Duitsland krijgt ook zijn vrouwenquotum

De Europese beurzen kenden een prima dag. De DAX bereikte zijn hoogste punt aller tijden. Ook de Dow Jones zoekt een nieuw hoogtepunt en ging al boven de 16.000 punten. Maar niemand kan tippen aan de virtuele bitcoin, met een koers van 600 dollar, and counting.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Uw verslaggevers zijn Pieter Haeck, Kim Evenepoel, Koen Lambrecht en Ben Serrure. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen: aarzel niet, we houden er in de mate van het mogelijke rekening mee.

18.08 uur: De Bel20 sloot met 0,1 procent verlies. Resilux won 6 procent na een kwartaalupdate. Roularta kreeg een tik van meer dan 5 procent als gevolg van een schadevergoeding van 8 miljoen euro. 

17.55 uur: LVMH opende vandaag in het Franse Orléans een nieuw onderzoekscentrum voor schoonheidsproducten, dat zowat 1.200 nieuwe producten per jaar moet helpen ontwikkelen. Het luxeconcern benadrukte bij de feestelijkheden dat het een groter deel wil van de enorme koek van 77 miljard euro per jaar die de wereldwijde markt voor cosmetica is. Een van de manieren om dat te bereiken is de geografische uitrol van het merk Fresh dat LVMH sinds de eeuwwisseling in portfolio heeft. De prioriteit is Azië, maar ook in Europa zullen we het leren kennen. Voorts zit onder LVMH onder meer de cosmetica van Christian Dior, Guerlain en Givenchy.

17.40 uur: Wall Street heeft dit jaar tot dusver veel sterker gepresteerd dan strategen hadden verwacht. Citigroup bijvoorbeeld zag de S&P500 het jaar afsluiten op 1615. Nochtans zijn Wall Street-strategen niet bepaald pessimisten; zij staan eerder bekend om hun ‘bullish’ karakter.

Wall Street strategists have been too pessimistic and way too cautious about this year's rally. on.wsj.com/I1h3xq... via srussolillo— WSJ MoneyBeatVerified account (@WSJMoneyBeat) 18 Nov 13

17.36 uur: Het staat nog niet vast hoe hoog het wordt, en wanneer het wordt ingevoerd maar stap 1 is gezet: in Duitsland zijn de CDU en de SPD het erover eens geraakt dat er een minimumloon komt. Dat was een cruciale eis van de SPD om eventueel een coalitie te gaan vormen met de CDU van bondskanselier Angela Merkel.

De onderhandelaars zijn het vandaag ook eens geworden over een wettelijk quotum voor vrouwen in raden van bestuur: uiteindelijk moet zeker 30 procent van de bestuurders van beursgenoteerde bedrijven vrouw zijn.

17.15 uur: Bank Degroof trekt het koersdoel voor Ackermans & van Haaren op.

#AvH: Have updated valuation model and raised $ACKB TP from €77 to €83. Maintain Hold reco.— Hans D'Haese (@HansDHaese) November 18, 2013

 

17.08 uur: Volgens het ratingbureau Fitch zal Portugal allicht nog een nieuwe kredietlijn nodig hebben wanneer het in juni volgend jaar het noodsteunprogramma van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds verlaat. 'Als Portugal begin 2014 een kredietlijn kan onderhandelen, zal dat het vertrouwen van de investeerders versterken en een zachte terugkeer naar de internationale markten vergemakkelijken', oordeelt Fitch.

16.55 uur: De stresstests voor de Europese banken zullen waarschijnlijk het scenario simuleren van slechte economische omstandigheden die drie jaar lang aanhouden. Dat heeft de Luxemburger Yves Mersch, een van de directieleden van de ECB, gezegd. Voorts vermeldde hij dat er wellicht twee varianten worden getest, een basisscenario en een worst case scenario. De stresstests moeten er komen voor de ECB het toezicht start in november 2014.

16.39 uur: BMW heeft maandag de derde generatie voorgesteld van de legendarische Mini. De nieuwe mini is zuiniger dan zijn voorganger, maar ook langer en groter. Onder de motorkap zitten drie nieuwe 3- of 4-cylindermotoren die gemiddeld 27 procent minder verbruiken. Het nieuwe gamma wordt later deze week gepresenteerd op de autosalons van Los Angeles en Tokio. De wagen zal in de lente gelanceerd worden.

De oorspronkelijke Mini was ontworpen door sir Alec Issigonis en zag het levenslicht in 1959. Het was een kleine, snelle en betaalbare wagen met een leuke snoet en een originele lijn. De Mini werd toen gebouwd door British Motor Corporation. 

16.16 uur: Boeing (+2,9%) is een van de best presterende aandelen in New York en dat is niet onverwacht. Op het luchtvaartsalon van Dubai boekte de Amerikaanse vliegtuigbouwer een recordaantal bestellingen. Onder meer Etihad Airways viel voor het nieuwe breedrompvliegtuig 777X en bestelde ook meer 787 Dreamliners.

Maar er was ook minder positief voor Boeing: zondag crashte in Rusland een Boeing 737, waarbij alle 50 inzittenden omkwamen. Het toestel was wel 23 jaar oud en had in 2001 al een landingincident overleefd. Het toestel werd ingezet door Tatarstan Air, maar vloog eerder voor Air France, Uganda Airlines, Rio Sul, Blue Air en Bulgaria Air.

16.10 uur: Rabobank, de grootste hypotheekverstrekker van Nederland, signaleert de eerste tekenen van prijsherstel op de Nederlandse woningmarkt, in een vrijdag gepubliceerd rapport.

De economen van Rabo wijzen erop dat de prijzen van bestaande koopwoningen die het CBS en het Kadaster in het derde kwartaal registreerden, voor het eerst in 3 jaar iets hoger uitkwamen dan een kwartaal eerder. Hun zogeheten PBK-index pluste met een bescheiden 0,4 procent. Van blijvend prijsherstel is niettemin nog geen sprake. Voor de komende kwartalen sluit Rabobank op kwartaalbasis een nieuw minnetje nog niet uit. Ten opzichte van een jaar geleden zijn de prijzen in het derde kwartaal bovendien nog steeds gedaald (min 5 procent) en in vergelijking met 2008 ligt het prijsniveau nu nog zo'n 20 procent lager. 

15.52 uur: In New York heeft de Dow Jones de kaap van 16.000 punten gerond en dat is historisch. De Dow stijgt momenteel 0,3 procent, vooral dankzij Boeing (+2,8%). De andere indexen doet het wat voorzichtiger, maar de S&P500 ging ook al even over de 1.800, eveneens een nieuwe piek.

De Dow Jones is sinds begin dit jaar al meer dan 22 procent gestegen. Met dank aan de lustig dollars drukkende Federal Reserve, het voorzichtige herstel in Europa maar ook de gestaag groeiende Chinese economie. De Chinese leiders willen meer privé-investeringen toelaten in staatsbedrijven en de boeren ook meer grondrehcten geven. Beleggers leiden daaruit af dat China duurzaam zal blijven groeien.

Newscast: Stocks capture new milestones on.mktw.net/1bUpByJ...— MarketWatchVerified account (@MarketWatch) 18 Nov 13

15.11 uur: De futures wijzen op een positieve opening van Wall Street. De S&P 500 zou 0,2 procent hoger gaan, de Dow Jones 0,4 procent en de Nasdaq 0,1 procent.  

De Amerikaanse ogen zijn volop gericht op de Amerikaanse senaatscommissie van Binnenlandse veiligheid die een hoorzitting heeft over de 'bitcoin'. De virtuele munt gaat vlot boven de kaap van 600 dollar en het ministerie van Justitie adviseert de commissie om de bitcoin als 'een legitiem financieel instrument te beschouwen'. Afwachten wat het oordeel wordt. 

14.58 uur: Volgens cijfers van de Nationale Bank van België vertoonde de Belgische handelsbalans in augustus 2013 een tekort van 1 miljard euro, een verbetering met 0,4 miljard ten opzichte van augustus 2012. De bedragen van de uitvoer en de invoer bedragen respectievelijk 17,3 en 18,3 miljard euro. De laatste drie maanden steeg, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar, het volume van de uitvoer met 2,1 procent, terwijl het volume van de invoer gedaald is (-1,4 procent), waardoor de dekkingsgraad met 3,5 procent verbeterde. 

14.40 uur: Het is deze week weer 'money time' tussen Griekenland en de troika (Europese Centrale Bank, IMF en Europese Commissie). Donderdag moet de Griekse regering haar begroting voor 2014 presenteren in het parlement. Vrijdag trekt Grieks premier Samaras dan op bezoek naar Bondskanselier Merkel in Berlijn. De komende dagen onderhandelt minister van Financiën Yannis Stournaras met de troika of er genoeg structurele hervormingen zijn doorgevoerd in ruil voor de beloofde noodsteun.  

14.23 uur: Het percentage 'slechte' leningen bij de Spaanse banken steeg in september tot 12,7 procent. Dat maakte de Spaanse centrale bank maandag bekend. In augustus was dat nog 12,1 procent, in september vorig jaar 10,7 procent. In totaal stond op de balansen van banken voor 187,8 miljard euro aan leningen waarvan de terugbetaling onzeker is. De stijging zou niet alleen te maken hebben met de omvangrijke werkloosheid in Spanje en de slechte economische omstandigheden, maar mogelijk ook met de druk van toezichthouders op banken om hun slechte leningen
duidelijker te vermelden.

14.03 uur: Ondertussen stopt de bitcoin-rodeo niet. De koers zat vanochtend al boven de 600 dollar en blijft stijgen. 

13.57 uur: De afgelopen jaren verkocht referentieaandeelhouder Sofinnova Partners, een Franse durfkapitalist die sinds 2002 in Ablynx zit, in schuifjes Ablynx-aandelen. De resterende brok die Sofinnova nog bezit wordt nu versneld verkocht, via een versnelde bookbuilding procedure. Het gaat over een pakket van 3 miljoen aandelen, 6,15 procent van de totaal uitstaande aandelen. Het proces wordt begeleid door Kempen en KBC. Eerder stapte ook al GIMV uit het aandeel. 

13.32 uur: Opschorting van biotechaandeel Ablynx. Een versnelde private plaatsing van aandelen, zo meldt beurswaakhond FSMA. De plaatsing gebeurt door Sofinnova Partners, een durfkapitaalverschaffer van 2002. 

Uit het Bolero-kamp komt voorlopig deze - niet bevestigde - informatie. 

Sofinnova verkoopt 3m aandelen #Ablynx in private plaatsing = 6,15% van het kapitaal voor €22m. KBCS & Kempen begeleiden. #exitoverhang— Tom Simonts (@TSimonts) November 18, 2013

13.26 uur: De Duitse autobouwer Daimler heeft maandag een fabriek geopend voor de productie van motoren voor personenwagens van Mercedes-Benz, een van de merken van de groep, in Peking. Het is de eerste buitenlandse fabriek voor automotoren van Mercedes. De fabriek is in handen van Beijing Benz Automotive, een joint venture van Daimler met Beijing Automotive Industry Holding Corp (BAIC). In de eerste fase heeft de fabriek een productiecapaciteit van 250.000 motoren. 

12.55 uur: De Europese beurzen zijn in behoorlijk goede doen. De Bel20 houdt het bescheiden bij een groei met 0,12 procent, maar in Frankfurt is er meer spektakel. De DAX30 heeft er vandaag zijn hoogste punt ooit bereikt. Die records schrijven analisten toe aan de beter dan verwachte handelsoverschot van de eurozone (zie 11.22 uur). 

12.43 uur: Even terugkomen op de schorsing van het aandeel van Telegraaf Media Group in Amsterdam deze ochtend (zie 10.20 uur). De schorsing zou 'technisch' geweest zijn. Er kon geen koers gevormd worden en daarom ging het aandeel aanvankelijk vier procent lager. Dat is nu weer hersteld. 

12.22 uur: De Bank of England komt vandaag naar buiten met haar 'Systemic Risk Survey', een onderzoek naar de risico's die de stabiliteit van het Brits financieel systeem bedreigen. Daaruit blijkt dat de 76 respondenten, van banken of investeringsvennootschappen, beduidend minder risico's zien voor het financieel systeem dan in mei van dit jaar. De trend is al enige tijd dalend.

Op korte termijn beschouwt 7 procent van de respondenten de risico's als 'hoog' of 'zeer hoog', een daling met 1 procentpunt tegenover mei. Maar het percentage respondenten dat de risico's als 'laag' of 'zeer laag' ziet, loopt bovendien op: 55 procent, een stijging met 5 procentpunt. Ook op middellange termijn klaart de hemel op. 

12.06 uur: Nerd Alert. De virtuele munt bitcoin breekt het ene record na het andere. Maandagochtend is de koers al boven de 600 dollar gestegen. Om een idee te geven van wat dat betekent: dat is meer dan de bijna 525 dollar waaraan het aandeel Apple vrijdag sloot. 2013 is sowieso het jaar van de bitcoin geworden. Sinds maart is  de koers met liefst 1200 procent geëxplodeerd.

De forse klim van de voorbije weken zou vooral te danken zijn aan de groeiende populariteit van bitcoin in China. Hoe dan ook, toezichhouders en overheden volgen de bitcoin-hype met interesse. In Washington wordt vandaag een hoorzitting voor het Amerikaanse congres gehouden over de munt.

11.44 uur: Resilux is een van de uitblinkers op de Brusselse beurs: + 6,40 procent. De fabrikant van petflessen kwam vrijdag met een mooi rapport naar huis. Door de hoge temperaturen werd er veel gedronken en waren juli en augustus topmaanden voor het bedrijf. Resilux voorspelt voor het tweede halfjaar een hogere omzet en winst dan het jaar voordien. 

11.22 uur: Enkele macro-economische cijfers deze ochtend. Het overschot op de handelsbalans in de eurozone bedroeg in september 13,1 miljard euro. In augustus bedroeg het handelsoverschot nog 6,9 miljard. Gecorrigeerd voor seizoensinvloeden steeg de export ten opzichte van augustus met 1 procent, terwijl de import verminderde met 0,3 procent.

10.56 uur: De Amerikaanse omroep Fox zet zijn expansie in Europa verder. Eerder had media-tycoon Rupert Murdoch al de uitzendrechten van de Eredivisie in handen en midden oktober snoepte hij ook de Belgische rechten op wedstrijden in de Bundesliga af van Telenet. Maar vandaag heeft Fox zelfs de rechten op oefenwedstrijden van het Nederlandse nationale team binnengehaald. De televisierechten voor de Belgische Jupiler League moeten volgend jaar opnieuw verdeeld worden, verwacht wordt dat Fox aan de debatten zal meedoen. 

10.31 uur: De MSCI World Share Index, een verzameling van aandelen over de hele wereld beheerd door Morgan Stanley Capital International, bereikt zijn hoogste niveau sinds 2008. Vooral de rally op de Chinese beurzen helpt een handje. Chinese beleggers reageren positief op de voorgestelde hervormingen door de Communistische Partij. De privésector zal meer kunnen participeren in staatsbedrijven, wat duidelijk in goede aarde valt.  

10.20 uur: Telegraaf Media Group is geschorst op de beurs van Amsterdam, zo meldt Tom Simonts van KBC Bolero.

#TelegraafMedia geschorst op Euronext Amsterdam. #Interessant pic.twitter.com/RcrMM8dAOc— Tom Simonts (@TSimonts) November 18, 2013

 

09.58 uur: Ander Europees aandeel in de kijker is Sonova, de producent van hoorapparaten. Het aandeel gaat 5 à 6 procent hoger op de Zwitserse beurs nadat de winst in het eerste half jaar met 10 procent hoger ging. Sonova is de nieuwe naam van het vroegere Phonak, bekend van de voormalige wielerploeg. 

09.43 uur: Klappen voor Roularta. Het aandeel gaat -4,58 procent lager. Reden is de 8,2 miljoen euro moet ophoesten voor een verloren rechtszaak tegen drukkerij Kempenland. 

09.25 uur: Volgens databanken van nieuwsagentschap Reuters hebben al 94 procent van de bedrijven van de pan-europese index Eurostoxx 600 resultaten uitgebracht. 49 procent miste zijn winstvoorspellingen, 62 procent moest de verwachte inkomsten bijsturen. Analisten van Morgan Stanley vonden het resultatenseizoen 'in lijn of licht ontgoochelend'. 

09.20 uur: Het was feest dit weekend in de vliegtuigindustrie. Op de Dubai Air Show mocht Boeing voor 100 miljard dollar bestellingen noteren voor haar nieuw model, de 777X. En ook Airbus zag zijn orderboekje aandikken, onder meer met een order van 50 A380-toestellen door vliegtuigmaatschappij Emirates. Ook Etihad, de nationale luchtvaartmaatschappij van Abu Dhabi, passeerde bij Airbus voor een bestelling van 87 vliegtuigen en 30 'opties'. 

Het aandeel van EADS, moederholding van Airbus, schiet op de beurs van Parijs 3,38 procent hoger. 

09.10 uur: De Bel20 opent negatief: - 0,27 procent. 

09.03 uur: Roularta gaf voorbeurs de enige kwartaalupdate van de dag. Daarbij sprong één aspect er bovenuit. De mediagroep verloor in september een rechtszaak tegen drukkerij Kempenland over de stopzetting van een contract. En dat verlies komt het bedrijf van Rik De Nolf duur te staan. Roularta moet 8,2 miljoen euro ophoesten, waar het slechts 1,2 miljoen euro provisies had aangelegd. Roularta gaat in beroep, maar de uitspraak zal wel een negatief effect hebben op het financieel resultaat eind 2013.

08.58 uur: Reshuffle in de raad van bestuur van KBC. Exit Julien De Wilde, voormalig CEO van Alcatel en Bekaert, en professor Dirk Heremans, rechtseconoom aan de KU Leuven. Enter Julia Kiraly, voormalige vicegouverneur van de Hongaarse Centrale Bank, en Nabil Ariss, voormalig vice-president bij JP Morgan in Londen. KBC wordt in zijn raad van bestuur zo weer iets internationaler. 

08.55 uur: De Japanse index Nikkei bleef vanochtend stabiel, na de forse sprong van 7,7 procent die hij vorige week al maakte. De Chinese aandelen schoten wel omhoog; de belegger kan de details van het Chinese hervormingsprogramma duidelijk wel smaken. De Communistische Partij wil minder beperkingen op investeringen en een beter systeem van beursgangen. De Shanghai Composite gaat 2 procent hoger, de Hang Seng in Hongkong 2,6 procent hoger. 

08.20 uur: Ook in Nederland is er bedrijfsnieuws. Private-equitygroep Advent International lanceert een bod van 38,75 euro per aandeel op de Nederlandse IT-dienstverlener Unit4. Dat bod hing al even in de lucht. Advent troefde andere private-equityspelers af, en krijgt met zijn bod de steun van Unit4 zelf. Een 'done deal', denkt Tom Simonts van KBC Bolero.

Het bod op #Unit4 is er: Advent biedt met €38.75 meer dan verhoopte €35.00. #donedeal Spijtig, want een mooi bedrijf pic.twitter.com/fBE5PA8i6l— Tom Simonts (@TSimonts) November 18, 2013

08.09 uur: Ook in het buitenland valt er wat te beleven. Zo sluit champagnehuis Vranken-Pommery een joint venture met wijnreus Castel. Vranken brengt zijn roséwijnen onder in een een nieuw bedrijf, dat de naam Listel meekrijgt, naar één van de topmerken. Castel steekt er op zijn beurt een niet gepreciseerd bedrag cash in. De nettowaarde van de activiteiten wordt geraamd op 42 miljoen euro. 

Vranken, nu al de grootste wijnbouwer van Europa, behoudt wel de volle eigendom van de domeinen en de kastelen. Maar dankzij de samenwerking met Castel krijgt de groep toegang tot de distributiekanalen van de drankenreus, en dan vooral die richting China, Rusland en Afrika. Dat zijn de grote groeimarkten voor wijn.

08.03 uur: Minder kwartaalupdates, maar dat wil niet zeggen dat er geen bedrijfsnieuws is vandaag. Zo rondde IBA de verkoop af van zijn afdeling Cisbio BioAssays, in een transactie die de divisie waardeert op 25 miljoen euro. IBA stapt er volledig uit, maar blijft via een lening van 7,5 miljoen euro wel blootgesteld aan BioAssays. Die lening is immers afhankelijk van de prestatie van het verkochte bedrijf.

07.59 uur: Een bijzonder fijne maandagochtend gewenst. De golf kwartaalupdates die vorig week onver ons heen rolde, neemt deze week sterk af in kracht. Deze week zullen beleggersblikken vooral op enkele macro-economische cijfers zijn gericht. Vooral enkele indicatoren uit Europa moeten deze week een beter zicht geven op hoe het economisch herstel hier vordert. Maar dat is vooral voor later deze week.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud