1. Markten Live
 2. Live blog

ECB vuurt bankaandelen aan

Een kritisch analistenrapport zette Proximus op verlies. De beurzen gingen mooi hoger met dank aan soepele centraal bankiers. Vooral de bankaandelen profiteerden.
 • Waar u volgende week naar uit moet kijken

  We gaan eruit met een blik op volgende week. Er komen weer redelijk wat Belgische bedrijfsresultaten op ons af. Fijn weekend !

  1 Koelt Europese economie verder af?

  Het onderzoeksbureau IHS Markit publiceert donderdag zijn maandelijkse maatstaf van de economische groei in de eurozone. Economen verwachten dat de zogenaamde PMI-indicator in februari met 0,3 punt stijgt naar 51,3 punten. De vorige vijf maanden is de indicator altijd gedaald. Een score boven 50 punten wijst op een toename van de activiteit in de privésector, en omgekeerd. De jongste weken was er zowel goed als slecht nieuws over de Europese economie. De daling van de euro versterkt de concurrentiekracht. Maar de stijging van de olieprijs weegt op de bedrijfswinsten. De sterke groeivertraging in de eurozone heeft de speculatie over stimuli van de Europese Centrale Bank (ECB) aangewakkerd. De ECB heeft een paar opties. Zij kan een nieuwe reeks goedkope langlopende kredieten toekennen aan de banken. Frankfurt kan ook beloven de rente tot eind 2019 of nog langer te betonneren op het huidige historisch lage niveau.

  2 Hoe lastig was 2018 voor Kinepolis? 

  Donderdagmorgen komen verschillende midcaps met resultaten waaronder EVS, Deceuninck en Gimv. Ook Kinepolis is dan van de partij. 2018 was een lastig jaar voor de groep van Eddy Duquenne, denk maar aan de Wereldbeker Voetbal, de warme zomer en het magere filmaanbod. KBC Securities verwacht over 2018 een winst per aandeel van 1,75 euro. Voor 2019 zijn analisten positiever gestemd. Er zijn geen belangrijke sportevenementen en volgens experts krijgen we het sterkste filmaanbod in jaren. Kepler Cheuvreux denkt dat Kinepolis van het positievere momentum zal gebruikmaken om bijkomende overnames te doen. In december nam Kinepolis nog twee Spaanse bioscoopcomplexen over voor 26 miljoen euro. 

  3 Hoe gul wordt de Ageas-belegger verwend? 

  Woensdag voorbeurs maakt Ageas kwartaalcijfers bekend en het dividend over 2018. CEO Bart De Smet gaf eerder al mee dan het dividend over 2017 (2,10 euro) het minimum was. Analisten denken aan 2,15 euro. Over het vierde kwartaal verwacht ING een verzekeringswinst van 108 miljoen euro, waarvan 90 miljoen uit België moet komen. Azië zou voor 50 miljoen euro negatief bijdragen, althans volgens de verwachting van analist Albert Ploegh.

  4 Hoe groot is de impact van orkaan Michael voor Jensen?

  Jensen-Group, een van de wereldleiders in industriële wassystemen, komt donderdag nabeurs met jaarcijfers. In november voorspelde het bedrijf een vlakke omzetevolutie. De winst kan echter wat onder druk staan. In de eerste helft maakte Jensen gewag van hogere algemene kosten en in oktober werd de Amerikaanse fabriek getroffen door orkaan Michael. Jensen zou voldoende verzekeringsdekking hebben, maar de productie lag wel 19 dagen stil. Een bron van zorgen is ook het orderboekje. Tijdens de eerste negen maanden kreeg Jensen 8,4 procent minder orders binnen dan een jaar eerder.

 • Zoon Logé neemt roer in handen bij Softimat

  Softimat heeft het eerder gelekte persbericht, nu ook officieel verstuurd. Lees hier ons artikel

 • 18% hoger dividend bij Retail Estates

  Retail Estates komt traditioneel op een vrijdagavond met kwartaalresultaten en de specialist in baanwinkels komt met goed nieuws. Het dividend gaat fors de hoogte in. Lees hier meer. 

 • Bel20 sluit 1,3 procent hoger

  Toppers in Brussel: MDxhealth (+18,2%), Avantium (+10,6%) en Nyrstar (+8%). 

  Floppers: Montea (-3,3%), Befimmo (-3,4%) en Crescent (-4,2%). 

 • Bankaandelen winnen bijna 3 procent

  De Europese bankaandelen gaan bijna 3 procent hoger, ook in Brussel floreren KBC  en ING . Dat heeft te maken met de stimulus waarop de ECB hint. Lees hier meer. 

 • 'Softimat: We blijven eigen aandelen inkopen'

  Nog even over Softimat. Bij het bedrijf is niemand bereikbaar voor commentaar. Maar de opschorting van het aandeel heeft allicht te maken met een persbericht dat is uitgelekt op de website www.zonebourse.com.

  In dat persbericht kondigt de groep aan dat Bernard Lescot zich terugtrekt als CEO  - zoals reeds aangekondigd bij de recentste algemene vergadering - en dat de financiële man Nicolas Logé de nieuwe CEO wordt. Verder drukt Softimat zich positief uit over de vastgoedactiviteiten. De kantoorruimten hebben een bezettingsgraad van meer dan 90 procent. En de verkoop van residentiële projecten doet de kaspositie aandikken tot 1 miljoen euro. Tot slot herhaalt Softimat dat het geen dividend wil uitkeren, maar dat de overtollige cash wordt gebruikt om eigen aandelen te blijven inkopen. 

 • ECB-directeur Coeuré hint op extra stimulus

  De Europese Centrale Bank (ECB) bespreekt de toekenning van nieuwe goedkope langlopende leningen aan de banken (TLTRO's), zegt directeur Benoit Coeuré. Dat is een duidelijke hint dat Frankfurt extra stimulus overweegt. Coeuré zei dat de groei meer daalt dan verwacht en dat de inflatie daardoor ook trager zal stijgen.

  De euro daalde na de uitspraak van Coeuré naar 1,1234 dollar, het laagste peil in drie maanden. De eenheidsmunt herstelde later gedeeltelijk. De aandelenmarkten reageerden positief op de boodschap van de ECB-directeur.

 • GBL-onderdeel Keesing koopt Zweedse puzzelbladen

  De uitgever van puzzelboekjes Keesing Media Group, via Ergon Capital Partners een onderdeel van het beursgenoteerde GBL , breidt uit in Scandinavië door de puzzeltijdschriften over te nemen van het Zweedse Aller Media. Het gaat om de tweede overname in Zweden binnen een jaar voor het bedrijf achter achter de Denksport-puzzelbladen.

  Keesing is de voormalige puzzeldochter van Telegraaf Media Groep. Het bedrijf met 350 medewerkers is naar eigen zeggen de grootste uitgeverij in Europa op het gebied van puzzeltijdschriften en probeert die positie uit te bouwen. Vorig jaar lijfde Keesing al de puzzeltijdschriften in van Bonnier in Zweden.

 • Consumentenvertrouwen in VS stijgt meer dan verwacht

  Een indicator van het Amerikaanse consumentenvertrouwen is in de eerste helft van februari met 4,3 punten gestegen naar 95,5 punten. Dat meldt de Universiteit van Michigan. Economen hadden een kleinere stijging naar 93,7 punten voorspeld.

  Het grotere optimisme van de Amerikanen is te danken aan het einde van de shutdown en signalen dat de Amerikaanse centrale bank de rente niet meer zal verhogen. Het consumentenvertrouwen blijft lager dan het gemiddelde sinds het aantreden van president Donald Trump begin 2017, maar hoger dan het langetermijngemiddelde.

 • 'Handel Softimat hervat niet voor maandag'

  De handel in Softimat zou niet meer worden hervat voor maandag 11u30. Het is nu dus afwachten op een persbericht van het bedrijf.

  Softimat is een vastgoedgroep en een spin-off van de Systemat IT-groep. Uit een berekening van De Tijd bleek eerder dat de groep in 2018 zelf verantwoordelijk was voor het gros van de beurshandel via de inkoop van eigen aandelen. Intussen is er onvrede bij verschillende minderheidsaandeelhouders. Zij geven de voorkeur aan een dividend. Minderheidsaandeelhouders die meer dan 6 procent van het maatschappelijk kapitaal vertegenwoordigen, hebben in december een brief naar de raad van bestuur gestuurd met het verzoek om uitbetaling van een dividend en een neerwaartse herziening van de managementvergoeding.

  Lees hier ons artikel over de inkoopkampioenen van de Brusselse beurs.

 • Wall Street opent hoger

  De Dow Jones  is zonet 0,9 procent hoger geöpend. De Nasdaq  wint 0,6 procent. Beleggers hopen op een Amerikaans-Chinese handelsdeal. 

 • Industriële productie VS slechter dan verwacht

  De industriële productie in de Verenigde Staten is in januari gekrompen met 0,6 procent. Dit is veel slechter dan verwacht. Analisten hadden gerekend op 0,1 procent groei.

 • Naar uit te kijken op Wall Street

  *PepsiCo waarschuwt voor een onverwachte winstdaling dit jaar, als gevolg van de sterkere dollar en hogere investeringen. De winst van 1,49 dollar per aandeel over het voorbije kwartaal, was wel conform de verwachtingen van analisten. Bovendien is de winstwaarschuwing allicht geen verrassing meer na het slechte nieuws van rivaal Coca-Cola gisteren

  *Deere , producent van zware werktuigen, verdiende in het eerste kwartaal 1,54 dollar per aandeel, een stuk minder dan verwacht (1,76 dollar). Deere verwijst naar de hogere kosten voor transport en grondstoffen.

  *Voor goed nieuws moeten we op de Nasdaq zijn. Chipmaker Nvidia  realiseerde een kwartaalwinst van 80 cent per aandeel, of vijf cent meer dan verwacht. Ook de omzetprognose voor 2019 ligt boven de verwachtingen.

  *De durfkapitaalfondsen Blackstone  en Hellman & Friedmann leggen 6,4 miljard dollar op tafel voor de Duitse online-marktplaats Scout24. Het is de grootste overname ooit van een Duits bedrijf door private equity.

 • MDx herhaalt kunstje

  Terwijl de Europese beurzen in de namiddag wat gas bijgeven, zit MDxHealth  voor de tweede dag op rij aan een koerswinst van 21 procent. Daarop volgen Avantium (+6%), Nyrstar (+3,2%) en Melexis (+3%).

 • Belgische interesse voor Franse windenergieprojecten

  Onder president Macron wil Frankrijk eindelijk af van zijn nucleaire verslaving en ook offshore windparken oprichten. Voor een park voor de kust van Duinkerke is er ook Belgische belangstelling: Colruyt en DEME (CFE ) maken deel uit van consortia die meedingen.

 • Euronext Brussel: Befimmo-belegger heeft er geen ZIN in

  Een overzicht van de Brusselse beursdag leest u hier.

 • Meer achtergrond bij het kritisch rapport over Proximus ...

  ... leest u hier

 • Drugsresultaten

  Het Canadese Canopy Growth zag zijn omzet met 282 procent toenemen in het eerste kwartaal waarin recreationeel gebruik van cannabis legaal was in het thuisland. De totale omzet was 83 miljoen Canadese dollar, en Canopy verkocht iets meer dan 10.000 kilo van zijn product. Dat is 334% meer dan dezelfde periode een jaar eerder, toen het vooral om medicinaal gebruik draaide. 71,6 miljoen Canadese dollar kwam deze keer voort uit de verkoop voor 'hobbyisten'. De verkoop voor medicinaal gebruik beliep 204 kilo, al bij al betekenisloos voor het bedrijf dat al de rest van zijn omzet in Canada verdient. Al is ook dat cijfer meer dan verdubbeld.

  ©REUTERS

  Omdat beleggers vooral zitten te wachten op de exponentiële groei die nog moet komen, zal deze explosieve start weinigen van hun sokken blazen. Het bedrijf zit in uitbreidingsmodus, en dus blijft het zwaar verlieslatend. De EBITDA in de laatste drie maanden van 2018 beliep -75,1 miljoen Canadese dollar. Dat is een groter verlies dan het jaar voordien. Het nettoverlies van 38 dollarcent per aandeel is gevoelig slechter dan de analistenverwachtingen.

 • Befimmo grootste daler na jaarcijfers

  De reactie op de publicatie van gisteravond liet even op zich wachten. Ondertussen is Befimmo met een koersverlies van 4,3 procent de grootste Brusselse daler van de dag.

 • Zwakke start van Europees autojaar

  In januari werden in de Europese Unie bijna 1,2 nieuwe personenwagens ingeschreven. Dat zijn er 4,6 procent minder dan een jaar geleden, meldt de sectororganisatie ACEA. Daarmee zet de dalende trend die sinds september 2018 bezig is, door. Door de invoering van de nieuwe emissietest WLTP waren heel wat automodellen een tijdlang niet beschikbaar en blijkbaar werkt dat nog steeds door.

  De VW-groep verkocht in januari 6,5 procent minder wagens, vooral door zwakke prestaties van Audi en Porsche. Andere merken die niet zo goed in de markt lagen, waren Ford (-6,5%), Fiat (-19,6%) en Nissan (-26,1%). Met een stijging van 21,6 procent was Volvo een van de best presterende automerken.

  Volvo is het jaar sterk gestart. Hier de XC40 die in Gent wordt gebouwd. ©BELGAIMAGE

 • 'Neergesabeld oordeel tegen excess profit ruling positief voor Kinepolis'

  Het EU-Hof gaf Europees commissaris voor concurrentie Vestager gisteren ongelijk. De Belgische ruling op overwinsten lokte multinationals naar ons land, en is geen illegale staatssteun volgens de rechters. In januari 2016 oordeelde de Europese Commissie van wel, en moest België honderden miljoenen beginnen terugvorderen.

  Kinepolis-CEO Eddy Duquenne boven op zijn bioscoopcomplex op de Brusselse Heizel. ©Saskia Vanderstichele

  Voor Kinepolis gaat het alleen al in 2018 om 9,4 miljoen euro, weet Guy Sips van KBC Securities. Geen kleine som op de een recurrente brutowinst (REBITDA) van 118,5 miljoen euro die hij verwacht in de jaarcijfers van volgende donderdag. 'De Commissie kan nog in beroep gaan en zal dat waarschijnlijk doen, daarom krijgt Kinepolis die cash voorlopig niet terug en passen we ons oordeel over het aandeel niet aan. Waarschijnlijk sleept dit nog een paar jaar aan, dit is al een eerste positieve stap. 

 • 'Kapitaalverhoging Befimmo onvermijdelijk'

  KBC Securities reageert op de jaarcijfers van de kantorenspecialist Befimmo  door het koersdoel bij te knippen van 53,5 naar 50 euro.

  De vastgoedgroep tast voor 2019 in de reserves om het dividend op peil te houden terwijl de winst zakt, en plant ook na 2019 eenzelfde dividend te betalen. Over boekjaar 'dekt' de courante winst per aandeel nog nauwelijks het dividend van bruto 3,45 euro per aandeel dat Befimmo nu al sinds 2012 onveranderd naar de aandeelhouders laat vloeien.

  Analist Jan Opdecam vreest dat de winst van 2019 tot 2023 niet meer zal volstaan om dat royale dividend te dekken, als gevolg van de leegstand in de Brusselse Noordwijk. Niet alleen is Befimmo bezig met de herontwikkeling van het vroegere Boudewijngebouw van de Vlaamse Gemeenschap tot het Quatuor-project, maar ook de torens WTC I en II vlakbij het Noordstation staan leeg en brengen dus geen huurinkomsten op.

  Op de beleggersdag vorig najaar schetste CEO Benoit De Blieck grote ambities om WTC I en II te herontwikkelen tot het multifunctioneel 'ZIN'-project. Maar zo'n ambities project, kost natuurlijk flink geld. Opdecam raamt dat Befimmo de komende jaren zo'n 560 miljoen euro zal investeren. 'Daarom is volgens ons een kapitaalverhoging onvermijdelijk op het ogenblik dat het ZIN-project wordt gelanceerd', luidt het. 

  Ook bij SocGen is er weinig enthousiasme voor het aandeel. Het beurshuis merkt op dat het management aangeeft dat het dividend na boekjaar 2019 'zal afhangen van de macro-economische omstandigheden'. Het adives blijft 'verkopen' met een koersdoel van 41 euro. 

  .

 • Over de fluwelen communicatie van de Amerikaanse centrale bank

 • MDx doet het weer

  Met een welgemikt persbericht jaagt het biotechbedrijf MDxHealth zijn aandeel verder de hoogte in. Gisteren schoot de zwaar gezakte beurskoers ruim een vijfde hoger na een al bij al bescheiden deal voor de kleinste van zijn twee belangrijkste kankertesten (SelectMDx), in de al bij al bescheiden markt (Canada).

  Vandaag is MDx alweer de grootste stijger van de dag, althans de ochtend. De koers wint nog eens een tiende na een persbericht over een presentatie van het bedrijf op een congres in San Francisco. Dat congres was gisteren al begonnen, maar de extra aanmoediging voor de beurskoers kwam er pas deze ochtend.

 • Openingsbel

  • Bel20: -0,4%
  • Orange Belgium: +2,2%
  • Intervest O&W: +1,4%
  • Befimmo: stabiel
 • Recordwinst en hoger dividend bij Allianz

  Het Duitse Allianz verhoogt zijn winstuitkering met een achtste (12,5 procent), van 8 naar 9 euro per aandeel. Tegelijkertijd kondigde de het financieel conglomeraat een inkoopprogramma van 1,5 miljard euro aan. Zowat alle cijfers en ratio's bij Allianz die moeten stijgen, gingen ook omhoog in 2018. De operationele jaarwinst steeg 3,7 procent naar 11,5 miljard euro, tegen de bovenkant van de vork die het bedrijf zelf had vooropgesteld begin 2018. Ook dit jaar zou er ongeveer 4 procent meer moeten in zitten. Omdat 2018 zo geslaagd was, betekent dat dat de lat voor 2019 stijgt. Dat zullen de aandeelhouders graag horen.

 • Europese futures: lichtrood

  Nadat het beurssentiment gisterennamiddag verzuurde zakken de Aziatische beurzen ruimschoots 1 procent. De stand van de futures wijst op verliezen van 0,3 procent in Europa, tijdens de eerste minuten handelen.

 • Advieswijzigingen

  In een trek verlaagt Barclays de rating voor Proximus van houden naar verkopen en die van Orange Belgium van verkopen naar houden. Beiden krijgen hetzelfde koersdoel opgeplakt: 19 euro.

 • Zenitel groeit weer

  Het technologiebedrijf gespecialiseerd in beveiligde digitale communicatie zag de omzet met 3,2 procent (61,8 miljoen euro) groeien en de nettowinst (2,7 miljoen euro) met 17 procent. CEO Kenneth Dastol verwijst daarvoor naar een langverwacht herstel van de gas- en oliemarkt, waardoor opnieuw wordt geïnvesteerd in die activiteiten op zee. Een jaar eerder verwees het bedrijf nog naar diezelfde sector om een omzetkrimp in 2017 te verklaren.

 • Vastgoed bij het diner

  Gisteravond ontvingen we nog een update van Befimmo en Intervest O&W. Vooral die eerst valt voor het eerst in lange tijd op, met een kunstgreep om het dividend niet te moeten verlagen.

  Intervest Offices & Warehouses:

 • Adempauze

  Wie nog wat huiswerk te maken heeft over de bedrijven in zijn beleggingsportefeuille, krijgt daar de komende dagen gelegenheid toe. De resultatendrukte van gisteren en eergisteren neemt abrupt af, om volgende week woensdag en donderdag weer op volle kracht te draaien. 

  Vanochtend staat het piepkleine Zenitel op de agenda, nabeurs verwachten we de cijfers van Retail Estates. In New York rapporteren PepsiCo, Kraft Heinz en Deere.

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud