Duitse motor kent zwak jaareinde

De beursrally in Europa houdt aan nadat de Wereldbank haar prognose voor de groei van de wereldeconomie optrok. KBC is de grootste stijger in de Bel20, na lovende woorden uit Londen.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen: aarzel niet, we houden er in de mate van het mogelijke rekening mee.

17.41 uur: De Bel20 is geëindigd op 2.958 punten, een winst van 0,6 procent. Daarmee is Brussel de op twee na zwakst presterende beurs van West-Europa, Amsterdam boekte slechts 0,5 procent winst, net als Zurich. De Euro STOXX 50 won 1,5 procent tot 3.165 punten.

17.39 uur: Gedelegeerd bestuurders Paul Bertrand en Pierre Bertrand van Cimescaut geven morgen om 15u een persconferentie om 'toelichting te geven bij de schorsing van het beursaandeel deze woensdag', zo meldt het bedrijf nu. De bijeenkomst vindt plaats in Antoing. De kans dat de pc handelt over de steengroeve van Antoing (zie 13.41 uur) is dus wel heel groot. De hoofdzetel van Cimescaut bevindt zich in Doornik.

16.19 uur: Dit zou mogelijk wel eens een van de meest bizarre filmpjes van het jaar kunnen worden. Een gedurfde stelling, met een jaar dat amper 2 weken ver is. Maar oordeelt u vooral zelf. Hieronder ziet u het optreden van Gerrit Zalm, ex-minister van Financiën van Nederland, en tegenwoordig topman van de Nederlandse bank ABN AMRO.

In plaats van strak in het pak een typisch, met flauwe grapjes doorspekte welkomstspeech af te steken, verscheen Zalm als een onvervalste 'drag queen' op het podium. Gekleed in een lange blauwe jurk, nepborsten inbegrepen, stelde hij zichzelf voor als Gerrits zus Priscilla. En hij stak volgende speech af:

De opgemerkte nieuwjaarstoespraak van Gerrit 'Priscilla' Zalm, topman/vrouw van ABN AMRO

16.07 uur: Voor het tweede jaar op rij is de verkoop van champagne gedaald, zo meldt het Comité interprofessionnel des vins de Champagne. In volume was er een daling met 1,5 procent, in omzet zelfs met 2,5 procent. Vranken-Pomméry, dat volgende week met omzetcijfers komt, laat het niet aan zijn hart komen en wint 1,2 procent. Het Frans-Belgisch champagne-aandeel werd het voorbije jaar 20 procent duurder. De daling komt volledig op rekening van Frankrijk en de rest van Europa. In de rest van de wereld steeg de verkoop met 3,2 procent tot 63 miljoen flessen. LVMH dat de prestigieuze Moët & Chandon verkoopt stijgt 2 procent tot 128,75 euro.

16.00 uur: Wall Street gaat door op zijn élan van gisteren dinsdag. De Dow Jones staat na een half uur 0,4 procent hoger, ook dit keer doet de technologiebeurs Nasdaq het beter, ze wint 0,6 procent. Bank of America, de op één na grootste bank van de VS, wint na beter dan verwachte resultaten 3,3 procent tot 17,32 dollar. 

15.27 uur: De Russische automarkt zit in een dipje. Na jaren van groei, was er een gevoelige achteruitgang in 2013. En ook 2014 ziet er niet zo goed uit, behalve als je een fabrikant van luxewagens bent:

 

Russia's car sales -5% in 2013; first drop since 2009 & 2014 forecast -2%. Even in down market, Mercedes, BMW up 10%+ $F $EL $RL #luxe— Rahul Sharma (@Retail_Guru) January 15, 2014

 

14.47 uur: De groothandelsprijzen in de Verenigde Staten zijn in december voor de eerste keer in drie maanden gestegen. De prijstijgingen kwamen er vooral door duurdere olie en tabak. De producer price index steeg met 0,4 procent. De kernindex steeg de voorbije 12 maanden met 1,4 procent en dat is dan weer het laagste groeicijfer in 5 jaar.

U.S. wholesale prices rise for the f ... http://t.co/gqjekc3PNa— MarketWatch (@MarketWatch) January 15, 2014

13.55 uur: Is er opnieuw miserie op komst voor de B787 'Dreamliner' van Boeing? Japan Airlines merkte dinsdag in één van zijn 787's witte rook op en een batterijcel die deels gesmolten was. De regulator vraagt nu een grondig onderzoek voor het toestel Tokyo Narita International mag verlaten. Begin vorig jaar stonden alle B787's wereldwijd bijna drie maanden aan de grond wegens problemen met de lithiumbatterijen.Nochtans had Boeing daarna een nieuw systeem op punt gezet waardoor oververhitting en rookvorming niet meer zouden voorkomen. Ondanks die ellende vorig jaar was Boeing het best presterende aandeel van de Dow Jones.

13.50 uur: Bank of America heeft zopas uitstekende resultaten bekendgemaakt. De winst van 29 cent per aandeel ligt duidelijk boven de marktprognose van 26 cent.

Bank of America fourth-quarter earnings rise sharply to $3.44 billion. http://t.co/YA8we9LhfG— Wall Street Journal (@WSJ) January 15, 2014

13.41 uur: Er is wat meer duidelijkheid over de reden van de schorsing van steengroeve Cimescaut. De collega's van L'Echo hebben contact gehad met Cimescaut-topman Paul Bertrand. Die wil enkel kwijt dat er morgen/donderdag een persbericht komt. Dan spreekt het Hof van Cassatie zich uit over de zaak tegen cementgroep CBR.

Het Hof van Beroep van Bergen had die laatste gelijk gegeven in de strijd om de controle over de steengroeve Carrières d'Antoing. Maar Cimescaut had daar dus cassatieberoep tegen aangetekend, en morgen krijgen we het arrest in die zaak.

13.02 uur: In Frankfurt veert Lufthansa 4,4 procent op. Volgens Citigroup biedt de Duitse luchtvaartmaatschappij de beste waarde in de Europese luchtvaartsector. Vorig jaar steeg het aandeel Lufthansa slechts 8,3 procent, terwijl concurrent International Consolidated Airlines Group (het moederbedrijf van British Airways) ruimschoots verdubbelde in waarde. De analisten van Citigroup verwachten dat Lufthansa dit jaar een ‘substantiële winstverbetering’ zal voorleggen.

12.43 uur: De Braziliaanse vliegtuigbouwer Embraer leverde vorig jaar 90 commerciële jets en 119 zakenvliegtuigen. De concurrent van Bombardier zegt dat daarmee de doelstelling werd bereikt. Het orderboek voor commerciële jets stond op 31 december op 429 vliegtuigen. Het Waalse Sonaca is een partner van Embraer en heeft in Brazilië een fabriek. Ook Asco Industries uit Zaventem levert onderdelen voor Embraer-vliegtuigen. Het aandeel steeg het voorbije jaar in Sao Paolo met bijna 50 procent maar zit nu wel onder zijn piek tijdens de zomer.

12.35 uur: De Europese beurzen stevenen af op nieuwe records nu de Wereldbank voor de eerste keer in drie jaar zijn groeivooruitzichten heeft verhoogd. Vooral zogenaamde cyclische aandelen als banken, energiegroepen en consumentenconcerns profiteren daarvan. De Duitse DAX zit met een stijging van 1,1 procent tot 9.645 punten op zijn hoogste niveau ooit. De Euro STOXX 50 wint meer dan 0,6 procent, de Bel20 blijft wat achter met een toename van 0,2 procent. De toppers en floppers over de middag in Brussel zijn:

12.05 uur: Mooie CEO's doen de koersen stijgen. Ze mogen dus ook meer geld verdienen...

Waarom mooie CEO's meer geld verdienen... => Why it makes sense to pay beautiful CEOs more http://t.co/EifJv9l3DQ via @qz— Peter De Keyzer (@DeKeyzerP_nl) January 15, 2014

11.55 uur: Chocolade! Barry Callebaut, ’s werelds grootste chocoladeproducent, heeft in het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar (2013/2014) een omzet behaald van 1,52 miljard Zwitserse frank. Dat is 21,4 procent meer dan een jaar eerder en meer dan analisten hadden verwacht. De omzet profiteerde onder meer van hogere prijzen voor cacaobonen, cacaoboter en melkpoeder.

Het verkoopvolume dikte 19,5 procent aan, wat minder was dan de 21,1 procent waar analisten op hadden gerekend. Zonder de in december 2012 overgenomen activiteiten van Petra Foods bleef de volumegroei beperkt tot 4,6 procent. De zwakkere groei heeft volgens Barry Callebaut te maken met een moeilijke vergelijkingsbasis, minder nieuwe contracten voor derden en bottlenecks in West-Europa. Het aandeel verliest 0,5 procent.

11.25 uur: Er ontspint zich een bizar welles-nietes spelletje tussen de Franstalige krant Le Soir en de videostreamdienst Netflix. Er wordt al langer gespeculeerd over de lancering van die dienst in ons land, maar het bedrijf heeft tot dusver alle berichten over een start in mei als foutief van de hand gedaan.

Maar Le Soir blijft zwart op wit schrijven dat die lancering er in mei wel degelijk zal komen. België komt voor Frankrijk, dat Netflix waarschijnlijk in de herfst zal mogen verwelkomen. De vasthoudendheid van Le Soir is opmerkelijk, aangezien Netflix tot dusver wel erg categoriek is geweest in zijn ontkenningen.

11.23 uur: De statistische jongens van de Bondsrepubliek hebben de rare gewoonte eerst de jaarcijfers van het BBP te publiceren en pas dan die van het laatste kwartaal. Soit, over heel 2013 groeide de Duitse economie met 0,5 procent, 'solide maar niet indrukwekkend', vindt ING-econoom Carsten Brzeski. Dat betekent dat er in het laatste kwartaal vermoedelijk een groei was van 0,2 à 0,3 procent. Het begrotingstekort van de Duitsers bedroeg vorig jaar 0,1 procent, 'Duitsland mist zo de unieke gelegenheid om voor de eerste keer sinds 1971 twee jaar op rij een begrotingsoverschot te boeken.

Solid but unimpressive German growth in 2013. A quick take on the numbers. http://t.co/ZYPVc1onRA— Carsten Brzeski (@carstenbrzeski) 15 januari 2014

 

11.10 uur: Volgens voorlopige cijfers is de economische groei in Duitsland vorig jaar vertraagd tot 0,4 procent, van 0,7 procent in 2012. De Duitse regering rekende op 0,5 procent bbp-groei in 2013, maar het vierde kwartaal viel zwak uit (ongeveer 0,25 procent groei volgens een woordvoerder van Destatis).

10.58 uur: Interessante analyse in Les Echos vandaag over de alliantie Renault-Nissan, die we verwerkt hebben in een Bear & Bull. In de 14 jaar dat de alliantie bestaat, is er op diverse vlakken samengewerkt (en heeft Renault ook flink wat winst van zijn Japanse partner kunnen boeken), maar de twee constructeurs houden kerndomeinen als R&D of engineering wel gescheiden. Eigenlijk is Carlos Ghosn nog het sterkste bindteken tussen Renault en Nissan. Vraag is wat hij tijdens zijn volgende mandaat zal doen. Een van de mogelijkheden die Les Echos oppert is dat Renault zijn belang in Nissan zou afbouwen en omgekeerd.

10.53 uur: Een semi-sportbericht tussendoor. Kredietkaartmaatschappij Visa heeft zijn sponsorcontract met de wereldvoetbalorganisatie FIFA, voor de sponsoring van het WK voetbal, verlengd tot 2022. In dat jaar vindt het tornooi plaats in de Golfstaat Qatar. Ook andere WK-sponsors, Hyundai-Kia en AB InBev, verlengden hun contract eerder al tot 2022. Adidas heeft zijn lot met het WK al verbonden tot 2030.

Visa is sinds 2010 een WK-sponsor. Het verving daarbij concurrent MasterCard. Die laatste kreeg wel een schadevergoeding van 90 miljoen dollar van de FIFA, omdat die MasterCard geen voorrang had gegeven om het sponsorcontract te verlengen.

10.46 uur: Bij Akzo Nobel stapt financieel directeur Keith Nichols eind juni verrassend op.  Hij was vijf jaar lang CFO bij de Nederlandse verven- en chemicaliëngroep. Nichols speelde een belangrijke rol in de transformatie van Akzo, onder meer na de overname van ICI. De zoektocht naar een vervanger is gestart. Akzo Nobel noteert 1,3 procent hoger in Amsterdam.

10.27 uur: Het Chinese Fosun weet niet van ophouden. Nu heeft het zijn pijlen gericht op het prestigieuze zakenmagazine Forbes.

China’s Fosun lines up offer for Forbes http://t.co/1vfngpmCWO— Financial Times (@FinancialTimes) January 15, 2014

10.22 uur: Het voorlopig definitieve lijstje met al de nieuwe en oude aandeelhouders van Alitalia 

na de kapitaalverhoging willen we u toch niet onthouden, ook al omdat er nogal wat beursgenoteerde ondernemingen bijzitten. De kans dat ze binnenkort allemaal hun geld kwijt zijn is niet gering, Alitalia liet begin deze week weten dat het binnenkort waarschijnlijk nog een pak vers geld nodig heeft indien de verliezen over 2013 hoger oplopen dan verwacht:

10.05 uur: ‘First we take Kiev, than we take Budapest’. Dat lijkt de strategie van Moskou te zijn. Na het noodkrediet voor Oekraïne, belooft Rusland nu ook 10 miljard in Hongarije te pompen

09.42 uur: Opvallende uitschieter in Londen: Burberry schiet er 6,5 procent hoger - een ruitjeshausse!, roept Kurt Vansteeland uit. De luxespecialist is een voorloper in het digitaal aan de man brengen van zijn producten, een van de stokpaardjes van de naar Apple vertrekkende CEO Angela Ahrendts. Ook de fysieke winkels gingen er op vooruit, net als verkoopscijfers in China.

09.28 uur:  KBC is afgetekend leider in de Bel20, met een stijging van meer dan 3 procent. Waarschijnlijk is de reden daarvoor een lovend rapport uit Londen. Berenberg Bank nam de financiële sector onder de loep, en distilleerde daaruit een paar 'long term winners'. En jawel, de bank van hier is daar één van. We spitten het rapport even uit en komen er later op terug.

09.10 uur: Bloomberg polste beleggersgoeroe Marc Faber naar zijn favoriete aandelen om te shorten. En volgens Faber zit er blijkbaar wat lucht in Silicon Valley...

De favoriete short stocks van Marc Faber voor 2014 pic.twitter.com/X71neTPEMj— Karel Mercx (@KarelMercx) January 15, 2014

09.00 uur: Hier gaan we dan: de Bel20 is 0,2 procent hoger geopend op 2.950 punten. 

08.49 uur: GM-aandeelhouders mogen zich verheugen op het eerste dividend in vijf jaar tijd. De autoreus - al vijftien kwartalen op rij winstgevend - keert een kwartaaldividend van 30 dollarcent per aandeel uit. Vannacht wisselt het bedrijf overigens van CEO. Dan Akerson geeft dan de fakkel door aan Mary Barra, de eerste vrouw ooit om een autoreus te leiden.

08.39 uur: De FSMA schorst de handel in de beursgenoteerde steengroeve Cimescaut, dat sinds 1925 in Brussel noteert op de fixingmarkt. De beurswaakhond zal de de handel slechts laten hervatten 'nadat adequate informatie is gepubliceerd'. Waar die informatie over zal gaan, is nog onduidelijk. Maar ons geld staat op een nieuwe ontwikkeling is het al lang aanslepende gevecht tussen Cimescaut en cementgroep CBR om steengroeve Carrières d'Antoing

08.31 uur: Goed om te weten:

SocGen haalt #Heineken en #ING v/d "premium list". JPMorgan verlaagt aanbeveling #Wereldhave naar Neutraal en zet #Unilever op Underweight— Tom Simonts (@TSimonts) January 15, 2014

08.22 uur: Collega Emmanuel Van Brussel gunt u een blik in het wagenpark van Belgacom:

Bedrijfswagenpark Belgacom: 3 benzine, 4 elektrisch, 62 hybride en ... 3.658 diesel. Meer in @tijd: http://t.co/V9dOrwTVJF— Emmanuel Vanbrussel (@evanbrussel) January 15, 2014

08.07 uur: Ook vastgoed, maar van een iets andere orde: volgens The Wall Street Journal is mediamogol Time Warner klaar om zijn iconisch hoofdkwartier in Manhattan te verkopen. Vastgoedspeler Related Companies zou met hulp van buitenlandse investeerders 1,3 miljard dollar willen betalen voor het gebouw, wat het één van de grootste deals ooit zou maken in commercieel vastgoed in de VS.

07.52 uur: Er wordt vandaag druk nagepraat over de bocht van Frans president François Hollande van socialist naar sociaal-democraat, met onder andere een lastenverlaging van 30 miljard euro voor de Franse bedrijven. KBC-strateeg Koen Deleus haalde deze ochtend op Radio 1 dit citaat van een Franse ondernemer boven: 'Ondernemen in Frankrijk is nog steeds als de Tourmalet oprijden, maar Hollande haalt toch al een paar kasseien weg.'

07.42 uur: Collega Kurt Vansteeland is as we speak bezig de economische vooruitzichten van de Wereldbank te doorploegen. Voorlopige conclusie: de instelling ziet door de 'tapering' van de Amerikaanse Fed - het terugschroeven van de obligatieaankopen - de situatie in de ontwikkelde economieën normaliseren. Op zich goed, maar de 'taper' zou ook een negatieve invloed kunnen hebben op de groei in opkomende economieën, die veelal rekenen op het buitenlandse kapitaal dat de jongste jaren zo welig vloeide.

Interessante grafiek uit de turf van de Wereldbank alvast: de ontwikkelde economieën zitten nog steeds niet aan pre-crisisniveau.

07.34 uur: U vroeg zich al af wat die droge knal was in de verte? Wel, naar alle waarschijnlijkheid was het de fles champagne die Euronext-baas Vincent Van Dessel opentrok. Want er komt opnieuw vers bloed naar de Brusselse beurs! PMV werkt aan een beursintroductie voor het Vlaams Administratief Centrum Gent, dat in de loop van het jaar 1.200 Gentse ambtenaren zal huisvesten. Het gaat wel niet om een klassieke beursintroductie, maar om de uitgifte en de notering van een vastgoedcertificaat door de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV).

07.31 uur: Vandaag komt er een nieuwe aflevering in het Amerikaanse resultatenseizoen, ditmaal met Bank of America. De eurozone geeft de cijfers voor de handelsbalans van november en in de Verenigde Staten is er een nieuwe versie van het 'Beige Book', de ultieme handleiding voor de volgende Fed-vergadering.

07.26 uur: Een bijzonder goede morgen! We trappen hier de marktenverslaggeving af met een korte terugblik op gisteren. In Europa was er een gemengd beeld, met nauwelijks beweging voor de Bel20. Binnen de sterindex kon Telenet wel profiteren van de consolidatiegolf binnen de kabelsector, na het bod van Charter op Time Warner Cable maandag nabeurs.

Op Wall Street was het resultaat dan weer zo klaar als pompwater. De voornaamste indexen gingen alle drie hoger, nadat de kleinhandelsomzet beter uitviel dan verwacht, met een groei van 0,2 procent in plaats van de verwachte 0,1 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud