Advertentie
Advertentie

ECB versoepelt onderpandregels

De Europese beurzen wonnen donderdag ongeveer een procent. Akzo Nobel trof met een winstalarm de hele chemiesector, in Brussel nam dit keer JPMorgan Umicore onder vuur.

Hier vindt u de liveverslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Vandaag zijn uw verslaggevers Guido Meeussen, Kurt Vansteeland en Erika Racquet. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen: aarzel niet, we houden er in de mate van het mogelijke rekening mee.

17.40 uur: De Europese beurzen zijn zowat een procent hoger gesloten. De EuroStoxx50 tikte met 1,2 procent winst af, de brede Stoxx600 won 0,9 procent.

De Bel20 deed het minder goed en won slechts 0,6 procent. Vooral AB InBev (-0,9%) en Solvay (-1,2%) remden de index af. Solvay deelde in de klappen die Akzo Nobel de hele chemiesector toebracht. Op de brede markt steeg bouwgroep CFE 3,3 procent nadat dochter DEME (voor 50 procent in handen van CFE) woensdag voor 250 miljoen euro aan nieuwe orders bekendmaakte.

17.07 uur: Het verslag van een Wall Street dat weer in recordstemming verkeert, leest u hier.

16.43 uur: Morgen livechat met William De Vijlder, strateeg van BNP Paribas Investment Partners. U kunt nu al uw meest prangende vragen hier stellen

16.21 uur: De regionale barometer van de Philadelphia Fed - de Philly Fed - geeft aan dat de Amerikaanse economie het derde kwartaal goed inzette, na een mat eerste en tweede kwartaal.

Philly Fed Surges To Highest Since March 2011, Sends S&P To Record Intraday High tinyurl.com/p47pads...— zerohedge (@zerohedge) undefined

 

16.00 uur: Op Wall Street lijkt de Dow Jones (+0,5%) nog maar eens op weg naar een record. Dell stijgt (+2,5%) nu het er naar uit ziet dat oprichter Michael Dell niet zonder slag of stoot de computerbouwer van de beurs zal kunnen halen. 

15.36 uur: Mocht u denken dat de Grieken tot vandaag nog niet het mes gezet hebben in het aantal ambtenaren: think again.

Greece already cut 42k jobs (11.3%) in public admin & defence from 2008 to 2012, another 15k coming before 2015 pic.twitter.com/3318T9ewPS— Bart Van Craeynest (@BVanCraeynest) undefined

 

15.30 uur: De buitengewone aandeelhoudersvergadering van Dell die moest beslissen over het uitkoopbod van oprichter Michael Dell, is ter elfder ure uitgesteld tot 24 juli. Een duidelijk signaal dat het twijfelachtig is dat Michael Dell de nodige stemmen achter zich kon scharen.

Breaking: A Dell meeting to vote on a $24.4 billion buyout plan has been adjourned until July 24. wsj.com...— Wall Street JournalGeverifieerd account (@WSJ) undefined

 

15.22 uur: Het regent commentaar op de omfloerste mededeling van de ECB (zie vorige post)

ECB's decision to lower ABS haircuts unlikely to be the last. More to come once a proper programme is in place involving EIB guarantees imo.— Frederik Ducrozet (@fwred) undefined

 

15.18 uur: De Europese Centrale Bank versoepelt de onderpandregels voor herverpakte kredieten, eigenlijk een soort steunmaatregel voor kmo's via de achterdeur. Alleen zegt een echte Frankfurter niet gewoon dat de onderpandregels versoepelen. Maar wel:

ECB further reviews its risk control framework allowing for a new treatment of asset-backed securities - bit.ly/1aTnJcY...— Eur. Central Bank (@ecb) undefined

 

15.05 uur: AnsaldoBreda, Fyra-bouwer en dochter van het beursgenoteerde FinMeccanica (3,72 euro, +1,5%), heeft de 37 miljoen euro die de NMBS al terugkreeg via de banken, enigzins verrassend al aan die banken terugbetaald. Dat meldde ING, een van de tien betrokken banken. De NMBS kreeg de voorschotten van de banken terug nadat een rechter had beslist dat de spoorwegmaatschappij de bestellingen mocht annuleren. Verwacht was dat AnsaldoBreda zich wat meer zou verzetten tegen de terugbetaling. De advocaat van het bedrijf liet weten dat de treinbouwer blijft eisen dat de eerder gesloten contracten worden nageleefd.

14.53 uur: Een mooi excuus om Kevin Spacey in deze blog te steken. De Netflix-reeksen House of Cards en Arrested Development zijn genomineerd voor de Emmy Awards.

De beste quotes van Kevin Spacey, hoofdrolspeler in House of Cards.

14.51 uur: Morgan Stanley hakt in de Amerikaanse groeiprognose. En denkt dat de VS afgelopen kwartaal slechts 0,3 procent groeiden. En dat is dan nog op jaarbasis berekend.

Morgan Stanley cuts second quarter U.S. GDP forecast to 0.3% reut.rs/151kNW4...— Pedro da CostaGeverifieerd account (@pdacosta) undefined

 

14.46 uur: Over straffe madammen (zie ook 14u24) gesproken. Met dank aan de nieuwssite Upworthy, zie hoe de Amerikaanse senator Elizabeth Warren over bankenregulering de vloer aanveegt met de talking heads van CNBC. Warren wil een nieuwe Glass-Steagall Act en dus net als in 1933 weer een scheiding invoeren tussen zakenbankieren en retailbankieren. Check om 2'10": No. That is just plain wrong. Mooi. Ook al dateert het interview van 12 juli, toch willen we deze fijne 5 minuten nog even meegeven.

Senator Elizabeth Warren verdedigt haar bankenplan met verve op CNBC

14.24 uur: Een gouden tip: lees de voorkennis van collega Stephanie De Smedt over de 'Franse ministaat' Carrefour en diens topman George Plassat.

14.05 uur: Vrijdag om 12 uur houden we een chat met econoom William De Vijlder (BNP Paribas Investment Partners). We hebben het over de grote macrothema's: de centrale bankiers, de verkiezingen in Duitsland, de opkomende markten, de grote dingen dus die in grote mate onze welvaart bepalen. Vragen en discussiestellingen zijn nu al welkom op Bear&Bull

13.57 uur: Even een tabel die illustreert hoeveel somberder JPMorgan over de winst van Umicore is in vergelijking met de consensus (zie post van 12u28).

13.34 uur: Shortcut voor Verizon

.@Verizon revenues 29.79 v. 29.825B EST. $VZ #earnings

De winst kwam bij Verizon 21,3 procent hoger uit, op 5,2 miljard dollar, eveneens meer dan verwacht.

13.28 uur: BlackRock zette de toon, zakenbank Morgan Stanley doet er nog een schepje bij. De winst in het tweede kwartaal lag liefst 42 procent hoger, omhooggeduwd door de handelsactiviteit, commissies uit het begeleiden van obligatie- en aandelenemissies, en vermogensbeheer. De inkomsten kwamen uit op 802 miljoen dollar (41 cent per aandeel), tegen 564 miljoen dollar (29 cent per aandeel) vorig jaar.

Morgan Stanley heeft besloten tot een aandeleninkoopprogramma van 500 miljoen dollar.

13.00 uur: De winst bij fondsenbeheerder BlackRock schoot in het tweede kwartaal met 32 procent de hoogte in, doordat de positieve sfeer op de beurzen de commissies van de beheerder deed boomen. De inkomsten tikten aan tot 729 miljoen dollar, of 4,19 dollar per aandeel, tegen 554 miljoen dollar een jaar eerder. De aangepaste inkomsten beliepen 4,15 dollar per aandeel, ruim boven de verwachting van 3,81 dollar. De activa onder beheer groeiden 8,3 procent aan tot 3,86 biljoen dollar in de twaalf maanden tot eind juni. CEO Laurence D.Fink maakt zich sterk dat Blackrock die activa met 5 procent per jaar kan doen stijgen.

12.28 uur: Bij Umicore gaat er 2 procent van de koers af tot 33,28 euro. Na HSBC, Bank Berenberg en Credit Suisse neemt deze ochtend JPMorgan de materiaaltechnologiegroep onder vuur. Het Londense beurshuis zet Umicore op de verkooplijst en verlaagt het koersdoel van 34 naar 27 euro. 'Het gros van de aantrekkingskracht van Umicore is het toekomstig potentieel', trapt het lijvige rapport af. En dat komt het: 'Op kortere termijn is de realiteit heel wat uitdagender, met zwakke metaalprijzen. De grote onbekende is de recyclagepoot. Langetermijnakkoorden en de strategie om prijzen in te dekken zullen de lagere prijzen van nu vastklikken, wat zwaar op de winst zal wegen in 2014', stelt analist Martin Evans. Hij verwacht voor 2014 een bedrijfswinst van 285 miljoen euro, ruim onder de huidige analistenconsensus van 343 miljoen.

12.22 uur: Nokia's resultaten over het tweede kwartaal zijn lager uitgekomen dan analisten hadden verwacht: de omzet ging 24 procent lager en strandde op 5,7 miljard euro, waar op 6,4 miljard was gerekend. Het verlies bleef wel 'beperkt' tot 227 miljoen euro, waar dat vorig jaar nog 1,4 miljard was.

Nokia kon 7,4 miljoen exemplaren van de nieuwe Lumia-smartphone verkopen, of 32 procent meer dan in het eerste kwartaal, maar analisten rekenden op 7,8 of zelfs 8 miljoen.

12.00 uur: Een blik op wat de voormiddag bracht op de Brusselse beursvloer, en hoe de Nederlandse buren de Brusselaars mee onder druk zetten.

11.20 uur: Het positieve rapportje van HSBC (zie ML 08.54 uur) doet PSA Citroën deugd, het wint 4,1 procent tot 8,28 euro.

11.12 uur: Nadat eerder Adidas zijn topsprinter Tyson Gay bedankte voor bewezen diensten, schrapt nu ook het Chinese Li Ning zijn sponsorcontract met de Jamaïcaanse atleet Asafa Powell. Beide heren werden onlangs betrapt op doping. Li Ning sloot vanmorgen 1,3 procent lager op 4,48 dollar in Hong Kong.

11.02 uur: De werkloosheid in Nederland is opnieuw toegenomen. In de maand juni nam het aantal werklozen toe met 16.000 tot 675.000 personen. Daarmee is de werkloosheid opgelopen tot 8,5 procent. Dit blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In de maand mei bedroeg de werkloosheid nog 8,3 procent van de beroepsbevolking. 

10.52 uur: De Amerikaanse chemiereus Monsanto is niet langer geïnteresseerd in het telen van genetisch gewijzigde gewassen in de Europese Unie, zo meldt Commmissie-woordvoerder Frederic Vincent. Het bedrijf had 9 aanvragen lopen, maar heeft die allemaal ingetrokken. Monsanto ligt al langer onder vuur voor die GGG's. Monsanto sloot gisteren in New York op 102,94 dollar, een winst van 1,34 procent.

10.47 uur: Dow Chemical heeft het in beroep ook moeten afleggen tegen de Europese Unie in een kartelzaak. Dow wordt ervan beschuldigd prijsafspraken te hebben gemaakt met andere rubberproducenten. Het zal dus toch een boete van 64,5 miljoen euro moeten betalen. Dow besliste einde vorig jaar zijn vestiging in Tessenderlo te sluiten.

10.14 uur: De prijzen voor nieuwe huizen in China stegen de voorbije maand in 69 van de 70 onderzochte steden, zo meldt het Nationaal Bureau van de Statistiek. Een tegenvaller voor premier Li Keqiang die speculatieve investeringen wil tegengaan. In Peking en Shangai stegen de prijzen jaar op jar met resp. 13 en 12 procent. De grootste groei vond plaats in het zuiden met een plus van 16 procent in Guangzhou.

10.06 uur: Hong Kong heeft intussen ook de deuren gesloten. De Hang Seng Index eindigde op 21.345 punten, een licht verlies van 0,1 procent. Na een uur handel in Europa staan de meeste beurzen op winst, alleen de Bel20 (-0,2%), Frankfurt (-0,2%) en Amsterdam (-0,1%) blijven achter.

09.58 uur: En een laatste bericht uit de morgenpost van KBC Securities: het koersdoel voor Wessanen, dat gisteren moest opbiechten dat de ‘frozen cocktails’ niet meer populair zijn, is verlaagd van 3,2 tot 2,8 euro. Het aandeel wint 2,2 procent tot 2,85 euro in Amsterdam.

09.53 uur: Een meer dan lezenswaardige preview van Barco van collega Sebastien Rousseau of hoe overnamehonger de resultaten ondersteunt maar ook knaagt aan de rendabiliteit.

09.40 uur: De analisten van KBC Securities onthalen de kwartaalupdate van Gimv (37,90 euro, -0,1%) als ‘lichtjes beter dan verwacht’, en herhalen het advies om voor een dividend in aandelen te kiezen. Als veel voor aandelen wordt gekozen, zal Gimv over een mooi gevulde oorlogskas beschikken. Inclusief het geld dat aan de instap in Delcredere zou worden besteed, al gaat die deal voorlopig niet door. ‘We waren enthousiast over die deal, maar de cash is niet verloren’, luidt het bij KBC Securities.

09.38 uur: Het oordeel van Jan De Kerpel van KBC Securities over de kapitaalverhoging van Tigenix: geen verrassing op zich, wel verrast door het relatief lage bedrag dat de behoeften slechts voor een beperkte tijd zal dekken. ‘We zijn het dus volledig eens met de verklaring van het bedrijf zelf dat bijkomende, andere bronnen van middelen nodig zullen zijn. De vraag is wanneer die gevonden worden nu er significante achterstand is in het bereiken van bepaalde doelen, en hoeveel cash zo in het bedrijf kan worden gebracht.’ Tigenix is voorlopig geschorst in Brussel.

09.28 uur: Imtech keldert in Amsterdam. De technische dienstverlener (2,08 euro, -8,9%) boekte grotere verliezen in het tweede kwartaal en zal meer goodwill moeten afboeken. Die waarschuwing is gemeld in een handelsupdate. De afboekingen zouden in de miljoenen kunnen lopen, concludeert het FD. Op de cijfers van het eerste halfjaar is het wachten tot eind augustus. Het Nederlandse Imtech kwam afgelopen voorjaar in de problemen toen fraude bij werkmaatschappijen in Duitsland en Polen werd ontdekt. 

09.21 uur: Bank Degroof verhoogt het koersdoel van GBL (60,28 euro, -0,2%)van 68 naar 69 euro, maar analist Hans D'Haese houdt zijn advies wel onveranderd op 'bijkopen'. GBL maakte gisteren bekend dat het een pakketje Umicore heeft gekocht en nu meer dan 4 procent bezit van de materialentechnologiegroep bezit. D'Haese was niet verrast. Hij berekende dat het aandeel nog steeds tegen een discount van 27 procent wordt verhandeld en schat het opwaarts potentieel op 14 procent.

09.16 uur: Rémy Cointreau mag blij zijn dat het het hippe Bruichladdich vorig jaar heeft overgenomen, ook al telde het er een fors bedrag voor neer.

Uit de kwartaalupdate blijkt dat de diversificatie de rode cijfers tempert. Waar de omzet uit de cognac Rémy Martin ruim 14 procent afnam tegenover het eerste kwartaal van vorig jaar, nam die van de andere likeuren en sterke dranken met 15,5 procent toe. Zij het dat die diversificatiedivisie nog steeds maar voor ongeveer een kwart van de omzet tekent. Bruichladdich droeg 0,7 procentpunt positief bij tot de evolutie van het groepsverkoopcijfer, meldt Rémy Cointreau. Zonder de whisky die populair is bij het hippe volkje, was de daling van de groepsomzet dus niet beperkt gebleven tot 2,9 procent, zoals nu het geval is. Rémy Cointreau verliest 1,1 procent tot 80,70 euro.

09.05 uur: De West-Europese beurzen openen allemaal in het rood, de Bel20 levert meteen 0,4 procent in en dat is slechter dan in de ons omringende landen. Umicore (-2,65%) is de grootste verliezer, Delta Lloyd (+0,4%) wint het meest. Op de brede markt recupereert Euronav (+2,1%) een beetje van zijn zwaar verlies van gisteren

08.56 uur: Ziggo (29,87 euro, -3,4%) heeft zijn omzet- en winstverwachting voor dit jaar naar beneden bijgesteld. Dat maakte het kabel-, internet en - telefoniebedrijf donderdag bekend. Ziggo ging tot dusver uit van een toename van het bedrijfsresultaat met 2,5 tot 3,5 procent in 2013. Die stijging blijft naar verwachting uit in verband met de hogere investeringen die het bedrijf moet doen om klanten aan zich te binden. Ook de prognose voor de omzetgroei is naar beneden bijgesteld. De omzet van Ziggo in het tweede kwartaal steeg met 1,4 procent tot 391,9 miljoen euro. De nettowinst nam toe tot 88,9 miljoen euro, tegen 64,4 miljoen euro in het tweede kwartaal van 2012. Het aandeel heeft volgens ING ook last van winstnemingen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

08.54 uur: De analisten van HSBC hebben gemerkt dat het aandeel van autobouwer PSA Citroën de voorbije weken behoorlijk is gestegen. Ze trekken het koersdoel nu op van 7,6 naar 10 euro en hun advies van 'houden' tot 'bijkopen'. Gisteren noteerde het bij het slot 7,95 euro. PSA krijgt zijn cashdrain stilaan onder controle, maar de Franse automarkt blijft hoe dan ook redelijk depri.

08.45 uur: De Zweedse producent van telecomnetwerken Ericsson (74,20 euro, -3,1%) kon de verwachtingen van de markt niet inlossen. Die had gerekend op een omzet van 56 miljard kroon, het werd maar 55,3 miljard. De hoofdschuldige is het Chinese Huawei Technologies dat voor felle concurrentie zorgt. De nettowinst steeg wel van 1,11 tot 1,47 miljard kroon, maar dat vonden analisten ook niet goed genoeg.

08.40 uur: De Japanse Nikkei is in Tokyo zopas 1,32 procent hoger geëindigd op 14.809 punten.

08.33 uur: India gaat eindelijk werk maken van insider-trading, een hardnekkige kwaal op de beurzen van dat land.

India toughens up on insider trading http://t.co/rjY9VCIbbz— Financial Times (@FinancialTimes) July 18, 2013

07.52 uur: Het Franse Carrefour zag zijn verkoop het tweede kwartaal met liefst 5,7 procent krimpen, maar dat was vooral het gevolg van een pak desinvesteringen. Op vergelijkbare basis daalde de omzet van de grootste Europese detailhandelaar met 0,6 procent en die evolutie ligt in de lijn der verwachtingen. Analisten mikten op 20,44 miljard, het werd 20,46 miljard. De verkoop in ons land daalde op vergelijkbare basis met 1,0 procent. In het eerste kwartaal was er nog een groei van 3,1 procent in België en en toen won Carrefour 

07.44 uur: Het Matteus-effect behoudt zijn glans, de luxegroepen blijven immuun voor de crisis. Hermès krikte zijn omzet in het tweede kwartaal op vergelijkbare basis op met liefst 16 procent. Daarmee versnelt de groei nog, in het eerste kwartaal kwam er 'slechts' 13 procent bij. Die halfjaartoename ligt ook duidelijk boven de marktconsensus die op een plus van 13 procent had gemikt. De Franse luxegroep zegt nu dat de operationele winst over het volledige boekjaar 'dicht in de buurt' zal liggen van de recordwinst van 2012. 

Hermès, Laurent-Perrier sales reveal contrasting fortunes... | More on http://t.co/8x3DrCkFc7— Financial Times (@FinancialTimes) July 18, 2013

07.38 uur: De Duitse IT-groep SAP komt met een kwartaalresultaat dat beter is dan verwacht. Maar omdat de economische omstandigheden moeilijk blijven - vooral in Azië - pakte de Europese nummer één in software voor bedrijven wel uit met een omzetwaarschuwing. De nettowinst volgens IFRS-normen steeg het tweede kwartaal met 10 procent tot 724 miljoen euro, terwijl de meeste analisten een lager cijfer hadden verwacht.

07.32 uur: AkzoNobel (44,62 euro, -5,8 euro) heeft last van de moeilijke economische omstandigheden en voert zijn herstructureringsactiviteiten dit jaar verder op. Het bedrijfsresultaat komt daardoor in 2013 waarschijnlijk niet hoger uit dan vorig jaar. Dat meldde de verfproducent bij de presentatie van zijn kwartaalresultaten. AkzoNobel zag de omzet vorig kwartaal met 4 procent dalen tot 3,87 miljard euro. Het bedrijfsresultaat (ebitda) ging 14 procent omlaag naar 474 miljoen euro. De nieuwe besparingen moeten vooral komen van Decorative Paints in Europa en Functional Chemicals. Fabian Smeets van ING blijft bij zijn koopadvies en een koersdoel van 57,0 euro.

07.23 uur: De Nederlandse chipbakker ASML pakte uit met een winst die 3 procent boven de marktconsensus lag. Reden voor Marc Zwartsenburg van ING om het koersdoel fors op te trekken van 60 naar 73 euro, het advies blijft op 'houden'. ASML sloot gisteren in Amsterdam 2,0 procent hoger op 67,82 euro.

07.20 uur: De Aziatische beurzen kunnen moeilijk kiezen tussen winst of verlies. De Japanse Nikkei noteert een uur voor het slot 0,6 procent hoger, ook de Koreaanse Kospi doet 1,1 procent beter, maar Shangai stevent opnieuw af op een stevig verlies en staat momenteel 1,3 procent lager.

07.15 uur: We zijn vertrokken. De beurzen krijgen vandaag vooral een hele reeks bedrijfsresultaten te verwerken. Het aanbod aan macro-economisch nieuws is beperkt: alleen de indicator van de Philadelphia Fed staat op de agenda (om 16 uur).

De resultatenmolen komt intussen ook in Europa op toeren. Donderdag is in Brussel het tweede bedrijf aan de beurt dat met volledige tweedekwartaalcijfers komt. Opnieuw gaat het om een onderneming uit de Saverys-stal, met name CMB. KBCS-analist Wouter Vanderhaeghen verwacht dat een klein verlies van de drogebulkrederij Bocimar zal worden goedgemaakt door de luchtvaartactiviteit van ASL Aviation.

Naast CMB publiceert Gimv, dat een gebroken boekjaar heeft, een update over het eerste kwartaal van 2013/2014. Elders in Europa is het uitkijken naar SAP, Carrefour (alleen omzetcijfers), Akzo Nobel, Ziggo en Ericsson. Om 12 uur komen Nokia en Ericsson met cijfers.

Bij Pinguin vindt een belangrijke buitengewone algemene vergadering plaats. De aandeelhouders moeten zich, na de verkoop van de aardappeldivisie Lutosa, niet alleen uitspreken over een verandering van de bedrijfsnaam (in Greenyard Foods), maar ook over een kapitaalvermindering.

De notering van TiGenix werd gisteren opgeschort. De specialist in celtherapie voert een kapitaalverhoging van 5 miljoen euro door via een private plaatsing. TiGenix zit duidelijk om geld verlegen. Het bedrijf wil de verkoop van ChondroCelect versnellen, een partner vinden voor het potentiële geneesmiddel Cx601 (voor de behandeling van complexe anale fistels bij patiënten met de ziekte van Crohn) en enkele activa verkopen (o.m. de fabriek in Nederland). Het is uitkijken of de kapitaalverhoging lukt en tegen welke prijs de nieuwe aandelen worden uitgegeven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud