1. Markten Live
 2. Live blog
live

ECB kan beurzen maar even stimuleren

De Europese beurzen kregen maar kortstondig en boost van de extra stimulus van de Europese Centrale Bank. Na de rally van meer dan 30 procent sinds maart vinden beleggers de tijd rijp voor een pitstop.
 • Tot morgen!

  We ronden hier af, maar zijn uiteraard morgenvroeg terug met een verse blog. De focus verschuift van Europa naar de Verenigde Staten, met het jobrapport van mei. Tot dan!

 • ING trekt Bel20 in de plus

  De slotbel: de Bel20  lukt een plusje van 0,7 procent, naar 3.449 punten. Met dank aan een remonte van ING, leest u hier in de beursspiegel. 

 • Hr-directeur investeert in EVS

  Hr-directeur Pierre Matelart van EVS gelooft in zijn eigen bedrijf. Hij kocht voor net geen 50.000 euro aandelen van de Luikse specialist in beeldservers, leert een mededeling aan de beurswaakhond FSMA. De aankoop van 2.900 aandelen gebeurde gisteren tegen 17,17 euro per stuk.

 • Amerikaanse cheques kunnen niet snel genoeg komen

  De coronacrisis hakt er bij veel Amerikanen stevig in. Zowel bedrijven als gezinnen zien hun inkomsten stevig terugvallen door de quarantainemaatregelen die verschillende staten troffen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Om cash in mensen hun zakken te houden deelt de overheid gratis geld uit in de vorm van cheques. Die kunnen niet snel genoeg in de bus vallen, want slechts 25 procent van de Amerikanen heeft een reserve om uit te putten als het misgaat. Dat kan betekenen dat ze bijvoorbeeld hun hypotheekaflossingen niet meer kunnen nakomen. 

  Het is dan ook te hopen dat de economie tegen de zomer weer op gang is, want dan houdt de overheidssteun op. Zonder baan en zonder cheques betekent voor veel Amerikanen problemen.

 • 'Lagarde legde focus weer op inflatie'

  Tijdens de persconferentie van donderdag besteedde ECB-voorzitster Christine Lagarde meer aandacht aan inflatie dan tijdens eerdere bijeenkomsten. Volgens Carsten Brzeski, de hoofdeconoom van ING Duitsland, deed ze dat om juridische ellende, zoals nu met het Duitse grondwettelijk hof, te voorkomen. Daarmee is de pure inflatiefocus van de ECB terug van weggeweest:

  In onze ogen keert de ECB met de grotere nadruk op inflatie terug naar het kompas met één naald van oud-voorzitter Jean-Claude Trichet. Met een inflatie van fors onder 2 procent kan een verdere stimulus niet worden uitgesloten.
  Carsten Brzeski
  Hoofdeconoom ING Duitsland

 • Wall Street: welke luchtvaartcrisis?

  Even Wall Street tussendoor. De Dow Jones  maakt na de spurt van 40 procent sinds 23 maart pas op de plaats, maar de luchtvaartaandelen gaan de lucht in. Op het lijstje stijgers opvallend veel eerder dit jaar afgeslachte luchtvaartaandelen. 

  De reden? American Airlines . De - nomen est omen - Amerikaanse marktleider kondigde aan vanaf juli de binnenlandse capaciteit fors uit te breiden, tot 55 procent van het peil van vorig jaar. Het is een reactie op de 'verbeterde vraag'. 'In de laatste week van mei vervoerden we 110.000 passagiers per dag, 71 procent meer dan het gemiddelde in april', klinkt het. 

  In april vloog American op de thuismarkt op 35 procent van het normale peil en raakten de toestellen maar voor 15 procent gevuld. Daarom reduceerde de maatschappij het aanbod in mei tot 20 procent, waardoor tegen het eind van de maand meer dan de helft van de stoelen gevuld raakte. De vraag naar internationale vluchten herstelt wel een pak trager. 

  De aandelen van American herstellen met 11 procent, de rivalen United en Delta winnen zo'n 5 procent. 

 • Duitsers blijven Christine treiteren...

  Eerst proberen ze via het hooggerechtshof in Karlsruhe het opkoopprogramma van de ECB - bedoeld om de inflatie op te krikken - te dwarsbomen. Nu gaan ze zelfs actief het prijspeil via de fiscale weg verlagen:

 • Meer dan 1.000 miljard aan LTRO's

  De Europese Centrale Bank (ECB) heeft inmiddels voor meer dan 1.000 miljard euro aan langlopende leningen aan banken verstrekt. Op dit moment krijg je in het meest gunstige geval zelfs 1 procent *betaald* als bank:

 • Lagarde: 'Brede consensus voor uitbreiding PEPP'

  Er is een brede consensus om 600 miljard euro extra in de economie te pompen. 'De extra maatregelen brengen ons significant sneller bij ons precorona inflatiepad.' Lagarde zegt dat ze nog meerdere knoppen heeft om aan te draaien. 

 • ECB: 'Krimp van 8,7 procent in 2020'

  Volgens de Europese Centrale Bank (ECB) zal de economie van de eurozone met 8,7 procent krimpen:

 • Persconferentie ECB - live -

  Volg de persconferentie van ECB-voorzitster Christine Lagarde live:

  ECB LIVE

 • Italiaanse rente dendert 13 basispunten lager

  De Italiaanse rente dendert lager dankzij de 600 miljard die de ECB extra in de economie pompt door obligaties aan te kopen:

 • 600 miljard extra. Belegger geeuwt.

  Inmiddels zijn de beleggers wel een beetje verveeld geraakt met de stimulus: #verwendekinderen

 • ‘Tesla zal plannen Duitse fabriek herzien'

  Om de kritiek van milieubewegingen te smoren zal Tesla de plannen voor zijn fabriek in de buurt van Berlijn herwerken. Dat vernam Bloomberg van een lokale Duitse politicus.

  Tesla kreeg veel kritiek omdat voor de fabriek massaal bomen moesten worden gekapt en voor de bouw veel water nodig is. De werken moesten in februari tijdelijk worden stilgelegd op gerechtelijk bevel. Tesla was aan het rooien en palen in de grond aan het slaan zonder de nodige vergunningen.

  De Amerikaanse bouwer van elektrische auto’s wil op termijn 500.000 wagens bouwen in Duitsland, wat werk zou scheppen voor 12.000 mensen. Daarmee waagt Tesla zich in het hart van het grootste autoland van Europa. De deelstaat Brandenburg is het project erg genegen. De Tesla-fabriek zou over ongeveer een jaar operationeel moeten zijn.

 • Meer in het vat...

  We halen nog eens een keertje ECB-watcher Frederik Ducrozet aan, want volgens hem is in het huidige aankooptempo van 6 miljard per dag de limiet al tegen februari 2021 bereikt. 'Om het tot juni te laten duren moet de centrale bank ofwel de aankopen vertragen naar 4 miljard per dag ofwel de limiet opnieuw verhogen.' We denken het antwoord te weten: de ECB gaat waarschijnlijk verhogen.

 • ECB-watcher: 'Herinvesteren PEPP-opbrengsten cruciaal'

  ECB-watcher Frederick Ducrozet heeft extra aandacht voor het plan van de Europese Centrale Bank (ECB) om de opbrengsten uit het PEPP-programma te herinvesteren tot ten minste eind 2022. Volgens Ducrozet kan de ECB zo op korte termijn afwijken van de kapitaalsleutel om meer obligaties op te kopen van Italië. De monetaire autoriteit kan namelijk zeggen dat het zich op langere termijn aan de kapitaalsleutel houdt door op een later moment de opbrengsten uit PEPP te herbeleggen in bijvoorbeeld Duitse staatsobligaties.

 • ECB: 5.600 miljard and counting (very fast)

  Even aangeven dat de balans van de Europese Centrale Bank sinds maart door de oorlog tegen corona al met 900 miljard is aangezwollen tot 5.600 miljard euro (zie grafiek). In het tempo waarin Frankfurt overheids- en bedrijfsschulden opkoopt - zo'n 120 miljard per maand - zal de balans tegen eind 2020 6.400 miljard euro belopen.

  Ter vergelijking: het (krimpend) Europees bruto binnenlands product zal over 2020 zo'n 11.000 miljard euro belopen. Met andere woorden: de balans zal eind dit jaar bijna 60 procent van de economie vertegenwoordigen, wat de steeds grotere rol van de centrale bank in de economie en dus dagelijks leven illustreert. 

  De coronasteun van de ECB

 • ECB PEPPt beurzen op

  De ECB gaat voor 600 miljard euro extra obligaties opkopen voor haar PEPP-programma, waarmee het totale programma uitkomt op 1.350 miljard euro. Verder wordt het programma tot minimaal juni 2021 verlengd. De beurzen reageren verheugd:

  De euro schiet hoger dankzij de extra stimulus:

  Lees hier het persbericht van de ECB.

 • Care Property in de EPRA-index

  We hebben het eerder al gemeld (zie post 11u26), maar nu bevestigt Care Property het ook in een persbericht: de zorgvastgoedspeler komt vanaf 19 juni in de EPRA-index. CEO Peter Van Heukelom is blij met het nieuws:

  Wij zijn erg verheugd om onze opname in de EPRA-index te mogen aankondigen, gezien we dit al ruime tijd ambiëren.
  Peter Van Heukelom
  CEO van Care Property

  Het aandeel wint 6,9 procent.

 • Spiekbriefje voor ECB

  Zoals gezegd verslaan we hier straks al het nieuws over het rentebesluit van de ECB en de bijbehorende persconferentie. Voor de echte fans, hier nog een spiekbriefje om er zodirect bij te houden:

 • ECB op de blog

  Ook op ECB-donderdag kunt u op onze marktenblog rekenen. Rond 13.45 uur brengen we u het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) en vanaf 14.30 uur verslaan we op deze blog de persconferentie die voorzitster Christine Lagarde zal geven. De verwachting van de markt is dat de monetaire autoriteit de obligatieaankopen zal ophogen met 500 miljard euro

  ©REUTERS

 • Het overzicht van de Brusselse beursdag ...

  ... leest u hier, met focus op de banken, Galapagos, D'Ieteren en Care Property Invest. 

 • Credit Suisse blijft AB InBev in 'neutraal' zetten

  Na de scherpe remonte van gisteren valt AB InBev  2 procent terug naar 47,29 euro. Credit Suisse hield een 'virtueel haardvuurgesprek' met de investor relations van de brouwer en handhaaft het 'neutraal' advies en koersdoel van 46 euro. Analist Sanjeet Aujla erkent dat er bemoedigende signalen zijn over de verkoop, zeker in China. Maar hij maakt zich zorgen over de hoge schulden, die eind 2020 meer dan 5 keer de brutobedrijfswinst zullen belopen. 

 • Bijltjesdag in Britse autosector

  Donderdag is bijltjesdag in de Britse autosector, waar er twee keer slecht nieuws te rapen valt. Aston Martin maakte zijn intentie bekend om te herstructureren en 500 banen te schrappen (zie post 10u38). De Britse keten van multimerkenconcessiehouders Lookers plant 1.500 banen weg te snijden.

  Lees hier verder.

 • Chat nu met Atenor-CEO Stéphan Sonneville ...

  ... via deze link

 • Ahold Delhaize breidt uit in de VS

  Ahold Delhaize neemt 62 supermarkten en een aantal distributiecentra over van de supermarktketen Harveys. De winkels zijn gelegen in Noord-Carolina, Zuid-Carolina en Georgia en zullen worden omgebouwd tot Food Lion winkels. De supermarktketen zal de deal naar verwachting in de eerste helft van 2021 afronden. De aankopen hebben geen invloed op de prognoses voor 2020. 

  Analist Hans D'Haese van ING zegt dat de deal past bij de strategie van groei die Ahold Delhaize heeft in de VS.

 • Care Property komt in EPRA-index

  Het aandeel Care Property Invest is haantje de voorste in Brussel met bijna 8 procent winst. De reden werd ons duidelijk gemaakt door Degroof Petercam: CP Invest wordt opgenomen in de EPRA-index, voluit de FTSE EPRA Nareit Global Real Estate Index.

  De vastgoedindex werd zopas – zoals elke maand – herzien en op vrijdag 19 juni nabeurs komt Care Property erin.

  ‘Dat gebeurt na veel inspanningen van het bedrijf’, zegt Degroof Petercam. De opname van CP Invest liep vertraging op omdat de portefeuille van financiële leases lange tijd niet in aanmerking werd genomen als ‘relevante vastgoedactiviteiten’. Dat is nu wel het geval. Het beurshuis wijst erop dat de opname in de EPRA-index een erg positieve impact had op Belgische bedrijven die eerder werden opgenomen.

  Care Property Invest bevestigt de opname en komt straks met een persbericht.

 • Winkelverkopen dalen minder hard dan gedacht

  De omzet van de Europese winkels is in april maand op maand met 11,7 procent gedaald. Dat is stevig, maar wel minder dan de afname met 15 procent die economen hadden voorzien. Vorige maand zag de kleinhandel de omzet met 11,1 procent kelderen. 

  In april was een groot deel van de Europese winkels gesloten door de quarantainemaatregelen die overheden namen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Inmiddels zijn Europese overheden al enkele weken bezig om de maatregelen te versoepelen, waardoor steeds meer winkels op het oude continent hun deuren weer mogen openen. 

 • Autobouwers in achteruit

  Bij de verliezers op de lagere Europese beurzen springen de autowaarden in het oog. In Duitsland is er ontgoocheling omdat vanuit het nieuwe Konjunkturpaket van 130 miljard, waarover de CDU/CSU en de SPD een akkoord hebben bereikt, alleen geld zal vloeien naar elektrische wagens. Dus niet naar de benzine- en dieselmodellen die nog altijd voor het gros van de verkoop tekenen en met de gedaalde olieprijzen weer iets aantrekkelijker zijn geworden.

  Volkswagen zakt 0,8 procent, Mercedes-moeder Daimler 3,8 procent en BMW 1 procent. Ook de Franse autobouwers Renault (-1,7%) en PSA (-1,4%) gaan lager.

  Slecht nieuws over de autoverkoop kwam er ook uit het Verenigd Koninkrijk. In mei werden er 89 procent minder wagens verkocht dan een jaar eerder. Het was de slechtste meimaand sinds 1952. Tegenover de rampmaand april (-97%) was er amper beterschap.

 • UBS blijft somber over KBC

  In een rapport over de banken in Scandinavië en de Benelux breekt UBS een lans voor ING  en blijft het beurshuis erg voorzichtig voor de andere grootbank uit de Bel20, KBC

  De beurskoers van KBC houdt onvoldoende rekening met de impact van recente renteverlagingen
  Johan Ekblom
  UBS-analist

  Volgens analist Johan Ekblom impliceert de afgestrafte beurskoers van ING een te somber scenario voor kredietverliezen de komende jaren. De koers van KBC is het omgekeerde: die houdt volgens Ekblom onvoldoende rekening met de impact van de recente renteverlagingen op de inkomsten, zelfs in een optimistisch scenario voor de kredietverliezen. 

  Pro memorie: KBC-CEO Johan Thijs temperde vorige maand stevig de verwachtingen voor de netto rente-inkomsten. Dat is de 'omzet' die de bank haalt uit haar kernmetier, kortlopende deposito's in langlopende kredieten recycleren. De dramatische renteknip in Tsjechië zou een hap van 200 miljoen uit de inkomsten nemen in 2020. Het Centraal-Europese land was de voorbije jaren als vluchtoord voor de nulrente in de eurozone een belangrijke winstmotor van KBC.

  Tsjechië vs ECB

 • Aston Martin schrapt 500 banen

  Aston Martin gaat herstructureren om de lagere vraag naar auto's door het coronavirus te compenseren. De Britse fabrikant van luxewagens schrapt 500 banen, bijna 20 procent van het totale personeelsbestand. 

  In totaal wil de automaker 18 miljoen pond (20,1 miljoen euro) besparen en het investeringsbudget met 10 miljoen pond korten. Aston Martin is niet de enige in de sector die in de kosten wil snijden. Eerder kondigden andere autoproducenten als Renault, BMW en Scania bezuinigingen aan. 

  Door de wereldwijde quarantainemaatregelen moesten fabrieken en showrooms sluiten, waardoor de autoverkoop een duik nam. 

  Het aandeel verliest 2,7 procent.

 • KBCS leest goed nieuws voor AB InBev bij Rémy Cointreau

  De Franse sterkedrankengroep Rémy Cointreau maakte vanmorgen de resultaten bekend van haar gebroken boekjaar 2019/20 en toonde zich daarbij een stuk positiever over het eerste kwartaal van 2020/21 – dit is het tweede kwartaal van 2020. Rémy Cointreau bemerkt de jongste weken gunstigere consumptietrends in de VS en verwacht een sterk herstel in de tweede jaarhelft dankzij China en de VS.

  De KBCS-analisten Wim Hoste en Alan Vandenberghe menen dat dat ook van toepassing is voor de bierproducent AB InBev , die een sterke blootstelling heeft aan zowel China als de VS. ‘Wij zien bijkomend bewijs in Rémy’s commentaar dat de geleidelijke versoepeling van de lockdownmaatregelen de alcoholvolumes (inclusief bier) begint te ondersteunen.’

 • KBCS licht D'Ieteren uit favorietenlijst

  KBC Securities voert enkele opvallende wijzigingen door in zijn Dynamic Top Pick List. Argenx , dat sinds de opname in de favorietenlijst bijna 44 procent won, was recent al uit de lijst verdwenen. Het aandeel werd op 27 mei geschrapt na de positieve onderzoeksresultaten voor efgartigimod. Het koersdoel werd toen op 194 euro gezet, het advies op houden.

  Nu zit ook D’Ieteren  niet langer bij de favorieten. Na de recente rally van het aandeel is het opwaartse potentieel beperkt, meent analist Alan Vandenberghe.

  Twee Nederlandse aandelen verdwijnen eveneens: ASM International en Fugro. ASMI presteerde goed sinds de maker van chipapparatuur werd opgenomen, maar nu is er onvoldoende opwaarts potentieel. Voor Fugro  leidt de afwezigheid van een katalysator op korte termijn tot een schrapping uit de lijst.

  De aangepaste lijst bestaat nu uit AB InBev, Ahold Delhaize, Barco, Basic-Fit, HAL Trust, NN Group, UCB, VGP, WDP en Recticel.

   

 • Opmerkelijkste koersbewegingen in het buitenland

  De Euro Stoxx50  noteert 0,7 procent in het rood. 

  Adidas  wint 0,6 procent na een tradingupdate (post 7u56). Het aandeel tikt het hoogste peil aan in drie maanden.  

  In Parijs wint Rémy Cointreau  4,3 procent na jaarcijfers. De maker van geestrijke dranken mikt op een brutomarge van 72 procent en een operationele marge van 33 procent ... tegen 2030. 

  LVMH  wint 0,1 procent na het bericht geen aandelen van Tiffany te zullen kopen op de beurs (zie 8u47). 

  In Amsterdam heeft DSM  met 118,85 euro een nieuwe recordkoers bereikt. 

 • Brussel start in de min

  Na de sterke rally van de voorbije dagen zetten de Europese beurzen een stapje terug. De Euro Stoxx 50 noteert 0,6 procent in de min na 5 minuten handel. Beleggers kijken uit naar de beleidsvergadering van de ECB en mogelijke extra stimulus.

  In Brussel zakt de Bel20 eveneens 0,6 procent, vooral door het verlies voor de bankwaarden. KBC zakt 2,4 procent en ING 2,6 procent.

  Galapagos wint 3,8 procent na goede langetermijnresultaten voor zijn reumamiddel filgotinib.

  UCB is prominent aanwezig op het Europese reumacongres en wint 1,8 procent.

 • LVMH: 'We kopen geen aandelen Tiffany op de beurs'

  Het Franse luxeconcern LVMH  laat voorbeurs in een ultrakorte mededeling weten dat het 'geen aandelen Tiffany & Co zal kopen op de beurs'. De aandelen van de juwelenketen Tiffany & Co   noteren 15 procent onder de biedprijs van 135 dollar uit de in november afgesloten fusiedeal

  De raad van bestuur van LVMH kwam dinsdag samen en 'focuste op de evolutie van de pandemie en de potentiële impact ervan op de resultaten en de vooruitzichten van Tiffany & Co'.

  Maandagavond ging Tiffany & Co onderuit nadat het modevakblad WWD had geschreven dat de deal op losse schroeven staat.

 • Update futures: iets meer in het rood

  De Europese beurzen stevenen af op een openingsverlies van 0,3 procent, leren de Euro Stoxx 50 futures. 

 • Frans begrotingstekort naar 11,4 procent

  Het begrotingstekort van Frankrijk zal dit jaar oplopen naar 11,4 procent van het bruto binnenlands product, zei minister van Openbare Rekeningen Gérald Darmanin op France 2. De sterke stijging is te wijten aan de gedaalde activiteit door de lockdowns en het coronavirus, en door de massale uitgaven om de economie te stutten. Volgens de minister is de toestand intussen onder controle. 

 • Vers bloed op Nasdaq: gisteren Warner Music, vandaag ZoomInfo

  Gisteren kende Warner Music een succesvol beursdebuut op Nasdaq. Vandaag is er alweer een nieuwkomer op diezelfde Nasdaq: ZoomInfo. Het is de eerste beursgang van een Amerikaans softwarebedrijf dit jaar op Wall Street. De beursgang heeft een omvang van 935 miljoen dollar. De introductieprijs is vastgelegd op 21 dollar per aandeel. De initiële prijsvork lag tussen 16 en 18 dollar. 

  ZoomInfo (beursticker: ZI) is niet te verwarren met Zoom Video  (beursticker: ZM), actief in videoconferencing en een van de hipste aandelen van het moment. Er bestaat ook nog Zoom Technologies , een aandeel met als beursticker ZTNO, dat onlangs door het dak ging na verwarring met Zoom. Zoom Technologies is actief in elektronische communicatieproducten. 

  Beursnieuweling ZoomInfo gebruikt artificiële intelligentie om data te verwerken met als doel de verkoop en de marketing van bedrijven te ondersteunen. Het bedrijf wordt geleid door zijn oprichter Henry Schuck. 

 • Roche krijgt versnelde goedkeuring voor Covid-19-test

  De Zwitserse farmareus Roche Holding heeft een versnelde goedkeuring verkregen van de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA voor een Covid-19-test. De test focust op coronapatiënten die mogelijk nood hebben aan intubatie. Binnen 18 minuten kan de test op basis van de aanwezigheid van ontstekingen bepalen of die intubatie nodig is. 

 • Twee Britse banken steunen Hongkongse veiligheidswet

  HSBC en Standard Chartered , twee Britse financiële instellingen die het bankwezen in Hongkong domineren, hebben de kant van Peking gekozen over de nieuwe veiligheidswet in Hongkong. Eerder deden Jardine Matheson Holdings en enkele van de grootste vastgoedontwikkelaars dat ook al.

  Door de nieuwe veiligheidswet in Hongkong te steunen hopen HSBC en Standard Chartered hun activiteiten te beschermen. Tegenstanders van de wet denken dat ze de vrijheid in Hongkong beknot en het principe van ‘één land, twee systemen’ ondergraaft.

 • Argenx-topman te gast op Goldman Sachs-conferentie

  Tim Van Hauwermeiren, de CEO van Argenx , neemt op woensdag 10 juni deel aan een ‘fireside chat’ (informele babbel) op de Goldman Sachs 41st Annual Global Healthcare Conference. Dat is een van de topconferenties voor farmaceutische en medische bedrijven. De babbel is gepland om 8 uur ET (14 uur Belgische tijd) en zal te herbekijken zijn op de website van Argenx.

 • Adidas: 'Verkoop in China weer op niveau van vorig jaar'

  De Duitse sportartikelenproducent Adidas  verspreidt voorbeurs een mededeling over de stand van zaken in China. 'De omzetgroei is in mei positief geworden. We verwachten dat de verkoop in de regio in het tweede kwartaal weer het niveau bereikt van vorig jaar.' Alle winkels van Adidas in China zijn sinds midden april weer open. 

  Wereldwijd is twee derde van de Adidas-winkels (minstens gedeeltelijk) open. In Europa is drie vierde van de winkels open, meestal met kortere openingsuren. In Noord-Amerika en Latijns-Amerika is minder dan de helft van de winkels open. 

  GBL  heeft een belang van 6,8 procent in Adidas. Die belegging is goed voor naar schatting 18 procent van de intrinsieke waarde, leert de jongste schatting van KBC Securities. 

 • Gimv: nieuwe investeerder aan boord bij Spineart

  Spineart, een Zwitsers medtechbedrijf waar Gimv in 2016 instapte, krijgt er een nieuwe referentieaandeelhouder bij. EGS Beteiligungen investeert 50 miljoen Zwitserse frank in Spineart. ‘Dat groeikapitaal zal gebruikt worden om de organische groei van Spineart in belangrijke markten te versnellen, selectieve overnamemogelijkheden te bekijken, strategische klinische studies uit te voeren en de ontwikkeling en lancering van nieuwe technologieën verder te zetten’, zegt Gimv in een persbericht. De Vlaamse investeringsmaatschappij blijft de grootste aandeelhouder. Ook het management zit in het kapitaal van Spineart.

  Zoals de naam het zegt, legt Spineart zich toe op oplossingen om chirurgie aan de wervelkolom te vereenvoudigen. Het bedrijf werd in 2005 opgericht door Jérôme Levieux en Stéphane Mugnier-Jacob. De voorbije vier jaar verdubbelde de omzet tot 66 miljoen euro in 2019 en het personeelsbestand tot 200 werknemers. De hoofdmarkt zijn de Verenigde Staten, vorig jaar goed voor 40 procent groei.

 • CEO Talks: Stel uw vraag aan Stephan Sonneville (Atenor)

  Straks verwachten we CEO Stephan Sonneville op de redactie voor de 29ste aflevering van CEO Talks. We chatten om 12 uur, vragen indienen kan nu al via deze link

 • Leleux lijft beursvennootschap Bocklandt in

  Bocklandt uit Sint-Niklaas gaat op in het Brusselse Leleux. 'Er blijven nog zes onafhankelijke beursvennootschappen over', zegt Olivier Leleux, die openstaat voor nieuwe fusies. 

 • Olieprijs valt terug | Grote twijfels over OPEC-meeting

  De Londense olieprijs valt voor het eerst in zes dagen terug, met 1,4 procent naar 39,24 dollar. Riyad en Moskou zijn het erover eens de historische productiebeperking met een maand te verlengen (juli). Maar ze eisen dat de olieproducenten die zich de voorbije maanden niet gehouden hebben aan de productiequota, dat goedmaken.

  Daarbij wordt vooral naar Irak gekeken, meldt de nieuwsdienst Bloomberg. Dat land heeft het moeilijk om te weerstaan aan olieverkopen, zeker na de stevige prijsrally van 30 dollar naar bijna 40 dollar in drie weken. Irak is zijn economie aan het wederopbouwen na decennia van oorlog, sancties en islamitische opstanden. 

  Het was de bedoeling de geplande OPEC+-meeting van 8-9 juni te vervroegen naar vandaag, 4 juni. Daar bestaan nu de grootste twijfels over. 

 • Ook UCB prominent aanwezig op EULAR

  UCB zal op het EULAR 2020 E-Congress, het Europese congres voor reumatologie, 14 presentaties geven, waarvan 5 mondeling. Het farmabedrijf staat daarmee naar eigen zeggen op het midden van het podium op het virtuele congres.

  UCB zal er ‘significante nieuwe data’ presenteren over Cimzia en Evenity, twee middelen die al op de markt zijn, respectievelijk tegen ontstekingsziekten en osteoporose bij vrouwen die menopauze achter de rug hebben. Daarnaast komt ook bimekizumab aan bod, een kandidaat-geneesmiddel voor de behandeling van spondylitis ankylopoetica en arthritis psoriatica.

 • Europese beurzen stevenen af op licht verlies

  De EuroStoxx50-futures wijzen op een 0,1 procent lagere opening. 

 • ECB overweegt geldkraan nog meer open te draaien

  Vandaag zijn alle ogen gericht op ECB-voorzitster Christine Lagarde. Ze zal wellicht extra obligatieaankopen aankondigen om de economie te ondersteunen.

  Lees hier onze vooruitblik op de beursdag. 

 • ‘Reumamiddel Galapagos werkt op lange termijn'

  Op EULAR, het Europese congres voor reumatologie dat dit jaar niet-fysiek plaatsvindt, presenteren Gilead Sciences en Galapagos vandaag de fase 3-resultaten van 52 weken gebruik van filgotinib tegen reuma bij volwassenen. Daaruit blijkt dat het middel werkzaam blijft en veilig is.

  ‘Deze gegevens versterken filgotinib als een potentiële behandelingsoptie voor reumapatiënten’, zegt Mark Genovese, de senior vice president Inflammation van Gilead, in een persbericht. De gegevens zijn die van de gezamenlijke Finch 1- en Finch 3-studies van Gilead en Galapagos.

 • Azië kan winsten niet vasthouden

  Goedemorgen. De Europese beurzen sloten gisteren op hun hoogste peil in drie maanden. Ze kenden hun derde winstdag op rij, vooral dankzij de cyclische waarden. De Stoxx Europe 600 sloot 2,5 procent hoger.

  Ook op Wall Street zat de wind goed. Signalen dat de economie herstelt na de lockdowns zetten aan tot kopen en deden beleggers de zorgen over de protesten in de VS terzijde schuiven. De Dow Jones eindigde met 2,1 procent winst, de S&P500 schreef 1,4 procent bij en de Nasdaq 0,8 procent.

  Azië surfte aanvankelijk verder op die golf, maar intussen zijn de winsten verdwenen. Terwijl Sydney en Seoel nog lichtjes hoger noteren, zijn er kleine verliezen in Tokio, Hongkong en Sjanghai. De rally is even buiten adem.

  New Yorkse politie op de fiets verzamelt voor het gebouw van de New York Stock Exchange. ©Photo News

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud