1. Markten Live
 2. Live blog
live

Duitse rivaal zet Melexis op de pechstrook

De Europese beurzen doken in het rood wegens een winstwaarschuwing van de Duitse halfgeleidergroep Infineon. Die trekt ook sectorgenoot Melexis mee. De Bel20 blijft in het groen dankzij de banken, die een ruggensteuntje kregen van Mario Draghi.
 • Tot morgen!

  We ronden hier onze liveblog af, met de boodschap dat we morgen bij het krieken terug zijn met een verse blog. Tot dan!

 • Nationale Bank verhoogt dividend met 8,5 procent

  De winst van de Nationale Bank is in 2018 met 18 procent gestegen naar 746 miljoen euro. Dat is vooral te danken aan hogere rentebaten. Het brutodividend stijgt met 8,5 procent naar 138,47 euro per aandeel.

 • Banken leveren Bel20 koppositie op

  De slotbel: de Bel20  is de primus in Europa met een winst van 0,6 procent naar 3.614 punten. Dit dankzij de spurt van KBC  en ING  na de sussende woorden van Mario Draghi. 

 • Waarschuwing Infineon geeft ook Melexis uppercut

  De Duitse halfgeleiderproducent Infineon  , die vooral chips voor de autosector levert, verlaagt zijn prognoses voor dit jaar. 'De vooruitzichten voor sommige van onze eindmarkten zijn troebel. De autoverkopen in China vallen nog slechter uit dan gevreesd', stelt het bedrijf. In plaats van een 9 procent hogere omzet, tempert Infineon de groeiprognose nu tot 5,3 procent voor 2019.

  De onheilstijding trekt de hele sector mee. In Brussel keldert Melexis  na het nieuws. In Amsterdam gaan chipaandelen als ASML , ASMI en Besi fors naar beneden. 

 • Amerikaans centraal bankier probeert verwachtingen te temperen

  Nu Wall Street steeds enthousiaster inzet op een renteknip later dit jaar (zie post van 15u20) - na negen renteverhogingen tussen december 2015 en december 2018 - proberen sommige Amerikaanse centraal bankiers de beleggers een beetje te temperen. 

  Dallas Fed-voorzitter Robert Kaplan vindt dat beleggers iets te snel concluderen uit de omgekeerde rentecurve in de Verenigde Staten - een tienjaarsrente die lager noteert dan de driemaandsrente - dat een Amerikaanse recessie onvermijdelijk is. 'Ik wil eerst een inversie van een zekere omvang over een langere periode zien en op dit ogenblik is dat niet het geval', zegt Kaplan in een gesprek met de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal. 

 • Een date met Onno van de Stolpe?

  Dat kan, nu zaterdag op de happening van de beleggersfederatie VFB in de Antwerpse Metropolis. We kunnen al zeggen dat Galapagos-CEO Onno van de Stolpe in de schijnwerpers zal staan met de publicatie van de cruciale onderzoeksresultaten van het goudhaantje filgotinib. Maar daarnaast heeft u ook de kans om de toplui van onder meer Ter Beke, Texaf, Ackermans & van Haaren, Miko, Vastned Retail, EVS en VGP uit te horen. 

 • Lege beursschelp familie Saverys vertienvoudigd op twee dagen

  Het mislukte beursgenoteerde overnamefonds Hunter Maritime Acquisition, een idee van de Antwerpse redersfamilie Saverys, zorgde sinds het weekend voor vuurwerk op de technologiebeurs Nasdaq. Vrijdagavond laat verwisselde het laatste aandeel van eigenaar voor 9,35 dollar, dinsdagavond laat bedroeg de beurskoers 95 euro. Woensdag werd het aandeel niet verhandeld omdat de beursuitbater extra informatie eiste over de hyperkinetische handel in het aandeel. Hunter Maritime zei dat het zou meewerken.

  Het volledige beursbestaan van Hunter Maritime. ©Bloomberg

  Pro memorie: De Saverysen hadden op Wall Street een blanco cheque van 150 miljoen euro gekregen door een lege beursschelp naar de beurs te brengen. De bedoeling was om opportunistisch naar koopjes te zoeken in een scheepvaartsector die nog altijd in een cyclisch dal zit. De tarieven bij sommige reders om hun materiaal te gebruiken, zijn in veel gevallen onvoldoende om op het einde van het jaar break-even te draaien.

  Hunter Maritime greep naast enkele deals en had dus een blanco palmares. De afspraak was om het opgehaalde geld na 24 maanden terug te geven aan de vroege investeerders. Om die aftocht in mineur te vermijden, werd een deal uitgedokterd die neerkomt op een omgekeerde overname. Een Chinees fintechbedrijf, NCF, kon goedkoop naar Nasdaq trekken door zich te laten overnemen door Hunter Maritime, dat daarvoor een bootlading nieuwe aandelen creëerde.

  Sinds 21 maart - vorige donderdag - hebben de Chinezen de facto een meerderheid in handen van Hunter Maritime. Het belang van de familie Saverys is verschrompeld van 21 naar 2 procent. Als de koers niet implodeert wanneer de handel weer mag herbeginnen, staat dat hen een elegante exit uit dit avontuur toe. De beurswaarde van Hunter Maritime beloopt 1,8 miljard dollar tegen de piekkoers van dinsdag.

 • Meer duiding over de boodschap van Draghi aan de banken ...

  ... leest u hier

 • Wall Street mikt op renteverlaging

  Ooit gaat de beleidsrente van de westerse centrale banken stijgen, maar niet dit jaar. Derivatenbeleggers op Wall Street schatten de kans dat de Amerikaanse centrale bank (Fed) de rente verlaagt zelfs steeds hoger in.

  Als de centraal bankiers zo gul blijven met vers geld, wordt het moeilijk om geld te verliezen met staatsobligaties. Door de koopgolf die nu over Amerikaans schuldpapier rolt, stijgt de prijs van die obligaties, waardoor het rendement per definitie zakt. Tienjarig papier van de Amerikaanse overheid brengt nu nog 2,35 procent per jaar op, dat is de laagste rentestand sinds eind 2017.

  Niemand verwacht nog een Amerikaanse renteverhoging (rate hike, witte lijn) voor het eerste rentebesluit na de zomervakantie, maar steeds meer traders zetten in op een renteverlaging (rate cut, oranje lijn). ©Bloomberg

 • Openingsbel Wall Street

  De Amerikaanse beurzen openen een fractie hoger, maar duidelijk minder overtuigend dan de dagwinst die de banken cadeau doen aan de opverende Europese beurzen. De S&P500 noteert 0,1 procent hoger na de eerste minuut van de beursdag.

 • Naar vlakke opening in New York

  De Amerikaanse futures noteerden eerst in de min, maar zijn nu ietwat hersteld. Hun huidige stand wijst op een vlakke opening. De groeizorgen komen weer bovendrijven en wegen op de obligatierendementen.

 • Draghi zet banken en Bel20 in de plus

  Dankzij de sussende woorden van Mario Draghi trekken de zwaargewichten ING  en KBC   een sprintje in de Bel20 , samen met de Brusselse beursbarometer zelf. 

 • Het overzicht van de Brusselse beursdag ...

  .. leest u via deze link

 • Amerikaans handelstekort daalt fors

  Het tekort op de Amerikaanse handelsbalans is in januari gedaald naar 51,1 miljard dollar, tegenover 59,9 miljard in december. Economen hadden een tekort van 57 miljard dollar voorspeld.

  Het kleinere deficit is vooral te danken aan de daling van de invoer uit China met 12 procent. Amerikaanse bedrijven kochten eind 2018 wellicht abnormaal veel Chinese producten omdat ze hogere importtaksen verwachtten vanaf januari 2019. De Amerikaanse president Donald Trump heeft intussen de geplande verhoging van importtaksen op Chinese producten uitgesteld.

 • 'Bod op Telenet door hoofdaandeelhouder waarschijnlijk'

  Het Amerikaanse Liberty Global is miljarden aan het cashen op zijn Europese belangen, haalt een analist van het Britse United First Partners vandaag aan. De meest waarschijnlijke deal met het geld dat vrijkomt, klinkt het, is een delisting van Telenet op middellange termijn. Liberty heeft nu al ruim 56 procent van Telenet. In 2012 was er al een mislukte poging om de minderheidsaandeelhouders uit te kopen. Het wou toen 35 euro per aandeel betalen.

  Het stuk van Telenet dat Liberty nog niet bezit, is een dikke 2,2 miljard waard. Het telecombedrijf heeft relatief veel schulden vergeleken met andere Belgische aandelen, maar kan die vlot de baas omdat het miljoenen klanten heeft die braaf elke maand hun rekening betalen. Toch noemt UFP de schuldratio van Telenet (ruim 4 keer de brutojaarwinst) laag voor een bedrijf van Liberty. Daarmee impliceert hij dat Liberty een overnamebod deels kan financieren door meer schulden op de balans te laden die Telenet zelf kan aflossen.

  De koers van Telenet ging lager in de vroege handel, maar rukte na 10 uur op tot een koerswinst van bijna 2 procent.

 • China verlaagt subsidies voor elektrische auto's

  Het Chinese ministerie van Financiën verlaagt de subsidies voor elektrische voertuigen in 2019 met 50 tot 60 procent. Dat is meer dan verwacht: de consensusverwachting stond op een vermindering met 30 tot 40 procent. De verminderde subsidies zijn een tussenstap naar een volledige afschaffing na 2020.

  De analisten van UBS verwachten geen wezenlijke impact op Umicore . De Belgische materiaaltechnologiegroep heeft geen directe blootstelling aan de Chinese markt voor elektrische voertuigen. Umicore is wel een van de grootste fabrieken voor batterijmaterialen aan het bouwen in Jiangmen. Die vestiging zou in de tweede helft van 2019 in productie moeten gaan.

  De Aziatische chemiespecialisten van Umicore polsten in de markt en kwamen tot de bevinding dat buitenlandse batterijproducenten op korte termijn weer kansen zien in de Chinese markt. Hoe snel ze er kunnen groeien, hangt af van hoe snel Umicores fabriek in Jiangmen op volle toeren draait.

  De lagere subsidies kunnen op korte termijn als een negatief element voor Umicore worden beschouwd, schrijven de UBS-analisten, maar als buitenlandse batterijproducenten hierdoor sneller in de Chinese markt kunnen doorstoten, zou dat positief zijn. Hun advies blijft 'neutraal' (houden) met een koersdoel van 38 euro.

 • Sports Direct broedt op overname Debenhams

  Sports Direct , de budgetketen voor sportkledij van de miljardair Mike Ashley, overweegt een bod uit te brengen op de noodlijdende Britse warenhuisgroep Debenhams . Sports Direct, dat al 30 procent van Debenhams in handen heeft, zou bereid zijn per aandeel 5 pence in contanten te betalen. Dat is meer dan het dubbele van de slotkoers dinsdag. Tegen 5 pence per aandeel zou het bod 61,4 miljoen pond kosten.

  Als Sports Direct Debenhams helemaal overneemt, krijgt het ook voor 560 miljoen pond aan schulden erbij.

  Het aandeel Debenhams verloor de voorbije 12 maanden ongeveer 90 procent van zijn waarde. Britse consumenten kopen steeds meer online bij Amazon en consorten. De nakende brexit maakt hen ook voorzichtiger.

  De vestiging van Debenhams in Oxford Street in Londen ©REUTERS

 • Nieuw-Zeelandse dollar daalt fors

  'De volgende aanpassing van de rente zal wellicht een renteverlaging zijn.' Dat zegt Adrian Orr, de gouverneur van de Nieuw-Zeelandse centrale bank, in een mededeling. Zijn uitspraak deed de Nieuw-Zeelandse dollar met zowat 1,5 procent dalen.

 • 'ECB zal misschien impact negatieve rente verzachten'

  De Europese Centrale Bank (ECB) is bereid de impact van de negatieve rente te verzachten als die de efficiëntie van het monetair beleid schaadt. Dat zei voorzitter Mario Draghi op een conferentie in Frankfurt.

  'Indien nodig moeten we nadenken over mogelijke maatregelen die de gunstige impact van de negatieve rente op de economie behouden en de neveneffecten milderen', zei Draghi. 'Maar de lage rendabiliteit van de banken is geen onvermijdelijk gevolg van de negatieve rente.'

  De depositorente van de ECB is sinds 2014 lager dan nul. Dat betekent dat de banken een strafrente betalen als ze cashoverschotten deponeren bij de ECB. De banken waarschuwen dat de negatieve rente hun winst drukt en een negatieve invloed heeft op de kredietverlening. De bankaandelen stijgen na de uitspraken van Draghi.

 • Grote koperdiefstal bij Elia

  Elia meldde dinsdagnamiddag dat er de afgelopen dagen in de provincie Luxemburg bij verschillende diefstallen in totaal meer dan 2 kilometer kabel is gestolen. Het gaat om koperkabel op de elektrische hoogspanningslijn (70 kilovolt) van het Elia-net.

  De beheerder van het Belgische hoogspanningsnet wijst erop dat zulke diefstallen niet alleen ‘bijzonder onverantwoord’ zijn, omdat ze schade toebrengen aan het net en de vervangingskosten hoog oplopen, maar ook zeer gevaarlijk zijn voor de dieven. Elia heeft klacht neergelegd bij de politie.

  Volgens Bart Cuypers van het beurshuis KBC Securities vallen de herstellingskosten onder het onderhoudsbudget en is het wel mogelijk dat er een heel kleine impact (minder dan 100.000 euro) is op het resultaat van Elia. Hij blijft bij zijn bijkoopadvies en koersdoel van 70 euro.

 • 'De 16', nu ook in de Hamburgse haven

  We hadden het naar aanleiding van de jaarcijfers van Balta al over IFRS 16, de nieuwe boekhoudregels die leaseschulden op de balans doen verschijnen. 'De 16' duikt echt overal op, ook in de Hamburgse haven. De uitbater van de grootste Duitse haven, Hamburger Hafen & Logistiek Aktiengesellschaft (HHLA) rapporteerde - zoals eerder al aangegeven - erg sterke resultaten over 2018. 

  ©rv

  De winstmarge verbeterde door een 3 procent hogere omzet met een volle 2 procentpunt tot 15,8 procent. De nettowinst ging bijna 40 procent hoger. De aandeelhouders mogen zich verheugen op een dividend dat bijna een vijfde hoger gaat, naar 80 cent bruto.

  Voor 2019 voorspelt HHLA verdere groei. En zou de bedrijfswinst een extra boost moeten krijgen van IFRS 16. Tot nu toe verschenen de leasekosten gewoon onder de noemer 'overige werkingskosten' en kwamen ze dus in mindering van zowel de brutobedrijfswinst (ebitda) als de bedrijfswinst (ebit). Nu worden ze opgesplitst in de impliciete aflossing van de hoofdsom (als afschrijvingen ten laste van de bedrijfswinst, dus niet in de ebitda) en de rentelasten (onder de financiële lasten, dus verschijnen die niet langer ten laste van de ebitda of de ebit). Dat zou de ebit van HHLA dit jaar een boost van zo'n 5 procent moeten geven.

  Beleggers laten zich het stevige dividend en de groeivooruitzichten welgevallen. HHLA gaat in Frankfurt 4 procent hoger naar 19,67 euro. 

 • Licht hogere opening in Europa

  De Europese beurzen gaan voorzichtig hoger bij de openingsbel. De EuroStoxx50 wint 0,2 procent, net als de StoxxEurope600. In Brussel blijft de Bel20 nagenoeg onveranderd.

 • Europees verbod op CFD's verlengd tot eind juli

  De Europese beurswaakhond heeft besloten het verbod op de verkoop van CFD’s (contracts for differences) opnieuw met drie maanden te verlengen. De nieuwe verlenging start op 1 mei en loopt dus tot eind juli. Sinds 1 augustus 2018 gelden al tijdelijke beperkingen op het gebruik van CFD’s.

  CFD’s zijn complexe financiële instrumenten die vooral worden aangeboden op online platformen. Ze maken het mogelijk te speculeren op de klim of daling van een munt, index, grondstof, aandeel of obligatie. Dat speculeren gebeurt met een bepaalde hefboom, zodat je veel kunt winnen maar ook verliezen. CFD’s zijn dus een vorm van gokbeleggen.

 • Positieve beursopening op komst

  Afgaande op de futures zullen de Europese beurzen hoger van wal steken. De future op de EuroStoxx50 noteert 0,3 procent in de plus.

  Algemeen wordt verwacht dat beleggers voorzichtig zullen blijven. De zorgen over de vertraging van de economische groei zijn niet verdwenen en in Londen staan belangrijke brexitstemmingen in het parlement op het programma.

 • Kinepolis in het oog te houden

  Het wordt moeilijker voor Kinepolis om in België uit te breiden door een nieuwe beslissing van de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA). Die heeft de voorwaarden voor een verdere uitbreiding verstrengd. Eddy Duquenne, de CEO van Kinepolis, reageert ontgoocheld en vol onbegrip.

 • ‘Beleggers stellen vragen over Galapagos'

  Dat er veel nervositeit is over de cruciale onderzoeksresultaten voor de werking van filgotinib, het potentiële goudhaantje van Galapagos , is duidelijk. Maandag ging er 4,7 procent van de koers, dinsdag opende het aandeel lager om toch 2,9 procent hoger te sluiten.

  Berenberg wijst erop dat de koers in een week tijd is teruggevallen van 90 naar 80 euro. Als je naar de tussentijdse koersen (en dus niet naar de slotkoersen) kijkt, klopt dat inderdaad. Dinsdagmorgen werd zelfs even 78,22 euro aangetikt.

  Berenberg zegt dat het vragen van beleggers krijgt. Het beurshuis schrijft de bokkensprongen toe aan ‘beleggerszenuwen in gespannen markten’ in de aanloop naar de Finch 1- en Finch 3-onderzoeksdata.

 • Welke opties heeft het Britse parlement?

  Het Britse parlement zoekt vandaag een uitweg uit de brexitimpasse. Waarover kan het Lagerhuis allemaal stemmen en hoeveel kans op slagen is er voor elke optie? Volgend schema vat het beknopt samen.

 • ‘Renault wil fusie met Nissan en Fiat Chrysler'

  Renault wil in de komende 12 maanden de fusiegesprekken met Nissan nieuw leven inblazen. Een fusie tussen de Franse en de Japanse autobouwer, die al via een alliantie en kruisparticipaties aan elkaar gelinkt zijn, zou de eerste stap zijn om een groter autoconglomeraat uit te bouwen via een overnamebod op Fiat Chrysler Automobiles (FCA). Dat schrijft de Britse zakenkrant Financial Times.

  De installatie van een nieuwe raad van bestuur voor de alliantie, die geleid wordt door Renault-voorzitter Jean-Dominique Senard, heeft het wederzijds vertrouwen een boost gegeven en zou de weg hebben vrijgemaakt voor fusiegesprekken.

  Uit de combinatie van Renault, Nissan en Fiat Chrysler zou een autoreus ontstaan die beter gewapend is tegen wereldwijd aanwezige concurrenten als Volkswagen of Toyota.

  Volgens FT voerde Carlos Ghosn, de voormalige voorzitter van Renault en Nissan, twee tot drie jaar geleden gesprekken over een mogelijke fusie tussen Renault en Fiat Chrysler. Ghosns voorstel werd afgeblokt door de Franse regering.

 • Fors hoger verlies voor Avantium

  Het chemiebedrijf Avantium heeft een uitdagend jaar achter de rug, vooral omdat BASF de joint venture Synvina stopzette. Avantium nam het belang van BASF en de technologie om plastics te maken uit plantaardig materiaal over, maar dat vertaalde zich wel in een extra kost van 50 miljoen euro.

  De omzet van Avantium kwam vorig jaar uit op 11,3 miljoen euro, iets minder dan in 2017 (12,7 miljoen). Dat komt door vertraging bij het afsluiten van nieuwe deals in de Catalysis System-activiteit.

  Het verlies loopt wel fors op tot 68,4 miljoen euro. In 2017 bedroeg het nettoverlies 16,8 miljoen euro. Onderliggend (zonder Synvina) was er een nettoverlies van 18,4 miljoen euro.

 • AB InBev geeft obligaties uit

  AB InBev staat op het punt voor 2,25 miljard euro nieuwe obligatieleningen uit te geven, meldt Bloomberg. Momenteel is de prijszetting bezig. Het gaat om een obligatielening van 1,25 miljard euro die 1,125 procent intrest biedt en een looptijd van 8,25 jaar heeft en een obligatielening van 1 miljard euro die 1,65 procent biedt en in 2031 afloopt.

  De opbrengsten zullen worden gebruikt voor algemene bedrijfsdoeleinden, waaronder de terugbetaling van leningen die in 2020 en tussen 2021 en 2024 aflopen.

 • Care Property gaat kerk in Tilburg verbouwen

  Care Property Invest kocht in Tilburg de Margaritha Maria Kerk voor 8,04 miljoen euro. De specialist in serviceflats en rusthuizen gaat ze verbouwen tot een zorgresidentie met 27 zorgappartementen en een centrum voor herstelverblijf met 11 kamers. De zorggroep Vandaegh Nederland zal het project uitbaten. Het is het derde project van CP Invest in Nederland.

 • Uitkijken naar Nationale Bank

  In Brussel komen vandaag vijf bedrijven met jaarresultaten. De meeste aandacht gaat naar de Nationale Bank van België.

  De Nationale Bank publiceert nabeurs haar jaarresultaten. Haar rente-inkomen is wellicht toegenomen dankzij de rentestijging in de Verenigde Staten en de aankoop van obligaties voor het stimulusprogramma van de Europese Centrale Bank (ECB).

  Het dividend van de Nationale Bank is niet afhankelijk van de winst, maar van de opbrengst van de statutaire portefeuille. Dat is een beleggingsportefeuille van 6 miljard euro die vooral obligaties omvat. Het procentueel rendement van die portefeuille daalt, omdat vervallende obligaties worden vervangen door nieuwe obligaties met een lagere coupon. Maar de omvang van de portefeuille groeit omdat de Nationale Bank de helft van haar winst reserveert.

  Andere op Euronext Brussel noterende bedrijven die de boeken openen, zijn het Waalse biotechbedrijf Celyad , de uitbater van het Belgische aardgasnetwerk Fluxys Belgium , de druksoftwarespecialist Global Graphics en het Israëlische technologiebedrijf Payton Planar .

 • Ex dividend

  Goedemorgen! In New York liepen de winsten dinsdag terug door Apple . Beleggers reageerden aanvankelijk positief op de nieuwe diensten die het technologiebedrijf maandagavond voorstelde. Een aanslepend patentengeschil met Qualcomm duwde Apple in het rood. Volgens een Amerikaanse rechter heeft het bedrijf wel degelijk een inbreuk begaan en zouden bepaalde iPhone-modellen niet langer naar de Verenigde Staten mogen worden verscheept.

  De Aziatische beurzen vertonen vanmorgen een gemengd beeld: verlies in Tokio, winst in China, Sydney vlak, Seoel licht lager. De markten zitten gewrongen tussen tegenvallende economische cijfers en een soepel monetair beleid en weten niet goed wat ze ervan moeten denken.

  In Tokio zakt de Nikkei 0,5 procent en de Topix 0,8 procent. De laatstgenoemde index heeft last van massaal coupongeknip: meer dan twee derde van de aandelen uit de Topix noteert vandaag ex dividend.

  Een voetganger loopt voorbij een koersenbord in Tokio. ©AFP

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud