1. Markten Live
 2. Live blog

ECB bezorgt Europese beurzen positief slot

De Europese beurzen gingen donderdag van verlies naar winst. De ECB dient het Duits grondwettelijk hof van antwoord en gaat centrale banken van buiten de eurozone helpen. De Bel20 won 1,7 procent.
 • Tot slot...

  ... wensen we u een fijne avond toe. Morgenvroeg zijn we er weer en is het vooral uitkijken naar enkele Amerikaanse macrocijfers.

  VRIJDAG 26 JUNI 2020

  ECONOMIE/FINANCIËN

  Eurozone:

  • Geldhoeveelheid en kredietverlening mei, 10.00 uur

  Verenigde Staten:

  • Persoonlijk inkomen en persoonlijke consumptie mei, 14.30 uur
  • Inflatie (maatstaf Fed) mei, 14.30 uur
  • Consumentenvertrouwen (Universiteit van Michigan) juni, 16.00 uur
 • ECB schiet centrale banken buiten eurozone ter hulp

  Het herstel van de Europese beurzen in het laatste anderhalf uur heeft volgend Bloomberg en Reuters niet zozeer met het antwoord aan het Duits grondwettelijk hof te maken, maar wel met een nieuwe liquiditeitsfaciliteit voor centrale banken van buiten de eurozone. Door die banken middelen ter beschikking te stellen wil de ECB hen helpen om de weerslag van de coronacrisis op te vangen.

 • Europese beurzen sluiten in de plus

  De Euro Stoxx 50 is met 0,7 procent winst geëindigd. De Bel20 deed een pak beter en won 1,7 procent. De bankwaarden trokken vooral de kar: KBC won 4,3 procent en ING 2,3 procent. Op de brede markt liet Greenyard (+6,1%) zich opmerken.

 • ECB zet Europese beurzen op winst

  De Europese beurzen hebben even vóór 16 uur de weg omhoog gevonden. Een mogelijke verklaring is dat de Europese Centrale Bank zich in haar notulen van de rentevergadering van 4 juni verdedigt tegen het Duitse grondwettelijk hof uit Karlsruhe en daarmee haar massale opkoopprogramma’s veiligstelt.

  De Duitse opperrechters vonden dat de stimulusprogramma’s van de ECB, in het bijzonder het massaal opkopen van obligaties, disproportioneel en ongeoorloofd waren. De ECB repliceert nu dat het opkopen van schulden in 2015 en het nieuwe noodplan van 2020 om de impact van de coronacrisis te lenigen ‘proportionele maatregelen’ zijn om de economie te helpen. Ze laten bovendien toe de doelstelling van prijsstabiliteit na te streven met ‘voldoende’ garanties.

  De ECB had van de Duitse rechters drie maanden de tijd gekregen om hen te antwoorden. Anders zouden ze de Bundesbank mogelijk verbieden deel te nemen aan de hulpprogramma’s van de ECB. Zonder de deelname van de grootste economie van de eurozone zouden die programma’s veel van hun kracht verliezen.

  ‘Het ziet ernaar uit dat de ECB een elegante manier heeft gevonden om de controverse met het Duitse grondwettelijk hof te besluiten’, zegt ING-econoom Carsten Brzeski.

 • DEME (CFE) bestelt installatieschip in Taiwan

  CDWE, de joint venture tussen de Taiwanese scheepsbouwer CSBC en DEME Offshore, investeert in een nieuw windturbine-installatieschip. De Green Jade krijgt een kraancapaciteit van 4.000 ton en zal de zwaarste monopijlers en onderdelen van windturbines kunnen vervoeren en plaatsen. Het schip wordt bij CSBC in Kaohsiung in Taiwan gebouwd en zal in 2022 worden opgeleverd. De Green Jade wordt ingezet om rond Taiwan windmolenparken in zee aan te leggen.

  DEME is een volle dochter van de Brusselse industriële groep CFE , die op haar beurt voor 60,96 procent in handen is van de investeringsmaatschappij Ackermans & van Haaren .

 • Over and out voor Wirecard

  Na een gigantisch fraudeschandaal vraagt Wirecard het faillissement aan.

 • Amerikaanse steunaanvragen vallen tegen

  Een bijkomende reden voor de voorzichtigheid op Wall Street zijn de cijfers van de nieuwe aanvragen van een werkloosheidsuitkering, de jobless claims. Vorige week dienden 1,48 miljoen Amerikanen een steunaanvraag in. Dat zijn er iets minder dan de week voordien, 1,54 miljoen volgens een herzien cijfer, maar (voor de tweede week op rij) meer dan verwacht. Economen hadden slechts 1,32 miljoen aanvragen verwacht.

  Het aantal lopende aanvragen is wel gedaald tot 19,5 miljoen. Dat is iets minder dan verwacht (20 miljoen).

 • Lichtrode start in New York

  Na de verliesdag van gisteren (Dow Jones -2,7%) gaan de Amerikaanse beurzen opnieuw lager. Beleggers blijven in de greep van de virusvrees. Het aantal nieuwe besmettingen in de VS breekt records en er is sprake van opnieuw strengere lockdownmaatregelen in te voeren, wat het economisch herstel kan vertragen.

  De Dow Jones zakt 0,4 procent na 1 minuut handel, de S&P500 noteert 0,2 procent lager. De Nasdaq Composite gaat een fractie hoger.

 • IMF waarschuwt voor mogelijke correctie

  De kloof tussen de (grotendeels herstelde) beurzen en het moeizame herstel van de economie baart nu ook het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zorgen. In zijn Global Financial Stability Update waarschuwt de instelling dat de aandelenmarkten voor de tweede keer klappen kunnen krijgen als het coronavirus zich verder verspreidt, weer lockdowns worden opgelegd en de handelsspanningen toenemen.

  Er is een kloof ontstaan tussen het optimisme van de financiële markten en de evolutie van de wereldeconomie.
  IMF

  De loskoppeling ‘doet het risico op een nieuwe correctie van de prijzen van risicohoudende activa toenemen’. Het IMF voegt eraan toe dat de waarderingen op veel markten ‘uitgerekt’ lijken, zowel voor aandelen als voor bedrijfsobligaties.

 • Viruszorgen wegen op Amerikaanse futures

  Wall Street is op weg naar een lagere opening als we de futures mogen geloven. De future op de Dow Jones noteert 0,7 procent lager, die op de S&P500 0,5 procent. Beleggers zijn op hun hoede nu de VS met een recordaantal nieuwe coronabesmettingen kampen.

  De technologiewaarden zouden zich daar niet veel van aantrekken. De future op de Nasdaq gaat slechts 0,1 procent lager.

 • Groen licht voor miljardenlening aan FCA

  Het Italiaanse ministerie van Financiën heeft zijn goedkeuring verleend aan een kredietfaciliteit van 6,3 miljard euro voor Fiat Chrysler Automobiles. Het is de grootste door een overheid gesteunde reddingsoperatie van een autobouwer sinds de start van de coronapandemie.

  Het geld komt van de bank Intesa Sanpaolo, die vorige maand al groen licht gaf voor de lening. De kredietverzekeraar Sace staat borg voor 80 procent van het bedrag.

  De financiering zal uitsluitend worden gebruikt voor de Italiaanse activiteiten van FCA. Het geld zal dienen om lonen uit te betalen, toeleveraars te betalen en voor geplande investeringen in Italiaanse vestigingen. De miljarden komen niet alleen FCA ten goede, maar ook veel kleinere producenten van onderdelen. De Italiaanse autoproductieketen telt zowat 200.000 kmo’s.

  Het aandeel FCA (+0,8%) blijft er rustig onder. Door de coronacrash halveerde de waarde van het aandeel. Sinds april is van dat verlies nog maar een derde goedgemaakt.

  De Fiat Panda en de Fiat 500, twee populaire modellen van FCA, hier op de Piazza Maggiore in Bologna. ©REUTERS

 • Britse rente zakt naar diepterecord

  Je kunt niet zeggen dat beleggers tobben over de exploderende begrotingstekorten. In het Verenigd Koninkrijk is de vijfjaarsrente naar een diepterecord gezakt. 

 • Het overzicht van de Brusselse beursdag ...

  ... leest u hier

 • Belgisch bedrijf op Nasdaq? Altijd vuurwerk

  Naar aanleiding van de beursgang van Iteos op Nasdaq hebben we even de prestaties opgesnord van de Belgische bedrijven op Nasdaq. We keken alleen naar de recente geschiedenis. In de jaren 90 vertegenwoordigden Lernout & Hauspie, Icos Vision Systems en Xeikon ons land op de Amerikaanse schermenbeurs met wisselend succes.

 • Oostenrijk geeft opnieuw obligatie uit op 100 jaar

  Oostenrijk geeft een nieuwe 'langlaufer' uit. Een looptijd van 100 jaar dus, met een coupon van minder dan 1 procent. De vorige noteert op 195 procent van de nominale waarde. 

 • Dierickx Leys moet 40.000 euro boete betalen

  De beurswaakhond FSMA maakt een minnelijke schikking bekend met Dierickx Leys, die bestaat uit een boete van 40.000 euro. Het draait volgens de FSMA rond de manier waarop Dierickx Leys publiciteit heeft gevoerd voor de commercialisering van financiële producten. Het gaat om publiciteit voor de compartimenten Growth en DBI van Dierickx Leys Fund II.

  De FSMA stelde midden 2019 vast dat Dierickx Leys op zijn website twee nieuwsbrieven met publiciteit over deze producten had gepubliceerd zonder dat ze vooraf aan de FSMA waren voorgelegd. De FSMA stelde ook vast dat bepaalde reglementaire vereisten inzake minimale informatie ontbraken. 'Vooral de looptijd van de financiële producten en de contactgegevens van de interne klachtendienst werden niet vermeld', klinkt het.

 • Bel20 op winst

  Na ruim een uur handel is de Bel20  op het droge gekomen. De sterindex noteert met een winst van een halve procent, onder aanvoering van Galapagos . Ook KBC  heeft het verlies ingeruild voor winst. 

 • Waalse biotechparel Iteos naar Nasdaq

  Het gaat hard voor Iteos Therapeutics. Amper twee maanden na een kapitaalronde van 125 miljoen dollar heeft de Waalse specialist in kankertherapie plannen voor een beursgang op de Amerikaanse beurs Nasdaq.

  Lees hier meer. 

 • First Eagle bezit 6 procent van GBL

  Volgens een transparantiemelding bezat de Amerikaanse vermogensbeheerder First Eagle Investment Management op 16 juni een belang van 6,07 procent in GBL . Het belang vloeit voort uit de omruiling van Pargesa-aandelen naar GBL-aandelen. 

 • Opvallendste koersbewegingen in het buitenland

  De Euro Stoxx 50  noteert kort na opening 0,5 procent lager.

  Lufthansa  schiet 19 procent hoger nu de redding nabij blijkt

  Bayer wint 2,8 procent na een miljardenschikking in de VS

  Royal Mail  zakt 1,9 procent na de jaarcijfers (zie 8u21). 

  Pierre & Vacances stijgt 0,6 procent na de halfjaarcijfers van gisteravond (post 7u57). 

 • Bel20 | KBC | Solvay | Montea

  De Bel20  noteert 0,7 procent lager, wat slechter is dan het Europees gemiddelde (-0,2%). 

  De zwaargewichten KBC , ING  en AB InBev   wegen op de index. 

  Ook Solvay  presteert opnieuw zwak, één dag na een miljardenafboeking

  Montea  wint 0,3 procent na de instap in Duitsland

 • Canada verliest toprating bij Fitch

  Canada is het eerste land dat als gevolg van de coronacrisis zijn AAA-status verliest bij een ratingbureau. Fitch heeft de rating een trapje verlaagd van AAA naar AA+. Canada heeft wel nog een toprating bij S&P en Moody's. 

  Canada stevent af op een begrotingstekort van 12 procent. Van de G7-landen is Duitsland nu het enige land met een toprating bij de drie ratingbureaus. 

  De Canadese dollar stond even onder druk na het nieuws. 

  Dit zal niet de laatste ratingknip zijn.
  David Rosenberg
  Rosenberg Research

 • Update Europese futures: stabiele opening

  De futures zijn wat verbeterd. We zouden op een stabiele opening afstevenen in Europa. 

 • Financieel directeur Johnson Matthey naar London Stock Exchange

  Anna Manz, de financieel directeur van Johnson Matthey , een sectorgenoot van Umicore, verkast naar London Stock Exchange  om daar dezelfde rol op te nemen. 

 • Royal Mail: ten vroegste in 2022 weer dividend

  Royal Mail  publiceert de resultaten over het boekjaar tot eind maart. Die zijn opnieuw weinig fraai. De bedrijfswinst zakte met ruim een derde naar 180 miljoen pond en - belangrijker - dit boekjaar komt er geen beterschap, integendeel.

  De Britse brievenpost zal dit jaar verlieslatend zijn en ook bij de internationale pakjesdochter GLS staat de winstgevendheid 'potentieel onder druk'. Het slotdividend over het boekjaar 2019-2020 is al geschrapt, over het lopende boekjaar zal er geen uitkering zijn. De Britse postbode hoopt over het boekjaar 2021-2022 weer een dividend te kunnen uitkeren, maar dat is nog niet zeker. Bij een nieuwe herstructurering zullen zo'n 2.000 managers hun jobs verliezen, luidt het. 

 • Qantas snijdt 6.000 jobs weg

  Het Australische Qantas Airways schrapt 6.000 jobs, of 20 procent van het totale aantal. 15.000 medewerkers zijn met vakantie gestuurd, vooral zij die betrokken zijn bij internationale vluchten. De vloot van twaalf Airbus A380-superjumbo's, die vroeger diende voor langeafstandsvluchten naar Europa en de VS, is volgens Qantas 'nutteloos' en wordt drie jaar aan de grond gehouden.

  Qantas gaat omgerekend 1,2 miljard euro ophalen via een noodkapitaalverhoging. 

  We beleven iets wat we nog nooit hebben meegemaakt. Het is moeilijk om te aanvaarden.
  Alan Joyce
  CEO Qantas

 • Center Parcs: zomerreservaties op helft doelstelling

  Pierre & Vacances , de ook in België actieve uitbater van Center Parcs, krijgt van de banken een lening van 240 miljoen euro met overheidsgarantie. Pierre & Vacances beleeft een dramatisch kwartaal - boekhoudkundig het derde kwartaal van het lopende boekjaar 2019-2020 - met twee maanden zonder activiteiten. Vanaf juni is er een geleidelijke herneming van de activiteiten. De groep heeft in dit kwartaal 300 miljoen euro omzet misgelopen.

  In de eerste helft van het boekjaar slikte Pierre & Vacances een nettoverlies van 145,8 miljoen euro. De banken en schuldeisers hebben ingestemd de afspraken rond financiële ratio's op 30 september 2020 los te laten. 

  De zomer wordt cruciaal voor de groep. Momenteel liggen de reservaties op 50 procent van de doelstelling voor de periode juli-september.

  We voeren een strijd tegen de tijd.
  Yann Caillère
  CEO Pierre & Vacances

 • Laatste dag inschrijvingen Hyloris voor kleine beleggers | Opvolger in zicht?

  Particuliere beleggers kunnen vandaag nog tot 16 uur inschrijven op de beursgang van Hyloris. De operatie had gisteren vervroegd afgesloten kunnen worden, maar dat gebeurde niet. Grote beleggers kunnen nog inschrijven tot vrijdag 13 uur, behoudens vervroegde afsluiting. Vanaf maandag moet Hyloris op de beurs noteren. 

  Intussen is een mogelijke opvolger in zicht. Het Waalse medtechbedrijf Nyxoah, dat een implantaat ontwikkelde tegen slaapapneu, werkt aan een kapitaalronde die 60 miljoen euro moet opleveren. Het overweegt een beursgang in Brussel.

  Lees het hier

 • Belgische Robinhoods verkennen de beurs

  De Tijd sprak met tien jonge beleggers die hun eerste stappen op de beurs zetten. Ze investeren snel, vinnig en hoogtechnologisch, maar ook opvallend doordacht, met oog voor de risico’s. ‘Dit is ons moment.’

 • 'Als belegger ingaan tegen centrale bank is zelden goed idee'

  Zolang gulle centrale banken de muziek laten spelen, moet je als belegger mee dansen. Ook omdat institutionele beleggers ver van euforisch zijn en er dus nog voldoende rek is, stelt de private bank Puilaetco bij haar halfjaarvooruitzichten.

  Zolang centrale banken overvloedig geld blijven spuiten, kan het naar de beurzen stromen.
  Frank Vranken
  Strateeg Puilaetco

 • Europese beurzen op weg naar verlies

  De Europese beurzen openen straks met een verlies van 0,2 procent, voorspellen de EuroStoxx50-futures.

 • Grootbelegger stemt brommend in met Lufthansa-deal

  Het ziet er naar uit dat de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa  eindelijk haar reddingsdeal rond heeft. De Duitse overheid wil 9 miljard in Lufthansa pompen. De Duitse miljardair - en grootaandeelhouder - Heinz Hermann Thiele zegt 'ja' tegen de deal. Vandaag vindt een virtuele aandeelhoudersvergadering van Lufthansa plaats.

  Lees hier meer. 

 • Montea breidt uit naar Duitsland

  Na België, Frankrijk en Nederland wordt Montea  nu ook actief op de Duitse markt. Dat gebeurt via een partnership met IMPEC Groep. Nog voor het einde van het jaar wil Montea zijn eerste projecten in Duitsland aankondigen. 

  IMPEC Groep gaat op zoek naar hoogwaardige én duurzame ontwikkelings- en investeringsopportuniteiten op de Duitse markt. Montea zal voor die projecten optreden als financiële partner tijdens de ontwikkelingsfase en als eindinvesteerder bij de oplevering.
  Jo De Wolf
  CEO Montea

 • Virusvrees houdt beurzen onder druk

  Goedemorgen! De Aziatische beurzen staan in navolging van het negatief slot van Wall Street gisteravond op verlies. De beurzen van Tokio en Seoel noteren 1 tot 2 procent lager. In Hongkong en China blijven de beurzen dicht wegens een feestdag. 

  Beleggers zitten opnieuw in een risk-offmodus nadat de staten Florida en Californië een record aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus bekendmaakten. Ook Australië noteerde de grootste stijging van het aantal gevallen sinds april.

  Traders in New York. ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud