Duitse zorgen over inflatie

©EPA

Na een maand van dalende prijzen in september is er in oktober opnieuw een tikkeltje inflatie in Belgie, bijna 0,1 procent. In Duitsland maken ze zich dan weer zorgen over een dalende inflatie.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen, dan zullen we er in de mate van het mogelijke rekening mee houden.

17.51 uur: We sluiten de markten live af. Morgen zijn we weer op post. Voorbeurs komen de resultaten van Bel20-klepper AB InBev. Tot dan!

17.47 uur: De Bel20 is afgesloten met een mini-winst van 0,1 procent. Hier de toppers en floppers:

17.30 uur: Het volledige Wall Street-overzicht vindt u hier met focus op uitblinker Visa .

16.40 uur: Na zowat twee uur handelen is het beeld op Wall Street bijzonder divers. De Dow Jones Industrial dikt 0,8 procent aan, de brede S&P500 moet het met een bescheiden winst van 0,1 procent stellen, terwijl technologiebeurs Nasdaq 0,2 procent prijs geeft.

16.31 uur: In de laatste handelsuren lijkt het sentiment op de Europese beurzen opnieuw gekeerd. In vroege namiddag stonden de belangrijkste indexen nog in het rood, maar ondertussen zijn de verliezen omgebogen in lichte winst. De brede Stoxx europe 600 noteert 0,3 procent hoger. In Brussel staat de Bel20 wel nog op een klein verlies van 0,1 procent.

15.55 uur: Op de beurs van Brussel krijgt Arseus  voor de tweede dag op rij een stevige tik. Woensdag nam het aandeel al een duik van 12 procent. Het Nederlandse beurshuis Kempen & Co plaatst stevige vraagtekens bij het groeitempo van de leverancier van grondstoffen voor magistrale bereidingen. De voorbije jaren bedroeg die telkens 10 procent of meer, maar Kempen gelooft dat de groei zal terugvallen naar 7 à 8 procent. Het beurshuis meent dat er problemen zullen opduiken in de VS, de groeimotor van de voorbije jaren, omdat de terugbetaling van magistrale bereidingen op de helling staat. 

15.47 uur: De crisis heeft de voorbije jaren lelijk huis gehouden op de arbeidsmarkt, maar de meeste mensen overschatten de werkloosheidsgraad in hun land grondig. De Belg denkt dat de werkloosheid in ons land 31 procent bedraagt, terwijl dat in werkelijkheid maar 8 procent is. Kampioenen van de misvatting zijn de Italianen.

The average American thinks the US unemployment rate is 32 percent! http://t.co/RBCBWfUnDz pic.twitter.com/dR81TZqeix— Downtown Josh Brown (@ReformedBroker) 30 oktober 2014

15.24 uur: Supermarktgroep Delhaize  heeft een nieuwe topvrouw voor zijn Amerikaanse keten Food Lion. Meg Ham volgt Beth Newlands Campbell op, die om ‘persoonlijke en professionele’ redenen vertrekt. Op zich is dat niet zo’n meldenswaardige gebeurtenis. Food Lion is wel de belangrijkste keten in de VS voor Delhaize, maar Ham valt nog onder Kevin Holt, de topman van Delhaize America. Het gaat hier dus niet meteen om een sleutelpositie.

©rv

Toch is het interessant om dit in de gaten te houden. Ham komt namelijk over van Bottom Dollar, de discountketen van Delhaize in de VS. Er wordt al langer gespeculeerd over de toekomst van Bottom Dollar binnen de Delhaize-groep. De relatief nieuwe keten, opgericht in 2005, mist schaalgrootte om echt rendabel te worden. Maar om die schaalgrootte te realiseren, zijn er investeringen nodig die Delhaize niet wil en kan doen. Dus lijkt de kans groot dat Bottom Dollar opgedoekt of afgestoten zal worden. Dat de topvrouw van die keten nu overstapt naar een andere keten binnen de groep, is in het licht van die informatie wel interessant.

15.11 uur: We komen nog eens terug op de problemen van de ECB om voldoende herverpakte kredieten op te kopen om de economie te stimuleren (zie post 13.29 uur). Omdat de expertise intern ontbreekt in Frankfurt, stelt de centrale bank nu vermogensbeheers aan van Amundi, State Street, Deutsche Bank en ING om te helpen. 

ECB appoints executing asset managers for the ABS Purchase Programme http://t.co/dpML2C0i5o— ECB (@ecb) 30 oktober 2014

Zoals deze man terecht opmerkt wordt het zaak om een paar stevige Chinese muren op te trekken binnen de betrokken instellingen, anders zouden de vermogensbeheerders wel eens in de verleiding kunnen komen om wat verdoken risico's van hun werkgever over te laden op de balans van de ECB.  

If you're a Chinese wall builder, good time to tender for some work at DB, ING, State street and Amundi.. @ecb #ABS— Lorcan Roche Kelly (@LorcanRK) 30 oktober 2014

14.53 uur: In de namiddag zijn dit de positieve en neagatieve uitschieters op de Brusselse koersenborden.

©(rv)

14.18 uur: De Amerikaanse economie is in het derde kwartaal met 3,5 procent op jaarbasis gegroeid. Dat is duidelijk meer dan de verwachte 3 procent. De VS blijven dus een van de groeimotoren van de wereldeconomie.

So far so good for the U.S. #economy. Better-than-expected #GDP reading http://t.co/Rf1bH9adUW pic.twitter.com/pleSHiYFH8— CNNMoney (@CNNMoney) 30 oktober 2014

14.15 uur: In Duitsland ligt de inflatie dan wel hoger dan in ons land maar ze is opnieuw gedaald:

Inflation crashes in #Germany, -0.3% MoM; falls to 0.7% YoY. Bad implications for #Eurozone CPI tomorrow, #ECB policy.— Michael McKee (@mckonomy) October 30, 2014

 

14.11 uur: Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS lag de voorbije week hoger dan verwacht:

U.S. jobless claims rise, but underlying labor market trends firming http://t.co/xl2BdjRwxc— Jennifer Ablan (@jennablan) October 30, 2014

13.29 uur: De Europese Centrale Bank (ECB) werkt volop aan de uitbreiding van haar balans om de economie te stimuleren. Voorzitter Mario Draghi gaf bij de aankondiging van zijn plannen aan dat hij de balans terug wil brengen naar het niveau van 2012, wat een stimulusprogramma van 1.000 miljard euro impliceert. Een maand later trok de Italiaan tot grote ontgoocheling van de markt zijn staart wat in door te weigeren een concreet cijfer te noemen. Maar ondertussen is Frankfurt wel begonnen met de aankoop van pandbrieven en binnenkort zullen ook herverpakte kredieten opgekocht worden. Dat is minder evident dan het klinkt, want de Europese markt voor herverpakte kredieten, zogaamde ABS'en, is maar zo'n 400 miljard groot. Dus trekt de ECB maar ten rade bij de bank die zowat de meeste herverpakte kredieten op zijn balans heeft staan, Deutsche Bank. De mogelijk grootste verkoper wordt dus adviseur.

Deutsche Bank to help ECB run ABS purchase plan - sources http://t.co/Ql5WWoRQr5— JC Kommer (@Alea_) 30 oktober 2014

13.06 uur: In Londen laat BT 2,8 procent liggen op 364,80 pence. De 168 jaar oude voormalige telecommonopolist zag zijn breedbandgroei in het tweede kwartaal (van zijn gebroken boekjaar) vertragen omdat concurrenten hun prijzen naar beneden haalden. Er kwam het afgelopen kwartaal 88.000 breedbandklanten bij, volgens Bloomberg de laagste aanwas in acht kwartalen.

BT is echter niet van plan een prijzenoorlog aan te gaan met rivalen als BSkyB. De telecomreus slaagde er in het tweede kwartaal immers in de vertragende breedbandgroei te compenseren door klanten meer te laten betalen voor supersnel internet via glasvezelverbindingen (omzet +7%) en met zijn sportaanbod (Premier League voetbal) op televisie. Topman Gavin Patterson: ‘We blijven gedisciplineerd. We kunnen het ons veroorloven ons aanbod te focussen op glasvezel en BT Sport, ten einde concurrentieel te blijven zonder dat we volume moeten najagen.’ Het vertrouwen van de CEO weerspiegelt zich in de verhoging van de jaardoelstellingen én het kwartaaldividend (+15% tot 3,9 pence) tot de bovenkant van de eerder gegeven prognoses.

In het eerste halfjaar zakte BT’s omzet met 2 procent tot 8,74 miljard pond, de bedrijfswinst voor afschrijvingen en waardeverminderingen stabiliseerde op 2,88 miljard pond. 

De Belg Eden Hazard viert zijn doelpunt voor zijn Londens club Chelsea. BT weet klanten aan zich te binden door de wedstrijden uit de Premier League voetbal uit te zenden. ©REUTERS

12.28 uur: Thomson Reuters Corp zat met een winst van 45 cent per aandeel pal op de marktconsensus. De omzet steeg met 1 procent tot 3,1 miljard, zo liet de leverancier van financiële data en nieuws weten. Vooral de inkomsten van de divisies 'legal' en 'tax' gingen hoger. Een ander Amerikaanse bedrijf deed het minder goed. Private-equitygroep Apollo Global Management zag zijn winst met 91 procent dalen  tot 48 miljoen dollar als gevolg van een sterke waardevermindering van zijn portefeuille, dit in tegenstelling tot de meeste sectorgenoten.

12.08 uur: Eén van de smaakmakers op de Europese beurzen is telecombouwer Alcatel-Lucent  . De Frans-Amerikaanse groep boekte nog wel verlies maar merkelijk minder dan een jaar eerder en bovendien lag het resultaat boven de verwachtingen. Het aandeel koerst ruim tien procent hoger in Parijs. De winstverlaging voor 2015 komt Lufthansa  intussen duur te staan, het aandeel gaat al ruim zes procent lager in Frankfurt;

12.02 uur: De komende twee jaar blijven de olieprijzen laag, tenminste dat is de conclusie van Reuters op basis van een maandelijkse enquête bij verschillende economen en olieanalisten. De 31 ondervraagden mikken nu op een gemiddelde prijs van 93,70 dollar voor 2015 en 96,00 dollar voor 2016. Dat is 9,60 dollar minder dan de gemiddelde prognose een maand geleden. Eerder verlaagde Goldman Sachs zijn verwachting voor het eerste kwart van volgend jaar met 15 dollar tot 85 dollar.

11.49 uur: De Canadese bouwer van treinen en vliegtuigen Bombardier zet de positieve trend van deze morgen verder en publiceerde een resultaat dat de verwachtingen van de markt overtreft. De courante winst steeg 35 procent tot 222 miljoen over het derde kwartaal of 12 cent per aandeel. Analisten rekenden op slechts 10 procent.

De omzet van Bombardier Aerospace steeg met 29 procent tot 2,6 miljard dollar, de winst daalde van 86 naar 74 miljoen. De omzet van Bombardier Transportation (treinen, trams) ging 12 procent hoger, de winst zakte van 124 naar 97 miljoen. Bombardier heeft in Brugge een fabriek waar trams en treinen geassembleerd worden. 

Een lasser bij Bombardier Brugge ©BELGA

11.42 uur: De beurs van Shanghai is 0,76 procent hoger gesloten op 2.391 punten.

11.40 uur: Een beeld van de odyssee van de Russische luchtmacht

Two days of Russian aircraft intercepts pic.twitter.com/9X3gUPlLIB— Edward (@DonKlericuzio) October 30, 2014

 

11.30 uur: Kort voor de middag staan nu bijna alle Europese beurzen in het rood, enkel Kopenhagen, Stockholm en Wenen houden het hoofd boven water. De Bel20 gaat bijna 0,9 procent achteruit. Enkel Delta Lloyd en Ackermans & van Haaren noteren nog met een kleine winst, Telenet is hekkensluiter met een verlies van 1,8 procent. De top tien op de brede markt ziet er zo uit:

11.15 uur: Bank Degroof reageert tevreden dat Katoen Natie een belang van 5 procent in Elia  genomen heeft. 'Het is goed dat Elia een grote aandeelhouder heeft die bereid is mee te stappen in een mogelijke kapitaalverhoging', klinkt het. 'Maar, de gemeenten blijven de grootste aandeelhouder met een belang boven 50 procent en blijven dus de strategie bepalen.' Analist Bart Jooris wijzigt zijn 'bijkopen'-advies en koersdoel van 44 euro niet. 

11.10 uur: Het Chinese Xiaomi is het afgelopen kwartaal voor het eerst binnengebroken in de toplijst van 's werelds grootste smartphonefabrikanten. En dat in amper drie jaar.

10.55 uur: De Belgische inflatie is in oktober gestegen tot 0,09 procent. In september was er nog een negatieve inflatie van 0,12 procent. Waarom we blij moeten zijn als het leven een beetje duurder wordt, leest u hier meer.

10.41 uur: De resultaten van de doorlichting van de Europese bankensector zijn bekend, maar dat betekent niet dat alles nu peis en vree is. Dat is de boodscchap van Andrea Enria, topman van de European Banking Authority. Zo is het bijvoorbeeld niet gezond dat de financiële instellingen hoofdzakelijk staatspapier uit eigen land in portefeuille hebben. 

EBA CHIEF ENRIA SAYS BANKS SHOULD NOT FEEL TOO SECURE AFTER ECB STRESS TESTS, EVEN THOSE BANKS WHO PASSED THEM— lemasabachthani (@lemasabachthani) 30 oktober 2014

*EBA's ENRIA: BANKS SHOULD BE PUSHED TO DIVERSIFY SOVEREIGN HOLDINGS— Michael Hewson (@mhewson_CMC) 30 oktober 2014

10.15 uur: Na dik een uur handelen zijn dit de grootste koersbewegingen op de beurs van Brussel, waar het sentiment ietwat gekeerd is. De initiële lichte winst heeft plaats gemaakt voor een half procent verlies.

©(rv)

 10.04 uur. De Spaanse economie mag dan al een hoger groeicijfer boeken dan de Duitse. Aan de sterkte van de Duitse jobmotor kunnen de Spanjaarden en bij uitbreiding de rest van de eurozone nog een puntje zuigen.  

German #unemployment falls by 22k in October, beating consensus of a 5k rise. Unemployment rate steady at 6.7%— Markit Economics (@MarkitEconomics) 30 oktober 2014

09.57 uur: De Duitse autoconstructeur Volkswagen zit op schema. De doelstellingen voor het hele jaar worden gehandhaafd, de winst over het derde kwartaal was beter dan verwacht.

09.53 uur: In Frankrijk is de bedrijfswinst voor afschrijvingen en afboekingen (ebitda) van Suez Environnement  met 5 procent gestegen naar 1,97 miljard euro in de eerste negen maanden van het jaar. Het bedrijf bevestigt zijn doelstelling voor heel het jaar, maar topman Jean-Louis Chaussade waarschuwde wel dat de aanslepende economische malaise op de activiteiten weegt. 

09.41 uur: In het ochtendrapport van KBC Securities zitten twee wijzigingen voor Brusselse aandelen. Vastgoedbevak Qrf  gaat van 'bijkopen' naar 'houden', omdat de huidige koers de richtprijs van 26,5 euro benadert. Het koersdoel voor sectrogenoot WDP gaat van 56 naar 58 euro, maar het advies blijft op 'houden'. 

09.25 uur: Bayer  is na een goed kwartaal ambitieuzer geworden voor het volledige boekjaar. Dat vertaalt zich op de beurs van Frankfurt in winst. De chemie- en farmareus profiteert van de groeiende verkoop van nieuwe medicijnen en de recente overname van de consumentenproducten van het Amerikaanse farmacieconcern Merck.

Het afgelopen kwartaal ging de omzet met 5,6 procent omhoog tot 10,2 miljard euro en steeg de bedrijfswinst voor afschrijvingen en waardeverminderingen (ebitda) met 2 procent tot 2 miljard euro – beide beter dan verwacht. Voor het volledige boekjaar trekt Bayer zijn omzetprognose met 1 miljard euro op tot zowat 42 miljard euro. De ebitda zal met zowat 5 procent groeien, terwijl het bedrijf eerder uitging van een ‘lage eencijferige’ groei tot ongeveer 5 procent.

09.19 uur: Voor een pak andere landen in de eurozone is Spanje een lichtend voorbeeld geworden, al is het maar omdat de economie tenminste groeit.

Spaanse economie groeide in 3e kwartaal met 0,5%. (1,6% t.o.v jaar eerder). Niet gek.— Mathijs Bouman (@mathijsbouman) 30 oktober 2014

09.05 uur: In Europa is de beurshandel ondertussen op gang gebeld. In Brussel stijgt de Bel20 0,4 procent. De brede Stoxx Europe 600 gaat 0,6 procent hoger.

08.55 uur: Randstad , actief in diensten aan bedrijven en uitzendarbeid, kon het voorbije kwartaal zijn omzet licht en zijn winst sterk verhogen. De groep klopte de marktverwachtingen.

08.46 uur: Er staan een aantal belangrijke macro-economische data op de agenda donderdag. Zo komen er cijfers over de inflatie in België en Duitsland in oktober, niet onbelangrijk gezien de deflatievrees die de kop opsteekt. Voorts krijgen we ook een blik op het vertrouwen van de consumenten en ondernemers in de eurozone en bbp-cijfers voor Spanje en de VS. Woensdag kwam België al aan de beurt. Uit het rapport van de Nationale Bank bleek dat de economie in ons land sneller gegroeid is dan verwacht, met 0,2 procent namelijk.

Vuurwerk boven het koninklijk paleis in Brussel ©REUTERS

08.42 uur: Lufthansa  handhaaft zijn winstverwachting voor dit jaar, maar verlaagt zijn prognose voor 2015. De Duitse luchtvaartgroep is hoofdaandeelhouder van Brussels Airlines. 

08.38 uur: Facebook heeft woensdag, ondanks puike kwartaalcijfers, geen al te goede beurt gemaakt op de beurs. Het aandeel ging 6 procent lager. Wall Street keek bedenkelijk naar de investeringsdrift van de socialenetwerksite. Waarom waren beleggers zo ontevreden? In de eerste plaats omdat de kosten door het dak gaan. In het afgelopen kwartaal stegen ze met liefst 41 procent, voor het volledige jaar wordt een stijging van 75 procent verwacht.

©REUTERS

08.32 uur: Hoe zullen de Europese beurzen reageren nu de stimuluskraan in de VS is dichtgedraaid? De futures wijzen op een bescheiden winst van 0,3 procent voor de Euro Stoxx50.

08.22 uur: Tessenderlo  gaat in de Verenigde Staten een nieuwe fabriek voor de productie van vloeibare meststoffen bouwen. Dat maakt het bedrijf woensdag nabeurs bekend in zijn kwartaalupdate, waaruit bleek dat de landbouwactiviteiten en de kostenbesparingen de jaarprognose op koers houden

08.22 uur: In Azië leverde de beursdag een gemengd beeld op. In Japan werd het besluit van de Amerikaanse centrale bank positief onthaald, omdat een sterkere economie in de VS en een sterkere dollar ten opzichte van de yen goed nieuws zijn voor de exporterende bedrijven. De Nikkei-index sloot 0,7 procent hoger. In de rest van Azië was de stemming duidelijk minder. De MSCI Asia ex Japan-index liet 0,6 procent liggen.

08.17 uur: Het Duitse Evonik Industries  onderzoekt een overname van het Nederlandse speciaalchemiebedrijf DSM . Dat meldt althans het persbureau Bloomberg op basis van goed ingelichte bronnen. Het chemiebedrijf zou heel DSM willen overnemen, maar lijkt met name geïnteresseerd in het onderdeel Nutrition dat onder meer voedingssupplementen maakt. Ook de koop van een deel van DSM is dan een mogelijkheid, aldus de bronnen, of de overname van heel DSM waarna bepaalde onderdelen van de hand worden gedaan.

08.15 uur: Goeiemorgen. We beginnen met een terugblik op woensdag. Het belangrijkste nieuws van de dag kwam uit de VS overgewaaid. Daar besliste de Federale Reserve zoals verwacht om zijn stimulusprogramma volledig stop te zetten. Belangrijker was dat de centrale bank vasthield aan haar belofte 'nog een geruime tijd' een nulrentebeleid te voeren, hoewel de arbeidsmarkt verbetert. Wall Street sloot met licht negatieve cijfers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud