tien jaar de beeldvormingsgroep verlaat. Hoornaert was het voorbije decennium mee de architect van de opmerkelijke afbouw van de financiële schuldenberg van de groep, die nu schuldenvrij is.

  Maar de rol van financieel directeur blijft cruciaal, omdat Agfa-Gevaert uit een glorieus verleden een enorme pensioenschuld torst, die jaar na jaar flink wat cashflow opslorpt die Agfa niet in de toekomst kan investeren. 

 • Eén zwaluw maakt de inflatie nog niet

  Dat Wall Street relatief kalm blijft bij de sterker dan verwachte inflatie, heeft er ook mee te maken dat een aantal economen stellen dat de inflatie niet duurzaam hoog zal blijven. Zo denkt Michael Feroli van JPMorgan dat de stijging van kledingprijzen - de sterkste in tien jaar - een 'one-off' is en dus niet voor herhaling vatbaar. 

 • En VIX houdt zich weer even koest

  De angstbarometer VIX, die vorige week met een plotse piek een verkoopgolf ontketende op Wall Street, is weer helemaal ontspannen. De VIX zakt vandaag onder 20 punten, zowat een halvering vergeleken met de piek vorige week. En dus is ook Wall Street weer in rustiger vaarwater, ondanks tegenvallende inflatiecijfers. 

 • Europese beurzen via driebanden hoger

  Lang duurden de rode cijfers op de Europese beurzen niet. De Bel20 en de Euro Stoxx50 noteren intussen op winst. Dit lijkt op het eerste gezicht vreemd. Heeft het jongste inflatierapport in de Verenigde Staten bij beleggers de vrees voor een sneller dan verwacht serietje renteverhogingen bij de Federal Reserve niet aangewakkerd?

  Ja, maar net die verwachting is goed nieuws voor de dollar. En dus ook voor Europese beleggers aangezien er minstens even een halt is toegeroepen aan de klim van de euro . Een klim die de jongste maanden het Europese bedrijfsleven stevig parten speelde. 

  ©AFP

 • Goudlokje wordt grijs

  Tot voor kort genoten beleggers van een perfect 'Goudlokje'-scenario met lage inflatie en hoge groei. Goudlokje is nog niet weg, maar begint toch grijze haren te krijgen. 'De Amerikaanse inflatie stijgt, maar de kleinhandelsverkopen vielen tegen', merkt ING-econoom James Knightley op. 'Dat laatste is tijdelijk, het eerste niet'. 

  Knightley stipt aan dat bedrijven dankzij de sterke economie meer ruimte hebben om hogere kosten door te rekenen. En dus denkt hij dat er steeds meer kans is dat de Federal Reserve dit jaar vier in plaats van drie keer de rente moet optrekken. 

 • Wall Street start met klein verlies

  De Dow Jones opent na de teleurstellende inflatiedata zo'n half procent lager. 

  ©AFP

 • ECB: 'Wij houden van stabiele prijzen'

  Deze Valentijnsboodschap van de Europese Centrale Bank willen we u niet onthouden, zeker niet nu Amerikanen beginnen twijfelen over die stabiele prijzen.

 • Amerikaanse rente trekt spurtje

  Beleggers zijn druk bezig een extra renteverhoging van de Federal Reserve in de koersen te verrekenen. 

 • Amerikaanse inflatie: duurzame of tijdelijke opstoot

  Dat is de 'billion dollar question', natuurlijk.

 • Amerikaanse inflatie hoger dan verwacht

  Wie denkt dat de inflatiecijfers van deze middag de rentevrees zouden doen wegebben is er aan voor de moeite. De inflatie in januari komt hoger dan verwacht uit en kan een excuus vormen voor de Federal Reserve om al in maart de rente te verhogen. 

 • Nervositeit voor Amerikaans inflatiecijfer

  De Europese beurzen trokken even op tot een dagwinst van 0,8 procent een half uurtje geleden, maar zitten nu terug in de buurt van een dagwinst van 0,5 procent. De eurodollarkoers gaf vandaag nog geen kik. Over 25 minuten verschijnen het Amerikaanse inflatiecijfer voor de maand januari. Volgens de laatste rondvraag van Bloomberg verwachten experten dat het leven in de VS vorige maand 1,7 procent duurder was dan een jaar eerder.

  De futures op de Amerikaanse aandelenmarkten wijzen ondertussen op winsten van 0,4 tot 0,5 procent. Afwachten of het inflatiecijfer daar iets aan verandert.

 • Eerste shorter duikt op bij Umicore

  Een opvallende vaststelling op de webstek van de FSMA: uit het jongste overzicht van de shortposities in Belgische aandelen blijkt dat er deze week voor het eerst een shorter opduikt bij Umicore . Niet echt een grote verrassing natuurlijk, na de stratosferische klim van de voorbije dagen en maanden. Het Parijse Capital Fund Management heeft 0,65 procent van de aandelen geshort. 

 • Koers Hamon mag weer bewegen

  De FSMA laat weten dat de handel in Hamon herbegint vanaf 13u45.

 • Kapitaalverhoging Hamon afgerond

  De Waalse koeltorenbouwer heeft geen extra voorkeurrechten verkocht gekregen aan institutionele beleggers. Gisteravond was al duidelijk dat de bestaande aandeelhouders niet voluit hadden ingeschreven op de kapitaalverhoging. De opbrengst van de operatie blijft dus onveranderd staan op 47,3 miljoen euro, wat het bedrijf gisteravond al bekendmaakte.

  Vermoedelijk laat beurswaakhond FSMA toe dat de handel in het aandeel vandaag nog wordt hervat. Vanochtend kwam er een mededeling dat het wachten was op de uitkomst van de veiling van de resterende voorkeurrechten (scrips). De 95 miljoen nieuwe aandelen, die verkocht werden voor een halve euro per stuk, komen volgens Hamon waarschijnlijk in omloop vanaf vrijdag.

 • Bel20: +0,4%

  De Brusselse beursindex kan de ochtendlijke winst mooi vasthouden. Solvay is de primus nu er ten minste duidelijkheid is over het vertrek van z'n CEO Jean-Pierre Clamadieu. Engie , dat Clamadieu zal verwelkomen als nieuwe voorzitter, stijgt ook met een procent. Beide aandelen maken niet alleen deel uit van de Bel20 maar ook van de CAC40 in Parijs. Ook Cofinimmo kan stijgen na de verkoop van de Egmont-site in centrum-Brussel. 'De deal toont een gezonde dosis opportunisme,' besluit analist Herman ven der Loos van Degroof Petercam. 'De transactie klikt een heel hoge waarde vast voor een 

  Umicore is voor de verandering eens de grootste daler, en verliest bijna een procent na de recordrally van het aandeel in de afgelopen drie beursdagen. Ook Telenet zakt verder, één dag na de jaarcijfers waarbij er toch geen monsterdividend kwam. Specialisten maakten de bedenking dat hoofdaandeelhouder Liberty Global waarschijnlijk belastingen zou moeten betalen op die uitkering.

 • Zweedse centrale bank houdt beleidsrente op -0,5%

  ©IMAGEGLOBE

  De Zweedse Riskbank laat alles bij het oude met zijn meest recente rentebesluit. Toch beweegt er iets: voor het eerst sinds lang stemde een bestuurslid voor een renteverhoging. Vicegouverneur Henry Ohlsson haalde 'sterke economische groei in binnen- en buitenland' aan als reden voor een verhoging naar -0,25 procent. De Riksbank mikt net als veel andere centrale banken op een inflatie die 2 procent per jaar benadert. In 2017 bedroeg de kerninflatie 1,8 procent. Nu Ohlssen zich geuit heeft als monetaire havik zit de kans erin dat dat de Riskbank zijn inflatieverwachtingen wat bijschaaft. De Zweedse kroon was voor de publicatie van het rentebesluit licht gestegen tegenover de euro, maar viel nadien terug.

 • BBP eurozone vierde kwartaal: +2,7 procent

  Alle eurolanden samen produceerden in de laatste die maanden van vorig jaar 2,7 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit een tweede lezing van cijfers die eurostat verzamelt. Voor de hele Europese Unie bedraagt de groei 2,6 procent.

  België is een achterblijver, met een groei van 1,9 procent in het vierde kwartaal. Enkel Italië en het VK groeidenhet volgens de cijfers minder. In de dataset wordt rekening gehouden met het aantal werkdagen in de verschillende landen. Vergeleken met het voorgaande trimester bedroeg de groei in zowel de EU als de hele eurozone 0,6 procent. Verschillende kleine lidstaten (Litouwen, Cyprus, Polen en Finland) kunnen een groei van meer dan een procent voorleggen. België eindigt opnieuw in de lagere regionen van het klassement, met een groei van 0,5 procent.

 • Tweede koersdoel van €100 voor Melexis

  De computerchipfabrikant met thuisbasis in Ieper krijgt na de resultatenpublicatie een tweede koersdoel van 100 euro mee. Dat was voordien al het hoogste koersdoel, van KBC Securities, maar nu toont ook Degroof Petercam zich even optimistisch.

  Analist Marcel Achterberg had de lat al hoog gelegd voor een bedrijf dat al jarenlang de wind in de zeilen heeft dankzij de boomende sector van computerchips. Toch moet hij toegeven dat Melexis alweer iedereen verbaasde. '2017 eindigde sterk, en 2018 start zelfs nog beter. Het bedrijf verwacht een omzet van 140 miljoen euro in het eerste kwartaal, en dat is (opnieuw) boven de verwachtingen. Melexis rekent op een bedrijfswinstmarge (EBIT-marge) van 25%, en impliceert daarmee een bedrijfswinst van 143 à 147 miljoen euro. Dat is (opnieuw) boven onze verwachtingen.'

  Een hoger dividend en een dubbelcijferig groeitempo dat twee keer zo hoog ligt als het sectorgemiddelde maken Achterberg extra enthousiast. Een en ander resulteert in een verhoging van het koersdoel over 12 maanden, dat voordien 90 euro bedroeg.

 • Koersdoelverlagingen Telenet

  Na de resultaten van Telenet - waarbij het verwachte dividend uitbleef - verlagen twee analisten hun koersdoel over twaalf maanden lichtjes. Bij Goldman Sachs gaat het van 79 naar 77 euro, bij Barclays van 75 naar 73 euro. Beide koopadviezen blijven wel overeind.

 • ECB: 'Virtuele munten zijn geen munten'

  Het is nu wel duidelijk dat Bitcoin een deuk in het universum heeft geslagen, als zelfs de ECB een explainer maakt.

  Veel mooie woorden heeft de centrale bank van de eurozone niet voor de virtuele munt. 'Virtueel? Ja. Een munt? Neen.' is het harde oordeel. De ECB noemt Bitcoin een 'speculatief instrument', dat enkel goed is om 'op te gokken in de hoop op winst'.

  De ECB verzekert de gokkers wel dat het zich niet zal moeien - dat is trouwens technisch onmogelijk bij cryptomunten. 'Het is niet onze verantwoorderlijkheid om biotcoin of andere cryptomunten te verbieden of aan banden te leggen met regulering. Maar gezien het gebrek aan bescherming voor de consument, is het belangrijk om hier voorzichtig mee om te gaan.'

 • Bel20: +0,5%

  Alle aandelen in de sterindex stijgen: Cofinimmo is de primus na de sluiting van een aangekondigde deal voor Egmont I en Egmont II.

  Top Flop
  Argen-X+2,55%Moury Construct-1,45%
  Miko+2,63%Curetis-1,78%
  Balta Group+2,15%4Energy Invest-1,72%
  MDxHealth+1,76%Home Invest Belgium-1,86%
  Bone Therapeutics+1,64%Biocartis-1,96%
  Kinepolis+1,57%Iep Invest-4,10%
  Option+2,60%Spadel-5,17%

 • Hamon geschorst

  Het aandeel van de Waalse koeltorenspecialist zal niet verhandeld worden terwijl de resterende voorkeurrechten van de kapitaalronde worden geveild. Gisteren al kon Hamon laten weten dat bestaande aandeelhouders 47,3 miljoen euro bijstortten om het bedrijf financiële ademruimte te geven.

 • Solvay ziet CEO vertrekken

  Ook in het oog te houden in de eerste handelsminuten is de koersreactie van Solvay (en de doorgaans iets beweeglijke monoholding Solvac ) nu CEO Jean-Pierre Clamadieu een van de grootste Belgische industriebedrijven verlaat. Hij vertrekt in mei, om voorzitter te worden bij een ander Bel20 bedrijf, de nutsgigant Engie. De Fransman was cruciaal voor de omvorming van het bedrijf van een traditioneel chemiebedrijf tot een meer gespecialiseerde toeleverancier voor onder meer de iPhone van Apple, maar ook componenten voor vliegtuigen. Hij was het die de integratie van het Amerikaanse Cytec, waarover de markten lang bleven twijfelen, tot een goed einde bracht. Daarvoor had Solvay 21 miljard euro opgehaald, de eerste kapitaalronde sinds 1863.

  ©Emy Elleboog

 • Europese futures: lichtgroen

  De Europese aandelenbeurzen zullen volgens de futures 0,4 procent hoger openen. Daarmee zouden ze verder herstellen van de daling voor het weekend. Gisteren gleden de grote indexen nog weg in de late handel, nadat Wall Street negatieve cijfers toonde aan het begin van de Amerikaanse handelssessie. Na de Europese slotbel kwamen de beurzen in New York er weer bovenop, om uiteindelijk licht hoger af te sluiten (+0,2%) af te sluiten.

 • Sanofi: de beursgenoteerde teleurstelling

  Het Franse farmaconcern Sanofi bewees met de jaarresultaten dat het overnameprooi Ablynx zal nodig hebben om de groeimotor aan de praat te krijgen. De omzet daalde in 2017, net als de de winstmarges. Ook de vooruitblik op het huidige jaar (winstgroei per aandeel van 2 à 5 procent) stelt teleur. De analisten van Berenberg noemen vandaag het aandeel, dat al maanden wegglijdt, 'nog altijd niet goedkoop genoeg voor een koopadvies'.

 • Duits BBP: +2,2%

  De grootste economie van de eurozone produceerde vorig jaar 2,2 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. In 2016 bedroeg de groei van he tBBP 1,9 procent. Het Duitse bureau van statistiek Destatis heeft het over 'stevige en sterke groei', en ziet zijn eerdere prognoses van januari bevestigd.

  Duitse voetbalfans op het WK voetbal in 2010. ©EPA

 • Jaarresultaten DSM

  De topman van het Nederlandse chemiebedrijf DSM vat 2017 samen als 'een uitstekend jaar', na een omzetgroei van 8 procent in het vierde kwartaal. DSM maakt o.a. voedingssuplementen zoals vitaminen, maar ook kunststoffen voor wagens. Beide afdelingen droegen even veel bij in de laatste drie maanden van ht jaar.

  DSM rapporteerde 's ochtends over een 'excellent' 2017. ©ANP XTRA

  Over het volledige jaar steeg de omzet met 9 procent, de brutobedrijfswinst met 15 procent. Voor de hele periode 2016-2018 was de bedoeling om dat resultaat met 8 à 9 procent per jaar te verbeteren. Ook 2018 zou een jaar moeten zijn dat de eigen prognoses vlot moet kloppen. De wisselkoersen zitten dan wel tegen, maar DSM slaagt erin dat te compenseren door prijszettingsmacht. Gemiddeld slaagde DSM erin 2 procent hogere prijzen aan te rekenen door een betere mix van de totale verkopen. Vooral in de afdeling voeding kan het bedrijf vlot doorrekenen aan klanten.

 • Azië

  In Azië sloot de Nikkei 0,4 procent lager af, op het laagste peil in vier maanden. In de nachtelijke handel verzwakte de dollar nog wat meer tegenover de andere grote munten, ten voordele van het 'vluchtoord', de Japanse yen. Dat drukte de aandelenkoersen op de beurs van Tokio naar beneden.

  In China kunnen de beurzen wel stijgen: in Sjanghai stevent de beursindex af op een dagwinst van 0,6 procent, de Hang Seng in Hong Kong doet het nog beter met een plusje van 1,5 procent. De beurs van Sjanghai gaat vanaf morgen een week dicht voor het Chinese nieuwjaar. De handel wordt pas hervat op donderdag 22 februari.

 • Goeiemorgen

  De sterke loonsstijging in de VS was het cijfer dat een beurscorrectie op Wall Street triggerde. Dat wakkerde de vrees aan voor opflakkerende inflatie, die de stijging van de levensduurte aangeeft.

  Het echte inflatiecijfer verschijnt vandaag om 14u30 Belgische tijd, een uur voor de aandelenmarkten in New York de deuren open zwaaien. Volgens Bloomberg ligt de consensus onder de beroepscijferaars op een kerninflatie van 1,9 procent. Als het echte resultaat hoger uitvalt, belooft dat weinig goeds voor de aandelenmarkten.

  Brussel

  In eigen land kwam Cofinimmo  gisteren nabeurs met nieuws over het niet onbelangrijke Egmont I en Egmont II. Met een 99 jaar lopende deal verlaagt het vastgoedbedrijf uit de Bel20 de eigen risico's, en zal de schuldgraad dalen en het nettoresultaat stijgen.

  Hamon  rondt vandaag zijn kapitaalverhoging af. De bestaande aandeelhouders tekenden voor 69,4 procent in op de kapitaalverhoging, en dus vallen er nog wat voorkeurrechten te veilen. Die rechten worden vandaag te koop aangeboden bij grote beleggers. Het resultaat van de volledige operatie wordt nabeurs meegedeeld. De huidige eigenaars van het bedrijf stortten alles samen alvast 47,3 miljoen euro vers geld aan de noodlijdende koeltorenbouwer.

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Partner content