1. Markten Live
 2. Live blog

Beurzen in het groen

Beleggers keken even niet naar het oplopende aantal besmettingen en focusten op de heropening van de economie die op koers blijft. Econocom en Akzo vlamden na een geruststellende update.
 • Tot morgen!

  Wij doen de deur voor vandaag achter ons dicht. Maar morgen ochtend zijn we er weer met het laatste beursnieuws! Hier volgt nog de agenda voor morgen:

  DINSDAG 14 JULI 2020

  ECONOMIE/FINANCIËN

  China:

  Handelsbalans juni

  Duitsland:

  Beleggersvertrouwen (ZEW) juli, 11.00 uur

  Eurozone:

  Industriële productie mei, 11.00 uur

  Verenigde Staten:

  Inflatie juni, 14.30 uur

  BEDRIJVEN

  Verenigd Koninkrijk:

  Ocado: resultaten eerste halfjaar 2019/2020, 08.00 uur

  Verenigde Staten:

  JPMorgan Chase: resultaten tweede kwartaal, 12.45 uur

  Wells Fargo: resultaten tweede kwartaal, 14.00 uur

  Citigroup: resultaten tweede kwartaal, 14.00 uur

 • AvH investeert 15 miljoen in HealthQuad II

  Ackermans & van Haaren meldt zojuist dat het 15 miljoen investeert in de Indische gezondheidszorgsector. Dat doet het via HealthQuad II, waarbij AvH samen met het fonds co-investeert in enkele beloftevolle portefeuillebedrijven. Het bedrag van 15 miljoen zal geïnvesteerd worden over een periode van vier jaar. 

  AvH zegt dat de Indische gezondheidssector de afgelopen tien jaar met dubbele cijfers is gegroeid. Deze zal naar verwachting verder groeien met 12 procent per jaar tot 340 miljard dollar in 2025. 

 • Bel20 sluit hoger

  De Bel20 sloot met een winst van 1,1 procent op 3.478 punten. De toppers waren Aperam , Umicore en UCB . De floppers Aedifica , Colruyt en Ageas

  Het gemiddelde Europese aandeel ging 1,7 procent hoger.

 • Voor een samenvatting van de Amerikaanse beursdag...

  ... moet u langs dit achterpoortje.

  ©Photo News

 • Tesla weer op record

  Het is weer zo ver hoor, Tesla  tikt weer een record aan. Dit keer gaat het aandeel bijna 12 procent hoger tot 1.724 dollar. Daarmee duwen beleggers de waarde van de producent van elektrische wagens voorbij de psychologische grens van 300 miljard dollar. Steeds meer beleggers gokken erop dat het aandeel opgenomen kan worden in de brede Amerikaanse graadmeter S&P500.

  Om in aanmerking te komen voor een opname in de index moet het bedrijf vier opeenvolgende kwartalen winst boeken. Dat betekent dus dat Tesla in aanmerking komt als het een winst tevoorschijn weet te toveren in zijn cijfers over het tweede kwartaal die het op 22 juli publiceert. En die kans zit er zeker in, want vorige week kon de groep al sterker dan verwachte cijfers presenteren voor de kwartaalleveringen. Tesla zou in het tweede kwartaal 90.650 auto's hebben afgeleverd. Een bijzondere prestatie gezien er in het kwartaal sprake was van zes weken lockdown voor Tesla's fabriek in Freemont (Californië). Maar ook bijzonder, omdat de autoverkopen in de VS als geheel met 34 procent daalden. 

  Als de automaker uit Californië inderdaad in de S&P500 komt, dan zullen fondsen die indices volgen automatische aankopen van het aandeel doen. Mogelijk anticiperen beleggers nu al op die koopgolf. Tesla zou net buiten de top tien grootste bedrijven in de S&P500 vallen, wanneer het zou worden opgenomen, net na consumptiereus Procter & Gamble  en creditcardmaatschappij Mastercard

 • Google investeert 10 miljard dollar in India

  Google-moeder Alphabet wil de komende jaren 10 miljard dollar investeren in het snelgroeiende India. Het geld dient voor investeringen in infrastructuur en voor aandelenparticipaties of overnames. De aankondiging komt drie maanden nadat Facebook een investering van 5,7 miljard dollar heeft meegedeeld in het Indiase telecombedrijf Jio Platforms.

 • Wall Street opent hoger

  De Amerikaanse beurzen zijn hoger geopend. De Dow Jones wint 0,9 procent, de S&P500 klimt 0,8 procent en de Nasdaq veert 1,1 procent op. 

  ©Photo News

 • Futures: Amerikaanse beurzen openen hoger

  Volgens de futures start Wall Street straks in het groen. De Dow Jones zou 0,7 procent winnen, de S&P500 0,7 procent en de Nasdaq zou 0,9 procent stijgen.

 • Berenberg geeft Sodexo lager koersdoel

  Berenberg knipt het koersdoel van de voedseldienstengroep Sodexo bij van 76 naar 70 euro. Het koopadvies wordt behouden. 

  Vorige week publiceerde Sodexo cijfers. De omzet kelderde in het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar met 31,2 procent. Dat is een flinke klap, maar wel minder zwaar dan de tik van 33 procent die het bedrijf in april voorzag. Vooral bij de voedseldiensten op locatie, zoals bedrijfskantines, zag de onderneming de organische omzet flink dalen doordat die moesten sluiten wegens het coronavirus.

  ©REUTERS

 • Pepsico, hét chipaandeel

  De Amerikaanse frisdranken- en snackreus draaide over het voorbije kwartaal een omzet van net geen 16 miljard dollar. Dat is minder dan de 16,4 miljard over het tweede kwartaal van 2019, maar wel duidelijk beter dan analisten verwachtten. De organische omzet, dus zonder de impact van wisselkoersen en overnames, bleef nagenoeg stabiel. 

  Terwijl de verkopen van frisdrank duidelijk terugliep, boomde de verkoop van snacks tijdens de lockdown. De verkoop van chipreus Frito-Lay steeg in Noord-Amerika organisch met 6 procent. De ontbijtgranen en -repenreus Quaker Foods zag de verkopen zelfs 23 procent toenemen.

 • Carlsberg krijgt koersdoelverhoging van Berenberg

  Berenberg laat het koersdoel voor de Deens bierbrouwer Carlsberg stijgen van 1.010 naar 1.154 Deense kronen (155 euro). Het beurshuis behoudt zijn koopadvies. Het nieuwe koersdoel geeft een opwaarts potentieel van meer dan 22 procent.

  Carlsberg kwam vorige week onverwachts met voorlopige halfjaarcijfers. De omzet daalde waarschijnlijk met 11,6 procent in de eerste jaarhelft. De groep verwacht dat de bedrijfswinst over de eerste zes maanden 8,9 procent lager zal uitkomen.

  Het aandeel wint 1,8 procent. 

 • Politieke weddenschapswebsite Predictit verhoogt kansen Biden

  De Democratische presidentskandidaat Joe Biden vergroot zijn voorsprong op de Amerikaanse president Donald Trump, althans volgens de politieke weddenschapswebsite Predictit. Die schat de kans dat Biden de presidentsverkiezingen wint op 62 procent, het hoogste percentage tot nu:

  In de VS stijgt het aantal coronabesmettingen, nadat Trump de voorbije maand druk had gezet op gouverneurs van staten om de economieën zo snel mogelijk te heropenen. Daarnaast hield de Amerikaanse president bijeenkomsten met beperkte social distancing voor zijn verkiezingscampagne. Afgelopen weekend droeg Trump voor het eerst een mondmasker in het openbaar. 

 • Het overzicht van de Brusselse beursdag ...

  ... leest u via deze link

 • KBC Securities verhoogt advies ForFarmers

  Het veevoederbedrijf ForFarmers krijgt goed nieuws van Guy Sips, analist van KBC Securities. Sips verhoogt zijn advies voor het aandeel van houden naar opbouwen. Het koersdoel klimt van 6 naar 6,25 euro. Volgens de analist noteert het bedrijf tegen een te hoge korting tegenover zijn sectorgenoten. Daarnaast is de analist positief over de strategie van het bedrijf:

  Door de afgelopen jaren de strategie Horizon 2020 te implementeren heeft ForFarmers zich goed gepositioneerd. Wij denken dat de onderneming een solide basis heeft en daarnaast van schaalvoordelen profiteert.
  Guy Sips
  Analist KBC Securities

  Het aandeel wint 3,1 procent.

 • 'Verbetering op alle fronten bij Econocom'

  Volgen Kris Kippers, analist van Degroof Petercam, is Econocom goed bezig (zie post 7u05). 'We zien dat de IT-onderneming op alle fronten vooruitgang boekt. Ten eerste is het goed dat de omzet in het tweede kwartaal niet sterk verslechterde en ten tweede is de operationele marge gestegen dankzij het strenge kostenbeleid. Tot slot leidt het lage schuldenniveau tot meer vertrouwen in de doelstelling van het bedrijf om de schuld tegen het einde van het jaar naar nul terug te brengen. De lagere schulden worden aangedreven door de onlangs aangekondigde verkoop van EBC met geschatte opbrengsten van boven 85 miljoen euro.

  Daarmee bevestigt Econocom volgens Kippers zijn 'ommekeer verhaal'. De analist behoudt zijn koopadvies en koersdoel van 2,75 euro. Het aandeel vliegt bijna 17 procent hoger.

 • Econocom op stevige koerwinst

  Econocom opende 10 procent hoger en heeft zijn winst verder uitgebreid naar 17 procent. De IT-dienstverlener zag de omzet in het eerste kwartaal meer dan 11 procent kelderen, maar wist een verdere verslechtering in het tweede kwartaal te voorkomen. Daarnaast kon het met kostenbesparingen de operationele winst met 11,6 procent laten stijgen. 

 • ING over Akzo Nobel

  Analist Stijn Demeester van ING zegt dat de winst van Akzo Nobel (zie post 8u32) veel beter dan verwacht is. 'Het bedrijfsresultaat van 238 miljoen in het tweede kwartaal ligt 33 procent boven de consensusschatting van 179 miljoen euro. Ik verwacht dat de consensus voor het bedrijfsresultaat over heel 2020 nu met 5 à 10 procent zal stijgen. Dat onderstreept onze visie dat Akzo profiteert van verschillende elementen zoals een daling in de prijs van ruwe materialen en kostenbesparingen.'

  De groep blijft stevig op koers om de marges te verbeteren tot voorbij de niveaus in de sector.
  Stijn Demeester
  Analist bij ING

  Het aandeel klimt 3,9 procent.

 • ING over econocom

  David Vagman, analist van ING, is te spreken over de cijfers die Econocom vanochtend presenteerde (zie post 7u05). 'We missen nog informatie over de kwaliteit van de winst en de balans, maar het lijkt erop dat de IT-groep een erg moeilijk begin van het jaar wist om te keren. Daarnaast lijkt het de digitale mogelijkheden van het toegenomen thuiswerken te hebben benut.'

 • KBCS verhoogt koersdoel Akzo Nobel

  Wim Hoste, analist van KBC Securities, verhoogt zijn koersdoel voor Akzo Nobel  van 80 naar 85 euro en behoudt zijn opbouwenadvies. De analist doet dat na de update van de verfproducent. 'De omzet van de onderneming was in lijn met de verwachtingen, maar de winst was beter dan gedacht. De winst zakte met 22 procent, terwijl we een daling van 34 procent voorzagen en de consensus 41 procent was. Dat is opmerkelijk wegens de fors lagere omzet. Het is niet duidelijk of de kostenbesparingen voortkomen uit kortstondige initiatieven zoals tijdelijke werkloosheid.'

  Hoste merkt op dat het aandeel de afgelopen maanden behoorlijk is opgeveerd, maar denkt dat er nog meer in het vat zit.

  Het aandeel wint 3,4 procent.

 • KBC Securities over Econocom

  Thomas Couvreur, analist van KBC Securities zegt dat de update van Econocom  (zie post 7u05) 'iets beter' is dan de prognose die de IT-groep twee weken geleden gaf. 'De omzet was in het eerste kwartaal al 11,5 procent lager. Dat betekent dat de omzet van het tweede kwartaal grotendeels in lijn is met dezelfde periode vorig jaar, ondanks de impact van de coronacrisis. Ook de winst van 43 miljoen is iets beter dan de 40 miljoen van vorig jaar.'

  Voor het tweede halfjaar is Couvreur wat minder optimistisch. 'In het tweede halfjaar van 2019 heeft Econocom veel in de kosten gesneden, waardoor het een inhaalbeweging maakte. Voor dit jaar is het laaghangend fruit echter verdwenen. Dat in combinatie met de coronacrisis maakt dat we geen vergelijkbaar sterk tweede halfjaar voorzien.'

  De analist behoudt zijn koopadvies en koersdoel van 2,70 euro. 

  Het aandeel schiet 15 procent hoger.

 • Europese beurzen starten in het groen

  De beurzen op het oude continent openen gemiddeld 1,3 procent hoger.

  X-Fab stijgt 1,2 procent. De Belgische chipbakker heeft zijn eerste fabriek weer opgestart, nadat het een week geleden werd getroffen door een cyberaanval (zie post 8u59)

  LVMH en Kering klimmen respectievelijk 1,1 en 1,4 procent. Daarmee lijken de Franse luxebedrijven zich weinig aan te trekken van de dreigende Amerikaanse heffing van 25 procent op Franse luxeproducten (zie post 8u53)

  Akzo Nobel veert 3,2 procent op. De verfproducent zag nochtans de omzet met bijna een vijfde dalen (zie post 8u32)

  NIBC zwelt 3,7 procent aan. Blackstone en de grootaandeelhouders zijn het eens over de overnameprijs van de Nederlandse zakenbank (zie post 8u14)

  NSI gaat 0,9 procent hoger. De vastgoedspeler zag nochtans de winst dalen door desinvesteringen. 

  ©REUTERS

 • Bel20 opent hoger

  Onze favoriete sterindex opent 0,9 procent hoger.

  De banken doen het goed. ING wint 2,3 procent en KBC klimt 1,3 procent. 

  Econocom schiet 10 procent hoger nadat de IT-groep zijn winst op peil heeft weten te houden ondanks een lagere omzet (zie post 7u05)

  Tinc spurt 1,2 procent vooruit. De investeerder in infrastructuur breidt zijn portefeuille in Nederland uit (zie post 7u55)

 • X-Fab hervat productie

  Een van de fabrieken van X-Fab is herstart met de productie en de andere productielocaties volgen binnen de week. De chipmaker werd ongeveer een week geleden getroffen door een cyberaanval. Hij verwacht geen grote impact en zegt dat de meeste leveringen in het derde kwartaal plaatsvinden.

 • VS dreigen met nieuwe heffingen op Franse luxegoederen

  De Amerikaanse overheid dreigt met een heffing van 25 procent op Franse luxeproducten. De Franse president Emmanuel Macron zei eerder dat hij de Amerikaanse techreuzen extra zal belasten in januari als de partijen niet tot overeenstemming komen. 

  De luxeheffing komt op een vervelend moment voor bedrijven als LVMH , Kering en Hermes . Door de coronacrisis zien mensen hun inkomen terugvallen en het risico is dat ze het eerst besparen op luxeartikelen. 

  ©AFP

 • Bulgarije en Kroatië zetten stap naar invoering euro

  De munten van Bulgarije en Kroatië zijn vandaag toegetreden tot het zogenaamde wisselkoersmechanisme ERM II. Lidmaatschap van het wisselkoersmechanisme gedurende twee jaar is een van de voorwaarden om toe te treden tot de eurozone.

  De Bulgaarse lev en Kroatische kuna mogen maximaal 15 procent afwijken van een spilkoers (1,95583 lev per euro en 7,5345 kuna per euro). Zo wil Europa voorkomen dat landen in de aanloop naar de invoering van de euro hun munt fors devalueren om een competitief voordeel te verwerven.

  De vroegst mogelijke datum voor toetreding van Bulgarije en Kroatië tot de eurozone is 1 januari 2023. Europa moet in de herfst van 2022 op basis van de economische prestaties in 2021 bepalen of beide landen zijn geslaagd in het euro-examen.

 • Akzo Nobel ziet omzet 19 procent dalen

  De verfproducent Akzo Nobel komt net met zijn resultaten voor het tweede kwartaal. De omzet zakt met 19 procent tot 2 miljard euro. Het operationeel resultaat daalt met 22 procent naar 238 miljoen euro. 

  De kopwinden verminderden in het tweede kwartaal, hoewel de omzet van juni nog bijna 5 procent lager lag dan in dezelfde periode vorig jaar.
  Akzo Nobel

  De ergste maand was volgens het bedrijf april: toen donderde de omzet 30 procent lager. 'De trends verschillen significant per regio. De vraag naar decoratieve verf veerde stevig terug in Europa, sneller dan verwacht', zegt het bedrijf. 'Tegen het einde van het tweede kwartaal was de vraag uit China alweer bijna op het oude niveau, hoewel andere regio's een impact bleven voelen van de lockdowns.'

  Zoals verwacht verbeterde ook de vraag naar verfcoatings in het kwartaal, maar vooral in de auto- en luchtvaartindustrie lag de vraag significant lager dan vorig jaar.
  Akzo Nobel

  ©Photo News

 • Blackstone en grootaandeelhouders eens over NIBC-overnameprijs

  Na maanden gesteggel is er een deal over de overname van de Nederlandse zakenbank NIBC Capital . Uiteindelijk ontvangen de aandeelhouders 7 euro per aandeel, een prijs die eigenlijk in juni al overeengekomen was en beduidend lager is dan het prijskaartje van 9,32 euro per aandeel dat precorona werd aangekondigd.

  De discussie betrof echter het voorgenomen dividend over 2019, goed voor een extra 0,53 euro per aandeel. De deal is dat voorlopig alleen de minderheidsaandeelhouders van NIBC die extra cash ontvangen. De twee grootaandeelhouders, de private-equitygroep JC Flowers en de holding Reggeborgh van de aannemersfamilie Wessels, zullen het dividend pas ontvangen als de raad van bestuur en de directie van de Haagse zakenbank dat 'raadzaam' vinden. 

 • Europese beurzen op weg naar winst

  Volgens de futures openen de Europese aandelenmarkten straks met een winst van gemiddeld 1,4 procent.

 • Tinc breidt portefeuille in Nederland uit

  De investeerder in infrastructuur TINC meldt dat het in de Nederlandse publiek-privatesamenwerking A15 Maasvlakte-Vaanplein stapt voor een minderheidsbelang van 19,2 procent. Het gaat om een project dat de doorstroom van en naar de Rotterdamse haven moet verbeteren. Het heeft een waarde van 1,5 miljard euro. De infrastructuur is sinds 2016 voltooid, waarna de onderhoudsperiode van 20 jaar is ingegaan. Tinc investeert 12 miljoen euro. Die investering draagt direct bij aan het resultaat van Tinc. 

 • NSI ziet winst dalen

  De Nederlandse vastgoedinvesteerder NSI heeft zijn resultaten bekendgemaakt. Het bedrijf zag de huurkinkomsten in het eerste halfjaar dalen met 10 procent. Dat is het gevolg van een aantal desinvesteringen. Gecorrigeerd voor desinvesteringen zijn de huurinkomsten met 2,6 procent gestegen.

  De EPRA-winst zakte met 8,3 procent in vergelijking met het eerste halfjaar van 2019 en kwam neer op 1,14 euro per aandeel. Ook bij die daling wijst het bedrijf naar verkochte activa: 'De afname in de EPRA-winst is vooral het gevolg van de desinvesteringen en het daaraan gekoppelde verlies van huurinkomsten.'

  Voor 2020 verwacht de onderneming een EPRA-winst tussen 2,30 en 2,40 euro per aandeel. 

 • Wijzigingen in Kiadis' managementteam

  Het biotechbedrijf Kiadis benoemt twee nieuwe topmannen: Ray Barlow en Govert Schouten. Barlow zal werken als het hoofd bedrijfsstrategie en Schouten zal aan het hoofd staan van de afdeling innovatie. Voorts zal Marcel Zwaal de onderneming verlaten, hij was vicepresident voor bedrijfsontwikkeling. 

 • Econocom ziet winst stijgen bij dalende omzet

  Vrijdagavond kwam Econocom met geschatte resultaten voor het eerste halfjaar. De IT-groep ziet de omzet met 12,5 procent dalen tot 1,24 miljard euro. Het operationele resultaat klimt dan weer met 11,6 procent naar 43 miljoen euro. 'De omzetdaling die was ingezet in het eerste kwartaal als gevolg van de gezondheidscrisis, nam in het tweede kwartaal niet toe', klonk het bij het bedrijf. De groep wist de gedaalde omzet daarnaast de compenseren met kostenbesparingen. 'We hebben het plan om de kosten te verlagen versneld doorgevoerd.'

  ©rv

 • Stopt ECB met dividendban voor banken?

  Volgens het Financieele Dagblad kan de Europese Centrale Bank (ECB) ieder moment laten weten of de dividendban voor banken al dan niet wordt verlengd. Beleggers liepen daardoor tot nu toe al meer dan 30 miljard mis. Sinds het dringende advies van de ECB aan banken om geen dividend uit te keren of eigen aandelen op te kopen, zijn bankaandelen fors in waarde gezakt. 

  De maatregel is bedoeld om de balans van banken te versterken om ze te beschermen tegen mogelijke verliezen als gevolg van de coronacrisis. En omdat de prognoses over de economische toestand alleen maar zijn verslechterd, is een opheffing van de maatregel onwaarschijnlijk.

  Lees hier verder.

  ©Kristof Vadino

 • Charles Michel maakt zich op voor 'vrekkentop'

  Charles Michel staat voor cruciale dagen om een compromis te smeden vóór de komende EU-top. Hoe hard wordt het spel gespeeld door Nederlands premier Mark Rutte, kopman van 'de vrekkige vier,' in het conflict over de Europese herstelstrategie?

  Lees hier het artikel.

  ©REUTERS

 • Marktenvlog: Chinese beleggers zijn gek geworden

  Bas van der Hout bespreekt in onze marktenvlog de waanzin op de Chinese beurs: 

  'Chinese kleine beleggers zijn gek geworden!' | Bull, Bear & Bas

 • 5 favoriete aandelen van José Berros

  José Berros beheert het fonds Echiquier Agenor. Hij zoekt zijn favoriete aandelen onder meer in de telecom- en biotechsector.

  Lees hier het artikel.

 • Stimulushoop duwt beurzen hoger

  Goedemorgen! De hoop dat de wereldwijde monetaire stimuli en begrotingsstimuli zullen zorgen voor een spoedig herstel overheerst op de beurzen. Daarmee vergeten beleggers even de sterk oplopende besmettingen in een aantal landen, waaronder de VS. In de Amerikaanse staat Florida was het aantal dagelijkse coronabesmettingen zondag boven de 15.000 geklommen

  Het recordaantal nieuwe covid-19-gevallen volgde een dag na de heropening van pretpark Disney World in de staat aan de oostkust. Florida is de derde dichtst bevolkte staat van de VS, en gezondheidszorgwerkers vrezen dat de capaciteit van de diensten intensieve zorgen in de staat mogelijk niet zal volstaan.

  De Aziatische beurzen gaan hoger. De Japanse Nikkei225 voert de beurzen aan met een winst van 1,9 procent, de Chinese CSI300 klimt 1,6 procent, de Hongkongse Hang Seng veert 0,9 procent op en de Koreaanse Kospi spurt 1,5 procent vooruit. 

  ©Bloomberg

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud