1. Markten Live
 2. Live blog

ECB koopt obligaties tot eind dit jaar

Terwijl het besluit van de Europese Centrale Bank de euro stevig naar beneden drukte, leefden de aandelenmarkten in de namiddag even sterk op.
 • Agenda

  We sluiten alweer een verse blog af, en zien u graagt morgen terug. Dadelijk geven we nog een likje verf aan de beursspiegel van deze middag. Die vat deze marktenblog samen.


  ECONOMIE/FINANCIEN
  Belgie: Handelsbalans april, 15 uur
  Europa: ACEA: auto-inschrijvingen mei, 8 uur
  Eurozone:
  - Loonkosten eerste kwartaal, 11 uur
  - Handelsbalans april, 11 uur
  Japan: Centrale bank: rentebesluit
  Verenigde Staten:
  - Industrie productie mei, 15.15 uur
  - Consumentenvertrouwen (Universiteit van Michigan) juni , 16 uur


  BEDRIJVEN
  Belgie:
  - RealDolmen: heropend overnamebod aan 37 euro per aandeel door GFI. Tot 25 juni. 
  - Retail Estates: publicatie jaarverslag
  - Sapec: vereenvoudigd uitkoopbod aan 60 euro per aandeel door Soclinpar. T.e.m. 29 juni.
  Duitsland: Bayer: inschrijving op kapitaalverhoging. 23 aandelen geven recht op 2 nieuwe, tegen 81 euro. Tot 19 juni.

 • Slotbel Europa

  De Brusselse sterindex gaat 0,4 procent hoger de dag uit, met Engie en Bpost op kop en Aperam als negatieve uitschieter. KBC en ING trekken de Bel20 sterker naar beneden door hun hogere weging.

  Elders in Europa liepen de dagwinsten na de ECB-persconferentie veel sterker op.

  • Euro Stoxx 50: +0,5%
  • DAX (Frankfurt): +1,7%
  • CAC40 (Parijs): +1,4%
  • AEX (Nederland): +0,6%
 • De favorieten van Belgische beheerders bij Nagelmackers

 • Waarom Sipef de palmolieprijs ziet stabiliseren

  In de boodschap van de voorzitter (Luc Bertrand) die woensdag werd voorgelezen op de algemene vergadering van Sipef zat ook een winstverwachting vervat, en die viel wat tegen. Sipef verwacht een recurrente nettowinst die ‘licht lager’ zal uitvallen dan in 2017.

  De plantageholding gaat uit van een 9 procent hogere palmolieproductie en eveneens positief is dat lokale munten verzwakken tegenover de Amerikaanse dollar (waardoor de kosten lager uitvallen).

  De reden voor de lagere winst is de palmolieprijs, die CEO François Van Hoydonck in de tweede jaarhelft ziet stabiliseren rond het huidige peil van 660 dollar per ton. Ter vergelijking: vorig jaar bedroeg de gemiddelde marktprijs 715 dollar. Als de palmolieprijs met 100 dollar stijgt of daalt, heeft dat een impact van circa 27 miljoen dollar op de winst van Sipef, legde de topman op de AV uit.

  De daling van de palmolieprijs dit jaar heeft vooral twee oorzaken:

  • een beter dan verwachte productie in het Verre Oosten
  • India heeft de importrechten onverwacht met 100 dollar per ton opgetrokken, wat de vraag heeft afgeremd

  Op langere termijn verwacht Van Hoydonck echter weer een toename van de palmolieprijs. Mogelijk al vanaf 2019, maar bijna zeker in 2020/21 zal de palmolieproductie de vraag niet meer kunnen volgen. De reden hiervoor is dat er te weinig geplant is – ‘veel minder dan zou moeten’ – en dat de vraag naar palmolie met 3 à 5 procent per jaar stijgt. Een bijkomend probleem is dat het veel moeilijker is geworden om nog nieuwe palmolieplantages aan te leggen. Aangezien het minstens 3 jaar duurt vooraleer een oliepalm vruchten geeft, zou de schaarste tot 2025/26 duren.

  Vruchten van de oliepalm, waaruit palmolie wordt gewonnen. ©REUTERS

 • Europa gaat ervoor

  De Europese aandelenbeurzen gaan er nu echt voor, en rukken bijna anderhalf procent op. Zelfs de Bel20 komt van de grond, ook al wordt die tegengewerkt door de bankenzwaargewichten KBC en ING . Dit zijn kort voor afsluiten de grootste stijgers en dalers.

  Top Flop
  Tessenderlo+7,10%Warehouse Estates-1,94%
  Bone Therapeutics+3,62%Nyrstar-2,09%
  Econocom+3,23%Roularta-2,33%
  Thrombogenics+3,08%Connect Group-2,80%
  Engie+2,58%Greenyard-3,27%
  E&Z Bebig+2,33%Aperam-3,35%
  Kinepolis+1,97%Argen-X-3,43%

 • Wall Street +0,3%

  De futures kregen vandaag gelijk: Wall Street opent positief. Etsy gaat een kwart hoger na verhoogde jaarprognoses.

 • Focus op Etsy

  We houden het aandeel van Etsy in de gaten, nadat de webshop voor creatievelingen zijn prognoses voor het hele jaar optrok. Sinds de beursgang in 2015 vertoonde het aandeel lange tijd een frustrerend koersverloop, maar in het afgelopen jaar kon de koers al verdubbelen.

  In de vroege handel onder grote beleggers wisselt het aandeel van handen voor prijzen die wel 20 procent hoger liggen dan de slotkoers van gisteren.

 • Pensioenfonds dokters gaat duurzaam

  Amonis, het bedrijfspensioenfonds voor medische beroepen, voert de forcing in duurzaamheid. ‘Vanaf 2018 zullen we geleidelijk een duurzaamheidsbeleid implementeren. We hopen een dekking van 85 procent van onze portefeuille te bereiken’, zegt CEO Tom Mergaerts. Het pensioenfonds heeft zijn uitsluitingslijst bijgesteld. Die bevat onder meer producenten van tabak, antipersoonsmijnen en kernwapens. 

 • Amerikaanse futures

  Nu de euro duidelijk negatief terrein verkent na de ECB-beslissing, hebben Europese aandelen plots voor dagwinst gekozen.

  De Amerikaanse futures geven aan dat de markten ook een hogere opening van de beurzen in New York verwachten. Wall Street zou 0,3 procent winnen tegenover de slotstanden van gisteravond.

 • We hebben niet besproken wanneer we de rente zullen optrekken.
  Mario Draghi
  Voorzitter ECB

 • Mario Draghi live

  De persconferentie van de Europese Centrale Bank

 • Euro maakt een sprongetje

  De marktreactie op de beslissing van de ECB was van korte duur: de euro sprong even in het groen tegenover de dollar, maar leverde die dagwinst meteen weer in. Het verlies is nu alweer 0,5 procent.

 • Braziliaanse stakingen wegen op Unilever

  Een opvallende daler in Amsterdam is Unilever , dat met 3,6 procent verlies naar 45,74 euro de AEX extra onder druk zet. De Nederlands-Britse consumptiereus heeft een nieuwe excuustruus gevonden: Braziliaanse truckers. Hun stakingen zorgen er voor dat de omzetgroei tegenvalt. Bovendien laat CFO Graeme Pikethly op een beleggersconferentie van Deutsche Bank weten dat het waarschijnlijk is dat het aandeel uit de Britse sterindex FT100 vliegt, nu de enige hoofdzetel in Rotterdam komt

 • Het overzicht van de Brusselse beursdag ...

  ... leest u hier

 • ECB-spiekbriefje

  Om bij te blijven als de Europese Centrale Bank straks haar prognoses voor groei en inflatie bijspijkert, even een handig overzicht van de prognoses voor de voorbije paar jaar. JPMorgan rekent op een iets lagere groeiprognose voor 2018 en - als gevolg van de fors duurdere olie - een iets hogere inflatieprognose. 

 • Strenge centraal bankiers, sombere beleggers

  De Europese beurzen diepen hun verlies uit. Stilaan lijkt het besef bij beleggers te groeien dat ze het zonder steunwieltjes van centraal bankiers moeten doen. De Federal Reserve maakte gisteren duideilijk dat gerommel in de opkomende markten of dreigende handelsoorlog geen redenen zijn om de rente niet te blijven verhogen. En zelfs de Europese Centrale Bank maakt zich, hoe schoorvoetend ook, op om met een exitplan voor het jarenlange gratisgeldbeleid te komen. 

  De Bel20 noteert intussen in lijn met de Europese collega's 0,7 procent lager op 3.788 punten, een koerspeil waar de beursbarometer nu al meer dan drie jaar - sinds maart 2015 - rond cirkelt. 

 • Marktenchat om 12 uur

  Om 12 uur staat redacteur Kurt Vansteeland paraat voor de wekelijkse marktenchat, die plaatsheeft tussen de beslissing van de Fed woensdagavond en de ECB-bijeenkomst van vandaag. U kan nu al vragen stellen. 

 • ING zet Tessenderlo bij de favorieten

  Tessenderlo trekt 0,9 procent hoger naar 33,40 euro. In een lijvige update trekt ING-analist Giel-Jan Triest het koersdoel op van 43 naar 44 euro. Het advies voor de chemiegroep blijft logischerwijs 'kopen', het aandeel mag zelfs bij de Benelux-favorietenlijst van het beurshuis. 

  'De negatieve koersreactie, minus 13 procent, sinds de zwakke kwartaalupdate is overtrokken en biedt een uitstekende instapgelegenheid', stelt de analist. Hij somt verschilllende argumenten op. 

  1. De kernactiviteiten zijn na twee jaar investeringen, met de opstart van vier fabrieken, rijp voor winstgroei
  2. De overname van de energiecentrale van T-Power draagt stevig bij aan de marges en de vrije kasstroom van de groep. We ramen de vrije kasstroom op 30 miljoen per jaar, ongeacht de energieprijzen of de benutting. 
  3. Een aantrekkelijke waardering: de ondernemingswaarde (beurswaarde plus schulden, red.) noteert tegen 8 keer de verwachte brutobedrijfswinst over 2018, terwijl het neerwaarts risico beperkt is dankzij de gezonde balans en de aankopen van grootaandeelhouder Luc Tack bij koersen op of onder 33 euro. 
 • Bone Therapeutics: herkansing voor BAV

  Bone Therapeutics moet volgende maand een nieuwe buitengewone aandeelhoudersvergadering houden omdat die van gisteren niet het vereiste quorum haalde. Op 9 juli moeten de aandeelhouders van het biotechbedrijf ondermeer groen licht geven voor een warrantplan een clausule rond het toegestaan kapitaal  van 11 miljoen euro.

  Daarmee kan de raad van bestuur snel geld bijtanken wanneer dat nodig is. Tijdens de gewone aandeelhoudersvergadering werd een grote herschikking in de raad van bestuur goedgekeurd. Jean Stéphenne, de voormalige directeur van de vaccindivisie van farmareus GSK, werd bevestigd als nieuwe voorzitter. 

  In het bestuur komen verder Claudia D’Augusta (CFO Tigenix), Dirk Dembski en CFO Luc Vandebroek. Zij vervangen de uittredende bestuurders Chris Buyse, Paul Magrez en Thierry François.  

   

 • KBC Securities verhoogt advies voor Cofinimmo

  Na de Duitse deal verhoogt KBC Securities het advies voor Cofinimmo van 'houden' naar 'bijkopen'. Het koersdoel gaat van 112 naar 115 euro.

  'We juichen deze belangrijke en sneller dan verwachte expansie toe', schrijven analisten Jan Opdecam en Alexander Makar. 'De investeringen zullen meteen bijdragen aan de resultaten voor 2018, we verhogen onze verwachte winst per aandeel van 6,63 naar 6,67 euro. Met een schuldgraad die na de deal 46 procent beloopt, heeft Cofinimmo volgens onze ramingen nog 480 miljoen euro dealruimte voor de 50 procent in zicht komt. Maar de groep streeft zelf naar een schuldgraad van 45 procent, wat aangeeft dat ze binnen afzienbare tijd met een kapitaalverhoging kan komen.'

 • Minister kopt open doelkans Telenet binnen

  Telenet gaat 0,5 procent hoger naar 41,50 euro.  Na maanden aarzelen voert de telecom- en mediagroep dan toch zijn jaarlijkse prijsverhoging door. De cijfers over het eerste kwartaal gaven duidelijk aan dat het uitstel stevig op de resultaten woog.

  Alleen: de timing is bijzonder ongelukkig, midden de open oorlog met minister Alexander De Croo over de telecomprijzen. De minister kopt de voorzet op Twitter logischerwijs de winkelhaak binnen. 

 • Strenge Fed zet Europese beurzen op verlies

  De strenge boodschap van de Fed zet na de Aziatische ook de Europese beurzen op verlies. De Bel20 opent met 0,4 procent verlies, de Euro Stoxx50 laat een half procent liggen. 

 • Europese beurzen: rode start verwacht

  Halverwege de rentebeslissingen van Federal Reserve en Europese Centrale Bank stevenen de Europese beurzen af op een rode start. Volgens de belangrijkste futures zullen Bel20 en Euro Stoxx50 bij de openingsbel zo'n 0,5 procent lager noteren. 

  ©REUTERS

 • Verslag uit de muziekzaal van Sipef

  De jaarvergadering van de plantagegroep Sipef is altijd één van de laatste maar fijnste van het 'seizoen', met een trouwe schare kleine beleggers die naar de muziekzaal van het Schotense kasteel Calesberg afzakt. Ook collega Koen Lambrecht was er bij en u kunt zijn verslag hier lezen. 

  De aandeelhouders kregen zoals steeds ook een update over het lopende boekjaar. En die update geeft aan waarom de koers dit jaar kwakkelt. Voor dit jaar verwacht Sipef dat de palmolieproductie met 9 procent zal stijgen. Omdat de palmolieprijzen gedaald zijn en ze naar verwachting de komende zes maanden zullen stabiliseren, verwacht Sipef een licht lager recurrent resultaat dan in 2017.

 • Fed duwt Aziatische beurzen in het rood

  Heel wat Aziatische landen koppelen formeel of informeel hun munt aan de Amerikaanse dollar. En dus heeft het rentebeleid in de Verenigde Staten impact op Oost-Azië, ook al zegt Fed-voorzitter Jerome Powell de huidige serie renteverhogingen vooral af te stemmen op de sterke binnenlandse economie

  De boodschap dat er nog meer renteverhoging in de pijplijn zitten, of er nu onrust is op de opkomende markten of niet, zet de Aziatische beurzen deze ochtend collectief lager. In Tokio verliest de Nikkei zo'n 0,6 procent, ook in Hong Kong, Sjanghai is er bescheiden verlies.

  Het grootste verlies is voor twee landen die onder meer via de technologiesector economisch sterk met de Verenigde Staten verweven zijn, Taiwan en Zuid-Korea. Daar noteren de beursbarometers zo'n 1 procent in het rood. 

 • Cofinmmo sluit grote deal in Duitsland

  Cofinimmo koopt 17 woonzorgcentra in Duitsland voor een stevige 172 miljoen euro. De vastgoedgroep financiert de deal met kredietlijnen. CEO Jean-Pierre Hanin: 'Dit is de grootste aankoop van Cofinimmo in Duitsland.'

  Cofinimmo heeft nu 28 Duitse sites met een portefeuillewaarde van 330 miljoen euro. Zorgvastgoed maakt nu bijna de helft van de portefeuille uit, met 49 procent. De groep zet zo haar transformatie voort, weg van kantoren richting zorgvastgoed. 

 • Goede testresultaten voor Argenx

  Argenx meldt goede resultaten van een nieuwe klinische studie. Het Gentse biotechbedrijf voerde studies uit met zijn experimentele middel efgartigimod, ook gekend onder de codenaam ARGX113 waaruit blijkt dat een subcutane toediening – dat is klassiek prikje onder de huid – even goed scoort als een intraveneuze toediening – een injectie in de aders. 

  Argenx ontwikkelt efgartigimod als behandeling voor auto-immuunziektes zoals de zeldzame spierziekte myasthenia gravis. De patiëntentesten daarrond gebeurden steeds met een intraveneuze toediening, maar nu heeft Argenx aangetoond dat de subcutane toediening even goed werkt. Daarmee ligt de weg open voor het subcutaan gebruik van het geneesmiddel en dat is volgens het Gentse biotechbedrijf meer comfortabel voor de patiënten.

 • ... terwijl ECB schoorvoetend exitplan ontvouwt

  Luttele uren na de Amerikaanse collega's vergaderen ook de Europese centrale bankiers. ECB-voorzitter Mario Draghi ontvouwt zo goed als zeker in grote lijnen schoorvoetend een exitplan voor de jarenlange stimulus, maar een eerste renteverhoging is pas voor diep in 2019. Wat u van de vergadering wel en niét mag verwachten, leest u in deze vooruitblik van collega Wouter Vervenne. 

  ©Bloomberg

 • Fed zwaait met zevende renteverhoging crisis uit ...

  De Amerikaanse centraal bankiers trekken zich weinig aan van de onrust elders in de wereld. Ze focussen op de sterke Amerikaanse economie, verhogen voor de zevende keer sinds eind 2015 de rente en geven aan dat er nog meer in de pijplijn zitten. U leest het relaas van de vergadering van gisterenavond via deze link

  Fed-voorzitter Jerome Powell schetste gisteren een positief beeld van de Amerikaanse economie ©EPA

Meer uit Markten Live

Tijd Connect