Duitsland en chemie trekken de kar

Het Duits ondernemersvertrouwen is sterker verbeterd dan verwacht. Het Britse bbp zakte in het vierde kwartaal met 0,3 procent. Een tegenvaller van formaat. De Europese beurzen winnen terrein, aangevuurd door de chemiesector.

Hier vindt u de li­ve­ver­slag­ge­ving over de mark­ten: in­for­ma­tie van de re­dac­tie, van beurs­hui­zen, sites en so­ci­a­le net­wer­ken. Van­daag zijn uw ver­slag­ge­vers Koen Lambrecht, Sebastien Rousseau en Guido Meeussen. Heeft u sug­ges­ties, vra­gen en/of op­mer­kin­gen: aar­zel niet, we hou­den er in de mate van het mo­ge­lij­ke re­ke­ning mee. 

18.12 uur: We houden het vandaag voor bekeken, fijn weekend, tot maandag.

17.55 uur: De obligatielening van DEME werd reeds op de eerste dag van de inschrijvingsperiode volledig onderschreven, zo meldt de baggergroep.

17.51 uur: De Amerikaanse autobandenfabrikant Goodyear is van plan om zijn fabriek in Amiens-Nord tegen volgend jaar te sluiten, zo meldt de krant Le Monde. Dat brengt 1.250 jobs in gevaar. Het nieuws zou volgende week op een ondernemingsraad aangekondigd worden.

17.11 uur: De Baltische staat Litouwen is van plan om in 2015 toe te treden tot de eurozone. Die motie van vertrouwen in de getergde muntunie komt daarmee uit een klein hoekje. Het land telt nog geen drie miljoen inwoners. De aankondiging is ook opmerkelijk. De voorzitter van de centrale bank, Vitas Vasiliauskas, twijfelde er in december nog aan of het wel een goed idee was om snel toe te treden tot de eurozone. Vandaag stond hij naast premier Algirdas Butkevicius toen die de aankondiging maakte.

16.48 uur: De aankoop van nieuwe huizen in de Verenigde Staten is vorig jaar gestegen met 19,9 procent tot 367.000 transacties. Dat is het hoogste niveau sinds 2009 en de sterkste stijging sinds 1983, aldus het ministerie van Handel. In de december kende de verkoop van nieuwe huizen nochtans een daling met 7,3 procent tot 369.000  jaar op jaar. De gemiddelde verwachting van 77 economen gepolst door Bloomberg was 385.000 woningen.

16.24 uur: Na bijna een uur handel in New York wint de DJ Industrial 0,3 procent en de technologiebeurs Nasdaq 0,5 procent. Na zijn klap van meer dan 12 procent gisteren, ging technologiereus Apple even iets hoger, maar staat nu weer op een klein verlies van 0,1 procent op 450 dollar.

15.58 uur: De Duitse aandelen zitten op hun hoogste peil in vijf jaar, gestuwd door het hogere ondernemersvertrouwen bij onze oosterburen. Zo ging Bayer 4,8 procent hoger, de chemie is vandaag trouwens de best presterende van alle 19 industriële sectoren in de Stoxx Europe 600. Solvay wint 1,5 procent na een gunstig analistenrapport, BASF doet er 2,2 procent bij.

15.19 uur: De koers van het aandeel Alfacam in Brussel is opgeschort.

15.05 uur: Hinduja neemt Alfacam. Dat lieten de Indiërs zopas weten tijdens een persconferentie in Davos. Gejuich op de Brusselse beurs, het aandeel schiet 4,2 procent hoger tot 1,24 euro.

14.24 uur: Nieuws op komst over Alfacam. Exclusief kandidaat-overnemer Hinduja geeft om 14.45 uur een persconferentie. Vlaams minister-president Kris Peeters (links onder) ontmoette gisteren een van de Hinduja's:

Nice picture: MP Peeters meeting Mr. #Hinduja in #Davos at #Belgium PowerBreakfast on #InvestinFlanders twitter.com/Tom_Bombay/sta…— Tom Vermeulen (@Tom_Bombay) January 24, 2013


14.04 uur: Transics legt zich neer bij zijn beursnotering. De zoektocht met de Brusselse beurs naar een achterpoortje leverde niets op. Exit aanvraag tot een delisting bij beurswaakhond FSMA en exit hoger bod. Het biedvehikel rond Transics-topman Walter Mastelinck, Tavares, heeft 74 procent van het bedrijf in handen.

13.13 uur: Nog in Davos: Mike Fries, als CEO van de kabelgroep Liberty Global de grote baas van Telenet. 'Netflix heeft ons aan het denken en het werk gezet. Maar de onlinedistributeur heeft lang niet zo veel content als wij. Television is still king.'

 

13.05 uur: Mario Draghi sprak in Davos, en collega Bart was erbij. De ECB-voorzitter ziet de eurozone in de tweede jaarhelft herstellen. 'De euro werd vorig jaar geherlanceerd.'

12.44 uur: Europese banken lossen hun schuld vervroegd af.

: 278 banken betalen vervroegd 137 miljard euro driejaarskredieten terug aan de ECB. #LTRO Frankfurt ziet zijn balans dus krimpen.— Daan Ballegeer (@daanballegeer) January 25, 2013


12.14 uur: In Milaan veert Banca Monte dei Paschi 8,3 procent op. Het is de eerste klim in zes dagen. Volgens de krant MF zou de Italiaanse centrale bank morgen al noodhulp voor de belaagde bank goedkeuren. Volgende week zou minister van Financiën Vittorio Grilli het parlement toespreken over Mps, zoals de Italianen de naam afkorten. Bij Mps vindt overigens vandaag een buitengewone algemene vergadering plaats, die U live kunt volgen via een blog van Il Sole 24 Ore. 

11.29 uur: Nokia zakt verder weg. Donderdag verloor het aandeel 5,5 procent nadat de Finse gsm-producent voor het eerst in 143 jaar zijn dividend schrapte. Vandaag gaat er nog eens 4,7 procent af. UBS hakte in zijn prognoses en Evli Bank en Danske verlaagden hun advies. Ook de verwachting van marktleider Samsung Electronics dat de smartphonemarkt in het eerste kwartaal zal krimpen na het sterke vierde kwartaal, speelt wellicht een rol.

11.10 uur: Communicatie op de redactie over Monte dei Paschi, de oudste bank ter wereld waar deze week plots een schandaal aan het licht kwam en waar vandaag gestemd wordt over een kapitaalinjectie van 3,9 miljard euro door de Italiaanse staat.

Kurt: … zeker vandaag de BAV opvolgen van die zombiebank uit de palazzo’s van Siena. De implosie van oudste bank ter wereld doorkruist niet alleen Italiaanse stembusslag (besmeurt centrumlinks PD die sinds jaar en dag Siena en dus ook Stichting MPS bestiert) maar ook SuperMario Draghi, merkt FT niet zo fijntjes op (keurde als chef Banca d’Italia fatale Antonveneta-deal goed). Uitzonderlijk neemt zelfs president Giorgio Napolitano de verdediging op van Draghi.

Lieve: Yep, onze vrienden van il sole hebben zelfs een liveverslaggeving lopen op hun site

Kurt: De ironie is dat Antoveneta tegen een zotte prijs doorverkopen ongeveer de enige slimme zet was die de opknipovernemers van ABN AMRO in 2007 deden. Bewijst dat MPS echt wel de ‘greater fool’ onder de bankiers was. 

Jean: Je vergeet ‘düsseldorf’ 

Kurt: Ik vergeet nooit Düsseldorf, Jean. Het verbaast me eigenlijk dat WestLB destijds geen tegenbod voor Antonveneta uitbracht. Wschl omdat Goldman Sachs toen net aan de lijn hing met Düsseldorf om ze nog wat meer subprime te verpatsen. 

10.42 uur: Het volgende slachtoffer van de zonnepanelencrash is het Duitse Solarworld. Het aandeel crasht met meer dan 30 procent. Het bedrijf waarschuwt dat het zijn bankschulden moet herschikken, anders valt het bedrijf eind dit jaar zonder cash. Eerder al gingen de Duitse zonnecelbedrijven Q-Cells en Solar Millenium failliet.

10.35 uur: De crisis is duidelijk nog niet voorbij in het VK. De Britse economie dreigt in een triple dip recessie te belanden.

Britain is half-way towards a triple-dip recession - economy contracts 0.3% in the last quarter of 2012.— Jamie McGeever (@ReutersJamie) 25 Jan 13

UK is now in risk of a triple dip. And if they leave the EU; a quadruple dip. EU exit estimated at ~10% GDP drop.— financial acrobat (@finansakrobat) 25 Jan 13

 

10.33 uur: Econoom Carsten Brzeski over het Duitse ondernemersvertrouwen:

10.26 uur: De meevallende Ifo-indicator duwt de beurzen hoger. De EuroStoxx50 wint 0,6 procent, de brede Stoxx600 0,2 procent.

10.05 uur: De Duitse ondernemers zien het helemaal zitten! De Ifo-indicator is deze maand gestegen tot 104,2 van 102,4 in december. Dat is hoger dan de verwachte 103.

German IFO Business Climate index rose to 104.2 in January. Expectations component 100.5, current conditions 108.0. All above consensus — Markit Economics (@MarkitEconomics) 25 Jan 13

 

09.33 uur: Volgende week donderdag weten de Alfacam-aandeelhouders hoe de vork in de steel zit, en wat de Indiërs in Lier precies van zijn.  ‘De Indiërs’ staat voor Hinduja, de groep waarmee Alfacam op 11 december exclusieve onderhandelingen startte. Het Indiase concern bestudeert momenteel het boekenonderzoek (due diligence) van PricewaterhouseCoopers. Dat moet tegen donderdag uitmonden in een antwoord, dan verloopt de princiepsovereenkomst tussen Alfacam en Hinduja.

Alfacam-topman Sven Marinus bevestigt telefonisch dat het drie maanden extra bescherming heeft gevraagd. Onder de eerste WCO-periode (Wet op Continuïteit van de Ondernemingen) moest Alfacam midden januari een herstelplan voorleggen aan de rechter. Die deadline werd niet gehaald. ‘We hadden gehoopt dan al verder te staan, maar de Indiërs nemen hun tijd’, zegt Marinus.

09.23 uur: Het rapport van Morgan Stanley over Solvay is intussen op onze bureau beland. (waarvoor dank, beste T). Het beurshuis verhoogt zijn koersdoel van 120 tot 145 euro en zet het aandeel op zijn lijst met 'Best Ideas'. 'We zien nog enkele katalysatoren die het koersmomentum in 2013 kunnen ondersteunen. En we zijn er steeds meer van overtuigd dat Solvay zijn guidance van 3 miljard euro ebitda in 2016 zal halen. In dat bull scenario gaan we zelfs uit van een koersdoel van 180 euro.' 

De voorbije weken lieten al tal van analisten zich vol lof uit over Solvay en diens CEO Jean-Pierre Clamadieu, in aanloop naar de kwartaalresultaten in februari. Analisten raken hoe langer hoe meer overtuigd van het potentieel van het nieuwe Solvay, na de overname van Rhodia in april 2011. Dat vertrouwen is er niet altijd geweest, zo blijkt uit onderstaande koersgrafiek:

09.08 uur: Een eerste stroom analistenreacties van deze ochtend:

Over de obligatieplaatsing van GBL

Bank Degroof: We see this transaction as an elegant way to obtain cheap financing an at the same time potentially step out of GDF Suez within a 4years’ time frame. Moreover, GBL is obtaining even more financial flexibility tochase new investments in the coming months. Ee reiterate our Hold recommendation and EUR 64.0 TP.

Over Quest for Growth:

KBC Securities verhoogt koersdoel tot 7,3 euro: Full year  earnings  are  not the de facto stock price driver for Quest,  but  the  potential  for  a  dividend  payment     certainly  is. Dividends are exempt from withholding  tax  if  at  least  80% of the profits stem from realized capital  gains  and if the company complies with all of the investment criteria.  With a potential FY13 dividend (payable in May 2014) in sight, the current 36.9% discount is unwarranted. We decided to increase our target price to € 7.3, which implies a rough 25% discount to NAV. We maintain our Buy rating.

09.06 uur: Econocom wint 4,7 procent na de publicatie van sterke jaarresultaten gisteravond. Quest for Growth wint 2 procent na de melding dat de uitkering van een dividend dichterbij komt.

09.01 uur: De Europese beurzen starten licht lager, maar de Bel20 wint 0,2 procent. Met dank aan Solvay.

08.59 uur: Nieuws over Alfacam in De Standaard. We zoeken nog bevestiging en duiding bij het bedrijf.

Alfacam: Het televisiedienstenbedrijf vraagt de rechter drie maanden extra bescherming tegen zijn schuldeisers, onder de zogenaamde Wet op de Continuïteit van de Bedrijven (WCO). Teneinde de exclusieve overnameonderhandelingen met het Indiase Hinduja in alle rust te kunnen afronden. 

08.47 uur: Uitkijken naar de koersreactie op het jaarrapport van Quest for Growth. Eén zinnetje daarin trok extra aandacht: 'De mogelijkheid tot het betalen van een dividend neemt toe.' Het is al  van 2007 geleden dat het bedrijf nog een dividend uitbetaalde. Dat kan pas als alle overgedragen verliezen weggewerkt zijn. Dankzij een sterk 2012 zijn die in één jaar geslonken van 19 naar 3,6 miljoen euro. 

08.40 uur: Collega Ilse De Witte  had een gesprek met Remco Lenterman, de spreekbuis van de hogesnelheidstraders in Europa. 'In elke industrie heb je een proces van automatisering. Zo gaat dat.' Of nog: 'De kleine belegger doet er alleen maar voordeel mee dat wij in de markt zitten. De transactiekosten waren nog nooit zo laag.' Het hele interview leest u hier.

'Nederlander begrijpt dat tobintaks ten koste van pensioen is', dixit Lenterman. Niet elke Belg ziet dat zo, helaas. bit.ly/VbbMmw...— Ilse De Witte (@IDeWitte) 24 Jan 13

 

08.34 uur: JPMorgan zet Solvay op zijn lijst met 'Best Ideas'. We proberen het rapport te pakken te krijgen. Later meer.

08.31 uur: Al even vooruitlopen op maandag, op de kwartaalupdate van Colruyt. ING-analist Marco Gulpers verwacht dat de halfjaartrends zich hebben doorgezet in derde kwartaal. Daardoor kunnen de volumes en de prijzen licht lager uit komen dan na de eerste zes maanden van het (gebroken) boekjaar. De opstart in Frankrijk zou dan weer flink bijdragen aan de omzetgroei. ‘De groothandelactiviteiten blijven onder druk staan in een algemeen dalende markt. De andere activiteiten (waaronder de tankstations DATS 24) blijven positieve trends tonen.’

08.28 uur: Samsung Electronics remt voor het eerst sinds de financiële crisis de investeringen af. De kapitaaluitgaven (capex) blijven dit jaar hangen op het niveau van 2012. De elektronicareus heeft last van de dure Zuid-Koreaanse munt (won) en de slabakkende vraag naar chips en smartphones. De sterke won kan de bedrijfswinst dit jaar met ten minste 3.000 miljard won (2,1 miljard euro) afromen, waarschuwt de Zuid-Koreaanse groep. In het vierde kwartaal boekte Samsung Electronics meer winst dan verwacht.

08.26 uur: Onze krant had vanmorgen minder vrolijk nieuws over KBC. De groep moet op last van de Nationale Bank de leningen aan zijn referentieaandeelhouders KBC Ancora en Cera fors terugschroeven. Dat kan leiden tot een verlies van ruim 100 miljoen euro voor de bank. De top van KBC is actief bezig met het dossier.

08.24 uur: Dat de Duitse motor na een vertraging eind 2012 weer op kruissnelheid raakt, leert waarschijnlijk de Ifo-indicator. Die index die het Münchense onderzoeksinstituut Ifo maandelijks uit een ondernemersrondvraag distilleert herstelt waarschijnlijk voor de derde maand op rij, van 102,4 naar 103 punten. De Ifo-indicator wordt om 10 uur gepubliceerd.

08.23 uur: De gebeurtenis van de ochtend wordt vermoedelijk het Britse bbp, dat om 10.30 uur wordt bekendgemaakt. Daarover schreef collega Kurt Vansteeland het volgende in zijn vooruitblik.

Of ze nu met of zonder enthousiasme in de Europese Unie zitten, de Britten ontsnappen niet aan de malaise aan de overkant van het Kanaal. De Britse number crunchers komen als eerste in Europa met een raming van de economische prestatie in het vierde kwartaal en dat belooft voor Downing Street geen opbeurende lectuur te worden. De door Bloomberg gepolste City-economen verwachten gemiddeld een kleine krimp van 0,1 procent.

Dat zou meteen de vierde krimp in de voorbije vijf kwartalen zijn - alleen vorige zomer was er een 'Olympisch' spurtje - en onderstrepen dat het Verenigd Koninkrijk in tegenstelling tot Duitsland en de VS maar moeilijk de erfenis van de crisis van 2008/2009 van zich af kunnen schudden.

08.19 uur: Goedemorgen, beste lezers! De dag begint met rode beurzen in Azië, waar lokale technologiewaarden klappen krijgen en beleggers voorzichtigheid aan de dag leggen met het resultatenseizoen in aantocht. Het grootste verlies is voor de beurs van Seoul (-0,9%): Kia Motors miste de verwachtingen en Samsung Electronics waarschuwde dat de aantrekkende won dit jaar op de winst kan wegen. 

Voor tegengewicht zorgt Tokio, waar de Nikkei 2,9 procent hoger sloot. De yen verzwakte en het inflatie cijfer viel tegen. De Japans consumptieprijzen daalden in december voor de zesde keer in zeven maanden. De centrale bank zal dus meer moeten ondernemen om haar inflatiedoelstelling van 2 procent te halen.  

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud