ECB voor 19de week in kopersstaking

(foto: EPA)

De Europese beurzen hebben rake klappen gekregen. Beleggers dumpten Spanje, dat 'maar een paar veilingen verwijderd is van een marktenexit'. De ECB staat er bij en kijkt er naar: voor de negentiende week op rij kocht Frankfurt geen crisispapier in.

Hier vindt u de liveverslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. We werken de informatie voortdurend bij. Vandaag zijn uw livebloggers Kurt Vansteeland en Kim Evenepoel. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen: aarzel niet, we houden er in de mate van het mogelijke rekening mee.

17.37 uur: De slotbel heeft geluid voor de Europese beurzen. Het was een bijzonder zware dag voor beleggers, die weer helemaal in de greep van de eurocrisis zijn. Het shortverbod in Rome en Madrid illustreert de wanhoop van de beleidslui, en vooral de interne verdeeldheid in de eurozone aangezien het verbod geen opvolging krijgt in andere landen. De Bel20 ging onder druk van Ageas (-5,2%) en KBC (-7,2%) uiteindelijk net geen 3 procent lager. Ook elders in Europa wipten de verliezen vlot over de 2 procent.

Het shortverbod in Spanje en Italië leidde daar wel tot een cosmetische opleving. Omdat beleggers hun shortposities daardoor plots moesten afwikkelen, ging de IBEX uiteindelijk minder dan een procent lager. Ook in Italië veerden de financiële waarden op. Zo ging Banca Monte dei Paschi schoot bijvoorbeeld op die manier naar een slotwinst van een kleine 5 procent.

Het is nu maar af te wachten wat er van die 'dead cat bounce' zal overblijven eenmaal het effect van die afgewikkelde shorposities is uitgewerkt. Dinsdag strijkt de trojka van ECB, IMF en Europese Unie opnieuw neer in Griekenland, en de kans is klein dat die daar veel hoopgevende zaken zal aantreffen. Op die weinig hoopgevende boodschap sluiten we de liveblog van vandaag af. Tot morgen!

17.15 uur: ING-econoom Peter Vanden Houte denkt dat de ECB uiteindelijk wel zal moeten overstag gaan:

We denken nog altijd dat de ECB geen andere keuze zal hebben dan het Europees noodfonds een kredietlijn te verschaffen, waarmee ze indirect overheidsschulden zal financieren.

17.12 uur: Zerohedge is on a roll. 'Geen extra EU-top? Ga short in Belgische cateraars!'

MONTI SEES NO GROUNDS FOR EMERGENCY EU SUMMIT AFTER MKT TURMOIL. Short Belgian caterers now — zerohedge (@zerohedge) 23 Jul 12

16.55 uur: Gelukkig is er altijd nog wat Zerohedge-humor om de sfeer wat te verlichten:

Some bids appearing on hope Europe will close in 1 hour — zerohedge (@zerohedge) 23 Jul 12

 

16.50 uur: De Euro Stoxx50 telt welgeteld één stijger: Philips, na de relatief sterke cijfers deze ochtend.

16.36 uur: En ja hoor. Voor de negentiende week op rij koopt de Europese Centrale Bank voor nul euro crisispapier in. We kunnen dus alleen maar besluiten dat de ECB 7 procent Spaanse rente perfect rationeel vindt. 

ECB keeps bond buy program shut down tinyurl.com/cgxtwy7... — Pedro da Costa (@pdacosta) 23 Jul 12

16.28 uur: De Amerikaanse tienjaarsrente zakt ook naar een dieptepunt: 1,40 procent. Het bewijst hoe lonend het is een wérkende muntunie te hebben, want de schuldenlast is in de VS in globo groter dan in de eurozone.

15.33 uur: Op Wall Street worden de futureverliezen kort na opening uitgediept. De Dow en de S&P500 verliezen al meer dan anderhalve procent. De Nasdaq staat al op meer dan 2 procent verlies.

15.31 uur: De Brusselse beurswaakhond FSMA laat weten dat er hier geen plannen zijn voor een shortverbod.

14.49 uur: Dat de beursautoriteiten nu plotseling weer hun pijlen op de shorters liggen, oogt wat vreemd. Het zijn niet de shorters die ervoor zorgen dat de euro momenteel uitgeteld in de touwen hangt. Ook vorig jaar dachten toezichthouders dat mensen die short gingen op bepaalde (financiële) aandelen baarlijke duivels waren. Collega Kurt Vansteeland deed bijna een jaar geleden als eens haarfijn uit de doeken waarom er helemaal niets mis is met shorten, en waarom een verbod helemaal niets zal veranderen. Money quote:

14.47 uur: Ook op Wall Street kondigt de handelsdag zich somber aan. De cijfers van McDonald's vielen tegen, en de eurocrisis steekt probleemloos de Atlantische Oceaan over. De futures staan op een klein procent verlies voor de Dow Jones en de S&P500. De Nasdaq mikt al anderhalve procent lager.

14.41 uur: De Italiaanse en Spaanse toezichthouders beginnen een beetje wanhopig te graaien in hun arsenaal, in een poging om de vrije val van de beurzen van Madrid en Milaan (-3,5%) af te stoppen. Ze voeren een verbod op short selling in financiële- en verzekeringsaandelen in, alvast voor de komende week. Of dat veel zoden aan de dijk zal zetten, is nog maar de vraag. Op Twitter wordt alvast cynisch gereageerd:

 

Oh good. A short selling ban. Why didn't they think of this before? EURO CRISIS OVER. — Matt O'Brien (@ObsoleteDogma) 23 Jul 12

 

14.20 uur: Beleggers mogen dan donderdag opgelucht gereageerd hebben op de cijfers van Nokia die 'minder erg dan gevreesd' waren, Moody's heeft weinig vertrouwen in de Finse mobilifoonmakers: het verlaagt de rating tot een nog zwaardere rommelstatus, van Ba1 tot Ba3.

14.17 uur: De resultaten van McDonald’s vallen tegen: in het tweede kwartaal boekte de fastfoodgigant 1,35 miljard dollar winst (-4,5%), of 1,32 dollar per aandeel. Een jaar eerder was dat nog 1,35 dollar. De omzet bleef zo goed als stabiel op 6,92 miljard, tegen 6,91 miljard dollar een jaar eerder. Analisten hadden gerekend op een winst van 1,38 dollar per aandeel uit 6,94 miljard dollar.

14.11 uur: In Nederland gaat de vastgoedontwikkelaar Wereldhave liefst 15 procent in het rood. Wereldhave biechtte zware minwaarden op de Amerikaanse portefeuille op. CEO Hans Pars houdt de eer aan zichzelf en stapt op. Wereldhave is grootaandeelhouder van de Belgische vastgoedbevak Wereldhave Belgium, die zo goed als stabiel noteert.

14.05 uur: Beleggers vinden Nyrstar nu nog minder dan 600 miljoen euro waard. Dat is ook een vijfde minder dan de 738 miljoen euro die de zinkspecialist alleen al voor de overnames van mijnbouwers Farallon en Breakwater betaalde.

13.06 uur: Luis de Guindos, de Spaanse minister van Economie, gaat in 'There are no Americans in Bagdad'-modus. 

Economy Minister Guindos: #Spain won’t be rescued by EU, doesn’t have the same problems that bailed-out € members have, has capacity to grow — Linda Yueh (@lindayueh) 23 Jul 12

12.37 uur: Portugal zag zijn schuldgraad over het eerste kwartaal het meest toenemen, met 17,2 procentpunt. Het land oogst in het buitenland lof voor zijn sanering, maar in het binnenland is het doffe ellende. Bovendien lijken de saneringen contraproductief te werken en stevent Portugal onvermijdelijk af op een schuldherschikking.

12.19 uur: De beurzenmalaise in Europa is algemeen. De zwaarste klappen vallen dan wel in Spanje en Italië, maar ook elders lopen de verliezen flink op. De Eurostoxx50, waarin financiële waarden sterk vertegenwoordigd zijn, verliest 2,3 procent. Ook in Brussel zijn het vooral de financiële waarden die de Bel20 meer dan 2 procent omlaag duwen. Ageas verlies 5 procent, KBC intussen al meer dan 8 procent. Dan probeer je als politicus beter niet te veel te sussen, aangezien de markt dan net het omgekeerde gaat vrezen:

 

Italian interior min says no risk Sicily will default or be placed under special government administration according to a ministry spokesman — Fabrizio Goria (@FGoria) 23 Jul 12

 

12.02 uur: Zowel in Italië als in Spanje gaat de voornaamste beursindex meer dan 5 procent lager. De Spaanse Ibex duikt onder de grens van 6.000 punten.

11.42 uur: De bankaandelen zijn overal in vrije val. BNP Paribas, Societe Générale en Crédit Agricole verliezen in Parijs respectievelijk 3,5% et 5%. De Spaanse banken Banco Santander en Banesto gaan naar dieptepunten sinds 1989. In Brussel moet KBC 7,8 procent achteruit en doet Ageas er ruim 4 procent af.

11.30 uur: De Grieken kregen een fors deel van hun schulden kwijtgescholden. Niet dat het enige impact heeft op de houdbaarheid van de schuldgraad van Hellas. Maar het levert alvast deze ietwat ongewone grafiek op bij het kwartaaloverzicht van de schuldratio's van Eurostat:

11.23 uur: De Italiaanse overheidsschuld steeg in het eerste kwartaal tot 123,3 procent van het bruto binnenlands product (bbp), leren data van Eurostat.

10.53 uur: De scepsis over de Europese aanpak van de eurocrisis bereikt nieuwe pieken.

Repeat with me: "Eurozone is fixed." What happens? Nothing? Ok, now you feel like an eurocrat. — Fabrizio Goria (@FGoria) 23 Jul 12

 

10.37 uur: Waar is de tijd dat de markten alleen in augustus begonnen onderuit te gaan?

July is the new August. — Gustavo Baratta (@gusbaratta) 23 Jul 12

10.31 uur: De Bel20 gaat intussen al 1,8 procent in het rood. Grootste verliezers zijn KBC (-6,4%) en Ageas -3,7%).

10.16 uur: In het zog van Spanje zijn beleggers ook druk bezig Italië uit de markt te prijzen. De twee landen samen moeten jaarlijks een slordige 500 miljard schulden (her)financieren en zijn dus feitelijk 'too big to bail'.

In het kielzog van Spanje ook Italiaanse rente omhoog naar 6,4%. #onweer — Michaël Van Droogenb (@mvdroogenbroeck) 23 Jul 12

 

09.55 uur: 'Angst en paniek rijten de eurozone uit elkaar', moet ook London School of Economics-econoom en muntuniespecialist Paul De Grauwe vaststellen. En hij stelt vast dat de ECB angstig met de armen gekruist blijft zitten, terwijl het net Frankfurt is dat de paniek zou kunnen stoppen.

Fear and panic are blowing the eurozone apart. Those in Frankfurt who could stop the fear and panic do nothing out of fear — Paul De Grauwe (@pdegrauwe) 23 Jul 12

 

09.30 uur: Stilaan begint het overal de dagen dat het kwestie van tijd is eer Spanje ook bij Europa en het IMF voor noodsteun moet aankloppen. De resterende 240 miljard in het 'tijdelijke' noodfonds EFSF zal snel uitgeput zijn.

Capital markets are fast shutting the door on Spain. An international rescue is looking inevitable — Chris Adams (@chrisadamsmkts) 23 Jul 12

 

09.21 uur: Het aantal verstrekte woonkredieten in Spanje lag in mei 30,5 procent onder het peil van een jaar eerder.

#Spain May mortgages for housing fall 30.5% YoY, mortgage capital lending falls 32.4% YoY — Linda Yueh (@lindayueh) 23 Jul 12

 

09.13 uur: Soms kan een grafiek meer zeggen dat pagina's commentaar, Spanje is oznder drastisch ingrijpen van de ECB een vogel voor de kat:

09.03 uur: De Spaanse rente bereikt met 7,50 procent een nieuw record. Het vorige record, 7,29 procent, dateerde van 18 juni. De Europese beurzen openen met meer dan 1 procent verlies, Philips koerst na sterke resultaten wel tegen de stroom in 4 procent hoger.

BTp-Bund spread 501, #Italy 10-year yield 6.3%. Bonos-Bund spread 608, #Spain 10-year yield 7.4% (euro-era high). Not a happy Monday. — Alberto Nardelli (@AlbertoNardelli) 23 Jul 12

 

08.54 uur: De Europese beurzen stevenen op een sombere start af. De belangrijkste indexfutures wijzen op een verlies van zo'n 1 procent bij de start.

08.30 uur: De wekelijkse beleggersbrief van de Belgische JPMorgan-strateeg Jan Loeys is weerom bijzonder boeiende lectuur. Een paar quotes:

'Blijf short in cash. Cash betaalt zo goed als nul rente. Centraal bankiers printen alleen maar meer cash en sturen aan op negatieve rentes. Inflatie van financiële activa regeert, bijgevolg is cash het enige financieel actief dat je een lager gewicht in je portefeuille moet toekennen.'

Loeys vindt de recente heropleving van de Europese aandelenmarkten niet duurzaam:

'We willen geen 'long' positie in Europa want Spanje is maar een paar veilingen verwijderd van een marktenexit' 

08.22 uur: Nu de Europese beleidsmakers op vakantie vertrekken terwijl Spanje en Griekenland in brand staan, krijgt de euro als barometer van het beleggersvertrouwen in de muntunie een stevige knauw. De euro zakt voor het eerst sinds november 2001 onder 95 yen, en met iets meer dan 1,21 dollar zit de euro weerom op een dieptepunt sinds juni 2010.

08.17 uur: ... en een nipte meerderheid van 51 procent zoomt in op het sombere macro-economische 'breedbeeld'. Spanje zit in de tang van de financiële markten, nu de ene Spaanse regio na de andere om hulp komt bedelen bij de overheid in Madrid. Het lijkt maar een kwestie van tijd meer eer Madrid op zijn beurt moet aankloppen in Brussel om steun. Griekenland kan al lang niet meer bij de markten aankloppen en zit in de tang van zijn officiële kredietverschaffers, namelijk het IMF en de ECB.

08.15 uur: Goedemorgen! Laat ons beginnen met het positieve nieuws. Philips legt stevige resultaten voor en zet zo een vrij positief 'resultatenseizoen' voort. Helaas geeft u zelf in onze poll aan dat een nipte minderheid van 49 procent focust op de doorgaans sterke bedrijfsresultaten ...

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud