1. Markten Live
 2. Live blog

Dubbele portie hoop zet beurzen op winst

Hoop op een Europees herstelfonds én een coronavaccin duwden de Europese beurzen stevig hoger. In Brussel vormden Barco en Kinepolis opvallende dissonanten.
 • Tot morgen!

  We ronden hier af, maar zijn er morgen terug. Want ook op de Brabançonnedag is de Brusselse beurs gewoon de hele dag open. Tot dan!

 • Dubbele hoop zet Bel20 1 procent hoger

  De slotbel: de Bel20  vlagde dankzij dubbele hoop - op een Europees herstelfonds én een coronavaccin - dik 1 procent hoger af op 3.526 punten. KBC  koerste dankzij een koopadvies van Morgan Stanley 3 procent hoger. 

 • Morgan Stanley geeft KBC boost

  Morgan Stanley handhaaft in een update het koopadvies en koersdoel van 58 euro voor KBC . De bank- en verzekeringsgroep gaat 2,8 procent hoger naar 53,38 euro.

 • Het overzicht van de Wall Street-dag...

  ... leest u hier

 • Koortsachtige handel in AstraZeneca

  De publicatie van de eerste beloftevolle testresultaten voor het potentiële coronavaccin van de universiteit van Oxford en AstraZeneca , vertaalt zich in een extreem oververhitte handel in de Britse farmareus.

  Vlak na de publicatie in het medisch vakblad The Lancet schoot het aandeel naar een absoluut record van 10.120 pence, 10 procent meer dan de slotkoers vrijdag. Daarna vonden beleggers het duidelijk tijd om even winst te nemen en dook het aandeel in luttele minuten zo'n 1.000 pence lager naar iets meer dan 9.000 pence. 

  Intussen noteert AstraZeneca op 9.370 pence, nog altijd 23 procent meer dan begin 2020.

 • Wall Street start met de handrem op

  Wall Street start schoorvoetend: de Dow Jones  noteert vrijwel stabiel op 26.680 punten. 

 • Euro op hoogste peil in vier maanden

  De hoop op een akkoord over een Europees herstelfonds van 750 miljard euro doet de euro maandag stijgen naar 1,1467 dollar, het hoogste peil sinds maart. De valutamarkt is optimistisch dat de Europese staatshoofden en regeringsleiders de komende uren een akkoord bereiken over een fonds dat vooral de landen helpt die het zwaarst zijn getroffen door de coronacrisis. Een uitgebreider artikel leest u hier.

 • Angst voor tweede golf weegt op Kinepolis

  De angst voor een tweede golf van het coronavirus in België en andere landen hakt er stevig in bij Kinepolis , dat pas vorige maand geleidelijk zijn cinema's weer kon openen. De bioscoopuitbater duikt 6,3 procent lager naar 35,60 euro. 

 • Zilverprijs klimt boven 20 dollar

  Niet alleen de goudprijs heeft de wind in de zeilen (zie post van 14u25), dat geldt ook voor het kleine broertje: de zilverprijs. Die noteert voor het eerst sinds 2016 boven 20 dollar per ounce. 

 • IMF: 'Fed handhaaft nulrente tot eind 2025'

  De rente in de VS blijft wellicht nog jaren extreem laag. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwacht dat de Amerikaanse centrale bank (Fed) haar nulrentebeleid minstens tot eind 2025 handhaaft. Dat blijkt uit een tabel in de mededeling die het IMF publiceerde na de jaarlijkse doorlichting van de Amerikaanse economie. De prognose is opmerkelijk, want de instelling voorspelt dat de Amerikaanse inflatie in 2021 stijgt naar 2,1 procent en daarna stabiliseert op 2 procent, de doelstelling van de Fed.

  Ook in Europa zal de rente nog jaren laag blijven. Economen voorspellen dat de inflatie in de eurozone tot 2025 lager blijft dan de doelstelling van de Europese Centrale Bank (ECB). Dat bleek vrijdag bij de publicatie van een nieuwe consensusprognose. Als die inflatievooruitzichten van economen correct zijn, kan de ECB de komende jaren de rente niet verhogen.

 • Marks & Spencer schrapt 950 banen

  De Britse keten van kleding en huisgerief is van plan 950 arbeidsplaatsen te schrappen. De banen sneuvelen bij de centrale diensten en in het winkelbeheernetwerk. De ingreep is relatief beperkt en stemt overeen met 1,2 procent van het 78.000 koppen tellende personeelsbestand van Marks & Spencer .

  In het VK gingen eerder al banen verloren bij de warenhuisketen Debenhams, de apotheken van Walgreens Boots Alliance en bij John Lewis Partnership, eigenaar van de supermarktketen Waitrose. De Britse retailers hebben het moeilijk om aan te knopen met de normale gang van zaken nadat sommige winkels maanden dicht zijn gebleven.

 • 'Kwestie van tijd voor goud op record noteert'

  Volgens Citi-analist Ed Morse is het een 'kwestie van tijd' voor de goudprijs  het record van 2011, 1.900 dollar per ounce, verbetert. In alle andere munten, zoals de euro, noteert het edelmetaal al op een record, de goudprijs in dollar is met 1.813 dollar nog zo'n 5 procent van een verse piek verwijderd. 

  Beleggers vluchten volgens Morse in goud door als een indekking tegen potentiële inflatie, nu centrale banken temidden van de coronapandemie de geldcreatie fors opgedreven hebben. Beleggers investeerden over de eerste jaarhelft een recordbedrag in goudtrackers

  In Zuid-Afrika bleven de goudmijnaandelen, DRDGold op kop, een wonderjaar. Het aandeel DRDGold, is in 2020 al met 250 procent gestegen.

  ©REUTERS

 • Het overzicht van de Brusselse beursdag ...

  ... leest u via deze link

 • Brits biotechbedrijfje verviervoudigt na covid-19 tests

  U leest hier meer over de opmerkelijkste stijger op de Londense beurs. 

 • Renault verkoopt derde minder door corona

  De Franse autobouwer Renault heeft in het eerste halfjaar ongeveer 1,257 miljoen personen- en bestelwagens verkocht. Dat zijn er 34,9 procent minder dan een jaar eerder. De forse daling is volledig te wijten aan de coronacrisis. Mensen mochten hun huizen nauwelijks verlaten, werden tijdelijk (of helemaal) werkloos en stelden niet noodzakelijke aankopen uit. Bovendien waren de showrooms wekenlang dicht.

  De verkoopdaling van Renault is groter dan die van de markt (-28,3%). De constructeur schrijft dat toe aan zijn grote blootstelling aan landen waar een strikte lockdown van kracht was. Renault staat onder meer sterk in Frankrijk, Spanje en Italië.

  Renault is wel hoopvol voor de tweede jaarhelft. ‘Wij starten het tweede semester met een zeer hoog bestellingenniveau, een bevredigd voorraadpeil en een stijgende prijspositionering voor het hele gamma’, zegt commercieel directeur Denis le Vot in een persbericht. Hij verwijst ook naar het nieuwe hybride E-TECH aanbod van de groep.

  Een lichtpunt in de eerste jaarhelft was de elektrische stadswagen Zoé, waarvan de verkoop in de eerste jaarhelft met bijna 50 procent steeg. De Zoé is daarmee de meest verkochte elektrische auto in Europa.

 • Miljardendeal in Amerikaanse oliesector

  Chevron  greep vorig jaar - ongetwijfeld tot eigen opluchting later - naast Anadarko Petroleum. Maar de oliereus heeft zijn revanche beet: Chevron trekt inclusief schulden 13 miljard dollar uit voor Noble Energy. Concreet ontvangen Noble-aandeelhouders 0,1191 Chevron-aandelen voor elk aandeel Noble, bij de slotkoers van vrijdag 10,38 dollar per aandeel.

  'Dat is een kostenefficiënte wijze om extra bewezen oliereserves te verwerven', zegt Chevron-CEO Michael Wirth. Wirth stelt dat Chevron minder dan 5 dollar per vat betaalt. Noble heeft behalve schalieolievelden in Texas en Colorado ook een belangrijke positie in enkele Israëlische olievelden. 

  Noble zat in een slechte onderhandelingspositie. De Amerikaanse oliegroep gaat gebukt onder een zware schuldenlast, terwijl de oliecrisis - in april zakte de Amerikaanse olieprijs zelfs even onder nul - zwaar op de rendabiliteit inhakt. 

 • Barco kwart miljard lichter sinds rapport

  Na het zwaar tegenvallende halfjaarrapport vorige week donderdag krijgt Barco opnieuw een tik van 5 procent. Sinds donderdag is de beeldvormingsgroep nu zowat een kwart miljard beurswaarde kwijt (zie grafiek). 

 • Degroof doet 5 euro af van koersdoel Wereldhave Belgium

  Analist Herman van der Loos van Degroof Petercam blijft heel positief over Wereldhave Belgium . Hij verwijst naar de veerkrachtige activiteiten, solide balans en transparantie waar het vastgoedbedrijf blijk van geeft. Hij vindt dat de koers minstens gedeeltelijk herstel verdient naar het precoronaniveau.

  Hij heeft zijn ramingen wat bijgesteld na een conferencecall. Uit voorzichtigheid blijft hij bij zijn raming dat Wereldhave Belgium door corona 8,1 miljoen euro huur zal missen, een raming die hoger is dat die van het bedrijf zelf (4,9 miljoen). Zijn koersdoel zakt met 5 euro tot 75 euro. Zijn advies blijft bijkopen.

 • Degroof laat koersdoel Barco zakken

  Na de ontgoochelende halfjaarcijfers – zowel qua omzet als winstmarges – verlaagt Degroof Petercam zijn koersdoel voor Barco van 23,5 tot 21,5 euro. Zijn advies blijft houden.

  De beeldvormingsgroep voorspelt geleidelijke verbetering van de meeste activiteiten vanaf het tweede kwartaal. Analist Kris Kippers is echter op zijn hoede. Hij ziet geen snel herstel omdat investeringsbeslissingen kunnen worden uitgesteld. Zeker in de tak Entertainment (projectoren en led walls) is de toestand moeilijk omdat bedrijven daar maar weinig cash binnenkregen en een tijd moeten draaien om hun financiën weer te versterken. De toenemende kans op een tweede coronagolf biedt hier ook weinig steun.

  Kippers denkt dat de tweede jaarhelft nog moeilijk kan worden. Hij heeft zijn ramingen voor de omzet en de bedrijfswinst voor 2021 met respectievelijk 7 en 20 procent verlaagd.

 • Beurzen op positief terrein

  De Europese beurzen hebben de openingsverliezen achter zich gelaten en noteren met bescheiden winst (+0,3%). Gunstige berichten over de EU-top lijken aan de basis te liggen. De staats- en regeringsleiders zouden vooruitgang boeken over een akkoord over een historisch stimuluspakket.

 • UBS vindt Bpost koopwaardig

  Bpost krijgt fanmail uit Zwitserland. UBS vat de opvolging van de Belgische post- en pakjesbezorger aan met een koopadvies en een koersdoel van 8,50 euro.

  De voornaamste reden is dat analisten denken dat de Belgische pakketbezorgingsmarkt door de groeiende e-commerce - die door de coronacrisis een flinke boost heeft gekregen - nog heel veel potentieel heeft. Op middellange termijn kunnen de volumes voor Bpost verdubbelen, schatten ze. Dat zal in hun ogen de krimp van het postverkeer meer dan goedmaken.

  Ze denken ook dat de Amerikaanse pakjes- en logistiekdivisie Radial, die nog verlieslatend is, 'een bescheiden turnaround' zal kennen. Volgens hun berekeningen kent de markt momenteel nul waarde toe aan Radial.

  De UBS-analisten voorspellen dat de omzet en de bedrijfswinst van de twee pakjesdivisies zullen groeien in de periode 2020-2025 en het potentieel hebben om de verdere daling van het briefverkeer te compenseren met een factor van 3 tegen 1.

  Ze vinden ook dat de consensusverwachting voor het dividend (0,40 euro over 2020) te conservatief is en rekenen zelf op 0,45 euro. Daarna zou het dividend elk jaar met 0,05 euro kunnen stijgen. Ze gaan er bovendien van uit dat het dividend volledig afgedekt zal zijn door de vrije kasstroom die Bpost realiseert.

 • Herstel Belgisch consumentenvertrouwen valt stil

  De indicator van het Belgische consumentenvertrouwen daalt in juli licht naar -20 punten, tegenover -19 punten in juni. Het in mei ingezette herstel is onderbroken, omdat de consumenten somberder werden over de algemene economische vooruitzichten.

  Voorts valt op dat de spaarbuffer onder druk staat. Sommige gezinnen moeten spaargeld gebruiken om lopende uitgaven te financieren, zegt de Nationale Bank. Een uitgebreider artikel leest u hier. 

 • Bekijk de Bull, Bear & Bas-vlog

  Die gaat dit keer over het contrast tussen Wall Street en Main Street.

  Bull, Bear & Bas over Wall Street vs Main Street

 • Retail Estates heeft 1,25 miljoen huur tegoed van Brantano

  We spoelen even terug naar vrijdagavond. Retail Estates kwam toen met een corona-update onder de titel ‘Versneld herstel van de detailhandelactiviteiten in de periferie’.

  Volgens de verhuurder van winkelvastgoed hebben de perifere locaties zoals verwacht als eerste hun omzetniveau teruggevonden van voor de coronacrisis. Winkels aan de stadsrand zijn niet alleen vlot bereikbaar met de wagen, maar laten ook toe efficiënt te shoppen in combinatie met ‘een voorzichtige omgang met andere bezoekers’. Aan de lockdown hebben ook heel wat consumenten de behoefte overgehouden om in de eigen woning te investeren. Dat komt de verkoop van doe-het-zelfwinkels, elektrozaken, decoratiezaken en meubelwinkels ten goede.

  Voor april en mei had Retail Estates met bijna al zijn Belgische huurders een akkoord bereikt over een halvering van de huurprijs. Dat zal het bedrijf - zoals begin juni gemeld - een omzetverlies van 5,52 miljoen euro opleveren. In juni en juli zijn de huurbetalingen weer op het normale peil beland dankzij de positieve omzetontwikkelingen.

  Retail Estates heeft wel twee huurders die in de problemen zitten: Orchestra-Prémaman is failliet en had eind juni een achterstal van 0,12 miljoen euro. Van Brantano, een onderdeel van de FNG-groep, heeft de vastgoedgroep nog 1,25 miljoen euro tegoed voor de periode tot eind juni. Nu FNG onder WCO-procedure staat, zijn de huurbetalingen wel hervat.

  De waardering van de vastgoedportefeuille van Retail Estates lag eind juni iets lager dan eind maart op 1.687,67 miljoen euro.

  Bij het vastgoedbedrijf vindt momenteel de algemene vergadering plaats. 

 • KBCS over GrandVision: 'Zeer vreemde en onverwachte evolutie'

  Analist Alan Vandenberghe van KBC Securities is verwonderd over de nieuwe gebeurtenis in het GrandVision -dossier. Dat EssilorLuxottica naar de rechter stapt (zie post 08.06 uur) vindt hij ‘een zeer vreemde en overwachte evolutie’. Alle betrokken partijen hebben herhaaldelijk hun steun voor de overname van GrandVision door EssilorLuxottica uitgesproken.

  ‘Dergelijke acties komen de afronding van de deal niet ten goede’, zegt Vandenberghe, die opwerpt dat EL mogelijk aanstuurt op een heronderhandeling van de termen van de overeenkomst.

  De analist blijft geloven dat de GrandVision-deal zal doorgaan en herhaalt zijn koopadvies en koersdoel van 28 euro. Hij had overigens verwacht dat het aandeel GrandVision een klap zou krijgen. Als de deal niet doorgaat, ziet hij de koers terugvallen naar 18 euro.

 • Verliezen lopen op

  We moeten onze openingspost van daarnet al bijstellen, want de verliezen van de Europese beurzen zijn meer uitgesproken geworden. De EuroStoxx 50 zakt nu 0,8 procent en bij de Bel20 gaat er 1,2 procent af.

  AB InBev zakt 2,5 procent nu het coronavirus oprukt in Brazilië en de VS, twee cruciale markten voor de biergroep. Feestjes blijken vaak haarden van besmetting en als daar weer hardere beperkingen op komen is dat niet goed voor de bierconsumptie in het algemeen.

  De grootste daler in Brussel is momenteel Kinepolis dat 6,6 procent laat liggen. De bioscopen van Kinepolis zijn weer open, maar met een sterk gereduceerde capaciteit. In België is het dragen van mondmaskers in de cinema verplicht, behalve om tussendoor iets te knabbelen of te drinken.

  Ook Barco heeft het nog altijd moeilijk. Het aandeel verliest opnieuw 4 procent, waarmee de verlieslijn van vorige week wordt doorgetrokken. De beeldvormingsgroep ging vorige week met zijn halfjaarcijfers onder de lat door. Twee belangrijke klanten van Barco – bioscopen en de evenementensector – liggen op apegapen, zoals collega Kurt Vansteeland opmerkte in zijn Weekboek.

 • Beurzen openen met verlies

  De Euro Stoxx 50 zakt 0,4 procent. In Brussel zakt de Bel20 0,7 procent. De druk komt vooral van de bankwaarden. ING verliest ruim 2 procent en KBC 1,2 procent.

  Rond volgende aandelen was er vanmorgen nieuws:

  Euronav blijft zichzelf in hoog tempo opkopen, bleek uit een persbericht. Het aandeel zakt niettemin 0,9 procent.

  In Amsterdam word Philips beloond voor degelijke resultaten in moeilijke omstandigheden en positieve vooruitzichten. Het aandeel stijgt 3,2 procent.

  GrandVision krijgt een klap van 8,2 procent nu overnemer EssilorLuxottica naar de rechter stapt om inzage te krijgen in de bedrijfsvoering.

  Het interieur van de beurs van Frankfurt ©REUTERS

 • Deutsche Bank heeft begrip voor EssilorLuxottica

  Dat EssilorLuxottica (EL) naar de rechtbank stapt om meer inzicht te krijgen in de gang van zaken bij GrandVision vinden de analisten van Deutsche Bank begrijpelijk.

  ‘Uiteindelijk geloven we dat de deal (de geplande overname van GrandVision, red.) steek houdt voor EL. Maar we begrijpen dat ze graag hebben dat de deal financieel gezond blijft, wegens de huidige moeilijke omgeving en het lopende Europees onderzoek dat mogelijk enkele desinvesteringen zal vergen naast gedragsremedies.’

  Als EL nu naar de rechter stapt, dan is dat omdat de groep wil dat de overname van GrandVision in deze nieuwe, meer uitdagende omstandigheden een gezond waardecreatievoorstel blijft.

 • Vlakke start in Europa op til

  De future op de Euro Stoxx 50 noteert nagenoeg onveranderd. Dat wijst op een stabiele opening van de Europese beurzen.

  Beleggers wegen de verdere verspreiding van het coronavirus af tegen de snelheid en sterkte van het economisch herstel. Tegelijk krijgen ze in juli en augustus een stroom kwartaalresultaten te verwerken. In Brussel hebben de staats- en regeringsleiders nog steeds geen akkoord gevonden over de EU-begroting voor de komende 7 jaar en over het herstelfonds.

 • Euronav blijft flink eigen aandelen inkopen

  De Antwerpse tankerrederij laat weten dat ze tussen 9 en 17 juli opnieuw 1.043.392 eigen aandelen heeft aangekocht. De aankopen vonden zowel op Euronext Brussel als op de New York Stock Exchange plaats en kostten Euronav circa 8,25 miljoen dollar.

  In totaal bezit Euronav nu ongeveer 9,37 miljoen eigen aandelen. Dat komt overeen met 4,26 procent van het totale aandelenkapitaal.

  Euronav kondigde op 10 juli aan dat het volop bezig was zichzelf op te kopen. Aandeleninkoop is een tweede manier om de aandeelhouders te belonen, naast (kwartaal)dividenden. De tankeroperator kiest voor aandeleninkoop omdat de beurskoers in zijn ogen te laag is en de reële waarde van het bedrijf niet weerspiegelt.

 • EssilorLuxottica sleept GrandVision voor de rechter

  De overname van GrandVision door de Frans-Italiaanse brillengigant EssilorLuxottica loopt nog steeds niet over rozen. EssilorLuxottica heeft bij de rechtbank in Rotterdam een juridische procedure opgestart tegen GrandVision. Het wil zo inzicht krijgen in de manier waarop GrandVision de zaken tijdens de coronacrisis heeft aangepakt. Volgens EssilorLuxottica heeft GrandVision verplichtingen die vervat zijn in de ‘support agreement’ geschonden.

  HAL , de Nederlandse holding die 76,72 procent van GrandVision controleert en dat belang in één blok zou verkopen aan EssilorLuxottica, is van mening dat de eisen van deze laatste ongegrond zijn.

  GrandVision is de eigenaar van brillenketens als Pearle en Eye Wish, EssilorLuxottica is onder meer bekend van de merken Ray-Ban en Oakley.

 • Op de agenda deze week

  We hebben een goed gevulde resultatenweek voor de boeg. In eigen land kijken we uit naar de nieuwsbrief van Sofina (woensdag) en resultaten van Orange Belgium (vrijdag). Voorts zijn er Europese kleppers als UBS, Novartis, AkzoNobel, Daimler, STMicroelectronics, Unilever en Roche. In de VS zijn onder meer IBM, Coca-Cola, United Airlines, Microsoft, Biogen, Tesla, Intel, Twitter en American Airlines aan de beurt.

  Wat macro-economische cijfers betreft houden we donderdag de Amerikaanse steunaanvragen in het oog. Vrijdag publiceert het onderzoeksbureau IHS Markit zijn maandelijkse indicator van de economische activiteit in de eurozone. Economen voorspellen dat de PMI (indicator van de aankoopdirecteurs) in juli met 2,4 punten stijgt naar 50,9 punten. Met een cijfer boven 50 zou de activiteit dus weer stijgen.

 • Philips houdt vrij goed stand in tweede kwartaal

  Philips , de Nederlandse specialist in medische apparatuur en verzorgingstoestellen, heeft in het tweede kwartaal al bij al vrij goed gepresteerd. De evolutie van de verschillende divisies was wel erg uiteenlopend. Door de coronacrisis was er meer vraag naar CT-beeldsystemen, beademingstoestellen en monitors voor patiënten. De vergelijkbare omzet van de tak Connected Care steeg aldus met 14 procent. Anderzijds werden minder consumentenproducten (Personal Health -19%) verkocht en werden installaties in ziekenhuizen uitgesteld (Diagnosis & Treatment -9%).

  De hele groep realiseerde een omzet van 4,4 miljard euro, wat 6 procent minder is dan een jaar eerder. Philips boekte 210 miljoen euro nettowinst tegen 246 miljoen in het tweede kwartaal van 2019. De operationele winstmarge (feitelijk aangepaste ebita-marge) verzwakte van 11,8 tot 9,5 procent.

  Positief is het sterke orderboek. De vergelijkbare orderinname steeg met 26 procent in het tweede kwartaal. Op basis daarvan en van een weer aantrekkende verkoop van consumentenproducten verwacht topman Frans van Houten in de tweede jaarhelft weer groei plus een betere rendabiliteit. Voor het hele jaar blijft hij op ‘een bescheiden vergelijkbare omzetgroei’ en een hogere winstmarge rekenen.

  Philips maakt onder meer toestellen voor medische beeldvorming. ©Philips

  .

 • Chinese financials geven gas

  Goedemorgen. We beginnen de week met een blik oostwaarts. De beurzen van Sydney en Seoel gaan licht lager, terwijl Tokio en Hongkong iets hoger gaan bij matige handelsvolumes.

  De Chinese beurzen doen een stuk beter. De Shanghai Composite stijgt ruim 2,5 procent. Vooral de financials zijn in vorm. De regelgever heeft de investeringsbeperking voor verzekeraars opgeheven en noemde zich een voorstander van fusies en overnames tussen makelaars en fondsenhuizen.

  Een voetgangersbrug in Shanghai waarop beurskoersen geafficheerd worden ©EPA

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud