live

Duitse DAX stelt record scherper

De Duitse fabrieksbestellingen stegen in oktober 2,5 procent, onder meer dankzij de boomende auto-industrie. ©Bloomberg

De Europese beurzen herstelden fors na de pandoering donderdag, onder meer dankzij een florerende Amerikaanse jobmarkt. De Bel20 won dik 2 procent, de Duitse DAX liet een record optekenen.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen, dan zullen we er in de mate van het mogelijke rekening mee houden.

17.45 uur: We ronden hier af. Fijn weekend en tot volgende week!

17.40 uur: De Duitse DAX finishte 2,4 procent hoger op 10.087 punten, een vers record. In Brussel won de Bel20 2,1 procent tot 3.335 punten. 

17.20 uur: We blikken al even vooruit op komende week. Naast de interimdividenden van Bpost en Belgacom, is het op macro-economisch vlak vooral uitkijken naar hoeveel banken aan het loket van de ECB zullen bijtanken. De banken kunnen donderdag voor de tweede keer goedkope vierjaarskredieten opnemen bij de Europese Centrale Bank (ECB). Die zogenaamde TLTRO is een van de instrumenten waarmee de ECB de economie meer zuurstof wil geven. Analisten verwachten dat de banken 170 miljard euro zullen lenen, tegenover 83 miljard de eerste keer. Een laag bedrag zal de druk op de ECB verhogen om extra stimuli te lanceren. De ECB beloofde om via TLTRO’s en de aankoop van pandbrieven (gedekte obligaties) en herverpakte kredieten haar balans met 1.000 miljard euro op te pompen. Analisten geloven dat de huidige maatregelen niet volstaan om dat bedrag te bereiken.

17.00 uur: Ook zonder de dramatiek van de vorige week zet de olieprijs de forse koersval voort. Een vat Brent-Noordzeeolie wordt nog eens zo'n 2 procent goedkoper naar 68,53 dollar, het laagste niveau sinds oktober 2009. 

16.50 uur: Even meegeven dat het vandaag precies 18 jaar geleden dat de voormalige Fed-voorzitter Alan Greenspan zijn beruchte speech gaaf over 'irrationele exuberantie'. 

this day in financial history (1996): Alan Greenspan gives his "irrational exuberance" speech http://t.co/BjrpSdK4hm #WSJ— Jason Zweig (@jasonzweigwsj) 5 december 2014

16.30 uur: De meest hardnekkige luis in de pels van Thrombogenics , de shorter Perceptive Advisors, is geleidelijk aan winst aan het nemen. Uit de jongste meldingen bij beurswaakhond FSMA had Perceptive nog 0,69 procent van de aandelen geshort op 2 december, tegenover nog 5 procent in september. 

16.15 uur: Eén van de meest verhandelde Belgische effecten is vandaag het inschrijvingsrecht van Tessenderlo, dat bij een handelsvolume van meer dan 300.000 stuks 8,3 procent stijgt naar 1,57 euro. Die 1,57 euro is bij de huidige Tessenderlo-koers (21,21 euro) ook de intrinsieke waarde: per drie inschrijvingsrechten kun je immers tegen 16,50 euro intekenen op één nieuw aandeel. Een voordeel van 4,71 euro, ofte 1,57 euro per voorkeurrecht. 

15.45 uur: Hoopgevend is dat in de Verenigde Staten ook het aantal langdurig werklozen afneemt:

US unemployment rate composition pic.twitter.com/SOPIi5KTOq— cigolo (@cigolo) 5 december 2014

15.32 uur: Wall Street start met relatief bescheiden winst. De Dow Jones gaat 0,2 procent hoger. Zoals altijd is het voor beleggers in de VS een beetje koorddansen tussen de sterke reële economie en het vooruitzicht dat de Federal Reserve in 2015 met een eerste renteverhoging in meer dan zes jaar de 'doping' wegpakt.

15.24 uur: Wat u over de wonderweek van Agfa moet weten, leest u met dank aan collega Seba Rousseau via deze link

14.47 uur: Een sterk jobrapport, dus, maar analisten vrezen meteen dat de Fed die cijfers zou aangrijpen om de riem wat aan te halen op het vlak van rentebeleid en/of stimulus. En het is duidelijk dat de markt daar nog steeds als de dood voor is. Dus wordt er in eerste instantie gefocust op de negatieve punten in het rapport. En dan zien we de term 'labor market slack' opduiken. Dat wijst op het probleem dat er in de VS nog steeds meer werkzoekenden zijn dan beschikbare jobs. Met andere woorden: de arbeidsmarkt trekt wel aan, maar structureel is er nog altijd het probleem van een tekort aan jobs om de hele actieve bevolking aan werk te helpen.

Dear Fed: Today's payroll gains are awesome, but all that labor market slack is important. Also, weak wage growth. Don't get carried away.— Michael R. Strain (@MichaelRStrain) December 5, 2014

 

14.32 uur: De Amerikaanse jobmarkt boomt: in november schiep de Amerikaanse economie 321.000 banen, ruim beter dan verwacht. 

US Nov #NFP at 321k, smashes all forecasts in a Reuters poll whose median was 230k, f'casts ranged 140k to 280k.— Reuters Polls (@ReutersPolls) 5 december 2014

 

14.25 uur: Dit zijn je prognoses voor het maandelijkse jobrapport van het Wall Street-kruim:

NFP JP Morgan 200K Goldman Sachs 220K Citigroup 225K HSBC 230K UBS 230K Credit Suisse 235K Morgan Stanley 235K Deutsche Bank 250K— Steve Collins (@TradeDesk_Steve) 5 december 2014

 

14.10 uur: Agfa-Gevaert (zie ook 13u30) is op weekbasis al dik 9 procent gestegen, meteen de beste week sinds maart.

13.47 uur: Straks volgt het Amerikaanse jobrapport. En zal de Amerikaanse economie waarschijnlijk voor de vijftigste maand op rij jobs creëren, een record.

Today will mark the 50th consecutive month of US job growth, extending current record stretching back to the 1930s: pic.twitter.com/xzLx47M8Nb— Jamie McGeever (@ReutersJamie) 5 december 2014

 

13.30 uur: Agfa-Gevaert gaat nog eens 7 procent hoger naar 2,12 euro. De beeldvormingsgroep beleeft een prima week, met dank aan de tuimelende zilverprijs én het hoopgevende bericht dat de groep warempel een nieuwe inktfabriek overweegt.

13.25 uur: We komen nog even terug op het HSBC-rapport over Umicore. Het Londense beurshuis verlaagt het advies van 'neutraal' naar 'verkopen'. Analist Geoff Haire:

Ons verkoopadvies is vooral ingegeven door het risico op tegenvallende winst de komende twaalf maanden, gelet op de kwetsbaarheid van de afdeling recyclage op de lagere metalenprijzen en de negatieve impact van nieuwe capaciteit.

12.55 uur: Het Brusselse beursoverzicht leest u hier. Met focus op Agfa, Umicore, Bpost, Nyrstar en Econocom.

11.55 uur: Potentieel goed nieuws voor de Brusselse beurs: door de aanhoudende nulrentes zien de spaarboekjes geld wegstromen.

11.45 uur: Toch nog even aanstippen dat de intekenperiode op de kapitaalverhoging van Tessenderlo nog steeds loopt. En dat het apart genoteerde voorkeurrecht niet heel ver van zijn theoretische waarde noteert. Op dit ogenblik bijvoorbeeld noteert het inschrijvingsrecht  bij een stevige handel van 153.000 stuks op 1,54 euro. Dat is een kleine korting vergeleken met de theoretische waarde van 1,57 euro. Ook Tessenderlo haalt met 46.000 stuks een vrij forse handel, wat er op wijst dat flink wat 'arbitrageurs' actief zijn op het aandeel en het inschrijvingsrecht. 

11.00 uur: In de Bel20-index is Umicore de enige noemenswaardige verliezer wegens een ratingverlaging bij HSBC, dat in een update over de chemiesector de materialengroep op zijn 'underweight'-lijst zet. Solvay wordt daarentegen gepromoveerd tot de 'overweight'-lijst.

10.50 uur: De private plaatsing van aandelen Aedifica is afgerond. Er werden 456.917 aandelen verkocht tegen 52,50 euro per stuk, goed voor een operatie van net geen 24 miljoen euro. De korting bedraagt 3,1 procent tegenover de slotkoers van gisteren. De aandelen werden gecreëerd om de overname te betalen van twee rusthuizen, een in Olen en een in  Wetteren. Het waren de eigenaars van deze rusthuizen die de aandelen na de operatie op de markt brachten.

10.30 uur: Dit zijn de grootste stijgers en dalers in Brussel:

10.20 uur: Wereldhave Belgium is te fel gestegen, meent Bank Degroof. Gisteren sloot de vastgoedgroep, gespecialiseerd in shoppingcentra en in mindere mate kantoren, op een record van 106,20 euro. Dit jaar leverde het aandeel al een rendement op van 34 procent. De rating gaat van 'opbouwen' naar 'houden', het koersdoel blijft stabiel op 109 euro.

10.05 uur: De holding Bois Sauvage is langsgekomen bij De Tijd. De Sint heeft chocolade mannetjes van Neuhaus afgezet op alle bureaus. Neuhaus tekent voor bijna de helft van de intrinsieke waarde van Bois Sauvage. De holding kreeg gisteren een ratingverhoging van Bank Degroof van 'houden' naar 'opbouwen' omdat de korting is opgelopen van 20 tot 30 procent.

10.00 uur: KBC Securities reageert tevreden over de aanstelling van John Galassini als nieuwe mijnchef bij Nyrstar. Hij moet de tak meer discipline en verantwoordelijkheid bijbrengen en resultaatgedreven gaan werken. 'We herhalen onze koopaanbeveling omdat we geloven dat de fel verbeterde fundamenten nog niet in de koers zitten', zegt het beurshuis.

09.45 uur: Bank Degroof verhoogt het koersdoel voor BPost van 21,50 naar 22 euro. De rating blijft 'houden'. Analist Jean-Marie Caucheteux rekende uit dat de nettowinst in oktober op 26,7 miljoen euro belandde, een erg mooi cijfer. Eerder had BPost al resultaten voor de eerste negen maanden vrijgegeven.

'Het interimdividend stijgt noemenswaardig. En het cijfer voor oktober doet het beste vermoeden voor het vierde kwartaal.'
Jean-Marie Caucheteux
Analist Bank Degroof

09.20 uur: Fiat Chrysler Automobiles gaat 4 miljard dollar ophalen op de financiële markten. Via de emissie van nieuwe aandelen mikt de groep op maximaal 1,25 miljard. Het aantal aandelen zal daardoor met 7,7 procent stijgen. De rest moet komen via converteerbare obligaties. Het geld moet onder meer dienen voor de ontwikkeling van nieuwe modellen. De groep wil onder meer het merk Alfa Romeo een forse boost geven. Exor, de holding van de familie Agnelli die 31 procent van de Italiaans-Amerikaanse autogroep aanhoudt, doet mee met de kapitaalverhoging om haar belang niet te laten verwateren. De timing lijkt ideaal: sinds de introductie van de fusiegroep op de beurs van New York in juni, won het aandeel 55 procent dankzij goede verkoopcijfers in de VS.

Fiat Chrysler Automobiles wil met nieuwe modellen het merk Alfa Romeo een boost geven. ©REUTERS

09.10 uur: De Russische centrale bank heeft woensdag opnieuw actie ondernomen tegen de aanhoudende daling van de roebel. Dat maakte de bank vrijdag bekend. De centrale bank verkocht op 3 december voor 1,9 miljard dollar (1,5 miljard euro) aan buitenlandse valuta om de waarde van de eigen munt te ondersteunen. Dit was de tweede interventie sinds het besluit van begin november om de koers van de roebel vrij te laten bewegen. Maandag werd 700 miljoen dollar uitgetrokken om de neergang van de munt te stoppen. Sinds de flexibilisering van de roebel is de Russische munt, mede door de forse daling van de olieprijs, scherp in waarde gedaald. Vrijdagochtend liep de koers licht op, waardoor het verlies van deze week enigszins werd beperkt, tot iets minder dan 6 procent.

09.00 uur: De Bel20 opent 1 procent hoger op 3.300 punten.

08.58 uur: Nyrstar maakt werk van de opkuis van zijn mijnen. De zinkgroep stelt John Galassini aan als Senior Vice President Mining. 'Galassini  krijgt een belangrijke strategische positie en zijn benoeming onderstreept de verbintenis van Nyrstar om de prestaties van het mijnbouwsegment significant te verbeteren', stelt het bedrijf. Galassini werkt al 25 jaar in de mijnbouw, de laatste 21 jaar bij Phelps  Dodge/Freeport-McMoran.


08.50 uur:
Het Belgische leger moet al fors besparen, en daar komt nu nog een tegenslag bij. Defensie heeft ingestemd met een een bijkomende betaling van 85 miljoen euro aan het consortium onder leiding van de Nederlandse bouwgroep BAM voor de bouw van het nieuwe NAVO-hoofdkwartier. 

08.45 uur: In Nederland start op 10 december het bod van SHV Holding op de maker van dier- en visvoer Nutreco. SHV is een investeringsbedrijf van de familie Fentener van Vlissingen, een van de rijkste families in Nederland. Het bod van 44,50 euro per aandeel waardeert Nutreco aan 2,99 miljard euro. Het loopt tot 17 februari. Het is de vraag of Cargill en Permira zich nog beraden op een eventueel nieuw tegenbod

08.40 uur: Ook bij Econocom kan er wat beweging zijn. Het IT-bedrijf doet het dit jaar slecht wegens de moeilijke integratie van het overgenomen Franse bedrijf Osiatis in de groep. Philippe Hoffman, de nieuwe topman voor de Benelux, stelt dat er stilaan beterschap is. In oktober bereikte de omzet weer het niveau van vorig jaar.

De integratie van het Franse Osiatis was ingewikkelder dan verwacht. Een plus een is geen twee gebleken. Er zijn cultuurverschillen tussen beide bedrijven.
Philippe Hoffman
Directeur Benelux bij Econocom

08.30 uur: Op Euronext Brussel kunnen de koersen reageren op volgend nieuws:

- ASL Aviation, een dochter van CMB , breidt zijn vloot uit met 20 vliegtuigen via de overname van de Zwitserse Farnair Groep. Deze week meldde de luchtvaartorganisatie IATA dat de wereldwijde vraag naar luchtvrachtvervoer is hersteld tot het hoogste peil sinds 2010. Het aanbod kan voorlopig de vraag niet volgen.

-  Al 40.000 klanten van Telenet verzetten zich tegen de prijsverhoging van het kabel- en televisiebedrijf. In januari stijgen de prijzen voor de meeste diensten 4 à 5 procent, dubbel zoveel dan de prijsstijging dit jaar.

- Bpost kondigde gisteren nabeurs aan een interimdividend van 1,04 euro bruto uit te keren.

- De vastgoedvennootschap Aedifica maakte nabeurs bekend dat een BAV heeft ingestemd met een kapitaalverhoging van circa 23 miljoen euro. Het geld dient voor de aankoop van twee woonzorgcentra. Er vindt ook een private plaatsing van bestaande aandelen plaats. Daarom blijft het aandeel voorlopig geschorst.

08.15 uur: Goedemorgen. De Europese beurzen maken zich volgens de futuresmarkten klaar voor een herstelbeweging na de forse tuimeling donderdag. De Eurostoxx50-index sloot 1,7 procent lager. Beleggers duwden de verkoopknoppen in uit teleurstelling over de speech van Mario Draghi. De Europese Centrale Bank wacht minstens tot begin volgend jaar om met meer stimuli voor de dag te komen.

Wall Street sloot donderdag vrij vlak. Op de Aziatische markten noteren de meeste indexen met winst, zij het beperkt. Alleen Hongkong en de Sjanghai Composite gaan meer dan een procent hoger. In China valt op hoe de beurs van Sjanghai het beter doet dan de beurs van Shenzen, omdat voorlopig alleen die eerste toegankelijk is voor buitenlandse beleggers.

Vandaag is de belangrijkste beleggersafspraak om half drie. Dan wordt het Amerikaanse banenrapport op de markten losgelaten. Met de verse overheidsbanen erbij heeft de Amerikaanse economie in november in totaal 230.000 nieuwe jobs gecreëerd, schatten economen. Als dat cijfer wordt bevestigd, is het de tiende maand op rij dat er meer dan 200.000 banen bijkomen. De werkloosheidsgraad zou stabiel blijven op 5,8 procent, het laagste peil in zes jaar.

De Duitse fabrieksbestellingen zijn intussen bekendgemaakt en vallen goed mee. De orderboekjes stegen in oktober met 2,5 procent, een pak beter dan de verwachte groei met 0,5 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud