Advertentie

Duitsers kochten massaal Belgische OLO's

De Europese beurzen stijgen zo'n kleine 0,2 procent. Beleggers kijken uit naar de commentaar van ECB-voorzitter Mario Draghi over de economische toestand. Warren Buffett maakt reclame maken voor de Amerikaanse banken.

Hier vindt u de liveverslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Vandaag zijn uw verslaggevers Erika Racquet en Sebastien Rousseau. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen: aarzel niet, we houden er in de mate van het mogelijke rekening mee.

18.00 uur: We sluiten hierbij de markten live af. De Bel20 sloot stabiel af op 2.505,27 punten. Rond 15 uur noteerde Brussel nog stevig hoger, met dank aan beter dan verwachte resultaten van Nokia en een relatief optimistische Mario Draghi. Maar in de laatste handelsuren besloten beleggers duidelijk winst te nemen.

16.36 uur: We komen even terug op de verkoop van de nieuwe OLO door de Belgische staat. België gaf een nieuwe referentie-obligatie uit op 10 jaar. Het brutorendement lag op 2,359 procent, dat is de laagste rente die de staat ooit heeft vastgelegd op die periode. Circa 180 beleggers schreven in voor 4 miljard euro. Het is opvallend dat de Duitse beleggers de meeste stukken kochten, voor de Belgische en de Franse. 8 procent van de OLO’s belandde buiten Europa.

16.23 uur: Het aandeel 4Energy Invest is (-5%) de grootste daler op de Brusselse beurs. Topman Yves Crits verkocht voor 100.000 euro aandelen, leert de FSMA-site. Crits deed de verkopen via zijn vehikel Enerpro.

15.02 uur: ITunes is een goudmijn. De onlinewinkel van Apple viert in april zijn tiende verjaardag. In die tien jaar is iTunes uitgegroeid tot een business van 12 miljard dollar. Dat is meer dan wat het volledige Apple aan omzet genereerde in 2004, zijnde 8 miljard. Dat becijferde Asymco-analist Horace Dediu. Naast muziek en films verkoopt de winkel ondertussen ook (digitale) boeken (iBookstore) en apps (App Store). (bron: Business Insider)

14.59 uur: KBC-econoom Koen De Leus over Draghi:

Opvallend positieve Draghi, maar in tegenstelling tot Amerikaanse Fed-collega's wordt exit nog lang niet voorbereid— Koen De Leus (@KoenDeLeus) January 10, 2013

 

14.58 uur: Financieeltoezichthouder/beurswaakhond FSMA meldt dat het op Twitter is geland. Volgen maar.

14.50 uur: ECB-chef Mario Draghi blijft op dezelfde nagel kloppen. 

Draghi: Essential for Govts to Reduce Fiscal, Structural Imbalances #wsjeuro— DJ FX Trader (@djfxtrader) January 10, 2013

 

14.45 uur: De Belgische Staat geeft een lening uit van 4 miljard euro over tien jaar met een bruto-opbrengst van 2,359 procent. Daarmee is deze OLO 68 bijna de helft goedkoper dan de OLO 65 van vorig jaar. Die had een rendement van 4,30 procent. De federale overheid wil dit jaar via OLO’s 37 miljard euro ophalen.

14.30 uur: De persconferentie van Mario Draghi kan u hier live volgen. 

14.29 uur: Nokia van -5% naar +15%. Wat gebeurt er? Het bedrijf gaf net te kennen dat de vierdekwartaalcijfers beter zijn dan verwacht. En dat de kernafdeling - de divisie die de mobiele toestellen bundelt - winstgevend is. Nokia verkocht in de laatste drie maanden van 2012 86,3 miljoen mobiele toestellen, waarvan 6,6 miljoen smartphones - grotendeels (4,4 miljoen) Lumia-toestellen. Die verkoop en de geleverden diensten resulteerden in een omzet van 3,9 miljard euro. 

14.13 uur: We meldden vanmorgen dat Gimv (+0,6%, 40,13 euro) in het Vlaamse biotechbedrijf Agrosavfe investeert. We weten nu ook voor hoeveel: 2 van de 5 miljoen euro dit het bedrijf met deze eerste kapitaalronde ophaalde. 

13.46 uur: Zoals verwacht liet ook de Europese Centrale Bank zijn rente ongewijzigd. Uitkijken naar de persconferentie van voorzitter Mario Draghi om 14.30 uur. 

13.45 uur: Naar een bankenrally op Wall Street straks? Meesterbelegger Warren Buffett verklaarde dat de banken niet langer een gevaar vormen voor de economie. 'De banken zullen dit land niet in moeilijkheden brengen. Dat verzeker ik. De kapitaalratio's zijn gigantisch, de excessen op de actiefzijde zijn grotendeels weggewerkt.'

Buffetts investeringsvehikel Berkshire Hathaway heeft belangen in ten minste vier van de zeven grootste banken van de VS, waaronder een participatie van meer dan 14 miljard dollar in Wells Fargo, van 5 miljard in Bank of America en warrants die recht geven om voor 5 miljard Goldman Sachs-aandelen te kopen. 

Buffett spreekt daarmee voormalige topbankiers en regulatoren tegen die aangaven dat de banken nog altijd een systeemrisico voor de economie vormen. 

13.14 uur: Boete voor KPN. 

KPN fined € 8,5 million euros for illegal discounts to business customers gd.is/p4mgAX @whiteboardmag— Raf Weverbergh (@rafweverbergh) January 10, 2013

 

13.00 uur: Bank of England houdt zijn rentebeleid onveranderd. De rente blijft op 0,5 procent staan. 

: Bank of England houdt zoals verwacht het status quo aan, iets wat de ECB straks zal kopiëren. bit.ly/ZvwWNG— Daan Ballegeer (@daanballegeer) January 10, 2013

 

12.42 uur: Zoals vermeld in de middagchat: S&P heeft vriendelijke woorden voor de eurozone: 

Further boost to euro zone from S&P: says euro zone could emerge from debt troubles in 2013, raises prospect of lifting negative outlooks. — Simon Nixon (@Simon_Nixon) 10 Jan 13

 

12.36 uur: BMW een record? Dan Audi ook! De VW-dochter klokte 2012 af met 1,46 miljoen verkochte wagens. Rest dus wel nog een achterstand goed te maken, gezien de ambitie van Audi om BMW voorbij te steken. De BMW-groep haalt 1,85 miljoen verkopen, waarvan 1,5 miljoen voor het vlaggenschipmerk zelf.

11.42 uur: Ondertussen in Spanje

The gain in Spain - ***Spanish 10y bond yield falls below 5% for the first time since March 2012*** — Fabrizio Goria (@FGoria) 10 Jan 13

 

Het zal nog eventjes duren vooraleer ook de werkloosheid onder de 5 procent zakt. 

11.20 uur: Flashmobs aller landen, verenigt u! Woensdag werd er nog massaal gefeest op de nieuwjaarsreceptie van bank-verzekeraar KBC: 

 

Nu blijkt de Flashmob-rage ook in Spanje aan te slaan. De producers van de radiozender Cadena SER vonden het alvast tijd om de werkzoekenden in dit 'Oficina de Empleo' een hart onder de riem te steken.

 

11.18 uur: Het gaat beter in China dan verwacht - wat ook voor de Westerse markten van belang is. Meer tijdens de chat om 12 uur. 

11.10 uur: Wat Telenet betreft, merkt ING-analist Emmanuel Carlier op dat Liberty Global al zeker naast 9 procent van de Telenet-aandelen grijpt. Dat is de optelsom van de njets van Norges Bank, Omega Advisors en Frank Donck, de voorzitter/onafhankelijke bestuurder van Telenet. Afwachten of ook nog BNP Paribas Investment Partners kleurt bekend voor het Liberty-bod morgenavond afloopt. BNP is met een belang van 4,93 procent de grootste minderheidsaandeelhouder van de Bel20'er. Veel kleine beleggers gaan voor hun eigen beslissing af op de ja of nee van grote investeerders.

11.03 uur: Blik op de Bel20. GDF Suez verliest 1,4 procent na het verkoopadvies van JPMorgan. Het koersdoel gaat van 19 tot 14 euro (zie 10u40). Verder beweegt Telenet (+0,3%, 35,35 euro) amper nadat het kabel- en televisiebedrijf gisterenavond iedereen verraste met de publicatie van voorlopige jaarresultaten.

10.40 uur: Nog wat analistenrapporten over Belgische bedrijven.

GDF Suez: JPMorgan verlaagt zijn advies van 'houden' tot 'verkopen' en zijn koersdoel van 19 tot 14 euro.

Cofinimmo: JPMorgan trekt zijn koersdoel op van 93 tot 97 euro. Het advies blijft 'verkopen'.

Jensen: KBC Securities verlaagt zijn advies van 'kopen' tot 'houden'.

Delhaize: Maverick Capital heeft zijn belang opgekrikt van 2,29 tot 2,53 procent.

 

10.29 uur: Tijd voor reclame. Voor de vele lezenswaardige sprokkels van collega Wim op de gigantische technologiekermis CES in Las Vegas. De opmerkelijkste gadgets vindt u hier, met dank aan collega Raphaël.

10.14 uur: Kijk, daarom is het vreemd dat de angstbarometer op het laagste peil sinds het pre-Lehman-tijdperk noteert. De crisis is nog niet verteerd.

German engineering orders fall 3 pct in Nov. In the less volatile 3-m comparison, orders in Europe's biggest economy rose 5 percent - VDMA— cigolo (@cigolo) January 10, 2013


10.04 uur: Het Financieele Dagblad ziet de euribor wankelen. Gisteren bedankte weer een bank voor de eer om mee te werken aan de basisrente.

: En toen liep iedereen weg van de euribor... #freeriding MT @aclahsen: Fundament onder basisrente wankelt #FD fd.nl/economie-polit…— Daan Ballegeer (@daanballegeer) January 10, 2013


9.56 uur: In Helsinki gaat Nokia (-3,7%, 2,89 euro) voor de derde dag rij flink lager.

Nokia stock price being weighed on, concern Apple cheap iPhone could be yet further competition — Caroline Hyde (@CarolineHydeTV) 10 Jan 13


9.52 uur: Brussel weer in de plus (+0,02%) dankzij Solvay (+0,6%) en Umicore (+1%). Op de brede markt valt Montea op met een koerswinst van 10 procent tot 30,79 euro. Ook Deceuninck trekt flink door: +4,2% tot 1,25 euro.

9.48 uur: Nog in Amsterdam trekt ArcelorMittal 1,3 procent aan tot 13,26 euro na de plaatsing van eigen aandelen en converteerbare obligaties. Analisten reageren positief op die operatie. Credit Suisse verhoogt zijn koersdoel van 19 tot 23 euro. Het advies blijft 'kopen'.

9.45 uur: Philips belandt op de kooplijst van BofA Merrill Lynch. De analisten vinden het aandeel heel goedkoop ten opzichte van sectorgenoten. Het koersdoel gaat van 21 tot 24 euro. Het aandeel stijgt 3,7 procent tot 21,15 euro.

9.41 uur: Morgan Stanley verhoogt zijn koersdoel voor Delta Lloyd - vanaf 23 januari op de Brusselse beurs - op van 13,20 tot 16 euro. En het advies gaat van 'houden' tot 'kopen'. Het aandeel wint in Amsterdam 1,8 procent tot 13,96 euro.

9.33 uur: De Europese beurzen konden hun kleine openingswinsten niet vasthouden. De hoger dan verwachte exportcijfers in China wegen dus niet zwaar genoeg door. De pan-Europese Stoxx600 verliest 0,2 procent. Ook Brussel laat 0,2 procent liggen.

Porn for China uber bulls. research.hsbc.com/midas/Res/RDV?…— Also sprach Analyst (@theanalyst_hk) January 10, 2013

 

9.27 uur: Tijd voor een waarschuwing!

Vix vol index yesterday intraday at 13.22,lowest level since 01/06/'07.Complacent behaviour.(Dangerous) sing of times twitter.com/KoenDeLeus/sta…— Koen De Leus (@KoenDeLeus) January 10, 2013


9.18 uur: Bank Degroof heeft de cijfers van Leasinvest Real Estate gefinetuned. Dat leidt tot een verhoging van het koersdoel van 69 tot 71 euro. Het advies blijft 'houden'. 'Door de verscherpte focus op Luxemburg verdient het aandeel om met een kleine premie (2%) tegenover de netto activa waarde (NAV) te noteren', stelt analist Dries Dury. Het aandeel is niet onder de indruk: stabiel op 70 euro.  

KBC Securities herstart de opvolging met een 'houden'-advies en koersdoel van 70 euro.

9.17 uur: BMW (+1,3%, 73,07 euro) heeft vorig jaar 1,85 miljoen auto's verkocht, een record. Dat is 10 procent meer dan in 2011.

9.05 uur: Hamon 4,9 procent hoger tot 12,70 euro dankzij het miljoenencontract in het Midden-Oosten. Barco trekt 1 procent aan tot 54,90 euro ter ere van zijn manager Eric Van Zele die in de prijzen - Manager van het Jaar - viel.

9.02 uur: Beter dan verwachte jaarcijfers bij Telenet, normaal gaat het aaandeel dan vlotjes enkele procenten hoger. Vandaag blijft de winst beperkt tot 0,6 procent op 35,48 euro. Het aandeel blijft dus in de buurt van de biedprijs (35 euro) van Liberty Global. Diens bod loopt wordt morgenavond afgesloten.

9.00 uur: Openingsbel. De Europese beurzen starten zo goed als vlak. Brussel laat 0,05 procent liggen op 2.505 punten.

8.57 uur: Gimv investeert volgens De Standaard in het Vlaamse biotechbedrijf Agrosavfe. Hoeveel, is niet duidelijk.

8.50 uur: BlackRock heeft wat aandelen KBC bijgekocht. De participatie stijgt daardoor van 2,94 tot 3,08 procent. De kennisgeving dateert van 6 december, dus voor de kapitaalverhoging die de bank-verzekeraar doorvoerde. In Umicore houdt 's werelds grootste vermogensbeheerder een belang van 4,96 procent aan.  

8.45 uur: Goed nieuws uit Frankrijk.

France biz sentiment more positive than expected at 95 v 91. (perhaps Hollande's u-turn on biz taxes helped)— Steve Collins (@TradeDesk_Steve) January 10, 2013


8.40 uur: Wat zeggen de futures op de beursopening in Europa? Onveranderd tot licht hoger.

8.39 uur: De buitenlandse reserves die China in handen heeft, bereikten eind december een recordhoogte van 3.310 miljard dollar, meldt de Chinese centrale bank. De kolossale reserves zijn sinds 2005 verviervoudigd en houden de wisselkoersen artificieel laag, hekelen China's belangrijkste handelspartners. De Chinese centrale bank stapelt reserves op door uitvoerders er veelal toe te verplichten hun deviezen te deponeren. De centrale bank pompt op die manier yuans in de economie, terwijl ze delen van de buitenlandse deviezen omzet in Amerikaans en ander staatspapier en in buitenlandse aandelen. Een opsplitsing naargelang de nationaliteiten weigert China vrij te geven. (bron: AFP/Belga)

8.27 uur: Kijken we vervolgens buiten België. Wall Street trok gisteren een halve procent aan dankzij de goede vooruitzichten van aluminiumreus Alcoa. De Aziatische beurzen zaten vandaag in de lift nadat China beter dan verwachte exportcijfers had gepubliceerd. Die cijfers deden beleggers hopen dat 's werelds tweede grootste economie een robuuste groei zal blijven afleveren. De Japanse Nikkei-index steeg met 0,7 procent.

*CHINA'S DEC. EXPORTS RISE 14.1% FROM YEAR EARLIER / exp 5.0% // *CHINA DEC. IMPORTS RISE 6% / exp 3.5% bloom.bg/WQaKMx— lemasabachthani (@lemasabachthani) January 10, 2013

 

8.24 uur: Geen enkele Belgische bankier verwacht op korte termijn een verbetering van de Belgische economie. Geen wonder dat hij van besparingen zijn topprioriteit maakt voor de komende zes maanden.

8.20 uur: Nog meer bedrijfsnieuws. Galapagos steekt 2,7 miljoen euro Vlaamse subsidie op zak. Voor het onderzoek naar nieuwe antibioticabehandelingen. Gisteren schoot het aandeel bijna 7 procent hoger nadat het bedrijf een mijlpaalbetaling van farmareus GlaxoSmithKline had bekendgemaakt, weliswaar zonder het bedrag te noemen.

8.16 uur: Ziedaar de langverwachte beursintroductie in Brussel: Delta Lloyd! Het gaat wel om een bijkomende notering bij die op het Amsterdamse koersenbord. De bank geeft geen nieuwe aandelen uit. De Brusselse notering start op 23 januari.

8.13 uur: Barco wordt geleid door de beste manager van het land, aldus de lezers het zakenblad Trends en de kijkers van KanaalZ. De 64-jarige Eric Van Zele staat sinds 2009 aan het roer bij de Kortrijkse specialist in beeldschermen. Hij wordt weleens bestempeld als de redder van Barco: hij leidde het bedrijf weg van de afgrond en krikte de cijfers op. 

Als Eric Van Zele Duco Sickinge opvolgt als manager v/h jaar 2013, doet hoofdaandeelhouder Gimv in 2014 dan wat Liberty in 2013 doet? ;-)— Tom Simonts (@TSimonts) January 9, 2013

 

8.07 uur: Gisterenavond publiceerde Telenet totaal onverwacht voorlopige jaarcijfers. Die overtroffen op bepaalde punten zelfs de vorig jaar verhoogde prognoses. Telenet loste de cijfers op vraag van beurswaakhond FSMA. Die wil dat beleggers maximaal geïnformeerd zijn over de situatie bij het bedrijf, nu er een overnamebod loopt van hoofdaandeelhouder Liberty Global. Steeds meer aandeelhouders verzetten zich echter tegen dat bod, waardoor de kans dat Telenet aan de huidige voorwaarden van de beurs verdwijnt, zo goed als nihil is geworden.

8.03 uur: Niet dat er van dat rentebesluit zelf vuurwerk moet verwacht worden. ECB-voorzitter Mario Draghi heeft momenteel geen andere keuze dan de minimumrente te handhaven. De recentste cijfers over de Europese economie bewijzen dat de crisis verre van achter de rug is, en zich steeds nadrukkelijker begint te manifesteren in de reële economie, zoals op de arbeidsmarkt. Het is vooral uitkijken naar hoe Draghi die economische toestand zelf inschat in zijn begeleidend commentaar. Sommige economen en investeerders verwachten later op het jaar een verdere verlaging van de al reeds ultralage rente.

8.00 uur: Goeiemorgen beste lezers. Het seizoen van de jaarresultaten trekt zich langzaam op gang. Maar donderdag verschuift de aandacht weer even naar het macro-economische plaatje. De Europese Centrale Bank (ECB) maakt om 13.45 uur haar rentebesluit bekend.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud